Díjnemfizetés miatt megszűnt a B10 besorolásom

2008. február 29., 22:22 Módosítva: 2008.02.29 22:22

Tisztelt Autójogász!

Két autó kötelező biztosítását is a Generali Providenciánál fizetem. A korábban vásárolt autóra fizetem a B10 kategóriát. A később vásárolt autót A0 kategóriában fizetem ez természetes. A B10-es autót el szeretnénk adni, ezért kereskedésbe került, hiszen nem használtuk. Decemberben a nem használt autó forgalmiját böngészve észrevettem, hogy a biztosítását nem fizettem ki. Elmentem a biztosítóba, ahol a befizetéshez megkaptam a számla számot-a csekket nem kaptam meg- és kifizettem az összeget. Majd kb. három hét múlva visszautalták az összeget és rá pár napra kaptam egy levelet, amiben értesítenek a biztosítás megszűnéséről díjnemfizetés miatt. Ez azt jelenti, hogy a B10 kategóriámat megszünteti a biztosító. Kérdésem a következő: A díjat megfizettem csak késve, ez tény. A B10 kategória az esetemben 18 év balesetmentes vezetést jelent. 0 Ft kárt okozva ez idő alatt a biztosítók összességének. Furcsa, hogy a biztosító ezt az időszakot mintegy törli, holott az esetemben nem is egy biztosítóval álltam jogviszonyban! A befizetés csekken történik amit normál levélként adnak fel. Vagy megérkezik, vagy nem. Ha nem érkezik meg és nincs befizetés, sok biztosító küld egy másik csekket - utánajártam, a legkisebb biztosítók is küldenek egy másikat, vagy egy fizetési felszólítást - csak a GP nem képes erre!! Ha valamilyen szolgáltatónál nem fizet a szerződő, akkor kap legalább egy figyelmeztetést vagy felszólítást. És utána jöhet a szankció. Van erre megoldás? Felszólítás nélkül megteheti ezt a biztosító?

Köszönöm:

P. Béla

Tisztelt P. Béla!

Sajnos a jogszabályok nem szabályozzák kellő részletességgel a biztosítók eljárását, így a velük szerződők érdekei sérülhetnek. A biztosítók erre vonatkozóan belső szabályzatokat alkalmaznak és biztosítónként eltérhet, hogy hogyan járnak el, küldenek-e figyelmeztető levelet vagy sem. Sajnos most az évváltás, biztosítóváltás miatti csúcsforgalomban is kiderült, hogy a szerződők tömegesen nem kaptak időben csekket és erre tekintettel a befizetésre türelmi időt sem. Részletes jogi szabályozás hiányában sajnos csak az a megoldás, hogy a szerződők figyelik a díjfizetés esedékességének időpontját, elsősorban az ő érdekük. A következőkben a PSZÁF tájékoztatójából idézek: "A díjfizetés követése egyébként a későbbiek során is kötelessége a szerződőnek, még abban az esetben is, ha a biztosító nem küld felszólítást/csekket, vagy az késve érkezik meg. A biztosítási díj esedékességétől számított harmincadik nap elteltével ugyanis - amennyiben a biztosítóhoz nem érkezik meg a díj összege - a biztosítási szerződés megszűnik. Ennek következményeként a károkozásért a kockázatot már maga az üzembentartó viseli, aki emellett elveszíti addigi bonuskedvezményét is." Sarkosan fogalmazva a biztosító még jól is jár, ha egy megbízható, balesetmentes szerződőtől több díjat tud ilyen módon beszedni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Súlyadó fizetés szabályai

2008. február 29., 22:16 Módosítva: 2008.02.29 22:16

Tisztelt Autójogász!

A súlyadót az állandó lakhelyemen, vagy az ideiglenes lakhelyemen is bejelenthetem-e? Életvitelszerűen az utóbbi lakhelyemen tartózkodom, mindkét ház a tulajdonomban van. Köszönettel veszem válaszát!

Üdvözlettel:

G. Sándor

Tisztelt G. Sándor!

Törvényi előírás (1991. évi LXXXII. Törvény a gépjárműadóról 9. § (1) bekezdése), hogy a magánszemély adóalanyok a lakcímnyilvántartásban szereplő állandó lakóhelyük szerinti önkormányzat adóhatóságánál kötelesek a gépjárműadót megfizetni. Más szempontnak nincs jelentősége.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Nem akarom bontóba adni áron alul

2008. február 29., 22:11 Módosítva: 2008.02.29 22:11

Tisztelt Autójogász!

2007. november 25-én válaszolt A. Tamásnak, és ez a válasza további kérdéseket vet fel bennem: Végleges forgalomból kivonáshoz nem találtam a jogszabályban feltételként a bontási átvételi igazolás meglétét. Lehet, hogy én kerestem rosszul a neten, ha tud egészen friss hivatkozási címet, kérem, ossza meg velem. Bár az okmányiroda tájékoztatása szerint kell, de ők sem tudtak hivatkozni semmire. Az ügyintéző hölgy reakciójából én inkább arra következtetek, hogy így neki egyszerűbb. A másik, ahogyan Ön fogalmazott: "kivonatja a forgalomból és le kell adnia a bontóba". Az én autóm sajnos összetört, de el tudnám adni külön a motort és külön a kasznit. Nem szeretném bontósnak leadni áron alul vagy ami még rosszabb, plusz költséggel, hogy én fizetek még az "ügyintézésért" is.

Üdvözlettel:

R

Tisztelt R!

A 35/2000. (XI. 15.) számú BM rendelet 95. § (1) bekezdése tartalmazza ezt a rendelkezést: "A közlekedési igazgatási hatóság az ügyfél kérelmére véglegesen vonja ki a járművet a forgalomból: a) a külön jogszabályban meghatározott M1, N1 kategóriájú, valamint a motoros triciklinek nem minősülő háromkerekű gépjármű esetén bontási átvételi igazolás alapján;". Pl. a www.magyarorszag.hu jogszabálykeresőjébe ezt a jogszabályszámot beírva elolvashatja a jogszabály teljes szövegét, illetve az önkormányzatok honlapján az okmányirodai menüben is fog erre találni hivatkozásokat.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Jogosítvány érvényessége 70 éves korban

2008. február 29., 22:06 Módosítva: 2008.02.29 22:06

Tisztelt Autójogász!

Azt szeretném kérdezni, hogy 70 évesen mennyi időre adják meg a jogosítványt egészségesen?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Annak, aki a 60. életévét betöltötte, de a 70. életévét még nem töltötte be, 3 évenként kell időszakos egészségi alkalmassági vizsgálaton megjelennie, annak, aki a 70. életévét is betöltötte, 2 évenként. A jogosítvány tehát vagy három vagy két évig érvényes.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Három inkorrekt rendőr

2008. február 29., 22:01 Módosítva: 2008.02.29 22:01

Tisztelt Autójogász!

Vasúti átjárón mentem át autóval, fehér villogásnál. Kb. 200 méterrel arrébb igazoltatott 3 rendőr azzal, hogy piroson mentem át. Mire én mondtam, hogy az nem igaz. Erre azt kaptam, hogy ha én így állok hozzá, feljelentenek. Amit meg is tettek. Azt még el kell mondanom, hogy mire megírta a feljelentést, ellenőrizte a papírjaimat, ami kb. 8-10 perc, elköszöntünk, csak akkor jött a vonat. Én a családommal utaztam, amit ők is igazolnak, mármint hogy fehér volt a villogás. Szeretném elkerülni a jogtalan büntetést, mit tehetek az igazam bebizonyítására?

Tisztelettel:

CSucsi

Tisztelt CSucsi!

Három rendőrrel szembenálló véleményét nem fogja tudni bebizonyítani a családtagjai vallomásával. Annyit tehet, hogy egy panaszlevelet nyújt be a rendőrkapitányság vezetőjének, amiben pontosan leírja, hol és mikor történt ez az eset és leírja azt, hogyan jártak el a rendőrök. A panasz alapján utánanéznek, kik voltak az intézkedő rendőrök és ha esetleg volt már rájuk korábban is hasonló panasz, talán hinni fognak Önnek. Bár sajnos az ilyen eseteket a póruljártak legtöbbször lenyelik, mert arra gondolnak, hogy legközelebbi igazoltatáskor további kellemetlenségben lehet részük.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

B vagy C?

2008. február 29., 21:57 Módosítva: 2008.02.29 21:57

Tisztelt Autójogász!

Az lenne a kérdésem, hogy B kategóriás jogosítvánnyal vezethető-e egy tehergépkocsinak bejelentett gépkocsi (C kategória kellene), amelynek maximális tömege nem haladja meg a 3500kg-ot (B kategória elegendő). A választ előre is köszönöm!

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

B kategóriával a jogszabály szerint az alábbi járművek vezethetők: a) A 3500 kg-ot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi, amelyben a vezetőülésen kívül legfeljebb nyolc állandó ülőhely van. b) Az a) pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó (könnyű) pótkocsiból álló járműszerelvény. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 4250 kg.c) Az a) pont szerinti gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó (nehéz) pótkocsiból álló járműszerelvény, feltéve, hogy a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vontató jármű saját tömegét. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 3500 kg.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

El akarom adni a Ladát

2008. február 29., 21:51 Módosítva: 2008.02.29 21:51

Tisztelt Autójogász!

El akarom adni az öreg Ladát. Mit tehetek akkor, ha a következő tulajdonos nem íratja át? Nem viszi el eredetiség vizsgálatra? Ha mindez megtörténne Nekem mi a teendőm illetve a felelősségem mire terjed ki ezután? (Akkor másnak adom el). Köszönöm segítségét.

Tisztelettel:

B. Béla

Tisztelt B. Béla!

Az eladást Önnek is be kell jelentenie a szerződés megkötését követő 15 napon belül. Ezután majd az okmányiroda intézi, hogy a vevő nevére kerüljön. Ha a vevő nem íratja át határidőben, megbírságolják és a járművet kivonják a forgalomból. Ha azonban Ön 15 napon belül bejelenti az eladást, nem származhat ebből hátránya. Megegyezés kérdése, hogy az eredetvizsgát ki végezteti el és ki fizeti, erről érdemes előre megegyezni és még az adásvételi szerződés aláírása előtt pl. közösen megcsináltatni. Eredetvizsga nélkül a járművet nem lehet átiratni. Ha van eredetvizsga és Ön bejelenti az eladást az okmányirodában, nem fogja hátrány érni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Gyermekutaztatás elöl

2008. február 29., 21:45 Módosítva: 2008.02.29 21:45

Tisztelt Autójogász!

Gondolkozunk olyan modell vásárlásán, ahol 3 ülés van elől (Honda fr-v). Kérdésünk, hogy ilyenkor milyen szabályozás vonatkozik az első sorban középen ülő gyerekre. (A mi gyerekeink 6, 6, 8 évesek lesznek idén.)

Köszönöm üdv:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A szabályozás ugyanaz, mint egy hagyományos ötüléses modellnél. Azaz elöl (középen is, anyósülésen is) csak csecsemő utazhat a menetiránynak háttal olyan járműben, amiben előtte nincs légzsák, vagy ha van, az kikapcsolható. Utazhat elöl továbbá a 150 cm magasságot elért gyermek is, ebből a szempontból a kor tehát nem számít, csak a magasság, illetve babáknál az, hogy menetiránynak háttal lehessen őket rögzíteni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Másfél éves jogosítvány bevonás

2008. február 29., 21:39 Módosítva: 2008.02.29 21:39

Tisztelt Autójogász!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy bevonták a jogsimat másfél évre! Megkaptam a végzést a bíróságtól és nincs bent, hogy köteleznek az utánképzésre!!! Kell-e utánképzés?

Köszönöm:

Ferenc

Tisztelt Ferenc!

A közúti közlekedésről szóló törvény szerint utánképzésen kell részt vennie annak a járművezetőnek, akit a bíróság vagy a szabálysértési hatóság közlekedési szabálysértés miatt legalább 6 hónapra, illetve akit a bíróság közlekedési bűncselekmény elkövetése miatt a járművezetéstől eltiltott, továbbá akinek vezetői engedélyét a közúti közlekedési előéleti pontrendszer alapján az eljáró hatóság visszavonta. Ha az ítélet nem is rendelkezik róla, a másfél év eltelte után csak akkor fogja visszakapni a jogosítványát, ha az utánképzést elvégezte.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Büntetőpontok számolása

2008. február 29., 21:34 Módosítva: 2008.02.29 21:34

Tisztelt Autójogász!

Szeretném megtudni, mi az útja az eddig esetleg összegyűjtött pontjaim lekérdezésének? Az ügyfélkapun keresztül, ahol a legszemélyesebb orvosi adataimat is megkapom, miért nem férhetek hozzá ezekhez? Hogyan tudom meg, mikor hány pontot kaptam, ha a rendőr nem közli? A papír pedig nem olvasható?

Tisztelettel:

István

Tisztelt István!

Ha a pontjai száma elérte az eddigi 14 helyett a pontrendszer szigorítása miatt 2008. január 1-től a 12-t, a központi nyilvántartó tájékoztatni fogja Önt a pontok csökkentésének lehetőségéről (utánképzés), illetve arról, hogy a felső ponthatár elérése esetén a jogosítványt bevonják. Addig is ezzel kapcsolatban érdeklődhet a központi nyilvántartó telefonos ügyfélszolgálatán, a 06 (1) 273-48-00, telefonon azonban csak általános tájékoztatást kaphat az ügyintézés menetéről, a pontjai konkrét számát nem fogják közölni. Személyesen felkeresheti a hivatal ügyfélszolgálati irodáját is, 1062 Budapest, Andrássy út 55. cím alatt.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Mi lesz a foglalóval?

2008. február 29., 21:23 Módosítva: 2008.02.29 21:23

Tisztelt Autójogász!

Árultam az autómat. A vevőmmel írtunk egy foglalóról szóló szerződést, amiből csak egy példány készült, ami nála maradt. A pénz nálam volt, a papír nála maradt. Határidő előtt összetört az autóm, a vevőm közölte, hogy törötten nem szeretné megvenni, nem jutottunk egyezségre. A szerződésben meghatározott időpont leteltéig nem történt kifizetés, de én sem adtam neki vissza a foglalót. Ilyen esetben visszajár a vevőnek a foglaló? Ha visszajár, az egyszerese vagy kétszerese illeti meg? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:

F. Judit

Tisztelt F. Judit!

A Ptk. 243-245. §-ai szabályozzák ezt a kérdést. Eszerint ha a szerződést teljesítik, a foglalót a szolgáltatás ellenértékébe be kell számítani, ha pedig a foglaló a beszámításra nem alkalmas, vagy a szerződés olyan okból szűnik meg, amelyért egyik fél sem felelős, vagy mindkét fél felelős, a foglaló visszajár. A teljesítés meghiúsulásáért felelős személy az adott foglalót elveszti, a kapott foglalót kétszeresen köteles visszatéríteni. A foglaló visszaköveteléséről való lemondás, illetőleg a foglaló kétszeres visszatérítése a szerződésszegés következményei alól nem mentesít; a kártérítésbe azonban a foglaló értéke beszámít. A túlzott mértékű foglalót a bíróság mérsékelheti. Mivel a vevő a szerződés meghiúsulásáért nem felelős, a foglaló mindenképpen visszajár neki. Ha Ön nem felelős a balesetben a foglaló egyszeresen jár vissza, ha Ön a baleset okozója, kétszeresen jár vissza a foglalóként átvett összeg.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Visszakérném az illetéket

2008. január 31., 22:08 Módosítva: 2008.01.31 22:08

Tisztelt Autójogász!

Most 2008 januárban akartam üzembentartói jogot íratni a fiamnak. Annak rendje-módja szerint kitöltöttük az űrlapot, és befizettem a 6000 Ft illetéket csekken. Ám kiderült,hogy azóta egy újabb illeték került be a képbe, amit cm3-rel felszorozva kellett volna befizetni, amit így már soknak találtam. Ezért kértem vissza a 6000Ft-ot, de az ügyfélszolgálat nem tudta, hogy ilyenkor mi az eljárás. Ha Ön tudja, nagyon örülnék szíves válaszának.

Köszönettel:

A. Gábor

Tisztelt A. Gábor!

Az államigazgatási eljárási illetékkötelezettség az eljárás megindítása iránti kérelem előterjesztésekor keletkezik. Az illetéktörvény 28. §-a szerint az illetékkötelezettség akkor is fennáll, ha a) az ügyfél a kérelmet a hatáskörrel nem rendelkező szervhez nyújtja be, b) a szerv a kérelmet elutasítja vagy annak részben ad helyt, c) a kérelmező az elsőfokú határozat meghozatala előtt a kérelmet visszavonja (ez az Önök esete véleményem szerint). De az Ön helyében benyújtanék egy írásbeli kérelmet az eljárási díj visszatérítése iránt, hátha a hatóság más véleményre jut.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Világítás technikai részletei

2008. január 31., 22:03 Módosítva: 2008.01.31 22:03

Tisztelt Autójogász!

Azt szeretném kérdezni, hogy a személygépkocsik világításának technikai részleteit (lámpák száma, helye, színe, stb.) milyen rendelet szabályozza, illetve ehhez hozzá lehet-e férni valahogyan, s ha igen, hogyan?

Köszönettel:

Sz. László

Tisztelt Sz. László!

Ezeket a kérdéseket a a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szabályozza a 37-től a 69. §-ig. A rendelethez természetesen bárki hozzáférhet pl. a következő honlapon: http://www.magyarorszag.hu/kereses/jogszabalykereso, vagy a pl. a gazdasági és közlekedési minisztérium honlapján (www.gkm.gov.hu) a jogszabálykereső használatával.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Hol keressem a bírságról szóló jogszabályokat?

2008. január 31., 21:56 Módosítva: 2008.01.31 21:56

Tisztelt Autójogász!

Megpróbáltam magam megtalálni, de nem sikerült, ezért kérem a segítségét. Mi a bírság összege egy kereszteződésbe beragadásnak? (zöld lámpánál behajtott, de torlódás miatt időben nem jutott át) Továbbá mi a bírság összege a buszsávban haladásnak? Kíváncsi lennék még arra is, hogy ezt honnan lehet megtudni. Én az alábbi három törvény/rendelet-ben kerestem, és nem találtam: 410/2007. (XII. 29.) Korm. rendelet 1/1975. (II. 5.) KPM-BM, 1988. évi I. törvény (Kkt). A 410/2007. (XII. 29.) kifejezetten paragrafushoz köti (paragrafus/bekezdés/pont részletezettséggel határozza meg) a büntetés összegét, és a hatályában nem találtam más helyre utalást, ezért nekem úgy tűnik ami nincs benne arra nincs is büntetés. Hol a trükk?

Köszönettel:

F. Tibor

Tisztelt F. Tibor!

Nem jó helyen keresgélt: a 410/2007-es számú kormányrendelet alapján közigazgatási bírsággal fogják sújtani a szabálytalankodó autósokat, illetve ismeretlen elkövető esetén az üzembentartót, de 2008. májusig csak figyelmeztetést lehet adni. Addig is az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) kormányrendeletet kell böngészni, mely az egyes közlekedésrendészeti szabálysértéseket és a kiszabható bírságot és egyéb szankciókat a 42. §-tól kezdődően tartalmazza.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ideiglenes kivonás csak kétszer lehetséges?

2008. január 31., 21:48 Módosítva: 2008.01.31 21:48

Tisztelt Autójogász!

Egy 7 éves kisteherautót használunk méhészetünkben a kaptárak vándoroltatásához. Mivel a szezon csak áprilistól szeptember végéig tart, a költségek csökkentése érdekében az amúgy meglehetősen gazdaságtalan üzemű járművet a téli időszakra ideiglenesen kivonjuk a forgalomból. A második kivonás után az okmányirodában közölték, hogy az ideiglenes kivonás csak két alkalommal lehetséges, többször nem. Ha így van, kérem tudassák velem, milyen jogszabály vonatkozik, mert az okmányirodában pontosan megmondani nem tudták.

Segítségüket előre is köszönve

B. Gyula

Tisztelt B. Gyula!

Az ideiglenes kivonás lehetőségét a 35/2000. (XI. 30.) számú BM rendelet szabályozza, ez semmilyen számbeli korlátozást nem tartalmaz az ideiglenes kivonást illetően. Nem értem, Önnek miért ne engednék ezt a célszerű lehetőséget. Szerintem keresse fel az okmányirodát még egyszer és kérje, hogy ne szóban utasítsák el, hanem írásbeli, megindokolt és megfellebbezhető határozattal.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Költségcsökkentés

2008. január 31., 21:43 Módosítva: 2008.01.31 21:43

Tisztelt Autójogász!

Egy új autót készülök venni, és csak ezután szeretném eladni a régit. Az eladás manapság igen sokáig is eltarthat, van valamilyen mód az eladásra kínált autó költségeinek csökkentésére?

Köszönettel:

István

Tisztelt István!

Az ideiglenes forgalomból kivonást tudom javasolni, amit egyszerre max. hat hónap időtartamra lehet kérni az okmányirodában 1500 Ft ellenében. Az ideiglenes kivonást ezt követően bejelenti és okirattal igazolja a biztosítónál, ahol szüneteltetheti a biztosítási díj megfizetését, valamint a gépjárműadót kirovó helyi adóhatóságnál, ahol az adófizetési kötelezettség szintén szünetel a kivonás hónapjaiban.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Zéró tolerancia

2008. január 31., 21:38 Módosítva: 2008.01.31 21:38

Tisztelt Autójogász!

A mai napon megállították az édesapámat. Ivott egy felest. Megszondáztatták, 0,28 volt a szonda összegén az eredmény, a jogosítványát elvették. Bevitték a kapitányságra és azt mondták, hogy egy hónap múlva értesítik. Mire számíthatunk?Több mint 30 éve van jogosítványa és a rendőrséggel idáig köszönőviszonyon kívül kapcsolatba még nem került. Pedig rengeteget vezetett éjjel-nappal. Soha nem fogja már visszakapni a jogosítványát? Pénzbírság lesz-e? Milyen tényezők befolyásolják a büntetését.

Tisztelettel:

Nyikiric

Tisztelt Nyikiric!

Az új szabály úgy szól, hogy a rendőr a vezetői engedélyt a helyszínen elveszi, ha a jármű vezetője ittas vezetés szabálysértésének elkövetésével gyanúsítható. A vezetői engedély helyszíni elvételének, a szabálysértési eljárás megindításának napjától az eljárás jogerős befejezéséig, de legfeljebb három hónapra szünetel a vezetésre való jogosultsága, ha eljárás alá vonták. Az eljárás során az elfogyasztott alkoholmennyiség alapján dől el a büntetés mértéke, ami egy évig terjedő vezetéstől eltiltás és emellett pénzbírság lehet. Azt enyhítő körülményként fogják értékelni, hogy korábban nem volt szabálysértése.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Hiányzik a regisztrációs matricám

2008. január 31., 21:30 Módosítva: 2008.01.31 21:30

Tisztelt Autójogász!

Minap megállított egy járőr, hogy hiányzik a regisztrációs matricám. Nem tudtam mi az, felvilágosított hogy a szélvédőn lévő rendszámos, hologramos, ami nekem egy kavicsfelpattanásból adódó szélvédőcsere óta nincs meg. Azt mondta, hogy a jogszabály szerint ezt mindenképpen meg kellett volna őriznem, vagy az okmányhivatalban újat kérnem, ennek hiányában most azonnal elveszi a forgalmimat (és hogy mennyire nagy szívás lesz a következő 1-1.5 hónap amíg újra forgalomba nem helyeztetem az autót). Két kérdésem volna:- tényleg pótolnom kell-e a matricát, ha igen akkor hogyan? Elveheti-e a helyszínen ezért a forgalmimat, vagy csak azt szerette volna hogy megvesztegessem? (úgy általában: mi az, amiért a helyszínen bevonhatja a forgalmimat?)

Köszönettel:

Péter

Tisztelt Péter!

Ha a matrica nélkül közlekedik, valóban szabálysértést követ el, tehát mihamarabb keresse fel az okmányirodát és igényeljen újat. Ha nem tudja bemutatni a matrica egyetlen darabját sem pl. a törött szélvédővel együtt, a járművet át kell rendszámozni, forgalmiját, törzskönyvét ki kell cserélni, ez kb. 20.000 Ft költséggel jár. A matrica nélkül ugyanis az új típusú rendszám érvénytelen. A forgalmi elvételével kapcsolatban helyes tájékoztatást kapott, ez a forgalmi engedély azonnali elvételére alapot adó ok. Tájékoztatásul a többi esetet is felsoroljuk, amikor a rendős köteles azonnal elvenni a forgalmi engedélyt: a járművet engedély nélkül átalakították; a járművel érvénytelen forgalmi engedéllyel, ideiglenes forgalomban tartási engedéllyel, vagy hatósági jelzéssel, illetve műszaki érvényesség nélkül vettek részt a közúti forgalomban, illetve, ha a közlekedési hatóság műszaki vizsgálatra történő berendelésre vonatkozó jogerős határozatában foglaltaknak határidőben nem tettek eleget; a jármű közúti forgalomban való további részvétele közvetlen balesetveszéllyel jár és a járművel ennek ellenére közlekednek; gyanú van arra, hogy a jármű rendszámtábláját, forgalmi engedélyét, ideiglenes forgalomban tartási engedélyét, regisztrációs matricáját, címkéjét meghamisították; a forgalmi engedély, az ideiglenes forgalomban tartási engedély rongálódása miatt, feltéve, hogy a bejegyzett adatok kétséget kizáróan nem állapíthatók meg; a közlekedési balesettel érintett jármű kormányműve vagy futóműve, illetve karosszériája (alváza) nyilvánvalóan úgy károsodott, hogy a forgalomban történő részvétele balesetveszéllyel jár; az új típusú rendszámmal rendelkező járművön nincs regisztrációs matrica elhelyezve, és azt a jármű vezetője nem tudja a helyszínen bemutatni, illetőleg a matrica utángyártására vagy egyedi gyártására vonatkozó kérelemmel sem rendelkezik (ez a legutóbbi eset vonatkozott Önre).

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Megmenekülnek a Trabantok?

2008. január 31., 21:25 Módosítva: 2008.01.31 21:25

Tisztelt Autójogász!

Kétütemű Trabantom van és januárban lejárt a műszakim. A szerelő azt mondta, hogy katalizátort kell venni hozzá. A Tv-ből, rádióból pedig azt hallom, hogy még egy pár évig változatlanul gurulhatnak a trabik. Mi az igaz?

Köszönettel:

Évi

Tisztelt Évi!

Sem tavaly év végén, sem az idén nem jelent még meg olyan jogszabály módosítás, ami alapján a Trabantok közlekedését kedvezőbben szabályozná, bár a híradásokban azt lehetett hallani, hogy a gazdasági és közlekedési minisztérium további 4 év haladékot fog adni a Trabantosoknak. Egyelőre tehát még nincs hivatalos információ ez ügyben.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Eltiltás mérséklése

2008. január 31., 21:20 Módosítva: 2008.01.31 21:20

Tisztelt Autójogász!

2007 áprilisában balesetet okoztam, a járművet ittasan vezettem. Júliusban a bírósági végzés szerint 105 000 Ft büntetést és a járművezetéstől 3 évre történő eltiltást kaptam. Azóta nem vezettem járművet. Az lenne a kérdésem, hogy jogilag lehetséges-e, hogy a járművezetéstől való eltiltásomat mérsékeljék?

Köszönettel:

K. I.

Tisztelt K. I.!

Abban az esetben fordulhat ilyen kérelemmel a bírósághoz, ha utóbb olyan mértékben megváltoztak a körülményei, hogy indokolt a korábbi döntés megváltoztatása méltányosságból. Itt nagyon kivételes, súlyos, negatív változásokra kell gondolni, pl. közeli hozzátartozója (házastársa, gyermeke) súlyos, tartós betegsége, ami nélkülözhetetlenné teszi a gépkocsival való közlekedést.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Nagyapa kérdése

2008. január 31., 21:13 Módosítva: 2008.01.31 21:13

Tisztelt Autójogász!

Négyütemű Wartburg személykocsival rendelkezem. A hátsó ülésen nincs biztonsági öv, beszerelése sem lehetséges. Kérdezem, hogy a négyéves unokámat a hátsó ülésen utaztathatom-e?

Tisztelettel:

D. István

Tisztelt D. István!

Hogy az ilyen autókkal ne lehetetlenüljön el a családi közlekedés, a jogszabály (KRESZ) megengedi, hogy a hátsó ülésen a 3 évet betöltött gyermekek biztonsági gyermekülés nélkül utazzanak. "A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni: a) ha a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére a gépkocsi a gyári kialakítása alapján nem alkalmas (az ilyen kialakítású M1, N1, N2 és N3 kategóriájú gépkocsiban a 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, illetve a 3. életévét már betöltött és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek az első ülésen nem szállítható);".

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Forgalomból kivont jármű eladása

2008. január 31., 21:07 Módosítva: 2008.01.31 21:07

Tisztelt Autójogász!

El lehet-e adni egy forgalomból ideiglenesen kivont szgk-t? Ha igen, és az adásvételiben szerepel, hogy a vevő alkatrésznek vásárolta meg, akkor is kötelezettsége van a jármű átíratására? Vagy csak miután letelt a 6 hónap?

Köszönettel:

Ákos

Tisztelt Ákos!

Igen, a kérelemre ideiglenesen hat hónapra kivont járművet előbb is forgalomba lehet újra helyeztetni, az eljárás díját kell megfizetnie. Kérelemre még a forgalomból hatóságilag kivont járművet is újra forgalomba lehet helyezni, ha a kivonást elrendelő határozatban elrendelt kivonási ok megszűnt, pl. átírási kötelezettség elmulasztása, vagy lejárt műszaki vizsgával való közlekedés esetén az átírás teljesítése, ill. a műszaki vizsga letétele után. Ha a vevő alkatrésznek vásárolja, akkor is a nevére kell íratnia 15 napon belül és fizetnie kell az ezzel járó adókat, illetéket, biztosítást mindaddig, amíg a jármű kivonására sor kerül.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Terhelő vallomás a hozzátartozóra

2008. január 31., 21:00 Módosítva: 2008.01.31 21:00

Tisztelt Autójogász!

Érdeklődni szeretnék arról, hogy valóban változott-e az a törvény, miszerint, ha valakit gyorshajtáson, vagy egyéb szabálytalankodáson kapnak, de nem állítják meg, az hivatkozhat arra, hogy az autóját közeli hozzátartozó/barát vezette, akinek személyére nem köteles a tulajdonos terhelő vallomást tenni? Azt tudom, hogy tavaly tervezték ennek a törvénynek a szigorítását, ennek alapján a tulajdonost büntetnék, azonban, ha jól tudom, a köztársasági elnök visszadobta a javaslatot alkotmányossági okokra hivatkozva. Egy sajnálatos gyorshajtás kapcsán kérdezném, milyen formában él ma ez a törvény? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:

S. Gábor

Tisztelt S. Gábor!

A jelenleg hatályos törvényszöveg az alábbi: (1999. évi LXIX. Törvény a szabálysértésekről 57. § (1) bekezdés): "A tanúvallomást megtagadhatja a) az eljárás alá vont személy hozzátartozója; b) az, aki magát vagy hozzátartozóját bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésével vádolná, az ezzel kapcsolatos kérdésben." Tehát ebben a kérdésben nincs változás. Azonban 2008. január 1-én módosult a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv. és hatályba lépett a 410/2007. (XII. 29.) Korm. rendelet, mely az egyes közlekedési szabályszegéseket közigazgatási bírsággal rendel sújtani: a bírságot a gépjármű üzembentartója köteles megfizetni. Az üzembentartó az elkövetett szabálytalanságért objektív felelősséget visel, ez alól csak akkor mentesül, ha igazolja, hogy a járművet kinek adta át használatba. A közigazgatási bírság kivetését türelmi idő megállapításával 2008. május 1-jével kell alkalmazni, az ezt megelőző időszakban az eljáró hatóság csak figyelmeztetést alkalmazhat. Tehát szabálysértési eljárásban nem vagyunk kötelesek közölni, ki vezette a járművet, de ettől függetlenül rendőrségi hatáskörbe sorolt közigazgatási bírságolás alanyai leszünk. A legenyhébb bírság 30ezer Ft, a legmagasabb 300 ezer Ft lesz. A hivatalos indokolás szerint ugyanis tűrhetetlen, hogy évente több mint 1200 ember hal meg és 30 ezer ember sérül meg közlekedési balesetekben, miközben több mint 100 ezer gyorshajtás miatti feljelentésnek és egyéb közlekedési szabálysértéseknek nem lehet érvényt szerezni a jelenlegi szabályozási keretek között. Ezért szükséges egy olyan igazgatási bírságolási rendszer jogszabályi bevezetése, mely alapján a gépjármű üzemben tartója objektív alapú felelősséget visel az általa üzemeltett gépjárművel elkövetett közlekedési szabályszegésekért.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Casco felmondása

2008. január 31., 20:53 Módosítva: 2008.01.31 20:53

Tisztelt Autójogász!

2003. 06. 08-án kötöttem cascót új autó vásárlásakor. Az új biztosítóval, ahová át szeretnék menni, 2007. 11. 24-én megkötöttük a szerződést, mert azt mondta nekem az üzletkötő, hogy évvégén is fel lehet mondani a casco biztosítást. Levélben írtam felmondó nyilatkozatot az előző biztosítónak és kértem küldjenek bonus és kártörténeti igazolást, amit postáztam. Telefonon felkerestek, hogy nem adnak bonus igazolást, mert nem évfordulóra mondtam fel, és díjnemfizetéssel megszüntetik a biztosításomat. Ezért az új biztosító bonus (C03) igazolás nélkül sokkal drágább a havi biztosítási díj. Kérdésem a szabályok szerint mikor lehet felmondani a cascó szerződést: szerződéskötés évfordulóján vagy évvégén? Gyors válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:

M. János

Tisztelt M. János!

Meg kell néznie a casco biztosítása általános szerződési feltételeit. Van olyan biztosító, mely olyan cascot kínál, ami a naptári évre szól, tehát december 31-gyel felmondható. Más biztosítóknál viszont a határozatlan időtartamú biztosítási szerződést a biztosítási év végére azaz a kötés dátumának megfelelő nappal lehet felmondani. Több biztosító arra is lehetőséget kínál, hogy a casco biztosítást közös megegyezéssel bármikor megszüntethessék. A szerződési feltételek erre a kérdésre a választ egyértelműen tartalmazzák.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Oktató lennék

2008. január 31., 20:44 Módosítva: 2008.01.31 20:44

Tisztelt Autójogász!

Miként lehetséges, hogy valaki gépjárművezető-oktató legyen? Milyen rendszerességgel, hogyan indulnak tanfolyamok, kb. mennyibe kerül?

Köszönettel:

B. Beatrix

Tisztelt B. Beatrix!

A szakoktatók képzése felsőfokú szaktanfolyamon történik. Szakoktatói tanfolyamra az iskolázható be, aki sikeres szakoktatói felvételi vizsgát tett. A szakoktatói tanfolyami felvételi vizsgára jelentkezés feltételei: betöltött 22. életév, a felsőfokú oktatási intézményben folyó képzéssel együtt végzett szakoktató képzés kivételével, ahol a korhatár a betöltött 20. életév, érettségi, büntetlen előélet; a kizárólag elméleti szakos szakoktatói tanfolyamhoz legalább két éve érvényes B kategóriás nem kezdő vezetői engedély, a gyakorlati szakos szakoktatói tanfolyamhoz az oktatni kívánt kategóriának megfelelő és a B kategóriára legalább két éve érvényes nem kezdő vezetői engedély. Részletes információkat a területi közlekedési felügyeletnél kaphat, illetve felkeresheti a központi hivatalt (Budapest, 6. kerület, Teréz krt. 68., Tel.:06-1-373-1442)

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István