Kell-e menetlevél

2013.03.05. 08:13 -

Tisztelt Autójogász!

A kérdésem a következő lenne.

Van egy 3,5t alatti tgk-nk akinek a tulajdonosa egyéni vállalkozó saját célra szállitja az áruját, kell-e menetlevelet rá vezetni. Az áru ami a kocsiban található mind a saját nevére szól. Legyen szives számomra megirni hogy ha nem kell menetlevelet vezetni milyen paragrafus vontkozik ide.Válaszát elöre is köszönöm.

E Sándor

Tisztelt Kérdező!

A vonatkozó jogszabály sajnálatos módon foglalkozik az Ön által feltett kérdéssel. A 261/2011. Korm. rendelet 33.§. nevesíti a saját számlás közúti áruszállítást. A jogszabály értelmében, ha az áru a szállítást végző tulajdona, illetve a szállítást az egyéni vállalkozó az általa üzemben tartott vagy bérelt gépjárművel a saját maga részére végzi, a tevékenység saját számlás közúti áruszállításnak minősül. Ráadásul a tevékenység részét képezi az áruszállítás érdekében a rakomány nélkül megtett út is.

A saját számlás közúti áruszállítást végző teherjármű a közúti forgalomban saját számlás menetlevéllel vehet részt. A Saját számlás menetlevélként legalább a következő adatokat tartalmazza:

az üzembentartó megnevezése, székhelye és a gépjárművezető neve,
b) a jármű rendszáma, telephelye,
c) a rakományra vonatkozó adatok: az árutulajdonos által kiállított szállítólevél száma, megnevezése, mennyisége, származása, a csomagolás módja, továbbá
d) az indulás, a megállások és az érkezés (fel- és lerakodás) helye és ideje, a kilométeróra állása, valamint a megtett kilométer-teljesítmények.

Tisztelettel:

Autójogász

dr. Lenkei Balázs

A fenti tanács első megjelenésének időpontja 2013. március 5., 08:13, ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A tanácsok pontosságáért és hasznosságáért szerkesztőségünk mindent megtesz, de tartalmukért és a betartásuk következményeiért felelősséget nem vállal.

 

Autójogász Autójogász

Haragosa van? Kárvallott? Rendőri túlkapás áldozata? Kérdezze az Autójogászt, vagy böngéssze a több száz eddigi tanácsot. Kereshet is! Per- és tehermentességet kívánunk!

KeresésKeresés

IndapassIndapass

Totalcar áruház

olajszűrő
SUZUKI GRAND VITARA 2.4 Összkerékhajtás zárt terepjáró 2009-2013
1682 Ft
fékpofakészlet
SUZUKI LIANA 1.6 lépcsőshátú 2002-2013
5534 Ft
tömítőgyűrű, főtengely
SUZUKI IGNIS 1.5 zárt terepjáró 2003-2013
1434 Ft
További termékek »

Totalcar Magazine

Meet the hoax of the century
This underrated little Porsche makes you feel alive. You are not just a ghost in a self-operating machine.