Miért kell leszerelnem és bevinnem a rendszámot?

2008. április 30., 22:39 Módosítva: 2008.04.30 22:39

Tisztelt Autójogász!

Szeretnék tájékoztatást kérni, hogy a 35/2000. BM rendelet tartalmaz-e olyan pontot mely szerint az okmányirodába a régi forgalmi engedély cseréjéhez a rendszámtáblát is be kell vinni. Miért nem ragaszthatom fel a saját érdekemben a matricát anélkül, hogy le- és felszerelgetném a rendszámtáblát? Ez nem életszerű! Esetleg helyi szabályozás lehetséges?

Tisztelettel:

K. Béla

Tisztelt K. Béla!

Nem helyi szabályozásról van szó, hanem a BM rendelet 66-67. §-ai tartalmazzák az érvényesítő címke szabályait, 45-46/A. §-ai a rendszám és a regisztrációs matrica szabályait. E szabályok szerint a rendszám, a címke és a matrica is olyan hatósági jelzés, vagy hatósági igazolás, mely nem a járműtulajdonos, hanem a Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatala tulajdonát képezi, az ezekkel kapcsolatos tennivalókat pedig az okmányirodák jogosultak intézni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Áprilisban kötött biztosítás

2008. április 30., 22:33 Módosítva: 2008.04.30 22:33

Tisztelt Autójogász!

Nekem 2007. 04. 01.-től van kötelező biztosításom (első autó), azóta balesetet, kárt nem okoztam. Azt szeretném meg tudni mikor fog a besorolásom A0-ból B1-be átkerülni? A Köbével kötöttem a kötelező biztosítást.

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A rendelet úgy fogalmaz, hogy a megfigyelési időszak az az időszak, amely az adott biztosítási évet két évvel megelőző július 1-jétől a biztosítási évet megelőző év június 30-áig tart. Ahhoz, hogy a szerződés bonus-malus osztályba sorolása a tárgyévet követő év január 1-jén egy osztályt emelkedjen, a szerződésnek a megfigyelési időszakban legalább 9 hónapig hatályosnak és kármentesnek kell lennie. Ez alapján ha Ön továbbra is balesetmentesen vezet és szerződését hatályában fenntartja, a biztosítási díjakat határidőben megfizeti, 2009. január 1-jén kerülhet B1-be, 2010. január 1-án B2-be stb.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Autizmus és a súlyadó mentesség

2008. április 30., 22:25 Módosítva: 2008.04.30 22:25

Tisztelt Autójogász!

Segítséget szeretnék kérni, mert mindenki mást mond az ügyemmel kapcsolatban. Az autizmussal élő gyermeket nevelő szülő megkaphatja-e a súlyadó mentességet? Sok helyen olvastam, hogy csak adható! Egyetértek azzal, hogy a nem rokkant tud járni, viszont egyedül közlekedni nem tud, még azt sem tudja eldönteni, melyik buszra kell fölszállni, ha nem szólunk neki, nem kapaszkodik...a tömegközlekedési eszközökön nem megfelelő a viselkedése, emiatt bizony nehéz egy szülőnek nap mint nap végigutaztatni a gyermekét. A körzeti orvos viszont nem állítja ki a 7-pontos papírt, mert nem teheti, ugyanis nincs benne olyan pont, ami az autizmusra megfelelő lenne. Kérdezem önt, hogy akkor adható-e, és ha igen akkor ki dönti el a polgármester vagy az adóügyi osztály - milyen jogon dönthetik el? Vagy jogszabály szerint jár is.

Tisztelettel:

T. J-né

Tisztelt T. J-né!

A támogatás nem adható, hanem meghatározott esetekben jár, a feltételeket kormányrendelet szabályozza. Ez a támogatás a súlyos mozgáskorlátozottnak jár. Súlyos mozgáskorlátozottnak minősül az a személy, aki mozgásszervi betegsége következtében tömegközlekedési eszközt önerőből nem képes igénybe venni, de életvitelszerűen nem ágyhoz kötött, és a a járás, terhelhetőség, valamint tömegközlekedési jármű használata alapján közlekedőképességének minősítése során pontjainak száma 7 vagy annál több. A rendelet meghatározza a figyelembe vehető betegségeket is: ilyen betegségek pl. a végtagok hiánya, csonkoltsága, művégtag használata, a központi idegrendszer mozgásszervi károsodásai, a mozgásszervek súlyos megbetegedései, fejlődési rendellenességei. A jogosultságokról az orvosi igazolás megfelelősége és egyéb szempontok pl. jövedelmi helyzet alapján jegyző dönt, a támogatásokkal kapcsolatos eljárásokat rendszeresen ellenőrzik. Az autizmussal önmagában nem lehet ezt a támogatást igénybe venni, csak kifejezetten mozgásszervi betegségben szenvedők kapják meg, a háziorvos helyesen tájékoztatta. Ugyanezen okok miatt pl. nem kapnak ilyen támogatást a vakok sem.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Lejárt a jogsi

2008. április 30., 22:17 Módosítva: 2008.04.30 22:17

Tisztelt Autójogász!

2006. 08. 09-én lejárt a jogsim csak ma vettem észre. Mire számíthatok?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Ha ez nem úgy derült ki, hogy a rendőr igazoltatta vezetés közben, akkor el kell mennie a háziorvoshoz az egészségügyi alkalmassági igazolást megújíttatni, majd ezzel fel kell keresnie az okmányirodát, ahol a jogosítványa érvényességét be fogják jegyezni. Tettenérés hiányában nem kell büntetéssel számolnia.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Málusz feketelista

2008. április 30., 22:07 Módosítva: 2008.04.30 22:07

Tisztelt Autójogász!

Abban szeretném kérni segítségét, hogy mi történik abban az esetben, ha káresemény után az autó eladásra kerül - a szerződés érdekmúlással megszűnik? Jogviszony megmaradással A0-ból M2-be sorolódnék át, de mi a helyzet, ha én megszüntetem a jogviszonyt a biztosítóval? Van valamiféle feketelista, amin számon tartják az M2-es jelzésemet? Ha igen akkor gondolom ez nem vész el 2 év után mint a bonus besorolás.

Köszönettel:

K. Károly

Tisztelt K. Károly!

A kötelező biztosításról szóló kormányrendelet szerint, ha új szerződést kötünk, a bonus-malus besorolás átvitelére kerül sor, és ekkor a korábbi gépjármű megszűnt szerződésének hatálya alatt bekövetkezett, de még figyelembe nem vett károkat az új szerződés bonus-malus osztályba sorolásánál kell figyelembe venni. Ennek érdekében az üzembentartónak csatolnia kell korábbi biztosítójától kapott kártörténeti igazolást, ha ezt elmulasztja, új szerződését az A00 bonus-malus osztályba kell sorolni, ha 90 napon belül sem csatolja, úgy a biztosító köteles visszamenőleges hatállyal a szerződést M04-es osztályba sorolni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Idén két autóra fizetek adót?

2008. április 30., 22:02 Módosítva: 2008.04.30 22:02

Tisztelt Autójogász!

Teljesítményadóval kapcsolatban kérném segítségét. Toyota márkakereskedéstől vásárolnék egy Renault-ot. Az autót 2007. decemberben számították be, és én 2008. februárban venném meg. Ebben az esetben kit terhel a teljesítményadó? Engem? Mert az előző tulajdonos már 2007. decemberben beszámítatta a kocsiját, így ő nem adóalany 2008-ra. Viszont most is van autóm, ezt 2008-ban eladom, de erre az évre a régi autómra nekem kell megfizetnem a teljesítményadót. Akkor idén két autóra kell fizetnem adót??? Mert az elég fura lenne...

Válaszát előre is köszönöm!

Tamás

Tisztelt Tamás!

Fura, de így van abban az esetben, ha az előző tulajdonos nevéről még 2008. január 1. előtt lekerült a jármű vagy a forgalomból ki volt vonva. Az adót időarányosan, a vásárlást követő hónap első napjától kell megfizetnie. Csökkentheti azonban azzal a kiadásait, hogy ha a nem használt, eladásra szánt autóját ideiglenesen kivonatja a forgalomból, és ezt az adóirodán is bejelenti, mert a kivonás időtartamára nincs adófizetési kötelezettség.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Gyerek az első ülésen

2008. április 23., 21:04 Módosítva: 2008.04.23 21:04
2

Tisztelt Autójogász!

Kérdésem az, hogy gyermeket első ülésre hány éves kortól lehet ültetni ülésmagasítóval?

Válaszukat előre is köszönöm!

T. Miklósné

Tisztelt T. Miklósné!

Nem a kor számít, hanem a magasság. Első ülésre csak a 150 cm-es magasságot elért gyermeket lehet ültetni életkorától függetlenül. Ebben az esetben nem kell ülésmagasítót alkalmazni. Tehát 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket nem szabad előre ültetni, ülésmagasítóban sem (kivéve azokat a csecsemőket, akiket menetiránynak háttal be lehet kötni a biztonsági gyermekülésbe).

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kollégiumban hagytam az irataimat

2008. április 23., 20:55 Módosítva: 2008.04.23 20:55

Tisztelt Autójogász!

Kollégista vagyok és a lakóhelyemtől 50 km-re lévő kollégiumban felejtettem az összes okmányomat. A diákigazolványomon kívül, tehát se jogosítvány, se forgalmi engedély vagy személyi igazolvány nincs nálam. Ha mégis autóba ülnék, azzal követnék el szabálysértést vagy az okmányok későbbi felmutatása megoldaná a problémát?

Köszönettel:

Sz. Anita

Tisztelt Sz. Anita!

Az utólagos bemutatás nem oldja meg a problémát, a közúti ellenőrzéskor be kell mutatni a kért okmányokat, ha ezt nem tudja, a szabálysértést elköveti. Ha erre volna lehetőség, mindenki otthon, biztonságos helyen tartaná inkább az iratait és nem járna dagadó irattárcával, a rendőrök pedig nem tudnának ellenőrzéseket folytatni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Jogerős határozat megváltoztatása

2008. április 23., 20:51 Módosítva: 2008.04.23 20:51

Tisztelt Autójogász!

Azzal a kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni, hogy lehet-e egy határozaton változtatni 15 nap után, miután az jogerőre emelkedett? Várom válaszát.

Köszönettel:

L. Zoltán

Tisztelt L. Zoltán!

Az attól függ, miről van szó, pl. közigazgatási ügyben (okmányiroda, adóiroda határozata esetén) lehet kérni a határozat kijavítását, kiegészítését, újrafelvételi eljárást, méltányossági eljárást. Ennek részleteit a határozatot hozó szervnél érdeklődje meg a konkrét indokokkal.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Én közlekedtem balesetmentesen

2008. április 23., 20:44 Módosítva: 2008.04.23 20:44

Tisztelt Autójogász!

Azt szeretném megtudni, hogy van-e mód (esetleg méltányossági) édesanyám B10-ének megöröklésére. Az autó és a biztosítás is az ő nevén volt, holott soha nem volt jogosítványa. Az autó mozgáskorlátozott utalvánnyal lett vásárolva, ezért került az ő nevére, nekem nyilatkoznom kellett a szerzésnél, hogy én vezetem az autót, ha valahova mennie kell. Augusztusban sajnos meghalt, most folyik az öröklési eljárás. Ezután az én nevemre kerül az autó, fizethetem a kötelezőt A00-ban, holott én közlekedtem balesetmentesen. Van-e valami lehetőségem, hogy a B10-et igénybe vegyem?

Köszönettel:

M. Tamás

Tisztelt M. Tamás!

Sajnos nincs ilyen lehetőség, a jogszabály szerint az érintett szerződés vonatkozásában a jogszabály szerint a "bonus-malus rendszerrel járó előnyök és hátrányok a szerződő üzemben tartó személyéhez fűződnek, függetlenül attól, hogy az üzemben tartó gépjárművét ki vezette". Ha édesanyja volt a szerződő fél, Ön semmiképpen nem kaphatja meg a bónusz besorolását, a méltányosság, egyedi elbírálás lehetősége ki van zárva a kötelező biztosítás esetében.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Eltűnt a forgalmi engedély

2008. április 23., 20:35 Módosítva: 2008.04.23 20:35
1

Tisztelt Autójogász!

Olyan problémám akadt, hogy elveszett, vagy ellopták az autóm forgalmi iratát, érdeklődöm, hogy ilyen esetben elsősorban kihez kell fordulnom? Mibe kerül egy új forgalmi engedély megszerzése az okmányirodában?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Katalin

Tisztelt Katalin!

Az okmányirodában a forgalmi engedély elvesztéséről nyilatkoznia kell írásban, ha új típusú forgalmi engedélye volt, 6000 Ft illetéket kell csekken megfizetnie és még aznap megkapja az új okmányt.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Egy baleset, három kár

2008. április 23., 20:31 Módosítva: 2008.04.23 20:31

Tisztelt Autójogász!

Nekem olyan problémám lenne, hogy volt 1 káresetem 2006 11. 03-n. A besorolásom B02 volt a kárt én okoztam amikor az esett történt 3 jármű sérült utánfutó, személygépkocsi, autóbusz. A biztosító szerint ez 3 káreseménynek számit. Lehetséges ez? Ezért M04 osztályba soroltak.

Tisztelettel:

K. József

Tisztelt K. József!

A 190/2004. számú kormányrendelet 7. §-a szerint több, azonos okból bekövetkezett, időben összefüggő káresemény egy biztosítási eseménynek minősül. Azonban a kormányrendeletben meghatározott Általános szerződési feltételek azt mondják ki, hogy az üzemben tartó az okozott és a biztosító teljesítési kötelezettségét kiváltó káresemények számához igazodóan pótdíj (malus) fizetésére köteles. Tehát a malus mértéke nem azon múlik hány biztosítási esemény történt, hanem hogy ezen belül hány káresemény történt. Az ön által okozott kár egy biztosítási eseménynek, de három káreseménynek számít, az általános szerződési feltételek szerint B02-ből három káreseménnyel M04-be kell rakni a biztosítottat.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

20 év fölötti autó vásárlása

2008. április 23., 19:43 Módosítva: 2008.04.23 19:43

Tisztelt Autójogász!

Igaz-e, hogy 20 év, vagy a fölötti korú gépkocsi vásárlása, átíratása esetén nem szükséges eredetvizsgálatot csináltatni? Át lehet íratni törzskönyv nélkül is?

Köszönettel:

B. István

Tisztelt B. István!

Törzskönyvet 1997. óta adnak ki a forgalomba helyezett járművekre. Ha a gépkocsi 1997. előtt került valakinek a tulajdonába és azóta a tulajdonjoga nem változott meg, nem kellett törzskönyvet kiállítani a régi tulajdonosnak, mielőtt eladná, hanem az átírást követően először az új tulajdonos kapja meg. Ebben az esetben nem kell törzskönyv az átíráshoz, majd az új tulajdonos részéáre ki fogja állítani az okmányiroda 6000 Ft megfizetése ellenében. Ha azonban a jármű ennél újabb, vagy a tulajdonos személye 1997. óta változott, a gépjárműnek rendelkeznie kell törzskönyvvel. Ez a legegyszerűbb úgy ellenőrizni, hogy ha a jármű rendelkezik új típusú forgalmi engedéllyel (sorszám formátuma 2 betű + 5 szám) kötelezően rendelkeznie kell törzskönyvvel is. Eredetvizsgát szinte minden esetben kell átíratáskor végeztetni (nem kell pl. öröklés, jogutódlás vagy közös tulajdon megszüntetése esetén elvégezni, illetve akkor sincs eredetvizsga, ha a jármű muzeális minősítéssel rendelkezik).

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Nem megfelelő társaságot választottam?

2008. április 23., 19:37 Módosítva: 2008.04.23 19:37

Tisztelt Autójogász!

2007. szeptemberében vásároltam autót kereskedőtől, a biztosítást egy alkuszcégen keresztül kötöttük meg. Ez annyit jelentett, hogy az első negyedévet az alkuszcégen keresztül rendeztük, majd ezután minden ügyintézés és díjfizetés közvetlen a biztosítóval történt. Ekkor merültek fel hiányosságok az adatok igazolásában főként kedvezménnyel kapcsolatban, amit sikerült pótolni. Majd egy hónap múlva kaptam egy fizetési felszólítást (a vételtől dec.31-ig időszakra), amit sikerült igazolnom a csekk másolatával. Később kaptam az értesítőt, hogy biztosításom rendezve van dec. 22-ig, valamint a következő negyedévre szóló csekket, amit befizettem. Január 21-én kaptam a következő levelet a biztosítótól, hogy 2007. dec. 22-én megszüntették a biztosításomat díjnemfizetés miatt. Ez így korrekt? Ha azt a pénzt még nem kapták meg, nem kellett volna egy felszólító levelet küldeni? Vagy minden befizetés után igazolást is kellene küldenem? Vagy csupán nem a megfelelő társaságot választottam? Hogy tudok évközben biztosítót váltani?

Tisztelettel köszönöm a válaszát:

K. Ferenc

Tisztelt K. Ferenc!

Év közben nem tud biztosítót váltani még ilyen esetben sem. Leveléből én nem tudom megállapítani, hogy jogosan jártak-e el Önnel szemben, mindenképpen egyeztessen velük akár személyesen is, ha úgy érzi, valami sántít a dologban, panasszal fordulhat a PSZÁF-hoz vagy a fogyasztóvédelmi felügyelőséghez. Azt tudnia kell, hogy pár napos késedelem esetén is jogosan mondanak fel díjnemfizetés miatt és nincs olyan kötelezettségük, hogy előtte írásbeli felszólítást küldjenek.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Be nem kapcsolt öv

2008. április 23., 19:28 Módosítva: 2008.04.23 19:28

Tisztelt Autójogász!

Érdeklődnék, hogy ha az utas nem köti be magát, akkor ki fizet? Utas vagy a sofőr?

Köszi:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A KRESZ 48. §-ának (5) bekezdése kötelezően írja elő, hogy gépjárművel csak abban az esetben szabad közlekedni, ha a biztonsági övvel felszerelt ülésen tartózkodó személy biztonsági öve be van csatolva. A sofőr tehát addig nem indulhat el, amíg utasai nem kötötték be magukat. Az nem elég, ha erre csak figyelmezteti az utast, aki nem akar ennek eleget tenni, ilyenkor egy szabályos megoldás marad, ki kell őt szállítani a járműből. Ha mégsem tud érvényt szerezni járművében a szabályok betartásának, őt kell megbüntetni. Másrészt a szabálysértést követ el az utas is, ha a biztonsági övet nem kapcsolja be, tehát akár mindketten büntethetők.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Visszahelyeztek A00-ba

2008. április 23., 19:21 Módosítva: 2008.04.23 19:21

Tisztelt Autójogász!

2007. augusztusában vásároltam egy autót, amire a jelenlegi biztosítómnál kötettem KGFB-t, akkor nem kellett befizetnem semmilyen díjat, a biztosító kiküldött egy szerződést A00 bonuszban. Ekkor felhívtam őket és kértem, hogy helyezzék át az érvényes B05 fokozatba, amibe tartoztam. Ez meg is történt és a csekken is helyes összeg szerepelt. A befizetési határidő 2007. 11. 24 volt. De! Ez időben lett volna lehetőség, hogy biztosítót váltsak és többszöri félreinformálás folytán (amiben nem tudták eldönteni, hogy jogosult vagyok-e hűség kedvezményre az előző autóm után, azt ajánlották, hogy mondjam fel 2007.december.31-el a jelenlegit, majd kiderült, hogy ez így nem jó és azt a kedvezményt is elveszítem, amit eddig adtak) és a 2008-as biztosítási szerződés intézése miatt késtem a befizetéssel. 2007.11.30.-án utaltam az összeget. Majd ezen szerződést díj nemfizetési felszólítás nélkül, felmondták 2007.dec.13.-án. Ekkor azt mondták, hogy sajnálják, próbáljak meg egy levelet írni, hogy méltányossági alapon helyezzék érvénybe a biztosításom. Fax-on megtörtént, a pénzt többször is elutaltam még 2007. decemberben is a biztosítónak, amit folyamatosan automatikusan visszautaltak. Többször felhívtam Őket, hogy most végül hogyan döntöttek!? 2008. január 22-én felhívtak, hogy sajnálják, de A00-ba visszahelyeztek. Kérdésem, mit javasol, hová fordulhatnék segítségért, hogy ne veszítsem el a B06-ot, ami 2008-ban megilletett volna? Elismerem, KÉSTEM, de még csak késedelmi felszólítást sem kaptam_ B06-ba nem két nap alatt kerül az ember.

Tisztelettel:

F. Gábor

Tisztelt F. Gábor!

Nem egyedi az esete. Főleg változások, jármű eladás, másik vétele vagy évváltás során szokott megtörténni, hogy telefonon téves tájékoztatást kapnak az ügyfelek, illetve nem kapják meg időben a csekket és néhány nap csúszás miatt a sok év alatt megszerzett bónuszt elveszítik. A jogszabály (190/2004-es számú kormányrendelet) méltányossági lehetőséget nem tartalmaz, írásbeli felszólítási kötelezettséget a biztosítók számára nem ír elő. Ezeket a biztosítók saját belső szabályzataik tartalmazhatják, ez azonban mégsem jellemző. Még a PSZÁF is azon az állásponton van, hogy az ügyfelek kötelessége is a fizetési határidők nyomon követése és a határidőben való fizetés, ennek hiányában jogos a díjnemfizetés miatti felmondás. Ilyen esetben gyakorlatilag azt várnák el az ügyféltől, hogy pl. a korábbi csekkek adatai alapján pl. banki utalással teljesítse a fizetési kötelezettségét, az esetleges túlfizetést majd visszautalják. Az Ön esetében ennél jobb volt a helyzet, mert kapott csekket fizetési határidő megjelöléssel, amit elmulasztott befizetni, így eredményesen nem reklamálhat.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Megengedett sebesség

2008. április 23., 19:14 Módosítva: 2008.04.23 19:14

Tisztelt Autójogász!

Egyik barátom céges autója egy Peugeot Expert, mely haszonjárműként van vizsgáztatva. A katalógus adatok szerint a megengedett össztömeg meghaladja a 2500 kg-ot (de nem éri el a 3500-at).Az "1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól" 26. §-ában pedig a 2500 kg a 'határérték'. Szíves válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:

Zoltán

Tisztelt Zoltán!

Ebben az esetben a 26. § (1) bekezdés b) pontját kell alkalmazni, azaz: egyéb gépjárművel - kivéve teherszállításra kialakított motoros triciklit -, valamint gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel autópályán 80 km/óra, lakott területen kívül egyéb úton 70 km/óra, lakott területen 50 km/óra sebességgel lehet haladni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Veteránosításra készülve

2008. április 23., 19:07 Módosítva: 2008.04.23 19:07

Tisztelt Autójogász!

Kérem szíveskedjék felvilágosítást adni, hogyan lehet hosszabb időre kivonatni a veteránosítára előkészítendő autót, azaz nem fél évre?

Tisztelettel:

Miklós

Tisztelt Miklós!

Ha a jármű forgalomba helyezése óta 20 év eltelt, a jármű a részletesen meghatározott műszaki és esztétikai követelményeknek megfelel, és tulajdonosa kivonatja a forgalomból, akkor a jármű a 30. naptári évének elérése utáni évtől kezdve restaurálás után alkalmassá válhat a muzeális jellegű minősítésre. Addig is a jármű tulajdonosának vállalnia kell, hogy járművét a forgalomból kivonás után a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően (nem közterületen) tárolja. A muzeális minősítő vizsgálat rendszeres helyszínei a Magyar Autóklub alább műszaki állomásai: Budapest, XI. ker. Boldizsár u. 2., Eger, Kistályai u. 6., Debrecen, Kassai út 96., Szeged, Kossuth sgt. 112., Pécs, Hengermalom u. 3., Veszprém, Aradi vértanúk u. 1., Zalaegerszeg, Alsóerdei u. 3/A., Nyíregyháza, Debreceni út 155. A nagyon fontos, részletes szabályokat, minősítő időpontokat megtalálja a www.mavamsz.hu honlapon, vagy érdeklődhet az autóklubnál is. A vizsgálat díja kb. 10 ezer Ft. Ha a járműve megfelelt a vizsgálaton, kapni fog egy muzeális előminősítésről szóló igazolást, ezzel kell felkeresnie az okmányirodát, ahol a járművet 10 éves átmeneti időszakra kivonják a forgalomból. A rendszámot bevonják, a forgalmi engedélyt és a törzskönyvet érvénytelenítve visszaadják.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kerékpáros vagy segédmotoros tiltó táblák

2008. április 23., 19:00 Módosítva: 2008.04.23 19:00

Tisztelt Autójogász!

Kérdésem, hogy a kerékpárral behajtani tilos táblával védett útra felmehetek e segédmotoros kerékpárral. Ilyen például a ferihegyi gyorsforgalmi út. Tudomásom szerint létezik egy külön tábla, amely a segédmotoros kerékpár behajtását tiltja.

Köszönettel:

B. György

Tisztelt B. György!

A segédmotoros kerékpár behajtását valóban külön tábla tiltja. Javasolom, hogy nézze meg a KRESZ 14. § (1) bekezdés u) és v) pontját (48. és 49. ábra) pl. a www.magyarorszag.hu jogszabálykeresője vagy egyéb jogszabály ismertető program segítségével.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Gépjárműadó - január 7-én eladtam az autómat

2008. április 2., 18:53 Módosítva: 2008.04.02 18:53

Tisztelt Autójogász!

2008. 01. 07-én eladtam az autómat. Négy napra rá vettem egy új autót. Kérdésem az lenne, hogy ezek után is be kell fizetnem az egész évi gépjárműadót a területileg illetékes Polgármesteri Hivatalnak?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A gépjárműadó éves adó, ezért, ha január 1-jén Ön volt a tulajdonosa és a jármű nem volt kivonva a forgalomból, akkor Ön fizeti a 2008. évi adót rá. Az újonnan vásárolt autóra viszont, ha korábban még nem volt forgalomba helyezve (új), akkor a forgalomba helyezést követő hónap első napjától kell az adót megfizetni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Üzembentartó lesz a felelős

2008. április 2., 18:48 Módosítva: 2008.04.02 18:48

Tisztelt Autójogász!

Tudomásom szerint tervben van olyan jogszabályi változtatás, mely szerint az autó üzembentartója, amennyiben elhárítja magáról szabálysértés esetén a nyilatkozattételt, felelőssé tehető a szabálysértés miatt. Az a kérdésem, hogy a jogszabályi változtatás megtörtént-e már, vagy később várható?

Köszönettel:

P. Bendegúz

Tisztelt P. Bendegúz!

Az ezzel kapcsolatos szabályokat a télen már megalkották, erről részletesebben a Zsíros tételsor című cikkben olvashat. A szabályozás január 1-jén hatályba is lépett, a büntetéseket azonban csak május 1-től kell kiszabni, január 1. és április 30 között elkövetett, e körbe tartozó szabályszegésekről a rendőrség csak tájékoztató levelet küld.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Autópálya matrica átvitele új autóra

2008. április 2., 18:42 Módosítva: 2008.04.02 18:42

Tisztelt Autójogász!

Éves autópálya matricát vásároltam, de eladtam autómat. Hogyan vihetem át új autómra az autópálya használatának lehetőségét?

Köszönöm válaszát.

Veresné Angéla

Tisztelt Veresné Angéla!

Be kell mennie az ÁAK Zrt. valamelyik ügyfélszolgálati irodájába és kérnie kell a jogosultság érvényesítését az új autóra. Ehhez be kell mutatnia az új autója forgalmi engedélyét, a jogosultság megvásárlását igazoló ellenőrző szelvényt vagy nyugtázó értesítést, vissza kell szolgáltatni az eladott járműhöz tartozó bizonylatot és ki kell fizetni az 1000 Ft-os átírási díjat.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Büntetőpontok elévülése

2008. április 2., 18:37 Módosítva: 2008.04.02 18:37

Tisztelt Autójogász!

Rossz helyen parkoltunk autónkkal, édesapám az üzemben tartó és én vagyok a tulajdonos. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy ugye a büntetőpont ne az ő nevére kerüljön, hanem az enyémre. Egyébként mennyi idő után évülnek el ezek a büntető pontok? A 2 büntetőpont jogos a rossz helyen való parkolás miatt? Hol tudnék valami részletesebb leírást találni a pontrendszerről?

Köszönöm válaszát.

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Büntetőpontot az kap, akit jogerős határozattal elmarasztaltak. A büntetőpontokat a határozat jogerőre emelkedésének időpontjától számított 3 évig kell összeszámítani, utána már nincs jelentőségük. Ha az édesapja terhére jogerősen megállapították a szabálysértést, utána már nem lehet más nevére átvinni a büntetőpontot. A pontok mértékét a 236/2000. számú kormányrendelet tartalmazza, amit elolvashat pl. a www.magyarorszag.hu jogszabálykeresőjének használatával.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Nekimentem a busznak

2008. április 2., 18:31 Módosítva: 2008.04.02 18:31

Tisztelt Autójogász!

Kérem, legyen szíves megközelítőleg megállapítani, hogy mire számítsak az alábbi eset miatt: 2008. 02. 01-én l00 méter körüli látótávolságnál és kb. 55-60 km-es sebességgel későn észleltem egy külterületi megállóban álló kivilágított buszt. Fokozatos fékezés mellett nem lassultam eléggé, erősebb fékezéssel megcsúszott az autó és nekimentem a busznak. A mögöttem jövő kisteherautó meg benyomott a busz alá. Szabálysértési eljárás indult mindkettőnk ellen. A határozatból csak annyit tudok, hogy a Kresz 25. § (1) bek. szegtem meg. l8 éve vezetek büntetés, szabálysértés nélkül. Most mi lesz? Köszönöm mielőbbi válaszát.

Tisztelettel:

Barnáné

Tisztelt Barnáné!

A KRESZ 25. § (1) bekezdése a forgalmi és időjárási, látási viszonyoknak és az útviszonyoknak megfelelő közlekedést írja elő. A szabálysértési rendelet szerint aki a közúti közlekedés szabályait megszegi és ezzel másnak vagy másoknak az életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki, vagy könnyű testi sértést okoz, százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, és a járművezetéstől is eltiltható 1 hónaptól egy évig terjedő időtartamra. Ha korábban nem volt szabálysértése, az enyhítő körülménynek számít.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ha csak kicsit megyek gyorsabban, megúsztam?

2008. április 2., 18:24 Módosítva: 2008.04.02 18:24

Tisztelt Autójogász!

Lenne egy kérdésem: a Zsíros tételsor című írásban feltűnt valami olyasmi, ami a büntetési tételek korábbi tanulmányozásai során nem, noha már többször is átnéztem. Jelesül, hogy a legkisebb büntetési tétel 30000 Ft, viszont ez 50Km/h sebességig 30%-os sebességtúllépéstől indul. Vagyis ha a lakott területen az általánosan érvényes 50km/h- veszem alapul, akkor ott ezek szerint 50km/h+29% azaz 64,5km/h-val mehetek és arra nincs büntetési tétel mert a 30% alatt vagyok? Most ennyinél simán lemeszelnek, mert 10% fölött már a rendőr megállít. Ez valóban anomália, vagy csak gondolom?

Tisztelettel:

K. Károly

Tisztelt K. Károly!

Ha nem éri el azt a mértéket, ami alapján a közigazgatási bírságot ki lehet szabni, akkor is helye lehet, illetve helye van a szabálysértési eljárás lefolytatásának, hiszen ez az új bírság a szabálysértési eljárást nem váltja ki, hanem néhány kiemelt szabályszegés mellé magasabb összegű és mindenképpen befizetendő bírságot állapít meg. Tehát ha az 50 km/órás sebességkorlátot csak 20%-kal lépi túl, akkor nem kap közigazgatási bírságot, a szabálysértési eljárást azonban lefolytatják és ebben az esetben a szabálysértési bírság kiszabhatóvá válik.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István