Autó közös vásárlása

2001.07.05. 00:08

A barátnővel közös jármű első lépés a szabadság elvesztésében. Ezt követi a közös lakás és a közös gyerek. Egyébként a kocsi is úgy működik mint a kicsi, mind a két érintett nyilvántartásba kerül.

Tisztelt Autójogász!

A barátnőmmel közösen szeretnénk autót vásárolni a közeljövőben. Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy a személygépkocsinak milyen módon lehet 2 bejegyzett természetes személy tulajdonosa, mivel az autót ketten vásárolnánk, kb. 50-50 %-os részesedéssel. Lehetséges ezt a forgalmiba bejegyeztetni, vagy más módon lehet megoldani?
A segítséget előre is köszönöm.

Tisztelettel: Mészáros Norbert
(2001. 05. 08.)

Kedves Norbi!

A barátnővel közös jármű első lépés a szabadság elvesztésében. Ezt követi a közös lakás és a közös gyerek. Egyébként a kocsi is úgy működik mint a kicsi, mind a két érintett nyilvántartásba kerül. A jármű átíratásánál kérni lehet a közös tulajdon bejegyzését, akár a tulajdonjogi arányok feltüntetésével. A jármű törzskönyve csak az egyik- az önök döntésének megfelelő- tulajdonost tünteti fel, de a záradék - a visszaélések elkerülése érdekében - jelzi: "közös tulajon". Szükség esetén feltünteti a tulajdonosok számát is. A forgalmi engedély az üzembentartó személyét tükrözi. Több üzembentartó estén a második üzembentartó a " hivatalos feljegyzések" rovatában tüntethető fel. Sok szerencsét a kocsihoz és a kicsihez!

Tisztelettel: Autójogász


Tisztelt Autójogász!

Kérem segítsen tisztán látni a következő ügyben:
1999.dec. vettem részletre a Merkantilbank segítségével egy új Peugeot 106-os autót, melyre természetesen cascot kötöttem. Az autót sajnálatos módon önhibámból összetörtem, az ügy jelenlegi állása szerint totálkáros. Tudomásom szerint a casco-biztosítás ilyen esetben megtéríti a káromat (természetesen mínusz önrész).
A Hungária Biztosító ügyintézője szerint 1.100.000.- forintot kapok érte. (az önrészem 100 ezer Ft). Az Eurotax szerint, extrákkal az autó a baleset előtti piaci értéke 1,6 M Ft. Hogyan lehetséges, hogy a biztosító csak ennyit fizet?
A bank felé a jelenlegi tartozásom 1,4 M Ft. Lehetséges-e, hogy ma Magyarországon valaki részletre vesz egy új autót, fizeti a törlesztőrészleteket, fizeti a cascot és egy szerencsétlen baleset következtében még neki kell a banknak 300 ezer Ft fizetni? Erre mondják se pénz, se posztó! Van-e ebből valamilyen kiút?
Válaszát várom, tisztelettel:
E.Judit
(2001. 05. 08.)

Kedves Judit!

Ne higgyen a mesékben! Érthető okokból a biztosítótársaságok kiemelkedő mesemondói hazánknak. Itt valóban érvényesül a "minden biztosítónak maga felé hajlik a keze" mondás. A jármű valós értékét hozzáértő ügyvéd és szakértő bevonásával kell megállapítani és ha azt a biztosító nem fogadja el, az igényt peres úton kell érvényesíteni.

Tisztelettel: Autójogász


Tisztelt Mándi Úr!

Nemrégiben Budapesten, a Karolina úton, a két sávot elválasztó "zöld" területen parkoltam. Megbüntettek. Az ok "parkrongálás" volt. Kérdésem, hogy amennyiben semmilyen fizikai tényező nem akadályozza a parkolást (kerítés, karó, stb..) honnan kell tudnom, hogy mi minősül parknak, illetve hogy ott (ha tábla nem tiltja, és a forgalmat nem zavarom) lehet e parkolni?

Tisztelettel:
Hunyady Lajos
(2001. 05. 08.)

Tisztelt Hunyady úr!

A park, mivel a közúti forgalomtól elzárt terület nem rendelkezik önálló KRESZ-táblával. Ezért hagyatkozzon érzékszerveire: a lakott területen telepített növényzet kimeríti a park fogalmát. Rongálni többnyire a telepített és gondozott területet lehet. Kerítésre pedig nincs szükség, így is több van a kelleténél!

Tisztelettel: Autójogász



Dr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszédo autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.