Nekitolatott és elhajtott

2017.02.04. 09:35

Tisztelt Autójogász!

Tegnap este nem igazán volt parkolóhely a ház előtt, ahol általában állni szoktunk, kivéve egy viszonylag szűk helyet ahova betolattam vállalva, hogy én nagyon behúzott hassal még kiszállok, de a fiamat a másik oldalon szállítottam ki az autóból. (Ott elég hely volt mindenkinek.) A bal oldal egy már ott parkoló vonóhorgos autó fara miatt volt szűkös, amit elnézve feltettem magamban a kérdést: miért nem merőlegesen állt meg, ahogy mindenki más? Látva a vonóhorgot előjött belőlem a paranoiás. Képeket készítettem a telefonommal, mert mi van HA? Sajnos a paranoiám nem volt alaptalan.

Ma reggel ott éktelenkedett az igen látványos horpadás a bal hátsó ajtón. Néhány félhangos "miatyánkat" elengeve gondoltam naívan, hátha hagyott telefonszámot az illető. HÁT NEM!!! Felhívtam a biztosítómat, ilyenkor mi a teendő. Ők a feljelentést javasolták, vagy előtte forduljak a MABISZ-hoz. Felhívtam a MABISZ-t. Elmondták, hogy töltsem le az űrlapjukat és kitöltve a károkozó jármű adataival amik rendelkezésemre állnak, majd juttassam azt el hozzájuk (e-mail-fax-posta), mert ez alapján meg tudják mondani hol van biztosítva az adott jármű. Ez alapján fordulhatok a károkozó biztosítójához. Meg is tettem ezt e-mail-ben.

A kérdésem tehát:

- ezzel vajon megtettem-e mindent, vagy forduljak a rendőrséghez is?

- mire számíthatok folytatásként?

Megtisztelő és gyors válaszát előre is köszönöm. S.K

Tisztelt Kérdező!

Igen, egyelőre azt gondolom, hogy mindent megtett. Amennyiben a MABISZ megadja az adatokat, hogy ki az autó biztosítója, akkor célszerű lesz egy levelet küldeni a biztosítónak. Ha tudja bizonyítani, hogy a kárt a vonóhoroggal rendelkező autó vezetője okozta, akkor a biztosító meg fogja téríteni a kárát.

Ha esetleg nem fizet a biztosító, akkor ki kellene deríteni, hogy ki az autó tulajdonosa, ezt követően neki kell egy felszólító levelet írni, hogy a károkozását rendezze. Végső soron peres eljárást indíthat az igény érvényesítésére ahol egyszerre perelheti a tulajt és a biztosítót.

Ha gondolja forduljon a rendőrséghez is nyugodtan. Fontos, hogy ez két külön eljárás, tehát, ha a rendőrséghez megy, attól még pénz nem lesz automatikusan, de arra mindenképp jó, hogy a rendőrség szinte biztosan megtalálja a tulajt és ha valóban ő követte el a károkozást, akkor talán a fizetési hajlandósága is nagyobb lesz ha a rendőrség "kopogtat" nála.

Tisztelettel dr. Erdey Péter www.assisco.hu