Vizsgára szállítás

2001.08.01. 11:25

Autóm jelenleg kereskedésben van és szeretném műszaki vizsgára vinni. A műszaki helye nem a területileg illetékes vizsgahelyen lenne, hanem egy másik megyében.

Tisztelt Mándi úr!

Autóm jelenleg kereskedésben van és szeretném műszaki vizsgára vinni. A műszaki helye nem a területileg illetékes vizsgahelyen lenne, hanem egy másik megyében.
Milyen lehetőségeim vannak az autó legális eljuttatására a vizsgahelyre, ha az autó műszakija lejárt? Ez milyen költséggel és átfutási idővel jár?

Válaszát előre is köszönöm,
Márton István
(2001. 06. 13.)

Tisztelt Márton István!

Széles lehet a baráti köre, ha megéri más megyébe vinni a járművet, de ha már így esett semmi gond. Ha a járművön van magyar rendszám elegendő a közlekedési felügyelet műszaki vizsgára beütemező adatlapja. Ebben az esetben ha a vizsga napja az érvényességi idő lejártát követő 30 napon belül van, ez az adatlap ez idő alatt közlekedésre jogosít. Ha a "behívó" 30 napon túl szól akkor az a vizsga napján jogosít csak közúti forgalomban való részvételre. Ha a jármű nem rendelkezik rendszámmal, akkor egy alkalomra szóló forgalmi engedélyt és E-betű jelű rendszámtáblát kell igényelni az önkormányzati okmányirodánál. Ennek a költsége több mint 8000 Ft.
Ha van rendszámom de nincs "behívóm", az egy alkalomra szóló forgalmiengedély - 4000Ft-ért - megoldást jelent. Amennyiben mindez nem nyerte meg a tetszését, váltson bérletet egy trélerre, és azzal furikázza autóját, ha így olcsóbb.

Tisztelettel Autójogász


Tisztelt Dr. Mándi Úr!

Két hétig cégünk munkatársai (mindenki) egy külföldi tréningen tartózkodott. Ezalatt egyik - még csak nem is utcán parkoló, hanem nagyobb társasház zárt kerítése mögött álló - cégautónkat két oldalról is meghúzták elég csúnyán. Az autóra érvényes CASCO biztosítással rendelkezünk.

Visszaérkezés után - vasárnap este lévén- hétfő reggel azonnal márkaszervizbe vittük kárfelmérésre, ahol a biztosító kárszakértője elutasította kárigényünket azzal, hogy a felmérés szerint kb. egy-másfél hét telt el a káreset óta (eső, sár stb. gondolom már megkezdte a sérülések szélét, ezalatt Magyarországon tényleg rossz idő volt), és három munkanapon belül nekünk a kárbejelentést meg kellett volna tennünk. Mivel ezt elmulasztottuk - hiába önhibánkon kívül - a teljes kárt nekünk kell állnunk, a CASCO nem térít.

Ezzel kapcsolatban kérném ki az Ön szakértő véleményét:
1. Nem az észleléstől számított 3 munkanapon belül kell a kárt bejelenteni?
2. Hogyan lehet védekezni egy olyan lehetőség ellen, miszerint mondjuk a kárt valóban a keletkezéstől számított 3 napon belül bejelentjük, de a szakértő szerint mondjuk ez 5 - 6 nap volt - hiszen érdeke ezt mondani?

Köszönöm fáradozását, és maradok rovatának hűséges olvasója:
Gábor
(2001. 06. 13.)

Kedves Gábor!

Azt kell mondjam, a hülyeség nem ismer határokat! Ezt szó szerint kell érteni, mert hova menjen a balga biztosított, ha járművével éppen az Északi-sarkot hódítja meg?
Magától értetődő, hogy a bejelentést a hazaérkezést követően kell megtenni.
Persze a szükséges igazolásokat lehetőség szerint csatolni kell. Az Önök helyzetében nem "teke-tétováznék" és az ügyet perre vinném.

Tisztelettel Autójogász



Dr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerz?dést írasson, ha külföldre megy a szomszédo autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha m?szaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rend?r, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezet?je volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakért? rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.