Ketten segédmotoron jogsi nélkül

2007. július 15., 22:41 Módosítva: 2007.07.15 22:41

Tisztelt Autójogász!

Két nappal ezelőtt megállított egy rendőr, mert 2 személy volt a segédmotoron. Tudtam, hogy nem megengedett, de elkapott és nem volt nálam a jogosítványom sem. Ez a lakóhelyemtől 100 m-re történt és nem volt hajlandó elkísérni, hogy bemutassam az okmányomat, hanem följelentett. Mire számíthatok, nem írtam alá semmit. Bírságolhat-e egy rendőr, ha egyedül van?

Köszönöm:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A rendőr egyedül is jogosult intézkedni, bírságolni is. Önnek az iratait, jogosítványát magánál kell tartania motorozás közben, a rendőr nem kötelezhető arra, hogy ezekért Önt hazakísérje még 100 méter távolság esetén sem. (Ha nem szállított volna utast és önmagában csak a jogosítvány hiányzott volna, hogy jóindulatból még lehet, hogy haza is engedte volna Önt az okmányaiért.) Ha nem ír alá semmit, akkor is megkapja a büntetést, ami legalább 30.000 Ft lesz és valószínű még a vezetéstől eltiltás is néhány hónapra.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Használt autó vásárlás okmányai

2007. július 15., 22:34 Módosítva: 2007.07.15 22:34

Tisztelt Autójogász!

Használt autóvásárlására készülők, milyen okmányok szükségesek, és mi a teendőm vétel után? A vagyonszerzési illetéket kell fizetni, de ezt az adat változtatásakor? Mivel az autó megvásárlása után egy hónappal utána tudnám kifizetni az illetéket. Mi a teendőm, mit tegyek?

Tisztelettel:

M. Ferenc

Tisztelt M. Ferenc!

A szükséges okmányok: adásvételi szerződés, személyi adatok igazolására alkalmas érvényes iratok (személyi, lakcímkártya), gépjármű forgalmi engedélye és törzskönyve (ha van), 60 napnál nem régebbi eredetvizsgálat eredményéről szóló irat, kötelező felelősségbiztosítás megkötését igazoló irat. Ezen iratok megléte esetén a járművet akkor írják át a nevére, ha az eljárás díját 12.000 Ft-ot és az átírás illetékét (ccm függvénye) megfizette. Ha még nem vásárolta meg az autót, akkor úgy készítsék el az adásvételi szerződést, hogy a tulajdonba adás dátuma után 15 napon belül már legyen pénze az átírásra. Magyarul akkor és olyan dátummal kell az adásvételt megkötni, hogy ebből a 15 napos határidőből ne csússzon ki. Ha késik az illeték megfizetésével mulasztási bírságot fognak önnel fizettetni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Csökkentlátó jogosítványa

2007. július 15., 22:27 Módosítva: 2007.07.15 22:27

Tisztelt Autójogász!

A jogosítványomat 1986-ban szereztem, csökkentett látóképességű vagyok, és szemüveggel vezetek. A jogosítványomban akkor azt írták bele, hogy lakott területen kívül 80 km/h-val, és három tükör használatával vezethetek. Azóta megváltozott a lakott területen kívüli sebesség 90 km/h-ra. Kérdezem, akkor én mennyivel közlekedhetem, lakott területen kívül?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Ez egy olyan, a jogosítványba bejegyzett egészségügyi korlátozás, amit a KRESZ módosulása nem érint. Ön továbbra is 80 km/órával vezethet egészen addig, amíg egy újabb orvosi alkalmassági szakvélemény alapján ezt a korlátozást nem oldják fel és nem törlik a vezetői engedélyéből ezt a korlátozást.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

CMR fuvarlevél

2007. július 15., 22:22 Módosítva: 2007.07.15 22:22

Tisztelt Autójogász!

A 89/1988. (XII. 20.) MT rendelet 23 § (6) bek. alapján a fuvarlevél szigorú számadású bizonylatnak minősül. Kérdésem az lenne, hol található jogszabályi hivatkozás arra, hogy ezen okmányokat sorszámmal kell ellátni.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A rendelet 2. számú mellékletének B pontjában meghatározott okmányt kell használni, ez a minta tartalmaz sorszámot, vagy legalább a 23. § (3) bekezdése szerinti adatokat: a felek megnevezése, címe, az árura vonatkozó adatok, az áru átvételének és kiszolgáltatásának helye, ideje, a fizetésre vonatkozó megállapodás, a fizetés módja. Ha csak a 23. § (3) bekezdés szerinti adatokat nézzük, akkor is meg kell felelnie a fuvarlevélnek az okmányokkal szemben támasztott követelményeknek. Az okmány nem lehet egy sima feljegyzés, az elnevezés önmagában is megkövetel bizonyos kötelező adatokat: a sorszám mellett pl. kiállító neve, aláírása, dátuma is kötelező érvényességi kelléke. A 23. § (6) bekezdés szerint pedig szigorú számadású nyomtatványként kell megőrizni, ez is feltételezi, hogy száma, sorszáma legyen. Ugyenez vonatkozik a CMR fuvarlevélre is, melynek minimális tartalmát az 1973. évi 3. tvr. (törvényerejű rendelet) 6. cikke írja elő, az előzőekhez hasonlóan a sorszámot ez sem említi, de ettől még okmányszerűen kell kiállítani sorszámmal, dátummal, aláírással.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Átírási procedúra

2007. július 15., 22:17 Módosítva: 2007.07.15 22:17

Tisztelt Autójogász!

Élettársammal a közeljövőben kívánunk autót vásárolni. A kérdésem az lenne, hogy van-e lehetőség a gépjármű átíratásakor több tulajdonos bejegyzésére, és, ha igen, akkor mi ennek a menete?

Válaszát előre is köszönöm:

F. Viktória

Tisztelt F. Viktória!

Természetesen ennek semmi akadálya nincs, az okmányirodában lényegében ugyanúgy intézik, mint az egy tulajdonosra vonatkozó átírást. A technikai része az elintézésnek annyiban jellegzetes, hogy minden tulajdonosnak meg kell jelennie az átíráshoz, aki nem kíván megjelenni, másik tulajdonostárs vagy más személy nevére meghatalmazást kell adnia az ügyintézésre (erre van nyomtatvány az okmányirodákban). A törzskönyvben és a gépjármű nyilvántartásban minden tulajdonos feltüntetésre kerül, a forgalmiban pedig a tulajdonostársak döntése alapján egy személy kerül bejegyzésre.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Gyerek az anyósülésen

2007. július 15., 22:13 Módosítva: 2007.07.15 22:13
2

Tisztelt Autójogász!

Kérem, válaszoljon az alábbi kérdésemre: Utazhat-e az autó első ülésén (anyósülés) gyermekülésben, vagy magasítóban 130 cm-es gyermek? (Tehát nem kisbaba, nem fordított helyzetben ül és nincs kikapcsolva a légzsák.)

Köszönettel:

B. Miklós

Tisztelt B. Miklós!

Véleményem szerint ezt a KRESZ nem engedi meg, mivel a szabály szerint a gépkocsi első üléséhez a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be - a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban - ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták. Ez azt jelenti, hogy gyermek elő ülésen csak menetiránnyal ellentétesen ültethető be és csak akkor, ha nincs légzsák, vagy az kikapcsolható. Magyarul a gyermekek közül csak a babák utaztathatók ezen az ülésen, vagy a már 150 cm-es magasságot elért gyermekek a felnőttek utazására vonatkozó szabályok szerint.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Műszaki és eredetvizsga

2007. július 15., 22:10 Módosítva: 2007.07.15 22:10

Tisztelt Autójogász!

Igaz-e, hogy ha elviszem az autómat műszakira, akkor mindig eredetiségvizsgára is el kell vinnem? Még egy kérdés: üzembentartó vagyok, akkor év közben nem lehet biztosítást kötni?

Köszönettel:

P. Norbert

Tisztelt P. Norbert!

Eredetiségvizsgára nem kell minden műszaki vizsgát követően elvinni a gépjárművet. 2007. május 1-től a műszaki vizsga kibővült az ún. integrált vizsgálattal, ennek célja a műszaki vizsgálat során a gépjárművek adatainak összevetése a központi nyilvántartás adataival azon gépjárművek esetében, amelyek korábban nem vettek részt eredetvizsgálaton. Ha a vizsgálat során nem állapítható meg hitelt érdemlően a gépjármű elsődleges azonosítóinak eredetisége, a járművet eredetvizsgára küldik. Utolsó kérdésére a válasz, üzembentartó változása esetén év közben nem lehet biztosítót váltani és új biztosítást kötni, csak az év végén, november hónapban kell elintéznie a következő évre. Ha azonban adásvétel történik és a tulajdonos személye is változik, lehet új biztosítás kötni év közben is.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Bt. beltag saját gépjármű vásárlása

2007. június 30., 21:38 Módosítva: 2007.06.30 21:38

Tisztelt Autójogász!

Beltag vagyok egy BT-ben, a BT tulajdonában van egy autó, amit csak én vezettem, erre B8-as bonusz van. Most a saját nevemre vásároltam egy másik autót - a régit nemsokára eladom - erre szeretném átvinni a bonuszt. Mivel ugye a BT nem jogi személy ekkor én vagyok a bonusz "birtokosa", én vihetem tovább?

Köszönettel:

O. Tamás

Tisztelt O. Tamás!

Véleményem szerint nem viheti át a bónuszt, mivel nem a saját nevére, hanem a Bt. nevére szól a biztosítás. A Bt. a tagoktól elkülönült jogalany, önállóan lehet jogok és kötelezettségek alanya. Ön a biztosítás megkötésekor nem a saját nevében, hanem a Bt. képviseletében járt el. Az sem számít, hogy egyedül Ön vezette a járművet.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Adóalany lehet, de adómentes nem mindig

2007. június 30., 21:27 Módosítva: 2007.06.30 21:27

Tisztelt Autójogász!

Kérem segítségét az idei törvény módosítás értelmezésében. Igazolt (hét pontos orvosi igazolás) mozgáskorlátozott vagyok és rendelkezem egy lízingelt gk-val, melynek forgalmi engedélyében én, mint üzemben tartó lízingelő szerepelek. Az adótörvény megjegyzése a következőt mondja "A GÉPJÁRMŰADÓ ALANYA az a személy, aki a hatósági nyilvántartásban AZ ÉV ELSŐ NAPJÁN üzemben tartóként, ennek hiányában tulajdonosként (a továbbiakban: tulajdonos) szerepel...". Ezek szerint miért kell nekem adót fizetnem, ha a törvény azt mondja, hogy én vagyok az adó alany is, meg a mozgáskorlátozott is?

Tisztelettel várom válaszát:

O. István

Tisztelt O. István!

Az adótörvány 5. § f) pontja úgy fogalmaz, hogy : "Mentes az adó alól a súlyos mozgáskorlátozott személy vagy a súlyos mozgáskorlátozott kiskorú személyt szállító, vele közös háztartásban élő szülője, nevelőszülője, mostoha- vagy örökbefogadó szülője tulajdonában lévő egy darab, 100 kilowatt teljesítményt el nem érő személygépkocsi, ide nem értve a személytaxiként üzemelő személygépkocsit_." Az idei évtől eszerint a rendelkezés szerint a mozgáskorlátozott csak akkor kapja meg az adómentességet, ha nemcsak üzembentartója a gépkocsinak, hanem a tulajdonában is van a jármű. Ennek a módosításnak az volt a célja, hogy az állam több adóbevételhez jusson és kiszűrje a visszaélők egy részét, ugyanakkor sajnos sok valódi rászorult nem kaphat így adómentességet.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Bónusz és a járműkategóriák

2007. június 30., 21:24 Módosítva: 2007.06.30 21:24

Tisztelt Autójogász!

Több válaszlevelében olvastam, hogy a bónusz tulajdonosváltás esetén a következő autóra csak akkor vihető át, ha egyazon járműkategóriába tartozik. Mit nevezünk egy kategóriának? A hengerűrtartalom meddig számít egy kategóriának?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Szerencsére nem ilyen szigorú a helyzet, bónusz átvitel szempontjából a személygépkocsi egy kategória, azaz személyautó eladása esetén pl. teherautóra, vagy motorkerékpárra nem viheti át a bónuszt, de egy másik személyautóra igen, a hengerűrtartalom egyelőre itt még nem számít.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kölcsönadott járművel külföldön

2007. június 30., 21:19 Módosítva: 2007.06.30 21:19
1

Tisztelt Autójogász!

Kérdésem hasonló a "Gépjármű kölcsönadása" c. kérdéshez. Édesanyám az autó tulajdonosa, de mivel az autóra nincs szükségük, évek óta mi használjuk. EU-n belüli utazáshoz ilyen esetben is kell kölcsönadási nyilatkozat? Ha az utazás során más is vezeti az autót, a nyilatkozatnak elegendő egy névre szólnia, vagy minden vezető részére kell egy ilyen nyilatkozat?

Köszönettel:

T. Márk

Tisztelt T. Márk!

Külföldre utazás esetén EU-n belül is kötelező a kölcsönadás tényét írásban igazolni. Ha a járműben jelen van az a személy, akinek a részére a tulajdonos kölcsönadja a járművet, akkor nem kell minden vezető részére külön meghatalmazást adni. Egyik tisztelt olvasónk korábban jelezte, hogy ilyen kölcsönadási nyilatkozatot az otthoni elkészítés helyett pár száz forintért be lehet szerezni nyomtatvány formájában is, ami a magyar mellett német, olasz, angol és francia nyelven is tartalmazza a kölcsönadás tényét és adatait, így lényegesen megkönnyíti egy esetleges külföldi ellenőrzés során a kommunikációt. Arról, hogy ezt a "meghatalmazás" névre hallgató nyomtatványt hol lehet beszerezni, a www.autoklub.hu oldalon kaphat tájékoztatást.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Bónusz fokozat átvitele másik járműre

2007. június 30., 21:07 Módosítva: 2007.06.30 21:07

Tisztelt Autójogász!

A következő kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni. El szeretném adni az autómat, viszont másikat csak pár hónap múlva tudok venni. Azt szeretném kérdezni, ha nincs autóm, megmarad-e a bonus-malus fokozatom a másik autó megvásárlásáig, és ha igen, mennyi időm van másik gépkocsit venni?

Köszönettel:

J. Gábor

Tisztelt J. Gábor!

Nem kell rögtön másik gépjárművet vennie, a bónuszát a biztosítási szerződése megszűnésést követő 2 éven belül viheti át másik gépjárműre, az a lényeg, hogy a kedvezményét azonos járműkategóriára, azaz másik személygépkocsira viheti át, tehát pl. tehergépkocsira nem. Ha az új szerződést 2 éven túl köti meg, besorolása kizárólag A00 lehet.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Mozgáskorlátozott kedvezmények igénylése

2007. június 30., 21:02 Módosítva: 2007.06.30 21:02

Tisztelt Autójogász!

Információt szeretnék kérni Öntől. Férjem elsőfokú rokkant 22 éve és most 71 éves. Autót szeretnénk vásárolni, amivel őt szállítanánk. Az a kérdésem, jár-e az autóvásárláshoz kedvezmény, kapunk e hozzájárulást? Milyen feltételekkel lehetséges ez, és milyen mértékben? Jelenleg egy 1.6 literes motorral és 107 LE teljesítménnyel rendelkező 19 éves öreg autónk van, amivel már nagyon sok a probléma és amire eddig súlyadó kedvezményt kaptunk. Az autó az én nevemen van, hisz férjem nem tudna eljárni hivatalos ügyekben. Most kaptuk az értesítést az Önkormányzattól, hogy a súlyadó kedvezményt is megvonják 2007-től. Nem tartjuk jogosnak, hogy - az ismert visszaélések miatt - szigorított törvény kizárja a valóban rászorulókat is. Kérjük szíves segítségét, milyen módon lehetne a gépjárműadó-kedvezményben a továbbiakban is részesülni, illetve fiatalabb autó vásárlásához a támogatást megkapni?

Köszönettel:

dr. T. Györgyné

Tisztelt dr. T. Györgyné!

Gépjármű szerzési támogatás iránti kérelmet a lakóhelyük szerinti polgármesteri hivatalban lehet benyújtani minden évben április 30-ig. a támogatás mértéke a megvásárolt autó vételárának 60%-a, de maximum 300.000 Ft. Jelenlegi szabályozás szerint vagy neki kell rendelkeznie jogosítvánnyal vagy önnek, mint házastársnak és nyilatkozatot kell adnia, hogy szállítja. A támogatás 7 évente egyszer adható, elnyerésének további feltétele, hogy a családban az egy főre jutó jövedelem ne érje el a nyugdíjminimum két és félszeresét, ez jelenleg 27.130 Ft-tal számolva 67.825 Ft. A gépjárműadó-kedvezményt felnőtt mozgáskorlátozott személy esetében csak az a mozgáskorlátozott kaphatja meg, aki a gépjármű tulajdonosa és üzembentartója is egyben. Ez a szigorítás sokakat hátrányosan érint, sajnos nincs kivétel, az autó átíratása az adókedvezményért nem éri meg és biztosítási kedvezményeket is hátrányosan érintheti.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Autóverseny károsultja

2007. június 27., 23:07 Módosítva: 2007.06.27 23:07

Tisztelt Autójogász!

Mindössze annyit szeretnék kérdezni, hogy egy autóversenyen voltam kint kisöcsémmel, amikor az egyik autó elhaladt előttünk, egy követ dobott ki a kerék, mely az öcsém zsebében lévő mobiltelefont tönkretette. Azt kérdezném, hogy terhel-e valakit felelősség, vagyis kérhetek e kártérítést?

Köszönettel:

Sz. László

Tisztelt Sz. László!

A sportrendezvény szervezője általánosságban felel a résztvevők és a nézők vagyon-és személybiztonságáért, ezért a versenyt szervezők tudják megmondani, hogy konkrétan ilyen károkért tudnak-e felelősséget vállalni. Tehát ezzel a kérdéssel a verseny szervezőjéhez kell fordulnia, igazából rögtön a kár bekövetkeztekor kellett volna ezt megtennie, mivel utólag már elég nehéz a bizonyítás.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Matrica sms-ben

2007. június 27., 23:01 Módosítva: 2007.06.27 23:01

Tisztelt Autójogász!

A kérdésem az lenne, hogy ha sms-ben veszek autópálya matricát, meddig kell megőriznem a bizonylatként kapott válasz sms-t telefonomban, illetve vita esetén ez a válasz sms teljes értékű bizonyíték-e a jogos használatra?

Köszönettel:

B. L.

Tisztelt B. L.!

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 15. § (5) bekezdése alapján 2006. decemberétől a közút kezelője vagy az általa megállapodás alapján megbízott gazdálkodó szervezet a 60 napos jogvesztő határidőn belül köteles postára adni a díj- vagy pótdíjfizetési felszólítást. A díj- és a pótdíjfizetési kötelezettség egy év alatt évül el. Ha az úthasználat után 60 nap elteltével nem kapott felszólítást, törölheti az sms-t, amit megléte esetén teljes értékű bizonyítékként elfogadnak.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Helyszíni bírság csökkentése

2007. június 27., 22:58 Módosítva: 2007.06.27 22:58

Tisztelt Autójogász!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy lehet-e a helyszíni bírság összegét valamilyen úton csökkentetni (számít-e, hogy nem rendelkezek önálló keresettel)? Lakott területen mértek be 50 helyett 75-tel. (állítólag, mivel a felvételt nem tekinthettem meg) Vezetői engedélyemet 2004. 07. 14-én állították ki, de a rendőr szerint kezdő jogosítvány. Miért??? Szabálysértésem soha nem volt. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:

Pali

Tisztelt Pali!

A helyszíni bírság összegét nem lehet csökkenteni, ha azt Ön nem fogadja el, szabálysértési eljárás indítanak. Szabálysértési eljárásban vagy a helyszíni bírság kiszabása során is csak az elkövetett szabálysértés jellege és a szabálysértés körülményei döntik el a bírság mértékét, szabálysértési bírságok kiszabásánál anyagi, szociális körülményeket nem vesznek figyelembe. A vezetői engedély 2 évig kezdő minősítésű, biztos elnézték a dátumot a rendőrök.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ideiglenes kivonás 8-10 hónapra

2007. június 27., 22:55 Módosítva: 2007.06.27 22:55

Tisztelt Autójogász!

Felvilágosítást kérnék az autóm forgalomból való ideiglenes kivonásának módjáról. 8-10 hónapot az évből nem használom az autómat, erre az időre szeretném kivonni a forgalomból, majd újra forgalomba állítani azokra a hónapokra, amikor használni fogom. Mi ennek a módja?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Fel kell keresnie az okmányirodát, ahol kérése alapján 6 hónap időtartamra kivonják az autóját a forgalomból. Ha ennél több ideig nem használja, a kivonás időtartama alatt újabb kivonási kérelmet is benyújthat, így tulajdonképpen meghosszabbíthatja az ideiglenes kivonás időtartamát. A kérelemért 1500 Ft-ot kell fizetni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Elírás a forgalmi engedélyben

2007. június 27., 22:52 Módosítva: 2007.06.27 22:52

Tisztelt Autójogász!

Az okmányiroda elírta az autó típusát a forgalmiban, így most a papír szerint egy kombi tulajdonosa vagyok. Mi a teendő ilyenkor és ki állja a költségeit? Megbüntethet ezért a rendőr?

Üdvözlettel:

K.

Tisztelt K.!

Elírás esetén az okmányirodának díjmentesen kell kicserélnie az okmányait, hiszen a tévesztés az ő hibájukból következett be. A rendőr elvileg megbüntetheti, bár szerintem, ha felfedezi az elírást, az okmányirodába küldi Önt.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

35 éves ereklye

2007. június 27., 22:49 Módosítva: 2007.06.27 22:49

Tisztelt Autójogász!

Egyik autóm 35 éves, nemsokára lejár a műszakija. Ez egy ereklye és meg szeretném tartani úgy, hogy ne kelljen semmit sem (vagy csak minimálisat) fizetni utána, a bonus fokozatomat át tudjam vinni másik autóra. Természetesen forgalomban nem használnám, de a lehetőségét sem szeretném kizárni annak, hogy egyszer (pl. 30 év múlva) újra forgalomba helyeztessem. Miért nem állhat egy használaton kívüli autó az udvaron úgy, hogy ne kelljen utána fizetni? Mit javasol?

Köszönettel:

Kesy

Tisztelt Kesy!

Az üzemben tartó által az adott szerződés vonatkozásában már megszerzett bonus osztályba sorolás akkor marad meg, ha a szerződés érdekmúlás miatt megszűnik, és az üzemben tartó a szerződés megszűnését követő két éven belül ugyanazon gépjármű-kategóriába tartozó gépjárműre (személygépkocsi, motorkerékpár, autóbusz, tehergépkocsi, vontató, mezőgazdasági vontató) új szerződést köt, akár ugyanazon, akár másik biztosítónál. Olcsó és jó megoldás nincs, az érdekmúlással való biztosítás megszüntetést csak az autó forgalomból kivonásával vagy eladásával lehet elérni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Autó sötétítése

2007. június 27., 22:45 Módosítva: 2007.06.27 22:45
1

Tisztelt Autójogász!

Autó sötétítése - Hová szerelhetünk fel fóliát? címen jelent meg egy válasza a Totalcar tanácsai között. Kérdésem az lenne, hogy az ezt leíró a rendelet-szabály-akármi hol található meg, mi a neve, esetleg meg lehet-e találni pl. a Magyar Közlönyben?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró

A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 97. §-a szabályozza a fóliázás lehetőségeit. Eszerint a személygépkocsi ablakain menet közben nem szabad olyan fóliát, üvegre felhordott fényelnyelő vagy fényvisszaverő réteget stb. alkalmazni, amely a személygépkocsi ablakain a kilátást, illetőleg az átlátást megakadályozza. Ez a követelmény azonban nem vonatkozik a gépkocsi szélvédőjének és ablakainak fényáteresztő képességét csökkentő olyan eszközre, amely alkalmazására a Nemzeti Közlekedési Hatóság, lánykori nevén Központi Közlekedési Felügyelet az ENSZ-EGB 43. számú előírás 21. számú mellékletében meghatározott követelmények figyelembevételével engedélyt adott ("H" engedély).Ezt az ENSZ-EGB előírást én is csak sokadik kézből ismerem, a hatályos rendeletet viszont megtalálhatja bármelyik jogi adatbázisban, pl. a www.magyarorszag.hu jogszabálykeresőjében. Magyar Közlönyt nem javaslom, mert a jogszabály többször módosult 1990 óta, tehát elég sok közlönyből kellene összeraknia a hatályos szöveget. Az ENSZ-EGB 43. számú előírás szerint a hátsó oldalsó üveg és a hátsó szélvédő csak érvényes "H" minősítő jellel rendelkező anyaggal fóliázhatók, a fényáteresztéstől függetlenül. Az első oldalsó üvegek is fóliázhatók olyan anyaggal, mely rendelkezik érvényes "H" minősítő jellel, de összegzett fényáteresztő képessége nagyobb, vagy egyenlő 70 %-nál. Az első szélvédő esetében, kivéve a lehajtott napellenzők által takart felület (ahova sötétítő csík szerelhető), is fóliázható, érvényes "H" jellel rendelkező anyaggal, ha összegzett fényáteresztő képessége nagyobb, vagy egyenlő 75 %-nál.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Motorcsere

2007. június 27., 22:42 Módosítva: 2007.06.27 22:42

Tisztelt Autójogász!

A kérdésem az lenne, hogy hogyan működik egy autónak a motorcseréje? Lenne mondjuk egy vw golf 2-esem ami 1.3 benzines motorral rendelkezik, de én szeretnék bele egy 1.9 tdi típust rakni. Ehhez milyen papírok kellenének, illetve milyen árban lenne a papírmunka?

Tisztelettel:

MaLac

Tisztelt MaLac

Ha a beépítendő motor nem típusazonos (a motor kódja nem egyezik az eredetivel), az átalakításhoz a közlekedési felügyeletnél engedélyt kell kérnie. Hogy ez az engedély mennyit kóstál, érdeklődje meg a lakhelye szerinti közlekedési felügyeletnél, cím, telefon megtalálható a www.kff.hu oldalon. Típusazonos motorcserénél nem kell KF engedély, elég ha a szakszervíz beszereli és igazolást ad erről. A közlekedési felügyelet engedélyének beszerzését követően a jármű okmányait ki kell cserélni, forgalmi és törzskönyv cseréje összesen 12.000 Ft-ba kerül. Ha a kicserélt motor nagyobb hengerűrtartalmú, a korábbi és az új motor hengerűrtartalma alapján kiszámított regisztrációs adó különbözetét is meg kell fizetnie és az erről kapott igazolást is vinnie kell az okmányirodába a forgalmi cseréjéhez. A regisztrációs adó különbözet mértékét kiszámíthatja a regisztrációs adóról szóló 2003. évi CX. Törvény melléklete alapján, ez már szép summa lehet. A jogszabályt megtalálja pl. a www.magyarorszag.hu jogszabálykeresőjében.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Lakcímváltozás bejegyzése a forgalmiba

2007. június 12., 21:47 Módosítva: 2007.06.12 21:47

Tisztelt Autójogász!

A kérdésem arra vonatkozna, hogy lakcímváltozás miatt szükséges-e minden esetben a forgalmi csere (6000 Ft) vagy elég volna a bejegyzés (1500 Ft)? Én ugyanis úgy jártam az egyik okmányirodában, hogy egy BM-rendeletre hivatkozva-melynek alkalmazását a hivatalvezető rendelte el-csak cserére voltak hajlandóak. Igyekeztem kideríteni, hogy miért: A 35/2000. (XI. 30.) BM rendelet forgalmi engedélyre vonatkozó szabályai szerint: "A forgalmi engedély üzemben tartójának személyében, illetve személyi adataiban, valamint a jármű azonosító adataiban bekövetkezett változáskor új forgalmi engedélyt kell kiállítani. Az egyéb adatváltozást a forgalmi engedély hivatalos feljegyzések rovatában - a nyilvántartásban való bejegyzéssel egyidejűleg - kell feltüntetni." Viszont véleményem szerint a 1992. évi LXVI. törvény alapján a lakcím nem minősül személyi adatnak. Telefonon érdeklődtem más okmányirodákban is, hogy mi a gyakorlat ezt a kérdést illetően és több helyen is azt jelezték, hogy nincs jogértelmezési összhang az okmányirodák között sem - így lett volna olyan is, ahol csak az 1500 Ft-os bejegyzést végezték volna el. Érdemes panasszal élnem az okmányirodában vagy jogszerűen jártak el? Köszönöm a megtisztelő választ!

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Böngészve az okmányirodák tájékoztatóit én is azt látom, hogy nem egységes az eljárás a fizetendő díj, illeték mértékével kapcsolatban, de legalábbis a tájékoztatás nem egységes. Az okmányirodák zöme szerint mivel ez az adat szerepel a forgalmiban, azt ki kell cserélni, a csere új forgalmi engedély kiállítását jelenti, aminek az illetékét kell megfizetni 6.000 Ft értékben. Egyéb adatváltozás bejegyzésekor igazgatási szolgáltatási díjat kell kérni az ügyféltől, ilyenkor az okmányt nem cserélik, hanem csak a nyilvántartásban vezetik át a változást. Szerintem a 6.000 Ft-os illeték beszedése a jogszerű, de panasza alapján talán kialakulhat az egységes értelmezés.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Teljesítményadó fizetés menete

2007. június 12., 21:39 Módosítva: 2007.06.12 21:39

Tisztelt Autójogász!

2007. februárjában vásároltam meg első autómat. Az lenne a kérdésem, hogy mikor kapom meg az autóra vonatkozó teljesítményadó mértékét. Egyszerűen várjak, vagy nekem tennem kell ez ügyben valamit? Lehet-e problémám abból, ha 2 hónapja használom az autót, és nem fizettem semmit, hiszen nem kaptam semmit, ami alapján fizethetnék.

Tisztelettel:

Gábor

Tisztelt Gábor!

Ha a vételt bejelentette az okmányirodában és azon a címen levélben elérhető, amit az okmányirodában címként igazolt, meg fogják Önt találni adóügyben is. Új vagy használt gépjármű vétele, gépjármű eladása, forgalomból való kivonása esetén az adóhatóság felé az ügyfeleknek bevallási, bejelentési kötelezettségük nincs, mivel az adót a Központi Járműnyilvántartó adatközlése alapján írják elő, ez pedig az okmányirodai bejelentéseken alapszik. Az adóhatósághoz akkor kell külön bejelentést tenni, ha a járművet ellopják, vagy valamilyen mentességet igényel.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Biztonsági öv bekapcsolása

2007. június 12., 21:33 Módosítva: 2007.06.12 21:33

Tisztelt Autójogász!

Tisztelettel kérdem, közúti ellenőrzéskor ki büntethető, ha a személygépkocsi utasának nincs bekapcsolva az öve? A sofőr vagy az utas?

Tisztelettel:

Miki

Tisztelt Miki!

Az követi el a szabálysértést, aki az övet nem kapcsolja be, tehát ha nincs bekapcsolva az öve, az utas fizeti a büntetést. Ennek maximális összege 30.000 Ft lehet. Azt lehetett hallani, hogy az idei ellenőrzési kampányban nem lesznek elnézőek és egyből ezt a maximum összeget fogják kiszabni a szabálytalankodókra. Ittas vezetésénél duplázódik a felelősségre vonás, hiszen aki ittasan vezet, és aki a volánt az ittas személynek átengedi, egyaránt szabálysértést követ el.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Hogyan utazik egy négygyermekes család

2007. június 12., 20:45 Módosítva: 2007.06.12 20:45

Tisztelt Autójogász!

Tudom, hogy a csapból is a gyereküléses levelek folynak, de szerintem nekem is speciális esetem van. Nekem négy gyerekem van. 2-15 évesek, a családban hatan vagyunk. 150 cm-nél nagyobbak és kisebbek. Hogyan tudom utaztatni az egész családot, ha hosszabb-rövidebb útra akarunk menni? Az egyik most is az anyja ölében ül, amikor utazunk. Máshogy nem megoldható, mert valaki, akkor nem szabad, hogy utazzon. Köszönöm előre is a sokadszor megírt válaszát.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró

Sajnálatos, hogy erről a fontos, gyermekeket érintő új szabályozásról nem adnak ki hivatalos, példákkal illusztrált, közérthető magyarázatot, segédletet az erre illetékesek. Fő szabály szerint a gépkocsiban utazó minden 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket a testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben kell rögzíteni, életkori felső korlát el lett törölve, csak a magasság számít. Gyermeknek minősül mindenki, aki nem töltötte be a 18. életévét. A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható, tehát először a kicsik elhelyezését kell megoldani, mert ők másképpen nem szállíthatók. A három éven aluliak utazhatnak elöl menetiránnyal ellentétesen, ha nincs légzsák, vagy ha azt ki lehet kapcsolni, utazhatnak továbbá hátul, de ott is csak gyermekbiztonsági rendszerben. Anya ölében szabályosan nem maradhatnak. Ha régi a kocsi és nincs hátul öv, és előre sem tudják berakni, a 3 éven aluli gyermek nem utazhat benne, kivétel nincs. Első ülésen 150 cm alatti mindegy hány éves gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben utazhat. A gyermek a gépkocsi hátsó ülésén biztonsági övvel bekötve is utazhat, ha a 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel a testméretéhez igazodóan biztonságosan rögzíthető. Ritkán előfordulhat, hogy valakinél orvosilag ellenjavallt a biztonsági ülés vagy öv használata, erről szakorvosi igazolással rendelkező gyermekek enélkül utazhatnak. Némi humorérzékkel megáldva a jogalkotók a régi kedvezményt egy kissé átformálva meghagyták: Két 10 éven aluli gyermeket, ha az általuk elfoglalt ülésen a gyermekbiztonsági rendszer használata nem kötelező, egy személynek kell tekinteni. Eszerint a szabályozás szerint Önök úgy utazhatnak, hogy a két kisebb gyermek biztonsági rendszerben ül, egyik elöl, másik hátul, a maradék hátsó két helyen osztozik két nagyobbik gyermek és az anya. Matematikailag talán kijön, de gyakorlatban megvalósíthatatlan. A hírek szerint pedig ősztől további szigorítások is várhatók.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István