Vontatott jármű okozott balesetet

2008. január 31., 20:14 Módosítva: 2008.01.31 20:14

Tisztelt Autójogász!

Egy vontatott jármű okozott balesetet. Elszakadt a vontatókötele és a kijelölt parkolóban várakozó gépkocsimnak rohant. A kár tetemes, a felelősséget az okozó elismerte. Két biztosító a Hungaria és a Máv vett részt a kár rendezésében. Egyik sem akarja a felelősségét elismerni. Kérdésem hol találom a felelősség vállalásra vonatkozó jogszabályt? Semmit mondó paragrafusokra hivatkoznak, ami vontatás szabályait tartalmazza. Ez az eset augusztusban történt. Tudtommal a felelőséget a vontatónak kell vállalni de nem találom a KRESZ-ben az ide alkalmazható részt.

Köszönöm a válaszát:

Á. János

Tisztelt Á. János!

A kötelező biztosítás általános szerződési feltételei szerint a gépjárművek kötelező felelősségbiztosítása azoknak a megalapozott kártérítési igényeknek a kielégítésére terjed ki, amelyeket a biztosított személyekkel szemben a biztosítási szerződésben megjelölt gépjármű üzemeltetésével okozott kár miatt támasztanak. A kulcsszó ebben a meghatározásban az üzemeltetés. Ha a járművet nem üzemeltetik, hanem pl. vontatják, és eközben okoz balesetet, a Polgári Törvénykönyv kártérítési szabályai alapján kell a károkozót (vontatót) közvetlenül felelősségre vonni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Utánképzésen

2008. január 31., 20:07 Módosítva: 2008.01.31 20:07

Tisztelt Autójogász!

Lenne egy kérdésem: 2007. 12. 03-án elvégeztem a feltárást, de még semmi papírt nem kaptam. Mennyi ideig kell még várni, ez nincs jogszabályban szabályozva?

Köszönettel:

Tamás

Tisztelt Tamás!

A feltárással az utánképzésnek még nincs vége, érdemben utána kezdődik, ugyanis a feltáró foglalkozás eredményétől függően a területi közlekedési felügyelet kijelöli azt a programot, amely a feltárt hiányosságok megszüntetésére a legmegfelelőbb. Az erről rendelkező jogszabály szerint az utánképzést a jelentkezéstől számított 60 napon belül be kell fejezni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ne adjuk ki adatainkat a károkozónak

2008. január 31., 20:02 Módosítva: 2008.01.31 20:02

Tisztelt Autójogász!

Eszembe jutott egy téma, aminek talán egy blog-ot, vagy akár egy egész cikket lenne érdemes szentelni. Nagyon sok adatvédelmi korlátozásról hallunk mostanában, amiknek egy részével egyetértek, egy részével pedig nem. Viszont van egy számomra, és az autóstársadalom számára egy meglehetősen érdekes kérdés ezzel kapcsolatban. A minap hallottam ebéd közben egy beszélgetést a szomszéd asztalnál, ahol is elmondta egy idősebb úriember, hogy egy nagy fekete autóval (a presztismárkáknak tartott márka egyikével) belémentek hátulról. Teljesen egyértelmű volt, hogy a hátulról érkező volt a vétkes. A nagy fekete autóból kiszállt egy nagy ember, aki azt mondta a vétlen félnek, hogy vannak kapcsolatai, ahhoz, hogy ha esetleg kárbejelentőt akarna kitöltetni vele az esetről, akkor megtalálják és .... Persze az idős ember nem mert semmit csinálni, így elhajtott a törött autójával, amit saját pénzén kellett megcsináltatnia. Miért kell a baleseti bejelentőre a személyes adatokat ráírni, amikor elég lenne az autók adatai, és a kötvényszám, amik alapján egyértelműen azonosítani lehet a gépjárműveket, valamint a szerződő feleket? Miért kell, hogy kiadja az ember ilyenkor a lakcímét, és személyes okmányainak a számát? Hiszen ezzel elkerülhetőek lennének a hasonló "cserbenhagyásos" esetek, mert azért annak kevés esélye van, hogy valakinek olyan kapcsolatai legyenek, hogy az autó adatai, vagy a szerződésszám alapján megtudják, hogy az illető hol lakik, és jól elagyabugyálják, vagy akármit csináljanak vele. Ezeknek az esteknek is a nagy része csak pókerarc, de az ember nem tudja, hogy a másik tényleg csak blöfföl-e, vagy valóban képes ilyesmire. Hát ez jutott eszembe. Ha már annyira az adatvédelem a cél, akkor ez így szerintem nincsen jól.

Üdvözlettel:

Árpi

Tisztelt Árpi!

Egyetértve és figyelemfelhívásként közzétesszük a levelét. Valóban szükséges lenne egy megnyugtatóbb szabályozásra, hiszen a biztosítóknak tényleg nem jelenthet gondot a beazonosításunk egy balesetet követően sem. A másik elérendő cél pedig az volna, hogy ne hagyjuk magunkat megfélemlíteni, bármennyire nehéz is ez egy ilyen szituációban. Ha ezek a fenyegetős típusok mindig megússzák rendőrségi eljárás nélkül, még erőszakosabbá és gátlástalanabbá válnak.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Nem akarom az államot eltartani_

2008. január 31., 19:51 Módosítva: 2008.01.31 19:51

Tisztelt Autójogász!

Érdeklődni szeretnék: magyar rendszámos autóm van és szeretnék amerikai biztosítóhoz tartozni, mert sokkal olcsóbbak, mint a magyar biztosítók. Nem akarom az államot eltartani, mi a teendőm?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Magyarországon a biztosítókról és a biztosítási tevékenységről szóló törvény, valamint a kötelező biztosításról szóló kormányrendelet szabályozza ezt a kérdést. Ezek alapján kötelező biztosítást olyan szervezeteknél lehet kötni, melyek a székhelyük tagállamában engedélyt kaptak a gépjármű-felelősségbiztosítási tevékenység végzésére, és a Magyar Köztársaság területén az e rendeletben foglaltaknak megfelelően a gépjármű-felelősségbiztosítási tevékenység folytatására jogosultak. Jogosult lehet harmadik országbeli (azaz nem EU tagállamban lévő székhelyű) biztosító is kötelező biztosítást kötni, ha Magyarországon fiókot nyit és tevékenységét a PSZÁF-nél engedélyezteti.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Gépjármű vétel és eladás

2007. december 31., 18:25 Módosítva: 2007.12.31 18:25

Tisztelt Autójogász!

2003. áprilisban 3 500 000 Ft-ért vásárolt Opel Astra gépkocsimat 2007. decemberében el kívánom adni 2 000 000 Ft-ért. Kell-e személyi jövedelemadót fizetnem? Az APEH szerint igen (az eladási ár nagyobb, mint 250 000 Ft), szerintem nem kell, mert az eladási ár kisebb, mint a vásárlási ár, jövedelmem nem keletkezett. Nem kell az adóbevallásban szerepeltetni a gépkocsi eladást.

Köszönettel várom válaszát.

L. András

Tisztelt L. András!

A személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezését fogom Önnek idézni válaszul: "58. § (2) Ingó vagyontárgy átruházásából származó bevétel minden olyan bevétel, amelyet a magánszemély az átruházásra tekintettel megszerez. Ilyennek minősül különösen az eladási ár, a cserében kapott dolognak a jövedelemszerzés időpontjára megállapított szokásos piaci értéke, valamint az ingó vagyontárgy gazdasági társaság vagy más cég részére nem pénzbeli hozzájárulásként (nem pénzbeli betétként) történő szolgáltatása esetén a vagyontárgynak a társasági szerződésben, más hasonló okiratban meghatározott értéke. (3) Az ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelmet úgy kell megállapítani, hogy a bevételből le kell vonni az átruházó magánszemélyt terhelő következő igazolt költségeket (kivéve azokat, amelyeket valamely tevékenységéből származó bevételével szemben költségként már elszámolt): a) a megszerzésre fordított összeget, és az ezzel összefüggő más kiadásokat; b) az értéknövelő beruházásokat; c) az átruházással kapcsolatos kiadásokat." Ez a szabály akkor nem alkalmazható, ha az ingó vagyontárgy elidegenítése üzletszerűen történik.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Autóvétel törzskönyv és műszaki nélkül

2007. december 31., 18:23 Módosítva: 2007.12.31 18:23

Tisztelt Autójogász!

Vettem egy autót, a tulajdonos elvesztette a törzskönyvet. Mi a teendő ebben az esetben és az autón nincs érvényes műszaki sem.

Köszönöm:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Reméljük, az eladó megfelelően igazolta törzskönyv nélkül is, hogy tulajdonosa a járműnek, mivel a törzskönyv szolgálna ennek hitelt érdemlő igazolására. A törzskönyv elvesztését be kell a tulajdonosnak jelentenie az okmányirodában, ahol intézkednek arról, hogy az elvesztést a Magyar Közlönyben közzétegyék. Ezt követően 15 nap elteltével a törzskönyvről másolat állítható ki. Nem kell azonban pótolni a törzskönyvet, ha annak elvesztése, megsemmisülése, megrongálódása a tulajdonjog változásának nyilvántartásba vételére irányuló hatósági eljárás megindítását megelőzően történt, és a jármű tulajdonjogának jogszerű megszerzését az ügyfél az eljárásban hitelt érdemlően igazolja. Részletesebb felvilágosítást az okmányiroda ad a benyújtott iratok alapján. Fontos azonban tudnia, hogy érvényes műszaki vizsga nélkül a járművet nem fogják átírni. Tehát az átírásra rendelkezésre álló 15 nap alatt még a műszakiztatást is el kell intézni. Ha emiatt csúszik az átírás, meg fogják bírságolni, illetve a járművet még a forgalomból is kivonhatják.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

VW Jetta vásárlásának költségei

2007. december 31., 18:20 Módosítva: 2007.12.31 18:20

Tisztelt Autójogász!

Szeretnék vásárolni egy VW Jetta 2, 1984-es évjáratú, 1800 ccm-es, benzines autót. Milyen költségekre számítsak a vételáron felül (teljesítményadó, súlyadó, átíratás, biztosítás stb_) Fontos volna, hogy az kb. milyen összeg, mert egy fix összeg áll csak rendelkezésemre megvásárolni és saját tulajdonúvá tenni az autót. A biztosítással kapcsolatban én 20 éves vagyok és ez lesz az első saját autóm, több mit 2 éve van jogosítványom.

A válaszát előre is köszönöm

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

2007-es díjakkal számolva: 6000 Ft a forgalmi engedély, és 6000 Ft a törzskönyv, az átírás illetéke pedig 15 Ft köbcentinként, azaz kb. 27.000 Ft. Ezeket az átíráskor nyomban ki kell fizetni. Súlyadó és teljesítményadó ugyanazt takarja, egy önkormányzatnak befizetendő adó, aminek éves díja korábban az autó súlya, jelenleg pedig a teljesítménye alapján van meghatározva. A teljesítményadót évente két részletben szedik be tavasszal és ősszel. Az adó mértéke a gyártási évet követő 16. naptári évben és az azt követő naptári években 120 Ft/kilowatt, azaz pl. 82 kwattal számolva 9.840 Ft. A kötelező biztosítás negyedéves díjú, csekken, átutalással vagy inkasszóval lehet teljesíteni. Mértéke a megadott adatokon kívül több tényezőtől jelentősen függ: pl. van-e gyermeke, közszolgálati dolgozó-e, pontosan mikor szerezte a jogosítványt, van-e valamelyik biztosítónál egyéb biztosítása, fontos tényező, hogy hol lakik, budapestieknek, vonzáskörzetben lakóknak, nagyvárosiaknak drágább a biztosítás. Lehet pl. 10.000, de akár 25.000 Ft is negyedévente a fenti adatok függvényében. Vannak közismert internetes biztosításközvetítő cégek (pl. www.biztosítas.hu, www.netrisk.hu), ahol adatait értelemszerűen kitöltve egyrészt jelentős online biztosításkötési kedvezményt kap, másrészt megtudja, melyik biztosítónál mennyibe kerül a biztosítás, így kiválaszthatja a legolcsóbbat és a szerződést az interneten keresztül megkötheti.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

A kútnál rosszul jártak el

2007. december 31., 18:15 Módosítva: 2007.12.31 18:15

Tisztelt Autójogász!

Pénteki napon vásároltam egy benzinkútnál matricát. A bizonylatot és az igazoló matricát is megőriztem. A rendszámom és dátum hibátlanul szerepel rajta. Rá egy hónapra (most) mégis kaptam egy levelet miszerint az adott napon és 2 nappal később matrica nélkül közlekedtem, ezért fizessek be a csatolt csekkel együtt 24 000ft-ot, ha ezt nem teljesítem, 15 napon belül akkor pedig 126 000Ft-ot! Felhívtam a pályamatricához tartozó ügyfélszolgálatot, ahol azt az információt kaptam, hogy a vásárolt vonalkódhoz nem az én rendszámom tartozik és valószínűleg a benzinkútnál hibáztak. Lehet, hogy több matricát is eladtak egy vonalkóddal (nem értem hogy lehetséges ez). Kérték, küldjem el a bizonylatot és a forgalmim másolatát, és kivizsgálják az ügyet. Mivel nem én hibáztam, akkor milyen jogon követelnek azonnal fizetést tőlem...ha pedig Ők hibáztak, akkor egy sima elnézéssel el van intézve a dolog?? Arról nem beszélve, hogy egy évig meg kell őrizni ugyebár a bizonylatot és bármikor követelhetik visszamenőleg. Milyen jogom van ilyenkor a felháborodás maximális kinyilvánítására?? Várom mielőbbi válaszát!!!

Köszönettel:

N. Szabolcs

Tisztelt N. Szabolcs!

A nyilvánosságra hozás jó eszköz. Reklamációját megismételheti, esetleg megírhatja a fogyasztóvédelmi felügyelőségnek is, az elkövetett hibáért további elégtételt ugyan nem fog kapni, de legalább jelezte egy jó drágán igénybe vett szolgáltatás rossz minőségét, alacsony színvonalát. Sok kicsi reklamáció sokra megy. Aki pedig kicsit bizonytalanabb, mint Ön, utánajárás és reklamáció nélkül befizeti hasonló esetben a pótdíjat, örülök, hogy Önnél legalább kiderült, hogy a szolgáltató gépezet is össze tudja keverni a dolgokat.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Fizessek súlyadót a meg nem vett autóra?

2007. december 31., 18:09 Módosítva: 2007.12.31 18:09

Tisztelt Autójogász!

Kaptam egy levelet a helyi Önkormányzattól, hogy nemrég vettem egy autót és fizessem be a súlyadót. Ezzel "csak" az a gond, hogy én nem vettem meg azt az autót! Mivel pont hétvége van, így csak hétfőn tudok a dolognak utána járni, de nem igazán tudom, hol-merre menjek, hogy lekerüljön a nevemről a kocsi. Első körben persze az Önkormányzathoz fogok menni, de nagyon megköszönném, ha tudna tanácsot adni, utána hova-melyik hivatalhoz forduljak segítségért.

Üdvözlettel:

M. Erika

Tisztelt M. Erika!

Az önkormányzaton túl természetesen az okmányirodába kell bemennie, mivel az önkormányzat adóhatóságát az okmányiroda értesíti a gépjármű tulajdonosok adatairól. Ott tudja megérdeklődni, hogy milyen autóvételről van szó és érdemi reklamációt is ott kezdeményezhet.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Érdeklődés törzskönyvről

2007. december 31., 18:06 Módosítva: 2007.12.31 18:06

Tisztelt Autójogász!

Törzskönyvvel kapcsolatban szeretnénk segítséget kérni Öntől. Egy Bt. tulajdonában lévő személygépjármű ezen iratáról lenne szó, amit a beltag állítása szerint az autó vásárlásakor nem kapott meg, pedig a forgalomba helyezés 2001-es dátumú volt. Sajnos időközben a beltag elhunyt és erről a törzskönyvről még mindig nem tudunk semmit. Gondoltunk már arra is, hogy valamelyik banknál lehet, de az autó nem hitelre lett megvéve. Amire kíváncsiak lennénk, hogy hol és milyen iratokkal lehet azután érdeklődni, hogy egyáltalán létezik-e ez a törzskönyv?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Az okmányirodába kell bemenni (forgalmi engedéllyel és a tulajdonszerzést igazoló irattal pl. adásvételi szerződés vagy számla) és ott jelezni, hogy a törzskönyv elveszett vagy megsemmisült. Az is lehet, hogy a törzskönyvet nem vették át, mivel az postai úton kerül kiküldésre a tulajdonosnak, ha a tulajdonos nem vette át, az okmányiroda egy évig megőrzi, ezt követően megsemmisítésre megküldi a kiállító központi hatóságnak. Elvesztés, megsemmisülés esetén az okmányiroda értesítése alapján a törzskönyv sorszámát a Magyar Közlönyben a Hivatal közzéteszik, majd a közzétételét követő 15. nap eltelte után a törzskönyv pótolható. Nem kell azonban pótolni a törzskönyvet, ha annak elvesztése, megsemmisülése, megrongálódása a tulajdonjog változásának nyilvántartásba vételére irányuló hatósági eljárás megindítását megelőzően történt, és a jármű tulajdonjogának jogszerű megszerzését az ügyfél az eljárásban hitelt érdemlően igazolja.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Matrica bosszúságok

2007. december 31., 18:03 Módosítva: 2007.12.31 18:03

Tisztelt Autójogász!

2007-ben az M3-as autópályán közlekedtem, matricát benzinkútnál vettem, azt a pénztáros töltötte ki. A rendszám XXX-480, helyett XXX-048-at írt a szelvényre. A szelvényt jóhiszeműen aláírtam, "ahogy illik". Az autópálya kezelő a lefényképezett valós rendszám alapján a bírságot megküldte, ezt megkifogásoltam, és a számlamásolatot megküldtem. Az autópálya kezelő ezt nem fogadta el, mondván, hogy karaktereltérés van a számla és a fotó között. Álláspontom szerint nincs karaktereltérés csak csere. Jól gondolom? Egyebekben fogyasztóvédelmi szempontból nem kifogásolható, hogy a kútnál a pénztáros - ellenőrzés nélkül - gépelgeti és írogatja a bizonylatot? Van-e jelentősége, hogy pl. XXX-048-as rendszámmal nincs is autó Magyarországon?

Előre is köszönettel:

M. Gyula

Tisztelt M. Gyula!

Egyrészt a díjfizetésről szóló 36/2007. (III. 26.) GKM rendelet leszögezi, hogy jogosulatlan úthasználatnak minősül, ha a rendszám nem egyezik a matricára és/vagy bizonylatra írt rendszámmal. Másrészt a rendelet 8. § (6) bekezdése azt mondja ki, hogy: "A matricán vagy az értékesítéskor a kinyomtatott bizonylaton vagy az elektronikus szolgáltatás útján megváltott használati jogosultság keretében való téves rendszám feltüntetés esetén - legfeljebb 2 karakter eltérésig - lehetőség van az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálati irodájában a matrica cseréjére és a helyes rendszám rögzítésére. Az eljárás során be kell mutatni a gépjármű forgalmi engedélyét, a matricavásárlást igazoló bizonylatok valamelyikét - elektronikus szolgáltatás útján megváltott használati jogosultság esetében a szervezet által küldött nyugtázó értesítést -, valamint le kell adni a téves rendszámra szóló matricát. Az általános forgalmi adót tartalmazó átírási díj 1000 Ft." Talán ezzel a rendelkezéssel még próbálkozhatna. Annak, hogy a beütött rendszámmal nem is közlekedik autó, esetleg bírósági eljárásban lehet jelentősége, ha odáig jutna az ügye. A mobilos, telefonos és internetes matricavásárlással a kezünkbe is vehetjük a rendszámbeírás jogát, de a kútnál is célszerű azért átfutni az adatokat.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Barátomtól ellopták az autómat

2007. december 31., 17:58 Módosítva: 2007.12.31 17:58

Tisztelt Autójogász!

A problémám, amivel Önökhöz fordulok a következő. A múlt héten ellopták az autómat. Az autómat /igaz kölcsönadási szerződés nélkül/ kölcsönadtam egy barátomnak októberben. Az autómat múlt héten ellopták tőle. A forgalmi engedélyt benne felejtette a barátom. A casco-biztosításhoz lejelentettük a kárt, és ott tájékoztattak, hogy a kárösszegből levonást fognak eszközölni a forgalmi engedély hiánya miatt. Az, hogy kölcsönben volt az autóm nála igazolható, mert a rendőrségi bejelentést ő tette meg és ezen ő is elismeri ezt. Ma voltam nála, hogy tisztázzuk, hogyan tovább, és konkrétan rám mosolygott, hogy ő nem fizet semmit, merthogy szerinte bárhonnan ellophatták volna az autót. Azt hogy a forgalmi bennfelejtése végett az önrész növekszik szintén nem érdekli, és az sem hogy tavasszal vettem az autót 3 millió Ft-ért, és a casco csak a hitelösszegre érvényes, ami 2,3 millió Ft volt amikor megvettem az autót. Az önerő, illetve az hogy nekem miatta havi 50.000 forintot kell törlesztőre fizetnem! Amíg nincs vége a rendőrségi ügynek, egy cseppet se érdekli. A kérdésem az lenne, hogy mit tehetek jelen esetben, hogy pénzemhez jussak. Köszönöm előre is segítségüket.

Tisztelettel:

Tamás

Tisztelt Tamás!

Ha a barátja önként nem vállalja a károk megtérítését, erre Ön sem kötelezheti Öt a rendőrségi eljárás lezárásáig, utána azonban már lesz erre lehetősége. A kölcsönadással ugyanis a kárveszély viselésének kötelezettsége eltérő megállapodás hiányában átszáll a kölcsönbevevőre. Tehát arra nem hivatkozhat a barátja, hogy ő azért nem felel a kárért, mert bárhonnan és bárkitől ellophatták volna a járművet. Egyet tehet, fizesse továbbra is a fizetési kötelezettségeket és az eljárás végén számítsa ki a kárt, ami a lopásból eredően érte és szólítsa fel a kölcsönbevevőt annak megfizetésére. Nemfizetés esetén pedig indítson kártérítési pert ellene.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Vettem egy autót az üzembentartótól

2007. december 31., 17:54 Módosítva: 2007.12.31 17:54

Tisztelt Autójogász!

Vettem egy autót, de az eladó, aki mellesleg a forgalmi szerint nem is a tulajdonos (neki is csak adásvételije van, mivel nem írta át az autót) és a törzskönyvet nem tudja prezentálni mondván, hogy az okmányirodában van. De az adás-vételinkre ráírtuk, hogy amennyiben nem tudom átírni az autót, köteles visszafizetni a vételárat. Szóval kérdésem a következő, hogy a törzskönyv kezemben léte nélkül is át tudom e írni az autót, mert állítása szerint a törzskönyv az okmányirodában van, szóval ha bemegyek az okmányirodába és minden papírom megvan kivéve a törzskönyv, ők láthatják-e a gépben, hogy megvan a törzskönyv és náluk van!? És így át tudnám-e írni?

Válaszát előre is köszönöm!

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Mindegy, hol van a törzskönyv, ha Ön nem a bejegyzett tulajdonostól vette az autót, nem tudja átíratni, ugyanis a járművet csak a tulajdonos adhatja el, vagy esetleg meghatalmazása alapján más személy is, de ezt megfelelően igazolni kell a hatóság előtt. Törzskönyvet minden autóról állítanak ki, ez nem az okmányiroda feladata, hanem egy központi hivatal (a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala) állítja ki és küldi meg postán a tulajdonosnak. A törzskönyv igazolja, hogy ki a jármű tulajdonosa, de mivel nem kell a forgalomban magunknál tartani, nem kell az üzembentartónak sem átadni. Törzskönyv nélkül tulajdonváltozás a nyilvántartásban és az okmányokon nem vezethető át. A törzskönyvet a jármű elidegenítésekor az új tulajdonosnak mindenkor át kell adni. Ez egy nagyon kockázatos dolog volt az Ön részéről, ugyanis, ha szerződésben vállalta is az "eladó", hogy visszaadja a vételárat, előfordulhat, hogy azt már elköltötte, és nem tudja visszaadni. Ebben az esetben Ön bírósághoz fordulhat, és akár évekig pereskedhet vele, majd jogerős ítélet birtokában végrehajtást kérhet ellene, de ha az eladónak nincs vagyona, letiltható jövedelme, akkor Ön évekig fizeti az eljárások költségét, és nagyon bizonytalan, hogy visszakapja-e a pénzét. Ilyen, szokásostól eltérő, vagy gyanús esetekben mindig hívjunk fel legalább egy ismerőst, de a legjobb, ha a vétel előtt bemegyünk az okmányirodába és tájékoztatást kérünk.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Engedély nélküli átalakítás

2007. december 31., 17:45 Módosítva: 2007.12.31 17:45

Tisztelt Autójogász!

Az lenne a kérdésem, hogy mit tehet a rendőr vagy a KFF embere, ha az igazoltatás során derül ki, hogy az autómban típusidegen motor van (a teljesítménye 3x-osa az eredetinek), amiről nincs semmi hivatalos dokumentációm, illetve engedélyem? Kaphatok-e ilyenkor pénzbírságot? És ha igen, mennyit? Illetve a bírságon kívül mivel tudnak még sújtani?

Válaszát előre is köszönöm!

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Először is az ellenőrzést végző rendőr a forgalmi engedélyt a helyszínen elveszi és szabálysértési eljárást kezdeményez Ön ellen, mely során Ön 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható. Másrészt a jármű nem helyezhető vissza a forgalomba, amíg a forgalminak megfelelő állapotba nem kerül a jármű, vagy amíg engedélyt nem kap az átalakításra.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Nem típusazonos motorcsere

2007. december 31., 17:39 Módosítva: 2007.12.31 17:39
1

Tisztelt Autójogász!

Kérdésemmel, nem biztos, hogy jó helyen járok, de hátha...Van egy 1986-os 1.3-as 2105-ös Ladám. Éppen felújítás alatt van, karosszéria, fényezés stb. Vettem egy 2000ccm-es befecskendező rendszeres Argenta motort, és szeretném, ha hivatalosan is be lehetne építeni, nem csak illegálisan, hátha belefutok egy szigorú ellenőrzésbe, és ugrik a forgalmi. Kérdésem pedig az, hogy kiadnak-e még ilyen átalakításokra engedélyt, és ha igen, kitől kell először kérelmezni?

Üdv:

Cs. Klaudia

Tisztelt Cs. Klaudia!

A szabályos elintézéshez előzetes engedélyt kell kérnie a Nemzeti Közlekedési Hatóság területileg illetékes igazgatóságánál (lánykori nevén a közlekedésfelügyeletnél). Jármű átalakításához új, felújított, javított, illetve bontás során kinyert, javítás nélkül beépíthetőnek minősített alkatrészek használhatók. Ha megkapta az előzetes engedélyt, az átalakított járművet időszakos műszaki vizsgára be kell mutatni, ha az átalakított jármű a követelményeknek megfelel, az átalakítással létrehozott változásról a közlekedési hatóság Műszaki adatlapot állít ki. Ezt követően az okmányirodában be kell nyújtania a motor tulajdonjogának jogszerű megszerzését igazoló okiratot(szerződés, számla stb.), a közlekedési hatóság által kiállított Műszaki Adatlapot, (típusazonos motorcsere esetén elég lenne a szakszervíz igazolása), a regisztrációs adó megfizetéséről szóló igazolást, forgalmi engedély, illetve törzskönyv illetéke megfizetését tanúsító igazolást.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Elveszett a zöldkártya

2007. december 31., 17:25 Módosítva: 2007.12.31 17:25

Tisztelt Autójogász!

Még nyáron elveszett a jogsim a zöldkártyával együtt (nem rég újonnan vásárolt autó). A jogosítványt rögtön újonnan csináltattam, de a zöldkártyát valahogy nem,mert nem is használtam az autót. Az a kérdésem, hogy mi a módja a zöldkártya csináltatásának, mennyibe kerül, és milyen papírok kellenek hozzá?

Köszönettel:

dr. D. Olga

Tisztelt dr. D. Olga!

A gépkocsik környezetvédelmi felülvizsgálatáról és ellenőrzéséről szóló 7/2002. (VI. 29.) GKM-BM-KvVM együttes rendelet 9. § szabályozza erre a kérdésre a választ. Eszerint az igazolólap hatósági engedélynek minősül, meglétét a rendőrség közúti ellenőrzés során ellenőrizheti és bírságolhatja Önt, ha nem tudja bemutatni. Az elveszett, eltulajdonított vagy megsemmisült igazolólap helyett fő szabály szerint másolat nem állítható ki, az igazolólap pótlására újabb felülvizsgálatot kell végezni. Ez alól egy kivétel van, ha a gépkocsi hatósági engedélyeinek elveszése, eltulajdonítása vagy megsemmisülése miatt az illetékes hatóság a gépkocsihoz új forgalmi engedélyt ad ki, úgy az elveszett igazolólapot kiállító felülvizsgáló hely az adott gépkocsira vonatkozó tanúsítvány alapján az érvényesség dátumának változatlanul hagyásával, vizsgálat nélkül új igazolólapot ad ki és plakettet helyez fel. Mivel Ön nem kapott új forgalmit, a környezetvédelmi felülvizsgálatot újra meg kell csináltatnia, ennek díja 2007-es árak szerint 4500 és 8500 Ft között mozog gépkocsitípustól függően.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kötelező tartozékok

2007. december 31., 17:21 Módosítva: 2007.12.31 17:21
4

Tisztelt Autójogász!

Sem a korábbi tanácsaiban, sem a KRESZ-ben nem találok utalást a személygépkocsi kötelező tartozékaira. Nem tudom pontosan, hogy az elakadásjelző háromszögön, az izzókészleten, és az elsősegélydobozon kívül mit kell még magamnál tartanom. Kérem, segítsen.

Tisztelettel:

V. Lajos

Tisztelt V. Lajos!

A gépjárműtartozékok felsorolását és a velük szemben támasztott követelményeket az 5/1990 KHVM és a 6/1990. számú KÖHÉM rendelet tartalmazza: Ezek a következők: tűzoltó készülék, elsősegélydoboz, izzólámpa készlet, elakadásjelző háromszög és kerékkitámasztó ék. Tűzoltó készüléket csak a 3500 kg megengedett legnagyobb össsztömeget meghaladó tehergépkocsin, mezőgazdasági vontatón és lassú járművön, valamint autóbuszon és veszélyes anyagot szállító járművön kell készenlétben tartani. Elsősegélydobozból oldalkocsi nélküli motorkerékpár és motoros tricikli esetében A típusú, személygépkocsi, tehergépkocsi, oldalkocsis motorkerékpár, mezőgazdasági vontató és lassú jármű, valamint a kizárólag menetrendszerű helyi járatban közlekedő autóbusz esetén B típusú, minden egyéb jármű esetén, ahol a szállítható személyek száma 10 vagy annál több, valamint a tűzoltó jármű esetében C típusú szükséges, mely a lejárati idejéig használható fel. Az izzókészletet minden gépjárművön, mezőgazdasági vontatón és lassú járművön készenlétben kell tartani (az első és hátsó helyzetjelző lámpában, a tompított fényszóróban, a féklámpában és az irányjelző lámpában használt izzólámpák minden fajtájából legalább egy-egy darabot, az izzólámpacsere elvégzéséhez szükséges szerszámokat, valamint a járművön alkalmazott olvadóbiztosíték minden fajtájából egy-egy darabot. Nem vonatkozik e kötelezettség azokra az izzólámpákra, amelyek cseréjéhez a gyártó szakműhely igénybevételét írja elő.) Az elakadásjelző készüléket az oldalkocsi nélküli motorkerékpár kivételével minden gépjárművön, mezőgazdasági vontatón és lassú járművön készenlétben kell tartani és annak jóváhagyási jellel kell ellátottnak lennie. Kerékkitámasztó ék: legalább két - a jármű rögzítésére alkalmas, megfelelő méretű és teherbírású és egy személy által könnyen kezelhető - kerékkitámasztó éket kell készenlétben tartani minden járművön, amelynek megengedett legnagyobb össztömege a 3500 kilogrammot meghaladja; illetve az olyan gépjárművön, mezőgazdasági vontatón és lassú járművön amely 3500 kilogrammot meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű pótkocsit vontathat. A fentiekből tehát önnek az elsősegély felszerelést, az izzókészletet és az elakadásjelző háromszöget kell kötelezően magánál tartania.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

NKH ellenőrzési feladatai

2007. december 31., 17:16 Módosítva: 2007.12.31 17:16
2

Tisztelt Autójogász!

Kérdésemet Ön előtt már leírtam e-mailben az NKH-nak is, de válaszra sem méltattak. A következőt szeretném tudni: Amennyiben az NKH dolgozói közúton ellenőrizni akarják a járművemet és ezt rendőr nélkül végzik, köteles vagyok-e megállni a karjelzésükre,vagy sem? Azt ugye én is tudom, hogy a rendőrnek köteles vagyok megállni, még akkor is, ha csak karjelzéssel intézkedik is, de ezeknek a nem egyenruhás embereknek is? Mit tehetnek, ha nem állok meg, vagy "uram bocsá", a megállás után közlöm velük, hogy nem vagyok hajlandó az okmányaimat átadni /személyi, forgalmi/,csak a rendőrnek, valamint a járművem ellenőrzésének a lehetőségét megtagadom és ezután otthagyom őket. Nagyon kérem önt, hogy e kérdésre, ha módjában áll, akkor soron kívül válaszolni szíveskedjék.

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 44. §-a határozza meg, hogy a közúti közlekedéssel kapcsolatos ellenőrzési feladatokat mely hatóságok láthatják el. Így pl. a járművek összeépítésére és átalakítására vonatkozó előírások megtartására, valamint a külön jogszabályban meghatározott alkatrészek minősége tanúsításának meglétére, a járműfenntartó tevékenység folytatása feltételeinek megtartására, a közutak állapotára, tisztaságára, nem közlekedési célú igénybevételére, a közút kezelőjének hozzájárulásához vagy a közlekedési hatóság engedélyéhez kötött járművek közlekedésére vonatkozó szabályok megtartását a közlekedési hatóság azaz az NKH ellenőrizheti. Az NKH ellenőrzi még az egyes áruszállítással kapcsolatos közlekedési előírások megtartását is, valamint a külföldi járműveknél a közlekedési rend megtartását is. A törvény 44. § (3) bekezdése szerint: "Az ellenőrző hatóság jelzésére a jármű vezetője a járművet köteles megállítani, személyazonosságát és járművezetési jogosultságát igazolni, a jármű és tartozékai, a rakomány, az okmányok ellenőrzésével kapcsolatos felhívásnak eleget tenni. Az ellenőrzés során az ellenőrző hatóság a járműhöz és tartozékaihoz, a rakományhoz tartozó okmányokat a helyszínen időlegesen elveheti, továbbá a jármű műszeres ellenőrző vizsgálatát vagy kötelező javítását rendeli el, amelynek a helyszínére történő közlekedésre a jármű vezetőjét utasíthatja. A kötelezően elrendelt javítás elvégeztetéséről az ellenőrző hatóságnak meg kell győződnie, az ezzel kapcsolatosan a hatóság részéről felmerült költségeket az eljáró hatóság megtérítteti a jármű üzembentartójával. A jármű vezetőjének vezetési és pihenőidejére vonatkozó (_) előírások megsértése esetén az ellenőrző hatóság a pihenőidő letöltését rendeli el." Ezen túlmenően meghatározott esetekben a jármű továbbközlekedését - ellenőrzési jegyzőkönyv kiállításával, a forgalmi engedély időleges, elismervény átadása melletti helyszíni elvételével és várakozóhely kijelölésével is - megtilthatja, vagy kötelezheti a járművet kijelölt várakozó helyen történő várakozásra a szabálytalanságok megszüntetéséig. Ezeket a feladatokat a törvény felhatalmazása alapján az NKH önállóan végezheti, nem szükséges mellettük a rendőri jelenlét.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ideiglenesen kivont jármű átírása

2007. december 31., 17:07 Módosítva: 2007.12.31 17:07

Tisztelt Autójogász!

Érdeklődni szeretnék, hogy mi a teendő abban az esetben, ha én egy olyan autót szeretnék megvásárolni, amit utána ideiglenesen kivonatok a forgalomból. Ugyanis amíg nincs meg a jogosítványom, szeretném rendbe rakni az autót, de addig feleslegesnek érzem azt hogy fizessem utána a fizetnivalókat. Abban az esetben, ha én egy olyan autót szeretnék venni, ami ideiglenesen ki van vonva a forgalomból, mit kell tenni? Át lehet így íratni?

Köszönettel:

Szandra

Tisztelt Szandra!

Ideiglenes kivonás esetén a rendszám és a forgalmi engedély is a tulajdonosnál marad, így ez nem akadálya a tulajdonjog átírásának. Ha forgalomban lévőként veszi meg és íratja át a járművet, az új forgalmit már az átírás lebonyolításakor megkapja, így nyomban kérheti is az ideiglenes kivonást, amit az igazgatási díj megfizetését követően azonnal be is jegyeznek.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Lakókocsi kötelezője

2007. december 31., 17:03 Módosítva: 2007.12.31 17:03

Tisztelt Autójogász!

Lakókocsimat csak a 3 nyári hónapban használom. Van-e lehetőség a kieső időszakra ideiglenesen a forgalomból kivonatni, és a kötelező biztosítási díjfizetést szüneteltetni?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Igen, van erre lehetőség, az ideiglenes kivonást igazolnia kell a biztosítónál, ennek alapján a biztosítási szerződés forgalmi engedélyre kötelezett gépjárművek esetében szünetel. A szünetelés a bejelentés napjától kezdődik és legfeljebb a kivonás tartamának forgalmi engedélybe bejegyzett lejártáig, vagy a gépjármű ismételt forgalomba helyezésig, de legfeljebb hat hónapig tart. Ha az üzemben tartó az újbóli üzembe helyezést hat hónapon belül nem jelenti be, a szerződés érdekmúlással megszűnik, azonban két éven belüli újbóli forgalomba helyezésénél a bónusz átvihető, tehát Önt emiatt hátrány nem éri. Az ideiglenes forgalomból kivonás időtartama azonban hat hónap, ennek leteltekor még egy három hónapos kivonással elérheti, amit szeretne, számolnia kell azonban a kivonási kérelmek igazgatási díjával, ami 2007-ben 1800 Ft/kérelem, és azzal is, hogy a forgalmi engedély "Hivatalos feljegyzések" rovata a rendszeres bejegyzések miatt be fog telni, ennek cseréje 2007-ben 6000 Ft.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Elvesztettem az irataimat

2007. december 31., 16:59 Módosítva: 2007.12.31 16:59

Tisztelt Autójogász!

A minap elvesztettem a pénztárcámat, benne minden iratommal (személyi, jogosítvány stb). Mivel az ünnepek alatt csak a központi okmányiroda van nyitva, továbbá még bizakodó vagyok, hátha visszaküldik, még nem igényeltem új jogosítványt, ám az egyik ismerősöm (nyugalmazott rendőr) szerint jelenleg is vezethetek, mivel lekérdezhető, hogy érvényes jogosítvánnyal rendelkezem. Tehát ha útlevéllel + az elvesztett iratokat taglaló rendőrségi bejelentőlappal a zsebemben autóba ülök, az valóban szabályos, vagy olyan, mint ha papírok nélkül vezetnék?

Előre is köszönöm a válaszát:

D. Á.

Tisztelt D. Á!

Csak az a szabályos, ha az iratokkal a zsebében közlekedik, azonban ilyen esetekben a rendőrök valóban figyelembe szokták venni, (az új iratok elkészítésének időtartama erejéig) hogy nem otthonfelejtett, hanem ellopott iratokról van szó. Az iratok pótlása iránt viszont haladéktalanul intézkedjen az ünnepek után.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Elsősegély jogszabályok

2007. december 31., 16:56 Módosítva: 2007.12.31 16:56

Tisztelt Autójogász!

Azt szeretném kérdezni, hogy a B kategóriájú gépjárműhöz való elsősegélycsomagról szóló jogszabályok érdekelnének, mert hallottuk, hogy a több éves csomagokért büntetnek.

Tisztelettel:

S. József

Tisztelt S. József!

A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 106. §-a szabályozza ezt a kérdést. A 106. § szerint a járműveken szabvány szerinti elsősegélynyújtó felszerelést kell készenlétben tartani: oldalkocsi nélküli motorkerékpár és motoros tricikli esetében A típusú, személygépkocsi, tehergépkocsi, oldalkocsis motorkerékpár, mezőgazdasági vontató és lassú jármű, valamint a kizárólag menetrendszerű helyi járatban közlekedő autóbusz esetén B típusú, minden egyéb jármű esetén, ahol a szállítható személyek száma 10 vagy annál több, valamint a tűzoltó jármű esetében C típusú kivitelben. A doboz csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időig használható fel, utána már nem megfelelő, (lejárt jogosítvánnyal sem lehet szabályosan közlekedni) azaz ki kell cserélni és a rendőr is jogosan büntet érte.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Mik a büntetőjogi vonzatok?

2007. december 31., 16:50 Módosítva: 2007.12.31 16:50

Tisztelt Autójogász!

A kérdésem az lenne, hogy milyen büntetőjogi vonzata van annak, ha olyan járművet vezetek, amire a jogosítványom nem jogosít fel? Például, ha a B kategóriás jogosítványommal, A (és nem A korl) típusú motorkerékpárt vezetek?

Tisztelettel:

R.R.

Tisztelt R.R.!

Engedély nélküli vezetésnek minősül, ha a közúti forgalomban olyan gépjárművet vezet, amelynek vezetésére hatósági engedéllyel nem rendelkezik, ez a szabálysértés százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A szabálysértési hatóság járművezetéstől eltiltást is alkalmazhat, ennek időtartama egy hónaptól egy évig terjedhet, továbbá a szabálysértés helyszíni bírsággal is büntethető.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Két autóm van

2007. december 31., 16:46 Módosítva: 2007.12.31 16:46

Tisztelt Autójogász!

Azt szeretném Öntől megtudni, hogy mit tehetek abban az esetben, ha két autóm van és a később megvett autón szeretném a bónusz fokozatomat kihasználni, mert az elsőt nem használom.

Köszönöm:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Ez úgy lehetséges, ha a régebbi autó biztosítási szerződése érdekmúlással megszűnik. Érdekmúlással történő megszűnésre akkor kerülhet sor, ha a gépkocsit eladja, vagy végleg kivonatja a forgalomból. Érdekmúlással szűnik meg a biztosítás akkor is, ha az üzemben tartó a gépjármű ideiglenes forgalomból történő kivonását igazolja, majd az újbóli üzembe helyezést hat hónapon belül nem jelenti be (ilyenkor először maximum hat hónapig szünetel a biztosítás, majd a szünetelés lejártakor, ha nincs igazolva az újbóli forgalomba helyezés, érdekmúlással megszűnik). Ezekben az esetekben a régi gépkocsival megszerzett bónuszt két éven belül érvényesítheti másik gépkocsira.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Elöl vagy hátul?

2007. december 31., 16:42 Módosítva: 2007.12.31 16:42

Tisztelt Autójogász!

A MAZDA mikrobusz hátsó ülésén gyárilag nincs beszerelve biztonsági öv. Az első ülésen utazhat-e gyermek ülésmagasítóval? 8 éves gyermekről van szó.

Köszönöm:

M. Kata

Tisztelt M. Kata!

Csak abban az esetben, ha a gyermek magassága már elérte a 150 cm-t. Ha ennél alacsonyabb, mivel már elmúlt 3 éves, utazhat hátul akkor is, ha gyermekbiztonsági rendszerben nem lehet rögzíteni. A KRESZ a 3 éven aluliaknál teszi azt a megkötést, hogy kizárólag gyermekbiztonsági rendszerben szállíthatók, így ha nincs hátul biztonsági öv, amire a gyermekülés szerelhető, ők nem utazhatnak a hátsó ülésen sem.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István