Ajándékozás vagy adásvétel

2007. október 31., 21:46 Módosítva: 2007.10.31 21:46

Tisztelt Autójogász!

Feleségemmel közös tulajdonosai voltunk 8 éves 1300-as Suzuki gépkocsinak Feleségem meghalt, magam vezetésképtelenné váltam. A gépkocsit egyetlen tulajdonosként nagykorú lányomnak adom. Mi az illeték ajándékozás és eladás esetén?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Az illetéktörvény szerint gépjármű tulajdonjogának megszerzése esetén az illeték mértéke a hajtómotor hengerűrtartalmának minden megkezdett cm3-e után 18 forint, ajándékozás esetén ennek a kétszerese. Tehát lánya akkor jár jobban illetékfizetési szempontból, ha az anyától megörökölt ½ rész mellé az ön által tulajdonolt másik ½ részre adásvételi és nem ajándékozási szerződést kötnek.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Korhatár emelés

2007. október 31., 21:32 Módosítva: 2007.10.31 21:32
1

Tisztelt Autójogász!

Egy ismerőstől azt hallottam, hogy a jelenlegi gépjármű vezetésre vonatkozó 17 éves korhatárt kitolják 21 évre, mint Angliában, és csak azok tehetik le a jogosítványt 17 évesen akik 2008. január 1-ig sikeresen leteszik a KRESZ-vizsgát. Én személy szerint nem hiszek ebben, de szeretném tudni mi az igazság, mivel ez engem is érint.

Köszönettel:

M. Marcell

Tisztelt M. Marcell!

Az uniós közlekedési biztos tett javaslatot a korhatárok emelésére, melyet az Európai Bizottság is jóváhagyott, ezt valamilyen formában előbb-utóbb itthon is megérezzük majd. Magyarországon jelenleg is különböző életkori feltételei vannak a jogosítvány megszerzésének, így pl. az A kategóriába tartozó, teljesítmény korlátozás nélküli motorkerékpár vezetésére fő szabály szerint 21 éves kortól van lehetőség, véleményem szerint a jelenlegi életkori feltételeken 2008. január 1-től nem fog változtatni a kormány.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

MÉH-be vitt autók problémája

2007. október 31., 21:26 Módosítva: 2007.10.31 21:26

Tisztelt Autójogász!

Biztosan több felelőtlen autóst érint a kérdésem. Egy tulajdonomban lévő régi Trabant műszakija 1998-ban lejárt, felelősségbiztosítása is megszűnt. A kocsit évekkel ezelőtt odaadtuk szemétszedőknek, akik elvitték a méh-be. A rendszám megvan, nem vonattam ki a forgalomból. Most már elvileg nem is lehet, hiszen nem tudom hulladék hasznosítónak odaadni, bontási igazolást nem kaphatok. Meddig élhet papíron így a BM nyilvántartásban egy autó? Az egyik autóbontós szerint örökre. Véleményem szerint többen járnak ebben a cipőben. Jogszabályi lehetőséget nem találtam az általam vázolt helyzet kezelésére. Kérem szíves tanácsát. Akár átmeneti jogi szabályozást is elképzelhetőnek tartok, pl. valamely emelt összegű ügyintézési díj fejében ezeket a nem létező gépjárműveket ki kellene vonni a forgalomból. Fiktív miattuk a ténylegesen futó gépjárművek száma is.

Tisztelettel köszönöm válaszát:

Cs. Anita

Tisztelt Cs. Anita!

Jelenleg egy lehetőség van, az átmeneti kivonás intézménye, ami tíz évre szól és utána a járművet törlik a nyilvántartásból. Azonban ezzel sem élhet mindenki. A forgalomból átmeneti időszakra történő kivonás okai: a jármű eltulajdonítása; a járművel külföldre történő letelepedés, tartós külföldi tartózkodás; a jármű külföldre történő értékesítése, illetve a jármű muzeális előminősítése esetén. Ezeket az okokat az ügyfél okirattal köteles igazolni: jármű eltulajdonítása esetén a rendőrhatóság által érkeztetett feljelentés, a nyomozás elrendeléséről vagy a nyomozás felfüggesztéséről szóló határozat; a járművel külföldön történő letelepedés, tartós külföldi tartózkodás esetén a külföldi hatóság letelepedési vagy tartózkodásra jogosító engedélye vagy vízuma; a jármű külföldre történő értékesítése esetén a tulajdonjog átruházását igazoló irat; a jármű muzeális előminősítése esetén a Muzeális Minősítő Bizottság igazolása Sajnos más szóba jöhető jogi megoldást nem tudok.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ki mehet a műszaki vizsgára az elhunyt tulajdonos helyett?

2007. október 26., 22:40 Módosítva: 2007.10.26 22:40

Tisztelt Autójogász!

Szeretném megtudni, hogy lát-e lehetőséget arra, hogy egy gépjármű műszaki vizsgáztatását el lehessen végeztetni a tulajdonos halála és a hagyatéki tárgyalás közötti időszakban (ami néha akár egy év is lehet)? Nyilvánvalóan nem lehet meghatalmazást szerezni a tulajdonostól, ezért ez nem járható út. Én nem találtam más legális lehetőséget (a tulajdonosnak kell kérni a vizsgát), de az is egy elég életszerű igény, hogy a család (feleség, gyerek) tudja használni a járművet az "átmeneti" időszakban.

Köszönettel:

Sz. Imre

Tisztelt Sz. Imre!

Véleményem szerint van rá lehetőség, hogy a meghalt tulajdonos helyett a házastárs vagy a nagykorú gyermek járjon el a műszaki vizsga során, ha eljárási jogosultságát valamilyen módon igazolja. Azzal, hogy az örökös a gépjárművet megfelelő műszaki állapotba hozza és levizsgáztatja, biztosan nem okoz kárt, tehát ha esetleg más lenne az örökös, a vizsgáztatással nem sérülnének az érdekei. A leendő örökösök/feleség nyújtsanak be egy kérelmet a közlekedésfelügyelethez, és írásban előre tisztázzák, milyen iratot fogad el tőlük meghatalmazás helyett a hatóság. Ez lehet a tulajdonos halotti anyakönyvi kivonatának bemutatása, polgármesteri hivatal által kiállított hagyatéki leltár vagy közjegyző által kiállított öröklési bizonyítvány vagy egyéb kiadmány bemutatása. Elképzelhető még az is, hogy a feleség a polgármesteri hivatalban nyilatkozik arról, hogy az elhunyt férjjel közös háztartásban éltek, birtokában van az elhunyt gépjárműve, melynek tudomása szerint gyermekei lesznek az örökösei, akiknek a nevében ő mint törvényes képviselő jogosult eljárni a gépjármű műszaki vizsgáztatása során. Erről a nyilatkozatról hatósági bizonyítvány kiállítását kéri, melynek tartalmát ellenkező bizonyításig mindenki köteles elfogadni - és ezt a hatósági bizonyítványt mutatja be a közlekedésfelügyeletnek.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Vezetés jogsi nélkül

2007. október 26., 22:18 Módosítva: 2007.10.26 22:18

Tisztelt Autójogász!

2007. 07. 30-án igazoltatott a rendőrség, és akkor még nem rendelkeztem jogosítvánnyal. Az első határozat szerint 8 hónap vezetői eltiltást és 75 ezer forint pénzbírságot kaptam. Mivel ezt sokalltam, így fellebbeztem. A második határozat szerint 50ezer a pénzbírság és még mindig 8 hónap az eltiltás. A második határozatot viszont a sikeres városi vezetésem napján vette át édesanyám. Szerettem volna munkába (kötelező iskolai oktatás)járni a motorkerékpárommal, mivel annyira kieső részre lakunk a tömegközlekedéstől, de ott van az eltiltás. Mit tegyek? Én a pénzbírságot felvállalnám, de ott van az eltiltás és ráadásul nem is kevés. Hozzátenném, hogy ez az első szabálysértésem. Olvastam olyat, hogy lehet eltiltás alatt is vezetni. Mi igaz ebből? Mit tehetek annak érdekében, hogy legalább munkába járhassak motorkerékpárral? Egyáltalán tehetek valamit?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Az engedély nélküli vezetés miatt Ön szigorú büntetést kapott, ez alól azonban nem tud kibújni. Eltiltás alatt akkor lehet vezetni, ha pl. az eltiltással rendelkezőnek több kategóriában van vezetői engedélye, és csak egyes járműkategóriákra vonatkozóan tiltják el a vezetéstől. Pl. csak pl. megteheti, hogy csak a B-t vonja be a hatóság, ha az illető azzal okozott szabálysértést, de a C-t, ami a munkájához, megélhetéséhez szükséges, nem vonja be. Vagy ha a C kategóriás jogosítvánnyal követett el szabálysértést és a B-vel a beteg gyermekét szállítja, elképzelhető, hogy csak a C-t vonják be, a másikkal pedig jogszerűen közlekedhet. Hangsúlyozom, hogy erre csak nagyon komoly, különös méltánylást érdemlő indokok alapján kerülhet sor. Az Ön esetében a rendőrök úgy ítélték meg, hogy nincs alapos indoka az eltiltás mellőzésének, tehát nem tehet mást, mint kivárja, hogy leteljen a 8 hónap. Hogy az idő ne teljen feleslegesen, javasolom, hogy már időben keresse fel a közlekedésfelügyeletet az eltiltást elrendelő határozattal, hogy addig is a kötelező utánképzésen részt vehessen.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Tévedésből az autópályán

2007. október 26., 22:04 Módosítva: 2007.10.26 22:04

Tisztelt Autójogász!

2007. 08. 03-án Budaörsön keresztül mentem Telkire (Budakeszin keresztül). Mivel hogy nem tudtam eltalálni az utat, tévedésből ráhajtattam az M1-sre de észrevettem a tévedést és azonnal visszafordultam. Egy hónappal később kaptam az Autópálya RT-től levelet+csekket hogy pótdíjat kell fizetnem. Mivel ténylegesen nem használtam az autópályát és tanúkkal igazolni is tudom, hogy 20perccel az esemény után már Telkin voltam (mivel a 17-ik km-nél azonnal visszafordultam BP felé), így szerintem nem történt autópálya használat, mert tévedésből mentem be és azonnal visszafordultam. Ön szerint mi a teendőm ebben az esetben. Elkerülhetem-e a pótdíjfizetést?

Előre is köszönöm a válaszát

J. Emil

Tisztelt J. Emil!

Sajnos nem tudok Önnel jó hírt közölni. Ön használta az autópálya egy szakaszát, még akkor is ha csak tévedésből hajtott fel rá, ezért (még ha nem is méltányos) jogos az autópálya kezelő követelése, a pótdíj fizetéssel tehát nem érdemes várnia.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Megtartanám a Trabantot

2007. október 26., 21:56 Módosítva: 2007.10.26 21:56

Tisztelt Autójogász!

Lejárt a Trabantom műszakija, és vettem egy másik autót. A Trabantot ki szeretném vonatni a forgalomból, de meg szeretném tartani. De nem akarják kivonni bontási igazolás nélkül, bontási igazolást meg csak akkor adnak ha leadom az autómat. El lehet-e intézni ezt valahogy, hogy kivonják a forgalomból, de nálam maradjon az autó?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Jelenleg ezt a szabályok nem engedik. Ha esetleg muzeális darabot akar belőle csináltatni, megpróbálkozhat a muzeális előminősítéssel, ez esetben 10 évre átmeneti időre ki lehetne vonni a forgalomból. Hogy ennek a Trabant megfelelne-e kérje ki szakember véleményét pl. a közlekedésfelügyeletnél.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Bontóba kell vinnem, de eladnám alkatrésznek

2007. október 26., 21:45 Módosítva: 2007.10.26 21:45

Tisztelt Autójogász!

Eladnánk az autónkat alkatrésznek, és végleg ki szeretnénk vonatni a forgalomból. Kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e ez? Számunkra az derült ki, hogy végleg kivonatni úgy lehet a forgalomból az autót, ha a bontó ad egy igazolást, hogy az autót leadtuk. De így hogyan jut el a vevőhöz a kocsi? A vevőnknek kéne az egész, motor is, karosszéria is. Úgy viszont már nem veszik meg, hogy még az átírást is fizetnék, hiszen nem akarják forgalomba helyezni. Van megoldás? Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Laura

Tisztelt Laura!

A végleges forgalomból való kivonáskor a jelenlegi szabályozás csak azt teszi lehetővé, hogy a járművet bontóba adjuk, csak az erről kapott bontási igazolással lehet kivonni az autót a forgalomból, az alkatrészeket keresők pedig látogassák meg a bontót és ott vegyenek alkatrészt. Némelyek szoktak úgy ügyeskedni, hogy kivonás helyett az autó ellopását bejelentik, köröztetik, de hát ugye ez nagyon távol van a törvényes lehetőségektől. Ez esetben az ellopott autót maximum 10 évre vonják ki a forgalomból, ennek letelte után a járművet véglegesen kivontnak kell tekinteni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Korlátozások a jogsiban

2007. október 26., 21:39 Módosítva: 2007.10.26 21:39

Tisztelt Autójogász!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy volt nekem segédmotorral egy közúti bűncselekményem, és korlátozásokat kaptam. Szeretném megkérdezni, hogy ami az új jogosítványomban szerepel a korlátozások kódja alatt, az mit takar? A kódok:185 186 183.

Előre is köszönettel

B. Á.

Tisztelt B. Á.!

Korlátozást a 183-as tartalmaz, a másik kettő nem. 183: Nemzetközi kategóriától eltiltva.185: T kategóriába tartozó mezőgazdasági vontató könnyű pótkocsival. 186: K kategóriában meghatározott járműveken kívül lassú járművet és pótkocsiját is vezetheti.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ittas vezetés segédmotoron

2007. október 26., 21:31 Módosítva: 2007.10.26 21:31

Tisztelt Autójogász!

A minap késő esti órában segédmotoros kerékpárral megállítottak és a szonda is előkerült. 2 üveg sör elfogyasztását mondtam a rendőröknek és a szonda is ezt támasztotta alá. Szabálysértési eljárás alá vontak. A jogosítványomat nem vették el a helyszínen. Az lenne a kérdésem, hogy a rendőrök szerint, ha később elveszik a jogosítványomat, akkor a büntetés e naptól számít és beletartozik ez időbe az eljárás időtartama? Tehát ha csak hónapokkal később foglalkoznának az ügyemmel, mert a rendőrök szerint 1éves elmaradásban vannak. Akkor nem is veszik el, mert több ideje történt az eset, mint maga a büntetés időtartama? Ez számomra nehezen hihető ezért szeretném az ön véleményét kérni. Az hogy segédmotoros kerékpárral mentem az enyhítő körülmény? Vagy az lehetséges, hogy csak a motorvezetéstől tiltsanak el? Egyébként 12 éve van jogosítványom és még soha semmilyen szabálysértést nem követtem el. Kertészként dolgozom, tehát autóra nagy szükségem van és a nagypapámat én hordom infúziókezelésre. Nem tudom, ez számít-e?

Válaszát előre is köszönöm.

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Félreérthette, amit a rendőrök mondtak. Ha a helyszínen nem veszik el a jogosítványt, de később úgy döntenek a szabálysértési eljárás során, hogy Önt eltiltják a vezetéstől, akkor Ön kap egy határozatot, ami alapján a jogosítványát le kell adnia. Az eltiltás időtartama a jogosítvány leadásakor kezdődik. Az, hogy csak segédmotoros kerékpárt vezetett ittasan, nem enyhítő körülmény, ehelyett azt viszont figyelembe veszik, hogy korábban nem volt szabálysértése. A szabálysértési eljárás során kérheti, hogy ne vonják be a jogosítványát, vagy ne vonják be a többi járműkategóriát is, ezt azonban alaposan meg kell indokolnia pl. azzal, hogy e nélkül nem tudja ellátni a munkáját.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Új autó adója

2007. október 26., 21:23 Módosítva: 2007.10.26 21:23

Tisztelt Autójogász!

2007. augusztus 15-én vásároltam egy új autót. Ebben az évben terhel engem erre az autóra súlyadó? Mennyi az éves súlyadó egy új autóra, konkrétabban egy Suzuki SX4-RE ami 73kw, 1490 köbcentis a motor és az évjárat 2007.

Tisztelettel:

K. Emese

Tisztelt K. Emese!

Új autó forgalomba helyezéséről van szó, nincs tehát előző tulajdonos, így már ebben az évben is Ön fizet adót a jármű után. Az adókötelezettség a forgalomba helyezést követő hónap első napján kezdődik, az év hátralévő részére az éves adó időarányos részét kell megfizetnie. Az adó mértéke személygépkocsi esetében a gépjármű gyártási évében és az azt követő 3 naptári évben 300 Ft/kilowatt, 73 kw-tal számolva tehát évi 21.900 Ft.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Megsemmisült a rendszámot tartalmazó matrica

2007. október 26., 21:00 Módosítva: 2007.10.26 21:00

Tisztelt Autójogász!

Idén májusban vásároltam egy Németországból behozott gépkocsit, melyet akkor helyeztek először forgalomba itthon. Egy horvátországi kisebb baleset miatt betörött a gépkocsi szélvédője a jobb alsó sarkában, így szinte megsemmisült a kis kör alakú, valamint a rendszámot is tartalmazó matrica. A szélvédőt még ott helyben kicserélték, a matricákat nem lehetett leszedni, és elhozni. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben jelentkeznem kell valahol, vagy legalábbis hol érdeklődhetek.

Tisztelettel:

Cs. Ákos

Tisztelt Cs. Ákos!

A hivatalos eljárás az, hogy a sérült szélvédőre ragasztott rendszám matricát ki kell vágni a szélvédőből, azaz a matrica méretében körbe kell vágni az üveget, és a kivágott üvegdarabbal, amire rá van ragasztva a matrica, be kell menni az okmányirodába, és új matricát igényelni. Ha a matrica nélkül közlekedik, szabálysértést követ el, tehát mihamarabb keresse fel az okmányirodát. A rendszámot is tartalmazó regisztrációs matrica elvesztése esetén (tehát akkor is, ha nem tudta hazahozni a törött szélvédődarabbal együtt) a járművet át kell rendszámozni, forgalmiját, törzskönyvét ki kell cserélni, ez kb. 20.000 Ft költséggel jár.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Üzembentartó bónusz fokozata

2007. október 26., 20:53 Módosítva: 2007.10.26 20:53

Tisztelt Autójogász!

Barátom autóját vásárolnám meg úgy, hogy csak az üzembentartó lennék én. Nekem bonus 10-es besorolásom volt az előző autómra, amit 5 hónapja adtam el. Az lenne a kérdésem, hogy én mint üzembentartó köthetek-e biztosítást az autóra és vihetem-e a bonus 10 besorolásom?

Köszönöm:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Üzembentartói jog megszerzésével év közben nem válthat biztosítót, csak a biztosítási évfordulóra lehet felmondani a biztosítást és újat kötnie. Ekkor már nincs akadálya a bónuszfokozat érvényesítésének, a bónusz fokozatot két éven belül lehet érvényesíteni akár ugyanazon, akár másik biztosítónál. A korábbi évek gyakorlatához képest pozitív változás, hogy a kármentességi igazolást ezentúl nem az ügyfélnek kell beszereznie a korábbi biztosítójától és vinni az újhoz, ezt a biztosítótársaságoknak kell egymás között lebonyolítaniuk az ügyfél nyilatkozata alapján.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Parkolási igazolvány igénylése

2007. október 26., 20:44 Módosítva: 2007.10.26 20:44

Tisztelt Autójogász!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy mozgáskorlátozott parkolási igazolvány hol és milyen elbírálás alapján igényelhető? Segítségét előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

G. András

Tisztelt G. András!

Először a háziorvost kell felkeresni, mivel a mozgáskorlátozottság, fogyatékosság jellegétől függően vagy a háziorvos vagy szakorvos állíthatja ki a súlyos mozgáskorlátozottságot, fogyatékosságot igazoló orvosi igazolást. Ezzel az okmányirodát kell felkeresni, a parkolási igazolvány kiadását ott kell kérelmeznie. Ha az orvosi igazolás megfelelő, a parkolási engedélyt ki kell adni, azaz a hatóságnak nincs mérlegelési lehetősége. A kérelmező választása szerint postán kapja meg vagy személyesen veheti át az elkészült igazolványt, melynek kiadása ingyenes.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Gyermekek utaztatása biztonsági öv nélkül

2007. október 26., 20:37 Módosítva: 2007.10.26 20:37

Tisztelt Autójogász!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a gépkocsimban VW Golf I 1979. (5 személyes) típus, hátul nincs biztonsági öv gyárilag kiépítve, hogyan szállítsak 3-10 év közötti gyermeket ha hárman vannak (4, 6, 9 évesek) a Kresz szabályai szerint. Nem tudom milyen kategóriába esik az autóm(M1?)

Köszönettel:

B. Tamás

Tisztelt B. Tamás!

A KRESZ szerint továbbra sem kell a gyermeket gyermekbiztonsági rendszerben (biztonsági ülésben) rögzíteni, ha a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére a gépkocsi a gyári kialakítása alapján nem alkalmas (az ilyen kialakítású M1, N1, N2 és N3 kategóriájú gépkocsiban a 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, illetve a 3. életévét már betöltött és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek az első ülésen nem szállítható).

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Mozgáskorlátozott kedvezménye

2007. október 26., 20:24 Módosítva: 2007.10.26 20:24

Tisztelt Autójogász!

Édesapám júniusban kapott mozgáskorlátozott igazolványt, teljesítményadó mentességre jogosult-e ebben az évben (az első félévit már befizettük)!?

Üdvözlettel:

K. Barbara

Tisztelt K. Barbara!

A gépjárműadóról szóló törvény 4. § (1) bekezdése szerint az adóalany körülményeiben, illetve a gépjárműben beállott olyan változást, amely az adókötelezettségre is kihatással van, e változásra okot adó körülmény bekövetkezésének időpontját követő hónap első napjától kell figyelembe venni. Tehát az első félévi adó az adóhatóságnál marad, július 1-től pedig - ha a feltételeknek megfelel - jogosult a kedvezményre.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ismételt forgalomba helyezés teendői

2007. október 26., 20:18 Módosítva: 2007.10.26 20:18

Tisztelt Autójogász!

Az 1986-os Nissan Cherry járművemet kb. 2 éve teljesen kivontam a forgalomból. Most újra szeretném forgalomba helyezni, de gondolkodom, hogy megéri-e (az autó zárt helyen állt, egy akkumulátor segítségével azonnal beindult). Milyen teendőim vannak ebben az esetben és nagyjából mennyibe fog ez kerülni nekem.

Köszönettel:

Érdeklődő

Tisztelt Érdeklődő!

A felújítás műszaki költségein kívül az alábbi fix eljárási költségekkel számolhat: A forgalmi engedély illetéke 6.000 Ft, a törzskönyv illetéke 6.000 Ft, az érvényesítő címke díja 320 Ft, a rendszámtábla ára 1 pár sorozat rendszámtábla esetén 5.500 Ft. Ezek az okmányirodai ügyintézésnél merülnek fel. Előtte van még a műszaki vizsga 7.700 Ft-os díja és az integrált vizsgálat 7.200 Ft-os díja, ezeket a közlekedésfelügyelet eljárása során kell megfizetnie, valamint a környezetvédelmi felülvizsgálat díja 5-10.000 Ft gépkocsitól függően és a környezetvédelmi igazolólap és plakett díja 1.180 Ft. Műszaki és környezetvédelmi vizsgálat elvégzését, majd kötelező felelősségbiztosítás megkötését követően az okmányirodát kell felkeresnie az új okmányok és rendszám kiadása érdekében.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Nem írtam alá semmit

2007. október 26., 20:13 Módosítva: 2007.10.26 20:13

Tisztelt Autójogász!

A rövid történetem. Esti órákban közlekedtem gépkocsimmal, amikor észrevettem, hogy a nappali menetfény - mely színe kék, most már tudom, hogy nem szabványos, mert most olvastam a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendeletben foglaltakat- kapcsolója fel van kapcsolva. Azonnal leoltottam a fényt, de pár száz méterrel később egy hátulról érkező rendőrautó állított meg. A rendőr a szokásos papír ellenőrzés után közölte, hogy egy kék színű fényforrást észlelt az autó elején ezért feljelentést kezdeményez. (A megállításkor a lámpa nem világított, a rendőr műszaki próbát nem végeztetett, aláírni nem írtam alá semmit.) Kérdésem mire számíthatok az eljárás során, mivel védekezhetem?

Válaszát előre is köszönöm:

N. Sándor

Tisztelt N. Sándor!

A közlekedési igazgatási szabályok megsértése esetén 30ezer Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható. Az nem számít, hogy lekapcsolta a világítást, mielőtt a rendőr megállította Önt, az elég az eljáráshoz, hogy a rendőr észlelte a szabálysértést, és annak sincs jelentősége, hogy Ön nem írt alá semmit. Arra sem hivatkozhat, hogy nem tudta, hogy nem szabványos a fényforrás, de ha van valamilyen méltányolható más körülmény, akkor ezt előadhatja a rendőrhatóságnak.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Részletfizetéses adásvétel

2007. október 26., 19:36 Módosítva: 2007.10.26 19:36

Tisztelt Autójogász!

Egyik ismerősöm megvenné az autómat, csak az a gondom, hogy részletekbe tudja kifizetni. Először adna egy x összeget, majd 18 hónapig havi rendszerességgel fizetne. Szeretné átíratni a nevére, és minden mást megtenni, amit ilyenkor kell. A kérdésem az lenne, ha ez így megoldható, akkor Én, mint eladó hogyan védhetem le magam egy esetlegesen felmerülő nemfizetéssel szemben? Úgy gondolom a bizalom, ilyenkor nem játszhat szerepet.

Várom megtisztelő válaszát.

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A részletfizetéses eladásnak nincs semmi akadálya, a szerződésben meg kell határozni a részletfizetés módját, időpontját, lejártát, a fizetendő összegeket. A szerződés megkötése során Ön különféle biztosítékokkal védheti magát. Pl. kérhet a vevőtől zálogtárgyat (más hasonló értékű ingóságot), amit akkor köteles visszaadni, amikor a teljes vételárat kifizette a vevő. Nagyobb érték esetében ingatlan jelzáloggal való megterhelése is szóba jöhet. A szerződésben ki lehet kötni késedelmi kamatot is, ezzel is lehet késztetni a vevőt, hogy ne maradjon el a fizetéssel. Esetleg kötbér is kiköthető meghatározott konstrukcióval.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Lejárt műszaki és zöldkártya

2007. október 26., 19:23 Módosítva: 2007.10.26 19:23

Tisztelt Autójogász!

Gépkocsimon lejárt a műszaki érvényesség 11 napja és a zöldkártya érvényessége 3 hónapja amikor rendőri igazoltatásba kerültem. Az intézkedő rendőr elvette a forgalmit és az autót kivonta a forgalomból. Azt szeretném tudni, hogy a forgalmi engedélyt elveheti-e a rendőr /tudomásom szerint nem, de tévedhetek/ és ha nem akkor hol tehetek panaszt az intézkedés ellen? Válaszát előre is köszönöm,

Tisztelettel:

F. Attila

Tisztelt F. Attila!

A rendőrnek joga van elvenni a forgalmit, sőt lejárt műszaki esetében egyenesen köteles elvenni azt. Ilyenkor az okmányirodába kell továbbítania, Ön pedig csak akkor kapja vissza az okmányt, ha a műszaki és környezetvédelmi érvényességet meghosszabbíttatta.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Az adásvételt csak az eladó jelentette be

2007. szeptember 30., 21:18 Módosítva: 2007.09.30 21:18

Tisztelt Autójogász!

2007. 06. 20-án eladtam 1988-as évjáratú DACIA személygépkocsimat. Másnap az adásvételi szerződést bevittem az okmányirodába, ahol lefénymásolták, lepecsételték, dátumozták, aláírták. Még aznap a biztosítónál töröltettem a kötelező gépjármű felelősség biztosítást, és az önkormányzatnál is bemutattam az adásvételi szerződést a súlyadó (teljesítményadó) törlése miatt, itt csak lefénymásolták az adásvételi szerződést. A személygépkocsi súlyadója 2007-es évre be lett fizetve. 2007. 08. 13-án az okmányirodától levelet kaptam, hogy a vevő a járművet nem íratta át, ezért eljárást indítottak ellene. Következő a kérdésem: A jármű eladásával kapcsolatosan van-e további teendőm? 2008-as súlyadó kit terhel? A válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:

K. László

Tisztelt K. László!

Nem, Ön helyesen járt el és további teendője nincs. A törvény szerint amennyiben a gépjármű tulajdonjogában bekövetkezett változást a korábbi tulajdonos (átruházó) bejelentette, akkor a bejelentési kötelezettség megnyíltát (szerződés megkötésének időpontját) követő év első napjától nem minősül adóalanynak. Ettől az időponttól kezdve a korábbi tulajdonostól tulajdonjogot szerző felet kell az adó alanyának tekinteni, kivéve ha ettől az időponttól a hatósági nyilvántartásban harmadik személy szerepel tulajdonosként (azaz jövőre a vevő lesz mindenképpen az adó alanya, kivéve, ha idén tovább is adja a járművet és ezt be is jelenti).

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Üzembentartói és a forgalomból kivonás

2007. szeptember 30., 21:16 Módosítva: 2007.09.30 21:16

Tisztelt Autójogász!

Kérdésem az, hogy egy üzembentartói szerződésben lehet-e kitételként szerepeltetni, hogy az autónak esetleges forgalomból való kivonásának költségeit az üzembentartót terhelje? HA nincs ilyen külön megállapodás, akkor kit terhel ennek költsége és kötelezettsége?

Tisztelettel:

K. Lóránd

Tisztelt K. Lóránd!

Köthetnek erre megállapodást, azonban mivel az ideiglenes kivonást a tulajdonos és az üzembentartó is kérheti, az okmányirodában annak kell fizetnie, aki a kivonást kéri. A jármű végleges forgalomból kivonását pedig csak a tulajdonos kérheti, így neki kell ennek díját megfizetnie, aztán utólag egymás között kell a díjfizetés megtérítését rendezniük. Esetleg arra is van mód, hogy a kivonás költségét a tulajdonos előre elkéri az üzembentartótól.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Pótkocsi súlyadója

2007. szeptember 30., 21:12 Módosítva: 2007.09.30 21:12

Tisztelt Autójogász!

700 kg önsúlyú 3500 kg összsúlyú hajószállító pótkocsival rendelkezünk. Mennyi adót kell fizetnünk a törvény szerint 2007-ben.

Köszönettel:

K. Ferenc

Tisztelt K. Ferenc!

A pótkocsi teljesítményadó szempontjából tehergépjármű kategóriába tartozik. Az adó alapja a tehergépjármű hatósági nyilvántartásban feltüntetett saját tömege (önsúlya) növelve a terhelhetősége (raksúlya) 50%-ával. Az adó konkrét mértéke pedig az így kiszámított adóalap minden megkezdett 100 kilogrammja után 1200 Ft.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Súlyadó-teljesítményadó

2007. szeptember 30., 21:09 Módosítva: 2007.09.30 21:09

Tisztelt Autójogász!

2002 vagy 2003-as évjáratú Renault Laguna típusú 1870 cm3 dízel 88kw os 121 le-s gépjármú súlyadójára lennénk kíváncsiak vagy ha lehet egy táblázatot szeretnénk hogy hová lehetne sorolni az autót.

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A törvény szerint az adó éves mértéke személygépkocsinál - gyártási évében és az azt követő 3 naptári évben 300 Ft/kilowatt, - gyártási évet követő 4-7. naptári évben 260 Ft/kilowatt, - gyártási évet követő 8-11. naptári évben 200 Ft/kilowatt, - gyártási évet követő 12-15. naptári évben 160 Ft/kilowatt, - gyártási évet követő 16. naptári évben és az azt követő naptári években 120 Ft/kilowatt. Tehát 4-5 éves járműnél 88 kw 260 Ft/kilowattal számolva 22.880 Ft.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Vezetés az eltiltás hatálya alatt

2007. szeptember 30., 21:07 Módosítva: 2007.09.30 21:07

Tisztelt Autójogász!

Bevonták a jogosítványomat 6 hónapra és rajta kaptak az engedély nélküli vezetésen. Mit várhatok: eltiltanak megint? Vagy pénzbírság? Vagy mindkettő?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A szabálysértési törvény 156/A. §-a szerint az a bíróság vagy szabálysértési hatóság által a járművezetéstől eltiltott személy, aki a járművezetéstől eltiltás hatálya alatt annak érvényesülési körébe tartozó járművet vezet, elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A szabálysértés miatt az eljárás a bíróság hatáskörébe tartozik. Tehát vagy elzárás, vagy pénzbírság lesz a vezetés következménye. Az elzárás legrövidebb időtartama egy nap, leghosszabb tartama (ha más elzárással sújtható szabálysértést nem követett el) hatvan nap. Nincs helye elzárásnak, ha az eljárás alá vont személy fiatalkorú, vagy fogyatékos, kórházi fekvőbeteg-ellátásban részesül, illetőleg kórházi kezelése válik szükségessé, vagy a terhesség negyedik hónapját elérő nő, tizenhat éves korát be nem töltő gyermekét egyedül nevelő szülő, vagy fogyatékos, illetőleg folyamatos ápolást igénylő hozzátartozójáról egyedül gondoskodik. A pénzbírság legalacsonyabb összege ezer forint, legmagasabb összege százötvenezer forint.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István