2011.02.24. 12:05

Az autóm mellett parkoló gépkocsi ismeretlen ok miatt kigyulladt és kiégett. A tűz során az én autóm is részlegesen megégett több mint 600e Ft kár keletkezett. A biztosító elutasítja a kárkifizetést mivel szerintük a gfb. csak az üzemeletetés kapcsán történt károozást téríti. Mi a teendő ilyen esetben? Előre is köszönöm részletes válaszát...

Tisztelt Levélíró!

Ahogy említi is, az autó ismeretlen okból gyulladt ki. Mielőtt továbbléphetne a felelős megállapítása érdekében, egy szakértőnek el kell döntenie, hogy a tüzet gyújtogatás, vagy műszaki hiba okozta. Ha gyújtogatás okozta,akkor az elkövető a felelős, akinek fekutatása a rendőrség feladata.
Ha a tüzet műszaki hiba okozta, akkor két lehetőség állhat fenn:
-ha a a tűzeset jótállási időn belül keletkezett, akkor törvényi vélelem alapján az autót értékesítő személy a felelős a kárért, ezt a vélelmet azonban az értékesítő megdöntheti. Pl: megállapítható, hogy a tüzet a gyári beszerelésű állófűtés meghibásodása okozta.
- ha a tűzet okozó hiba jótállási időn túl keletkezett, akkor az a felelős, aki a tüzet kiváltó műszaki hibát okozta. Az előző példánál maradva: az utólagosan beszerelt állófűtés esetén a beszerelő, vagy a gyári beszerelésű állófűtéshez hozzányúló, javító kisiparos, ha bizonyítható, hogy az ő beavatkozására vezethető vissza a tűzeset.
A fentiek tisztázása szakértői kérdés.


Tisztelettel,
dr. Horváth Bence