Öröklés – átírás

2010. augusztus 11., 13:23 Módosítva: 2010.08.24 15:27
1

Édesapám halála után örökölök egy 1,6-os, 10 éves Suzuki Baleno gépkocsit, melyről az örökösödési tárgyalás mostanság lesz. A kérdésem az lenne, hogy ha az autót a párom nevére akarjuk íratni (nem házastárs), ezt meg lehet-e tenni egyből, egyszeri illeték- és egyéb díjak megfizetése mellett, vagy először az én nevemre kell íratni, és utána én „adom el" kvázi a páromnak? Vagy ilyenkor automatikusan az én nevemre kerül, és nem kell illetékeket fizetnem? Meg tudná nekem mondani, kérem, hogy milyen költségekkel kell számolnunk?

Először mindenképpen az örökös nevére írják a járművet, ha el kívánja adni, célszerű vinni a közjegyzői határozattal együtt az adásvételi szerződést is, és kérni, hogy mindkettő jogügyletet jegyezzék be, így egy okmánykiváltást megspórolhat. Öröklés esetén minden megkezdett köbcenti után 36 Ft-ot kell fizetni illetékként. Adásvétel esetén 18 Ft az illeték köbcentinként. A törzskönyv és a forgalmi engedély mindkét esetben  6-6 ezer Ft-ba kerül. 

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

A luxusadó nem családi adó

2010. augusztus 6., 08:35 Módosítva: 2010.08.24 15:24

Tisztelt Autójogász!
A személygépkocsim üzemben tartója a feleségem, ezért a súlyadót neki kell fizetnie. A luxusadót nekem tulajdonosnak kell megfizetni, a kérdésem, levonhatom-e a feleségem által befizetett súlyadót?
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel:
D. Iván

Tisztelt D. Iván!

Sajnos nem. A luxusadóról szóló törvény  35. §-a szerint: „Az adóalany az adóévben levonhatja a fizetendő adó összegéből a személygépkocsi után a terhére az adóévre kivetett (járó) gépjárműadó összegét.” Mivel a súlyadót nem Ön fizeti, nem vonhatja le. Az igazságosságot meg az ésszerűséget itt ne keressük, ez a törvény nem arról szól. 
Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Kátyúba hajtottam, mi legyen?

2010. július 28., 08:49 Módosítva: 2010.07.28 08:53
3

Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben Budapest belterületén kátyúba hajtok és a kátyú személyi sérülést nem, de anyagi kárt annál többet okoz, akkor esetleges kártérítési igényemmel milyen szervekhez fordulhatok. Az autóm casco mentes.

Budapesten 5 napon belül, lehetőleg személyesen benyújtott kárigényeket fogad el a közút fenntartója. A bejelentésnél közölni kell a sérülési időpontját, helyét, pontos körülményeit (útviszonyok, sebesség stb.), a kár becsült mértékét. Jó, ha van rendőrségi jegyzőkönyv és fényképfelvétel, tanúk neve, címe. Közölni kell a jármű, a forgalmi, a jogosítvány adatait és a kötelező biztosítás adatait is. Ide lehet fordulni: FKF Zrt. Ügyfélszolgálati Irodája Budapest, XI. kerület, Bánk bán u. 8-10. fsz. 7. Tel: 06-40-353-353

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Mikor jár le a zöldkártya?

2010. július 26., 15:15 Módosítva: 2010.07.26 15:15

Van egy 2008-ban vásárolt autóm, melynek a műszaki vizsgája 2012-ben jár le, a zöld kártyája viszont 2010. augusztusban, az új szabályozással nekem most akkor ez év augusztusban műszaki vizsgára kell vinni az autót? vagy majd csak 2012-ben amikor egyébként is lejár a műszakija?

A 2012-es időpont a jó, zöldkártyája érvényessége meghosszabbodik a műszaki érvényesség időpontjáig. A következő környezetvédelmi vizsgálatot a műszaki vizsgával együtt, annak részeként fogják lebonyolítani.
Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Csak kicsit mentem gyorsan

2010. július 20., 14:30 Módosítva: 2010.07.20 14:30
1
Tisztelt Autójogász!

Mozgó autóból bemértek, 90 helyett 102-vel. Amióta a fix tarifákat bevezették a százalékos helyett, s 105-től indul a 30 ezres tétel, sosem megyek ennél gyorsabban, nem gondoltam, hogy ebből is baj lehet.
Viszont most sem találok sehol arra vonatkozó tarifát, hogy mi alapján és mennyit kell fizetnie annak, aki hozzám hasonlóan kicsit ment gyorsan? Itt nincs fix összeg?

Az autó a feleségem nevén van, most ő kapott levelet, hogy nevezze meg a sofőrt. Akár megteszi, akár nem, áll a kérdés: itt lehet méltányosságot kérni? És ki fog büntetőpontot kapni?

Köszönöm a munkáját és a lehetőséget!
Mute
Tisztelt Levélíró!

Ha a sebesség alapján nem lehet a közigazgatási bírságot kiszabni, de megtörtént a sebességtúllépés, marad a hagyományos szabálysértési eljárás és mellé a büntetőpontok. Ebben az esetben felesége nem köteles hozzátartozóját megnevezni, hivatkozhat arra, hogy hozzátartozója vezette a járművet, akit nem kíván megnevezni. Ha ezt nem teszi meg, a bírság összege 30 ezer Ft-ig terjedhet. Az eljárás során figyelembe veszik a közlekedő tiszta előéletét és ha sokallják a kiszabott bírságot, lehet a mérséklését kérni, ha erre megfelelő indokokat tudnak előhozni.


Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Vétel törzskönyv nélkül

2010. július 20., 14:30 Módosítva: 2010.07.20 14:30

Nemrégiben vásároltunk egy 95-ös Fiat Punto-t, amihez nincsen törzskönyv! A tulajdonos, akitől vettük az első tulajdonosa volt az autónak és amikor vette, akkoriban még nem kapott hozzá törzskönyvet! Ilyenkor mi a teendő?

Nincs különösebb teendő, tehát a vétel előtt nem kell kiváltania az eladónak. Az átírás során fizetnie kell a törzskönyvért is (mindenképpen fizetni kell érte), és Ön már meg fogja kapni.
Tisztelettel: Dr. Koszoru István

A kezes házát elvehetik?

2010. július 20., 14:27 Módosítva: 2010.07.20 14:27

Tisztelt Autójogász!

5 éve vettem egy autót 1.4 millió  hitelt vettem fel rá 3 évig 45 ezer Ft-tal fizettem, sajnos a munkám megszűnt, visszaadtam a banknak. Eladták és még követelnek 1,2 millió Ft-ot!!!! Ingóságom nincs, munkahelyem nincs, viszont van kezesem, akinek van háza, de megvan terhelve jelzálog hitellel. Kérdésem, ilyenkor a kezes házát elvehetik?

Tisztelt Levélíró!

A kezes bankjának nem érdeke (különösen, ha fizeti a háza jelzáloghitelét) hozzájárulni ahhoz, hogy a hitel biztosítékául szolgáló ingatlan elvesszen. Ez általában nem akadálya viszont annak, hogy további jelzálog kerüljön bejegyzésre az ingatlanra.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Kell-e fizetnem?

2010. július 14., 14:16 Módosítva: 2010.07.14 14:16

Tisztelt Autójogász!

A kötelező felelősségbiztosításom 2008. 04. 01. napjával megszűnt díjnemfizetés miatt, erről kaptam is értesítőt a biztosítótól, azóta az autó műszakija is lejárt, sajnos forgalomból nem lett kivonva, most viszont szeretném kivonatni végleg, mert sajnos olyan állapotban van a kocsi, hogy nem érné meg levizsgáztatni. A kérdésem a következő lenne: a biztosító az elmúlt másfél évre behajthatja-e a díjat, ha én erre az autóra már nem akarok újból biztosítást kötni? Le tudom-e úgy adni a rendszámot, ha az elmúlt időszakra nincs biztosítás fizetve, illetve mi van akkor, ha az autót továbbra sem vonatom ki, és akár így áll évekig is, ebben az esetben a biztosító élhet-e bármilyen követeléssel (eddig a 1,5 év alatt semmilyen felszólítást nem kaptam, hogy fizessek). Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Bianka

Tisztelt Levélíró!

A biztosító jogosult a fedezetlenségi díjra és intézkedni is fog a behajtása iránt. A követelést bíróság előtt lehet érvényesíteni, ez okmányirodai közreműködést nem igényel. A végleges kivonás intézése során nem kell bemutatnia a biztosítás fennállását igazoló iratokat, tehát emiatt kár késlekedni.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Luxusadó E-rendszámmal

2010. július 14., 14:16 Módosítva: 2010.07.14 14:16

Tisztelt Autójogász!

A gépkocsit E-rendszámmal használom. Kell luxusadót fizetni?

Köszönettel: Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A törvény egy nagyon egyszerű szabályt tartalmaz. Aki a tárgyév január 1-jén a jármű tulajdonosaként van bejegyezve, az köteles a luxusadót megfizetni. Az adókötelezettséget az adóév első napján – tehát a 2010. adóév esetén a 2010. január 1-jén – fennálló körülmények figyelembevételével kell teljesíteni. Azaz, ha későbbi időpontban bármilyen változás következik be, akár a személygépkocsi, akár az adó alanyának oldaláról, ezt a változást csak a változást követő adóévben lehet figyelembe venni.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Átírási nyomtatványok beszerzése

2010. július 14., 14:14 Módosítva: 2010.07.14 14:14

Tisztelt Autójogász!

Tisztelettel kérdezem, hogy hol lehet letölteni az ez évtől alkalmazható átírási nyomtatványokat, illetve üzemben tartói megállapodást is. A helyi okmányiroda szerint a nyomtatványboltban jelenleg kapható formanyomtatványok ez év januárjától már nem használhatók!

Segítségüket megköszönve várom szíves válaszukat.

Tisztelettel: B. Gy.

Tisztelt Levélíró!

2010. január 1-jén hatályba lépett a 304/2009. (XII. 22.) Kormányrendelet, mely alapján az adásvételi szerződés kötelező tartalmi elemei jelentősen módosultak.

A jogszabály rendelkezései szerint a következőket mindenképpen tartalmaznia kell az adásvételi szerződéseknek:
a) a jogügylet ingyenes vagy visszterhes jellegének meghatározása;
b) a jogügylet tárgyát képező jármű azonosító (rendszám, alvázszám) és gyártmány adatai;
c) a felek természetes személyazonosító adatai (családi és utóneve; születési helye és ideje; anyja születési családi és utóneve), a személyazonosságát igazoló okmány sorszám adata, valamint lakcím adata, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet megnevezése, képviselőjének adatai, székhelyének (telephelyének) címe, cégjegyzék-, illetőleg nyilvántartási száma;
d) a járműhöz tartozó okmányok (forgalmi engedély és törzskönyv) sorszáma, az okmányok átadásának-átvételének ténye, időpontja;
e) a járműnek a vevő birtokába kerülési időpontja;
f) a jogügylet hatálybalépésének napja;
g) a felek nyilatkozata, mely szerint mindkét fél teljesíti bejelentési kötelezettségét a közlekedési igazgatási hatóságnál a tulajdonjog-változás hatálybalépését követő, jogszabályban meghatározott határidőn belül;
h) a felek nyilatkozata arról, hogy ismerik a bejelentés nyilvántartásba történő bejegyzéséhez fűződő joghatásokat, valamint a bejelentés elmaradásának, illetve bejelentési kötelezettség késedelmes teljesítésének jogkövetkezményeit.

Mintát ott nem találtam, ahol leginkább lennie kellene, de több okmányiroda tett közzé megfelelő mintát pl. itt: és itt.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Ideiglenesen kivont járműre kell fizetni vagyonadót?

2010. július 13., 10:20 Módosítva: 2010.07.13 10:20

Tisztelt Autójogász!

Ha ideiglenesen ki van vonva forgalomból a 125 kW-os jármű, akkor is kell fizetni vagyonadót?

Tisztelt Levélíró!

Nem szükséges, hogy forgalomban legyen a jármű, adózás szempontjából annak van jelentősége, hogy Ön olyan jómódú, gazdag ember, hogy egy ilyen nagy teljesítményű járműnek a tulajdonosa tud lenni. Akinek január elsején a nevén van a jármű, annak adókötelezettsége keletkezik utána.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Mit adjak a kölcsönadott jármű mellé?

2010. július 11., 08:22 Módosítva: 2010.07.11 08:22

Tisztelt Autójogász!

Az lenne a kérdésem, hogy ha a saját tulajdonú kocsimat néhanapján barátnőmnek (vagy akárkinek) kölcsönadom, mit érdemes a kulcson kívül még adnom neki? (forgalmi, vagy elég a forgalmi fénymásolat, zöldkártya mivel már nincs, gondolom, azt nem kell, de esetleg annak is a fénymásolata, vagy ne adj’ isten csak üzemben tartóival adhatnám neki kölcsön?) Kell róla valami egymás között megírt papír esetleg, hogy a rend őrei ne kössenek bele?

Köszönettel: B.

Tisztelt Levélíró!

Alkalmankénti kölcsönadáshoz nem kell szerződést írni, a rendőr ezt nem fogja kérni, de ha egyéb okból úgy gondolja, hogy hasznos lehet rögzíteni, mikor kinek adta használatba a járművet, akkor célszerű ezt mégis szerződésbe foglalni. Az iratok fénymásolata viszont nem elég, csakis az eredeti iratok birtokában vezethetik ismerősei a járművet.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

64 évesen jogosítványhosszabbítás

2010. július 10., 09:58 Módosítva: 2010.07.10 09:58

Tisztelt Autójogász!

Kérdésem a következő. Édesanyámnak már 4 éve lejárt a jogosítványa és tavaly betöltötte a 64. évét. Megkaphatja-e újra simán vagy nehézkes lesz számára az út. Kb. 40 éve tökéletes vezetői képességgel rendelkezik, önhibájából balesete még nem volt.

Üdvözlettel
Zoltán

Tisztelt Zoltán!

Egészségi alkalmasság kérdése, ha megfelelő az állapota, a háziorvos három évre hosszabbíthatja meg a jogosítványa egészségügyi érvényességét, ha ez megvan, akkor az okmányirodában új vezetői engedélyt igényelhet, aminek az elkészülési ideje néhány hét.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Hányszor lehet hosszabbítani az ideiglenes kivonást?

2010. július 9., 14:41 Módosítva: 2010.07.09 14:41
1

Tisztelt Autójogász!

Azzal a már sokszor feltett kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a forgalomból való ideiglenes kivonás ismétlését lehet-e szabályozni?

Ugyanis nekem van egy Lada típusú autóm, amit ideiglenes kivonattam a forgalomból, de a mi okmányirodánkban azt mondták, hogy ezt maximum 2 alkalommal lehet megismételni, én elmentem egy másik okmányirodába, ahol kérdés nélkül újra meghosszabbították. De az az iroda messze van, és a helyi okmányirodában szeretném intézni az ügyeimet, persze ha az én információm helytálló! Kérem, erősítsen meg vagy cáfoljon, mert az autót forgalomba helyezve nem tudnám fenntartani, megválni pedig nem szeretnék tőle!

Válaszát várom és előre is köszönöm!

Üdv: I. Péter

Tisztelt I. Péter!

Az az okmányiroda járt el helyesen, amelyik korlátozások említése nélkül meghosszabbította az ideiglenes kivonás tartamát. Nincs szabály, ami jelenleg korlátozná, hogy hányszor lehet egymás után kivonni a forgalomból a járművet.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Műszaki vizsga lesz évente?

2010. július 8., 11:12 Módosítva: 2010.07.08 11:12

Tisztelt Autójogász!

10 év felett továbbra is marad a kétévenkénti vizsgáztatás? Mert ha nem, akkor a tíz év feletti szgk.-tulajdonosok semmit nem nyernek a zöldkártya rendszer átalakításával, mivel évenként több tízezer forinttal nő a kiadásuk.

Üdv.: F. G.

Tisztelt F. G.!

Egyelőre az ilyen korú járműveknél a kétévenkénti vizsgáztatás a szabály, de számomra is ismert az évenkénti vizsgáztatás terve. Hogy bevezetik-e az idősebb autóknál és mikor, azt nem lehet még tudni.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Ledek és rendőrök

2010. július 7., 13:40 Módosítva: 2010.07.07 13:40
Tisztelt Autójogász!
Látom mostanság már nagyon elterjedt ledes fénycsíkokat az autók elején, jórészt a lámpa környékén. Kérdésem arra irányulna, hogy egy ilyen fényforrás, illetve akármilyen fényforrásnak van-e kötelezően meghatározott helye ahol világíthat vagy akár a hűtőrács mögé is rakhatom hogy az egész hűtőrács sejtelmesen világítson például? Kérem, segítsen.
Nem eget verő probléma ez a többiekéhez képest, csak szeretném előre elkerülni a konfliktust a rend őreivel.
Üdvözlettel: R. István
Tisztelt R. István
Jogszabály határozza meg, hol és milyen színű világítás lehet a járművön. Ha a lámpák helye mellett máshová is szereltet és nem az előírt piros, fehér, sárga színt használja, ha a szabályozástól eltér, biztosan számíthat arra, hogy a rendőrök gyakran fogják megállítani és ellenőrizni. Ha szabálytalannak ítélik, feljelentik (engedély nélküli átalakítás) és még műszaki vizsgára is kötelezhetik.
Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Előbb üzembentartóit kötnék, aztán adásvételit?

2010. július 7., 13:38 Módosítva: 2010.07.07 13:39

Tisztelt Autójogász!
Szeretném a segítségét kérni: Vennék egy autót, 2 hónapig üzembentartóival és 2 hónap után íratnám át. Az eladóval meg van beszélve, de nem tudom ennek a menetét. Ahogy én gondolom, megírjuk az üzembentartói szerződést, és az adás-vételi szerződést is előre, és 2 hónap múlva megcsinálja az eladó az eredetiségvizsgát és bejelenti, hogy eladta az autóját, ezután átíratom, csak nem tudom, hogy ezt így lehet-e? Kérem segítségét erre a problémára.
Előre is köszönöm.
Tisztelettel: K. F.

Tisztelt K. F.!
Lehet, de már nincs sok értelme, ugyanis így drágább lenne a dolog, mert az illetéktörvény szerint gépjárműre vonatkozó haszonélvezet, használat, illetve üzembentartói jog megszerzése esetén a tulajdonszerzés esetén fizetendő illeték 25%-ának megfelelő illetéket kell fizetni és a forgalmi kétszeri kiváltása is többletköltséget okoz. Célszerű akkor intézni az adásvételt, amikor már egyben van a pénz a járulékos költségekre is, addig lehet pl. bérelni, kölcsönvenni.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Átvizsgálhatják-e az autómat?

2010. július 7., 13:37 Módosítva: 2010.07.07 13:37
1

A napokban esett meg egy ismerősömmel a következő: éjszaka hazafelé tartottak (hétközben, üzleti megbeszélésről, nem fogyasztottak alkoholt), mikor autójukat megállították és igazoltatták őket. Minden papír rendben van, teljesen átlagos az autó, a sofőr és társa 40-es éveiben jár, teljesen átlagos külső (tehát nem kigyúrt nagydarab kopasz pénzbehajtók). A rendőr az iratok ellenőrzése után rögtön nekiállt átvizsgálni az autót (indokát nem közölte), kesztyűtartót, mindent. A csomagtartóban talált egy golfütőt és egy baseball ütőt melyet a sofőr nyilván nem sportcélból hanem önvédekezésből tartott ott, de ilyen irányú kérdés nem merült fel. A rendőr ezeket az eszközöket elkobozta (jegyzőkönyvet adott), mondván, hogy ezek a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök. A sofőr kíváncsiságból megkérdezte, hogy most ő ezekkel sportolni szokott akkor mi van, vagy ha éppen most vett egy baltát ami ott van a kocsiban akkor azt is elveszi a rendőr? A válasz az volt, hogy elveszi, sőt akár elő is állíthatja. Kérdésem:
- a rendőr különösebb indok nélkül átkutathatja-e az autót (ha jól tudom, ehhez azért kell valamilyen vélelmezett vagy alapos indok)?
- elveheti ezeket az eszközöket (pl. van az autóban egy kisbalta mert sokat járok az erdőbe és ha elakadok jól jöhet. És van egy töltött gázpisztoly is. A baltát elveheti, a gázpisztolyt (aminek a felhasználási területe eléggé egyértelmű) pedig nem? Ez érdekes számomra.
- Ha nem volt indokolt az intézkedés érdemes panaszt tenni és a lefoglalt eszközöket visszakövetelni?

A rendőrségi törvény tartalmazza az előírásokat, eszerint a rendőrség bűncselekmény elkövetőinek elfogása, előállítása, közbiztonságot veszélyeztető cselekmény vagy esemény megelőzése, megakadályozása érdekében épületet, építményt, helyszínt csomagot és járművet átvizsgálhat. Ennél konkrétabb indok nem kell.
A járműben talált közbiztonságra veszélyesnek ítélt eszközöket elveheti. A 175/2003. (X. 28.) Kormányrendelet melléklete felsorolja, mik a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök:
a) az olyan szúró- vagy vágóeszköz, amelynek szúróhosszúsága vagy vágóéle a 8 cm-t meghaladja, továbbá a szúróhosszúság vagy a vágóél méretétől függetlenül a dobócsillag, a rugóskés és a szúró-, vágóeszközt vagy testi sérülés okozására alkalmas egyéb tárgyat kilövő készülék (különösen: íj, számszeríj, francia kés, szigonypuska, parittya, csúzli);
b) a jellegzetesen ütés céljára használható és az ütés erejét, hatását növelő eszköz (különösen: ólmosbot, boxer);
c) a lánccal vagy egyéb hajlékony anyaggal összekapcsolt botok, nehezékek;
d) az olyan eszköz, melyből a szem és a nyálkahártyák, illetve a bőrfelület ingerlésével támadásra képtelen állapotot előidéző anyag permetezhető ki (gázspray);
e) az olyan eszköz, amely az utánzás jellege és méretarányos kivitelezése miatt megtévesztésre alkalmas módon hasonlít a lőfegyverre (lőfegyverutánzat);
f) az olyan eszköz, amely elektromos feszültség útján védekezésre képtelen állapot előidézésére alkalmas (elektromos sokkoló);
g) az olyan eszköz, amely a zárszerkezetek illegális kinyitására vagy feltörésére szolgál (különösen: álkulcsok, mechanikus vagy elektromos elven működő zárnyitó szerkezetek).
A felsorolás nem teljes körű, ezért a rendőri gyakorlat ideérti a baseball ütőt is, ez besorolható a b) pontba. Baseball ütő, balta, bozótvágó kés, golyóálló mellény ilyen minősítéséről sokszor lehetett hallani, olvasni a médiában. Illetékes rendőri vezetők azt szokták e témában nyilatkozni, hogy baseball ütőt autóban csak a sporttal foglalkozónak néznek el, ha az be van csomagolva és nem önvédelmi célból van az autóban. Ennek a szigorúságnak az lehet az oka, hogy kis hazánkban sok a baseball ütős megverés.  Ezzel egyébként az ombudsman is foglalkozott pár éve, érezhető eredmény nélkül.     
Mindettől függetlenül panaszt lehet tenni, de az önvédelmi célra kár hivatkozni, talán inkább a vittem ajándékba, vagy a nem tudtam verziók bejöhetnek.

Visszavenném. De kinél van?

2010. július 6., 09:56 Módosítva: 2010.07.06 09:56

Tisztelt Autójogász!

Érdeklődni szeretnék, hogy hol lehet utánajárni korábban eladott autóm jelenlegi tulajdonosának (azóta többször gazdát cserélt az autó, most szeretném visszavásárolni). A rendszám, típus adott, de sajnos név nincs hozzá.

Köszönettel:

Dr. P. T.

Tisztelt Levélíró!

Forduljon a Közúti közlekedési nyilvántartás ügyfélszolgálatához, aminek a címe, telefonszáma a következő: 06 (1) 219-4611, KEK KH 1094 Budapest, Balázs Béla utca 35. 1450 Budapest, Pf. 81, tel.: 06(1) 455-6700. Ha tudja igazolni, hogy milyen jogos érdeke fűződik az adatok megismeréséhez, díj ellenében megkaphatja a kért információkat.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Matrica a hátsó ablakban

2010. július 4., 07:55 Módosítva: 2010.07.04 07:55
1

Tisztelt Autójogász!

Kéretlen reklámlevélben kaptam értesítést a http://www.......hu/ oldal létezéséről. Ez a cég az autó (hátsó) szélvédőjére ragasztgat reklámokat. Szabályos dolog ez?

Márton

Tisztelt Levélíró!

Megnéztem az említett honlapot. A cég ajánlata, hogy Ön saját vállalkozását vagy honlapját reklámozhatja az általuk legyártott fóliával a hátsó szélvédőn, teljesen szabályos, nyugodtan ragaszthatja, ha a kilátást valóban nem zavarja.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Autópálya pótdíj – hogyan évül el?

2010. július 2., 12:16 Módosítva: 2012.01.30 07:59

Tisztelt Autójogász!

Azzal a kéréssel fordulok önhöz, hogy van autópálya pótdíjam és úgy hallottam, hogy 2007. 12. 22-én hoztak egy olyan törvényt, hogy a pótdíj egy év után elévül. Ez után érdeklődnék, hogy milyen módon évül el, mert nekem az ügyvéd azt mondta, hogy csak akkor évül el egy év után, ha egy évig nem küldenek ki semmilyen felszólító levelet. Kérem, írja meg, milyen módon évül el, meg ha kérhetném annak a törvénymódosításnak a számát, ami ezt szabályozza.

Tisztelettel: R. Tibor

Tisztelt R. Tibor!

Az egyéves elévülési szabályt a közúti közlekekedésről szóló 1988. évi I. tv. 15. § (5) bekezdése tartalmazza. Eszerint: Amennyiben a díjat nem fizették meg, a jogosulatlan úthasználat időpontjától számított 60 napos jogvesztő határidőn belül köteles a közútkezelő postára adni a díj- vagy pótdíjfizetési felszólítást. A díj- és a pótdíjfizetési kötelezettség egy év alatt évül el. Az elévülés alapvető szabályait a Polgári Törvénykönyv 1959. évi IV. törvény szabályozza, amit szintén figyelembe kell venni. Ennek 327. §-a szerint a követelés teljesítésére irányuló írásbeli felszólítás, a követelés bírósági úton való érvényesítése, továbbá megegyezéssel való módosítása – ideértve az egyezséget is –, végül a tartozásnak a kötelezett részéről való elismerése megszakítja az elévülést. Az elévülés megszakadása, illetőleg az elévülést megszakító eljárás jogerős befejezése után az elévülés újból megkezdődik.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Hogyan vállaljunk át hitelt?

2010. július 2., 12:13 Módosítva: 2010.07.02 12:13

Tisztelt Autójogász!

A kérdésem az lenne, hogy milyen módon zajlik egy hitellel terhelt autó hitelátvállalással történő eladása?

Köszönettel: Zoltán

Tisztelt Zoltán!

Ezt elsősorban a hitelt nyújtó pénzintézetnél kell megkérdezni. A bankban tájékoztatják Önt, hogy a vevőnek milyen feltételeknek kell megfelelnie ahhoz, hogy a bank hozzájáruljon az átíráshoz, továbbá hogy milyen költségekkel, díjakkal jár az eljárás. Ha a vevő hitelképes és a bank által felkínált feltételeket elfogadja, a bank által meghatározott időben és helyen lehet az adásvételt lebonyolítani.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Bejelentsem, hogy autót vettem?

2010. július 2., 12:12 Módosítva: 2010.07.02 12:12

Tisztelt Autójogász!

A kérdésem az, hogy használt autó vétele esetén be kell-e jelenteni az önkormányzatnál (adóosztály?) a vételt, vagy ezt megteszi az okmányiroda. Illetve akkor is megteszi-e a bejelentést az okmányiroda, ha más városban lett a forgalmi kiállítva, mint ahol az adót majd fizetni kell.

Köszönettel K. Krisztián

Tisztelt K. Krisztán!

Elég, ha az okmányirodának bejelenti az adásvételt, az okmányiroda fogja értesíteni az adóosztályt településtől függetlenül. Legalább ezzel nincs dolgunk.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Milyen papírral tankolhatok Ukrajnában?

2010. július 2., 12:09 Módosítva: 2010.07.02 12:09

Tisztelt Autójogász!

Kérdésem az alábbi lenne. Édesapám nevén van a család második autója is, amit már egy jó ideje én használok. Mivel közel lakunk az ukrán határhoz, ezért egyértelmű azt hiszem, hogy nem a magyar 310 Ft-os benzint fogjuk tankolni a lassan 20 éves Lada Samaránkba.

Tehát, milyen meghatalmazás szükséges, átíratás, illetve üzemben tartói átíratás nélkül az érintett ország látogatására úgy, hogy én legyek a sofőr.

Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelettel: V. Ádám

Tisztelt V. Ádám!

Két tanú előtti kölcsönadási szerződés célszerű, ami tartalmazza a kölcsönbe adó, a kölcsönbe vevő és a gépjármű adatait, a kölcsönbe adás időpontját, tartamát. Üzemben tartói szerződés vagy átíratás emiatt nem szükséges.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István

Elhagytam a törzskönyvet

2010. június 28., 13:14 Módosítva: 2010.06.28 13:14
2

Tisztelt Autójogász!

A kérdésem a következő lenne: átírás előtt elhagytam a törzskönyvet, az eladót nem tudom elérni, hogy tudom megoldani az átírást vagy a törzskönyv beszerzését?

Köszönettel: S. Attila

Tisztelt S. Attila!

A törzskönyv elvesztését a tulajdonosa jelentheti be az okmányirodába, ahonnan a bejelentést továbbítják a központi nyilvántartó hivatalnak, az a törzskönyv sorszámát és az elvesztés tényét közzéteszi és ezt követő 15 nap után állítják ki az új törzskönyvet. Ezt követően kapja meg Ön és intézheti az átírást. Mást nem tehet.

Tisztelettel: Dr. Koszoru István