H betűs matrica miatt problémázott a határőr

2009.08.24. 18:08

Tisztelt Autójogász!

Kötelező-e külföldön az autó hátuljára ragasztott H betűs matrica, ha új EU-s rendszámtáblám van, és hol tudom megtalálni erről a szabályzatot? Horvátországban voltam, és visszafelé a magyar határon problémáztak, mert nem volt H betűs matricám. Mondtam, hogy nem kell, mivel van új EU-s rendszámtáblám, ahol ott van a H betű. Erre az volt a válasz, álljak félre és mutassam meg neki a KRESZ szabályzatot, hol van az. Természetesen nem tudtam neki megmutatni, és ott vártam fél órán keresztül, hogy elengedjen… Minden héten utazok Horvátországba, és eddig soha senki nem problémázott, csak ez az egy határőr. Ha nincs igaza, szeretném neki kinyomtatni a szabályzatot. Egyébként felragasztottam a matricát, hogy ne tudjon kellemetlen helyzetbe hozni legközelebb.

Köszönettel:
A. S.
Tisztelt A. S.!

Az Európai Unió tagországában kiadott azon forgalmi rendszámtáblák esetében, amelyek a bal oldalukon vagy a bal felső sarokban függőleges kék mezőben a körben elhelyezkedő 12 sárga csillagot és alatta a kiadó állam jelzését tartalmazza, az Európai Unió területén nem kell további külön országjelzéssel (H matrica) ellátni. Más országok azonban az 1968. évi Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményen alapuló belső szabályozásukra tekintettel az előző bekezdésben említett külön országjelzést ezen rendszámtáblák esetében is megkövetelik.
Ez a gyakorlat a nemzetközi rendszám-egyezményen alapul, amit megtalál pl. a MABISZ honlapján, ennek a tájékoztatónak a 3. pontját ajánlom a figyelmébe.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István