Gyerek szállítása teherautóban

2008. november 30., 23:12 Módosítva: 2008.11.30 23:12

Tisztelt Autójogász!

A kérdésem az, hogy egy tehergépkocsival lehet-e elől 11 éves 150 centiméter magas gyereket szállítani?

Tisztelettel:

Sz. Norbert

Tisztelt Sz. Norbert!

A 150 cm-nél alacsonyabb gyermekekre vonatkoznak a korlátozások, ezért a 150cm már pont elfogadható az első ülésen való utaztatáshoz, az életkor ebben ez esetben nem számít. Tehát lehet.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Gyorshajtás az M7-esen

2008. november 30., 23:10 Módosítva: 2008.11.30 23:10

Tisztelt Autójogász!

2008. júliusában lefényképeztek gyorshajtásért az M7-es autópályán. Céges Ford Transittal mentem, amit ugye B-s jogosítvánnyal vezethetek. A büntetést cégemnek küldték és akkor derült ki, hogy autópályán csak 80 km/ó sebességgel mehettem volna a 130 km helyett. A szabálynak utána néztem és azt írja, hogy 2500 kg összsúlyig autópályán 130, e felett 80 km/ó a megengedett sebesség. Kérdésem az lenne, ha tele az autóm 3300 kg az összsúly, így 80-nal kell mennem, de ha üres akkor csak 1880 kg, honnan tudja a rendőrség, ha nem állít meg, hogy tele, vagy üres az autóm, mert a súlyhatár szerint, akkor mehetek autópályán akár 130 km-es sebességgel is. Jogos volt-e a büntetésem?

Tisztelettel:

M. Gyula

Tisztelt M. Gyula!

Jogos a büntetés, mivel nem a ténylegesen szállított súlyt veszik figyelembe, hanem a forgalmiba bejegyzett legnagyobb összsúlyt, ha ez 2500 kg fölött van, autópályán 80 km/óra, lakott területen kívül egyéb úton 70 km/óra, lakott területen 50 km/óra sebességgel közlekedhet.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Menetlevél 2008. július 1.

2008. november 30., 23:03 Módosítva: 2008.11.30 23:03

Tisztelt Autójogász!

Örökzöld téma már a menetlevél, nemrég Ön is olyan választ írt, hogy magánhasználatra is kell, de egy kormányszóvivői tájékoztatás szerint júl. 1-jétől még a fuvarozóknak sem kell könnyítésként kitölteniük, ha az autójukat éppen magáncélra használják. Az én autóm egy 5 személyes, körablakos, mint magánember bruttón vásárolt, fenntartott stb. bár az akkori szabályok szerint csak tgk.-nak vizsgáztatható Vito, amire minden emberi értelmet meghaladó lenne beszámolni magánútjaimról, ami az adatvédelmi törvénnyel is ütközne. Ezt évekkel ezelőtt egy bírósági határozat is megerősítette, miután egy rendőr szerette volna tudni hova megyek. Minden menetlevélben feltüntethető adat szerepel a forgalmiban, a személyiben és miután közérdekű áruszállítás nincs, egyetlen hatóság számára sem kell nyilvántartanom egy ilyen szigorú számadásúként számon tartott nyomtatványt, mert nem kérik, mert nincs funkciója. Elég szomorú, hogy mindenki tisztában van ezzel a kirívó ostobasággal / tudom, mert már az adatvédelmi biztossal is leveleztem / mégsem úgy egyértelműsítik, hogy az egyszerű rendőr is értse adott esetben. Remélem a szóvivő által idézett rendeletmódosítás már segít az ügyön. Legalábbis azóta nem volt az igazoltatásokkor problémám, nem kellett a bíróságra hivatkoznom. Gondolom már Önhöz is eljutott az erről szóló információ.

Tisztelettel:

HI

Tisztelt HI!

Igen, 2008. július 1-jén hatályba lépett a menetlevél és fuvarlevél szabályokat tartalmazó MT rendelet módosítása, ez alapján a természetes személyek kikerültek a rendelet hatálya alól, tehát ettől az időponttól az a magánszemély, aki magáncélra használja teherautóját, már nem köteles menetlevelet vezetni. Valóban nekem is korrigálnom kell, mert egyik novemberi olvasói levélre én is rossz választ adtam, tehát július 1-től megszűnt a magánszemélyeknek ez a kötelezettsége.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Igénylőlappal lehet-e vezetni

2008. november 30., 22:59 Módosítva: 2008.11.30 22:59
1

Tisztelt Autójogász!

A barátnőm a napokban tette le a jogosítvány megszerzéséhez szükséges utolsó vizsgát (forgalmi:)). A kérdésem az lenne, hogy az okmányirodában az igényléskor kapott igénylőlap feljogosítja-e vezetésre, vagy ezzel meg kell várnia a hivatalos igazolvány megérkeztét!

Válaszát előre is köszönöm:

Tamás

Tisztelt Tamás!

Az igazolólap nem minősül vezetői engedélynek, azzal nem lehet vezetni, ha szabályosak akarnak eljárni, meg kell várni a valódi jogosítvány megérkezését. Ha csak ez a papiros van kéznél egy rendőri ellenőrzésnél, akár engedély nélküli vezetés szabálysértést is fabrikálhatnak belőle a rendőrök, amiért eltiltás és pénzbírság a büntetés.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Átíratni még nem tudtam, de eladnám

2008. november 30., 22:55 Módosítva: 2008.11.30 22:55

Tisztelt Autójogász!

Vásároltam egy szgk-t, lejárt forgalmival. Átírni még nem tudtam, de szeretném értékesíteni. Hogyan tudom ezt megtenni, ha a jelenlegi forgalmiban az előző tulajdonos neve szerepel? Magánszemély vagyok, nem kereskedő.

Tisztelettel:

D. Alajos

Tisztelt D. Alajos!

Sehogy, a nevére kell íratnia, a tulajdonosváltozást az adásvétel napjától számított 15 napon belül a vevőnek és az eladónak is be kell jelentenie. Ha már a tulajdonszerzést bejelentette, el is adhatja. Ez a követendő eljárás akkor is, ha Ön nem kereskedő. Ha ez az adásvétel a napokban történt és az eladó még nem adta le a szerződést az okmányirodában, akkor megpróbálhatják az előző szerződést megszüntetni és újat írni, melyben az eredeti eladó a gépkocsit eladja az Ön által kiszemelt vevőnek.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Lakóautóm teherutónak van minősítve

2008. november 30., 22:51 Módosítva: 2008.11.30 22:51

Tisztelt Autójogász!

A segítségüket kérem az ügyben, hogy van egy 5t-ás 32 éves lakóautóm és teherautónak van minősítve. Útjaim során találkoztam ennél nehezebb autóval ami személynek volt minősítve. Az autóm eredete óta lakóautó felépítéséből adódóan másra nem is használható. Ezzel szemben évente vizsga kb.60E, súlyadó 60E, biztosítás, zöldkártya, stb. stb. Hogyan vagy mi módon tudnám enyhíteni a terheket esetleg az autót átminősíteni?

Tisztelettel:

S. Róbert

Tisztelt S. Róbert!

Forduljon a lakóhelye szerint illetékes közlekedésfelügyelethez, új nevén nemzeti közlekedési hatósághoz. Ott tudják a lehetőségekről és a szükséges tennivalókról szóló tájékoztatást megadni a lakóautó pontos műszaki tulajdonságai ismeretében.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Tulajdonosváltás családon belül

2008. november 30., 22:42 Módosítva: 2008.11.30 22:42

Tisztelt Autójogász!

Szeretném a tulajdonomban, nevemen lévő autó átkerülne férjem tulajdonába, nevére lenne átíratva, ellenérték fizetésére nem kerülne sor kettőnk között. Mit kell tennem ez esetben? Siessek-e a kötelező biztosítás 11. 30-i határideje miatt?

Üdvözlettel:

Gy-né

Tisztelt Gy-né!

Adásvételi szerződést vagy ajándékozási szerződést kell kötnie, ezt az okmányirodába be kell vinni, eredetvizsgálatról szóló igazolást is fognak kérni, a biztosítónál is be kell jelenteni a változást és új szerződést kötni. Ha tulajdonosváltás történik, a november 30-i határidőtől függetlenül a tulajdonosváltozásra tekintettel a szerződés érdekmúlással megszűnik, az új tulajdonos-üzembentartó köthet rá bármely biztosítónál biztosítást. A férje illetéket lesz köteles fizetni az okmánycsere és az eredetvizsga díjai mellett.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Visszatekert óraállás

2008. november 30., 22:37 Módosítva: 2008.11.30 22:37

Tisztelt Autójogász!

Egy csornai márkakereskedésben vásároltam pár napja egy használt személygépkocsit 62000km-rel. A rendszám tartóján lévő hírdetésből kiderült az autó előélete, miszerint 2003. 09. 22-én már 69000km-nél járt a mutató a 60000-es szervíznél. A személygépkocsinak nem kevés problémája van, csak kívülről szép. Mit tehetek, ha ebben a formában nincs szükségem a gépkocsira? Van megoldás?

Köszönettel:

K.

Tisztelt K.!

Menjen vissza kereskedésbe és mondja el, hogy Ön egy jó állapotú, kevesett futott járművet kívánt venni, amiről tudja bizonyítani, hogy a számlálóját visszatekerték és követelje vissza a vételárat, vagy esetleg kérjen árleszállítást, ha még így elfogadná az autót. Ha a kereskedés ennek nem tesz eleget, a bírósághoz kell fordulnia, megtévesztésre hivatkozva kérnie kell a szerződés érvénytelenítését. Fontos azonban tudnia, hogy ha a kilóméteróra állását az adásvételi szerződésben nem rögzítették, akkor Önnek bizonyítania kell, hogy a kereskedő 62ezer futott kilóméterrel árulta a gépkocsit. Ha a tájékoztatás erre vonatkozóan csak szóban történt, akkor bizony szinte lehetetlenre vállalkozik.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Elkaptak a piroson áthajtásnál

2008. november 30., 22:30 Módosítva: 2008.11.30 22:30

Tisztelt Autójogász!

Nemrég elkaptak a rendőrök egy nem olyan durva piros lámpánál szüleim kocsijával, beismertem. 22 éves egyetemista vagyok jövedelem és egyéb tulajdonjog nélkül, több mint 4 éves jogsival priusz nélkül. Kérdésem az, hogy ilyenkor mi lesz a bírságommal? A szabálysértés mellett biztosan megkapom a 100 ezres közigazgatási bírságot, vagy van mérlegelési lehetőségük és van-e értelme fellebbeznem a határozatuk ellen? Van már valamilyen kialakult joggyakorlásuk május elseje óta?

Köszönettel:

Sz. Róbert

Tisztelt Sz. Róbert!

Méltányosság, mérlegelési lehetőség nincs, tehát annak sincs jelentősége, hogy mióta van jogosítványa, milyen jövedelme van, a fellebbezések ezért nincs értelme, főleg ha egyértelműen bizonyított a szabálysértés. Részletfizetést viszont kérhet, ha megkapja a bírság kiszabásáról szóló határozatot.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Nem szeretném, ha bontóban végezné

2008. november 30., 22:25 Módosítva: 2008.11.30 22:25

Tisztelt Autójogász!

Van egy 24 éves, jó állapotú Golfom, és nem szeretném, ha a bontóban végezné. Bontási igazolás nélkül viszont nem vonják ki a forgalomból. Enélkül meg a B10-et nem tudom átvinni az új autómra, holott ez lenne a főcél. Mit lehetne ez ügyben tenni?

Válaszát előre is köszönöm!

B. Botond

Tisztelt B. Botond!

Akkor csak az a megoldás marad, hogy a járművet el kell adnia. Az a lényeg, hogy a szerződés érdekmúlással szűnjön meg, azaz a jármű vagy kerüljön ki a forgalomból vagy kerüljön más tulajdonába és üzembentartásába.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Eltiltottak a vezetéstől, de nekem ez a munkám

2008. november 30., 22:21 Módosítva: 2008.11.30 22:21

Tisztelt Autójogász!

A kérdésem az, hogy én egy autókölcsönzőben vagyok már 5 éve sofőr. 10 éve van jogosítványom, soha semmilyen balesetet nem okoztam. 2 hónapja, egy be nem látható útszakaszon céges autóval egy motorossal ütköztem. A sebességem kb. 5km/h volt, így természetesen sérülés csak enyhe volt. A papírok most érkeztek meg hozzám, melyben 60 ezer ft pénzbírságot szabtak ki, valamint 2 hónapra el akarják venni a jogosítványom. A bírságot egyértelműnek tartom, de a jogosítvány elvételét nem. A lány (akit elütöttem) másnap már ment dolgozni, mert felkerestem, és a munkahelyén találkoztam vele. A motor és a céges autó is sérült, a kár rendezve lett. Mit lehet tenni, hisz én ebből élek, ha nem lesz jogosítványom, munkám sem lesz. Várom válaszát.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A rendőrségi adatfelvétel során rögzítették, hogy Önnek ez a foglalkozása, feltételezem ezt figyelembe is vették a büntetés kiszabásakor. Ugyanakkor Önnek lehetősége van kérni az eltiltás mellőzését vagy mérséklését, ehhez kérelmet kell írnia, melyben fel kell sorolnia azokat a méltánylást érdemlő körülményeket, amik miatt az eltiltást túlzónak vagy méltánytalannak tartja (kis összegű kár, személyi sérülés hiánya, korábbi balesetmentes előélet, anyagi következmények, családja megélhetése stb.)

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Túl későn küldött bírság?

2008. november 30., 22:16 Módosítva: 2008.11.30 22:16

Tisztelt Autójogász!

Tanácsok kérek Öntől. Gyorshajtásért kaptam elég nagy összegű bírságot, 60ezer Ft. Valóban elképzelhető, hogy 57 km/órás sebességgel közlekedtem egy város határában vasúti átjárónál vagy környékén. Az elkövetés ideje ez év július 4., a határozat ideje szeptember 16. (több mint 60 nap), a levél elküldése november 12. és kézhezvétele november 20-án volt. Kérdésem: jogos-e a büntetés, tekintettel arra a jogszabályra, hogy 60 napon belül kiszabandó a bírság? Segítségét várva.

Tisztelettel:

H M

Tisztelt H M!

A törvény úgy fogalmaz, hogy a hatóságnak a szabályszegést követő hatvan napon belül kell kiszabni a bírságot. Ha ezt a határidőt a hatóság elmulasztotta, az Ön fizetési kötelezettsége akkor is fennáll, mivel a jogszabály ebben az esetben nem tartalmaz arra vonatkozó rendelkezést, hogy a bírságot 60 napon túl nem lehet követelni. A hatóság tehát megsérti a rá vonatkozó határidőt, de a bírságot ettől függetlenül be kell fizetnie.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Repül a nehéz kő

2008. november 30., 22:11 Módosítva: 2008.11.30 22:11

Tisztelt Autójogász!

Szeptember 11-én történt, hogy egy teherautó haladt előttem, előzéséhez készülődtem, miközben egy öklömnyi összeszáradt földarab esett le róla a motorháztetőmre, majd onnan a szélvédőmre pattant. A motorháztetőn keletkezett egy horpadás, és a szélvédőm is sérült, de nem tört be. A sofőr semmit nem észlelt az egészből, nagy nehezen megállítottam. Kitöltöttük a kék-sárga papírt, a kötelezője az Allianznál volt. Másnap felkerestem a biztosítót, bejelentettem a kárt lefényképezték az autót, és közölték, hogy várjak türelemmel, mert Győrben van az iroda ahol elbírálják az esetet. Vártam türelmesen másfél hónapot, majd többször felhívtam az irodát, mire november 5-én kaptam egy levelet. Melyben azt írják, hogy "Bejelentést tett társaságunknál 09. 11.-én ... frszu. gépjármű szélvédő üvegét a .... frszu. gépjármű kereke által felpattanó kő betörte" és hogy nem áll módukban megtéríteni a kárt "a kár bekövetkeztéért felelős bizonytalansága, és a felelősség jogi, és műszaki alapjának vitatottsága miatt." A kérdésem, mit tehetek ebben az esetben, egyszerűen nyeljem be a több százezer Ft-os kárt (3 éves E60-as BMW), vagy van valami jogorvoslati lehetőségem?

Üdvözlettel:

G. András

Tisztelt G. András!

A biztosítónak jogában áll a hozzá benyújtott követelés jogosságát vitatni, ebben az esetben Ön előtt egy lehetőség marad, az igényét a baleseti bejelentőben rögzítettek alapján próbálja meg érvényesíteni a bíróság előtt, tehát indítson peres eljárást az Allianz biztosító ellen és kérje a bíróságot, hogy kötelezze a biztosítót a kár megtérítésére.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kerékpáros mellény

2008. november 30., 22:08 Módosítva: 2008.11.30 22:08

Tisztelt Autójogász!

Az lenne a kérdésem, hogy kerékpárral közlekedőknek mikor kell fényvisszaverő mellényt viselniük? Csak éjjel, vagy éjjel-nappal? Amennyiben kerékpárral a járdán közlekedem, úgy a közúti forgalomban részt veszek-e? Ez esetben kell a kerekpárra lámpa, és kell-e használnom fényvisszaverő mellényt? Tudtommal nem, de kérem javítson ki, ha tévednék.

Üdv. :

L.

Tisztelt L.!

A KRESZ szerint kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg - ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik - szorosan az úttest jobb szélén kell közlekedni. Lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpár közlekedésre alkalmatlan, továbbá ahol tilos, kerékpárral a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel szabad a járdán közlekedni. A kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között (tehát napközben is, ha rosszak a látási viszonyok, pl. köd van) lámpákkal kell kivilágítani és a kerékpárt hajtó személynek - lakott területen kívül - fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie. Tehát lámpa mindig kell, ha éjszaka van vagy rosszak a látási viszonyok, még a járdán is. A fényvisszaverő mellény azonban csak lakott területen kívül kötelező. Nézze ezt a kérdést a másik oldalról, sajnos a kerékpárosok jó része nem is sejti mennyire nem látszik és mekkora veszélyben van, ha világítással és a mellénnyel nem hívja fel magára a figyelmet.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Lefoglalták az autómat, mert az előző tulajdonos nem fizette ki

2008. november 30., 22:01 Módosítva: 2008.11.30 22:01
1

Tisztelt Autójogász!

Szeretném a segítségét kérni, számomra óriási nagy problémám van. Vettem szeptember 13.-án egy Hyundai H200-as típusú gépkocsit, hitelre. Az átírás eredetvizsgával, meg minden egyébbel rendben megtörtént. November 12-én kaptam egy levelet amiben közlik velem, hogy az általam vett, adásvételi szerződésben jog és tehermentesként szereplő gépkocsit lefoglalják és kivonják a forgalomból. Indoklás nem történt a levélben, hogy ez mind miért is történik. A hitelt rendszeresen fizetjük és semmi olyat nem tettünk, amiért az autót lefoglalhatnák tőlünk. Én az autót munka céljából vettem, és nem tehetem meg, hogy újat vegyek. Az önálló bírósági végrehajtó közölte velem, hogy indítsak iránypert amire az én 60.000 forintos fizetésemből nem telik, és akkor talán megtarthatom az autót, de így is úgy is le kell foglalnia és a forgalomból ki kell helyezni. Mivel a családom megélhetését ez teljesen felborítaná, így teljes kétségbeesésemben fordulok Önökhöz, hogy ilyenkor mi a teendő. Állítólag az autókereskedő előtt lévő tulajdonos nem fizette a banknak a törlesztőt és most ezért akarják rajtam behajtani az autón keresztül az ő tartozását, mivel az autó volt a fedezete, de ugyebár közben én ezt az autót teljesen jóhiszeműen és jogszerűen megvettem egy autókereskedésben. A bankos hölgy annyit tudott mondani, ha lefoglalják az autót akkor tudnak adni 3 hónap halasztást de a törlesztést továbbra is fizetnem kell.

Köszönettel:

Klára

Tisztelt Klára!

Hallgasson a végrehajtóra és indítson igénypert, próbáljon erre anyagi forrást előteremteni, hogy az autót megtarthassa. Ha a jövedelmi viszonyai alapján indokolt, költségmentességet kérhet a bíróságtól. Ha a gépkocsi tehermentességét szavatolta a kereskedő, akkor a szerződéstől elállhat és követelheti vissza a vételárat, illetve ezt bíróság előtt érvényesítheti. Mindenképpen keressen fel egy ügyvédet.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Menetlevél miatti büntetés

2008. november 30., 21:54 Módosítva: 2008.11.30 21:54

Tisztelt Autójogász!

2008 februárjában megbüntettek, a kitöltetlen menetlevél miatt (50e) áprilisban jogerőre emelkedett, július 01-től viszont változott a menetlevél és annak vezetése. Most követelik a büntetés kifizetését, a késedelmi pótlékkal. Visszamenőleg nincs e valami hatálya, vagy kiskapu, hogy elkerüljem ezt a kellemetlenséget? Hiszen csak pár hónapon múlott az egész. Magánszemély vagyok, nem munkára használom az autót. Fenyegetnek, hogy ha nem fizetek átadják az APEH-nak az ügyet és akkor adók módjára hajtják be, inkasszó lesz belőle, megterhelik a lakást, elveszik az autót...Lehet magánszemélyt egyáltalán inkasszózni? Mit lehet tenni?

Üdvözlettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Nem lehet mást tenni, be kell fizetni a bírságot és kamatokat, mert további költségek fognak rárakódni, amiket szintén meg kell fizetnie. Július 1-től a természetes személy által magánhasználatra tartott járművek esetében nem kell a menetlevelet vezetni, azonban az e dátum előtt kiszabott bírságokra ez nincs semmilyen hatással.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Menetlevél miatti büntetés

2008. november 30., 20:24 Módosítva: 2008.11.30 20:24

Tisztelt Autójogász!

2008 februárjában megbüntettek, a kitöltetlen menetlevél miatt (50e) áprilisban jogerőre emelkedett, július 01-től viszont változott a menetlevél és annak vezetése. Most követelik a büntetés kifizetését, a késedelmi pótlékkal. Visszamenőleg nincs e valami hatálya, vagy kiskapu, hogy elkerüljem ezt a kellemetlenséget? Hiszen csak pár hónapon múlott az egész. Magánszemély vagyok, nem munkára használom az autót. Fenyegetnek, hogy ha nem fizetek átadják az APEH-nak az ügyet és akkor adók módjára hajtják be, inkasszó lesz belőle, megterhelik a lakást, elveszik az autót...Lehet magánszemélyt egyáltalán inkasszózni? Mit lehet tenni?

Üdvözlettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Nem lehet mást tenni, be kell fizetni a bírságot és kamatokat, mert további költségek fognak rárakódni, amiket szintén meg kell fizetnie. Július 1-től a természetes személy által magánhasználatra tartott járművek esetében nem kell a menetlevelet vezetni, azonban az e dátum előtt kiszabott bírságokra ez nincs semmilyen hatással.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ittasan ültem a gépkocsimban elvették a jogosítványom

2008. november 30., 20:20 Módosítva: 2008.11.30 20:20

Tisztelt Autójogász!

Badacsonytördemicről Budapestre tartottam autóval hazafelé. Alsóörs, Alkotmány utcai parkolóban ültem a kocsimban, nyitott ajtóval. Előző napon elfogyasztott hal miatt rosszul éreztem magam. Többször hánytam és gyógymódként a kocsiban ülve kb. 0,5 dl körüli vodkát ittam, jobban lettem. Úgy gondoltam, jobb ha Alsóörsön alszom. Kb. 15 perc múlva a rendőrkocsi állt meg mellettem, megszondáztattak. Telefonon hívtak újabb rendőröket, újabb szondáztatás. Bevittel a balatonalmádi rendőrségre, ahol Seres szondát fújtam meg 20 percenként 4 szer, érték 1,18-1,08 között volt. Nem voltam forgalomban, nem vezettem járművet. Milyen megalapozott gyanú alapján vették el a jogosítványom? Feltételezték, hogy ittasan vezettem? 57 éves vagyok, 28 éve vezetek napi rendszerességgel, kb. 800.000 km-t tettem meg balesetmentesen. Vádolható vagyok-e ittas vezetéssel? Milyen bűnügyet követtem el? Tisztelt válaszát nagyon várom és előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

M. T.

Tisztelt M. T.!

Arra van bírói gyakorlat, hogy ha nem jár a motor és az elindulás, vezetés szándéka nélkül ül benn a vezető a gépjárműben, akkor nem valósul meg az ittas vezetés. Azonban ha járt a motor már feltételezhetik, hogy Ön ittasan közlekedett és csak időlegesen állt meg a parkolóban. Ha nem járt a motor, az egyéb körülményekből (meleg motor, vagy az alkohol bomlása, tanuk nyilatkozata) tudnak arra következtetni, hogy mikor fogyasztotta az alkoholt, és ez alapján tudnak eljárást indítani. Azt tudnia kell, hogy a bizonyítottság helyett elég a gyanú is, hogy a rendőr elvegye a jogosítványt (zéró torlerancia).

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

B8-ból A0-ba

2008. november 30., 20:17 Módosítva: 2008.11.30 20:17

Tisztelt Autójogász!

2004-ben eladtam a saját autómat, ekkor B8 volt a besorolásom. Édesapám koránál fogva már nem kívánt vezetni és a jogosítványát sem kívánta meghosszabbítani, ezért én lettem a vele közös tulajdonú autó forgalmijába bejegyeztetve üzembentartónak. Azóta én használom az autót, káreseményt nem okoztam. Most új autót szeretnék vásárolni, kezdhetem elölről a pontgyűjtést, vagy ezután célszerű mindig édesapámat bejegyeztetni biztosítás szempontjából a szerződött félnek?

Köszönettel:

G. Tibor

Tisztelt G. Tibor!

Ha jól értem, a bónusza megmaradt, mert azt édesapja autójának üzembentartása révén azt érvényesítette. Akkor viheti át a bónuszt az új autóra, ha a biztosítási szerződés érdekmúlással szűnik meg, tehát az üzembentartásában levő autót eladják vagy kivonják a forgalomból. Ha ez történik a bónusz két éven belül átvihető másik járműre. Ha azonban az üzemben tartó egy adott gépjárműre már rendelkezik szerződéssel és annak hatálya alatt másik, azonos járműkategóriába tartozó gépjárműre is szerződést köt, az új szerződést A00-ba kell sorolni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Örökölt jármű adósságokkal

2008. november 1., 14:13 Módosítva: 2008.11.01 14:13

Tisztelt Autójogász!

Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy örököltem egy teherautót, amiről 2008. szeptember elején meg is kaptam a jogerős hagyatéki végzést. Ez egy 80-as évekbeli régi autó, kb. 250000 Ft-ot ér. Sajnos örököltem az autóval egy kb. 150000 Ft-os súlyadó tartozást is, amit csak a végzésből tudtam meg. A kérdéseim a következők lennének, és megköszönném, ha tudna segíteni ebben az ügyben. Az autóval kapcsolatos bármilyen ügyintézésnek (átíratás, forgalomból való kivonás, eladás, stb...) a jogerős hagyatéki átadó végzés megérkezését követően van-e valamilyen határideje? Nem gond-e az, ha csak pár hónappal később tudom intézni? A súlyadótartozással kapcsolatosan lenne még kérdésem. A tartozás rendezésének vajon van valamilyen határideje? Kikhez tartozik egyáltalán a súlyadó? Az APEH honlapján nem találtam semmit erről, az okmányiroda az önkormányzatnál nem tud róla semmit, vagyis azt mondják, hogy adóügy. Hol lehet ezt rendezni, illetve vajon van-e lehetőség részletfizetést kérni, ha valaki nem tudja kifizetni a tartozást? A súlyadó be nem fizetésének milyen következménye lehet? A fenti kérdésekben várnám válaszát, amit előre is köszönök!

Tisztelettel:

T. Bálint

Tisztelt T. Bálint!

Az ügyintézés határideje a jogerős hagyatékátadó végzéstől számított 15 nap. Ezen belül kellene intézkednie az okmányirodában, ha később íratja a nevére, mulasztási bírságra számíthat és arra is, hogy a járművet az átírás elmulasztása miatt kivonják a forgalomból. Az adótartozás a helyi önkormányzatnál intézendő, de nem az okmányirodában, hanem az adóirodában. Részletfizetést arra tekintettel biztosan kap - ha kér -, hogy a tartozást nem Ön halmozta föl, Ön csak megörökölte. Ha a súlyadót nem fizeti be, a járművet emiatt is kivonhatják a forgalomból, illetve az adó összegét behajtják az örökösön.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Lejárt a jogosítványom

2008. november 1., 14:06 Módosítva: 2008.11.01 14:06

Tisztelt Autójogász!

A mai napon vettem észre, hogy a jogosítványom 11. pontjában a dátum 2007. 01. 13. Jelenleg 42 éves vagyok, 37 voltam, amikor vizsgáztam 2003. 05.23.-án. Csak 5 évre kaptam meg az orvostól a kategóriát és most újra el kell mennem ez ügyben és új jogosítványt kell készíttetnem? Előre is köszönöm segítségét!

Üdv:

B-né Juli

Tisztelt B-né Juli!

Alapesetben fel kel keresnie a háziorvosát, aki az orvosi alkalmassági engedélyt meghosszabbítja, majd a befizetett csekk ellenében megkapott orvosi szakvéleménnyel fel kell keresnie az okmányirodát, ahol benyújthatja az igénylését az új jogosítvány iránt. Ha 1. alkalmassági csoportba tartozó szakvéleményt kapott, akkor azt 40 év alatt 10 évre kellett volna kiadni, 5 évre szóló alkalmasságit a 2. alkalmassági csoportba kell soroltak kapnak 45 év alatt (az a közúti járművezető, aki a közúti közlekedési szolgáltatás keretében közúti járművet, megkülönböztető jelzéssel ellátott járművet vezet, vagy közúti járművezetőként foglalkoztatják). Ha Ön nem ebbe a második csoportba tartozik, előbb kérdezzen rá az okmányirodában, történt-e valamilyen tévedés és lehet-e korrigálni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Vezethetek-e kisbuszt

2008. november 1., 14:01 Módosítva: 2008.11.01 14:01

Tisztelt Autójogász!

Az lenne a kérdésem, hogy vezethetek e 8 személyes kisbuszt ha még nincsen egy éves a jogosítványom. Jogsim most december 19.-én lesz egy éves. Sürgősen meg kéne ezt tudnom, remélem, tud nekem segíteni.

Köszönettel:

Csilla

Tisztelt Csilla!

Ha a gépjármű engedélyezett legnagyobb súlya 3500 kg-ot nem haladja meg, és az ülőhelyek száma - a vezető ülését nem számítva - nem több mint nyolc, vezetheti B kategóriás jogosítványával. A kezdő minősítés csak annyiban számít, hogy pótkocsit nem vontathat, illetve a motorosok kezdő engedélyével utas nem szállítható.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Gépjárműadó számítása

2008. november 1., 13:51 Módosítva: 2008.11.01 13:51

Tisztelt Autójogász!

Kérem szíves válaszát arra, hogy 2006. évben gyártott, de először 2007. márciusban üzembe helyezett (márkakereskedő által 0-km új gépkocsiként értékesített) személygépkocsira vonatkozóan a gépjárműadót a gyártási évtől, vagy az üzembe helyezés évétől kell megfizetni? A gyártás éve (2006) tehát esetemben nem azonos az új kocsi első üzembe helyezésének (2007) évével. Válaszát várva.

Köszönettel:

K. Imre

Tisztelt K. Imre!

A gépjárműadó adómértékének megállapításánál a gyártási év számít. Az adó mértéke a gépjármű gyártási évében és az azt követő 3 naptári évben 300 Ft/kilowatt, a gyártási évet követő 4-7. naptári évben 260 Ft/kilowatt, a gyártási évet követő 8-11. naptári évben 200 Ft/kilowatt, a gyártási évet követő 12-15. naptári évben 160 Ft/kilowatt, a gyártási évet követő 16. naptári évben és az azt követő naptári években 120 Ft/kilowatt.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Eladtam és vettem is autót

2008. november 1., 13:41 Módosítva: 2008.11.01 13:41

Tisztelt Autójogász!

Ez év folyamán eladtam az autóm, ami után a törvénynek megfelelően befizettem az éves gépjárműadó kötelezettségem. Az eladást követően vásároltam egy új autót, ami után most ismét adót kell fizetnem. Ez lehetséges?

Segítségét köszönöm!

R. Rita

Tisztelt R. Rita!

A régi autóra azért fizeti Ön a biztosítást, mert az a főszabály, hogy az adó fizetésére azt kell kötelezni, akinek a nevén volt a tárgyév január 1-jén. Az új autó esetében pedig az a szabály, hogy az év közben forgalomba helyezett jármű után az fizeti meg az adót, aki a forgalomba helyezés hónapjának utolsó napján a hatósági nyilvántartásban tulajdonosként szerepel. Tehát Ön a régi és új autó után is köteles fizetni. Ha használt járművet vett volna, arra csak jövő évtől fizetne, új autó esetében viszont nincs előző tulajdonos, nincs kin beszedni az adót, ezért kell Önnek fizetnie.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Mire jár a bónusz?

2008. november 1., 13:35 Módosítva: 2008.11.01 13:35

Tisztelt Autójogász!

Nem igazán értem ezt a besorolást a bonuszoknál, nekem van két kiskorú gyermekem. 2002. óta van jogosítványom, van egy Opel Astra Caravan személygépkocsink, de csak a tavalyi évtől vagyok kocsi tulajdonos. Melyik kategóriába tartozok?

Válaszát előre is köszönöm:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Az számít, hogy mióta van kötelező biztosítása. Ha tavaly óta, akkor még A00-ban van. A gyermekek száma és a jogosítvány kelte a kedvezményeknél számít egyes biztosítóknál, de a bónuszfokozatot nem befolyásolja. Ezt követően majd évenként lép egyet előre, ha balesetmentesen közlekedik.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István