Elvették a forgalmit

2011.09.11. 14:41 -

Lejárt műszaki vizsgával rendelkező autóval közlekedtem, a szerviztől a lakásomig, E-n kevesebb, mint 1 km távolságon),
2011. június 27-én reggel 7:50-kor. Ez idő alatt a rendőr elvtárs és elvtársnő ellenőrizték majd elvették a gépkocsi forgalmi igazolványát törvényesen mivel ezen az 500 méteren szabálysértést követtem el.
A rendszámról lekaparták a meglévő matricát erre jogosultak?
(Megjegyzem a kitöltött jegyzőkönyvbe június 28 került, amit akkor nem vettem észre)
Hangsúlyoztam, hogy csak ezen az útszakaszon használtam az autómat, a szervizből, hoztam, a telefonomon az utolsó hívott szám a pár perce hívott szervizé. A szomszédok (350 m-re a megállítás helyétől) és bárki a környezetemből tudja igazolni, hogy nem jártam ezzel az autóval (hanem egy kölcsönözött Suzukival), de nem voltak kíváncsiak az állításomra).
Június 27.-július 7. Vártam az értesítést az esetleges büntetéssel majd, június 7-én elmentem a Gy.-i okmányirodába érdeklődni a forgalmim iránt.
Július 11. A Gy.-i okmányiroda robottelefonja közölte, hogy nincs ügyintézés július 11 és augusztus 1 között.
Július 13.-án a M. rendőrkapitányságon felvilágosítottak, hogy az elvételt követő 7. napon (július 4) átküldték a Gy.-i okmányirodába, érdekes és hihetetlen az esetem, de ők teljesen jogszerűen jártak el.
Tehát több mint egy hónapja nem rendelkezem a forgalmival és az autóm használatával. A munkába járás vonattal és BKV-val még elviselhető is lenne, többször teszem, viszont ettől a tehetetlenségtől és megalázottságtól képtelen vagyok napi pár óránál többet az ágyban tölteni, és a munkahelyemen a követelményeknek megfelelően viselkedni.
Július 14. Kénytelen voltam a szabadságomat is kivenni és élvezni az autó nélküli álmatlan éjszakáimat.  
A több mint 20 év alatt több mint 400 000 km vezettem, leellenőrizhető, hogy soha nem volt a gépkocsi biztosítás illetve műszaki nélkül.
Kérdéseim: Ez jogszerű? El kell fogadjam és kész? Tehetek e valamit ebben az esetben? Csak nekem kell betartani a szabályokat?
Büntethető az én szabálysértésem ilyen mércével több, mint egy hónapig felfüggesztett forgalmi?
Ez egy normális eljárás?
Nap, mint nap csak gyűl a düh és a tehetetlenség ebben a kiszolgáltatott helyzetben.
Elvárható-e, hogy ezek után tiszteljem a rendőrt és a rendőrséget?
Nagyon várom a válaszukat,
Tisztelettel
K. Attila

Tisztelt Kérdező!

Az Ön által előadott történet valóban bosszantó, ugyanakkor mint autójogász fontosnak tartom tisztázni, hogy minden alapot nélkülöz a rendőrséggel szembeni dühe.

A hatóság jogszabályban rögzített feladata többek között az, hogy a közlekedésben résztvevőket  megvédje az érvényes műszaki vizsgával nem rendelkező gépkocsiktól. a műszaki vizsga rendeltetése, hogy olyan gépjármű ne vegyen részt a forgalomba, mely mások és saját biztonságát veszélyezteti. Önmagában az a tény, hogy az Ön gépjárműve műszakilag kifogástalan állapotban vett részt a közlekedésben, csak éppen a műszaki vizsgája lejárt, illetve, hogy csak pár száz métert tett meg műszaki vizsga nélkül közúton, nem mentesít a szabálysértési felelősségre vonás alól.
A fentiekből az következik, hogy az intézkedő rendőrnek nincs mérlegelési jogköre. A rendőr abban az esetben járt volna el jogellenesen, ha Önt tovább engedi közlekedni egy olyan gépjárművel, mely nem rendelkezik érvényes műszaki vizsgával.
Az intézkedés módja és menete mindenben megfelel a jogszabályi előírásoknak.

Ami az okmányirodát illeti, érdemes lenne utánajárni, hogy mivel indokolják, hogy ilyen hosszú ideig szünetelt az ügyfélfogadás. Amennyiben az okmányiroda nem ad érdemi választ, az ügyintézés indokolatlan elhúzódása miatt keletkezett esetleges vagyoni kár igényét bírósági úton érvényesíteni tudja.

tisztelettel
autójogász
dr. Lenkei Balázs

A fenti tanács első megjelenésének időpontja 2011. szeptember 11., 14:41, ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A tanácsok pontosságáért és hasznosságáért szerkesztőségünk mindent megtesz, de tartalmukért és a betartásuk következményeiért felelősséget nem vállal.

Kommentek

 • 2011.09.11 21:08:27Naki vagyok kerdojel

  Tökre úgy jártam, mint Navarone. Meg úgy is, mint a posztoló: a rendőrség rossz helységbe küldte a forgalmit, emiatt +2 hétig szoptam kocsi nélkül. De így jártam. Azóta viszont regisztráltam az ügyfélkapun, s láss csodát, 2-3 héttel a forgalmim lejárata előtt kaptam emailt, hogy le fog járni, intézkedjek. Ez a része az országnak már Európa.

  Szóval a posztíró fel lehet háborodva, de ez van: kockáztatott és nem jött be. Nem picsogni kell, hanem odafigyelni. Esetleg figyeltetni valaki/valami mással (pl. ügyfélkapu).

 • 2011.09.11 21:08:56Vargapál

  Nem is az a gáz, hogy megcsinálja a csávó (én sem trélereznék), hanem az, ahogyan felháborodik amikor elkapják, és írogat idióta leveleket.

 • 2011.09.11 21:25:58románc cuvée

  Egy ellenpélda,hogy vannak jófej rendőrök is:
  2011.06.13.- Vígan robogok Egerből Szegedre (Golf II), mígnem Hevesen kisebb közegellenállásba ütköztem. Forgalmit elkérik, körbenézik, visszajön a rendőr: "Nézze már meg a forgalmit". Elkezdtem olvasni az adatokat: név, cím,egyebek, mire közbeszól: "Fordítsa meg, úgy olvassa." Ja mondom 2011.06.12.
  "Édesanyja nevén van az autó?"
  "Igen."
  "Messzire megy az autóval?"
  "Szeged lett betervezve."
  "Az nem lehet, vissza kell fordulnia. Szabály szerint el kellene vennem a forgalmiját. Most mit csináljak magával?"
  "Holnap kezdődik a munka, oda kell érnem."
  "Ezzel az autóval akar holnap közlekedni?"
  "Nem, van céges."
  "Jól van, én most nem veszem el a forgalmiját, de útközben bárhol igazoltathatják...Viszlát, jó utat!"
  Már majdnem megmenekültem, de az igazoltatás kb. 5 perce alatt rajta maradt a masinán a gyújtás. 3. indításra sem indult a gép, csak kattant egyet az önindító. Odaszól az egyik rendőr? "Valószinű akksi lesz!" Erre az "én" rendőrőm visszajött a másik autó igazoltatásából, és szólt két másik kollégájának: "Laci, gyertek má' ketten, toljuk meg ezt a kocsit!"
  Kettes, gyújtás, kuplunk, és berőffent. Távolodva toltam egy elakadásjelzőt, szóval: Lájkoltam őket:)

 • 2011.09.11 21:35:30Sayniqua

  Lehet okoskodni, hisztizni és "majdénjólmegmondondani".
  Ki a faszt érdekel.

  TARTSD BE A TÖRVÉNYT BAZDMEG, ÉS NEM LESZ GONDOD.Ilyen egyszerű az egész.
  Nyugat felé, egy határral odébb még 24 órára be is vittek volna, a több száz jurós büntetésről meg ne is beszéljünk, seggfej.

 • 2011.09.11 21:37:15kultúrpesszimista

  "2011.09.11 21:35:30Sayniqua

  TARTSD BE A TÖRVÉNYT BAZDMEG, ÉS NEM LESZ GONDOD."

  Beeee-beeee-beeee...

  Idióta.

 • 2011.09.11 21:43:51pacák11

  az vesse a lejárt forgalmisra az első sziklát, aki mindig mindenben a szabályok szerint jár el! a dühe pedig azért jogos te okostojász-jogász, mert a zsarukkal az autós csak és kizárólag mint a lehúzás bunkó végrehajtóival találkozik! undorító ez az egész áldemikrácia!

 • 2011.09.11 21:55:51HakapesziM

  Sayniqua: Nyugaton a rendőr az állampolgárért van,s ha udvarias vagy és még beszélni is tudsz vele, kisebb ügyekért számíthatsz rá, hogy utadra enged. Persze ezzel nem szabad visszaélni, de ott igenis mérlegel a rendőr, és létezik méltányosság.

 • 2011.09.11 21:56:35Blog.hu-s nickname

  Tisztelt Autójogász!

  "Nap, mint nap csak gyűl a düh és a tehetetlenség ebben a kiszolgáltatott helyzetben."

  Ha ezt az embert nem jelenti fel a megfelelő helyen és vonatja be a jogosítványát, akkor Önt fogom beperelni, amennyiben egy ilyen mentalitású ember nekem balesetet okoz az úton. Lehet, jobb esélyem van rá, mint az okmányirodát perelni.

  Ha valaki, akit megbüntetnek, mert nem tartja be a szabályokat, így reagál, az alkalmatlan a közlekedésre.


  Mellesleg az aszony többet vezet, mint ez a 'rutinos' ember. Ja, és nem picsog, ha megbüntetik, ha szabálytalankodik. (Nem sűrűn szokott.)

 • 2011.09.11 21:56:59Coyote82

  egyetértek az előttem szólóval... ugyanakkor a levélírónak sincs igaza.

  Ha a helyében lettem volna, én is megkockáztatom azt az 1 kilométert - persze kerültem volna a rendőröket, akár megfordulással is. Ha belefutottam volna, legalább nem duzzognék - ugyanis nekik is igazuk van. Fogalmatok nincs, hogy hány jólszituált aljaparasztról tudok, akik forgalmi nélkül járnak az autóval, és hasonló szöveggel akarják majd kábítani a rendőröket, ha egyszer horogra akadnak.
  És miért nincs érvényes forgalmijuk? Mert évek óta nem fizették be a büntetéseket, és kivonták az autójukat a forgalomból.

 • 2011.09.11 21:57:42Puch Cavette

  Mindazoknak, akik a rendőrt szidják: a törvényhozás, a törvényalkalmazás, és a bíráskodás, három, egymástól elkülönített hatalmi ág (mellesleg ez az elkülönítés a jogállam alapja). A rendőrnek az a feladata, hogy betartassa a törvényeket, nem pedig az, hogy mérlegeljen, bíráskodjon a körülményeket firtatva. Ez a munkája, ezért kapja a fizetését, és ha megszegi az erre vonatkozó szabályokat, az állásával játszik. Lehet utálni a rendőrt, ha visszaél a hatalmával, de azért, mert azt teszi, amivel a társadalom kvázi megbízta...

 • 2011.09.11 21:59:54Petyat

  Egyszer egy mögöttem jövő rendőrautó levillogott, majd közölték, hogy lejárt a zöldkártyám. Nyilván könnyű kiszúrni a színes matricák miattt azokat, akik figyelmetlenek. Letépték a műszaki lapot a 3 részes forgalmiról és közölték, hogy visszakapom, ha lesz zöldkártyám (hazamenős igazolást én is kaptam). Nem voltam felháborodva, egyszerűen nem vettem észre hogy lejárt. A vicces az egészben, hogy immár érvényes forgalmi és lejárt zöldkártyával kellett elmennem elvégeztetni a vizsgálatot, szerencsére 300 méterre az otthonomtól volt egy ilyen szondával ferszerelt szervíz, aztán gyalog önkörmányzat, forgalémi 1/3-ad visszakap. Érdekes ilyenkor senki nem kérdezi, hogyan jutott el az autó a szervízbe.

  Amúgy külön nem büntettek meg és ha jól látom a posztolót sem. Azt hiszem ez értékelendő a 300 ezres gyorshajtási és 150 ezres piros lámpás csekkek korszakában. (Az én sztorim ugyan évekkel ezelött történt.)

  Amúgy nevetségesnek tartom, hogy a posztoló seggéhez annyira odanőtt az autó, hogy depressziós rohamok gyötrik és álmatlanságban szenved az eset miatt. Azt hiszem orvoshoz kellene fordulnia,ki kellene neki találni valami jókis kúrát, amit lehetne azzal kezdeni, hogy a jogsiát is elveszik, hogy a függőségéből kigyógyítsák.

 • 2011.09.11 22:04:34Petyat

  Blog.hu-s nickname: Most látom, hogy ugyanarra a következtetésre jutottunk. A posztoló egy idegbeteg, veszélyes a társadalomra, a jogsi a kezében fegyver. Mondok jobbat. Lehet elengedték volna a zsaruk, de valószínűleg hisztériás rohamban tört ki és rögtön vonatmenetrendeket halucinált, majd zokogva könyörgött a sünöknek, hogy ne bántsák!

  :D

 • 2011.09.11 22:06:23mullerpepe

  Hát igen ez jellemzi az egész ország gondjait, nem hogy segítenénk a becsületes embereket hanem még jól ki is ba*ni velük.

 • 2011.09.11 22:09:31lobaszopiatej

  Háát, én már mentem szervízbe olyan fékkel hogy megállni alig bírtam volna... De a műszakim az megvolt. Na ennyit a papírok hiányáról meg az 1000m-ről !

 • 2011.09.11 22:11:59FreeWilly!

  Ha 2011. június 27-én reggel 7:45-kor bekínálsz a rend éber őreinek egy 10ezrest(esetleg egy 20-ast, ha már más szabálytalanság is játszott), akkor nagy valószínűséggel 7:50-kor nem veszik el a forgalmidat és azóta is anélkül járhatnál, vagy akár le is vizsgáztathattad volna az autód. Ehelyett végigjárod ezt a tortúrát, és méltatlankodsz. Hát, te tudod...

 • 2011.09.11 22:12:14a1941

  Törvénytisztelők,
  Nem lehet, hogy egy törvény rossz?
  A sebesség túllépés sávosan büntet.Logikus.
  Miért nem ilyen a lejárt műszaki esete?
  Mekkora a társadalmi veszélyessége az 1 nappal lejárt forgalminak?
  Egyébként a magyar a leghülyébb vizsgáztatás a világon.
  A német szuper bürokratikus rendszert vették át, leöntve a szocialista bürokráciával, és ez 40 év óta nem sokat változott, alapvetően autós ellenes.
  A törvényalkotók nézzék már meg az olasz, svéd, amerikai, francia esetleg német? rendszert.
  Hol tart másfél óráig egy autó vizsgáztatása?

 • 2011.09.11 22:16:03SvenH.

  Puch Cavette:
  "Lehet utálni a rendőrt, ha visszaél a hatalmával, de azért, mert azt teszi, amivel a társadalom kvázi megbízta..."

  hat az ember egybe latja, neki egy
  nekem is az a gondom, hogy ilyenek a torvenyek, es melysegesen fel is haborit

  a hoborgoknek meg a zero toleranciasoknak uzenem, hogy eljek le az eletuket egy ilyen szajjalbaszott zero tolerancias vilagban oszt ha a kolykuk 20 evesen elsziv egy fuves cigit, kurjak csak be a kiscsakot 3 napra a fegyhazba a drogdilerek es tobbszoros gyilkosok koze, elvegre zero a tolerancia nem?

 • 2011.09.11 22:20:31Blog.hu-s nickname

  Kedves a1941!
  Nem vagyok én olyan nagy törvénytisztelő, nem mindegyikkel értek egyet, és néha-néha meg is szegem némelyiket.

  De, ha rajtakapnak, nem sírom el magam. Megpróbálom a rendőrrel (illetékessel) megbeszélni, ha nem sikerül, akkor meg vállalom a következményeket.

  Amikor forgalmi nélkül közlekedett, tudta, hogy hibázik. De neki - ugye - szabad, mert vezet évi 20 ekm-t?? Lusta volt (útvonalengedély), kockáztatott, nem jött be.


  Én nem leszek ilyen giliszta, aki nem tud férfi módjára viselkedni. Ha nő lenne is lenézném.
  Az, hogy ettől idegrohamot kap (nem alszik, dolgozik), az meg a közlekedésre való teljes alkalmatlanságára enged következtetni.

 • 2011.09.11 22:21:17FreeWilly!

  Hát, nem tudom, nekem csak azért tartott másfél óráig, mert nem volt időpontom, és így majd' egy órát várnom kellett. Ebbe belefért két személyautó vizsgáztatása, meg egy teherautó állapotfelmérése.
  Az autót korrektül átnézték, mindent leellenőriztek, még a dísztárcsát is levették, hogy lássák a csavarokat, de akkor sem volt több 40 percnél, pedig még a központi visszajelzésre is várni kellett. Szerintem a normális hozzáállású vizsgahelyen hamar megy a dolog.

 • 2011.09.11 22:21:25mezga-aladar

  az ilyen forgalmi nélküli közúti bűnözők sokkal több kárt tesznek az országban mint a

  cigánygyilkosok
  vagy utcai rablók
  pénzhamisítók
  politikus bűnözés...

  amik felderítése mind 1 ezrelék alatti

  a sünök igenis foglalkozzanak ezekkel a nagyon súlyos közúti kihágásokkal. mind elkapni. sőt a helyszínen felakasztani (nem főbe lőni mert a golyó drága és egyszer használatos)

 • 2011.09.11 22:21:52Zendorr

  Nekem se jogsim, se kocsim... de egyetértek Tibi88 (2011.09.11. 17:42:06)-as válaszával...
  Gondoljatok bele abba is, hogy két méter 130 kilós állattól elkéri a rendőr az iratait... ÉS HOPPÁ, jön a válasz: És mivan ha nem adom ?! NA?! elveszed?! :DDDD és ilynekor mit csinál a rendőr?! mert az én 170 centimnek meg 60 kilómnak nekifeszül, de 2 méter 130 kilónak nem fog. Addig nem használhat úgysem kényszerítő eszközt, amíg nem történik valami. Ha történik valami, akkor az két óra papírmunka, meg hurcolják jobbra balra. Nekik sem kell ez.. és mindenki tudja, hogy ez így van.. Engem leigazoltatnak este a rendőrök mikor haverokkal sétálok.. :D Az út túloldalán a sötét népet nem ... Azokkal szemben mondják azt a rendőrök, hogy "Ez a jogszabály, ezt kell tennünk", akikkel ránézésre meg lehet csinálni. A rendőrtémákon mindig felhúzom az agyam, mert tudom, hogy a "kitnézel már hülyének" kategória az összes ilyen téma. Tisztelet a kivételnek, mert találkoztam már normálisakkal is. Viszont a többség sajnos elég patkány-féle.

  üdv

 • 2011.09.11 22:28:53Blog.hu-s nickname

  Kapott már el engem is rendőr lejárt forgalmival (figyelmetlen voltam). Nem hőzöngtem, elismertem, stb... De tovább engedett (nem vette el, nem büntetett). Igenis, vannak toleráns rendőrök is.


  Ha ez az ürge a rendőrrel szemben is így adta elő magát, mint - a remélhetőleg átgondolt, átolvasott - posztjában, akkor teljesen megértem a rendőrt, hogy elvette a forgalmiját.

  Nem voltunk ott, egyoldalúan tudjuk, mi történt, meg kéne hallgatni a rendőr sztoriját is. Én csak azt sajnálom, hogy ezt a pszichopatát csak 1 hónapra vonták ki a forgalomból. Küldjék pszichológushoz!!!

  Mellesleg nem hiszem el, hogy külföldön minden szabálytalankodót továbbengednek. :D

 • 2011.09.11 22:30:48XtraP

  "Lejárt műszaki vizsgával rendelkező autóval közlekedtem, a szerviztől a lakásomig" ...

  És hogyan került az autó a szervizbe? Vagy akkor még érvényes volt neki?
  A műszakid (mint bármi más okmányod) érvényességét nem utólag kell észben tartanod!

 • 2011.09.11 22:54:03Laresz

  Azt mondja már meg valaki, hogy útvonal engedély kérésekor valaki megnézi az autót? Mert ugye pont ugyanaz az autó megy engedéllyel mint anélkül.
  Ha adnak pöcsétes papírt nem balesetveszélyes, anélkül az?

 • 2011.09.11 23:05:08tundrazuzmo

  Haveromat megbüntették, mert LEJÁRT A MŰSZAKI egyetemistákkal a pinceklubba.

  Cudar világ, maradjatok otthon, az utca nem fehér embernek való!

 • 2011.09.11 23:06:17tundrazuzmo

  blogmotor=kaki

 • 2011.09.11 23:07:07Doubledecker

  Én mindent értek, az okmányirodában dolgozó robottelefonok a hibásak, bármi legyen is az.

  Nó mindegy, a szabály, az szabály, de aki itt él az meg tudja, hogy ez ilyen. És alkalmazkodik, vagy szop, esetleg kicsit csal, de akkor meg lenyeli a békát.

  És valóban, a rendőrök ha nem pofázik az ember, tudnak normálisak megértőek lenni.

 • 2011.09.11 23:51:51Liverpool87

  Ez az ország úgy szr ahogyan van!

 • 2011.09.11 23:51:58Accordbela

  Hun van a kommetesem,nem talalgatom!!:-)

 • 2011.09.11 23:54:53Accordbela

  Felfedeztem...:-))

 • 2011.09.12 00:02:38King of Körút

  @Venus: a Te kommented a legértékesebb ebben a zűrzavarban. Én is hasonlóan gondolkodom, és sok szar dolog elkerülhető így.

 • 2011.09.12 00:25:56miami vice

  a rendor attol elvez, hogy meg tud buntetni, az okmanyiroda meg mindenert sok "pizt" ker,. en is jartam muszaki meg kotelezo meg minden nelkul MO-on, de a masik automon renben volt minden, es ha netan eloveszem apapirokat akkor veletlenul az ervenyeset adom at. Amiban nem kell tobb auto utan fizetned ha egyedul hasznalod, mivel egy hatsoval egyszerre csak egy lovat tudsz megulni! ne adjatok okot arra, hogy meg tudjon buntetni! erezzek ma' szarul magukat a sunok!

 • 2011.09.12 00:30:30gumifust

  Na itt látom páran felvették a jól bevát szokást és szidják egy ilyeneset után az országot . 1 A szabály az szabály illik betartani , és előre gondolgodni az esetleges kellemtelenségek elkerülése végett . 2 Ha valaki azt hiszi egy ilyen esetben külföldön jobb annak végülis részben igaza van , mert mondjuk nálunk keletebbre lévő országokban valóban könnyebb meguszni az ilyesmit , de példul a sokat emlegetett anglibán elviszik trélleren az autót egy telepre (ha nincs rendben a valami papir az autón amit minden kamera ellenőriz ) és ha nem fizet a polgár két héten belül (büntetés tréller tárolás ) akkor legyen az bármilyen autó bezuzzák a francba.... . 3 Ha valaki annyira magán kívül kersi a hibát az lépjen be a DAS nevü klubba...

 • 2011.09.12 00:57:41hozé bubó

  amíg ezek a százmilliárd kilóméteres, 40éves, 8 darabból összehegesztett vulkánfüstös ikarusok meg a többi hasonló csótány járja legálisan a városokat addíg hagyni kéne a fassba az összes műszakis, zöldkártyás, szines matricás baromságot...

 • 2011.09.12 01:04:00SzLacika

  Mennyi hülyeséget hordanak össze egyesek itt. Például a házkutatáshoz hasonlítás. Hát rohadtul nem ugyanaz a dolog. Ha esetleg az elhanyagolt műszaki miatt nem derül ki, hogy szar fékkel, gumikkal stb. száguldozol, az közúti veszélyeztetés és nem "magánügy".

  Sokan azt mondják, a rendőrök lehettek volna elnézőbbek. Ja. De ha itt elnézőek, más egy másik szituációban is elvárja, és persze ha akkor nem ejnye-bejnye lesz a vége hanem büntetés, megint megy a köcsögrendőrözés.

  Egyébként meg igen, egyes külföldi országokban működik, hogy elnézőek, figyelmeztetnek, de itthon nem és nem is fog egyhamar. A probléma pedig az emberek mentalitása.

  Ott van pl a gyorshajtás. Amióta az objevktív felelősség bevezetésre került, minimálisra csökkent a helyszíni bírságok száma. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy simán mehetsz +15 km/h-val, sőt, majdnem +20-szal (traffi hibatűrése+autó órájának felfelé csalása). Mégis akárhányszor előkerül a téma, a rendőrök szapulása megy, ha 30-as táblához állnak azért, ha országút egyenes szakaszán mérnek akkor azért. Pedig 30 helyett tolhatod 45-tel, 50 helyett 65-tel és minimális az esélye, hogy rábaszol. De ez sem elég.

 • 2011.09.12 01:04:31SzLacika

  Rendőrlámpa? Sárgán ugye elvileg még át lehet menni, ha megállni biztonságosan nem lehet, blablabla. Ezt sokan úgy értelmezték, hogy sárgára már messziről kövér gázt adtak - egyre hétköznapibbá váltak a "halványpiroson", sőt, a totális piroson átsuhanó pilóták, nem ritkán másodpercekkel a váltás után. Nekik köszönhetjük a szaporodó kamerás kereszteződéseket és a szigorú, vaskos bírságokat. Immár sárgánál is, ugyebár.

  Vagy mi a helyzet a fényszórókkal? Amióta nem csesztethet miatta a rendőr és el lehet intézni egy "jajj, nem vettem észre, holnap kicseréltetem" dumával, én úgy látom, sokkal rosszabb a helyzet, mint régen. Minden negyedik-ötödik autónak ki van égve vagy szarul van beállítva. Anno esetleg azok közlekedtek hiányos világítással, akik tényleg nem tudták házilag cserélni, hisz bírságoltak érte. Most már mindenki leszarja. Kb akkor esik le, hogy gubanc van, ha este kellene menni és ki van égve mindkét tompított. Tudok olyan marháról is, aki a közelmúltban refivel közlekedett tartósan mert baszott kicserélni (pedig abban az autóban még 5 másodperces művelet)

  De más téma, adóbevallás leadására mennyi idő van, mégis százezrek küldik el az utolsó héten, utolsó napokon és több ezren késnek el vele teljesen. Ezek, ha plusz egy hónap lenne rá, akkor is elkésnének vele.

 • 2011.09.12 01:06:03SzLacika

  Bele se merek gondolni, ha piálásra nem zéró tolerancia lenne, hanem 1 pohár szabály, mint néhány európai országban. Tele lennének az utak padlórészeg sofőrökkel, akik ellenőrzés esetén persze vigyorogva szajkóznák, hogy "Jajj, de tényleg csak egy pohár volt ám biztos úr" Hiányzik ez nekünk? Kötve hiszem.

  Szóval lóf@szt kell ide elnézés meg figyelmeztetés. Nem érdemeljük meg, de kiba.ttul nem.

 • 2011.09.12 02:57:25S line

  Igazából 2 évente egy napot kellene megjegyezni vagy amég a kocsi megvan évente azt a napot...
  Vagy ha már ennyire ökör valaki akkor útvonalengedély!!! De a lényeg, hogy amikor elveszik a forgalmit 3 munkanapon belül elküldik az okmányirodának azt és ott játszanak vele. Persze a szabs. előadónak 30 napja van, hogy határozatot hozzon(bírságot kiszabjon) és azt be kellene fizetni hamarjában nem pedig fellebbezgetni eközben bejelenteni az NKH-nál nehezített műszakira az autót és persze összesen kb 100.000 HUF-ot erre rááldozni és min 1 hónapot...

 • 2011.09.12 05:27:08deak.atti

  Sziasztok!

  Kis pontosítás: az útvonalengedély az egy A pontból B pontba szól, egyszeri alkalomra. Ami erre az esetre jobb lett volna, azt úgy hívják, hogy "ideiglenes forgalomban tartási engedély", pont az ilyen, közlekedésre alkalmas, de lejárt műszakis autók mozgatására van kitalálva. 72 óráig érvényes, és legutóbb volt 2800 forint, mikor kiváltottam. Tehát, ha tudod, hogy lejárt a műszakid, és nemcsak elnézed (előfordulhat ...), akkor szépen elballagsz az ocsmányirodába, és kérsz egy ilyet. 3 napig oda mész,ahová jólesik, csak legyen közte egy vizsgabázis is. Nagyságrendekkel kevesebb fáradság, mint a lebukás, és utána szívni rendőrséggel, NKH-val, ésatöbbivel.

  DA

 • 2011.09.12 06:39:53forlan

  Már csak azt nem értem,hogy az útvonalengedélytől megjavul az autóm?Mert ha a lejárt vizsgától(feltételezve) elromlik,nem lesz biztonságos,akkor az útvonalengedély kiváltása egycsapásra fantasztikus műszaki állapotba kerülést sugall arra a meghatározott időintervallumra...

 • 2011.09.12 07:47:27007 turbozva nem keverve...

  Németeknél lejárás után 1 hónapig csak szól a rendör hogy lejárt....ami ritkán fordul elő mert nem szoktak állitgatni.....aztán 8 hónapig adhatnak 20 euró büntetést.....ott tudják hogy nem attól romlik az autó hogy lejár a müszaki.

 • 2011.09.12 08:21:01Nzoltan

  Még évekkel ezelőtt a sógór úgy járt, hogy lejárt műszakival elment tankolni a házuk melletti mol kútra, és ott vették le a rendszámot a kocsiról.

 • 2011.09.12 08:23:10Nzoltan

  Egyébként, ha a szabáy egyértelmű, a rendőr sem mérlegelhet. A szabáj alkotóit kell basztatni.

 • 2011.09.12 08:24:09hím-pellér

  Ezzel az útvonal engedéllyel csak egy baj van. Ha a jogász szerint: " A hatóság jogszabályban rögzített feladata többek között az, hogy a közlekedésben résztvevőket megvédje az érvényes műszaki vizsgával nem rendelkező gépkocsiktól. A műszaki vizsga rendeltetése, hogy olyan gépjármű ne vegyen részt a forgalomba, mely mások és saját biztonságát veszélyezteti." Akkor útvonalengedéllyel miért mehet ki a forgalomba egy másokat veszélyeztető autó.

 • 2011.09.12 08:26:50nabazzmeg

  Dövan: tuti vételnek tűnik...azért a Csikóst/Kareszt lehet, hogy elvinném magammal ha meg akarnám nézni.
  Szerinted eljönne? :-D

 • 2011.09.12 08:34:34rekszem

  Én nem látom a hibát.

  A kedves levélíró megkockáztatta az 500 m-t. Kicsi volt az esélye, hogy elér haza, de most pechje volt.

  Ezt a békét le kell nyelni és kész.

 • 2011.09.12 08:35:50rekszem

  meg mondjuk azért az is elég fura, hogy ha valakinek elveszi a hatóság a forgalmiját, akko álmatlanul forgolódik hetekig. Főleg ha nem kenyérkereső jármúről van szó.

 • 2011.09.12 08:36:31rekszem

  javítás: Nagy volt az esélye, hogy elér haza, de most pechje volt.

 • 2011.09.12 08:48:41savanyúUbulka

  hogy valakinek ekkora pechje legyen, na szívás. szépen felülsz a szopórollerra te is ha voltál olyan balek hogy ide születtél és olyan hülye hogy azóta se mentél el innen a picsába. vagy idegességedben véletlen felakasztod magad ;)

  az meg kurva érdekes (szánalmas) hogy cirka 2,5 hónapos leveleket baszkodnak be ide a tc-s nagyokosok, szerintetek ki a fasz olvassa már el ezt a hülyeséget ennyi idő után? Seggfejek

 

Autójogász Autójogász

Haragosa van? Kárvallott? Rendőri túlkapás áldozata? Kérdezze az Autójogászt, vagy böngéssze a több száz eddigi tanácsot. Kereshet is! Per- és tehermentességet kívánunk!

KeresésKeresés

IndapassIndapass