2013.02.22. 12:24

Tisztelt Autójogász!

Decemberben beletolattak a kocsimba. Az okozónak a KH biztositónál volt a kötelező felelősség biztosítása és a bejelentőn el is ismerte a felelősségét. A kárszakértő megnézte a kocsimat, 90.000ft-ra vette fel a kárt. Megnézték az okozó autót is. Hetente hivtam őket, de mindig azt a választ kaptam, hogy kárbírónál van az ügy, érdeklődjek később. Aztán múlt héten kaptam egy levelet a biztosítótól, idézek belőle:

"A kárügyben elvégzett vizsgálatok alapján a káresemény a közölt baleseti szituációra nem igazolható. A fenti körülményeket alátámasztja az ügyben elvégzett károkozóként megjelölt gépjármű szemléje is." Ez után kijelentik a levélben, hogy nem áll módjukban a xxx-111 frsz-ú gépjármű felelősségbiztosítására a kárigényt rendezni. Az okozó autóról tudni kell, hogy csúnyán körbe van törve, pizafutárkodásra használja a srác, tehát nem csodálom, hogy nem látszik rajta egyértelműen melyik sérülés is az ami akkor keletkezett amikor belém tolatott. Maga a baleset pedig 1-2m távolságból nagy gázal való hátrafelé elindulás volt, tehát benyomta a homlokfalat, sérült a motorháztető, a lökháritó, letört a lámpának egy tartófüle. 90.000ft nekem nagy pénz, nem szeretném zsebből megcsináltatni a kocsimat.

Mit lehet tenni egy ilyen helyzetben?

Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Murányi Miklós

Tisztelt Murányi Úr!

A KH biztosítónak konkrétan meg kell jelölnie azokat az okokat, tényeket, amelyekre hivatkozik a levelében. Miután a károkozó elismerte a balesetért és a károkozásért a felelősségét, a biztosítónak kell bizonyítania, hogy a káresemény a közölt baleseti szituációra nem igazolható. Levélben tájékoztassa a biztosítót arról, hogy a kárügyben végzett vizsgálat eredményével nem ért egyet. Szólítsa fel a biztosítót, hogy tegyen eleget a kártérítési kötelezettségének különösen a rendelkezésre álló elismerő nyilatkozatra. Tájékoztassa a biztosítót arról is, hogy ha továbbra sem áll módjukban a kárt rendezni, megteszi a szükséges jogi lépéseket a kárigény érvényesítése érdekében.

Tisztelettel:

Autójogász

dr. Lenkei Balázs