Mennyi időn belül veszítem el a bónusz besorolásom?

2010.06.24. 10:24

Tisztelt Autójogász!

Ha eladok egy közel 2 millió Ft értékű autót, de később csak 100 ezer értékűt veszek, akkor adóznom kell utána? Mennyi időn belül veszítem el a bónusz besorolásom, ha nem veszek gépjárművet?

Tisztelettel: Levélíró!

Tisztelt Levélíró!

Az szja-törvény 58. §-ában találja meg a választ. Eszerint az ingóság (gépkocsi) eladásából kapott bevétel (eladási ár) alapján 25% adót kell fizetni, de nem kell megfizetni az ingó vagyontárgy eladásából származó jövedelem adójának az 50 ezer forintot meg nem haladó részét. Az ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelmet úgy kell megállapítani, hogy a bevételből le kell vonni az átruházó magánszemélyt terhelő következő igazolt költségeket (kivéve azokat, amelyeket valamely tevékenységéből származó bevételével szemben költségként már elszámolt):
a) a megszerzésre fordított összeget és az ezzel összefüggő más kiadásokat;
b) az értéknövelő beruházásokat;
c) az átruházással kapcsolatos kiadásokat.

Megszerzésre fordított összeg a vásárlásról szóló szerződés, számla, nyugta, elismervény stb. szerinti érték, cserében kapott ingó vagyontárgy esetében a csereszerződésben rögzített érték. Magyarul ha kevesebbért adta el, mint amennyiért vette, akkor a megszerzésre fordított összeg levonása után máris mínuszban van, tehát nem kell adóznia.

A bónusz besorolás két évig őrizhető meg.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István