AF-es szám újból

2001.06.21. 13:42

Többen azzal riogatnak, hogy AF-es motorszámmal nem lehet külföldre menni. Mások azt mondjak, hogy lehet, de ha megállít a rendőr külföldön, akkor elég nehéz lesz elmagyarázni neki, hogy mitől más a motorszám a forgalmiban mint a blokkon, ha esetleg meg találja nézni.

Tisztelt Dr. Mándi úr!

Az én autómnak AF-es motorszáma van. Többen azzal riogatnak, hogy ezzel nem lehet külföldre menni. Mások azt mondjak, hogy lehet, de ha megállít a rendőr külföldön, akkor elég nehéz lesz elmagyarázni neki, hogy mitől más a motorszám a forgalmiban mint a blokkon, ha esetleg meg találja nézni. Megint mások véleménye az, hogy semmi problémát nem jelent az AF-es motorszám. Kérem tegyen igazságot közöttünk.

Egyúttal - egy ismerősöm hasonló dilemmájára való tekintettel - kérem, hogy alvázszám tekintetében is oszlassa el a kérdést fedő homályt.

Köszönettel: Papp Peter
(2001. 04. 30.)

Tisztelt Papp Péter!

Az "AF" jellel levédett motorszám külföldön nem okozhat problémát, mivel általában ezt az adatot Nyugat-Európában nem kezelik komolyan. A motor javításakor a szerelő gond nélkül átüti, kicsiszolja az eredeti motorszámot, abból problémája nem lehet. Az alvázszám "AF"-es levédése már komolyabb dolog. A külföldi hatóság "ugrik" rá mivel az ilyen jelzések egy része lopott autót takar. Amennyiben a kocsi eredete tisztázott, gondot legfeljebb a vizsgálódással eltöltött idő okozhat.

Tisztelettel: Autójogász


Tiszteletem!

Két, remélem az Ön számára könnyen megválaszolható kérdésem lenne:
1. Vezethet-e magyar állampolgárként külföldi rendszámú gépjárművet?
2. Vezethet-e külföldi állampolgár magyar rendszámú gépjárművet?

Válaszát előre is köszöni, Ádám
(2001. 05. 02.)

Kedves Ádám!

1. Nem.
2. Igen.

Magyarázatként csak annyit, hogy a külföldi rendszámú jármű vámáru, így az harmadik személynek nem adható át.

Tisztelettel: Autójogász


Tisztelt Mándi úr!

Kérem, ajánljon egy közlekedési jogászt, mert 2000. májusában közlekedési baleset részese voltam. Egy útépítés miatti lezárásnál elengedtem a szembejövőt, majd az elindulás előtt egy motoros a gépkocsi oldalának ütközött. Mivel a motoron ketten ültek, és én egyedül voltam, azt vallották, hogy 30km/h körül jöttek, és én indexelés nélkül kihajtottam eléjük, ami persze nem igaz.
A motort vezetőnek nem volt jogosítványa, és egy tanú szerint sokkal
gyorsabban jöttek, mint 30 (100-120 körül), de így is mindketten vádlottként szerepelünk a bíróság előtt, ezért lenne szükségem egy jó közlekedési jogászra.

Köszönettel: Fülöp Tamás
(2001. 05. 03.)

Tisztelt Fülöp Tamás!

Az ügyben keressen meg a TotalCar szerkesztőségén keresztül.

Tisztelettel: Autójogász



Dr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszédo autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.