Parkolás nem kijelölt parkolóhelyen

2012.03.27. 14:42 Módosítva: 2012.03.27. 14:42

Tisztelt Autójogász!

Közterületi parkolással kapcsolatos a kérdésem. Budapesten, a környékünkön fizetős övezet van a sokemeletes lakóházak környékén, a sok lakó miatt sok az autó is. A kérdéses szakaszon az út egyik oldalán végig vannak kijelölt parkolóhelyek, amik jellemzően tömve is vannak. Részben emiatt az út másik oldalán, az emeletes házak lábánál az úttest szélén, a padkával párhuzamosan, valamint a járda szélén is szokott parkolni még két sor autó (széles a járda, a gyalogosokat egyáltalán nem akadályozzák). Ha jól sejtem, akkor ezeken a helyeken a parkolás hivatalosan szabálytalan, de valószínűleg a láthatóan kezelhetetlen helyzet miatt köztereseket még nem láttam itt büntetni.

A kérdésem az, hogy a fizetőövezet a fenti helyeken történő parkolásra is vonatkozik-e, vagy csak a kijelölt parkolóhelyekre? Ha megállok a parkolóóra mellett az út szélén, akkor büntethetnek parkolási díj miatt, vagy csak a köztereseknek van rá hatókörük?

Köszönttel:

Misi

Tisztelt Kérdező!

A parkolási társaság parkolási díjat és pótdíjat csak az általa üzemeltetett közterületek után szedhet, amelyre az üzemeltetés jogát a kerületi önkormányzattól megszerezte. Ezek a közterületek tartoznak a fizető övezetbe, ezek a parkolásra kijelölt helyek. Ebből következik, hogy mindazokra a területeken, amelyekre a parkolási társaság nem rendelkezik üzemeltetési jogosultsággal, parkolási díjat nem kell fizetni.

Az üzemeltetési szerződés melléklete tartalmazza egyébként azokat a közterületeket, amelyekre az adott parkolótársaság az üzemeltetési jogot megszerezte a kerületi önkormányzattól. Vita esetén a parkolás társaságnak kell bizonyítania, hogy az adott közterület üzemeltetési jogát megszerezte.

Tisztelettel:

Autójogász

dr. Lenkei Balázs