Élettárs külföldi járművét legálisan hogyan vezethetem?

2015.03.17. 11:23

Tisztelt Autójogász!

Külföldi állampolgárságú élettársam (bejegyzett kapcsolat) vásárolt egy autót hazájában, ottani rendszámmal (EU). Milyen módon vezethetem magyar állampolgárként, Magyarországon az autót?

Írtunk egy kölcsönadási szerződést, de azt hallottam hogy rendőrségi ellenőrzéskor 800 000 Ft bírságot fogok kapni mert 1 évben egyszer 30 napot vezethetem csak, amit a járőr az ellenőrzés során felvezet a rendszerben. Ha a következő ellenőrzéskor ez meghaladja a bejegyzett időpontot 30 nappal, akkor ugrik a jogosítványom és jön a 800 000-es csekk (az autó nem ér ennyit). Nem luxusautóról van szó, nem adó és büntetés elkerülés céljából külföldi a kocsi.

Ha Magyarországon regisztrálnánk az autót a nevemre és ő vezetné, akkor vele állna elő ugyanez a helyzet! Dühítő hogy tömegével rohangálnak a német rendszámos luxusautók magyar sofőrrel, de én elvileg szabályokat betartva nem tudok elmenni bevásárolni az autónkkal.

Köszönöm a segítségét! Üdvözlettel, Ádám.

Kedves Ádám!

A hatályos szabályozás hat hónapon belül legfeljebb 30 napra engedélyezi a Magyarország területén elő személyek részére, hogy külföldi tulajdonú autót használhassanak. Valóban bevezetésre került a használatra átengedést dokumentáló ellenőrzési nyilvántartás, amelynek célja betartatni a jogszabályban megállapított korlátozást.

Üdvözlettel: Autójogász dr. Lenkei Balázs