Szabályosan parkoltam, megbüntettek

2012.05.31. 08:35

Tisztelt Autójogász!

A II. kerületben szabályos helyen EMKE mobilparkolással fizetve parkoltam. Bár érvényes parkolásom volt, de mégis kijött egy fizetési felszólítás. Telefonban arra hivatkoznak, hogy mivel rajta volt a büntető csomag (amit egyébként én nem láttam, de nekik állítólag fotójuk van) és én arra nem reagáltam 2x15 napon belül (miért 2x15?) ezért nem élhetek ellenvéleménnyel.

Kérdéseim:
- Ha érvényes parkolásom volt, miért kaphattam büntetést?
- Mivel én a csomagot nem kaptam meg, így a 2x15 napot sem tudtam betartani. Nekem kell igazolni, hogy nem kaptam meg? Ezt nyilván nem lehet. Nem kellett volna küldeniük olyan felszólítást, amit határidőn belül megfellebbezhetek?

Köszönettel, Berki Zsolt

Tisztelt Berki Zsolt Úr!

Sajnos nem ismerem az EMKE mobilparkolás szolgáltatást, de feltételezem, hogy a mobilparkolással történt parkolás díj megfizetéséről kapott visszaigazolást. Az igazolással hitelt érdemlő módon tudja igazolni a parkolási társaság ügyfélszolgálatán, hogy a parkolási esemény időpontjában érvényes parkolási jeggyel rendelkezett.

Az első kérdésre a választ, hogy miért kapott pótdíjfizetési felszólítást a parkolótársaságtól, amikor érvényes mobilparkolási jeggyel rendelkezett, csakis a parkolótársaság tudja megválaszolni.

A parkolási társaság fizetési felszólítása ellen nem lehet fellebbezni. Javasolom azonban, hogy postai tértivevényes levélben küldje meg az SMS-ben kapott a mobilparkolás visszaigazolás azonosítószámát és kérje a pótdíj nyilvántartásból való törlését. Észrevételezze továbbá, hogy az autón semmilyen fizetés felszólítást nem talált a parkolás során.

Abban az esetben, ha a parkolótársaság parkolási díj és pótdíj igényét Önnel szemben fizetési meghagyás útján érvényesíti, a fizetési meghagyás ellen ellentmondással kell élni és elő kell adnia, hogy a parkolási esemény időpontjában mobilparkolással fizetett érvényes parkolójeggyel rendelkezett. Ezt követően az eljárás polgári peres eljárássá alakul. Egy esetleges perben a parkolótársaságnak kell bizonyítania, hogy a parkolási esemény időpontjában Ön az adott közterületen érvényes parkolójegy nélkül parkolt, a mikuláscsomagnak nevezett pótdíjfizetési felszólítását szabályosan kihelyezte az autóra, valamint, hogy a parkolási eseménytől számított 60 napon belül az Ön állandó lakcímére a fizetési felszólítását postára adta. Önnek pedig azt kell a perben bizonyítania, hogy érvényes mobilparkolással rendelkezett a parkolótársaság által állított helyen és időben.

Mindaddig azonban, amíg a parkolótársaság nem kezdeményezi a fizetési meghagyás kibocsátását Önnel szemben, különösebb teendője nincsen. A parkolási eseménytől számított 1 éven belül van lehetősége a parkolási társaságnak igénye érvényesítésére. Ezen jogvesztő határidőn túl a követelését bírósági úton nem érvényesítheti. Előfordul azonban, hogy a parkolási eseménytől számított 1 éven túl is küld a parkolótársaság fizetési felszólítást, ezt azonban megfizetni elévülésre hivatkozással nem kell.

Tisztelettel:

Autójogász

dr. Lenkei Balázs