A vevő nem íratta át a járművet

2007. február 21., 20:38 Módosítva: 2007.02.21 20:38

Tisztelt Autójogász!

Azt szeretném kérdezni, hogy 2005. október 31-én eladtam az autómat. Bejelentettem az okmányirodán a következő napon. A vevő nem íratta át az autót. Azóta már a negyedik rendőrségi levelet kapom, hogy aki megvette milyen szabálysértéseket követett el ezzel az autóval. Nekem küldik a csekket, hogy nem jó helyen parkolt. Ez így szabályos vagy nekem még máshol is jeleznem kellene, hogy eladtam ezt az autót. Ez meddig megy így, hogy én leszek meghurcolva miatta. Nekem ez költség, hogy más városokba utazok a rendőrségre magamat igazolni.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Ismét menjen be abba az okmányirodába, ahol az eladást bejelentette és kérdezze meg, milyen intézkedéseket tettek az autó átírása érdekében, és mondja el, hogy milyen kellemetlenségei származtak az eladásból azóta. Máshol nem kell jeleznie az adásvételt, az okmányirodán intézik az ügyét. Gondolom, már régen felszólították a vevőt, hogy irassa a nevére a járművet, az a felszólításnak nem tett eleget, ezért a járművet kivonták a forgalomból - papíron. Ilyenkor a vevőnek be kellene vinni a rendszámot az okmányirodába. Ha a vevő ennek sem tett eleget, akkor csak úgy lehet eljárni vele szemben - a bírságolások mellett -, ha egy rendőr igazoltatja és lekérdezi a jármű adatait, aminek a során kiderül, hogy kivonták a járművet a forgalomból, ilyenkor a helyszínen elveszi a forgalmi engedélyt és a rendszámtáblát és remélhetőleg vége a szabálytalankodásoknak.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Saját társaságtól autóvásárlás

2007. február 21., 20:24 Módosítva: 2007.02.21 20:24

Tisztelt Autójogász!

Egy kkt. egyik tulajdonosa vagyok (2-en vagyunk tulajdonosok, alkalmazott nincs). Vettem egy kisteherautót 1999-ben a kkt. nevére, amit én használok azóta is, menetlevél tömbökkel igazolhatóan. Most megveszem a kkt-től az autót. Kell-e eredetiség vizsgálat az átíráshoz? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:

B. Ágnes

Tisztelt B. Ágnes !

Kell eredetvizsga az átíráshoz, mivel a tulajdonos személyében változás történik. Gazdasági társaság átalakulása esetén, ha az általános jogutód gazdasági társaság vásárolná meg a járművet, akkor nem kellene az eredetvizsgálatot elvégeztetni. Van még néhány ilyen eset, pl. öröklés vagy közös tulajdon megszüntetése, vagy muzeális jármű elidegenítése és még továbbiak, de ezek, hasonlóan a felsoroltakhoz, az Ön esetében nem alkalmazhatók.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Hol nézhetném a meg a jogszabályt?

2007. február 21., 20:12 Módosítva: 2007.02.21 20:12

Tisztelt Autójogász!

Arról érdeklődnék, hogy hol tekinthetőek meg a jogosítványban szereplő kódszámok jelentései, ugyanis az interneten hiába kerestem azokat. Amennyiben nincs komplett lista, akkor a következő számok érdekelnének különösen: 101, 182, 185, 186.

Köszönettel:

Róbert

Tisztelt Róbert !

Például a magyarorszag.hu oldalon van egy jogszabálykereső, ott meg tudja keresni a 2000. évi 35. számú belügyminiszteri rendeletet, ezek a jogszabály végén a 7. számú mellékletben találhatók meg. Jelentésük: 101 I. egészségügyi csoportban alkalmas, 182 "A" korlátozott kategória, 185 "T" kategóriába tartozó mezőgazdasági vontató könnyű pótkocsival, 186 "K" kategóriában meghatározott járműveken kívül lassú járművet és pótkocsiját is vezetheti.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kártérítés

2007. február 21., 20:01 Módosítva: 2007.02.21 20:01

Tisztelt Autójogász!

Négy hónapos autónkkal, közúti közlekedési baleset részesévé váltam. Az okozó a helyszínen felelősségét elismerte. A sérült elem javítása - nyilvánvalóan - nem "órák kérdése" lesz. Kérhetek-e a javítás idejére cserejárművet, avagy érdemes-e a biztosítót ilyen irányú kérdéssel zaklatni? Ha igen, elegendő indok-e a csere jármű iránti igényre, hogy gyermekem versenysportol, szerelésének mozgatása tömegközlekedéssel nem megoldható illetve, hogy életem párja munkája során napi rendszerességgel rászorul a most amortizálódott családi kedvenc használatára?

Tisztelettel:

H. László

Tisztelt H. László !

A kötelező biztosítás terhére nem kérhet cserejárművet, viszont a kieső időben bekövetkező és összegszerűen bizonyítható kárát megpróbálhatja érvényesíteni a károkozóval szemben.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Lefényképezett a traffipax

2007. február 21., 19:54 Módosítva: 2007.02.21 19:54

Tisztelt Autójogász!

Az M1-es autópályán lefényképezett a telepített traffipax, kb. 180-190-nel. Úgy tudom, az 50 %-os sebességtúllépés súlyosbítja a helyzetet, de itt ezt talán megúsztam. Milyen büntetésre számíthatok?

Köszönettel:

P. Zoltán

Tisztelt P. Zoltán !

Maximum hatvanezer forintig terjedhet a bírság és rosszabb esetben a jogosítványát is bevonhatják egy-két hónapra.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Magánszemély és a menetlevél

2007. február 21., 19:44 Módosítva: 2007.02.21 19:44

Tisztelt Autójogász!

Szeretnék érdeklődni, hogy magánszemélynek kell-e menetlevelet vezetni, ha tehergépjárműve van, és csak saját használatra van? Az autó típusa Renault 19. 1380ccm.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Mindegy hány köbcentis és milyen típusú, ha tehergépkocsiként szerepel a forgalmi engedélyben, akkor is kell menetlevél, ha csak saját részére szállít vele, ellenkező esetben megbüntetheti a rendőr. Ha fuvarozna vele engedély alapján, akkor fuvarlevelet kellene vezetnie, így "csak" a menetlevél vezetése kötelező.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Regisztrációs adó összege

2007. február 21., 19:29 Módosítva: 2007.02.21 19:29

Tisztelt Autójogász!

Olvastam, hogy "a korábbi szabályozás nem vette figyelembe a járművek értékcsökkenését, így hátrányosan megkülönböztette az import használt autókat a belföldi használt autók javára". Nem sikerült azonban kiderítenem, és a vam.gov.hu-n sem találtam meg, hogy akkor most mekkora adót kell fizetni? Találtam egy régebbi táblázatot, mely szerint pl. egy 22 éves, 2500-3000 cm3 közötti korszerűtlen autóra 4.2 MFt - 60%, vagyis kb. 1.5 MFt lenne az adó. Ez, gondolom, nem stimmel, de akkor mennyi?

Köszönettel:

Sopanka

Tisztelt Sopanka !

A www.magyarorszag.hu jogszabálykereső programjával Ön is megtalálhatja a regisztrációs adóról szóló 2003. évi 110. törvény jelenleg hatályos szövegét és abból láthatja, hogy a helyzet az idén még rosszabb, a fizetendő regisztrációs adó még több lett. Egyébként ön a tavalyi árakon jól számolt.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Mozgáskorlátozottak súlyadója 2007

2007. február 11., 20:04 Módosítva: 2007.02.11 20:04

Tisztelt Autójogász!

Édesanyám súlyos mozgáskorlátozott, velem egy háztartásban él. Én szállítom vizsgálatokra, és eddig megkaptam az Önkormányzattól a súlyadó mentességet. Az autó az én nevemen van. A 2007 évi gépjármű adó változás alapján csak akkor illeti meg kedvezmény, ha átiratom a nevére az autót?

Tisztelettel:

P. Zsolt

Tisztelt P. Zsolt !

2007. január 1-től többek között olyan változtatást vezettek be a súlyadóról szóló törvényben, hogy adómentességet csak a súlyos mozgáskorlátozott személy tulajdonában vagy a kiskorú súlyos mozgáskorlátozott kiskorú személyt szállító, vele közös háztartásban élő szülője, nevelőszülője, mostoha- vagy örökbefogadó szülője tulajdonában lévő egy darab, 100 kilowatt teljesítményt el nem érő személygépkocsi kaphat (ide nem értve a személytaxiként üzemelő személygépkocsit). Ha az édesanyja nevére kerül a jármű és teljesítménye is megfelel az előírásnak, megkapja a mentességet. A hozzátartozók tulajdonában álló gépkocsikra érvényesíthető kedvezmények köre azonban lényegesen csökkent, csak a mozgáskorlátozott 18. éven aluli gyermek szülője kaphat mentességet.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Letelt a jogosítvány bevonás időtartama

2007. február 11., 19:55 Módosítva: 2007.02.11 19:55

Tisztelt Autójogász!

Egy évre bevonták ismerősöm jogosítványát, mely joghátrány fél éve letelt számára. Kérdésem: Miket kell eszközölnie a visszaszerzéshez? Mindent újra kell kezdenie, avagy csak forgalmi vizsgáznia kell?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Ismerősének utánképzésre kell mennie, erre az a kötelezés okát tartalmazó hatósági értesítéssel (pl. szabálysértési határozat), személyi igazolvánnyal és lakcímkártyával bármelyik területi, megyei közlekedési felügyeletnél jelentkezhet, ahol az utánképzés programjának egyéniesített meghatározása céljából feltáró foglalkozáson vesz részt. Ezen a feltáró foglalkozáson dől el, milyen feladatokat kell teljesítenie, persze az is meghatározó, hogy milyen okból vonták be a jogosítványát.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

60 napon belül fel kell szólítani a díjfizetés nélkül parkolókat

2007. február 11., 19:48 Módosítva: 2007.02.11 19:48

Tisztelt Autójogász!

Az 5 éves elévülési idő lejárta előtt néhány héttel küldtek ki cégünknek parkolási díj "büntetést". Kérdésem, hogy ez befolyásolja-e az elévülés tényét?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A felszólítás küldése megszakítja az elévülés folyamatát, azaz az 5 éves elévülési időtartam újrakezdődik, persze csak akkor, ha a parkolási társaság tudja is igazolni, hogy Önt felszólította pl. tértivevénnyel. A rossz hír mellé azonban egy jóval is szolgálhatok, ennek a gyakorlatnak lassan vége lesz. Decemberben fogadta el az országgyűlés azt a rendelkezést (közúti közlekedésről szóló törvény módosítása), hogy amennyiben a díjat nem fizették meg, a közút kezelője vagy az általa megállapodás alapján megbízott gazdálkodó szervezet a létesített, illetőleg kijelölt várakozóhely jogosulatlan úthasználatának időpontjától számított 60 napos jogvesztő határidőn belül köteles postára adni a díj- vagy pótdíjfizetési felszólítást. A díj- és a pótdíjfizetési kötelezettség egy év alatt évül el. A díj és a pótdíj után késedelmi kamat nem követelhető. Jogosulatlan parkolás esetén a parkolási társulásokra, autópálya jogtalan használata miatt az ÁAK Zrt-re is vonatkozik, de természetesen a törvény hatályba lépéstől 2006. december 22-től lebonyolított parkolásokra és autópálya használatokra lehet alkalmazni ezt a lényegesen életszerűbb szabályozást.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Fél éve eladtam az autómat, be is jelentettem

2007. február 11., 19:42 Módosítva: 2007.02.11 19:42

Tisztelt Autójogász!

2006. 07. 07-én eladtam a tulajdonomban lévő gépjárművet, melynek édesapán volt az üzembentartója! A napokban kapott az édesapám (illetve én is mert a megszólítás tulajdonos/üzembentartó volt, de a levél neki jött) egy csekket az autópálya üzemeltetőjétől, hogy matrica nélkül közlekedett. Mivel én már júliusban eladtam, ezért tanácsért fordultam az okmányirodába, ahol még az adásvétel napján leadtam az adásvételi szerződés egy példányát. Ott azt mondták, hogy ők értesítették a vevő lakhelyén működő okmányhivatalt az adásvétellel kapcsolatban, de a vevő azóta sem íratta át az autót. Azt mondták, akkor zárulhat le a dolog, ha egy ellenőrzés során (rendőri) kiderül, hogy a gépkocsi ki lett vonva a forgalomból. Ezek után én mit tudok tenni, vagy milyen irattal fordulhatok az autópálya kezelőhöz, hogy az autó már nem a tulajdonom 2006. július 7-e óta?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Ön az adásvételi szerződéssel igazolhatja, hogy már nem az Önök tulajdonában áll a gépjármű, mellette pedig nyilatkozzon arról, hogy az elidegenítését az adásvétel napján be is jelentette és emiatt most az okmányirodában eljárás folyik az átírás érdekében. A 35/2000. számú BM rendelet szerint amennyiben a jármű jogszerű megszerzője a bejelentési kötelezettségét, annak keletkezésétől számított 15 napon túl, késedelmesen teljesíti a közlekedési igazgatási hatóság (okmányiroda) bejegyzi a tulajdonjogot a nyilvántartásba, és hivatalból vonja ki a járművet a forgalomból. Ilyenkor az az eljárás, hogy az okmányiroda írásban felszólítja a vevőt, hogy a mulasztását haladéktalanul, 3 napon belül pótolja és irassa a nevére az autót. Tájékoztatja, hogy ennek hiányában a járművet kivonják a forgalomból és a vevőnek le kell adnia a rendszámot és a forgalmit, ezt követően a vevő még egy mulasztási bírságot is kap. Az is célravezető lehet, ha Ön telefonál vagy ír levelet a vevőnek ez ügyben.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Regisztrációs adó visszaigénylése

2007. február 11., 19:38 Módosítva: 2007.02.11 19:38

Tisztelt Autójogász!

Nemrég vásároltunk egy használt gépkocsit de nem mi hoztuk be az országba /olaszból hozták be (az előző tulajdonos fizette ki a regisztrációs díjat) kérdésem az lenne, hogy mi vissza igényelhetjük-e a regisztrációs adót? Egyébként a kocsit autókereskedésben vettük előre is köszönöm válaszát.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A törvény szerint regisztrációs adó részleges visszatérítésére jogosult az a személy, aki gépjármű forgalomba helyezése miatt a Regisztrációs adóról szóló törvény 2004. május 1. napja és 2005. december 31. napja között hatályos rendelkezései alapján adót fizetett a vámhatóság részére. A második jogosulti kör az, akire az adót a gépjárművet Magyarországon forgalomba helyező és az adót megfizető személy (gépjárművet importáló kereskedő) regisztrációs adó-ként áthárította (ennek hiányában pedig közvetlenül neki keletkezett volna adófizetési kötelezettsége). Ez utóbbi kör is csak akkor jogosult a részleges visszatérítésre, ha a az adó teljes vagy részleges áthárítását igazoló számlát vagy egyéb számviteli bizonylatot, továbbá az adónak az eladó részére történt megfizetését igazoló bizonylatot tudja csatolni. Ha a járművet a kereskedő hozta volna be az országba és úgy adta volna el Önnek, hogy külön részletezi és elszámolja az általa befizetett regisztrációs adót, erről külön számviteli bizonylatot ad Önnek, akkor jogosult lenne a visszatérítésre. A fentiek alapján Önnél nem ez a helyzet, ezért véleményem szerint nem jogosult a részleges visszatérítésre.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Drága tévedés

2007. január 30., 14:41 Módosítva: 2007.01.30 14:41

Tisztelt Autójogász!

Novemberben egy biatorbágyi bevásárló centrumba mentem, addig nem is kell autópálya díjat fizetni. Viszont sajnos későn vettem észre, hogy valószínűleg túlmentem a kijáraton, ami oda vezet. Mivel még sosem jártam ott, nem tudtam pontosan, hol kell lehajtani. Mivel a KRESZ szerint tilos autópályán tolatni, ill. megfordulni, továbbmentem, és az első kijáratnál elhagytam az autópályát. Természetesen rögzítették az autópálya használatomat, amiről megjött a bírság. Kérdésem az lenne, ha én tudom igazolni, hogy ezek után nem sokkal a bevásárlóközpontban vásároltam, segít-e valamit. Nyilván a rendszerük szerint azt is rögzítik, hogy a következő ellenőrző kapuig már nem mentem el. Van esélyem egy panaszlevéllel arra, hogy ne kelljen fizetnem, vagy esetleg enyhítsék a bírságot?

Köszönettel:

L. Andrea

Tisztelt L. Andrea !

A tévedését sajnos biztosan nem fogják figyelembe venni és a leírtak alapján nem számíthat engedményre. A jogszabályban meghatározott fix összeget fogják Öntől továbbra is követelni, méltányosságra nincs lehetősége az autópálya kezelőnek.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Gépjármű eladása külföldre

2007. január 30., 14:35 Módosítva: 2007.01.30 14:35
1

Tisztelt Autójogász!

Szeretném megkérdezni, hogy eladhatom-e az autómat román állampolgárnak, s ha igen mi szükséges hozzá, illetve mit kell tennem?

Köszönettel:

Á. A.

Tisztelt Á. A. !

Természetesen eladhatja a járművét román állampolgárnak, a nehezebb elérhetőség miatt ügyeljen arra, hogy a vevő adatai pontosan és hiánytalanul szerepeljenek a szerződésben. Ezzel kapcsolatban annyi tennivalója van, mint a magyar állampolgár részére történő eladás esetén: az eladást 15 napon belül az adásvételi szerződés bemutatásával be kell jelentenie az okmányirodában.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Késik a biztosító kárkifizetése

2007. január 30., 14:24 Módosítva: 2007.01.30 14:24

Tisztelt Autójogász!

November 4-én egy úriember összetörte az autómat, 7-én felmérték a kárt, és annyit mondtak, 15 napon belül fizetnek. Az autót még azon a héten megcsináltattam, kifizettem, de én azóta a biztosítótól egy fillért nem kaptam. Ilyenkor mi a teendő? Már lassan másfél hónap telt el. Akkor minek fizetjük a biztosítást? Hol lehet az ilyet feljelenteni, vagy beperelni? Igaz nem nagy összegről van szó, de az is pénz! Mit tegyek? Várom válaszát.

Tisztelettel:

L.Z.

Tisztelt L.Z. !

Mintaszerű lett volna, ha úgy jár el a biztosító, ahogy ígérte: három napon belüli kárfelmérés, elfogadás esetén 15 napon belüli kárkifizetés. Először és elésősorban a biztosítón kérje számon a kárkifizetés időpontját és tudakolja meg a késedelem okát is. Ha nem fizetnek, nem adnak kielégítő információt, Önnek is azt tudom tanácsolni, hogy panaszával forduljon a felügyeleti szervhez (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Ügyfélszolgálat 1013 Budapest, Krisztina krt. 39. Levélcím: 1535 Budapest, 114. Pf. 777., Telefon: 06-40-203-776).

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Elkaptak jogsi nélkül

2007. január 30., 14:13 Módosítva: 2007.01.30 14:13

Tisztelt Autójogász!

Jogosítvány nélkül vezettem autót, és nem volt bekapcsolva a biztonsági övem sem! A jogosítványból már csak a forgalmi vizsga van hátra! Mire számíthatok? Pénzbüntetésre, vagy az eltiltásra? Vagy mindkettő??? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:

Emilio

Tisztelt Emilio !

Mindkettőre, ami elég komoly büntetés lesz, már csak azért is, mert mostanában sok olyan súlyos közlekedési baleset történt, amit a gyakorlatlan vagy jogosítvánnyal nem is rendelkező autósok okoztak, biztos vagyok benne, hogy Önnel szemben a törvény szigorát fogják alkalmazni. Szerintem egy év eltiltásra és 80ezer Ft pénzbírságra biztosan számíthat.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Károkozás miatt felmondott a biztosító

2007. január 30., 14:06 Módosítva: 2007.01.30 14:06

Tisztelt Autójogász!

A kötelező biztosításom B10-es kategóriájú. A nyáron volt egy balesetem, amelyben elismertem a felelősségemet. A balesetben az én autómon egy karcolás keletkezett, a másikon is hasonló mértékű sérülés volt. Azóta a biztosítótól semmiféle tájékoztatást nem kaptam, viszont november közepén váratlanul felmondták a biztosításomat. Érdeklődésemre a biztosító kioktatott, hogy 1.5 millió forintos kárt okoztam és jobban tenném ha nem csodálkoznék. A káresetet kezelő ügynökség szerint ők 300.000 Ft kárigényt jeleztek a biztosító felé, de fizetésre még nem került sor, mert még le se zárult az ügy. Kérdésem, hogy jogosan járt-e el a biztosító? Ha igen, milyen módon lehet, érdemes fellebbezni a döntés ellen?

Tisztelettel:

B.J.

Tisztelt B.J. !

Először is forduljon a biztosítóhoz és kérjen iratbetekintésre lehetőséget, így meggyőződhet róla, hogy biztosítását mi alapján mondták fel, ténylegesen mi történt meg és mi nem. Ha nem ért egyet, vagy úgy látja, hogy nem megfelelően intézték az ügyét, a PSZÁF-hoz (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Ügyfélszolgálat 1013 Budapest, Krisztina krt. 39. Levélcím: 1535 Budapest, 114. Pf. 777., Telefon: 06-40-203-776) is fordulhat. A tőlük kapott tájékoztatás alapján eldöntheti, a továbbiakban milyen lépéseket tegyen.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

H jelű matrica

2007. január 30., 13:54 Módosítva: 2007.01.30 13:54

Tisztelt Autójogász!

Kötelező-e külföldön az autó hátuljára ragasztott "H" betűs matrica? Ha EU-s rendszámtáblám van, akkor is?

Köszönettel:

P.P.

Tisztelt P.P. !

A "H"-s országjelzést a 2004. május 1. előtt kibocsátott rendszámok esetén kötelező felragasztani. A 2004. május 01. után kiadott EU-s rendszámtáblák esetén az EU tagállamokban elfogadják önmagában a rendszámtáblát, külön "H" matrica nélkül.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Rendőri igazoltatás

2007. január 30., 13:22 Módosítva: 2007.01.30 13:22

Tisztelt Autójogász!

Köteles-e az engem igazoltató/bírságoló rendőr kérésemre a jelvénye számán felül közölni a nevét és a rangját? Amennyiben igen és megtagadja, élhetek-e panasszal ellene?

Köszönettel:

V. Zoltán

Tisztelt V. Zoltán !

A rendőrségről szóló törvény 20. §-a szerint: "A rendőrt az intézkedés során az egyenruhája és az azonosító jelvénye vagy a szolgálati igazolványa igazolja. Ha a rendőr nem visel egyenruhát, az intézkedés megkezdése előtt köteles a rendőri mivoltát szóban közölni, és - ha az intézkedés eredményességét nem veszélyezteti - magát a szolgálati igazolványával igazolni. A rendőr az intézkedés befejezése után az intézkedés alá vont személy kérésére köteles az azonosító jelvényének számát közölni vagy szolgálati igazolványát felmutatni, a nevét és a szolgálati helyét megjelölni." Ha nem ennek megfelelően jártak el Önnel szemben, panasszal élhet, de erre azért aludjon egyet, lehet, hogy a panasza kivizsgálása után még elégedetlenebb lesz.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Mozgáskorlátozottak közlekedése

2007. január 30., 13:13 Módosítva: 2007.01.30 13:13

Tisztelt Autójogász!

A mindkét irányból behajtani tilos jelzőtábla alatt az alábbi kiegészítő felirat szerepel " gépjárműforgalom elöl elzárt természetvédelmi terület " Kérdésem behajthatok-e erre az útszakaszra?

Köszönettel:

IILackó

Tisztelt IILackó !

A KRESZ 14. § (1) bekezdés n) pontja szerint a mindkét irányból behajtani tilos tábla azt jelzi, hogy az útra mindkét irányból tilos behajtani. Ugyanezen paragrafus (13) bekezdése alapján azonban a mozgáskorlátozott személy (illetőleg az őt szállító jármű vezetője), a betegszállító gépjármű a tilalom ellenére behajthat, ha úti célja a jelzőtáblával megjelölt úton van vagy csak ezen az úton közelíthető meg. A járművel ilyen esetben legfeljebb 20 km/óra sebességgel szabad közlekedni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kódszám bejegyzéssel kaptam jogosítványt

2007. január 30., 13:04 Módosítva: 2007.01.30 13:04

Tisztelt Autójogász!

Azt szeretném megkérdezni, hogy mikor megkaptam idén a "B" kategóriájú jogosítványomat akkor láttam rajta az alján egy 181-es számjelölést. És azt szeretném megkérdezni, hogy mit jelent ez?

Köszönettel:

Sándor

Tisztelt Sándor !

Ezt a bejegyzést azok jogosítványában szerepeltetik, akik vezetői engedélyének a kezdő minősítését meghosszabbították 2 évvel. Ha Önnek pl. szabálysértés elkövetése vagy közlekedési büntetőpontjainak száma miatt bevonták a jogosítványát és a lejárt eltiltást követően kapta vissza, akkor ez a kód jelzi, hogy újra a kezdő kategóriában van, így pótkocsit nem vontathat. Ha Ön ilyesmiben nem érintett, akkor tévedésről van szó, menjen be az okmányirodába és kérje a jogosítvány téves bejegyzésének korrigálását.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Reklámautók újra

2007. január 16., 10:12 Módosítva: 2007.01.16 10:12

Tisztelt Autójogász!

Érdekelne, hogy mi a véleménye a különböző, gépjárművön elhelyezett reklámozási dolgokról. Gondolok itt a hírauto ill. az il ferro ajánlatára, ahol reklámfelhelyezése után havidíjat fizetnek az autósnak, sokszor ez a havi törlesztőrészlet stb. Kérdezném, hogy mivel ezt bármikor felbonthatja a cég, akivel szerződik az autós, jogszerű-e ez, mivel így tulajdonképpen egy új autó vásárlását biztosítja a hirdető, annak fejében, hogy reklámot helyez el a gépjárművön. Ezután mondjuk 4 hónappal felbontja a szerződést, a vevő meg marad és fizetheti a törlesztő részleteket egyedül. Ez megtévesztés, ami nem jogszerű, vagy mégis? Hogyan győződhet meg a szerződő, hogy nem "verik át" ? Kihez fordulhat?

Üdvözlettel:

S. Balázs

Tisztelt S. Balázs !

Nem ismerhetem az említett két cég teljes dokumentációját erről a témáról, az azonban közismert, hogy egyrészt regisztrációs díjat kell fizetni, másrészt a cégek bármikor felmondhatják a szerződést. Ez önmagában még simán legális, mindenki olyan feltételekkel szerződik a polgári jog határain belül, ahogy akar. Hogy ne verjenek át minket, a következőket tehetjük: mindent el kell olvasni, ha az aláírandó egyedi szerződésben másik dokumentumra hivatkoznak, akkor azt is, aztán gondolkodjunk egy napot, mielőtt aláírjuk a papírokat, hogy vajon ebben kinek mi az üzlet. A legfontosabb azt eldönteni, hogy szükségünk van-e most a gépjárműre, és pont olyanra, amit kínálnak (listaáron, kedvezmények, akciók nélkül) tudjuk-e fizetni önállóan is a törlesztést már akár 2-3 hónap múlva is. Kérdezzünk és kérdéseinkre rövid, világos választ várjunk el. Annak is célszerű utánanézni, hogy a felkínált konstrukciónál létezik-e kedvezőbb nem reklámos megoldásban (simán kereskedőnél történő vásárlással) és mekkora az eltérés, ebből is vonhatunk le némi számolgatás után következtetéseket. Ez egyrészt egy jó lehetőség a pangó új autó kereskedelem fellendítésére, ha az il ferro/hírautó szerződést bont az ügyfél vagy fizet, vagy a bank viszi az autót és még esetleg további százezreket követel az értékcsökkenés miatt. Jogos az óvatosság azért is, mert ezekben a konstrukciókban benne lehet az a lehetőség, hogy az új belépők befizetései fedezik a régebbiek törlesztéseit (piramisjáték jelleg) és nem az autókon reklámozott cégek. Hogy ez a tevékenység illegális-e vagy sem majd elválik, rendőrség, ügyészség, bíróság feladata eldönteni, formálisan a polgári jog szabályait figyelembe véve legálisnak tekinthető. Az a cég, aki reklámot szeretne magának vásárolni, ennél sokkal jobb hirdetési lehetőségeket is talál, pl. a fővárosi taxis társaságok vagy a BKV járműveit naponta garantáltan százezrek bámulják. Ha valaki úgy érzi, hogy megtévesztették, becsapták, a rendőrséghez kell fordulnia.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Új autó meghibásodásai

2007. január 16., 09:46 Módosítva: 2007.01.16 09:46

Tisztelt Autójogász!

2004 évben újonnan vásárolt személygépkocsimmal, garanciális problémák merültek fel. A vásárlást követően 2 hónapon belül jeleztem az egyik problémát, amit a mai napig nem orvosolt a gyártó - forgalmazó, egyébként több probléma is előjött azóta, ami szintén hasonló orvoslatot nyert, ill. nem nyert. Ráadásul az illetékesek meglehetősen ellenszenvesen is kezelik a problémákat. Sajnos az autó magyarországi képviseletének ilyen ügyeivel foglalkozó vezetője is ezt a magatartást tanúsítja. Kihez lehet fordulni a problémákkal? Az autó céges tulajdon. Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

S. Gábor

Tisztelt S. Gábor !

Sajnos elég gyakran lehet találkozni az Ön által leírt problémával szinte bármely márka esetén. Ki nem elégített követeléseivel fordulhat a bírósághoz, polgári peres keresetben kérheti, hogy a bíróság kötelezze a magyarországi képviseletet pl. kijavításra, kicserélésre vagy esetleg árleszállításra, kártérítésre. A perben Önnek bizonyítania kell, hogy a meghibásodásokat, problémákat a forgalmazó nem orvosolta, csatolnia kell a hibákat feltáró szervizlapokat és a peren kívüli rendezés érdekében folytatott levelezést (érdemi nyilatkozatokat) és egyéb bizonyítékokat is. Panasszal fordulhat továbbá a fogyasztóvédelmi felügyelőséghez is.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ittas vezetés miatt el (nem) vett jogosítvány

2007. január 16., 09:33 Módosítva: 2007.01.16 09:33

Tisztelt Autójogász!

2001-ben ittas vezetésért 36 hónapra elvették a jogosítványomat. A bírósági jogerős határozat nem kötelezett arra, hogy bárhol is leadjam, vagy a büntetés letelte után átképzésen kell részt vennem. Az eltiltás lejárt, a határozat jogerőssége után ebben az évben eltelt az öt év. Természetesen nem vezettem, most ha meg akarom hosszabbítani, mire számítsak?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Menjen az okmányirodába és nyugodtan adja be a meghosszabbítás iránti igényét. Ha a bejelentett lakóhelyén tartózkodott, azaz a hatóságok számára levélben elérhető volt, átvett minden hivatalos küldeményt, nincs min aggódnia.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Bonusz átvitel cégtől magánszemélyhez

2007. január 16., 09:17 Módosítva: 2007.01.16 09:17

Tisztelt Autójogász!

Egy KFT-nek voltam tulajdonosa és egyben ügyvezetője. A KFT rendelkezett egy gépjárművel melyet kizárólagos joggal én mint ügyvezető és tulajdonos használtam. A gépjárműre annak idején személyesen én kötöttem meg a kötelező felelősség biztosítást is, a balesetmentes vezetésemnek köszönhetően B8 bonuszom volt. A KFT-től a gépkocsit megvásároltam és a saját nevemre átírtam, ezáltal érdekmúlás miatt a gépkocsi kötelezője megszűnt. Ugyan annál a biztosítónál az eladás napján megkötöttem az új felelősség biztosítást. Most már a saját nevemre, ugyanarra a kocsira. A megkötéskor azt mondták, hogy a B8 besorolásom megtartható. Majd később mindenféle igazolásokat kértek arról hogy ki az ügyvezető, ki vezette a kocsit stb. Minden amit kértem megadtam nekik. 2 hónappal később közölték, hogy B0-ba raknak vagyis nem tarthatom meg a B8-at. Kérdésem: jogos ez? Ki élhet az igazolhatóan általam megszerzett B8 besorolással? Vagy az elveszett mindenki számára? Vagy talán az azóta átalakult KFT jogutódja élhetne vele? Érthetetlen, hogy ha a KFT a jogosult erre akkor ezek szerint 2 napos jogsival mehet tovább a B8 a KFT-n belül talán? És ha a KFT lemond erről a jogáról? Várom válaszát.

Köszönettel:

Gy. Károly

Tisztelt Gy. Károly !

A Kft. a vezetőjétől, tulajdonosától, képviselőjétől elkülönülten létező önálló jogi személy. Ha a jármű tulajdonosa vagy bejegyzett üzembentartója a Kft. volt, akkor - hiába kötötte Ön a cég nevében a szerződéseket és képviselte a céget a biztosító előtt - nem jogosult igénybe venni a cég által megszerzett bónusz kedvezményt. A kedvezményt a cég vagy jogutódja érvényesítheti, jogutód nélküli megszűnés esetén pedig elvész a kedvezmény. A bónuszra való jogosultságot nem lehet más javára átadni, az kizárólag a bejegyzett tulajdonos/üzembentartó személyéhez kapcsolódik.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István