Makacs hiba az új autón

2001.05.22. 10:24

Két hét után az új autó motorján egyre hangosodó ciripelő, az ékszíj csúszásához hasonló, de attól azért eltérő hang jelentkezett. A szervizben ékszíjcsere, újabb két hétig rendben, majd ismét a hang. El kell-e fogadnom, hogy ugyanazzal a hibával hatodszor viszem az autót szervizbe?

Kedves Szakértő!

Novemberben vásároltam egy 1.4-es, klímás, szervós Peugeot 206-ost. Két hét után egyre hangosodó ciripelő, az ékszíj csúszásához hasonló, de attól azért eltérő hang jelentkezett. A szervizben ékszíjcsere, újabb két hétig rendben, majd ismét a hang. Az ékszíjfeszítő görgő kenésével néhány napig ismét csend, de aztán újra minden a régi. Következő próba az ékszíjfeszítő teljes cseréje, de 1 hét után megint jelentkezik a hang.

A szerviz szerint több (?) klímás 206-os is küzd hasonló hibával. A szervizben továbbra sem akartak a pénz visszafizetésérol, vagy új autóról hallani, folyton a Peugeot Hungária muszaki tanácsadóját hívták: Új megoldás, legyen az ékszíj 1 centivel rövidebb, hogy "beálljon a 110-es feszesség"

Kérdéseim talán már nem annyira műszakiak, mint jogi területet illetőek:

Meddig kell még ezt csinálnom? Van-e lehetőségem jogi orvoslatra, el kell-e fogadnom, hogy ugyanazzal a hibával hatodszor viszem az autót szervizbe? Egészen bizonyos, hogy az ékszíjfeszítő görgő zenél, miért gondolják, hogy az ékszíj cserélgetése segít? Az autó klímás, mi köze lehet az egészhez a klímának?
Nagyon várom segítségét, Üdv: Danyi József

Tisztelt Danyi József!

Amennyiben a jármű nem javítható, akkor a hiba mértékétől függően az eladó kártérítéssel tartozik, vagy köteles a jármű cseréjére. a konkrét ügyben a hiba súlyosságát szakértői vélemény nélkül nem tudom megítélni. Javaslom, hogy az ügyben forduljon ügyvédjéhez.

Tisztelettel Autójogász



Dr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszédo autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.