Akkor is kivilloghatnak a belső sávból, ha teljesen szabályosan használom?

2020.07.31. 11:38

das header

Tisztelt Szerkesztőség!

A minap épp hazafelé tartottam Budapestről Zalaegerszegre az M7 autópályán, ami egy kb 160 km egyenes út, és a konkrét példán kívül még rengeteg mindennel találkoztam már, de most felmerült bennem egy kérdés. Ha én a megengedett sebességgel haladok a belső sávban indokoltan, mert mondjuk egy 5-6 kamionból vagy utánfutót vontató járműből vagy bármi más lassabban haladó járműből álló sort előzök szabályosan, és eközben nagy lendülettel becsapódik mögém nevezzük Jony-nak a 4 kerekű "játszós" autójával, a követési távolságról szóló szabályokat mint egy diffundálva próbál engem sávváltásra "kényszeríteni"/"felszólítani" villogtatással. Ilyenkor nekem kötelező szabad utat biztosítanom neki miközben amúgy teljesen jogszerűen és szabályosan haladok a belső sávban?

Azt meg már meg se merem kérdezni hogy lépésben haladva miközben jól láthatóan előttem is és a másik sávban is folyamatos a kocsi sor ugyanígy mögém ér Jony és jól láthatóan szeretne tovább haladni, akkor is van-e bármilyen kötelezettségem vele szemben?

Válaszukat előre is köszönöm,

Ádám

Kedves Ádám!

A párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két forgalmi sáv van, a külső (jobb szélső) forgalmi sávban kell közlekedni. Az előzés befejezése után a külső forgalmi sávba vissza kell térni. Ez a fő szabály (a lakott területen kívül).

Ha 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival a vezető több járművet kíván előzni, megmaradhat a belső forgalmi sávban feltéve, hogy ezzel a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza. Tehát az ön mögött érkező, gyorsabban haladó jármű észlelése esetén, amennyiben lehetséges, vissza kell sorolni a külső sávba.

Ha pedig a forgalom olyan sűrű, hogy a külső forgalmi sávba visszatérni nem lehet, a belső forgalmi sávban folyamatosan is haladhat a gépjármű. Ebben az esetben nincs olyan kötelezettsége, hogy mindenáron el kell engednie a kellemetlenkedő autós társat. Nyugodtan várja ki azt az időpontot, amikor az előzés befejezését követően biztonságosan visszatérhet a külső sávba, akkor azonban soroljon vissza és hagyja dolgozni a traffipaxokat.

Üdvözlettel:

Autójogász

A témában született már több véleménycikkünk is a múltban. Ez itt a sietni igyekvők, ez pedig a biztonságra vágyók szemszögéből.

Az Autójogász nem bíróság, és a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, és lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt, és kérje ki a tanácsát, mert nem szeretnénk, ha egy rosszul értelmezett Autójogász-válasz miatt kellene bíróságra szaladgálnunk.