2011.01.14. 11:11

Toyota camry 2000 köbc.25 éves autóm egy balesetben totálkáros lett. A bírósági végzés szerint a másik fél volt a hibás Milyen kárigényem lehet?
Szerettem volna OLDTIMER autót a kocsimból, ez már nem lehetséges. ezért kérhetek-e a biztosítótól kártérítést, a másik fél kötelezőjére, vagy CASCO-jára?Beleszámít-e az igényelehető körbe az azóta vett másik autó üzembehelyezési költsége? Szatmári József

Tisztelt Szatmári Úr!

Önmagában az a tény, hogy az autóra oldtimer vizsgát szeretett volna, nem értéknövelő tényező, ami miatt magasabb összegű kártérítést kérhetne. Ha azonban az autó állapota ezen tervnek megfelelő volt, azaz egy átlagos 25 éves autónál sokkal jobb állapotban volt, és ezt bizonyítani is tudja (pl: új alkatrészek számlái, fotók a külső-belső állapotról), akkor érdemes lehet a biztosítóval alkudozni, bár óriási többletre ne számítson. A károkozó CASCO biztosítása az Önnek fizetendő kártérítés összegét nem befolyásolja, az a károkozó kárát hívatott fedezni.
A kérdés második részére a válasz igen, hiszen a másik autó üzembehelyezésére azért volt szükség, mert a korábbi összetört és gazdaságosan nem javítható.
tisztelettel,
dr. Horváth Bence