Záróvonal átlépése

2008. június 30., 20:37 Módosítva: 2008.06.30 20:37

Tisztelt Autójogász!

A kérdésem a következő lenne: záróvonal átlépéséért elvehetik-e a jogosítványt? És ha nem, akkor azért hány pont jár?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Ha előzés közben lépte át a záróvonalat, azaz az előzés, elsőbbség szabályait sértette meg, melyért alapesetben maximum 50ezer Ft szabálysértési bírság szabható ki, és ez esetben a jogosítványt is elvehetik egy hónaptól egy évig terjedő időtartamra. Ha csak szimplán átlépte a záróvonalat, a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértését követte el, amiért maximum 30ezer Ft bírság szabható ki és a jogsi nem vehető el. Az első esetben 4 pont jár, a második esetben 1 büntetőpont.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

B10-ből B8-ba kerülök

2008. június 30., 20:33 Módosítva: 2008.06.30 20:33

Tisztelt Autójogász!

Én jelenleg B10-es besorolásban vagyok, az éves biztosítási díjam 25.080 Ft. Okoztam egy kisebb értékű kárt, aminek következtében B8-ba leszek besorolva. Azt szeretném tudni, hogy ez esetben mennyivel fog emelkedni a biztosítási díjam a következő évben?

Köszönettel:

Hajduné Ferenczi Mária

Tisztelt Hajduné Ferenczi Mária!

Ezt még előre nem lehet tudni, de alapul veheti az idei díjakra vonatkozó tájékoztatókat. Ezek biztosítónként eltérőek, így konkrét összeget nem tudok mondani, de az Ön által választott biztosító honlapján megtalálhatja az aktuális díjtáblázatot és az egyes kategóriákhoz tartozó szorzószámokat, amiből ki tudja számolni a várható különbséget. Ha tájékoztatást mégsem találna, telefonon is tájékoztatást kérhet a biztosítója ügyfélszolgálatától. Az általam választott biztosítónál pl. az A00-ás alapösszeget B10-nél 0,5-tel kell megszorozni, B8-nál 0,6-tal.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kölcsönadott autó és a bírság

2008. május 30., 21:34 Módosítva: 2008.05.30 21:34

Tisztelt Autójogász!

Az lenne a kérdésem a cégem a bérautóját kölcsönadja egy másik cég számára és gyorshajtás történik, akkor ha a másik cég el ismeri, és én a kölcsönadási papírokkal is bizonyítani tudom, hogy bérbe volt adva az autó akkor is engem büntetnek meg? (Ha a kölcsönvevő nem fizeti be a bírságot!)

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Ha a gépjárművet az üzemben tartó a szabályszegést megelőzően más személy használatába adta, és ezt a használatba vevő személy teljes bizonyító erejű magánokiratba (két tanú előtt) foglalt nyilatkozatával igazolja, a közigazgatási bírságot a használatba vevő személlyel szemben kell kiszabni. A nyilatkozatot a hatóság azonban csak abban az esetben fogadja el, ha az tartalmazza a gépjármű hatósági jelzését, az üzemben tartó és a használatba vevő személy nevét, születési idejét, helyét, lakcímét, a használatba vevő személynek a gépjármű vezetésére jogosító engedélye számát, azon időszak megjelölését, amelyre a gépjármű használatát a használatba vevő az üzemben tartótól átvette. Ezt az üzembentartó a közigazgatási bírságot kiszabó határozat kézbesítését követő 8 munkanapon belül igazolhatja a bírság alóli mentesülés érdekében. Ha ilyen igazolást nem nyújt be, a bírságot automatikusan neki kell megfizetni. Ellenkező esetben a bírság a megjelölt személyre száll, de ha nem tudják behajtani rajta, azt mégis a gépjármű üzemben tartójának kell fizetni, aki aztán egyéb úton pl. bíróság előtt követelheti a bírság megtérítését.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kap-e büntetőpontot a Kft.?

2008. május 30., 21:19 Módosítva: 2008.05.30 21:19

Tisztelt Autójogász!

Kinek jár a büntetőpont ha az autó tulajdonosa jogi személy (pl. egy KFT) vagy a tulajdonosnak nincs jogosítványa? (Elnézést ha már volt hasonló kérdés.)

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A pontrendszer alapján - a jogszabályban meghatározott - olyan szabályszegésre állapítható meg pont, amely miatt az elkövetőt a bíróság, a szabálysértési hatóság, a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 30. §-ában meghatározott fegyelmi hatóság a jogerős határozatával - ide nem értve a megrovás, figyelmeztetés, feddés alkalmazását - elmarasztalta, vagy az elkövető a helyszíni bírság kiszabását a jogkövetkezményekről szóló tájékoztatás után tudomásul vette. Leegyszerűsítve az kapja a pontot, aki a szabálysértési bírságot, ehhez ugye nyilatkozni kell, hogy a járművet ki vezette.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Április 5-i fényképre közigazgatási bírság

2008. május 30., 21:12 Módosítva: 2008.05.30 21:12

Tisztelt Autójogász!

2008. április 5-én sebességtúllépést követtem el, 60km/h helyett 75km/h-val haladtam, lefényképeztek. A mai napon (2008. 05. 26) kaptam egy levelet a BUDAPESTI RENDŐRFŐKAPITÁNYSÁG KÖZLEKEDÉSRENDÉSZETI FŐOSZTÁLY FORGALOMBIZTOSÍTÁSI OSZTÁLY TECHNIKAI CSOPORT (önálló) részéről, hogy 30ezer Ft bírságot kell befizetnem. A 2008 május 1-étől törvénybe lépő közlekedésbiztonsági szabályokra hivatkozva. A kérdésem, hogy jogos-e ez az eljárás, mivel a szabálysértés időpontjában az új szabályok még nem voltak érvényben! (Tudomásom szerint.)

Segítségét előre is köszönöm!

S. Tamás

Tisztelt S. Tamás!

A jogszabály szerint: "A Kkt. e törvény 5. és 6. §-a által megállapított rendelkezései alapján bírságot 2008. május 1-jét követően elkövetett szabályszegések tekintetében lehet kiszabni. A bírság kiszabására jogosult hatóság a Kkt. e törvény által megállapított 22. §-ának hatálya alá eső, a 2008. május 1-jét megelőzően, ám e törvény hatálybalépését követően elkövetett szabályszegések esetén az üzemben tartót tájékoztatja a szabályszegés tényéről és arról, hogy ha bírságot szabott volna ki, annak összege mekkora lenne." Nem lehet, hogy az volt a levélben, mennyit kellene befizetnie?

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Átírás elmulasztása

2008. május 30., 21:05 Módosítva: 2008.05.30 21:05

Tisztelt Autójogász!

Sógorom 2007. májusában eladott egy gépjárművet. A vevő nem íratta át saját nevére az autót. Most kapott egy felszólítást az önkormányzattól, hogy fizesse meg a teljesítményadót erre a gépjárműre. Az önkormányzat arra hivatkozik, hogy neki bejelentési kötelezettsége lett volna, és ezért az idei adót is neki kell fizetni, Egy internetes oldalon azt írták, hogy az adót annak kell fizetni aki a hatósági igazolványban az üzembentartó. Eszerint mindegy, hogy bejelentette-e vagy nem, amíg nincs átírva addig ő fizet? Az ügyintéző azt mondta, hogy az illetőt meg fogják büntetni késedelmes átíratás miatt. Akkor miért nem tőle hajtják be a teljesítményadót? Mi az igazság?

Válaszát köszönöm!

S. Zoltán

Tisztelt S. Zoltán!

Az a főszabály, hogy az éves teljesítményadót az köteles megfizetni, akinek a nevén van a jármű január 1-jén. Ehhez képest ha eladás történik és az eladó bejelenti az eladás tényét, akkor a következő év január 1-től már az új tulajdonostól követelik az adót. Ha az eladó az adásvételt 2007-ben elmulasztja bejelenteni, és csak 2008-ban teszi meg a bejelentést, akkor még a 2008-as évre járó adót is tőle követelik, az új tulajdonostól pedig majd 2009-ben fogják kérni a befizetést. Az átíratás elmulasztása miatt a vevőt valóban meg fogják büntetni, de ez a sógorát nem mentesíti az adófizetési kötelezettsége alól.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Harminc helyett ötven-hatvan

2008. május 30., 21:00 Módosítva: 2008.05.30 21:00

Tisztelt Autójogász!

Lakott területen belül 30 km/h sebességkorlátozásnál 50-60 km/h közötti sebességgel mértek be. Várhatóan mennyi büntetést kell fizetnem, illetve hány pontot kapok a v étségért?

Köszönöm a választ!

Heni

Tisztelt Heni!

Ha ez május 1. előtt volt, akkor sebességkorlátozás jelentős túllépése szabálysértés miatt 60 ezer Ft a kiszabható maximális büntetés, ha május 1-et követően történt, akkor a konkrét sebességtúllépés függvényében kb. 54 km/óráig 60 ezer vagy efölötti sebesség esetén 90ezer Ft fix összegre számíthat. A május 1-i dátumtól függetlenül 5 büntetőpont jár a sebességkorlátozás jelentős túllépéséért.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Elveszett a forgalmi, mikor kapok újat?

2008. május 30., 20:51 Módosítva: 2008.05.30 20:51

Tisztelt Autójogász!

Elvesztettem az - egyébként nem egészen egy hete vásárolt és átíratott - autóm forgalmiját. Bejelentsem az okmányirodán és igényeljek újat? Ha igen, mennyibe kerül és mikorra kapok újat? Továbbá ha addig is használom az autót "megvarrhat-e" az intézkedő rendőr?

Köszönettel:

Era

Tisztelt Era!

Az okmányirodában 6000 Ft-os illeték csekk befizetését követően azonnal kap újat, ha bejelenti az elvesztést, addig viszont okmány nélkül nem közlekedhet, illetve a rendőr meg fogja büntetni, ha közúti ellenőrzésen találkoznak.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Utánfutó súlyadója

2008. május 30., 20:43 Módosítva: 2008.05.30 20:43

Tisztelt Autójogász!

Vásároltam egy vadiúj 127/750kg ön/összsúlyú utánfutót, aminek motorja híján kereken 0 kW a teljesítménye. Érdeklődnék, hogy számíthatok-e az önkormányzattól "súlyadóra"?

Köszönettel:

F. Vilmos

Tisztelt F. Vilmos!

Ó, ne aggódjon, a teljesítmény nélküli utánfutóknak is van teljesítményadója, csak ezt más paraméterek alapján számolják ki. Utánfutó esetében az adó alapja az utánfutó hatósági nyilvántartásban feltüntetett saját tömege (önsúlya) növelve a terhelhetősége (raksúlya) 50%-ával. Az így kapott adóalapot minden megkezdett 100 kg után 1200 Ft-tal megszorozva kapjuk meg a súlyadó/teljesítményadó éves összegét. Az Ön által megadott számokkal számolva tehát 6025 Ft-ot kell fizetnie ebben az évben.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Mozgáskorlátozottak közlekedése

2008. május 30., 20:39 Módosítva: 2008.05.30 20:39

Tisztelt Autójogász!

Ezúton szeretnék érdeklődni, hogy mozgáskorlátozott személy a forgalomtól elzárt terület /sávos útburkolati jel/ területén megállhat-e?

Köszönettel:

K. Tamás

Tisztelt K. Tamás!

Nem, a járműforgalom elől elzárt területre ráhajtani tilos, ez a tilalom a mozgáskorlátozottakra is vonatkozik. Ehelyett a mozgáskorlátozottak a várakozni tilos jelzőtáblánál várakozhatnak, a gyalogos övezetben - amennyiben ennek feltételei adottak - közlekedhetnek és várakozhatnak, az egyes behajtani tilos tábláknál behajthatnak.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Öröklés

2008. május 30., 20:34 Módosítva: 2008.05.30 20:34

Tisztelt Autójogász!

Apósom tegnap elhunyt, az általunk használt autó viszont az ő tulajdonát képezte. Az illeték összegét mi alapján határozzák meg? Befolyásolja-e az összeg mértékét, hogy hitellel terhelt a gépjármű? El tudjuk-e adni, vagy lecserélni az illeték fizetése után, de még az átíratás előtt? Mi van, ha nem tudjuk kifizetni az illetéket, mert nincs rá pénzünk, vagy nincs szükségünk az autóra? Ha nincs rá szükségünk, akkor mért kell olyanért fizetni, ami nem kell nekünk?

Válaszát előre is köszönöm:

András

Tisztelt András!

Az illetéket a gépjármű motor hengerűrtartalma alapján állapítják meg, nem számít a jármű értéke, kora, hitellel terheltsége sem. Eladni az örökösök csak akkor tudják, ha az illetéket megfizették és a járművet a nevükre íratták. Ha nem fizetik be az illetéket, mulasztási bírságra számíthatnak és a jármű forgalomból való kivonására is, ha esetleg több hónapig késnének a befizetéssel. Az illeték mértéke öröklés esetén a hajtómotor hengerűrtartalmának minden megkezdett cm3-e után 36 forint, az 1890 cm3-t meghaladó hengerűrtartalmú személygépkocsi esetén minden megkezdett cm3-e után 48 forint.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ellenőriz az NKH

2008. május 30., 20:26 Módosítva: 2008.05.30 20:26

Tisztelt Autójogász!

Mostanában többször is ellenőriztek az NKH emberei, de mindig egyedül - rendőr nélkül - voltak. Mi van, ha nem állok meg nekik? Mit tehetnek? Lesz-e következménye, ha nem állok meg? Mihez van joguk egyáltalán?

Köszönettel:

egy Benzines

Tisztelt Benzines!

A közúti közlekedésről szóló törvény alapján a közlekedési hatóság önállóan, tehát rendőr nélkül is ellenőrzést végezhet az utakon. Az ellenőrző hatóság jelzésére a jármű vezetője a járművet köteles megállítani, személyazonosságát és járművezetési jogosultságát igazolni, a jármű és tartozékai, a rakomány, az okmányok ellenőrzésével kapcsolatos felhívásnak eleget tenni. Az ellenőrzés során az ellenőrző hatóság a járműhöz és tartozékaihoz, a rakományhoz tartozó okmányokat a helyszínen időlegesen elveheti, továbbá a jármű műszeres ellenőrző vizsgálatát vagy kötelező javítását rendeli el, amelynek a helyszínére történő közlekedésre a jármű vezetőjét utasíthatja. A kötelezően elrendelt javítás elvégeztetéséről az ellenőrző hatóságnak meg kell győződnie, az ezzel kapcsolatosan a hatóság részéről felmerült költségeket az eljáró hatóság megtérítteti a jármű üzembentartójával. A jármű vezetőjének vezetési és pihenőidejére vonatkozó előírások megsértése esetén az ellenőrző hatóság a pihenőidő letöltését rendeli el.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Négy felnőtt és egy gyermek

2008. május 30., 20:22 Módosítva: 2008.05.30 20:22

Tisztelt Autójogász!

Lehet-e gyermekülés nélkül utazni, ha az autóban négy felnőtt van, és egy 6 éves gyermek? A hátsó üléseken 3db biztonsági öv áll rendelkezésre, az autó 5 személyes.

Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!

Vargáné

Tisztelt Vargáné!

135 cm-e magasság alatt nem lehet, a gyermek csak gyermekülésben, vagy magasságától, súlyától függően a megfelelően rögzíthető ülésmagasítóban utazhat a hátsó ülésen addig, amíg el nem éri a 135 cm-es magasságot. Első ülésre pedig csak a 150 cm-es magasság elérése után ültethető be.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

T 185

2008. május 22., 22:24 Módosítva: 2008.05.22 22:24

Tisztelt Autójogász!

A jogosítványomban a T kategóriánál van egy 185-ös számú korlátozás. Ha jól tudom ez a következőt jelenti: T kategóriába tartozó mezőgazdasági vontató könnyű pótkocsival. A kérdésem az lenne, hogy ez mekkora pótkocsit takar? Válaszát előre is köszönöm!

Köszönettel:

Attila

Tisztelt Attila!

A T kategória tartalma: - mezőgazdasági vontató és két nehéz pótkocsi - lassú jármű és pótkocsi - kerti traktor - állati erővel vont jármű hajtására. Ha a T kategória mellett a 185-ös kód szerepel, ez mezőgazdasági vontató könnyű pótkocsival való vezetését teszi lehetővé, könnyű pótkocsinak a legfeljebb 750 kilogramm megengedett legnagyobb össztömegű pótkocsi minősül.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Változott a KRESZ májusban?

2008. május 22., 22:06 Módosítva: 2008.05.22 22:06

Tisztelt Autójogász!

Igaz-e hogy változott az előírás a gyermekülések használatára vonatkozóan 2008. május 1-től? És ha igen, mi az új szabály? 8 éves gyermek , 140 cm , de 40 kg , tehát gyerekülésbe nem fér, ülésmagasítóval hátul utaztatva megfelel-e a szabályozásnak?

Köszönettel:

Sirjánné

Tisztelt Sirjánné!

A KRESZ szabály nem változott, csak a be nem tartást büntetik szigorúbban: 1 helyett 2 büntetőpont jár a szabálysértőknek január 1-től. 140 cm-es gyermeket már nem kötelező a hátsó ülésen gyermekbiztonsági rendszerben utaztatni, ez 135 cm-ig kötelező. Ha a gépjármű saját biztonsági övével megfelelően rögzíthető a gyermek, még az ülésmagasító sem szükséges.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Végrehajtási eljárás

2008. május 22., 21:49 Módosítva: 2008.05.22 21:49

Tisztelt Autójogász!

Forgalmi engedély bevonása. Bírósági végrehajtás folyik. A végrehajtó hivatkozik az 1994. évi LIII. törvény 103. paragrafusára. Nem tudom, miért akarják bevonni a forgalmi engedélyt.

Köszönettel:

Ágica

Tisztelt Ágica!

Ez a paragrafus a gépjármű lefoglalásának eljárási szabályait írja elő: Ennek lényege, hogy gépjármű lefoglalása esetén a végrehajtó köteles a forgalmi engedélyt és a gépjármű törzskönyvét is lefoglalni. Ha ez bármilyen okból nem lehetséges, a forgalmi engedély, illetve a törzskönyv lefoglalásának meghiúsulását és ennek okát a foglalási jegyzőkönyvben fel kell tüntetni. A végrehajtó a foglalási jegyzőkönyv másolatát, valamint a lefoglalt forgalmi engedélyt és törzskönyvet megküldi az illetékes okmányirodának. Ha a forgalmi engedély vagy a törzskönyv lefoglalása meghiúsult, a végrehajtó felhívja az okmányirodát, hogy a gépjárművet vonja ki a forgalomból, a hatóság köteles e felhívásnak haladéktalanul eleget tesz. A természetes személy adós foglalkozásának gyakorlásához nélkülözhetetlen gépjármű lefoglalásakor - a zár alá vétel alkalmazásának kivételével - csak a törzskönyvet kell lefoglalni, az adós a gépjármű értékesítéséig ebben az esetben a gépjárművet és a forgalmit használhatja.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Az útmutató szerint előre is szerelhetem

2008. május 22., 21:41 Módosítva: 2008.05.22 21:41

Tisztelt Autójogász!

Most vásároltunk egy 9-18kg súlyhatárú gyermekülést (a fiam egy éves), aminek a leírásában az szerepel, hogy csak három pontos övvel rögzíthető. Nekünk egy 98-as Toyota Hiace 2.5 D hatüléses autónk van, amiben csak elöl található hárompontos öv. Ezáltal nem tudom eldönteni, hogy elhelyezhetem-e az ülést elől vagy sem. A mellékelt útmutató azt illusztrálja, hogy igen.

Köszönettel:

F. István

Tisztelt F. István!

Az nem számít, hogy az útmutató szerint technikailag lehetséges, mivel a KRESZ tiltja, hogy elöl menetiránynak szemben utazzon kisgyermek a gyermekülésben. (Elöl a csecsemők utaztatására van lehetőség bizonyos korlátok mellett, ha a biztonsági ülést menetiránynak háttal szerelik be.) Ha már akkora a gyermek, hogy 9-18 kg-os ülés kell neki, az a menetiránynak háttal már nem szerelhető be, így ő csak hátul utazhat, a hátsó ülésre pedig megfelelő hárompontos biztonsági övet kell beszereltetni a részére. Bár ez nem olcsó, csak így közlekedhetnek szabályosan.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Elhagytam a motorom rendszámát

2008. május 22., 21:32 Módosítva: 2008.05.22 21:32

Tisztelt Autójogász!

Elhagytam a motorom rendszámát. Hol kell bejelenteni? Esetleg újra lehet gyártatni? Mit kell megfizetnem érte.: rendszámdíj + matrica? Előre is köszönöm!

Tisztelettel:

P. Zsolt

Tisztelt P. Zsolt!

Az okmányirodába kell mennie, ott bejelenti az elvesztést, ez alapján a motort átrendszámozzák, okmányait kicserélik. A rendszámcsere díja: 6500 Ft, a forgalmi engedély 6000 Ft, az érvényesítő címke 450 Ft.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Lejárt jogosítvány érvényesítése

2008. május 22., 21:24 Módosítva: 2008.05.22 21:24

Tisztelt Autójogász!

Lejárat előtt néhány nappal bementem az Okmányirodába meghosszabbíttatni a jogosítványomat. Azt hittem a XXI. században helyben elkészül. Legnagyobb döbbenetemre (no és szinte mindenki döbbenetére) közölték az ott várakozókkal, hogy az ügyintézés kb. 3 hét és a jogosítvány meghosszabbítási papírjai (melyek tanúsítják, hogy ügyintézés alatt van+az orvosi papír, amely tanúsítja, hogy alkalmas vagyok gépkocsi vezetésre) nem hosszabbítják a jogosítvány érvényességét, mint régen, hanem csak a lejáratig lehet vezetni. Régen befizettünk egy üdülésre és már esélytelen, hogy elkészül a jogosítványom. Milyen büntetésre számíthatok igazoltatás esetén?

Köszönettel:

Marika

Tisztelt Marika!

Jó lenne, ha a forgalmi engedély azonnali ügyintézése mellett a jogosítvány is azonnal használható lenne, de ez sajnos nem így van. Ha még érvényes a jogosítvány, amikor hosszabbítani bevisszük, visszaadják, használhatjuk lejáratig. Ha viszont "elkéstünk", a helyszínen elveszik, a helyette kapott papírok azonban nem jogosítanak vezetésre. Ugyanakkor a 35/2000. (XI. 30.) BM rendelet 22. §-a szerint rendkívül indokolt esetben - így különösen halaszthatatlan külföldre utazás esetén -, amennyiben a vezetői engedély cseréjére, pótlására irányuló kérelmet a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalánál (1094 Budapest, Balázs Béla utca 35. 1450 Budapest, Pf.: 81.Tel.: 06(1) 455-6700) nyújtották be, a vezetői engedély soron kívül kiadható. Rendőri ellenőrzésnél a hatósági személy jóindulata dönti el, fizetünk-e, elvileg bírságolni köteles a rendőr, helyszíni bírságot szab ki (3ezertől 20ezerig terjedhet, csekken kell befizetni), vagy feljelentést tesz, utóbbi esetben maximum 100ezer Ft lehet a büntetés.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ütközés őzzel

2008. május 22., 21:16 Módosítva: 2008.05.22 21:16

Tisztelt Autójogász!

A hétvégén sajnos volt szerencsém egy megyeszékhelyünkhöz közel egy őzet elütnöm. Az egyszámjegyű főút (valamikor autóút) kérdéses szakaszán nem volt vadugrást jelző tábla. (Az előtte és utána lévő szakaszokon igen, de ahol az esemény történt nem) Az anyagi károm tízezres nagyságrendű + az értékcsökkenés, mivel 2 éves autóról van szó. Kihívtam a rendőröket, ám ők nem sok jóval bíztattak. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben kit terhel kártérítési felelősség? A közút fenntartóját mivel nem volt kint a vadugrás veszélyre figyelmeztető tábla, vagy pedig a vadgazdaságot akihez a környező terület tartozik. A baleset szinte elkerülhetetlen volt, mivel a másik sáv felől érkezett az állat és csak egy pillanatra tűnt fel a kocsitól 1 méterre, a járműnek kizárólag az oldala sérült.

Üdvözlettel:

Zaqwe

Tisztelt Zaqwe!

Ilyenkor két veszélyes üzemnek minősülő tevékenység találkozik, a vad és a jármű. A kárt méresse fel és a biztosítójánál jelentse be. A vaddal való ütközésről azt kell tudni, hogy a vadásztársaságnak általában nem róható fel, hogy a vad az útra ugrott, még akkor sem, ha nem volt figyelmeztető tábla kihelyezve. Egy esetleges jogvitában először azt nézik, valamelyik fél felróható magatartást tanúsított-e a baleset előtt, például a sofőr figyelmetlenül vezetett-e? Ha igen, akkor nem csak az autóban keletkezett kárt kell saját zsebből fizetnie, hanem a vadat ért kárért is ő a felelős. Ha egyik fél magatartása sem okolható a balesetért, akkor a bíróság vizsgálja, volt-e valamilyen rendellenesség, például műszaki hiba az autóban, vagy szervezett vadászat a közelben, amely a balesetet okozhatta. Ha igen, akkor a rendellenességet okozó félé a felelősség. Amennyiben pedig a bíróság sem felróható magatartást, sem rendellenességet nem talál, esetleg mindkét félnél megállapítja a felróható magatartást a per során, akkor az autós és a vadásztársaság is maga viseli saját kárát.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Autócsere külföldi nyaraláshoz

2008. május 22., 21:06 Módosítva: 2008.05.22 21:06

Tisztelt Autójogász!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy van egy autónk és szeretnénk egy kollégámmal autót cserélni egy hétre, mivel külföldre utazunk és a miénk régi már. Azt szeretném megkérdezni hogy a kölcsönadási szerződést elég, ha magunk között írjuk meg, vagy közjegyző által hitelesítve szükséges? Miknek kell benne szerepelni, hogy útközben ne legyen gond?

Köszönettel:

T. Csabáné

Tisztelt T. Csabáné!

Kölcsönadási (vagy bérleti) szerződést kell írni: kölcsönbeadó és kölcsönbevevő adatai, aláírásuk, gépkocsi adatai: rendszám, alvázszám, motorszám, kölcsönbeadó engedélye arra, hogy a kölcsönbevevő a járművet külföldre vigye, a kölcsönbeadás időtartama. Két tanú adatai és aláírása. Ha ezt a magánokirati formát tudják alkalmazni, nem kell közjegyzőhöz menni. Egyik kedves olvasónk korábban azt is jelezte, hogy az autóklubnál (Magyar Autóklub 1024 Budapest, Rómer Flóris u.4/a. Telefon:1-345-1800) pár száz forint ellenében lehet vásárolni többnyelvű szerződésmintát is.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Jogerős ítélet alapján sem fizetnek

2008. május 22., 20:56 Módosítva: 2008.05.22 20:56

Tisztelt Autójogász!

Szeretném megtudni, hogy a jogerős kézhezvételétől számítva mennyi időre kell a biztosítónak fizetnie. A szóban forgó papírt 1 hónapja adtam le. Azóta heti 3 telefonnal annyit sikerült elérnem, hogy megígérték, utalnak, de ez is csak parasztvakítás volt ugyanis gyakorlatilag semmi érdemleges nem történik. Másik kérdésem az lenne, milyen szervhez tudok ilyen esetben fordulni panasszal. Mivel a balesetem még decemberben történt, elég türelmetlen vagyok és el nem tudom képzelni, hogyan tudnak ilyen cégek fennmaradni, mert ugye már Európában lennénk (papíron).

Üdvözlettel:

Sándor

Tisztelt Sándor!

A jogerős ítélet kézhezvételétől számított 15 napon belül kellene fizetniük. Ha nem fizetnek, Ön megkeresheti a biztosító bankszámláját vezető pénzintézetet, és inkasszóval juthat a pénzéhez ennek eredménytelensége esetén pedig végrehajtási eljárást kezdeményezhet. Panaszt a PSZÁF-hoz (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 1013 Budapest, Krisztina krt. 39. Központi levélcím: 1535 Budapest, 114. Pf. 777., Központi telefon: (36-1) 4899-100) nyújthat be és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz (1088 Budapest, József krt. 6. Központi telefonszám: +36 1 459 4800) fordulhat.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Objektív felelősség

2008. május 22., 20:50 Módosítva: 2008.05.22 20:50

Tisztelt Autójogász!

Nemrégiben elhunyt édesapám autóját a hagyatéki tárgyaláskor át kell íratnom, és gazdasági megfontolásból érdemes lenne édesanyám nevére íratni, de nem szeretném, hogy az objektív felelősség elvének értelmében az én esetleges bárminemű szabálytalankodásomért őt büntetnék. Létezik ennek a megoldására valamilyen kiskapu?

Válaszát előre is köszönöm:

Sz. Tibor

Tisztelt Sz. Tibor!

Számoljon utána, hogy mennyibe kerül az illetéke, ha most az édesanyja nevére íratják és Ön tőle fogja megörökölni. Kétszer fizet illetéket: cm3-enként után 36 Ft-ot, 1890 cm3-nél nagyobb hengerűrtartalmú személygépkocsi esetén 48 forintot. A közigazgatási bírságot a bejegyzett üzembentartóval fizettetik meg, tehát nem a tulajdonosi minőség számít, hanem az, hogy ki az üzembentartó. Az üzembentartó pedig akkor mentesül a fizetés alól, ha igazolja, hogy valaki másnak használatba adta a járművet. A használatba adást teljes bizonyító erejű magánokirattal lehet igazolni: ez két tanú, az üzembentartó és a használatbavevő adatait, aláírását tartalmazza, továbbá a gépjármű rendszámát, az üzemben tartó és a használatba vevő személy nevét, születési idejét, születési helyét, lakcímét, a használatba vevő személy jogosítványának a számát, valamint azon időszak megjelölését, amelyre a gépjármű használatát a használatba vevő az üzemben tartótól átvette. Az időszakot meg lehet jelölni konkrét kezdő és befejező dátummal, vagy konkrét kezdő dátumtól határozatlan ideig történő használatba adással.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Az új splash

2008. április 30., 23:05 Módosítva: 2008.04.30 23:05

Tisztelt Autójogász!

Tudomásom szerint a Suzuki új típusát, a Splash-t 2008. 03. 04-től lehet Magyarországon meg- venni. Előtte ez a típus hivatalosan nem létezett. 2008. 03. 22-én megrendeltem az egyik márkakereskedésben egy vadonatúj Splash 1.2 glx -et A/C-vel. 2008. 04. 04-én át is vettem az autót. Csak órákkal később vettem észre, hogy a forgalmiba 2007 évjáratúnak van bejegyezve a vadiúj autóm. Sem a Suzuki Zrt. reklámja sem a márkakereskedés nem tájékoztatott arról ezért a teljes összegért én egy tavalyi autót kapok!! Azonnal felhívtam a szalonvezetőt mire ő közölte, hogy ez így van jól és ezen változtatni nem lehet. Ezek után felhívtam az esztergomi gyárat, ott átirányítottak a budaörsi kirendeltségükhöz de ők is leráztak azzal, hogy forduljak a területi képviselőhöz. Nála sem jártam sikerrel, gratulált az autómhoz és még örüljek is, mert milyen jól jártam, mert ez dupla japán ellenőrzésen ment át és ezzel ő is befejezettnek tekintette a beszélgetést. A márkakereskedéstől kapott számlán gyártási évnek: 2008 van beírva!! Sőt Casco szerződésen és a kötelező biztosításon is 2008 szerepel gyártási évnek!! Az okmányirodától kapott Járműkísérő lapon a jármű gyártási éve rubrika üres, csak csillagozva van, a lap alján lévő információnál pedig egy paragrafus van (a többször módosított 5/1990.( IV.12. ) KÖHÉM rendelet 2 § (4) bekezdés b) pontja). Ennek a paragrafusnak a leírását megnézettem egy ügyvéddel és ő azt mondta, hogy első olvasatra szerinte az autóm eszerint 2008-nak minősül. Ez az eljárás teljesen felháborított, és ha nem korrigálják a gyártási évet új forgalmiba írva kártérítési pert indítok. Természetesen az egész rendszerben javítani kell sőt még új törzskönyvet is csinálni kell. Mert ha marad minden a régi felállásban, akkor egy töréskárnál másként fogják avultatni autót és más lesz az ára, ha évek múlva el akarom adni! Egy 2007-es autó több százezerrel olcsóbb szerintem, mint egy 2008-as. A "vadiúj"autót hitelre vásároltam, 2007-re kevesebb hitelt kellett volna felvenni, aminek kevesebb a törlesztő részlete kevesebb a kamata! Ha ezek után módosítani kell a hitelszerződést, akkor opciós díjat számolnak fel, ami minimum 30-35000 Ft. Ön szerint miből derül az ki, hogy ez az autó 2007-es? Mert sem a gyári kísérőlapján az eredeti okmányirodai járműkísérő lapján nincs erre utalás, sem az alvázszámban. Én úgy tudom, hogy az év vége felé gyártott autóknak már következő évi alvázszáma szokott lenni!! Talán az új forgalmi és az új törzskönyv ára akadályozza a márkakereskedést a korrekt ügyintézésben?

Tisztelettel:

S. Péter

Tisztelt S. Péter!

Elvileg az alvázszám volna az, ami alapján megállapítják a gyártási évet. Egy kört megérne ellenőrizni, hogy, hogy az okmányiroda nem tévedett-e esetleg. Ha nem, és a számlán és a gyári papírokon 2008-as gyártási év szerepel, akkor megtévesztésre hivatkozva esetlegesen kárigényt is érvényesíthet a márkakereskedővel szemben. A magyar jogi szabályozás szerint az alvázszám határozza meg a gyártási évet függetlenül attól, hogy valóságosan mikor kerültek az egyes alkatrészek legyártásra és összeszerelésre, egy áprilisi vásárlás esetén számítani lehet arra, hogy a gyártásra esetleg hónapokkal korábban került sor. Mindez természetesen nem érinti az árleszállítási vagy a kárigényt, ha az állapítható meg, hogy a gépjármű 2007-es gyártási évinek tekinthető.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Mi mégis kaptunk méltányosságot

2008. április 30., 22:47 Módosítva: 2008.04.30 22:47

Tisztelt Autójogász!

Április 25-én megjelent "Bónusz - könnyen elveszíthető kedvezmény" című íráshoz annyit jegyeznék meg, hogy Édesapám nemrég bekövetkezett halálakor, a biztosító írásbeli kérelmünkre méltányosságból Édesanyám számára lehetővé tette az addig Édesapám által elért B10 besorolás "átruházását" Azt gondolom, érdemes egy kérdést ilyen esetben feltenni a biztosítónak, mert nem minden esetben zárkóznak el ettől.

Üdvözlettel:

B. Gábor

Tisztelt B. Gábor!

Természetesen közzétesszük, hogy Önöknek mégis sikerült a bónuszt más személyre átruházni, bár ismétlem erre a jogszabály nem ad lehetőséget, eltérést nem engedve fogalmazza meg, hogy "az érintett szerződés vonatkozásában a bonus-malus rendszerrel járó előnyök és hátrányok az üzemben tartó személyéhez fűződnek, függetlenül attól, hogy az üzemben tartó gépjárművét ki vezette. Ennek ellenére örüljünk, ha a biztosító néha mégis méltányosan jár el.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István