Eladtam, bejelentettem

2009. április 21., 11:48 Módosítva: 2009.04.21 11:48

Tisztelt Autójogász!

2003-ban eladtam az autóm teljesen szabályos adásvételi szerződéssel, majd ezt be is jelentetten az önkormányzatnál 3 nap múlva, hogy töröljék az akkor még súlyadónak hívott illetéket. Erről papírt is kaptam, majd később levélben a határozatot, hogy törölték.

A tavalyi évtől aztán elkezdődött a kálvária. Évente több alkalommal is kaptam felszólító leveleket, hogy fizessem be az 5 éve eladott autóm után az immár teljesítményadót és az elmaradás utáni bírságokat. Megkeresésemre kiderült, hogy az autó még mindig az én nevemen van, és hogy ők évente kétszer a BM-es adatbázisból megkapják a területileg illetékes tulajdonosok nevét. Ez alapján állítják ki a csekkeket. Nekem évente 3-4 alkalommal be kell mennem veszekedni az önkormányzathoz, és már a lassan 6 éves adásvételi szerződésem is kezd elkopni. Hol tudom végre elrendezni, hogy az egykori autóm végre lekerüljön a nevemről?

A válaszát köszönöm:

H.T.

Tisztelt H.T.!

Javasolnám, hogy problémájával keresse fel az okmányirodát, és kezdeményezze, hogy az autót írják át az új tulajdonos nevére. Ez sem történik meg azonnal, de talán közelebb visz a megoldáshoz, ugyanis ha a vevő nem tesz eleget az okmányirodai felszólításnak a gépjármű átírására, az autót kivonják a forgalomból és megbírságolják a vevőt.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Teherautó adója

2009. április 20., 15:57 Módosítva: 2009.07.25 18:11

Tisztelt Autójogász!

Van egy Ford Fiesta Cargo 1065 kg, 40 kW-os kistehergépjárművem, aminek a teherbírása 400 kg, az autó nem szerepel cégben, hanem magánszemély tulajdonában. A fő kérdésem az lenne, hogy Ács városi polgármesteri hivatal teljesítmény- és súlyadót szeretne velem fizettetni egyszerre erre az évre (kW-ra 6400 Ft, súlyra 12 000 Ft, összeadva 18 000 Ft). Az autót tavaly novemberben vásároltuk. Mindkét fajta adó egy évre, és egy járműre helyes?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A gépjárműadóról szóló törvény szerint a tehergépjárművek nem teljesítményük alapján adóznak, hanem önsúlyuk és raksúlyuk alapján. Az adó alapja a tehergépjármű hatósági nyilvántartásban feltüntetett saját tömege (önsúlya), növelve a terhelhetősége (raksúlya) 50%-ával. Az adó mértéke pedig minden megkezdett 100 kilogramm után 1200 Ft.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kő esett az autóm motorháztetejére

2009. április 17., 11:06 Módosítva: 2009.04.17 11:06

Tisztelt Autójogász!

A minap hazafelé tartottam az épülő M6-os autópálya építési területéről. Tolna város közelében egy teherautóról, ami szembejött velem, egy kő esett az autóm motorháztetejére. Sajnos nem sikerült megállítanom a teherautót, de a géptetőn ott maradt a horpadás… A kérdésem az, hogy kezdeményezhetek-e valamiféle eljárást a fuvarozást végző cég ellen, vagy van-e lehetőségem a károm megtérítésére.

Üdv:

Zsolt

Tisztelt Zsolt!

Egyszerűbb lenne a helyzete, ha sikerült volna megállásra bírnia a teherautó vezetőjét. Ilyenkor célszerű rendőrt hívni, jegyzőkönyvet felvenni, fényképeket készíteni, tanúkat keresni. Ha ezeket nem tette meg, szinte lehetetlenre vállalkozik, ugyanis ha a fuvarozó cég nem hajlandó megfizetni a kárt, mivel fogja bizonyítani az igazát a biztosító vagy a bíróság előtt?

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

80-as táblánál 100-zal

2009. április 16., 18:08 Módosítva: 2009.04.16 18:08

Tisztelt Autójogász!

Autóúton 80-as táblánál 100-zal mentem, és megmértek, de még nem vagyok 18 éves, és nincs keresetem! Kaphatok-e büntetést meg pontot, és ha igen, akkor mennyit?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A bírság kiszabása és a büntetőpontok alól nem mentesíti, hogy még nem nagykorú és nincs jövedelme. 30 ezer Ft közigazgatási bírságra és 5 büntetőpontra számíthat. A bírság megfizetésére kérhet részletfizetési kedvezményt, ahol indokolásként leírhatja, hogy nincs még jövedelme.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Helyezzék gondokság alá a mozgáskorlátozottat?

2009. április 15., 10:38 Módosítva: 2009.04.15 10:38

Tisztelt Autójogász!

Vidéki önkormányzat hozhat-e olyan döntést, hogy csak akkor jár a súlyadókedvezmény a halmozottan sérült (értelmi és mozgássérült) gyermek szülőjének, ha a szülő gyermekét gondnokság alá helyezteti. A gyermeket otthonukban nevelik a szülők, csecsemő korától kezdve.

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A mozgáskorlátozottak adókedvezménye az elmúlt évben több, felzúdulást kiváltó változáson esett át. Jelenleg adómentes lehet:
- a súlyos mozgáskorlátozott személy,
- a súlyos mozgáskorlátozott kiskorú, illetve
- a cselekvőképességet korlátozó (kizáró) gondnokság alatt álló súlyos mozgáskorlátozott nagykorú személyt rendszeresen szállító, vele közös háztartásban élő szülő (nevelőszülő, mostoha- és örökbefogadó szülő is)
tulajdonában (és egyidejűleg üzemben tartásában is) lévő egy darab, 100 kilowatt teljesítményt el nem érő személygépkocsi, amennyiben a mentesség igénybe vevője a gépjármű tulajdonosa és üzemben tartója is egy személyben.

Az Önök esetében, ha nem a mozgáskorlátozott tulajdonában és üzemben tartásában áll a gépkocsi, hanem a szülők nevén van, csak akkor kaphatnak adómentességet, ha a gyermeket gondnokság alá helyeztetik, és ezt igazolják. A másik megoldás, hogy a mozgáskorlátozott személyt jegyeztetik be tulajdonosnak és üzemben tartónak egyaránt.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

„Csináltatott” matricarendszám

2009. április 14., 15:08 Módosítva: 2009.04.14 15:08

Tisztelt Autójogász!

Azt szeretném kérdezni, ha leveszem a rendszámot az autó elejéről, csináltatok "matricarendszámot", és ezt jól látható helyre felragasztom, szabályos?

Tisztelettel:

István

Kedves István!

Ezt szabályosan nem teheti meg, a rendszám hatósági jelzés, nem az Ön, hanem az állam (pontosabban a Központi Nyilvántartó Hivatal) tulajdona. Rendszámot okmányirodai engedéllyel, megfelelő indokok alapján lehet cserélni, ha nem így jár el, szabálysértést követ el. A rendőrök egyébként a matricarendszámok felhelyezésének szabályosságát − tapasztalataink szerint − kiemelten figyelik.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Szándékos félrevezetés?

2009. április 10., 16:17 Módosítva: 2009.04.10 16:17

Tisztelt Autójogász!

A traffipaxokkal kapcsolatban lenne kérdésem. A rendőrség honlapján minden hónapra előre fent vannak a traffipaxok helyei és időpontjai. Egyedül egy megyénél (talán Baranya, nem emlékszem pontosan) találtam olyan kiírást a lista mellett, hogy az adatok csak tájékoztató jellegűek. Ebből következően a többi fix. Gondolnánk. Mégis az elmúlt hetekben rengeteg olyan helyen láttam mérni a rendőröket, amelyek nem voltak feltüntetve a listán. Tehát akkor ez most szándékos félrevezetés? Vagy mi ez jogilag?

Köszönöm:

L. Krisztina

Tisztelt L. Krisztina!

A rendőrség nem köteles előre nyilvánosságra hozni, hogy hol mérnek, tájékoztató adatokat tesznek közzé. Ez is egy módja annak, hogy a közlekedőket rávegyék a szabályok betartására. A mobilt traffipaxokkal előre be nem jelentett mérések tehát teljesen szabályosan történnek, nem lehet ellenük fellépni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Környezetkímélő járművek kedvezménye

2009. április 9., 14:06 Módosítva: 2009.04.09 14:06

Tisztelt Autójogász!

A hibrid hajtású (környezetkímélő) Toyota Priusra van-e bármiféle gépjárműadó-kedvezmény, ha igen, milyen mértékű?

Üdvözlettel:

S. István

Tisztelt S. István!

Korábban (2006. december 31-ig) létezett ilyen kedvezmény, mértéke 50% volt, amit a következő indokolással szüntettek meg: „A személygépkocsik, illetve a motorkerékpárok utáni mainál igazságosabb közteherviselés elve, s ennek az adóalap és -mértékváltozással jelentkező adóteherátrendeződés csak akkor teljesül, ha ezen gépjárművek utáni hatályos szabályok szerinti 20%-os; 30%-os vagy 50%-os kedvezmény megszűnik, lévén, hogy a kedvezmény igénybevételére az értékesebb gépjárművek után van lehetőség. Ezen járműkörben a kedvezményi rendszer fenntartása azért is indokolatlan, mert valós hatást (jobb környezetvédelmi normáknak megfelelő jármű vásárlása) a kedvezmény gépjárművenkénti összegére tekintettel már egyébként sem vált ki. Erre figyelemmel a törvény a személygépkocsikra már nem tartalmaz kedvezményi szabályozást.”

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Szlovák állampolgárnak magyar jogosítvány

2009. április 7., 15:35 Módosítva: 2009.04.07 15:35

Tisztelt Autójogász!

Én egy 20 éves, Magyarországon élő/tanuló szlovák állampolgár vagyok magyar nemzetiséggel. Idén már meg szeretném szerezni a jogosítványomat, és olyan kérdésem lenne, hogy azt lehet-e nekem itt, Magyarországon? (Már Magyarország és Szlovákia is EU-tag, vagy ez esetben ez nem számít semmit? A mai jogosítványok már nem uniós jogsik?)

Válaszukat előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

H. Réka

Tisztelt H. Réka!

Nincs semmi akadálya annak, hogy Magyarországon szerezzen jogosítványt. Vezetői engedélyt a magyar állampolgárok mellett olyan, az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes tagállamok állampolgárai számára kiadott tartózkodási engedéllyel rendelkező kérelmezőnek lehet kiadni, akinek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye (szálláshelye) Magyarországon van, illetőleg nem magyar állampolgár kérelmező esetén az engedély kiadását megelőző hat hónapban Magyarországon tartózkodott.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Vásárlást követően felmerült hibák

2009. április 6., 10:07 Módosítva: 2009.04.06 10:07

Tisztelt Autójogász!

Két héttel ezelőtt egy kereskedésben vettünk egy Opel Astra típusú gépjárművet. Most jutottunk odáig, hogy a vásárláskor felmerült hibákat (amit akkor tudomásul vettünk), kijavítassuk rajta. Az autó motorjának vezérlés felőli oldalán olajsár volt, amit a vásárláskor betudtunk a szimeringek szivárgásának, de mivel ezt akkor "filléres" hibaként nyugtáztuk, nem is tulajdonítottunk neki nagyobb jelentőséget. A probléma ott kezdődik, hogy a szimeringek cseréjekor vettük észre, hogy a vezérműtengelynél lévő folyás nem a szimering hibájának tudható be, hanem egy korábbi szimeringcsere sikertelen végrehajtásának, ami azzal járt, hogy a szimeringházat megrepesztették és ragasztóval "tákolták" össze, ami miatt most az egész motort meg kell bontani, és a vezérműtengely-házat cserélni kell, ami a bontott alkatrészek beszerzésével is legalább 40-50 ezer forintos pluszköltséget jelent!

A kérdésem a következő: Élhetünk-e panasszal valahol, vagy keressük fel előbb a kereskedést (az autó bizományban volt ott)? Az autót még nem írattuk át.

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

K. Imre

Tisztelt K. Imre!

Igen, minél hamarabb fel kéne keresni a kereskedést, előadni a történteket, és rejtett hibára hivatkozva árleszállítást kérni. Nem árt, ha az összetákolásról beszereznek egy szakvéleményt, és esélyeiket az is javítja, ha van írásos nyoma annak, hogy a kereskedés verziója szerint milyen hibái vannak a járműnek. Ha a kereskedéssel nem tudnak megegyezni, csak a bíróság előtti bizonyítás lehetősége marad.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Elkeveredett a jogsi

2009. április 3., 15:55 Módosítva: 2009.04.03 15:55

Tisztelt Autójogász!

Költözéskor elkeveredett a segédmotor-kerékpár vezetői engedélyem, hol és hogyan lehet pótolni?

Tisztelettel:

Foniton

Tisztelt Foniton!

A lakhelye szerinti okmányirodában igényelheti, személyesen kell megjelennie, mivel új fénykép készül, az okmány elvesztéséről jegyzőkönyvet vesznek fel, adatait egyeztetik. Az eljárás díja 4000 Ft. A vezetői engedélyt 1 hónapon belül postán kapja meg, de lehetőség van az okmányirodában is átvenni. Ha az engedélyt a lakcímen nem veszik át, a posta az értesítési cím szerinti okmányirodába küldi vissza. A vezetői engedélyt egy évig ott lehet átvenni, majd egy év elteltével az okmányiroda kiselejtezi. Lehetőség van az új okmány elkészülésének idejére ideiglenes jogosítványt is kérni, ennek díja 1800 Ft.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Radar és lefújt táblák

2009. április 2., 14:31 Módosítva: 2009.04.02 14:31
2

Tisztelt Autójogász!

A minap a Lágymányosi hídon radarral bemértek. Sajnos kicsivel többel mentem a megengedettnél (70 helyett kb. 80-90-nel), de másnap, mikor ismét arra jártam, azt tapasztaltam, hogy a 70-es sebességkorlátozó tábla össze van fújkálva fekete festékkel. Ettől kissé megijedtem, mert nem tudom, hogy ilyenkor mi a megengedett maximális sebesség. Ezzel kapcsolatban tehát az alábbi két kérdésem lenne:

- ha a tábla nagyobb sebességet enged meg, mint a lakott területen megengedett 50, akkor mehetek-e annyival, mint amit az összefirkált tábla elvileg engedélyez?
- ha az összefirkált tábla tovább korlátozza a lakott területen megengedett 50 km/h-t, akkor mehetek-e 50-nel, vagy a beazonosíthatatlan sebességkorlátozás az érvényes?
(Láttam már olyat is, hogy egy 30-as tábla elé majdnem tökéletes minőségben egy 1-es volt biggyesztve, ami szerint elvileg 130-cal lehetne menni abban a faluban.)

Válaszát várva tisztelettel:

Barnabás

Tisztelt Barnabás!

Ha a tábla nagyobb sebességet enged meg, mint a lakott területen megengedett 50, és Ön biztosan tudja, hogy az pl. 70-es, akkor mehet annyival, mint amit az összefirkált tábla engedélyez, a tábla érvényességét a firka nem változtatja meg. Ha az összefirkált tábla tovább korlátozza a lakott területen megengedett 50 km/h-t, de ez a firkálás miatt nem látszik, és Ön nem tudja, hivatkozhat arra, hogy a tábla olvashatatlan volt, természetesen ez érvényes az előbbi helyzetre is. Az meg nyilvánvaló, hogy belterületen semmilyen körülmények közt nem lehet 130-cal közlekedni, a 130-ra kiegészített táblát senki nem veheti komolyan.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ellopták, bejelentettem, mégis fizessem a súlyadót?

2009. március 31., 16:38 Módosítva: 2009.03.31 16:38

Tisztelt Autójogász!

Problémám a következő lenne: volt nekem egy 2 tonnás teherautóm, ami 2800 köbcentis és 136 LE, amit 2007. áprilisban vettem. 2008. júniusban ellopták tőlem, ezt én jeleztem az önkormányzatnak (igaz, csak a feljelentés másolatával, mert végzést még a mai napig sem kaptam a rendőrségtől). Erre tegnap, 2009.03.23-án kaptam egy levelet, hogy fizessek be 136 000 Ft-ot, a 2007 és 2008-as évre súlyadó címen. Jogos-e ez a fajta követelés az önkormányzat részéről, és ha nem, akkor kihez forduljak a problémámmal?

Tisztelettel:

J. A.

Tisztelt J. A.!

Bejelentésre szünetel az adófizetési kötelezettség, ha a jármű jogellenesen került ki az üzemben tartó adóalany birtokából. Ezt a lopást követő 15 napon belül formanyomtatványon kell bejelenteni az adóirodában, és rendőrségi irattal kell igazolni. Ha Ön ennek megfelelően járt el, akkor menjen be a helyi adóhatósághoz és egyeztessen, mi a probléma oka, majd a kapott tájékoztatás alapján fontolja meg, érdemes-e fellebbezni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Biztonságos megoldást keresek

2009. március 30., 14:33 Módosítva: 2009.03.30 14:33

Tisztelt Autójogász!

A mi autónkban a hátsó ülésen nincsen fejtámasz. Ez azért jelent problémát, mert kislányom 140 cm magas. Hiába ültetem gyerekülésbe, a feje már a gyerekülés támláján is túlér. Legbiztonságosabbnak az első ülésre való ültetést érezném, talán még ülésmagasítóval. Nem találtam erre vonatkozó megjegyzést sehol, örülök, hogy rátaláltam erre a lehetőségre.

Válaszát előre is megköszönöm!

Tisztelettel:

H. Erna

Tisztelt H. Erna!

Elöl szabályosan 150 cm elérése után ülhet. Hátul 130 cm-ig kötelező a gyermekülés. Vannak olyan ülésmagasítók elérhető áron, amiknek állítható háttámlája és állítható fejtámasza van, és 140-es magassággal is használható. Hogy ezek között van-e olyan, ami autós fejtámla nélkül is biztonságosan használható, szakkereskedésben (pl. gyermekáruház) kell megkérdezni. Az első ülésre ültetést nem ajánlom, mert tilos.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Katalizátor nélküli autó és a szmog

2009. március 1., 00:32 Módosítva: 2009.03.01 00:32

Tisztelt Autójogász!

1990-ben forgalomba helyezett, R5-ös, katalizátor nélküli autóm van. Azt olvastam valahol, hogy 2009-től kezdődően október 20-tól március 08-ig az ilyen "sárga környezetvédelmi matricás" autókkal nem lehet behajtani a Hungária gyűrűn belüli területre, - ahol egyébként lakom. Szeretném tudni pontosan hogy szól a rendelet, a "belül" lakókkal nem tesz-e kivételt, és mi a száma? Van-e valami megoldás, még 3 évig kellene "kihúznom" utána tudok új autót venni. Segítségét nagyon köszönöm:

Üdvözlettel:

Sz. Éva

Tisztelt Sz.Éva!

A kitiltást a Budapest Főváros szmogriadótervéről szóló 69/2008. (XII. 10.) Főv. Kgy. Rendelet 2009. október 20-án hatályba lépő 3. §-a rendeli el, a gyűrűn belül lakókkal nem tesz kivételt. A rendelet idevágó szövege: "3. § (1) A szmoghelyzet kialakulásának megelőzésének érdekében a gépkocsik környezetvédelmi felülvizsgálatáról és ellenőrzéséről szóló 7/2002. (VI. 29.) GKM-BM-KvVM együttes rendelet 9. számú melléklete alapján, a rendszámtáblán sárga színű, hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott (a továbbiakban: kedvezőtlenül sok légszennyező anyagot kibocsátó) gépjárművek forgalma tilos október 20-tól, március 8-ig tartó időszakban a (2) bekezdésben meghatározott területen. (2) Az (1) bekezdés szinti közúti közlekedési korlátozás területe az Árpád híd-Róbert Károly körút-Hungária körút-Könyves Kálmán körút-Lágymányosi híd-Dombóvári út-Sárbogárdi út-Hamzsabégi utca-Budaörsi út-Alkotás utca-Krisztina körút-Vérmező út-Margit körút-Bem József utca-Bem rakpart-Árpád fejedelem útja-Lajos utca-Pacsirtamező utca által határolt terület, kivéve a Budai alsó rakpart." Itt kell megjegyeznem, hogy az első szmogriadó elrendeléskor még nem lehetett szankcionálni azokat, akik nem tartották be a szmogriadós előírásokat, azonban idén február 2-án hatályba lépett az egyes szabálysértésekről szóló kormányrendelet új 66/A. §-a, ami lehetővé teszi a büntetést: "(1) Aki szmogriadó elrendelése esetén vagy annak megelőzése érdekében bevezetett, a mozgó légszennyező forrás használatára vonatkozó forgalomkorlátozásokat vagy intézkedéseket megsérti, százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a rendőrség helyszíni bírságot szabhat ki."

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Európai Unióban van Magyarország?

2009. március 1., 00:24 Módosítva: 2009.03.01 00:24

Tisztelt Autójogász!

Németországból hazaköltöztem, a német biztosítónál már a legalacsonyabb bonuszom van ami ott 35%-ot jelent, kértem is egy igazolást ,ma érkezett meg. Elmentem egy biztosítóhoz és megkérdeztem, hogy beszámítható-e ez a bonusz amit igazolni tudok 3-nyelven, ha én itt Magyarországon forgalomban szeretnék hozni egy gépjárművet, azt mondták, nem. Létezik ilyen? A 20-éves balesetmentes vezetésemet eldobhatom, és itt mindent újra kezdhetek?? Én úgy tudom Európai Unióban van Magyarország?

Üdvözlettel:

K. Géza

Tisztelt K. Géza!

"A biztosító - az üzemben tartó kérelmére - köteles a másik tagállam(ok) által előírt kötelezettség alapján megkötött gépjármű-felelősségbiztosítási szerződéshez, vagy szerződésekhez kapcsolódó kárelőzményi igazolás(ok) alapján az üzemben tartó által igazolt időszakot a jelen mellékletben foglaltakkal azonos módon figyelembe venni, és a szerződést a megfelelő bonus osztályba sorolni. Az igazolás abban az esetben vehető figyelembe, ha tartalmazza az adott biztosítónál nyilvántartott időszakot, illetve azt, hogy az üzemben tartó a tagállamban működő biztosítóval kötött szerződésének hatálya alatt hány első fizetéssel járó, illetve hány bekövetkezett, de még kifizetéssel nem járó kárt okozott. Több igazolás benyújtása esetén kizárólag az utolsó, hiánytalanul igazolt időszak vehető figyelembe." Ezt olvashatjuk a 190/2004. Kormányrendelet 3. számú mellékletének 10. pontjában, ami kötelező a biztosítóra nézve. Hivatkozzon erre, vagy keressen másik biztosítót.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Üzembentartói jog illetéke

2009. március 1., 00:12 Módosítva: 2009.03.01 00:12

Tisztelt Autójogász!

Egy Toyota tulajdonjoga volt a nevemen (feleség) 2008.dec. 22-ig. Ekkor az átadtam az üzembentartói jogot a férjemnek. Ezt aznap az okmányirodában rendeztük, a postán még akkor befizettük. Összesen 6000Ft-ot és +13300Ft-ot (itt nem emlékszem a pontos összegre).Az utóbbit vagyonszerzési illeték címén az APEH-nek. Állítólag a 13ezer FT elkerülhető lett volna. Már több okmányirodát felhívtam, ahol azt mondták,hogy ezt 2008-ban még nem kellett fizetni, ill. ha egy mondattal kiegészítjük az átadást, hogy én az üzembentartói jogot egy bizonyos összeg fejében adtam át. Mi az igazság?

Tisztelettel:

F. Tiborné

Tisztelt F. Tiborné!

2008. január 1-től illetéket kellett fizetni a tulajdonjog szerzés mellett az üzembentartói jog megszerzéséért is. Ha az üzembentartói jog nem ingyenesen lett az üzembentartóé, pl. az adásvételi szerződésben szerepelt valamekkora összeg az üzembentartói jog megszerzésének ellenértékeként, az üzembetartóra nem szabtak ki illetéket. Ez a szabályozás azonban nem jött be, könnyen kijátszható volt és nem is volt igazságos, így idén ismét új szabály lépett életbe: Gépjárműre, pótkocsira vonatkozó haszonélvezet, használat, illetve üzembentartói jog megszerzése esetén a tulajdonszerzés illetékének (köbcentinként 18 ill. 24 Ft) 25%-ának megfelelő illetéket kell fizetni kibúvó nélkül, viszont arányosan csökkenteni kell a tulajdonszerző által fizetendő illetéket.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Elveszett törzskönyv?

2009. március 1., 00:02 Módosítva: 2009.03.01 00:02

Tisztelt Autójogász!

Az iránt érdeklődnék, hogy mely évtől használnak törzskönyvet az autókhoz. Hagyatékhoz, 2001-es autóhoz nem találunk törzskönyvet, kell-e ehhez az évjárathoz.

Köszönettel:

B. Beatrix

Tisztelt B. Beatrix!

Törzskönyvet 1997. óta adnak ki, tehát az örökhagyónak kellett rendelkeznie ilyennel. Ha elveszett, keressék fel az okmányirodát és jelentsék be az elvesztés tényét, ott ezt jegyzőkönyvbe veszik és továbbítják a központi nyilvántartónak, hogy a Magyar Közlönyben közzétegyék. A közzétételt követő 15. nap után adható ki az új törzskönyv.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Matrica átírás

2009. február 28., 23:56 Módosítva: 2009.02.28 23:56

Tisztelt Autójogász!

Ha év elején megveszem az éves autópálya matricát belföldre és Ausztriába, de még ebben az évben valamikor eladom az autót - nem tudni mikor - és veszek egy újat, át tudom íratni az új rendszámra? Mi ennek a módja?

Köszönettel:

kisbári

Tisztelt Kisbári!

Ha év közben eladja az autóját és másikat vesz, kérheti a jogosultság érvényesítése az újonnan vásárolt vagy más jogviszony alapján használatba vett gépjárműre. Ehhez ÁAK Zrt. valamelyik ügyfélszolgálati irodájában be kell mutatnia az újonnan vásárolt gépjármű forgalmi engedélyét és a korábbi jármű eladásának bejelentéséről szóló okmányirodai okiratot, valamint a jogosultság megvásárlását igazoló ellenőrző szelvényt vagy nyugtázó sms értesítést, és ki kell fizetnie az 1000 Ft-os átírási díjat. Az ügyfélszolgálati irodák címéről, nyitvatartásáról a 06-40-40-50-60 számon lehet érdeklődni, vagy meg lehet találni a www.autopalya.hu lapon.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Fizessek?

2009. február 28., 23:49 Módosítva: 2009.02.28 23:49

Tisztelt Autójogász!

Tisztelettel kérdezem, van-e büntetésfizetési kötelezettségem? Sebességtúllépés miatt, amelynek dátuma 2008. 07. 30., kaptam egy 40.000 Ft-os csekket,hogy fizessem be. A rendőrségi levél indoklása ugyan 2008. 09. 17.-i keltezésű, azonban a borítékon, melyet kézhez kaptam 2009. 01. 05-i a bélyegző (ekkor kézbesítették) !!!!

Üdvözlettel:

Sz. J.

Tisztelt Sz. J.!

Korábban az ilyen esetekben azt a tájékoztatást adtam, hogy abban az esetben is fennáll a fizetési kötelezettség, ha a hatóság túllépi a hatvan napos eljárási határidőt, nemrég azonban egyik olvasónk megküldött a részemre egy másodfokú határozatot, amiből kiderül, érdemes fellebbezni, ha a határozathozatal dátuma és a szabályszegés időpontja között eltelt a 60 nap. Olvasónk esetében 68. napon történt a határozathozatal, ami miatt az elsőfokú, bírságot megállapító határozatot megsemmisítették. Az Ön esetében látszólag betartották a 60 napos határidőt, és "csak a postára adással késlekedtek", de ekkora késést már nem lehet komolyan venni. A határozatot ilyen esetben is célszerű fellebbezni, ha a bírságot el akarjuk kerülni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Vásárlás január 5-én

2009. február 28., 23:40 Módosítva: 2009.02.28 23:40

Tisztelt Autójogász!

Érdeklődni szeretnék, hogy ha az autómat 2009. január 5-én vásároltam, akkor kinek kell megfizetni az ez évi súlyadót, mert úgy tudom, hogy akinek január 1-én a nevén van az autó, az fizeti azt az évet.

Köszönettel:

W. János

Tisztelt W. János!

Akinek a nevén volt január 1-jén az fizeti az éves adót. Ez a főszabály. Ha azonban Ön úgy vette meg, hogy előtte ideiglenesen ki volt vonva a forgalomból és Önnél helyezik újra forgalomba, akkor Ön fizeti meg az éves adót vagy annak időarányos részét, mert év közben forgalomba helyezett vagy újra forgalomba helyezett jármű esetében a forgalomba helyezés hónapjának utolsó napján a hatósági nyilvántartásban tulajdonosként szereplő személy köteles az adót megfizetni. Tehát ha forgalomban volt a jármű, akkor az előző tulajdonos fizet, ha ki volt vonva a forgalomból, Ön fizet. Különösen kereskedésben vásárláskor találkozhat ez utóbbi formával, a kereskedések a kiadásaik csökkentése érdekében a náluk veszteglő autókat kivonatják a forgalomból. Magánszemélyek legtöbbször eladásig használják, tehát forgalomban tartják és fizetik az ezzel járó költségeket.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Megbüntet-e a rendőr?

2009. február 28., 23:33 Módosítva: 2009.02.28 23:33

Tisztelt Autójogász!

Szeretném tudni, megbüntethet-e a rendőr, ha az egy hónapos türelmi időszakban nincs befizetve a kötelező biztosításom negyedéves díja?

Köszönettel:

Éva

Tisztelt Éva!

Ha a befizetést igazoló csekken vagy a biztosító által kiadott igazoláson feltüntetett időszak lejárt, jár a büntetés. Erre külön szabálysértési tényállás van kitalálva: Az az üzembentartó, akinek gépjárműve érvényes kötelező felelősségbiztosítás nélkül vesz részt a közúti forgalomban, százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Ezen szabálysértés miatt a rendőrség helyszíni bírságot szabhat ki.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ki kapja a jutalompontot?

2009. február 28., 23:24 Módosítva: 2009.02.28 23:24

Tisztelt Autójogász!

Szeretnék információt kérni arról, hogy baleset okozása esetén, vagy szabályszegés esetén kinek adja a hatóság a "jutalompontokat", az üzemben tartónak, vagy a tényleges vétkesnek, mert erről a cikkben nincs leírás.

Válaszát megköszönve:

S. Róbert

Tisztelt S. Róbert!

Büntetést csak a bűnösnek szabad adni, a büntetőpont annak jár, aki a szabályszegést ténylegesen elkövette. A "Hozzátartozóm volt, akit nem kívánok megnevezni" szöveggel ezt még mindig meg lehet úszni, természetesen csak akkor, ha nem találkozunk személyesen a rendőrrel, hanem csak egy fénykép marad utánunk.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Megkülönböztető jelzés használata

2009. február 28., 23:16 Módosítva: 2009.02.28 23:16
2

Tisztelt Autójogász!

Az lenne a kérdésem, ha az autómra nincs engedély megkülönböztető jelzés használatára, de mégis használok, milyen büntetésre számíthatok?

Üdvözlettel:

Oliverus

Tisztelt Oliverus!

Az egyes szabálysértésekről szóló kormányrendelet szerint, aki a megkülönböztető fényjelzést vagy a hangjelzést adó készüléket gépjárműre jogosulatlanul felszerel (felhelyez), közterületen lévő gépjárműben engedély nélkül birtokol, százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Aki a megkülönböztető fényjelzést vagy a hangjelzést adó készülék használatára vonatkozó szabályokat megszegi, ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Azt a készüléket, amellyel a szabálysértést elkövették, el kell kobozni. (Megkülönböztető fényjelzést és hangjelzést adó készülék: a gépjárműre szerelt rögzített vagy mozgatható üzemmódú (mobil), villogó kék vagy kék-vörös fényjelzést adó berendezés, és a sziréna, vagy a váltakozó hangmagasságú hangjelzést adó berendezés. Ha sárga villogót használ, az figyelmeztető jelzést adó készüléknek számít, ennek engedély nélküli használatáért 50ezer Ft-ig terjedő büntetés jár).

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Forgalomból kivonás és a biztosítás szünetelése

2009. február 28., 23:08 Módosítva: 2009.02.28 23:08

Tisztelt Autójogász!

Tavaly nyáron autóbalesetünk volt, sajáthibás...a rendőrség a gépkocsi sérülése miatt a forgalmit a helyszínen bevonta, majd az Okmányirodai felszólításra a rendszámot is leadtuk. Az Okmányirodában úgy tájékoztattak, hogy a határozat a rendőrségi vizsgálat lezárta után (ezt októberben megkaptuk) a nyári baleset időpontjától kivonták ideiglenesen a forgalomból, a gépkocsi újravizsgáztatásáig. Ez idáig korrekt, de bejelentettem ill. elküldtem a határozatot a biztosítási alkuszcégnek ill. az illetékes KGFB biztosítónak, hogy a gépkocsi már kifizetett III. negyedévi biztosítási díját a forgalomból kivonás időpontjától utalják vissza. ....visszautalás helyett kaptam egy felszólítást (és csekket), hogy a IV. negyedévre még fizessek be x Ft-ot, mert Ők csak a beérkezés dátumától 2008.10.17.-től tekintik forgalomból kivontnak a járművet. Emiatt 3 hónapnyi díjat vagyok kénytelen lenyelni, mert valami BM.rendeletre hivatkoznak (aminek számát természetesen nem közlik). Én hiába hivatkozom a határozatban szereplő BM rendelet 90.§ 1,2,3,4,bekezdésére a forgalomból való kivonás dátumára, hajthatatlanok. Létezik-e valamilyen rendelet, ami az igazukat fedezné, vagy a fent említett BM. 90-es, vagy más jogszabály szerint nekem van igazam, és visszajár a biztosítási díj. Ezen idő alatt nem volt mit biztosítani, tehát olyan szolgáltatásért kérnek díjat, amit objektív okok miatt nem tudtak nyújtani.

Üdvözlettel:

K. D.

Tisztelt K. D.!

A 35/2000. BM rendelet 90. § (1) bekezdése szerint, amire Ön is hivatkozik, a hivatalból indult eljárásban a forgalomból történő kivonás időtartamát a forgalmi engedély helyszíni elvételének időpontjától kell számítani. Ugyanakkor ez a biztosítás szünetelését nem érinti. A kötelező biztosítás feltételeit és általános szerződési feltételeit a 190/2004. számú Kormányrendelet tartalmazza. Ez az Általános szerződési feltételek 6. pontjában rögzíti, hogy: "A biztosítási szerződés forgalmi engedélyre kötelezett gépjárművek esetében szünetel, ha az üzemben tartó bemutatja a gépjármű forgalomból történő ideiglenes kivonását igazoló forgalmi engedélyét, vagy a hivatalból történő ideiglenes kivonásra vonatkozó határozatot. A szünetelés a bejelentés napjától kezdődik és legfeljebb a kivonás tartamának forgalmi engedélybe bejegyzett lejártáig, vagy a gépjármű ismételt forgalomba helyezésig, de legfeljebb hat hónapig tart." A biztosítási szerződés szünetelése tehát a bejelentés napjától kezdődik. A kivonás időpontja és bejelentés időpontja akkor esik egybe, ha pl. maga az ügyfél kéri a kivonást és máris szalad a biztosítóhoz azt bejelenteni, ilyenkor a szünetelés is elkezdődhet a kivonás napján, mert azt az ügyfél még aznap be tudja jelenteni. Az Ön esetére azonban nincs kitalálva és jogszabályban rögzítve semmilyen kedvezmény, tehát nem a biztosító visszaéléséről van szó, egyszerűen ez van leírva a jogszabályokban. A díj akkor is megilleti őket, ha ezért semmit nem nyújtottak.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István