Értékcsökkenés és biztosítás

2004.04.27. 18:00

Tisztelt Uram!

Egy 16 hónapos Renault Clio Dynamique tulajdonosa vagyok. 2 héttel ezelőtt egy Mercedes Vito hátulról belém jött, miközben a sor végén álltam, egy körforgalomba való behajtás előtt. Előttem egy vonóhorgos Audi 80 állt, aminek nekilökött. Az autóm eleje, hátulja oda lett, az ügy viszonylag sima, mivel a Vito vezetője elismerte a felelősségét, így a biztosító fizeti a javítás költségeit. Az autóm jelenleg is a Renault szervizben van. A kérdésem a következő:

Hiába javítja meg a szerviz az autót, egy esetleges eladás esetén a piaci értéke alatt tudom csak értékesíteni, mivel már törött volt. Létezik-e "értékcsökkenés miatti kártérítés" tehát, hogy a biztosító megállapítja, hogy a javítás után az autó mennyivel a piaci értéke alatt értékesíthető, és a különbözetet (vagy annak egy részét) részemre kártérítésként megfizeti. Várom mielőbbi válaszát !

Tisztelettel:

Bombay Balázs

Tisztelt Bombay Balázs!

Értékcsökkenés miatti kártérítés természetesen létezik, de az már nem biztos, hogy a biztosító a biztosítási jogviszony részeként külön is leszabályozza a saját belső szabályozásában ennek a feltételrendszerét. Közhely, de a biztosítás mindig olyan mértékű helyreállítását teszi lehetővé a biztosított személy vagyoni viszonyainak, amelyet a biztosítási jogviszony tartalmaként meghatároznak. Mindez pedig csak az adott biztosítási szerződés tartalmi vizsgálata alapján határozható meg pontosan, ráadásul a biztosító még a fennálló lehetőségeket is igyekszik a lehető legszűkebben értelmezni. Abban az esetben azonban, ha a biztosítóval szemben ezen a vonalon -kötelezettségvállalás hiányában - nem érhető el eredmény, még mindig lehetősége van kártérítési igénnyel fordulni a károkozó ellen, hiszen az értékcsökkenés egyértelműen az Ő felróható károkozó magatartásának a következménye.

Üdvözlettel:

Dr. Bodolai László