Lefoglalás után hosszas kihallgatás

2001.04.01. 12:14

A gépkocsit 4 éve vásároltuk, a forgalmi engedélybe beírt adatainkban egy alkalommal történt egy lakcímváltozás. Ha a körözés kiadása óta még csak telefonon sem érdeklődtek nálunk, akkor mi lehet az indoka az azonnali lefoglalásnak. A feleségem személyesen adta be a panaszunkat az eljárás ellen, de akarata ellenére ott tartották egy másfél órás újabb tanúkihallgatáson "addig innen ki nem megy, amíg alá nem írja".

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Elnézését kérem levelem némileg csiszolatlan formája miatt, de az elmúlt 36 óra nagyon megzavarta békés családi életünk. Éltük az egyszerű, becsületes emberek szokásos életét kis családunkban hármasban, bölcsődés gyermekünkkel. Nagyon megrázott bennünket az eset, ami történt velünk, mert hosszú évek becsületes munkájával megkeresett személyes tulajdonunk használatában korlátozott bennünket az a hatóság, melynek fő feladata a rend és a biztonság őrzése. A tények:
- Tegnap du. a rendőrség azonnali hatállyal lefoglalta egyetlen gépkocsinkat, azzal az indokkal, hogy a BRFK alvázszám alapján, a XXI. kerületi rendőrség pedig rendszám alapján körözi.
- A gépkocsit 4 éve vásároltuk, a forgalmi engedélybe beírt adatainkban egy alkalommal történt egy lakcímváltozás.
-Ha a körözés kiadása óta még csak telefonon sem érdeklődtek nálunk, akkor mi lehet az indoka az azonnali lefoglalásnak.
- Elhatároztuk, hogy panasszal élünk a lefoglalási határozat ellen, melyet írásba foglaltunk és feleségem személyesen bevitt a rendőrségre. Ebédidőben néhány perces elfoglaltságnak tervezte a panasz leadását, de akarata ellenére ott tartották egy másfél órás újabb tanúkihallgatáson "addig innen ki nem megy, amíg alá nem írja". Előző nap tanúként már kihallgatták, nem tartom valószínűnek, hogy azóta újabb fejlemény történt.
Jogszerű ez?

- Meddig lehet lefoglalva az autó?
- Tulajdonunk korlátozásából származó kárt ki téríti meg?
- Kötelező biztosítást kell fizetni a lefoglalás idejére is?
- Van e jogunk tájékoztatást kapni az ügyről és annak várható befejezési időpontjáról, mely kapcsán autó nélkül maradtunk?
Tisztelettel: Borbás Gyula

Tisztelt Borbás Gyula!
Az "addig innen nem megy el, amíg alá nem írja" típusú kihallgatások törvénytelenek. De nem ez a legnagyobb baj. A rendőrség a járművet vélhetően az eredeti tulajdonosnak fogja kiadni, így a kár nagyobb lesz, mint gondolja. A kártérítést a jármű korábbi tulajdonosától kell követelni.
Ehhez keressen egy jó jogászt. A lefoglalás idejére a gépkocsit ki kell vonni a forgalomból és a kötelező biztosítás fizetését azonnal be kell szüntetni. Az ügyben minden érdekelt fél tájékoztatást kérhet a rendőrhatóságtól.
Üdvözlettel Autójogász



Dr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszédo autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.