Kamerás büntetés, fizessek?

2017.04.25. 12:59

Tisztelt Autójogász!

Egy pár héttel ezelőtt kaptam az óbudai-békásmegyeri felügyelettől "azt a bizonyos" 50 000 forintos bírságot, ami igazán sokkoló volt számomra. Ezután az újságok elkezdtek cikkezni arról, hogy ezeket a bírságokat nem kell befizetni. Ennek hírére egy kicsit megnyugodtam, de azóta semmi hírt nem hallani a fejleményekről, plusz újabb bírság is érkezett.

Az lenne a kérdésem, hogy most tényleg higgyek az újságoknak és tényleg ne fizessek? Mi van akkor, ha lejár a határidő és az összeget kamatostul kérik tőlem, vagy rosszabb bíróságon keresztül kérik a halmozott összeg befizetését? Tudok majd az újságok állítására hivatkozni? Mitévő legyek?

Üdv. István

Kedves István!

A vonatkozó jogszabály (a közterület felügyeletről szóló tv.) alapján a közterület felügyelet csak 8 napig tárolhatja a felvételt, utána meg kell semmisíteniük. Ha Ön nem fizet most, akkor egy ún. közigazgatási hatósági eljárás keretében kell megállapítani a szabályszegést és megbüntetni az elkövetőt, vagy az üzemben tartót.

Ilyen esetben azonban, mindent a hatóságnak kell bizonyítani, de mivel nincs felvétel ezt nem fogják tudni megtenni, tehát a bírságot nem lehet jogszerűen kiszabni. Azt javaslom tehát, hogy ne tegyen semmit, minden megy majd a maga útján, végül megszűnik az eljárás és nem szabnak ki bírságot.

Tisztelettel dr. Erdey Péter www.assisco.hu