Most szereztem meg a jogsimat

2009. január 31., 21:00 Módosítva: 2009.01.31 21:00

Tisztelt Autójogász!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy most szereztem meg a jogsimat, 18 éves vagyok és hallottam egy olyat, hogy a T betű kirakása is kötelező az autón és hogy 1évig egy jogosítvánnyal rendelkező felnőtt személynek kell mellettem ülnie. Ez mennyire igaz? Ez tényleg így van?

Előre is köszönöm.

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Nem igaz, egyáltalán nem igaz. Nem kell T betű sem és felnőttnek sem kell Ön mellé ülnie. Mivel Ön kezdő vezető a jogosítvány megszerzésének dátumától számított két évig pótkocsit nem vontathat. Ha motoros jogsija lenne, akkor két évig nem szállíthatna utast, ennyi az összes korlátozás. Ha akarja, kiteheti a T betűt, ezzel jelzi a többi autósnak, hogy Ön még kezdő, rutintalan, ez esetben biztosan jobban figyelnek Önre.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Gyerekülés jelölések

2009. január 31., 20:49 Módosítva: 2009.01.31 20:49

Tisztelt Autójogász!

Szeretnék segítséget kérni, a kapott gyerekülésünkön (CAM 0-18 kg) az alábbi számsort találtam: E3 0-18 kg 0355622 0644111 ECE R44/03. Alkalmas-e a jan. 1-től érvényes jogszabályok alapján gyermek kocsiban való utaztatására?

Előre is köszönöm a válaszát.

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Igen, alkalmas. Az első szám a jóváhagyó ország kódja, utána a kg szerinti besorolást követően az ülés sorozatszámát látja és a végén van a lényeg: az ECE R44/03 az a szabvány, amit a gyermekülésnek teljesítenie kell, illetve megfelelő még az ECE R44/04-es is.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

B kategóriás jogsi és a pickup

2009. január 2., 11:25 Módosítva: 2009.01.02 11:25

Tisztelt Autójogász!

Azt szeretném megtudni, hogy B-kategóriás jogosítvánnyal vezethetek-e TGK-nak vizsgáztatott pickupot? A forgalmi engedélyben az autó összsúlya 2830 kg és 1472 kg-os vonóhorog van engedélyezve. Várom válaszát.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

B kategóriával a 3500 kg-ot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi vezethető, amelyben a vezetőülésen kívül legfeljebb nyolc állandó ülőhely van. Ide kell érteni a tehergépkocsit is, ha a tömegre vonatkozó korlátozásnak megfelel. A két nappal korábban közzétett rossz válaszért az érintettek elnézését kérem és köszönöm azoknak, akik jelezték a rossz választ.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Közigazgatási bírságot szabtak ki

2008. december 31., 13:07 Módosítva: 2008.12.31 13:07

Tisztelt Autójogász!

Közigazgatási bírságot szabtak ki rám, mert lakott területen a 30-as korlátozó táblánál 43-al haladtam. De a korlátozó tábla el van látva a VÍZÁTFOLYÁS - kiegészítő jelzéssel. Az eset megtörténtekor csontszáraz idő volt, nyoma sem volt víznek. Ismerőseim között is vita van arról, hogy mi a követendő szabály ekkor. Válaszát köszönöm.

Üdvözlettel:

E. Á.

Tisztelt E. Á.!

A kiegészítő tábla a sebességkorlátozás okaként megjelöli a vízátfolyást, azonban akkor is csak harminccal közlekedhet, ha éppen száraz az út. Ha útépítés miatt tesznek ki sebességkorlátozó táblát útépítésre utaló kiegészítő táblával, az út már elkészült, sehol egy útépítő, de a tábla még ott van, a korlátozás szintén hatályos és elvileg be kell tartani.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Elvették a jogosítványom 4 dl sör miatt

2008. december 31., 12:52 Módosítva: 2008.12.31 12:52

Tisztelt Autójogász!

Az én helyzetem úgy néz ki, hogy elvették a jogosítványom ittas vezetésért és pedig 4dl sör fogyasztásból kifolyólag. Azt szeretném kérdezni, hogy ezért mennyi pénzbüntetést és mennyi vezetéstől eltiltást kaphatok? Még nem voltam soha büntetve efféle ittas vezetésért bár jogosítványom 2 és fél éves. Tanuló vagyok, önálló keresettel nem rendelkezem. Ilyenkor mit tehetek, ha a büntetést csökkenteni szeretném?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Ön ittas vezetésért százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható és emellett a szabálysértési hatóság járművezetéstől eltiltást alkalmazhat 1 hónaptól egy évig terjedő időtartamra. Ha az eltiltás a 6 hónapot meghaladja, utánképzésen kell részt vennie, csak ezt követően kaphatja vissza a jogosítványt. A szabálysértési eljárásban a bírság mértékének meghatározásakor a szociális háttér nem számít, így az sem, hogy Önnek még nincs keresete. Amit figyelembe vesznek, a cselekmény súlya s jellege és az Ön előélete. Annyit tehet, hogy korrektül együttműködik a rendőrséggel, az adatfelvétel során pedig elmondja az anyagi körülményeit.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ennyi pénzt nem tudok kifizetni

2008. december 31., 12:49 Módosítva: 2008.12.31 12:49

Tisztelt Autójogász!

Szeptember 22-én a 30-as táblánál 75-tel lemértek. December 20-án jött a levél, 130 ezer a bírság. Szeretném kérdezni, hogy érdemes-e megfellebbezni, és hogy mit kellene a levélbe írni, hogy engedjenek az összegből? Ennyi pénzt nem tudok kifizetni, milyen lehetőségeim vannak. Kérem, segítsen.

Üdvözlettel:

Hermina

Tisztelt Hermina!

Fellebbezni nem érdemes, ha magát a szabályszegét nem vitatja, gondolom a rendőrség fogja tudni megfelelően bizonyítani, hogy az Ön autója szegte meg a sebességkorlátokat. Ehelyett inkább részletfizetést célszerű kérnie, engedményt nem fog kapni, mivel a bírság összegek fixet, kormányrendelet határozza meg, melyik szabályszegést mennyivel kell bírságolni. A részletfizetés iránti kérelemben a szociális, anyagi körülményeit kell ismertetnie, igazolnia.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Sűrűn megtaláltak a rendőrök

2008. december 31., 12:47 Módosítva: 2008.12.31 12:47

Tisztelt Autójogász!

Ebben az évben sűrűn megtaláltak a rendőrök és ennek köszönhetően 13 pont "boldog" birtokosan vagyok jelenleg. A kérdésem az lenne, hogy nincs e lehetőség a számukat valamiféle tanfolyammal - vagy másmilyen módon - csökkenteni mielőtt elveszik a jogosítványom? Azt is szeretném megkérdezni, hogyha én januárban kaptam az elsőt akkor az hány éven belül évül el? Valamint ha már megvan a baj (elvették a jogosítványom) akkor mi történik? Segítségét előre is köszönöm!

Tisztelettel:

L. András

Tisztelt L. András!

A járművezető nyilvántartott pontjainak számát utánképzésen való önkéntes részvétellel csökkentheti. Utánképzéssel kapcsolatban a lakhelye szerinti közlekedésfelügyelethez (új nevén nemzeti közlekedési hatósághoz) forduljon. Az utánképzés igazolásakor nyilvántartott pontok számát 12 pontig 9 ponttal, 13-17 pont között 6 ponttal kell csökkenteni. A nyilvántartott pontok száma az önkéntes utánképzésen való részvétel igazolásától számított egy éven belül ismételt önkéntes utánképzéssel nem csökkenthető. A pontokat három évig kezelik és számítják össze. Ha már megvan a baj, és elvették a jogosítványát, akkor is utánképzéssel szerezheti vissza, csak addig nem vezethet és közben legalább hat hónapnak kell letelnie.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Részletfizetési kérelem

2008. december 31., 12:42 Módosítva: 2008.12.31 12:42

Tisztelt Autójogász!

Egy olyan kérdéssel fordulnék önhöz, hogy a napokban kaptam egy 40.000 Ft-os bírságot gyorshajtás miatt! Szeretnék a rendőr kapitánysághoz egy részletfizetési kérelmet benyújtani! Hogy kezdjek hozzá, és mit tartalmazzon a kérvény? Előre is köszönöm a válaszát.

Tisztelettel:

Ildila

Tisztelt Ildila!

Azt kell leírnia, miért okozna nagy nehézséget egyben befizetni a közigazgatási bírságot, tehát a szociális, anyagi körülményeit kell ismertetnie, meg kell jelölnie mennyi a bevételük és a kiadásuk, vannak-e eltartottak és bár nem kötelező, de célszerű ezt valamilyen formában igazolni is. Legyen rajta a kérvényen, hogy ez egy részletfizetési kérelem és tartalmazza a bírságot kiszabó határozat számát is.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Gyermek Wartburgban

2008. december 31., 12:39 Módosítva: 2008.12.31 12:39

Tisztelt Autójogász!

Wartburg típusú autóhoz, amiben nincsen biztonsági öv hátul szállíthatok-e gyermeket? Azért kérdezem meg ismét, mert az ezzel kapcsolatos bejegyzés elég régi és nem tudom időszerű-e az akkori válasza. Válaszát előre is köszönöm és kellemes ünnepeket kívánok.

Tisztelettel:

Bálintné

Tisztelt Bálintné!

Ha nincs hátul biztonsági öv gyárilag beszerelve, akkor a jelenlegi szabályok szerint szállíthat gyermeket, de csak 3 éves kor felett, ugyanis 3 éven alulit biztonsági öv nélküli autóban egyáltalán nem lehet szállítani. BUÉK.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Motorvásárlás

2008. december 31., 12:36 Módosítva: 2008.12.31 12:36

Tisztelt Autójogász!

Szeretnék egy 125 cm3-s motort vásárolni és az lenne a kérdésem hogy milyen teendőket kell utána ellátnom. Az adásvételi szerződéssel tisztában vagyok, de átírás, biztosítás, hány napon belül kinek kell bejelenteni és pontosan mit kell tegyek válaszát köszönöm.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Ha a motor papírjai rendben vannak, két tanú előtt aláírják az adásvételi szerződést, mely tartalmazza az eladó, a vevő és a motor azonosít adatait is. Az adásvételi szerződést megkötését követően Önnek 15 napja van az átírást elintézni. Első lépésben még az adásvétel napján vagy akár előtte is a motort el kell vinni eredetvizsgálatra. Ennek hatóságilag megállapított díja van, 500 ccm alatt 15.500 Ft. Az eredetvizsga díját megegyezés szerint vagy az eladó vagy a vevő fizeti. Eredetvizsgáló állomást hirdetésekből vagy pl. interneten is talál, illetve az okmányirodában is érdeklődhet, hová menjen. Következő lépés tájékozódni kell a biztosítók ajánlatai közt, célszerű interneten keresztül megkeresni a legkedvezőbb verziót, de vannak olyan eredetvizsgálók, akiknél egyúttal a kötelező biztosítást is meg tudja kötni. Ha már van biztosítási kötvénye vagy erre vonatkozó, a kötvényszámot is tartalmazó ajánlata, akkor mehet az okmányirodába, ahol bemutatja a szerződést, az eredetvizsgán kapott papírokat, a biztosítási kötvényt, az ott kapott eljárási díj és illetékcsekkek befizetése után már mindent el is intézett.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

50%-os adókedvezmény?

2008. december 31., 12:31 Módosítva: 2008.12.31 12:31

Tisztelt Autójogász!

Nem új téma a teljesítményadó, az egyik barátom szerint a benzin-gáz üzemű autókra 50%-os kedvezmény jár a környezetbarát megoldás miatt. Ellenben én nem találtam sehol ezzel kapcsolatban semmilyen konkrétumot. Ebben a dologban kérem az Ön segítségét. Ha valójában jár ez a kedvezmény spórolna nekem egy keveset! Válaszát előre is köszönöm! Kellemes ünnepeket kívánok!

Tisztelettel:

P. Csaba

Tisztelt P. Csaba!

Kedvezmény autóbuszra és tehergépkocsira vehető igénybe a környezetvédelmi osztályba sorolása alapján. 20 %-os kedvezményt kaphat az 5, 6, 7, 8 (hibrid és EURO-III) osztályba tartozó, 30% kedvezményt kaphat a 9-12 osztályba (EURO-IV) sorolt tehergépjármű és autóbusz. Személyautóra csak a súlyos mozgáskorlátozottak kaphatnak kedvezményt, adómentességet. Boldog Új Évet Önnek is!

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Gyorshajtásnál csak bírság van?

2008. december 31., 12:28 Módosítva: 2008.12.31 12:28

Tisztelt Autójogász!

Lenne egy kérdésem a gyorshajtással kapcsolatban, mert mindenütt csak a büntetés összegét lehet olvasni: Ha bemérnek, hogy gyorsan hajtottam a jogosítványt is elvehetik vagy csak a bírságot kell kifizetni? Illetve, ha bevonják a jogosítványt, akkor azt mennyi időre tehetik. Ezt azért kérdezem, mert több ismerős is csak csekket kapott pedig akár jelentősen túllépte a sebesség határt: pl.: 30 km/h helyett 52 km/h.

Köszönettel:

N. Béla

Tisztelt N. Béla!

Elvehetik a jogosítványt is a szabálysértési eljárásban egy hónaptól egy évig terjedő időtartamra. A közlekedési törvény szerint ugyanis a közigazgatási bírság kiszabására irányuló eljárás a szabálysértési eljárás ugyanazon jogsértés miatt történő lefolytatását nem érinti. A szabálysértési eljárásban azzal a személlyel szemben pénzbírság nem szabható ki, akivel szemben a szabálysértési eljárás alapjául szolgáló előírás megsértése miatt közigazgatási bírság kiszabásának van helye. Tehát lefolytatják a szabálysértési eljárást is, de szabálysértési bírságot nem szabhatnak ki, ugyanakkor a járművezetéstől eltiltást alkalmazhatják.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Trabant eladása

2008. december 31., 12:24 Módosítva: 2008.12.31 12:24

Tisztelt Autójogász!

Azt szeretném megkérdezni, hogy egy 27 éves Trabant átíratható-e egy új tulajdonos nevére, ha el akarjuk adni. Az utóbbi években ugyanis mindig megkérdezik, mikor vizsgáztatni viszi édesanyám, hogy az ő nevén van-e. Milyen lehetőségei vannak egy esetleges eladáskor?

Köszönettel:

K. Anikó

Tisztelt K. Anikó!

A Trabantok kedvezményesen 2020. december 31-ig kaphatnak az időszakos vizsgálatokon zöldkártyát, ha a gyári kibocsátási értékeket tudják produkálni, ennek azonban feltétele, hogy a gépkocsira vonatkozó tulajdonjog (üzemben tartói jog) 2004. július 15-ét megelőzően keletkezett. Ha édesanyja most eladja, az új tulajdonos már nem kap rá zöldkártyát, csak ha katalizátort szereltet bele. Kivételnek számít, ha olyan súlyos mozgáskorlátozott személy veszi meg, aki gépjárműadó mentességet élvez.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Jogosítvány igénylőlap

2008. december 31., 12:16 Módosítva: 2008.12.31 12:16

Tisztelt Autójogász!

December 22-én megigényeltem a jogosítványom az okmányirodában. Akkor kaptam róla egy fényképes nyomtatványt, amire azt mondta az ügyintéző, hogy ezzel a papírral nem lehet még vezetni, csak esetleg ha nagyon szükséges, de már hallottam olyat is, hogy azzal a papírral lehet vezetni. A kérdésem az lenne, hogy lehet vagy nem azzal a papírral vezetni?

Tisztelettel:

T. Krisztina

Tisztelt T. Krisztina!

Vezetni csak az érvényes vezetői engedéllyel lehet. Ez nem minősül annak. Ha esetleg simán igazoltatják, még lehet, hogy elnézik Önnek, hogy nem várta meg az okmány elkészítését. De ha véletlenül egy baleset részesévé válik, akkor nem lesz mentsége és engedély nélküli vezetésért fogják felelősségre vonni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Lesznek-e új szabályok jövőre?

2008. december 31., 12:10 Módosítva: 2008.12.31 12:10

Tisztelt Autójogász!

Hogyan változnak 2009. 01. 01-től az átírás szabályai, az illeték mértéke? Valahol hallottam, hogy 2009. 01. 01-től nem lesz kötelező az átíráshoz az eredetiség vizsgálat. Várom megtisztelő válaszát.

Üdvözlettel:

T. Árpád

Tisztelt T. Árpád!

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálta az eredetvizsgálat rendszerét és ez a hivatal javasolta, hogy vizsgálják felül ennek a jelenlegi formában való fenntartását, mivel a rendszer túlságosan drága és a lopott autók kiszűrését, az autólopások megelőzését nem igazán szolgálja. Az eredetvizsgálatot szabályozó jogszabály azonban még nem változott meg, így valószínű, hogy egyelőre maradnak a korábbi eredetvizsga szabályok. Az átírás illetéke jövőre is 18 Ft illetve 1890ccm felett 24 Ft köbcentinként. Változás abban lesz, hogy azoknak, akik tulajdonjogot nem, csak üzembentartói jogot szereznek a járművön, a tulajdonost terhelő illeték negyedét kell egységesen megfizetniük illeték címén.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Civil rendőrök, civil autóból integetnek

2008. december 31., 12:06 Módosítva: 2008.12.31 12:06

Tisztelt Autójogász!

Lehet, hogy nem jó helyen kopogtatok, de úgy gondoltam, hogy talán Ön az illetékes a kérdés megválaszolásában. Történt a minap, hogy vezetés közben telefonáltam (tudom hibáztam), egy civil Suzuki Ignisből, civil ruhás emberek rám dudáltak. Az elején nem értettem, hogy mit akarnak aztán mutatták, hogy ne telefonáljak. Valószínű rendőrök voltak, de ezt semmilyen formában nem adták a tudtomra, az igaz, hogy egyikőjük sárga mellényt viselt, de azt bárki viselhet. A kérdésem az, hogy van e joga a rendőrségnek erre és hogy egy civil autóval megállíthatnak-e? Láttam már olyat is, hogy civil autóból tárcsával mutogattak, hogy álljon meg valaki. Lehet ezt? Régebben írtam levelet Önöknek, amire nem válaszoltak semmit. Kérem, hogy legalább annyit tegyenek meg, hogy megírják, nem tudnak foglalkozni a kérdéssel, mert hülyeség, nem érnek rá, stb...

Tisztelettel:

Sz. Levente

Tisztelt Sz. Levente!

A rendőr civil ruhában és civil autóból is intézkedhet, ezt nem tiltja semmi. Természetesen az intézkedés megkezdésekor igazolnia kell rendőr mivoltát. (Persze ha csak dudálnak és integetnek, ez nem minősül intézkedésnek sem, csak jelezték, hogy jelen vannak.) Második felvetésére, hogy korábban nem kapott a kérdésére választ, az a válaszom, hogy a kérdése természetesen nem hülyeség, de rengeteg kérdés érkezik, ezek megválaszolásának pedig terjedelmi, időbeli korlátai vannak, így érdemes a korábbi válaszok közt is keresgélni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Elvesztettem a régi zöldkártyámat

2008. december 31., 12:00 Módosítva: 2008.12.31 12:00

Tisztelt Autójogász!

Elvesztettem a régi zöldkártyámat, és azt mondták a szervizben, hogy így nem tudnak kiállítani másikat. 120-as Skodáról van szó, azt mondták, hogy a közlekedés felügyelettől kell papírt hoznom, hogy benzinmotoros a gépkocsi, nem katalizátoros. Ezzel a papírral mehetek csak vissza. Azt szeretném kérdezni, jogilag tényleg így van-e és hogy hol kell kérni ilyen papírt?

Köszönöm a segítséget:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Ezt rendelet szabályozza és a szervízben megfelelően tájékoztatták Önt. Az elveszett igazolólap helyett fő szabály szerint másolat nem állítható ki, az igazolólap pótlására újabb felülvizsgálatot kell végezni, ehhez valóban fel kell keresnie a lakóhelye szerinti közlekedésfelügyeletet.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Vezetés tiltott átengedése

2008. december 31., 11:56 Módosítva: 2008.12.31 11:56

Tisztelt Autójogász!

Az egyik barátom vezette az autómat és ittas volt (ott ültem mellette). A zsandárok megállítottak, barátomat bevitték az őrsre, engem hazaengedtek. Az lett a végső lezajlása az ügynek, hogy 1,5 év eltiltás és újra vizsga+50 ezer bírság a bíróságnak és 30 ezer a rendőrségnek. Azt halottam kettőnek nem is fizethet az ember. Végső vádpontom: vezetés tiltott átengedése, ittas vezetés. Szerintem ez jogtalan, ittas voltam, csak az anyós ülésen.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A Btk. szerint aki közúton gépi meghajtású jármű vezetését szeszes italtól befolyásolt állapotban levő vagy a vezetésre egyéb okból alkalmatlan személynek engedi át, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő. Ha Ön ittas volt és nem akart vezetni, ezért inkább az anyósülésre ült és a vezetést átengedte a szintén ittas barátjának, elkövette ezt a vétséget, jogos a büntetés.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Azt hallottam, nem lehet a nevemen az autó

2008. december 31., 11:52 Módosítva: 2008.12.31 11:52

Tisztelt Autójogász!

Vettem egy autót dec. 29-én, az eredetiség vizsgálatot és a kötelező biztosítást megcsináltattam, de azt hallottam, nem lehet a nevemen autó, mivel jogosítványom nincs. Ez igaz? És ha igen mi ilyenkor a teendő?

Tisztelettel várom válaszát.

K. Roland

Tisztelt K. Roland!

Nincs ilyen korlátozás, tehát nyugodtan intézze január elején a nevére íratást, amire az adásvétel megkötésének napjától számítva 15 napja van. Az okmányirodába vinni kell a biztosítási kötvényt, az eredetvizsgáról kapott papírokat, forgalmit, és ha van, törzskönyvet.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Elévülés

2008. december 31., 11:48 Módosítva: 2008.12.31 11:48

Tisztelt Autójogász!

Kérdezni szeretném, hogy létezik-e elévülés gyorshajtásnál? Olvastam több ilyen kérdést is, de nálam még csak az adatszolgáltatáshoz küldtek levelet 12. 30-án a gyorshajtás pedig 10. 04-én történt! A szabálysértési eljárást még nem kezdték el! Várom válaszát,

maradok tisztelettel:

M. Antal

Tisztelt M. Antal!

A szabálysértési eljárás elindult, ezért is kapott levelet. A szabálysértési eljárás elévülési ideje 6 hónap, ezt a hat hónapot bármilyen eljárási cselekmény megszakítja. Ha küldtek Önnek adatkérő lapot, ez is olyan eljárási cselekmény, ami az elévülést megszakítja, tehát december 30-án újra indult a hat hónap.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Sebességkorlátok platós kisteherautó esetén

2008. december 31., 11:44 Módosítva: 2008.12.31 11:44

Tisztelt Autójogász!

Írtam már, de még nem érkezett válasz a kérdésemre, úgyhogy felteszem még egyszer: Érdeklődni szeretnék, hogy egy 2205kg össztömegű platós!!! kisteherautóra (Mitsubishi L300) milyen sebességhatárok vonatkoznak? Kételyeim merültek fel ezzel kapcsolatban, az okok pedig a következők: Az aktuális KRESZ 26.§ a) pontja szerint: "személygépkocsival, motorkerékpárral, 2500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival" 130/110/90/50 km/h-val lehet haladni. Ezek alapján az általam említett autóval is. Egy rendőr az általam feltett kérdésre, azt válaszolta, hogy így van, de csak zárt!!! teherautó esetén. Ezt viszont nem értem, hogy a KRESZ hol szabályozza. 2,5 t össztömeg feletti személyautóst is megbüntettek. Persze jogtalanul. Egy cikk szerint a pick up-okra 80km/h vonatkozik, és ha 2,5 t alatti? Csak mert láttam már ilyent is. Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:

Csaba

Tisztelt Csaba!

A hozzám befutó sok kérdés mindegyikére terjedelmi korlátok miatt nem tudok válaszolni, ezért javaslom a korábban feltett, hasonló kérdések és válaszok böngészését. A KRESZ szerint személygépkocsival, motorkerékpárral, 2500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival 130/110/90/50 km/h-val lehet haladni. Tehát a személygépkocsinak vizsgáztatott járműre súlytól függetlenül ez a szabály vonatkozik, tehergépkocsinak vizsgáztatott jármű esetében pedig akkor érvényesek ezek a korlátok, ha a jármű össztömege nem éri el a 2,5 tonnát. Ha a helyszínen ettől eltérően jár el az intézkedő rendőr ne fogadja el az intézkedést és a csekket.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Közigazgatási bírság jogossága

2008. december 31., 11:41 Módosítva: 2008.12.31 11:41

Tisztelt Autójogász!

2008. December 16-án kaptam kézhez egy levelet, melyben értesített a "mélyen tisztelt" Fejér megyei rendőrkapitányság, hogy 2008 szeptember 6-án (a 10-es úton, Komárom-Esztergom megyében) lakott területen belül a maximálisan megengedett 50 helyett sajnos sikerült 70 km/h-val haladnom (vagy édesapámnak, sajnos ezt ennyi idő után már nem tudtuk kiszámolni). Az értesítésben az áll, hogy 2008. 10. 20-án bírálták el az ügyünket, ám mint írtam, sajnos csak december 16-án kaptuk kézhez... Nem szeretnék összeesküvés-elméleteket gyártani, de nem fordulhat elő, hogy valamiféle visszadátumozással van dolgunk? Mivel ugye a rendőrségnek 60 nap áll rendelkezésére a bírság elbírálására, utána már nem vagyok köteles befizetni a bírságot...szeptember 6 pedig már régen volt. A kérdésem talán már egyértelmű: Mindenképpen be kell-e fizetnem a 30.000 Ft bírságot? És ha nem, akkor mi a megoldás esetemben? Válaszát előre is köszönöm!!

Üdvözlettel:

O. Péter

Tisztelt O. Péter!

A törvény úgy fogalmaz, hogy a hatóságnak a szabályszegést követő hatvan napon belül kell kiszabni a bírságot. Ha ezt a határidőt a hatóság elmulasztotta, az Ön fizetési kötelezettsége akkor is fennáll, mivel a jogszabály ebben az esetben nem tartalmaz arra vonatkozó rendelkezést, hogy a bírságot 60 napon túl nem lehet követelni. A hatóság tehát megsérti a rá vonatkozó határidőt, de a bírságot ettől függetlenül be kell fizetnie.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Nem működött az ABS

2008. december 31., 11:39 Módosítva: 2008.12.31 11:39

Tisztelt Autójogász!

Ford Fusion típusú autómmal vizes úton vészfékezést hajtottam végre, minek következtében az autó kb. 40 métert csúszott, majd forogni kezdett és az árokban landoltam. A kár kb. 1.5 millió Ft, nem beszélve, hogy majd nem ott maradtam. Az autó 2006-os kiadású, két hónapja járt le a garancia. A Fordot megkerestem, mivel szerintem az ABS, ami nem kikapcsolható, nem működött. Ők elhárították a felelősségüket, mit tegyek?

Üdvözlettel:

K. Géza

Tisztelt K. Géza!

Konzultáljon műszaki szakértővel, hogy mi történt az ABS-szel, működött-e. Ha a szakértő szakvéleménye szerint az ABS nem működött, elképzelhető, hogy ez rejtett hibának minősíthető, ez esetben egy ilyen szakvélemény birtokában igényével újra keresse meg a márkaképviseletet, vagy fontolja meg a bíróság előtti igényérvényesítés lehetőségét.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Adásvétel bejelentése

2008. november 30., 23:20 Módosítva: 2008.11.30 23:20

Tisztelt Autójogász!

Kérdésem az lenne, hogy abban az esetben ha az adásvételi szerződés létrejött, ha a vevő nem íratja át az autót a saját nevére, nekem mint eladónak lehet-e ebből bármilyen gondom? A kötelezőt és a súlyadót ilyenkor külön nekem le kell mondani? Várom válaszát.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Igen, 15 napon belül be kell jelentenie az eladást. Ha elmúlt a 15 nap, akkor is menjen be mindenképpen, emiatt nem fogja hátrány érni, viszonyt megelőzheti, hogy továbbra is Önnek kelljen fizetni a súlyadót. A súlyadót és a kötelezőt Önnek le kell mondani, ehhez be kell mutatnia az adásvételi szerződést.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Üzembentartói jog illetéke

2008. november 30., 23:18 Módosítva: 2008.11.30 23:18

Tisztelt Autójogász!

Ez év februárjában vásároltunk férjemmel egy autót, átírásakor férjemet tulajdonosként, magamat üzembentartóként jegyeztek be a gépjármű-nyilvántartásba. Novemberben kaptam az APEH-től egy fizetési felszólítást, hogy vagyonértékű jog ingyenes megszerzőjeként fizessem meg az illetéket. Házastársi közös vagyon szerzésekor is fennáll ebben az esetben az ajándékozás, tehát jogosan fizettetnek velem illetéket?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

2008. január 1-től illetéket kell fizetni a tulajdonjog szerzés mellett az üzembentartói jog megszerzéséért is. Erre akkor is sor kerül, ha a férjével közösen vásárolna és egyikük tulajdonos, másikuk üzembentartó lesz. Sajnos az okmányirodák nem érzik feladatuknak a tájékoztatás adását a változásról, pedig még az üzembentartói jog bejegyzése előtt el lehetne kerülni az ezzel járó kellemetlen anyagi következményeket.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István