Nem nyílt ki a légzsák

2015.07.16. 11:06

Kedves Autójogász!

Chevrolet Kalos SE Plus1,2 8V 2005 típusú autómmal közlekedési balesetet szenvedtem, 50km/h felett közlekedtem, mikor egy kutya miatt elrántottam a kormányt az árokba s onnan felborultam. Tetőn áltam meg. Autóm minden oldalról összetört, tető majdnem teljesen behorpadt, csak a hátulja ép!

Kérdésem lenne a következő: Élhetnék-e esetleg olyan joggal a gyártó felé, hogy a kormánylégzsákom és az utasoldali légzsákom miért nem nyílhatott ki, mivel, ha nyílt volna akkor én és az utasom jobban jöttünk volna ki a balesetből.

Válaszát előre is köszönöm

Tisztelt Érdeklődő!

Általánosságban elmondható, hogy amennyiben a légzsák a gyártó hibájára visszavezethető ok miatt nem nyílt ki a balesetkor, az ezzel kapcsolatos igénye megalapozott. Azonban Önt terheli annak bizonyítása, hogy valóban a gyártó hibája miatt nem működött a légzsák az autóban a balesetkor.

Azt javaslom, szerezze be a balesettel kapcsolatban készült rendőrségi iratokat, különösen a baleset körülményét rögzítő szakértői véleményt, annak érdekében, hogy ki tudja zárni azokat a körülményeket, amelyekre a gyártó hivatkozna a felelősség elhárítása érdekében. Gondolok itt például arra, hogy a gépkocsit elölről nem érte akkora erőbehatás, ami miatt ki kellett volna nyílnia a légzsákoknak.

A gyártó felé történő igény bejelentését megelőzőleg érdemes tisztázni, hogy eredetiek-e a légzsákok az autóban vagy utólagosan szerelték be azokat. Minden esetben a légzsák forgalmazója illetve gyártója felel a hibás termék után. Ha pedig ismert a balesetet okozó kutya tulajdonosa, ellene is felléphet kártérítési igénnyel.

Tisztelettel: Autójogász Dr. Lenkei Balázs