Kötelező gyerekülés

2001.12.02. 23:20

Hátul az autómban csak 2 pontos deréköv van (20 éve még csak ilyen volt), ebben az esetben mi a bánatot segít az ülésmagasító/pótülés?

Tisztelt Mándi Úr!

Kérdésem a gyermekem autóba ültetésére irányul, vagyis jövő január 1. után emlékeim szerint kötelező lesz a gyereküles, ha a kicsi nem éri el a 150 cm-t. Márpedig úgy néz ki, nem fogja (mert csak 9 éves). Hátul az autómban csak 2 pontos deréköv van (20 éve még csak ilyen volt), ebben az esetben mi a bánatot segít az ülésmagasító/pótülés? Ebben az esetben is szükséges ez a "jelentős értéknövelő beruházás"? Vagy dugjam el a hátsó öveket, ha rendőrt látok?

Üdvözlettel, Zsolt
(2001. 09. 10.)

Kedves Zsolt!

A kérdés feltevéséből világos, hogy a jogi rendelkezésekkel tisztában van. A jogszabály szerint a biztonsági gyermeküléstől akkor lehet eltekintni, ha arra a jármű gyári kiképzése nem alkalmas, vagy ha az üléshez beszerelt biztonságiövvel a gyermek biztonságosan rögzíthető. A kétpontos biztonságiövhöz a jogszabály nem fűz kommentárt, tehát ha az öv maga nem elég biztonságos, be kell szerelni a gyerekülést. Az öv elrejtésével nem a rendőrt, hanem magunkat csapjuk be. Tegyen meg mindent a gyermeke épségéért!

Tisztelettel Autójogász



Dr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszédo autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.