Jótállás a rezonancia miatt?

2001.05.04. 16:18

A motor hangszintjének emelkedése nyilvánvalóan hangszigetelési problémát mutat. Emiatt a jármű cseréje, jogi kifejezéssel élve "a kellék szavatosság" érvényesítése általában nem lehetséges, mivel minden jármű típusnál a zajszintet tűréshatárokkal határozzák meg. Vélhetően az Ön által érzékelt hangosabb motorhang még megfelel az előírásoknak.

Kedves Jogász Úr !

Tavaly októberben vásároltam egy VW Polo-t a Porsche Pestnél. A vásárlás utáni 3. napon tapasztaltam, hogy nincs fűtés. Bejelentettem a szervizbe, ahol csak a következő hétre tudtunk időpontot egyeztetni. Le kellett venni a hengerfejet, mert valahol elszivárgott a hűtővíz. Nem tudom pontosan, hogy mit cseréltek ki benne, a fűtés most már működik, de a motorból rezonancia hallható, az autó jóval hangosabb, mint mikor megvettem.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez fordultam és az autó cseréjét kértem. A válasz: "A vásárló jótállási igényének teljesítését indokoltnak tartjuk". Ezután megint bevittem a szervizbe, ahol megint csináltak vele valamit és azzal ráztak le, hogy a Polo típusnak ilyen a motorhangja és hogy ezt csak én hallom. Nem értem, hogy miért kell toldozgatni-foldozgatni, és miért nem cserélik ki. Szerintem egyértelmű, hogy gyári hibáról van szó, mindenesetre óriásit csalódtam a VW márkanévben.
Kérem, ha tud segítsen !
Köszönettel: Ráckevei Katalin

Tisztelt Ráckevei Katalin!

A motor hangszintjének emelkedése nyilvánvalóan hangszigetelési problémát mutat. Emiatt a jármű cseréje, jogi kifejezéssel élve "a kellék szavatosság" érvényesítése általában nem lehetséges, mivel minden jármű típusnál a zajszintet tűréshatárokkal határozzák meg.

Vélhetően az Ön által érzékelt hangosabb motorhang még megfelel az előírásoknak. Javaslom, írjon a generálimportőr Porsche cégnek, illetve ha ez nem elég a németországi gyártónak, akik az ilyen kérdéseket szigorúan kezelik. Kérje a probléma kivizsgálását és a jármű javítását, vagy kártérítést.

Tisztelettel Autójogász



Dr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszédo autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.