Új autóval is átvernek

2017.02.24. 15:30

Kedves Autójogász!

Tavaly tavasszal rendeltem egy Iveco Daily autóbuszépítést. Az alap teherautót erősített vázzal kértem, hogy nagyobb legyen a terhelhetősége (6300 kg össztömeg). Késő őszre készült el a 25 fős autó, de a forgalmiba csak 5200 kg össztömeg lett beírva, 3400 kg önsúllyal.

Az átépítő cég - reklamációmra - "túl új modell, januárba átíratjuk bla bla" handa-bandával lerázott, én meg munkába állítottam , így is fél évet vártam rá... Csakhogy a héten lemérettem az üres kocsit, negyed tank üzemanyaggal, 3940 kg az önsúlya. Ha az osztrák kivesz "kibélelt" formában, és megmér, a helyszínen fejbe lő. Épp ezt akartam elkerülni az erősebb kivitellel.

Több mint félmillát fizettem a vizsgákért, átalakítási engedélyekért stb. Mit tegyek, kihez forduljak, hogy normális adatokat, használható járművet kapjak? Válaszát köszönöm!

Buszos Ati

Kedves Ati!

Az Ön esetében a hibás teljesítés tipikus esete áll fenn. Nem azt kapta, amit megrendelt, tehát a gyártó/szerelő stb. hibásan teljesített. Ebben az esetben mindenképp vegye fel a kapcsolatot a kereskedővel, írásban és jelezze nekik a problémát.

A Ptk. alapján kérhet kijavítást, kicserélést, illetőleg árleszállítást, vagy ha már nem áll érdekében a vásárlás,akkor elállhat a szerződéstől. A megfelelő feltételek fennállása esetén akár kártérítésre is jogosult lehet. Elsősorban tehát a gyártóhoz forduljon, de mindenképp érdemes jogi szakemberrel konzultálni a pontos lépések tekintetében.

Tisztelettel dr. Erdey Péter www.assisco.hu