A szentlélek tartja össze a kasznit

2016.09.09. 14:34

Tisztelt Autójogász!

Idén januárban vásároltunk autókereskedésben egy 18 éves autót, 375 ezer Ft-ért, amelynek a forgalmi érvényessége 2016 október 1. Szeptemberben nagyon elfoglalt leszek, ezért most vittem el egy előzetes átvizsgálásra.

Ott közölték, hogy a karosszériát a szentlélek tartja össze (főleg sziloplaszt meg festék). Javítása előzetesen is kb 200 ezer Ft lenne. Ezen kívül még az egyéb javítások, pl. fék. Élhetek-e a szavatosság igényével? Hiszen 7 hónap használattól nem mehetett ennyire tönkre.

Gábor

Kedves Gábor!

Elviekben van rá lehetősége, hogy éljen szavatossági igénnyel, azt pedig, hogy ezt milyen eredménnyel teszi/teheti nem tudom megmondani. Viszonylag sok idő telt el és Önnek kell bizonyítania, hogy a hiba már a vásárláskor fennállt.

Továbbá egy 18 éves autóról van szó, amiben a természetes elhasználódás komoly szerepet játszik a szavatossági igények értékelésénél, amit gondolom a vételár is tükröz. Ettől persze nincs mentség a sziloplasztos átverésre, ami meglehetősen aljas dolog és ezért is mondom, hogy egy próbát mindenképp megér büszkeségből, bár az igényérvényesítési költségek közel kiteszik majd a kocsi árát, tehát nem biztos, hogy megéri anyagilag.

Tisztelettel dr. Erdey Péter