A biztosító csak a negyedét fizetné

2014.01.24. 11:01

Tisztelt Autójogász,

12 éves Renault Thalia gékocsimat összetörték, hátulról belém jöttek piros lámpánál állva. El is ismerte a másik fél a felelősséget, nem volt semmi gond. Az autóban keletkezett 400 ezer forintnyi kár, de a biztosító azt mondja, nem gazdaságos megcsináltatni, adnak nekem 100 ezer (???) forintot és felejtsük el egymást.

Kérdésem, hogy tehetek valamit ez ellen? Ha egyszer 400 ezer a kár, hogy van képük 100 ezerrel lerendezni? Egyáltalán minek van akkor biztosító? Én vétlen vagyok, engem törtnek össze, majd oldjam meg saját zsebből a javítást? Ez nem törvényellenes?

Előre is köszönöm válaszát, üdvözlettel: Péter

Kedves Péter!

A biztosító ajánlatát nem kell feltétel nélkül elfogadnia. A káresemény rendezésének előmozdítása érdekében érdemes Önnek is egy előzetes kalkulációt beszerezni a javítás költségének igazolására. A vonatkozó jogszabály alapján a biztosítónak az autóban keletkezett kár helyreállításához szükséges valamennyi költséget meg kell térítenie. A javítási költség utáni áfát azonban csak bemutatott számla ellenében köteles a biztosító megtéríteni. Gazdasági totálkár esetén vagy ha a a károsult autóhelyreállítása műszaki okból nem lehetséges, a biztosító az autónak a károsodás időpontjában fennálló forgalmi értékének a roncsértékkel csökkentett összegét köteles megfizetni. Amennyiben a javítás költsége nem éri el az autó forgalmi értékét, a kár nem gazdasági totálkár. Amennyiben a biztosító ajánlatát vitatja, bírósági úton tudja érvényesíteni kárigényét a fentiek alapján.

Tisztelettel: Autójogász dr. Lenkei Balázs