Gyerekszállítási kérdések

2010.12.22. 14:15 -

Tisztelt Autójogász!

Gyermekszállítás ügyében szeretném a segítségét kérni. Már sokszor felmerült a kérdés, de most - mivel sok gyerek szállítását kell megoldanunk és másnak is megbízható információt adni – különösen élesen: lehet-e gyermeket az első ülésen szállítani, és milyen feltételekkel? Tájékozódásul a KRESZ-t lapoztuk fel, ahol a IV. fejezet 48. § 7. pontja alapján én azt gondolom, hogy lehet (figyelve a menetirányra, légzsákra), amiben a 8. pont a) kivétele is közvetve megerősíteni látszik. Kérem, segítsen az értelmezésben, végeredményben pedig a következő két konkrét kérdés eldöntésében:
1) második osztályos általános iskolás, átlag 125-135 centi magas gyermeket személyautó vezető melletti első ülésében "gyermekbiztonsági rendszerben" szállítani szabályos-e?
2) a nem ISOFIX-es, de az autó saját biztonsági övével stabilan rögzíthető, a gyermeket az ülésbe saját hevederrel rögzítő, a test és fej oldaltámasztását biztosító gyerekülés (Maxi Cosi Rodi XR) "gyermekbiztonsági rendszer"-nek minősül-e?

Előre is köszönettel,
Cs. Zsombor

Tisztelt Cs. Zsombor!

Első kérdésére a válasz nem, a másodikra igen.
Részletesebben: valóban kicsit félremagyarázható a KRESZ rendelkezése az első ülésen való gyerekszállítással kapcsolatban, de a szabályt helyesen értelmezve elöl még biztonsági ülésben (gyermekbiztonsági rendszer) sem utazhat 150 cm-nél alacsonyabb gyermek. Elöl szabályosan csak a csecsemőt lehet elhelyezni menetiránynak háttal és kikapcsolt légzsákkal, vagy a 150 cm-nél magasabb személyeket. Hátul 135 cm alatt kötelező a biztonsági ülés igénybe vétele, ha viszont hátul gyárilag nincs biztonsági  öv, akkor a 3 év feletti, de 135 cm alatti gyermek biztonsági gyerekülés nélkül is utazhat,  három év alatti viszont nem.
Bármilyen gyerekülés megfelelő, ha rajta van az ECE R44/03 vagy ECE R 44/04 tanúsítvány, (a Maxi Cosi is minden bizonnyal, sőt még az ennél olcsóbbak is, csak lehessen bennük rögzíteni a gyermeket és az ülés is jól rögzíthető legyen a jármű övével).

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

A fenti tanács első megjelenésének időpontja 2010. december 22., 14:15, ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A tanácsok pontosságáért és hasznosságáért szerkesztőségünk mindent megtesz, de tartalmukért és a betartásuk következményeiért felelősséget nem vállal.

Kommentek

 • 2010.12.23 17:06:51lx.p.

  A kérdés érdekes. Mi a helyzet a Smart kategóriájú autókkal? Miért veszélyesebb elől biztonsági gyermekülésben rögzítve egy gyerek, mint hátul?

 • 2010.12.24 13:06:13pifpaf

  Miért veszélyesebb? Semmiért. Baromság ez a szabályozás így. Engem meg nem is érdekel különösebben, vittem már gyerekemet az anyóülésen gyerekülésben, amikor tele volt pakolva a kocsi, és nem lehetett másképp. Direkt az ilyen alkalmak miatt ki van iktatva a jobb oldali légzsák (mert a miénkben nem kapcsolgatható).

 • 2010.12.25 02:35:36robertocrack

  érdekes troll szabályozás az egész.Példa rá:igaz,csak hallomásból,de 4 fős család golf vagy yaris nagyságú és minőségű kisautóban teljesen szabályosan közlekedik.Jön egy beszívott/részeg/hullafáradt sofőr s merci/landcruiser/landrover batárral kissé gyorsabban/legyen 120 és frontálisan csattannak.És lehet az esélyeket saccolni

 • 2010.12.28 00:06:33Mlmjoc

  Az utaslégzsák kikapcsolható, rendben. De az utas oldal és függöny légzsák?
  Akár a hátsó ülésen is. Ha szélre berakom a gyerekülést főleg egy kis autóba, és nyílik az oldallégzsák, akkor az nem üt pluszba egyet a gyerekülésen?

 • 2010.12.30 22:05:57lx.p.

  Lehet esélyeket saccolni, de egy Yarisba hátulról 50-nel érkező azonos tömegű autó akkora pusztítást végez, hogy a gyerek garantáltan sérül. Konkrétan az ablakban űl. Az autókat jellemzően elölről történő erőbehatásokra méretezik. Én még nem is láttam hátsó töréstesztet. (Biztos van...) Több autó használati utasításában szerepel az első ülésen biztonsági gyermekűlés, nem csak hordozó. Szerintem ez is egy olyan szabály amit gyermektelen, vagy autótlan jogalkotók készítettek. Ideje lenne változtatni rajta!

 • 2011.05.26 17:37:47obela

  Szerintem az első kérdésben téved a jogász úr. A KRESZ-ben 2010. január elsején megváltozott a hivatkozott bekezdés. Az új szöveg szerint minden ülés (kivéve a vezetőit) felszerelhető gyermeküléssel:
  48. § (7) A gépkocsiban vagy a mopedautóban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermek - a testsúlyához igazodó kialakítású - gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. (...) A gépkocsi és a mopedautó üléseihez - a vezető ülését kivéve - gyermekbiztonsági rendszer szerelhető be. Az első üléshez - a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban - a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták.

 

Autójogász Autójogász

Haragosa van? Kárvallott? Rendőri túlkapás áldozata? Kérdezze az Autójogászt, vagy böngéssze a több száz eddigi tanácsot. Kereshet is! Per- és tehermentességet kívánunk!

KeresésKeresés

IndapassIndapass