AutójogászAutójogász

 

Parkolás parkolótábla nélkül

2011.09.18. 08:38 -

Piros csomagot kaptam egy olyan útszakaszon, ahol az utca elején (pontosabban a kereszteződés utáni szakasz kezdetén) nem volt parkolást jelző tábla. Jogos volt-e a büntetés? Az útkereszteződés nem oldja fel a tábla hatályát?

Tisztelt Kérdező! A piros csomagból arra következtetek, hogy parkolás társaság által üzemeltetett közterületen parkolt érvényes parkolójegy nélkül. A parkolási övezeteket jogszabály állapítja meg, ilyen esetekben a fizető övezetre figyelmeztető táblákat nem kell minden kereszteződés után kihelyezni, mint például a megállni tilos kresz táblát. Nem egyszer előfordul azonban, hogy a parkoló társaságok olyan közterületen parkoló autókra parkolási díj és pótdíjat szabnak ki, melynek üzemeltetési jogosultságával nem rendelkeznek. Az Ön esetében arról kell meggyőződni, hogy az érintett közterületet a Fővárosi Önkormányzat fizetős övezetté nyilvánította-e. tisztelettel autójogász, dr. Lenkei Balázs

A fenti tanács első megjelenésének időpontja 2011. szeptember 18., 08:38, ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A tanácsok pontosságáért és hasznosságáért szerkesztőségünk mindent megtesz, de tartalmukért és a betartásuk következményeiért felelősséget nem vállal.

Kommentek

 • 2011.09.18 09:02:18Trendi Dodó

  Szerintem a kérdező nem erre volt kíváncsi. Velünk is megtörtént, hogy piros csomagot találtunk az autónkon azon a helyen amit évek óta parkolásra használunk (Ilka u. bal oldala). Utánajártunk, és valóban "jogos" volt a bünti, mert azt a választ kaptuk, hogy egy jogszabályi változás miatt (2 éve) CSAK ott lehet parkolni ahol ki van téve a parkolást jelző tábla.

 • 2011.09.18 09:18:55ColT

  Nem lenne egyserűbb, ha bárki bármiért bármikor megbüntethetnének?
  Nem kéne hozzá ez a sok utánajárás...
  Tehát a parkolótársaságnak nem kell jelezni a terület határát... Tudni viszont kell, hogy hol van...
  Köszönjük.

 • 2011.09.18 09:21:46s.o.v.i.e.t

  Trendi Dodó,

  ha azt a választ kaptátok volna, hogy parkolni csak ott lehet, ahol ezt 3 hostess lány mondja, akkor azt hiszed el?
  Ami nem tilos a KRESZ-ben az szabályos. Parkolni ott lehet, a közlekedés szabályait nem megsértve, ahol azt tábla nem tiltja.

 • 2011.09.18 09:41:32Hó apó

  És mi a helyzet azzal a külföldivel vagy
  életében először Pesten járó vidékivel. aki
  nem ismeri az adott környéket?
  Ha nincs tábla, honnan kellene tudnia, hogy
  az adott szakaszon fizetős a parkolás?

 • 2011.09.18 09:46:05kobelako

  nekem is volt ilyen esetem, azt mondták az ügyfélszolgálaton, hogy CSAK az övezet határában helyeznek el táblákat! Az az álláspontjuk, hogy mivel amellett úgyis elhaladsz, amikor belépsz az övezetbe, onnantól tudnod kell, hogy "bent" vagy és fizetned kell! Mintha a forgalomban csak és kizárólag erre kellene figyelned és jegyzetfüzettel a kezedben vezetnél, hogy naprakész legyél parkolótábla ügyben... vicc...

 • 2011.09.18 09:48:13preston

  A Margitszigetre évek óta csak parkolókapunk keresztül lehet behajtani, igy vagy úgy mindenki fizet, majd helyet keres. A két szálloda közötti részen megmaradtak a régi parkoló felfestései és még a kikapcsolt fizetőgép is ott áll. Szinte minden nap ott vagyok és látom, hogyan kaszálnak a parkolóterületen autóval vadászó felügyelők, mert a
  régi parkolón meghagytak vagy négy sárga csikot taxiknak. Taxi ott még nem állt, mert a két főbejárat közelében várakozik és gondolom, hogy a bejáratnál fizet vagy nem fizet...Aki szerencsétlen
  a négy ottfelejtett sárga csikra áll, hiszen mindenre vonatkozóan fizeti a dijat, azt keményen fényképezik, büntetik.

 • 2011.09.18 09:50:24jakint

  Velem is megesett a dolog. A poén az, hogy én úgy gondoltam tábla (fizetős parkoló övezet kezdet és vége) + felfestés (kék) azonosítja egyértelműen a fizetős övezetet. A parkoló társaság ügyfélszolgálatos munkatársa csak úgy, mint a jogász úr annyit közölt, hogy az önkormányzati rendelet szerint fizetős övezet, ezért jogos. Én sem értettem... fizettem...

 • 2011.09.18 09:51:07Elszármazott

  A külföldi az más tészta! Nem kell tudnia! Ha valami egzotikus rendszáma van (arab, héber, ciril betűs), nem is tud az ellenőr büntető cetlit nyomtatni neki, hanem mérgében megbírságol két magyart! Ha nem egzotikus, akkor kap ugyan cetlit, de sz@rni kell befizetni, a piros zacsiba meg lehet cukorkát ajándékozni mikuláskor! A vidéki magyar az más az csak fizessen! Minek kolbászol a fészkesfővárosban! :-)

 • 2011.09.18 09:54:31preston

  A hegyvidéki utcán , ahol lakom, tulajdonképpen lehetne az úttesten is parkolni, mindkét oldalt, meg a maradék csikon végighajtani, azonban ez nehéz, különösen este és ezt már sok tükör bánta. Az ott lakók valamennyire felállnak a járdára, nem jobban , mint a villanyoszlopok mélysége. kicsi a forgalom, senkit sem zavar az ügy. mégis párhavonta, talán negyedévenként a terv teljesitése miatt, értesitéseket kapunk, hogy közérdekű bejelentés alapján kiszálltak és megbüntettek. pár napig reggelente lessük, hogy kinek sodorták le a tükrét, (pld kukásautó) majd
  visszaáll a normális állapot, a tükörcsere sokba kerül...

 • 2011.09.18 10:05:02tocibacsi

  Hó apó: lakó-pihenő övezet, 30-as övezet, parkoló övezet... az övezet határát tábla jelzi. A tanács szteem arra vonatkozott, hogy helyszíni szemle nélkül, a neten is meg lehet nézni az övezetek határát...

 • 2011.09.18 10:05:02tocibacsi

  Hó apó: lakó-pihenő övezet, 30-as övezet, parkoló övezet... az övezet határát tábla jelzi. A tanács szteem arra vonatkozott, hogy helyszíni szemle nélkül, a neten is meg lehet nézni az övezetek határát...

 • 2011.09.18 10:17:54Atarist

  "hogy a parkoló társaságok olyan közterületen parkoló autókra parkolási díj és pótdíjat szabnak ki, melynek üzemeltetési jogosultságával nem rendelkeznek"

  Szóval akkor neked tudni kell hol a határ, nekik nem? Kinek fájna rendesen kitáblázni mindent hogy magyar és külföldi egyaránt lássa mik a szabályok arra. Persze tudom, pénz és érdekek...

 • 2011.09.18 10:26:05kinney

  menj be a parkoló cég ügyfélszolgálati irodájába azzal, hogy szerinted nem jogos a büntetés. erről írásban kell kitölteni egy bejelentőt. ezt hivatalosan elbírálják, addig felfüggesztik a büntetés végrehajtását (azaz az eltelt idő nem növeli a bünti mértékét), és ajánlott levélben értesítenek a döntésről.

  nekem volt már sokszor, hogy sztornózták a büntit, mert sajnso gyakran tényleg kirakják akkor is (centrum), ha fizető övehet határán, de még az ingyenes helyen álltál meg.

  ha tényleg ingyenes volt a hely, akkor írásban ugyanis azért nem merik leírni, hogy fizetned kell :-)).

  viszont, ha azt írják, hogy fizetős hely, akkor jobb, ha befizeted.

  még a kerületi közterületfenntartóknál tudsz utánakérdezni, náluk is megvan a fizetőövezet nyilvántartása, telefonon is megmondják.

 • 2011.09.18 11:44:45Boar.

  "A parkoló társaság ügyfélszolgálatos munkatársa csak úgy, mint a jogász úr annyit közölt, hogy az önkormányzati rendelet szerint fizetős övezet, ezért jogos. Én sem értettem... fizettem..."
  Én Pécsett jártam így. x utca fizetős, minden kereszteződés után újra kint a tábla, de a mellékutcában nincs tábla. Megbüntettek, pofátlanul sokra, bementem reklamálni, az ügyfélszolgálatos tyúk az orrom alá dug egy térképet, hogy az egész övezet fizetős. Nézem, az említett utca épp nem esik bele. Szóváteszem, ja, a térkép tavalyi, idén már az is fizetős. Oké, honnan az anyámból kellene tudnom? Válasz: Pécs város közgyűlése így döntött és punktum. Fellebbezhet a t. ügyfél nyugodtan, de el lesz utasítva. Szaros négyezerötszáz forintért nyilván nem szaladgál az ember a bíróságra és ezt az a tetves kft is tudja akik pécsett bitorolják a parkolási jogot.
  Ja, és ha nem ÉRKEZIK be a bírság 14 napon belül(tehát nem a feladás számít), akkor tizenhat rugó a bünti. Tudnak élni...

 • 2011.09.18 11:45:51szita szita péntek

  Ez az elején és végén táblával jelzett övezet logika nem normális. Tegyük fel, hogy helyismeret nélkül és tömegközlekedve jutok be az övezetbe. Ekkor ugye még csak elvileg sem kell tudjam, hogy mi a dörgés. Ott találkozom a nejemmel, aki átadja a kocsit. Ezek után anélkül, hogy az övezetet elhagynám leparkolok egy bolt előtt, mer' csak. No? Mindenben maximálisan jogkövető, jó szándékú voltam nem? Mi a francért nem lehet mindenhová kirakni azt a k táblát?

 • 2011.09.18 11:47:06szita szita péntek

  nélkül és tömegközlekedve jutok be az övezetbe. Ekkor ugye még csak elvileg sem kell tudjam, hogy mi a dörgés. Ott találkozom a nejemmel, aki átadja a kocsit. Ezek után anélkül, hogy az övezetet elhagynám leparkolok egy bolt előtt, mer' csak. No? Mindenben maximálisan jogkövető, jó szándékú voltam nem? Mi a francért nem lehet mindenhová kirakni azt a k táblát?

 • 2011.09.18 11:52:01szita szita péntek

  Blogmotor, be szeretlek tetégedet!

 • 2011.09.18 11:59:59a fene tudja még

  szita szita péntek: azért extrém esetek miatt kihelyezni vagy 6-8000 táblát szerintem is hülyeség.

 • 2011.09.18 12:02:07töreki

  Egyáltalán milyen alapon szednek parkolási díjat? Milliószor kifizettük már azoknak az utaknak a díjat ahol szednek! Teljesen jogtalan a parkolási díj!

 • 2011.09.18 12:24:28szita szita péntek

  @a fene tudja még: Ok, amit írtam tényleg extrém eset. Ugyanakkor a kihelyezett táblák normál esetben is egyértelműbb helyzetet teremtenének. Én pld. úgy vagyok összerakva, hogy azok a táblák, amik éppen nem vonatkoznak rám egyszerűen tudat alatt le vannak tiltva. Hogy értds: Ha nem áll szándékomban megállni, akkor lövésem sincs, hogy éppen szabad-e ott, ahol éppen haladok. Mihelyt meg akarok állni, akkor viszont rögzül a kereszteződésnél látott tábla képe. Így viszont, hogy a tábla esetleg kilométerekre van az aktuális pozíciómtól, engem ez zavar.

 • 2011.09.18 13:05:07Hurrá Torpedó

  nekem nem kell tudnom hol vannak az övezethatárok. az a dolguk, hogy kitáblázzák. ha volt tábla akkor jogos a bünti, ha nem akkor fellebbezni kell, és kész.

  és figyelni kell azt is hogy P övezet tábla volt e, mert akkor nem lesz minden sarkon külön P tábla.

  egyébként ha ott büntetnek ahol nincs tábla, akkor az szerintem megtévesztés, jogtalan anyagi haszonszerzés...

 • 2011.09.18 13:12:37MáLé

  Velem 2009-ben esett meg, hogy váratlanul parkoltam le. (Útépítés miatt inkább gyalogoltam 400 métert.)
  Kicsit messzebb lévő parkoló automatáról leolvastam az esedékes zóna számot és telefonnal (SMS) rendeztem a parkolást.
  Visszaérve büntető csomag várt. Még abban a percben kaptam válasz SMS-t, amikorról a büntetés is szólt.
  Kétszer is hiába fellebbeztem. Szerintük "a megállást követően haladéktalanul," ki kell egyenlíteni, amibe 1 perc sem fér bele. Meg kell figyelnem menet közben a parkoló oszlopot, hogy mielőtt kiszállok a kocsiból már küldhessem az SMSt. Az időpontokat nem is vitatták.

  Ilyen országban (városban) élünk. Mindegy mit teszel a HATÓSÁG büntet.

 • 2011.09.18 13:17:44barbon

  Tudjátok azt lehet megbüntetni akinek még van pénze a négyszáz forintos benzint megvenni,mert akkor annak biztos van több is.

 • 2011.09.18 13:25:19antimason

  Itt minden fordítva működik, mint a "rothadó" nyugaton...

 • 2011.09.18 13:25:55Hülye aki elolvassa!

  Purhabot kell nyomni a kurva automatákba, a napelemeket meg ácskapoccsal szétverni. Ennyi.

 • 2011.09.18 13:26:44antimason

  Ezzel is a parkolótársaságok spórolnak meg milliókat.
  Nem kell táblákat kihelyezniük.
  Bécsben, ha kell 5 méterenként vannak táblák, de itt...

 • 2011.09.18 13:29:38antimason

  Legközelebb a sebesség korlátozó táblákkal is így lesz?
  Mondjuk pld. most lakott területen belül ilyen helyzetben 50 a megengedett.
  De eljön az a világ, amikor majd Ők is elkezdenek spórolni és úgy gondolják, ott nem annyi, hanem 20 km/h.
  Minek jelezzék táblával?

 • 2011.09.18 13:38:38mi nem foglalt még

  kobelako ez csak akkor lenne normális ha jeleznék az övezet végét is.
  Mert akkor egyértelmű lenne.
  Így viszont nem tudom hogy kimentem e az övezetből.

 • 2011.09.18 13:49:55hawkeye

  antimason, ez nem lesz, ez már így van!

  Ha pl. a lakott terület kezdetét jelző fekete-fehér tábla alatt adott esetben ott figyel egy max. 40-es sebességkorlátozó, akkor az a korlátozás az egész településre érvényes.

  Ebben az a csapda, ha nem a főútvonalon közelítesz, akkor nagy esélyed van 1 jó cuppogósra, mert a bodzaszedők előszeretettel lopják a táblákat (még a főútvonalról is, csak ott hamarabb pótolják)....

 • 2011.09.18 13:52:47mi nem foglalt még

  MáLé 5 percen belül nem büntethetnek.
  Meg kell fellebbezni.

 • 2011.09.18 14:04:19négykarika

  "Purhabot kell nyomni a kurva automatákba, a napelemeket meg ácskapoccsal szétverni." - ettől még ugyanúgy nem változik semmi. Az fel sem merül senkiben, hogy a következő önkormányzati választáson nem csak bambán oda kéne tenni az ikszet, hanem esetleg arra a jelöltre szavazni, aki zászlajára tűzi a fővárosi parkolás rendbetételét? igény, az lenne rá...

 • 2011.09.18 14:37:09ColT

  @négykarika : Volt ilyen jelentkező?
  Itt Pécsett egy darab sem.

 • 2011.09.18 14:53:49négykarika

  Nem, nem volt. De ha elég sokan elég sok helyen adnak hangot ezirányú igényüknek, előbb utóbb jön valaki, és meglovagolja. Csak arra kell majd figyelni, hogy ne megint felelőtlen ígérgetésben merüljön ki a dolog, hanem a képviselő nyakára járni, fogadóórán zaklatni, és bevasalni rajta az ígéretet. Tudom, kicsit naiv elképzelés, de elvileg így működne a demokrácia. Annál pedig biztosan többet érsz el vele, minthogy magadban dühöngsz, vagy szétvered az automatát, meg a parkolóőrt. Avagy?

 • 2011.09.18 15:46:05lombozódó

  Rendelet:
  Budapest Fôváros Közgyûlésének
  24/2009. (V. 11.) önkormányzati rendelete
  Budapest fôváros közigazgatási területén a jármûvel várakozás rendjének
  egységes kialakításáról, a várakozás díjáról
  és az üzemképtelen jármûvek tárolásának szabályozásáról


  Idézet a rendeletből:
  II. FEJEZET
  Várakozási övezetek

  4. §
  (1) A várakozási övezeteknél elhelyezett jelzôtábla / KRESZ /
  alatti kiegészítô táblán a díjfizetési kötelezettség mellett
  utalni kell a kötelezettség idôbeli hatályára és a megengedett
  maximális várakozási idôtartamra.
  (2) Külön szöveges táblán, / 1988. Évi I. sz tv. / vagy jegykiadó automata
  mûködése esetén a jegykiadó automatán kell feltüntetni
  a parkolás üzemeltetô szervezet nevét, címét, telefonszámát,
  a várakozási díj és a pótdíj összegét, illetve azt a
  területet, amelyre az automatából parkolójegy váltható.

  Tehát kell tábla , még a helyi rendelet szerint is. Már pedig ha kell az a KRESZ szerint és az az 1988. Évi I. sz tv / közúti közlekedés sz …. / szerint kell.

 • 2011.09.18 15:46:06csoncsoj

  @Hawkeye: az első kereszteződésig (vagy feloldótábláig) érvényes a sebességkorlátozás, akkor is ha a város-tábla alatt van, meg akkor is, ha nem. Ha ugyanis valaki abból a kereszteződésből érkezik, honnét tudná, hogy a város-táblánál 40-es korlát volt?
  Sőt, mondok cifrábbat: a korlátozás oldása a kereszteződés elejétől érvényes, akkor is ha ez nagyobb sebességről szól, mint az adott területen megengedett. Tehát ha mész pl. a Hungária körúton, ahol 70-es táblák vannak a kereszteződések végénél, a kereszteződésben elvben le kell lassítanod 50-re.
  A joggyakorlat azt mutatja, hogy ilyen kereszteződésekben történt balesetek esetén, nagyjából 50%-ban tekintik gyorshajtásnak, ha 70-nel mentél.

 • 2011.09.18 15:59:11lombozódó

  1988. évi I. törvény
  a közúti közlekedésr_l1

  Nagyon érdekes!!!

  Tv. 9/B. §

  (2) Az önkormányzat a törzsvagyonának részét képező közutak és műtárgyaik működtetése
  céljából önkormányzati intézményt, vagy saját többségi részesedésével e célra gazdálkodó
  szervezetet alapíthat, vagy a működtetést koncesszióba adhatja.

  Úgyan hány cég felel meg ennek a törvényi előírásnak.
  Mert ugye ezek önkormányzati, de legalább is többségi tulajdonú csak parkoló társaságok.

 • 2011.09.18 16:09:04lombozódó

  mi nem foglalt még

  Ez lenne a " ZONA " de még a KRESZ- ben sincs megfogalmazva és azt hiszem két esetben alkazmazható. De már mindendre kezdik alkalmazni.
  Szerintem közúti keresztezés ezt is feloldja, de mint írtam a KRESZ nem ad még utmutatást sem.


  Már láttam Megállni tilos tábla alatt is. Nem értelmezhető.
  Tábla káosz van az utakon már.

 • 2011.09.18 16:14:54lombozódó

  Hurrá Torpedó

  Szóval mi is az övezet " ZONA " a táblától tábláig tart világos.
  De mi van h közven volt már egy rakat keresztetés és valaki arról hajt be.
  Zavaros a " zona " tábla ilyen érlelmezése.
  A KRESZ- ben alapelv, hogy a keresztezés minden tábla hatályát feloldja.

 • 2011.09.18 16:26:00lombozódó

  szita szita péntek


  Mert a " ZONA " táblák használatával is visszaélnek.
  Mert ez nem szolgálja azt amire használják.
  Olyan logikával a várost jelző tábla alatt ki kell tenni a fizető P táblát és meg is van oldva a város kitáblázása.
  De kitehetnék az országhatároknál is, meg alá egy KRESZ könyvet ZONA felírattal , milyen nagy sporolás lenne. Ugye a jogszabályok nem ismerése nem mentesítő körülmény?????
  Jogász meg mint a nyű, még jobban keresnének.

 • 2011.09.18 16:28:39lombozódó

  Hurrá Torpedó

  Na és a sarok után van tábla vagy nincs, ha ott fodulsz be.

 • 2011.09.18 16:36:47lombozódó

  Boar.

  A jogászúr is nagy hülyeséget írt. De mit vársz egy jogásztól. Nem is ismeri azokat a jogszabályokat amiről beszél, lást fentebb.
  A táblákkal kell tudomásodra hozni a jogszabályi előírásokat.
  Pld akkor elég lenne egy önkormányzati rendeletben előírni , hogy melyik utcában nem lehet megállni, vagy oda behalytan, stb. tábla meg minek. Ők leírták Te meg akkor már tudod is és befogod tartani. Ki kellene próbálni!!!!

 • 2011.09.18 16:42:12MáLé

  Kedves Nénykarika!

  Kétszer fellebbeztem. Az 5 perc arra vonatkozik, ha valaki jegyet vált az automatából. Telefonos rendezésnél "haladéktalanul" a meghatározás. Ezt a hatóság úgy értelmezte, hogy a türelmi idő még arra sem vonatkozik, amíg az oszlophoz értem.
  Más furcsaság, hogy mindkét fellebbezésem azonos előadónő bírálta el.

  Két évvel ezelőtti 1400 Ft-ért nem érdemes tovább idegesítenem magam. DE a válaszokat eltettem magamnak emlékbe.

  Máskor is tapasztaltam, hogy üres parkolóhelyek közelében elbújva figyelt a parkolóőr, és amint elhagyta az autót a vezető azonnal intézkedni kezdenek.

 • 2011.09.18 16:45:41lombozódó

  kinney

  Az a fizető parkoló ami ki van táblázva.
  Az övezet a KRESZ szerint igy nem értelmezhető, ez egy gumicsont.
  Ugye ott nem lehet behajtani ahol tábla tiltja.
  Ugye ott nem lehet megállni ahol tábla tiltja.
  Ugye stb.
  Ergo ott kel fizetni ahot a tábla előírja.

 • 2011.09.18 17:08:54lombozódó

  A KRESZ-ből:
  e/2. „Várakozási övezet (zóna)” (112/d. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úton a várakozás megengedett vagy - 113. és 114. ábra szerinti kiegészítő táblán feltüntetett módon - a „Várakozási övezet (zóna) vége” (112/e. ábra) jelzőtábláig a várakozás feltételekhez kötött.

  Valaki magyarázza már el mit is jelet a ZÓNA, a KRESZ annál többet nem ír.
  Szerintem egy jól körülhatárolható terület részét jelölni ki / pld lakótelepen, téren / nem pedig egy város nagyrészét.

 • 2011.09.18 17:22:19lombozódó

  [link]

  parkolási övezetek limkje

 • 2011.09.18 17:34:17lombozódó

  2010. évi XLVI. törvény
  a közterületi parkolás jogi feltételeinek megteremtése érdekében a helyi önkormányzatokról szóló
  1990. évi LXV. törvény módosításáról*

  Az Ötv. 9. §-a a következõ (5) bekezdéssel egészül ki:
  „(5) A 8. § (4) bekezdés szerinti helyi közutakon, a helyi önkormányzat tulajdonában álló közforgalom elöl el nem zárt
  magánutakon, valamint tereken, parkokban és egyéb közterületeken közúti jármûvel történõ várakozási (parkolási)
  közszolgáltatást a helyi önkormányzat, vagy kizárólag ezen közszolgáltatási feladat ellátására alapított költségvetési
  szerv, kizárólagos önkormányzati tulajdonban álló, jogi személyiséggel rendelkezõ gazdasági társaság, vagy
  e gazdasági társaság 100%-os tulajdonában álló jogi személyiséggel rendelkezõ gazdasági társaság, illetve
  önkormányzati társulás láthatja el külön törvényben szabályozottak szerint.”

  Egyik társaság sem ilyen, tehát te fizetsz, mert úgy gondolják szabálytalanul parkolsz.
  Ők meg jogosulatlanul szedik a pénzedet, ergo lopnak, ez pedig már büncselekmény.

 • 2011.09.18 17:35:55lombozódó

  Ajánlom figyelmibe a jogász úrnak a fenti nicket.

 • 2011.09.18 17:56:37balkon-úr

  Tarlós például többször megígérte a kampányában, hogy egységesíti a parkolási rendszert. Most mégis egyre több parkolási társaság van. Vagy lehet hogy, politikusként kötelező hazudni?

 • 2011.09.18 18:06:42CoIie

  Ébresztő! Persze, hogy kötelező! ;)

 • 2011.09.18 18:11:34lombozódó

  2010. évi XLVI. törvény
  a közterületi parkolás jogi feltételeinek megteremtése érdekében a helyi önkormányzatokról szóló
  1990. évi LXV. törvény módosításáról*

  a törvény - fentebbi nicben van - , rá is vonatkozna.
  Szőval van ebben lé, ahol meg van az a fontos.
  Csak itt mindig sok az egyenlőbb ember.

 • 2011.09.18 18:29:25lombozódó

  ha jogszerűtlenül vannak alakítva, akkor egyszerűen fogalmazva lopnak

 • 2011.09.18 18:31:00lombozódó

  2010. évi XLVI. törvény
  a közterületi parkolás jogi feltételeinek megteremtése érdekében a helyi önkormányzatokról szóló
  1990. évi LXV. törvény módosításáról*

  ha nem eszerint alakultak, akkor lopnak. Nem?

 • 2011.09.18 18:34:21lombozódó

  2010. évi XLVI. törvény
  a közterületi parkolás jogi feltételeinek megteremtése érdekében a helyi önkormányzatokról szóló
  1990. évi LXV. törvény módosításáról*

  ha nem eszerint alakultak, akkor lopnak. Nem?

 • 2011.09.18 18:36:20lombozódó

  fel kell őket jelenteni

 • 2011.09.18 19:28:27copic

  "Máskor is tapasztaltam, hogy üres parkolóhelyek közelében elbújva figyelt a parkolóőr, és amint elhagyta az autót a vezető azonnal intézkedni kezdenek." Én is megjártam, egy boltból figyelte a helyet. Másikat is sikerült kifognom, gyalog megkerestem az övezet táblát, kocsiból nem lehetet látni.

 • 2011.09.18 19:31:58cool

  A nyockeres Pál utcában álltam meg egy szombaton reggel. Hétfőn délelőtt azonan kiraktak egy ideiglenes "Megállni tilos" táblát valami elektromos szerelés miatt, az arrajáró közterületis köcsögök meg azonnal nyomták az ablaktörlőm alá a mikulás-zacsit.
  Én mindezt a büntit csupán kedden délután vettem észre, amikorra már meg is szüntették azt az ideiglenes tiltást. Azonnal bementem hát az ügyfélszolgálatukra és panaszt tettem, hogy nem értesítettek előre, így NEM ISMEREM el a szabálysértés tényét egy ilyen, bárhová kitehető majd bármikor visszavehető mobil tábla alapján, amikor ott közel 30 éve, amióta kocsim van, mindig lehetett parkolni.
  Azt mondták, hát ez jó, ám ők a büntit nem vonhatják vissza, de akkor ne fizessem be. Hát nem is fizettem be, inkább bementem helyette a rendőrségre és ott az óriási felháborodásomról tettem tanubizonyságot. Aztán csak vártam. Eltelt 5 hónap és bünti sehol ... vagyis? Próbálkoztak ezek a közterületis szemetek, vagyis ezentúl szívjanak gázt vagy valami nagy mocskos brakkantót.

 • 2011.09.18 19:43:23cool

  Ez a sok köcsög fővárosi, pénzéhes parkolási mocsokbanda Kft. igazán példát vehetne a szlovákoktól - ott törvényesen sehol NEM LEHET és KELL parkolási díjat fizetni az olyan helyeken, ahol a befizetés ellenértékeként nem nyujtanak semmit.
  Tehát az autó őrzés nélkül áll, nem egy kiépített parkolóházban áll, de nem is mossák le, stb. Nálunk meg folyamatosan ragozzák nemfizetés esetében a PÓTDÍJAT, meg a többi embertelen szemétséget.
  Mire fel?
  Adtak-e azért a pénzért valamit, amitől valójában teljesen jogosan elestek?
  AMint az a nevében is benne vagyon - KÖZTERÜLET! A közterület pedig többnyire a közé, azaz érthetően megfogalmazva - mindenkié, így arra senki sem formálhat tulajdon- vagy bérleti- pénzbeszedési jogot.
  Télen ezekről a területekről eltakarítják a havat? NEM!
  Akkor pedig miről beszélnek még? Pofájukat inkább evésre használnák, és ha annyira pénzre van szükségük, inkább menjenek el dolgozni! Utcaseprőkből és kutyaszar-szedegetőkből szinte minden kerületben nagy hiány van!

 • 2011.09.18 19:51:12hangacsi

  Nekem az a legnagyobb problémám a parkolási díjjal, hogy nem ad a pénzedért semmit. Egy őrzött parkolóban szívesen fizetek, mert őrzik a kocsimat, de közterületen semmit sem csinálnak, büntetésen kívül.

 • 2011.09.18 22:03:30lombozódó

  cool

  sajnos, hogy ebben az országban azokra sincs szükség.
  A lopáshoz meg a törvényt használják fel. Meg a gyenge részlehajló igazságszolgáltatást. / bióság is, és főleg /
  Írtam egy két nicket talán abban látni a lopás lényegét.

 • 2011.09.18 22:04:32lombozódó

  lophatnak, de még a törvény sem támogatja!!!!!

 • 2011.09.18 22:09:05betm3n

  értsétek már meg, hogy a parkolási díj a forgalomszabályozás eszköze. azért van, hogy ne autóval menj a városba.

 • 2011.09.18 22:17:04lombozódó

  hangacsi
  nekem meg nagyon van.

  valamikor arról szólt ez, hogy mindenki sorra kerülhessen, mondjuk egy hivatalnál.
  adtak egy fél vagy egy órát. Hol pénzért, hol csak az idővel ilyen most is van.
  Most csak a lopás a lényeg, mert ez pénzforrás lett, nem pedig kényszerítő erő.
  A népi újmódi lopás. Csináld, leadsz valamennyit majd fedezünk.
  Pedig a közintézményekre van előírás, hogy mennyi parkolóval kell rendelkezniük, de ezt lefoglalják a dolgozók nem pedig az ügyfelek. az ügyfélnek lfsz a s..... be.
  hamis egy világ ez.

 • 2011.09.18 22:18:03lombozódó

  betm3n

  mint írom nem az!!!!!!

 • 2011.09.18 22:21:27lombozódó

  ma se parkoló, se tömegközlekedés kis országunkban.
  Árak már vannak pld kb 40 km vonaton 800 Ft, csak személy és állandóan késik, van hogy kb 40-50 percet.

 • 2011.09.18 22:24:12lombozódó

  20 év alatt sehol, semmilyen területen nem tudtak rendet csinálni, csak anarchiát.
  20 év nagy teljesítménye itt is látszik.

 • 2011.09.18 22:29:36kezdő vezető

  ha valakit érdekel, engem a közterület "felügyelő" a saját udvaromban büntetett meg parkrongálás címén. Valószínűleg van felvételi vizsgájuk is. Aki a leghülyébb azt veszik fel....Ha át tudja másolni a rendszámot a feljelentő cédulára, fel van véve.

 • 2011.09.18 22:35:36lombozódó

  És Te meg fizettél?
  Sajna a Közterület fogalmát és a KRESZ-t sem ismerik.
  De ha senki sem áll ellen az IQ "00" -nak ez van.
  Na és ki is a nagyobb bunkó akkor, ha ő győzött.???

 • 2011.09.18 22:38:46lombozódó

  sajnos ma már természetes, hogy hivatalos személyek követnek el magánlaksértést, amiért Amerikában lelövik a kutyákat.
  Bírtokvédelem nincs.

 • 2011.09.18 22:42:08kyanzes

  Ne bántsátok a társadalomlehúzó rendszert. Jó az. Valakinek biztos. Miből lesz különben családi kúria és előtte parkoló McLaren F1?

 • 2011.09.18 22:44:34lombozódó

  és neked?

 • 2011.09.18 23:20:32RaveAcE

  betm3n
  Aha, akkor miért pont az önkormányzat és az okmányiroda környéke fizetős a vidéki városokban?
  Miért kell a központba tenni a hivatalokat?

  Vácon 3x költözött az okmányiroda, de mindig fizetős lett az a környék.

  Forgalomszabályozás, mi?

 • 2011.09.18 23:27:25lombozódó

  vannak-e jogaink?
  vagy szabadon rabolhatnak ki a hatóságok.
  Ilyen intézményeknél meghatározott idejű ingyenes parkolást kellene biztosítani / pld 30 perc /
  ez is leírt.
  Basznak ránk. De megtehetik!!!!

 • 2011.09.18 23:37:15lombozódó

  lépni kellene.

 • 2011.09.18 23:48:21lombozódó

  akit érdekel a téma várom jelentkezésüket először itt.

 • 2011.09.19 00:27:33Mercel

  Hello!

  A kedves anyázók még nem is tudják, hogy ez év végéig feláll Budapest ipari lehúzógépe a BÖP.
  Akkor lesz igazán sírás rívás és anyázás.

  Azt meg már leírni sincs kedvem, hogy milyen korrupció közepette működik ez az egész.
  Hülye barom voltam mikor 2000-ben nem léptem le innen.

  "Frigyes"

 • 2011.09.19 00:33:50lombozódó

  akkor fellépni kell!!

 • 2011.09.19 03:26:58Kismacska nyárson

  Mindenki vágja pofán a parkolóőrt.
  Első pár tucatot beviszi a rendőrség. Másnap kiengedik őket.
  Aztán másnap egy parkolóőr se áll munkába.
  Probléma megoldva.
  Jah hogy ehhez túl puhányak vagytok? Akkor pofa be, gatya le, bokafogás :P

 • 2011.09.19 08:35:55svinjahond

  Szerintem nagyon egyszerű megoldás az ilyen szürkezónás parkolásnál, hogy egyszerűen lepattintod a rendszámokat a kocsidról és bedobod az első ülés alá, vagy a csomiba.
  Miután elvégezted amiért odaparkoltál, visszamész a kocsidhoz és visszarakod a rendszámokat, majd elhagyod a helyszínt.
  Ez a parkolásod ingyen volt. ;)
  Az akadékoskodókat tájékoztatom, hogy rendszám nélkül egy gépjármű maximum 10 nap időtartamra tárolható közterület foglalási engedély nélkül közterületen, tehát figyelem: NEM PARKOLÁS ha ott állsz, hanem TÁROLÁS. Azért pedig senki nem szedhet díjat. (Egyelőre, míg Tarlósék ki nem találnak erre is valami okosságot, vagy üzembe nem helyezik újra a karosszériásoknak is biztos megélhetést hozó lopós autókat...)

  Mielőtt elindulsz, természetesen visszateszed a két rendszámtáblát, hiszen anélkül nem vehetnél részt a közúti forgalomban. (az utcán álláshoz pedig nem követelheti senki tőled a rendszám meglétét!)
  Újabban persze, mióta kedves fővárosunk oly hatékony térfigyelő rendszert épített ki, próbálkoznak azzal, hogy a rendszámtábla lepattintókat - persze csak a SAJÁT KOCSIRÓL - azonnal "elszámoltassák" akár járőrt küldve a helyszínre, majd megkínálják őket "egyedi azonosító megváltoztatása" nevű "mókával". (Érdekes, eddig még egyetlen rendszámtábla tolvajt se fogtak a térfigyelő kamerák segítségével, de aki lepattintja a sajátjáról és bedobja a csomagtartóba ahhoz azonnal tudnak járőrt küldeni... Jellemző! :( Ez Budapest: a bevétel mindenek felett.)
  Mindenesetre, ha engem akarnának így megpörgetni, biztosan elmagyaráznám a bíróságon, hogy már lopták le rendszámaimat a kocsimról korábban, ezért távolítottam el őket magam, bűnmegelőzési célból! :) Dehogy változtattam meg az egyedi azonosítót: nem csináltam fekete szigetelőszalaggal a pl. IFI-505 rendszámomból IET-686 rendszámot...

 • 2011.09.19 09:30:19mqqq

  Ezt a sok hülyét (tisztelet a kivételnek)...

  1. Parkolni az úttesten mindenhol lehet, ahol a kresz nem tiltja.
  2. Járdán, ahol ezt tábla/festés engedi.
  3. Fizetni ott kell ezekért, ahol fizető övezetben vagy, ezt a zóna elejénél kell jelölni táblával (és a végénél, ha kifelé mész belőle).
  4. A jogász teljesen korrektül válaszolt, még tanácsot is adott, hogy nem feltétlenül kell rohangálni a táblákat keresve, meg lehet nézni neten is, telefonon érdeklődni stb...

 • 2011.09.19 09:31:40mqqq

  @svinjahond,

  Két gond van:
  1. baromi macerás :))
  2. Főútvonalon nem lehet 10 napig se, így azt is figyelni kell...

 • 2011.09.19 09:34:12mqqq

  @svinjahond,

  Ja, és még egy: azért már elég sok kocsi szélvédőjén van matrica a rendszámmal :) Lehet fényképezni, büntetni az alapján is....

 • 2011.09.19 09:53:24svinjahond

  @mqqq: igazad van, erre nem gondoltam. Biztosan azért mert régebbi kocsim van, még a hologrammos matricák előtti időszakból. Ilyen eshetőségre ott a fekete nitrolakk, ami a külső üvegfelszínen lefedi a belülről felragasztott szélvédőmatricát, illetve a ponyva. Ombudsmani állásfoglalás szerint az oldaltáskás fényképezgetős csíra nem hajthatja fel/szedheti le a ponyvát a kocsiról, hogy egyedi azonosítót keressen rajta.
  Abban egyetértünk, hogy macerás minden alkalommal rendszámplatnit pattogtatni, meg ponyvázni, de hát valamit valamiért, nem? Majd ha a másik oldal is tisztességes(ebb)en játsza ezt a játékot akkor az autóstársadalom se kényszerül ilyen "olcsó trükkökre".

 • 2011.09.19 10:20:56mqqq

  Hát nem tudom, nekem 100-200 forint nem ér meg ennyi szart, akkor se ha korrupt kezekbe kerül a pénz. Magával a fizetős parkolással egyébként nincs is bajom (tényleg azóta lehet találni helyet a belvárosban, mióta van), csak a zónák kijelölésével és a céges/politikai háttérrel...

 • 2011.09.19 10:37:40paszmazo

  Egerben "egyszerű" a helyzet. A közterületes, mikor vitattam a büntetés jogosságát, azt mondta: Az ő két embere ha megbüntet, akkor hiába hozok fényképet arról, hogy a parkolásom a kihelyezett táblák szerint szabályos. Szerinte a két hivatalos ember állítása magasabb rendű bizonyíték holmi fényképnél. A hozzáállása "meggyőzött", nem az igazáról, hanem hogy egyszerűbb fizetni.

 • 2011.09.19 10:41:26waszabi

  Vazz. Mennyit keresnek a parkoláson a társaságok és az önkormányzatok? Mennyibe kerül egy tábla kihelyezése? Férjen már bele annak, aki kaszálni akar.
  A rosszhiszeműség netovábbja ez a "naponta töltsd le, biflázd be BP parokolási övezeteinek térképét, neohy rábassz" hozzáállás.
  A KRESZ-hez erősebb, mint az önkormányzati rendelet. Ha annak fényében vitatható, netán beleütköző a rendelet vagy intézkedés, akkor érdemes érvényt szerezni a jognak, s nem elfogadni a bírságot. Különben még jobban elpofátlanodnak. Ha van elegendő számú vesztes ügyük, akkor lehet pedzegetni, számon kérni az önkormányzaton, hogy pazarolják az adófizetők pénzét (fölösleges jogi költségekre)jogsértő magatartásukkal.
  Hiába van jogásza az önkormányzatnak, parkolási társaságnak, annak az a feladata, hogy a maguk javára értelmezzék a törvényeket s eszerint is tesznek. Mert csak a pénzre hajtanak, az önkormányzat is. De ettől még gyakran buknak a bíróságokon.

 • 2011.09.19 12:03:49vidéki suzukis

  Nem csak az egyedi azonosító megváltoztatása (pl. szigszalaggal) bűncselekmény, hanem az eltávolítása is:

  "Egyedi azonosító jel meghamisítása

  277/A. § (1) Aki
  a) egyedi azonosító jelet eltávolít, vagy egyéb módon meghamisít,
  b) olyan dolgot szerez meg, vagy használ fel, amelynek egyedi azonosító jele hamis, hamisított, illetőleg amelynek egyedi azonosító jelét eltávolították,
  bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
  (2) A büntetés öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményt
  a) üzletszerűen,
  b) bűnszövetségben
  követik el."

 • 2011.09.19 13:59:14McZozo

  cool

  Ez normalis helyen ugy mukodik, hogy egy honapra elore kiraktak minden lampaoszlopra es kulon kitett tablakra hogy ettol a naptol eddig a napig ilyen es ilyen munkak miatt az utca le lesz zarva parkolas celjara. Es erdekes modon nemis volt gond. Persze ez londonba volt egyik kulkeruleti negyedben ahol lakom.

 • 2011.09.19 14:41:20svinjahond

  @vidéki suzukis: O.K., vágom amit írsz, de én úgy emlékszem ez gépjárművek esetén az alvázszámra és a motorszámra vonatkozik, rendszámtáblára csak az esetben, ha az adattartalmát változtatja meg valaki. (Pl. átmatricázza, vagy átfesti, vagy megrongálja olvashatatlanná teszi).

  Az általad beidézett törvényhely alapján büntetést érdemel az a tulajdonos, aki pl. reggel az autójához odaérve azt észleli, hogy az éjszaka valami barom rátolatott a kocsijára és szétropogtatta a rendszámtábla tartó keretet és látszik, hogy a szentlélek tartja fenn a platnit a helyén és az bizony az első 500 méteren leesne és elveszne, ezért az elvesztést megelőzendő leveszi a rendszámot és az első szélvédő mögé jól láthatóan rögzítve kiteszi.

  Nem vagyok már mai gyerek, de életemben nem hallottam még olyat, hogy bárki a fenti Btk.-ba ütköző tényállás megvalósítása okán 3 évet - vagy bármilyen letöltendőt - kapott volna, mert leszedte a saját gépjárművéről a rendszámot, hogy pl. ne lophassák le azt mások.
  Sajnos még a rendszámtábla tolvajokat is csak sima lopásért kenik el, nem pedig egyedi azonosító megváltoztatásáért.

  Ha a rendszámtábla eltávolítását ilyen szigorúan büntetnék, akkor a karosszériások, meg az autófényezők is ülnének, ha lenne valaki, aki feljelentené őket, hogy látta amint leszerelik.
  -
  @mqqq: egyetértünk, ilyen kis összegekért nekem se érné meg hogy pattintgassak, meg ponyvázzak le/fel, sőőt! a parkolójegyet is megveszem a kocsira de pont az ilyen "akarom zóna-akarom nem zóna" szitukban kéne valahogy középre billenteni az esélyeket a felek között, mert
  jelenleg az autós teljesen kiszolgáltatott helyzetben van.
  (és akkor még nem is beszéltem a korrupcióról...)

 • 2011.09.19 14:57:31lombozódó

  mqqq

  A P és az óra táblák a fizető-parkoló táblái.
  Tehát ZONA tábla nélkül is működik a jelölése. Csak ez korrekt jelölés.
  Na és akkor mit jelent pontosan a ZONA tábla a KRESZ értelmezése szerint, még mindig nem tudom.

 • 2011.09.19 15:03:48lombozódó

  Na és abban mi a korrekt válasz, hogy ott van a jogszabályban. Az internet pedig nem naprakész, de a jogszabályt ott is megtalálod.
  Tehát leakarsz parkolni valahol, előveszed a laptopodat és elkezdesz internetezni, meg keresed a jogszabályt , olvasgatod és értelmezed, majd kiderül, hogy ahol éppen állsz fizetős vagy esetleg nem.
  Igazán életszerű!.

 • 2011.09.19 15:14:52lombozódó

  paszmazo
  A kitáblázással ott is bajok vannak, pedig a ZÓNÁT alig használják. Sok helyen tábla sincs igy a két tanú mit ér. A nincset bizonyítja.

  Na és ha a fentebb leírtakban olvastad kik szedhetnek parkolási díjat. Egerben van ilyen parkolási cég?

 • 2011.09.20 12:02:46mqqq

  @lombozódó

  Ha van zóna tábla, akkor nem kell minden P tábla alá kirakni a fizetőóra kiegészítést, már csak azért se, mert lehet hogy nincs is P tábla, ugyanis a legtöbb helyre felesleges (mint írtam, parkolni minden úton lehet, ahol a kresz nem tiltja).

  A "P" tábla + óra kiegészítő tábla jellemzően nem a fizető zónákban vannak kitéve, hanem egyéb fizető parkolókban.

 

h i r d e t é s

Autójogász Autójogász

Haragosa van? Kárvallott? Rendőri túlkapás áldozata? Kérdezze az Autójogászt, vagy böngéssze a több száz eddigi tanácsot. Kereshet is! Per- és tehermentességet kívánunk!

KeresésKeresés

IndapassIndapass

Totalcar áruház

törlőlapát
SUZUKI SWIFT 1.3 Ferdehátú 2005-2013
6182 Ft
törlőlapát
SUZUKI ALTO 1.1 Ferdehátú 2002-2008
4196 Ft
További termékek »

Totalcar Magazine

Welcome to Wonderland
We only had a few hours to explore Tokyo, but that was enough to spot weird cars and bikes.