KRESZ-módosítás 2010

2010.04.02. 09:53

Tisztelt Autójogász!

Olvastam a „Mi változott a KRESZ-ben?” című cikküket és abban szemet szúrt a következő mondat:

„Az autópályák és autóutak felett vagy a közútkezelő járművein és a túlméretes szerelvények kísérőin látható, változtatható jelzésképű táblák, amelyek eddig csupán tájékoztató jelleggel működtek, január elsejétől teljes jogú közlekedési táblává léptek elő.”

Részletesen elolvastam a KRESZ-módosítást, de nem találtam olyan szövegrészt, amely a közútkezelő gépkocsikon elhelyezett jelzőtáblákat is kötelező érvényű táblákká minősítené.

Lehet, hogy csak én nem találtam az idevonatkozó rendelkezést, ezért kérem, írja meg, hogy a közútkezelő gépkocsikra felszerelt jelzőtábla tényleg kötelező-e minden esetben, vagy csak a cikkben szerepel ez kicsit „pongyolán”.

Köszönettel,
K. Ákos

Tisztelt K. Ákos!

A KRESZ 10. § (3.) bekezdését, valamint új (7)-(10.) bekezdéseit ajánlom a figyelmébe. A módosult (3.) bek. szerint a jelzőtáblákat - a (4)-(7.) bekezdésben említett kivétellel - az úttest mellett, menetirány szerint a jobb oldalon helyezik el. A jelzőtáblát a bal oldalon vagy az úttest felett megismételhetik. A jelzőtábla jelzése - a (4.) és (5.) bekezdésben említett kivétellel - a jelzőtáblával szemben közlekedő minden járműre vonatkozik.

Az új (7)-(10.) bekezdések az alábbi szabályozást tartalmazzák:

(7.) A megengedett hosszúsági vagy szélességi méretet meghaladó méretű jármű vagy járműszerelvény kíséretét - külön jogszabály alapján - ellátó járművön, kíséret közben elhelyezhető fényt kibocsátó vagy megvilágított jelzésű jelzőtábla. Az így elhelyezett jelzőtábla rendelkezésének a kísérő és kísért jármű (járműszerelvény) mellett történő elhaladás közben kell eleget tenni.

(8.) A fény kibocsátására alkalmas jelzőtáblán a jelzőtábla fehér és fekete jelzései egymással felcserélt színekkel is megjelenhetnek.

(9.) A közúti jelzőtáblák az észlelést elősegítő sárga vagy fényvisszaverő sárga háttéren is elhelyezhetők.

(10.) Az utasítást adó jelzőtáblán és a járművek forgalmára vonatkozó tilalmi jelzőtáblán a kötelező legkisebb, illetve a megengedett legnagyobb sebességre utaló felirat a sebességet km/órában határozza meg.

Tisztelettel:
Dr. Koszoru István