Lejárt a parkolójegyem, megbüntettek, de váltottam egy másikat

2015.03.31. 10:53

Tisztelt Autójogász!

A Dohány utcában parkoltam 100 ft-ért és jegyem 8:00 - 8:24 között volt érvényes. Az autóhoz 8:29-kor érkeztem amit bizonyítani nyilván nem tudok, a parkolóőr már készítette a fotókat. Szóltam, hogy már indulok el, de mondta, hogy ő már megbüntetett. Elmentem vásárolni egy új jegyet ahol az érvényesség kezdete 8:32.

Írtam az ER-PArk Kft.-nek de szerintük "Jegye lejárt, a rendelkezésre álló türelmi időn túl pótdíjazták. Tájékoztatom, hogy a vonatkozó jogszabály egy óránál rövidebb időre váltott parkolójegy esetén 5 perc, egy órára, vagy annál hosszabb időre váltott parkolójegy esetén 15 perc türelmi időt biztosít."

A fizetési felszólításon azt olvastam, "amennyiben a parkolójegy érvényességének kezdő időpontja között nem telt el 5 percnél hosszabb idő" akkor az ellenőrzés napjától számított 5 munkanapon belül bemutathatom a parkolójegyet amit meg is tettem.

Volt már ilyen esetem egyszer akkor személyesen mutattam be a jegyet és el is fogadták. Kérdésem, hogy ilyenkor a 8:29 és 8:32 közötti időszakra megbüntethetnek? Vagy az 5 perc előre és 5 perc hátra türelmi idő összeadódhat?

Köszönettel, ST

Kedves Érdeklődő!

A kérdés megválaszolása attól függ, hogy a pótdíjazás pontosan mikor történt. Amennyiben a pótdíjazás és a lejárt parkolójegy között nem telt el 5 perc, akkor a pótdíjazás idő előtti. Amennyiben a pótdíjazás és az új jegy megvásárlása között nem telt el 5 perc, akkor úgy kell tekinteni, hogy Önnek érvényes parkolójegye volt a bírságolás időpontjában.

Erre azonban akkor tud eredményesen hivatkozni, ha új parkolás miatt váltotta meg a várakozási jegyet, mert pl. az elindulás után vissza kellett valamiért mennie a helyszínre és ugyanoda parkolt le. Ahhoz, hogy az új jegyre hivatkozással a pótdíjazást elengedjék, igazolnia kell tehát, hogy nem a lejárt parkolás meghosszabbítása, hanem új parkolás igénybevétele miatt váltotta meg az új jegyet. A türelmi idő rendelkezés ez utóbbi esetekre vonatkozik, ugyanis senkitől sem várható el, hogy érvényes parkolójeggyel érkezzen a parkolóhelyére.

Üdvözlettel: Autójogász dr. Lenkei Balázs