Elsősegély jogszabályok

2007. december 31., 16:56 Módosítva: 2007.12.31 16:56

Tisztelt Autójogász!

Azt szeretném kérdezni, hogy a B kategóriájú gépjárműhöz való elsősegélycsomagról szóló jogszabályok érdekelnének, mert hallottuk, hogy a több éves csomagokért büntetnek.

Tisztelettel:

S. József

Tisztelt S. József!

A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 106. §-a szabályozza ezt a kérdést. A 106. § szerint a járműveken szabvány szerinti elsősegélynyújtó felszerelést kell készenlétben tartani: oldalkocsi nélküli motorkerékpár és motoros tricikli esetében A típusú, személygépkocsi, tehergépkocsi, oldalkocsis motorkerékpár, mezőgazdasági vontató és lassú jármű, valamint a kizárólag menetrendszerű helyi járatban közlekedő autóbusz esetén B típusú, minden egyéb jármű esetén, ahol a szállítható személyek száma 10 vagy annál több, valamint a tűzoltó jármű esetében C típusú kivitelben. A doboz csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időig használható fel, utána már nem megfelelő, (lejárt jogosítvánnyal sem lehet szabályosan közlekedni) azaz ki kell cserélni és a rendőr is jogosan büntet érte.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Mik a büntetőjogi vonzatok?

2007. december 31., 16:50 Módosítva: 2007.12.31 16:50

Tisztelt Autójogász!

A kérdésem az lenne, hogy milyen büntetőjogi vonzata van annak, ha olyan járművet vezetek, amire a jogosítványom nem jogosít fel? Például, ha a B kategóriás jogosítványommal, A (és nem A korl) típusú motorkerékpárt vezetek?

Tisztelettel:

R.R.

Tisztelt R.R.!

Engedély nélküli vezetésnek minősül, ha a közúti forgalomban olyan gépjárművet vezet, amelynek vezetésére hatósági engedéllyel nem rendelkezik, ez a szabálysértés százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A szabálysértési hatóság járművezetéstől eltiltást is alkalmazhat, ennek időtartama egy hónaptól egy évig terjedhet, továbbá a szabálysértés helyszíni bírsággal is büntethető.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Két autóm van

2007. december 31., 16:46 Módosítva: 2007.12.31 16:46

Tisztelt Autójogász!

Azt szeretném Öntől megtudni, hogy mit tehetek abban az esetben, ha két autóm van és a később megvett autón szeretném a bónusz fokozatomat kihasználni, mert az elsőt nem használom.

Köszönöm:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Ez úgy lehetséges, ha a régebbi autó biztosítási szerződése érdekmúlással megszűnik. Érdekmúlással történő megszűnésre akkor kerülhet sor, ha a gépkocsit eladja, vagy végleg kivonatja a forgalomból. Érdekmúlással szűnik meg a biztosítás akkor is, ha az üzemben tartó a gépjármű ideiglenes forgalomból történő kivonását igazolja, majd az újbóli üzembe helyezést hat hónapon belül nem jelenti be (ilyenkor először maximum hat hónapig szünetel a biztosítás, majd a szünetelés lejártakor, ha nincs igazolva az újbóli forgalomba helyezés, érdekmúlással megszűnik). Ezekben az esetekben a régi gépkocsival megszerzett bónuszt két éven belül érvényesítheti másik gépkocsira.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Elöl vagy hátul?

2007. december 31., 16:42 Módosítva: 2007.12.31 16:42

Tisztelt Autójogász!

A MAZDA mikrobusz hátsó ülésén gyárilag nincs beszerelve biztonsági öv. Az első ülésen utazhat-e gyermek ülésmagasítóval? 8 éves gyermekről van szó.

Köszönöm:

M. Kata

Tisztelt M. Kata!

Csak abban az esetben, ha a gyermek magassága már elérte a 150 cm-t. Ha ennél alacsonyabb, mivel már elmúlt 3 éves, utazhat hátul akkor is, ha gyermekbiztonsági rendszerben nem lehet rögzíteni. A KRESZ a 3 éven aluliaknál teszi azt a megkötést, hogy kizárólag gyermekbiztonsági rendszerben szállíthatók, így ha nincs hátul biztonsági öv, amire a gyermekülés szerelhető, ők nem utazhatnak a hátsó ülésen sem.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ittas vezetés - jogosítvány bevonás

2007. november 30., 20:55 Módosítva: 2007.11.30 20:55

Tisztelt Autójogász!

Még 2006. nyár elején Ittas vezetésből bekövetkezett autóbaleset során jogosítványomat 2.5 év időtartamra bevonták. Levélben értesítettek arról, hogy kegyelmi kérvényt nyújthatnék be de sehonnan nem sikerült megtudnom hogy ez hogyan is néz ki valójában. Tudna nekem ebben az ügyben segíteni?

Köszönettel:

Laci

Tisztelt Laci!

Nincs konkrét formája, nincs rá nyomtatvány stb. A lényeg az, hogy az első fokon eljárt bírósághoz kell egy kérelmet benyújtania, amiben hivatkozik az ítélet számára, amely Önt elmarasztalta, leírja, hogy kéri a mentesítését az Önre kirótt joghátrányok alól. A kérelmében le kell írnia a részletes indokait, miért kérné vissza idő előtt a jogosítványát (különös méltánylást érdemlő körülményeket érdemes leírni). A bíróság megvizsgálja a körülményeit, kikéri az ügyész véleményét és véleményt formál arról, hogy Ön érdemes-e a mentesítésre, ezt követően hozza meg döntését. Ittas vezetés esetén csak nagyon nyomós érvekkel és igazolható körülményekkel álljon a bíróság elé, csak így van némi esélye. Azt is érdemes mérlegelnie, hogy mire vége lesz az eljárásnak, letelik az eltiltás is.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Vigyázat, hamisítják a szabályokat

2007. november 30., 20:49 Módosítva: 2007.11.30 20:49

Tisztelt Autójogász!

"A menetirányban utazó gyerek ülhet ülésben vagy ülésmagasítón akár az első ülésen, akkor is, ha van utaslégzsák. Az autóülést a lehető leghátsó helyzetbe kell tolni." "Első ülésen 150 cm alatti mindegy hány éves gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben utazhat." A jogszabályból kimásolt részletek helytállóak-e, illetve a gyerekbiztonsági rendszer jelenti-e a komplett gyerekülést? (nem az ülésmagasító, hanem a háttámlával szerelt). 5 éves - 120 cm gyerek komplett gyerekülésben utazhat-e az első ülésen nem kikapcsolható légzsáknál??

Nagyon szépen köszönöm válaszát:

Bernáth E.

Tisztelt Bernáth E.!

Ezek nem jogszabályból kimásolt részletek, hanem tilos és életveszélyes tanácsok. Jogszabály szerint a következő a helyzet: Gyermekbiztonsági rendszer a gyermek méretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású biztonsági gyermekülés vagy a biztonsági előírásoknak megfelelő ülésmagasító. Első ülésen csecsemő akkor utazhat, ha olyan méretű, hogy még nem lóg ki a lába a biztonsági gyermekülésből, mert ha kilóg, már nem lehet a mentiránynak háttal rögzíteni. A babát csak a menetiránynak háttal, csak biztonsági gyermekülésben lehet szállítani és csak akkor, ha légzsák nincs, vagy ha mégis van, akkor kikapcsolható. Tehát az összes feltételnek együtt kell teljesülnie. Első ülésen a csecsemőn kívül utazhat a 150cm-nél magasabb mindegy hány éves gyermek, a lényeg az, hogy a mérete már közelíti a felnőttekét, így biztonságosan utazhat a menetiránnyal szemben. Nála a légzsákot már nem kell feltétlenül kikapcsolni. A hátsó ülésen a 135 cm alatti gyermekek csak gyermekbiztonsági rendszerben utazhatnak (azaz a kisebbek ülésben a nagyobbak megfelelő ülésmagasítóban). Ha az autó gyári kialakítása olyan, hogy hátul nem lehet biztonsági ülést rögzíteni (régi járművek), azaz nincs öv, akkor a gyermekek gyermekbiztonsági rendszer nélkül is szállíthatók, de csak 3 éves kor felett, mert a 3 évesnél fiatalabb gyermek kizárólag gyermekbiztonsági rendszerben szállítható. Az előbbiekből remélem, már tudja a választ: 5 éves 120 cm-s gyermek nem utazhat elöl, gyermekülésben sem.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Hogyan kaphatnám vissza a jogosítványt?

2007. november 30., 20:44 Módosítva: 2007.11.30 20:44

Tisztelt Autójogász!

Olyan problémával fordulok Önökhöz, melyre a hatályos jogszabályokban ez idáig nem találtam választ, és ismerőseim sem tudtak válaszolni. 2003 decemberében gondatlanságból halálos közúti balesetet okoztam / figyelmetlenségből elütöttem egy egyébként kivilágítatlan kerékpárost, aki a későbbiekben belehalt a sérüléseibe/. Vezetői engedélyem 2004. január hónapban bevonta az okmányiroda az eljáró hatóság értesítése alapján, melyet 2004. január 23.-án le is adtam. A bíróság 1 év börtönbüntetésre ítélt, valamint a járművezetéstől 4 évre eltiltott. Mivel ezen időszakban rendőrként dolgoztam, úgy érzem annak ellenére, hogy nem voltam ittas, "példás" büntetést szabott ki a bíróság, melynek minden bizonnyal nagy visszatartó ereje volt és van azóta is. Börtönbüntetésem idő közben letöltöttem, amely nem számít bele a járművezetéstől eltiltás időtartamába. A 48 hónapból ez idáig 28 hónap telt el. Időközben a fellépő nehézségek miatt a volt feleségem elhagyott és több éve egyedül nevelem három kiskorú gyermekem. Erkölcsi bizonyítvány és vezetői engedély hiányában 2 diplomával is szinte lehetetlen elhelyezkednem. Kérdésem azzal kapcsolatos, hogy van-e lehetőség arra, hogy a járművezetéstől eltiltás időtartamának csökkentését így utólag valamely szervnél kérjem. Konkrétan szeretném visszakapni a vezetői engedélyem, ami elhelyezkedési esélyeimet növelhetné, van-e rá mód és lehetőség.

Válaszát előre is köszönöm

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Egyet tehet, az első fokon eljáró bírósághoz benyújthat egy mentesítési kérelmet a Btk. 103-104. §-a alapján, melyben kéri, a bíróság eltiltás időtartamát csökkentse annak érdekében, hogy könnyebben találjon munkát. Az itt leírtakat a bírósághoz intézendő kérelemben is részletesen ki kell fejtenie. Körülményeit a bíróság megvizsgálja, kikéri az ügyész véleményét, majd a kérelmet érdemben elbírálja.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kispolszki eladása

2007. november 30., 20:39 Módosítva: 2007.11.30 20:39

Tisztelt Autójogász!

Kispolszkimnak én csak az üzembentartója vagyok, barátnőm a tulajdonos. Két hónapja lejárt a műszakija és így is megvenné valaki az autót. Kérdésem: az eladás természetesen a tulajdonos nevén történne, de nekem mint üzembetartónak van-e valami tennivalóm? Egy lejárt műszakis autó eladás-vételénél mik a teendők hivatalosan?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Az Ön teendői, hogy a gépkocsit, annak iratait (forgalmi, zöldkártya) kötelező biztosítás fennállását és befizetését igazoló papírjait átadja a tulajdonosnak. A tulajdonos a lejárt műszaki ellenére is eladhatja a járművet, azonban a vevő csak úgy írathatja a nevére, ha leműszakiztatta. Ezt - ha a jármű műszaki vizsga előtt felújítandó állapotban van - illendő a vevő tudomására hozni, hiszen az adásvételt követően csak 15 napja van, hogy leműszakiztassa és átírassa, ha bármi okból csúszik az átírással, bírságot fog kapni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Foglalót vissza!

2007. november 30., 20:34 Módosítva: 2007.11.30 20:34

Tisztelt Autójogász!

Szóbeli megállapodást kötöttem egy autó eladásáról. A vevő a bankszámlámra utalt egy bizonyos összeget és az átutalás során feltüntette azt a szót, hogy "foglaló". Az adás-vétel meghiúsult (másnak adtam el az autót) és amikor jelentkeztem a vevő jelöltnél, hogy a számlámra utalt összeget visszafizessem, csak annyit közölt vagy a dupláját fizetem vissza, vagy perel. Kérdésem: ha egyértelműen nem jelentettük ki, hogy az utalt pénz foglaló, illetve semmilyen szerződésben nem rögzítettük ezt érhet-e elmarasztalás egy esetleges bírósági ügyben?

Köszönettel:

V. L.

Tisztelt V. L.!

A foglalóval kapcsolatos megállapodásra a jogszabály nem ír elő írásbeli alakot, ezért foglalót a szerződéskötéskor szóban is vagy ráutaló magatartással is ki lehet kötni. A kikötés érvényességéhez annak írásba foglalása akkor sem szükséges, ha a jogszabály a szerződés érvényességét írásba foglaláshoz köti. A Ptk. 218. § (1) bekezdés értelmében ugyanis a szerződés lényeges elemeit kell írásba foglalni, a joggyakorlat azonban a foglalót nem tekinti ilyennek. Kérdés, és egy esetleges perben a bíróság is ezt fogja vizsgálni, hogy miről szólt a szóbeli megállapodásuk, a vevőjelölttel milyen határidőkben állapodtak meg, ehhez képest Ön mikor adta el a járművet. A megbeszélt határidőknek abból a szempontból lehet jelentősége, hogy azokból és az eladás időpontjából látszik, kinek a hibájából hiúsult meg az adásvétel. Ha a vevőnek követelése van Önnel szemben, neki kell bizonyítani az igazát a bíróságon, ezért pl. annak is jelentősége van, voltak-e tanúk a szóbeli megállapodáskor. A banki átutaláskor feltüntetett "foglaló" közlemény még nem feltétlenül bizonyítja, hogy Önök erről megállapodtak.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Segédmotoros szabályok

2007. november 30., 20:29 Módosítva: 2007.11.30 20:29
5

Tisztelt Autójogász!

Segédmotoros kerékpárral lehet főúton közlekedni?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Igen lehet, ezt nem tiltja semmi. Hasonló szabályok vonatkoznak, mint a kerékpárosok közlekedésére, tehát szorosan az út szélén, egysorban kell közlekedni. Fontos még tudnia, hogy kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni nem szabad. A segédmotorról le kell szállnia és azt tolva - a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint - kell az úttesten áthaladnia. Kerékpársávon viszont csak lakott területen kívül közlekedhet és még két szabály lényeges: tilos utast szállítania és utánfutót, állatot nem vontathat ill. vezethet.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ideiglenes kivonás és a bónusz

2007. november 30., 20:26 Módosítva: 2007.11.30 20:26

Tisztelt Autójogász!

Azt szeretném megkérdezni, hogy vettem egy autót, így már kettő van. A régit nem használom, lejárt a műszakija, de nem szeretném még bontóba vinni, ha ideiglenesen kivonatom a forgalomból a biztosítási bonusz átvihető-e a másik autóra.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Nem, ez esetben a bónusz nem vihető át. Az ideiglenes kivonás maximum hat hónapig tart, eddig lehet a járműre szüneteltetni a biztosítást, tehát az nem szűnik meg az ideiglenes kivonással. Ha a járművet véglegesen kivonatja a forgalomból, tehát bontóba adja, vagy eladja másnak, azaz megszűnik a jármű felett a tulajdonjoga, a biztosítási szerződése is megszűnik érdekmúlással, és ez esetben a bónuszt átviheti a másik autójára.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Egy rendszámra két matricát vettem

2007. november 30., 20:19 Módosítva: 2007.11.30 20:19

Tisztelt Autójogász!

2007. januárjában a használatomban álló autóval - amely rendelkezett 1 hónapos 2007.01.08-tól 2007.02.08-ig érvényes autópálya matricával, balesetet szenvedtem, melynek következtében az autót autószállító trélerrel kellett szervízbe szállítani. Ahhoz, hogy a munkámat végezni tudjam, egy ismerőstől kaptam kölcsön egy másik autót, amire, mielőtt autópályára léptem volna, vásároltam 2007.01.25-től 2007.01.31-ig érvényes, heti matricát, és felragasztottam a szélvédőre. A karambol és az azzal járó problémás kárrendezési ügyintézés miatt olyan pszichés állapotban voltam, hogy tévedésből, illetve rutinból az összetört autóm rendszámára vásároltam az autópálya matricát. Így valójában ugyanarra az időszakra kétszer fizettem az autópálya használatáért, rendszámelírás miatt ugyanarra a rendszámra, amely azonban a közúti forgalomban nem vett részt. Ahányszor fel-, illetve lehajtottam az autópályáról annyi ügy és büntetőtétel lett belőle. Az autó tulajdonosától a postai címre érkezéstől számított 4-5 hét után kaptam meg a pótdíj fizetési felszólító leveleket. Ekkor felkerestem a Budaörsi úton lévő ügyfélszolgálati irodájukat, ahol az ügyintéző hölgytől azt a tájékoztatást kaptam, hogy levélben forduljak hozzájuk és egyben megnyugtatott, hogy ilyen esetben nem rónak ki ilyen mértékű büntetést. A többszöri levélváltás során - amelyben kértem a büntetés mérséklését, illetve az elkövetett vétséggel arányos megítélését - a pótdíj mértéke a maximumra emelkedett. (Több százezer forintról van szó). Válaszként megkaptam az úthasználatra vonatkozó rendeletet, amit megértettem, de igazságtalannak és embertelennek tartom, az Autópálya Kezelő társaság eljárását - és kezdeti félretájékoztatását - amely anyagilag teljesen ellehetetlenít és messze nincs arányban az elkövetett vétséggel.

Tisztelettel:

K. Krisztina

Tisztelt K. Krisztina!

A 36/2007. GKM rendelet 7. § (4) bekezdése szerint: Ha a gépjármű az ellenőrzéskor nem rendelkezik az 5. § (1) bekezdése szerinti érvényes matricával, illetve elektronikus díjfizetés esetén a 4. § (5) bekezdése szerinti értesítéssel, akkor a jogosulatlan úthasználat miatt a gépjármű díjkategóriájának megfelelő pótdíjat kell fizetni. Méltányosságból a pótdíj elengedésére a rendelet nem ad lehetőséget semmilyen jogcímen. A 8. § (9) szerint: Amennyiben ugyanarra a járműre, ugyanazon időszakra kétszer vásároltak matricát, a vevő kérheti a felesleges matrica visszavásárlását, vagy másik rendszámra történő átírását, vagy évesnél rövidebb érvényességi időtartamú matrica esetén későbbi kezdő érvényességi időpontra, ugyanarra a rendszámra történő érvényesítését. Amennyiben a két matrica kezdő érvényességi napja illetve érvényességi időtartama nem egyezik, akkor csak abban az esetben vásárolható vissza az egyik matrica, ha annak érvényessége még nem kezdődött el, vagy ha már elkezdődött, akkor az eltelt időszakban a másik matrica teljes időtartamban érvényes volt. A matrica visszavásárlásához az ügyfélnek le kell adnia a visszavásárlandó matricát a hozzá tartozó ellenőrző szelvénnyel együtt. Az általános forgalmi adót is tartalmazó szolgáltatások díja 1000 Ft. A Ptk. szabályai szerint: 4. § (1) A polgári jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a felek a jóhiszeműség és tisztesség követelményének megfelelően, kölcsönösen együttműködve kötelesek eljárni. 4. § (4) Ha ez a törvény szigorúbb követelményt nem támaszt, a polgári jogi viszonyokban úgy kell eljárni, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható. Saját felróható magatartására előnyök szerzése végett senki sem hivatkozhat. Aki maga sem úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható, a másik fél felróható magatartására hivatkozhat. 210. § (1) Aki a szerződés megkötésekor valamely lényeges körülmény tekintetében tévedésben volt, a szerződési nyilatkozatát megtámadhatja, ha tévedését a másik fél okozta vagy felismerhette. Ha már perre kerül a sor az előbb írtakkal talán eredményesebben védekezhet.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Biztonsági öv használata vezetőnél

2007. november 25., 10:33 Módosítva: 2007.11.25 10:33

Tisztelt Autójogász!

Engedje meg, hogy egy nevetséges kérdést tegyek fel. Sajnos a magasságom 147cm, van egy Opel Tigra személygépkocsim, de sajnos az övet nem tudom használni, mivel elvágja a nyakamat, több alkalommal büntettek már meg emiatt. Kérdezem én, mit tegyek? Próbáltam másik állítható övet tettetni bele, de sajnos nagyon sokba kerül, nem hinném, hogy erre kötelezhetnek, vagy mégis?

Tisztelettel:

P-né

Tisztelt P-né!

Hát a megoldás nem egyszerű. Vagy olyan övet kell használnia, amit megfelelően be tud kapcsolni, vagy orvosi igazolást kell kérnie az egészségügyi alkalmasságát megállapító háziorvostól. Ha tőle nem kap ilyen tartalmú igazolást, akkor az általa megjelölt másodfokon eljáró alkalmasságot vizsgáló bizottságtól próbálhat meg ilyen alkalmassági véleményt szerezni. 2007. április 1-től ugyanis a KRESZ 48. § (5) bekezdés g) pontja lehetővé teszi, hogy ne kelljen becsatolnia a biztonsági övet annak, aki erről szóló orvosi igazolással rendelkezik.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Mi a járműkísérő lap?

2007. november 25., 10:29 Módosítva: 2007.11.25 10:29

Tisztelt Autójogász!

A magyarorszag.hu-n a következőt olvastam a gépkocsi adás-vétel kapcsán: a vevőnek meg kell kapnia a törzskönyvet, forgalmit, eredetiségvizsgálati határozat és járműkísérő lapot Mi az a járműkísérő lap? Amikor az autómat vettem használtan (2003) nem kaptam ilyet. Az autóm eladásakor honnan szerezzek ilyet? Ha veszek egy 2004-ben Magyarországon forgalomba helyezett szgk-t annak kell ilyen papírral rendelkeznie?

Válaszait előre is köszönöm:

Miklós

Tisztelt Miklós!

A járműkísérő lap a járműforgalmazók és a járműgyártók által Magyarországra behozott, új járművekre kiadott okmány, amely kitöltése után a jármű belföldi nyilvántartásba vételéig (forgalomba helyezéséig) igazolja a jármű feletti rendelkezési jogot. A járműkísérő lapot a jármű belföldi értékesítésekor a vevőnek át kell adni, amit a közlekedési igazgatási hatóság a nyilvántartásba vételt követően, kitöltve visszaad az ügyfél részére. Használt autó vásárlásakor ilyet nem kell kiállítani és korábban sem volt erre szükség.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

A forgalomból kivonás

2007. november 25., 10:24 Módosítva: 2007.11.25 10:24

Tisztelt Autójogász!

Apósom örökölt egy Fiat 126-os gépkocsit. Mivel az autót nem szeretné használni, el szeretné adni. Alkatrészként el is vinnék az autót de: átíratás nélkül eladható-e az autó mint alkatrész? A forgalomból kivonásnak követelménye-e az, hogy át legyen íratva az autó? Kell-e bontási igazolás? Milyen papírok kellenek a forgalomból kivonáshoz? Ha leírná, hogy mi a menete a forgalomból kivonásnak és alkatrésznek való eladásnak, azt nagyon megköszönném. Ha egyéb megoldást ismer, kérem, ossza meg velem.

Köszönettel:

A. Tamás

Tisztelt A. Tamás!

A kérelemre történő forgalomból kivonásnak jelenleg 3 formája van: Az ideiglenes kivonás max. 6 hónapra szól, utána automatikusan visszakerül a jármű a forgalomba. Átmeneti kivonást lehet kérni 4 esetben: jármű ellopása, külföldön történő letelepedés vagy tartós külföldi tartózkodás; jármű külföldre történő értékesítése; jármű muzeális előminősítése esetén. Az átmeneti időszakra történő forgalomból kivonás esetén a kivonás kezdő napjától számított 10 évet követően "véglegesen kivont" státuszba kerül a jármű - ha ezen időtartam alatt nem kezdeményezték ismételt forgalomba helyezését. Ha a járműtől műszaki állapota miatt véglegesen meg kívánunk szabadulni, a végleges kivonást kell kérnünk, amihez szükséges a bontási igazolás. Apósa átíratás nélkül nem adhatja el a járművet. A jelenlegi jogszabályok alapján csak úgy lehet a járművet véglegesen a forgalomból kivonni, ha a tulajdonos bontási átvételi igazolást mutat be az okmányirodában. A bontási igazolás kiadására jogosult regisztrált bontók listáját megtalálja pl. a www.nhk.hu weboldalon NKH Szakterületek/Közúti Jármű Szakterület/Nyilvántartások/Regisztrált bontók cím alatt. A bontási igazolás mellett az okmányirodában le kell adni a rendszámot, törzskönyvet és a forgalmi engedélyt és meg kell fizetni az igazgatási díjat. A forgalomból kivonást követően bejelentést kell tenni a biztosítóhoz is. Ha alkatrésznek eladja a járművet, az is adásvétel alapján történik, ilyenkor a vevő köteles az okmányirodában bejegyeztetni a tulajdonjogát, és innentől már neki kell eldöntenie, hogy alkatrészként felhasználja és a forgalomból nem tudja kivonni, vagy kivonatja a forgalomból és le kell adnia a bontóba.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Utánképzési tudnivalók

2007. november 25., 10:18 Módosítva: 2007.11.25 10:18

Tisztelt Autójogász!

Az öcsém jogosítványát halálos közúti balesetet okozásért vonták be. Az lenne a kérdésem, hogy jövőre letelik a (4 év 6 hónap) az eltiltás ideje. Annyit tudok, hogy utánképzésen kell részt vennie. De azt, hogy mennyivel előbb (lehet)kell elkezdeni a képzést, azt sajnos nem tudom, meg azt sem, hogy ezért mennyit kell fizetni. Erre szeretnék választ kapni.

Tisztelettel:

Sz. Péterné

Tisztelt Sz. Péterné!

Az utánképzési programot a jelentkezéstől számított hatvan napon belül be kell fejezni. Véleményem szerint az eltiltás eljárta előtt 3-4 hónappal már elmehet a testvére az eltiltást elrendelő bírósági ítélettel a kezében érdeklődni a területi közlekedésfelügyelethez, hogy neki milyen programban kell részt vennie és az mikor indul, mennyibe kerül. Az érintettnek először ugyanis egy feltáró foglalkozáson kell részt vennie, ott derül ki, milyen utánképzési programot kell elvégeznie, a fizetendő díj is ez alapján számítható ki. B kategória esetén jelenleg 17 ezer Ft a feltáró foglalkozás díja, az egyes programok díjai pedig 30ezer és 130 ezer között mozognak.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Fiam használja az autómat

2007. november 25., 10:07 Módosítva: 2007.11.25 10:07

Tisztelt Autójogász!

A fiam autója megsérült, ezért jelenleg az enyémet használja. Most hallottam, hogy ezt csak akkor teheti meg "büntetlenül" ha én is vele vagyok vagy szerződést írunk arról, hogy kölcsön adtam neki használatra. Igaz ez?

Köszönettel:

L. Magdolna

Tisztelt L. Magdolna!

Általánosságban nincs ilyen kötelezettség, tehát, nem kell szerződést írni és nem kell vele utazni sem, főleg, ha egy címen vagy legalább egy településen laknak. Ha azonban fia külföldre menne a járművel, vagy rendszeresen az Ön lakhelyétől távol használja a járművet, akkor két tanú előtt adja kölcsönbe a fiának az autót, amiben megjelölik az autó azonosító adatait, az Önök személyi adatait és a kölcsönadás időtartamát. Ha nincs ilyen szerződés, akkor sem jár büntetés, legfeljebb fiát nem engedik ki a határon, illetve közúti ellenőrzés során esetleg többet kell magyarázkodni a szokásosnál.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Sok fiatal kérdezi

2007. november 25., 10:05 Módosítva: 2007.11.25 10:05

Tisztelt Autójogász!

Arról szeretnék érdeklődni, hogy mi igaz abból, hogy 2008 január 1-től a vezetői engedély korhatárát megemelik 21 éves korra a B kategóriájú gépjárművekre?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Van erre uniós törekvés, ami előbb-utóbb Magyarországon is tapasztalható lesz. Az érintett minisztérium idei jogszabály alkotási programjában azonban nem szerepel a jelenlegi életkori feltételeket tartalmazó jogszabály módosítása, így azt gondolom, ezen 2008. január 1-től még nem fognak változtatni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Bónusz-málusz ésszerűség

2007. november 25., 09:58 Módosítva: 2007.11.25 09:58

Tisztelt Autójogász!

Hogy van az, hogy kedvező besorolású bónuszommal nem köthetek meglévő autóm mellé második vagy akárhányadik autómra szintén olyan besorolású bónuszos, -vagy maluszos- biztosítást? Hiszen az elért fokozatot én értem el és nem az autóm!!! Nem az az ésszerű, hogy akárhány autómra a megszerzett fokozattal köthetek biztosításokat?

Tisztelettel:

CsI

Tisztelt CsI!

Igen, ez volna az ésszerű az autósok számára, ugyanakkor a biztosítók már nem járnának annyira jól, továbbá megindulna egy újabb jellegzetes magyar folyamat az előnyök kihasználására, aminek az eredményeként a B10-es üzembentartó nevén lenne a rokonság összes járműve. A kötelező biztosításról szóló rendelet ezért azt mondja ki, hogy bonus-malus besorolás szempontból érintett egyedi szerződés az adott üzemben tartó által, egy meghatározott gépjárműre kötött felelősségbiztosítási szerződés. Tehát egy adott üzembetartó egy adott gépjárművére lehet a kedvezményt érvényesíteni. Ezt a merev szabályt csak annyiban teszik az ügyfelek számára kedvezőbbé, hogy ha az üzembentartó kedvezőbb besorolású gépjármű szerződése érdekmúlás miatt megszűnik, akkor a megszűnt szerződésen megszerzett bonus osztályba sorolás a szerződés megszűnését követő nappal bármely, ugyanazon gépjármű-kategóriába tartozó gépjárműre az adott üzemben tartó által kötött, hatályban lévő szerződésre érvényesíthető, azaz a bónusz ha nem is sokszorozható, de legalább átvihető.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Nem tudtam, hogy fizetős szakaszon járok

2007. november 25., 09:40 Módosítva: 2007.11.25 09:40

Tisztelt Autójogász!

A mai napon kézhez kaptam egy levelet mely a következő: "Az autópályák, autóutak és főutak használat jogosultságának elektronikus ellenőrzésekor (2007.09.07 17:21) megállapítottuk, hogy az Ön tulajdonában lévő gépkocsi D1 kategóriájú jármű az alábbi helyen M3 jobb 25. km, erre az időszakra érvényes matrica nélkül közlekedett." Próbáltam utánanézni az interneten, hogy melyek azok a határok ahonnan matricát kell érvényesíteni az autópálya használathoz, de erre vonatkozó információt nem találtam. Az M7-es szakaszán például Érdig nem kell matricát vásárolni. Ebből gondoltam hogy Pest megye határán belül, ahol még a HÉV is közlekedik, igénybe vehetem az autópályát. Kiküldtek egy igen borsos árú pótdíj felszólítást. Az lenne a kérdésem, hogy ki lehet-e kerülni ezt a büntetést?

Tisztelettel:

N. Ádám

Tisztelt N. Ádám!

A "nem tudtam, hogy fizetős autópálya-szakaszon utaztam" indoklással nem érdemes a büntetés befizetését elmulasztani, mivel erre tekintettel nem kegyelmeznek és a büntetés többszörösét fizettetik meg Önnel, ha késlekedik. A www.autopalya.hu oldalon a hivatalos információk több helyen is megtalálhatók, így pl. a Díjfizetés menüpontban a Díjmentes szakaszok c. menüpotra kattintva. Innen megtudhatja, hogy az M3-a autópálya Budapest és az M0 autóút közötti szakaszán, valamint a Hatvant és Nyíregyházát elkerülő szakaszán díjmentes.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kötelező biztosítás változások - II.

2007. november 25., 09:30 Módosítva: 2007.11.25 09:30

Tisztelt Autójogász!

Olvasva egy motorkerékpár tulajdonos panaszát a kötelező biztosítás fizetésével kapcsolatosan az ideiglenes kivonás alatt, felhívtam a Netrisk.hu Kft.-t és tájékoztattak, hogy a 2007-es évben módosították a 190/2004 korm. r. ide vonatkozó rendeletét, miszerint ebben az évben már nem kell a forgalmi engedéllyel rendelkező motorkerékpárokra kötelező felelősségbiztosítási díjat fizetni az ideiglenesen kivont mkp.-ra. Valóban így van? Várom válaszát, előre is köszönöm.

tisztelettel:

Sz. János

Tisztelt Sz. János!

2007. július 1-et megelőzően az volt a szabály, hogy a kötelező biztosítás kettőtől hat hónapig szünetelt, ha az ügyfél bemutatta a forgalomból való ideiglenes kivonást igazoló iratot. A szünetelés nem azonnal, hanem a bejelentést követő hónap első napjától kezdődött. A régi szabály szerint a szünetelést nem lehetett alkalmazni a forgalmi engedélyre nem kötelezett járművekre és a motorkerékpárokra. 2007. július 1-től a szünetelés szintén maximum 6 hónapig tarthat, de nincs már meg a két hónapos minimum időtartam, tehát ennél rövidebb időtartamra is lehet kérni a szünetelést. A szünetelés nem a következő hónaptól, hanem a bejelentés napjától kezdődik. 2007. július 1-től már csak a forgalmi engedélyre nem kötelezett gépjárművek esetében nem lehet a biztosítást szüneteltetni, azaz a forgalmi engedéllyel rendelkező motorkerékpárok esetében ettől az időponttól valóban lehet szünetelést kérni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kötelező biztosítás változások - I.

2007. november 25., 09:21 Módosítva: 2007.11.25 09:21

Tisztelt Autójogász!

Azt szeretném megtudni, igaz-e az a hír, miszerint 2008. január 1-től nem kell a károkozó biztosítójával felvennünk a kapcsolatot, hanem saját biztosítónktól is kérhetjük a kötelező felelősségbiztosításon alapuló kárrendezést?

Köszönettel:

Sz. Tibor

Tisztelt Sz. Tibor!

2008-tól ilyen jellegű jogszabályváltozás várhatóan nem lesz, idén július 1-től lettek az ügyfelek részére kedvezőbbek a szabályok. Több biztosító ugyanakkor jogszabálytól függetlenül lehetőséget biztosít az ún. szívességi kárrendezésre, azaz fordulhatunk a kárrendezéssel a saját biztosítótársaságunkhoz is, ennek módját, feltételeit érdeklődje meg biztosítójánál. 2007. július 1-től az ismeretlen károkozó által okozott károkat továbbra is a Kártalanítási Számla rendezi, de ez a továbbiakban sem vonatkozik az ismeretlen járművel a károsult gépjárműben okozott károkra. Egy kivétel mégis van 2007. július 1-től: ha az ismeretlen gépjárművel okozott kár halállal vagy súlyos személyi sérüléssel végződik, akkor a Kártalanítási Számla kezelője a károsult járműben keletkezett károkat is megtéríti. Másik ügyfélbarát rendelkezés, hogy a biztosítónak a kárigény benyújtásától számított három hónapon belül megindokolt kártérítési javaslatot kell tennie a károsult részére, vagy ezen időtartamon belül ha a felelősség vitás, illetve a teljes kárösszeg még nem állapítható meg, akkor az egyes kárigényekre indoklással ellátott választ kell adnia a biztosítónak. Harmadik lényeges változás - ezt most a biztosítóváltáskor érezhetjük először - hogy a bónusz-malusz igazolást az új biztosító kéri meg - harminc napon belül - a korábbi biztosítótól. Ha azonban az ügyfél ehhez nem adja meg a korábbi biztosító nevét és a kötvény számát, akkor automatikusan a legrosszabb M4-es besorolásba kerül.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Autót vennék és másnap eladnám

2007. november 25., 09:08 Módosítva: 2007.11.25 09:08

Tisztelt Autójogász!

Kedvezményes áron fogok vásárolni egy céges autót. Megtartani nem szeretném, terveimben van, hogy eladom akár már másnap. Kérdésem az lenne, hogy köteles vagyok-e átíratni a saját nevemre, vagy van valami megoldás, hogy tovább adjam? Azt tudom, hogy 15 napon belül át kell íratnom, én az eladást ez idő alatt lebonyolítanám. Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:

B. Zoltán

Tisztelt B. Zoltán!

Mindenképpen át kell íratnia, akkor is, ha csak egy napig volt tulajdonosa, sőt még kötelező biztosítást is meg kell rá kötnie. E nélkül az Ön vevője sem tudja majd a nevére íratni a járművet, tehát a továbbadásra nincs kisegítő megoldás.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Gyermekek utaztatása első ülésen

2007. november 25., 09:03 Módosítva: 2007.11.25 09:03

Tisztelt Autójogász!

Míg csecsemők szállításának nincs akadálya az első ülésen, vajon szabályos-e 5 éves gyermek szállítása Smart carban?

Köszönettel:

Smart Parent

Tisztelt Smart Parent!

Sokan tesznek fel hasonló kérdést, ezért még egyszer megválaszoljuk. Az első ülésen csak menetiránynak háttal lehet gyermekülést bekötni és csak akkor, ha légzsákot nem szereltek az üléshez vagy a légzsák kikapcsolható. Így természetesen csak a csecsemők utazhatnak, nagyobb gyermekek már nem férnek el ilyen módon az ülésben. Nagyobbakat viszont kockázatos volna a menetiránnyal szembeültetve utaztatni a jogalkotók szerint, ezért őket már csak hátra lehet ültetni, amíg el nem érik a 150 cm-s magasságot, mert ez esetben már elöl is utazhatnak ugyanúgy mint a felnőttek. Így a 2-3 személyes járművekben elöl (beleértve a tehergépkocsikat is) lehetséges a csecsemők szállítása, de nem lehetséges a nagyobb gyermekek utaztatása.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

B kategóriával vezethető egyéb járművek

2007. november 25., 08:57 Módosítva: 2007.11.25 08:57

Tisztelt Autójogász!

Az a kérdésem, hogy B kategóriás jogosítványommal milyen MOTORT vezethetek, mert szeretnék egy 125ccm-est és azt hallottam hogy ilyen jogosítvánnyal vezethető! Ez igaz?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

B-s jogosítvánnyal az úgynevezett nemzeti kategóriás járművek vezethetők, melyek a következők: K kategória - kerti traktor - állati erővel vont jármű, T kategória - mezőgazdasági vontató és két nehéz pótkocsi - lassú jármű és pótkocsi - kerti traktor - állati erővel vont jármű hajtására, M kategória - segédmotoros kerékpár - állati erővel vont jármű hajtására - kerti traktor (16. életév betöltése után). Segédmotoros kerékpár az 50 ccm-t meg nem haladó vagy legfeljebb 4 kwatt teljesítményű motorral rendelkező, max. 45 km/óra végsebességű és maximum 350 kg súlyú jármű lehet.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István