Visszaminősített bónusz?

2001.05.08. 12:54

Átadtam az üzletkötőneki a Providencia által adott igazolást, miszerint az autó 2001-ben B9 besorolású. Viszont most az Argosz a negyedéves csekkel azt írta nekem, hogy besorolásom csak B6. Telefonon megkérdeztem őket, mi miatt minősítettek vissza, azt a választ adták, hogy a tulaj kora szerint utánaszámoltak és nem lehet kor szerint B9. Azt mondták, hogy nem is volt akkor még jogosítványa a tulajnak.

Tisztelt Autójogász!
A következő jogi jellegű problémámra szeretnék választ kérni.

Van egy autó, amit használok, a tulaj aki a kötelezőt fizeti 77-es születésű. 2000-ben B8 volt az autó a Providenciánál. Év végén úgy döntöttem, nekem kedvezőbb feltételű biztosítót választok, ez az Argosz lett. Megkötöttem a biztosítási kötvényt az üzletkötőjükkel, átadtam neki a Providencia által adott igazolást, miszerint az autó 2001-ben B9 besorolású.
Viszont most az Argosz a negyedéves csekkel azt írta nekem, hogy besorolásom csak B6. Telefonon megkérdeztem őket, mi miatt minősítettek vissza, azt a választ adták, hogy a tulaj kora szerint utánaszámoltak és nem lehet kor szerint B9. Azt mondták, hogy nem is volt akkor még jogosítványa a tulajnak. Ez szerintem ott sántít, hogy tulajdonos azért még lehet, nem? Azonban a jogszabályban az van, hogy az előző évi bonust viszem tovább az igazolás alapján. Ezt az ügyintéző hölgy is elismerte, hogy nincs benne a jogszabályban ez amit csináltak, de ők akkor is csak akkor sorolnak vissza B9-be, ha én igazolom 91-óta a kötelezőket, és semmilyen érvemre nem mondott semmi mást.

Kérdéseim:
Alkalmazhatnak-e ilyen szabályt, mely a jogszabályban nincs benne?
Tehetnek-e ilyet egyoldalúan? (Semmiféle értesítést a visszasorolásról nem kaptam, csak most a csekken láttam).
Kérhetem-e a B9-be sorolásomat?
Valóban nem elég a tavalyi igazolás, nekem kell 10 évre visszamenőleg összeszednem a biztosítások adatait? (Mi van abban az esetben, ha közben volt több autóm, akár 10db, még arra sem biztos, hogy mindenki emlékszik, hogy milyen biztosítóknál volt 5 éve, nemhogy még igazolást szerezni tőlük 10 évre visszamenőleg.)

Szeretném, ha válaszolna, illetve felvilágosítana a kérdésben, mert ez talán több embert érinthet.
Válaszát előre is köszönöm!
Topa Gábor

Tisztelt Topa Gábor!

A kötelező biztosítás besorolási rendjét(a bonus-malus rendszert) jogszabályok, illetve a biztosítók szerződési feltételei tartalmazzák. A kötelező biztosítás összege ennek megfelelően alakul. A kérdésből az derül ki, hogy a konkrét esetben a biztosítási díj tévedésen alapul.
Annak korrigálása jogilag elfogadható. A biztosítási díj nem kifejezetten a tulajdonoshoz, hanem az üzembentartó személyéhez kapcsolódik.
Az Ön esetében a problémát nyilván az okozza, hogy az üzemben tartói minőségét nem tette hivatalossá. A járművek jelenlegi okmányrendszere e két funkció - a tulajdonos és üzembentartó - megkülönböztetésére tökéletesen alkalmas. A törzskönyvben a tulajdonost, a forgalmi engedélyben pedig az üzembentartót kell feltüntetni.
A fentiek alapján vagy biztosítót cserél, vagy pedig elfogadja a kialakult helyzetet.

Tisztelettel Autójogász



Dr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszédo autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.