Kárigény szerelővel szemben

2006. augusztus 13., 20:14 Módosítva: 2006.08.13 20:14

Tisztelt Autójogász!

2004 év decemberében vásároltam egy nagy köbcentivel rendelkező - utólag belátva nem a mi kasszánknak megfelelő - luxus autót. Több alkalommal meghibásodott a vételt követően, majd 2005 májusában egy végleges motorhibával szerelőhöz került. A szerelő az autót munka lapon átvette, majd előirányozta a kb. 500.000 Ft összegű javítási költséget. Ezen összeget mi nem tudtuk kielégíteni és egy évet tárolta a gépjárművet. Megkeresésünkre az idén, kértem adjon egy pontos összeget, hogy mennyit követel a motor kivételéért, valamint a tárolási költségét is természetesen számolja fel. 100.000Ft-ot állapított meg, majd mikor oda mentem elinalt, és az autót teljesen leamortizálva (ködlámpák,index lámpák, lyukas gumikkal és több sérüléssel) találtam, illetve az utca elején letolva, szinte félre dobva hevert a korábban még ép autó. Kérem önt, tájékoztasson, milyen jogi lépéseket tehetek az ügy érdekében! Köszönettel és tisztelettel:

Üdvözlettel:

J. Tamás

Tisztelt J. Tamás !

Kérem, nézze meg a kapott munkalapot, hogy nincs-e az megőrzési kötelezettségre valamilyen utalás, pl. hogy nem telephelyén, hanem utcán tudja csak tárolni a járművet. Ha nincs, akkor a jogviszonyukra a Ptk. szabályai az irányadók, melyek alapján a szerelőnek megőrzési kötelezettsége lett volna, azaz a gépjármű tárolása során elszenvedett sérüléseiért ő felel, kártérítési felelősséggel tartozik. A kárért felelős személy köteles az eredeti állapotot helyreállítani, ha pedig az nem lehetséges, vagy a károsult azt alapos okból nem kívánja, köteles a károsult vagyoni és nem vagyoni kárát megtéríteni. Az ügy másik oldala, hogy Ön mint megrendelő a szerződéstől bármikor elállhat, köteles azonban a vállalkozó (szerelő) emiatt esetleg keletkezett kárát megtéríteni. A vállalkozót (szerelőt) a vállalkozási díj biztosítására zálogjog illeti meg a megrendelőnek azokon a vagyontárgyain, amelyek a vállalkozási szerződés következtében birtokába kerültek. A lehetséges jogi lépések: egyeztetés az igényekről a szerelővel, írásban, megegyezés hiányában polgári peres út a kártérítési igényük érvényesítésére.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Motorcsere

2006. augusztus 13., 20:08 Módosítva: 2006.08.13 20:08

Tisztelt Autójogász!

Sajnos autóm (Corsa B 1.2 i) motorcserére szorul. A kérdésem az lenne, hogy az új motornál milyen adatoknak kell megegyezni ahhoz, hogy legálisan tudjam használni?

Üdvözlettel:

T. Krisztián

Tisztelt T. Krisztián !

A motorcserét nyilvántartásba kell vetetni az okmányirodában: ezért be kell mennie az okmányirodába, ott bemutatni a forgalmit és ha van, törzskönyvet, a motor tulajdonjogát igazoló okiratot (pl. számla, adás-vételi szerződés). Nem típusazonos motor beépítése esetén a közlekedési hatóság által kiadott átalakítási engedély és Műszaki adatlap is szükséges, valamint a hátsó rendszámtábla, mivel új műszaki érvényességi idő bejegyzése is történik. A motorcsere nyilvántartásba vételének díjai, illetéke: forgalmi engedély illetéke 6.000 Ft, törzskönyv illetéke 6.000 Ft, nem típusazonos motor beépítése esetén az érvényesítő címke díja 320 Ft.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Gyermek utaztatása

2006. augusztus 13., 20:00 Módosítva: 2006.08.13 20:00

Tisztelt Autójogász!

1974-es Zsigulim van. Hátul gyárilag nincs benne biztonsági öv. Az egy éves gyereket ettől függetlenül lehet-e hátul utaztatni gyermekülésben? Vagy egy felnőtt fogja a kezében? Esetleg a gyermekülést lehet-e előre bekötni a menetiránnyal szemben???? Válaszát köszönöm.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A 0-10 kg (kb. 9 hónapos korig) és a 0-13 kg (kb. 12 hónapos korig) jelzésű gyermekülések (bébikagylók) a menetiránynak háttal kell szerelhetők be az első vagy a hátsó ülésre, a használati utasítás szerint. A hátranéző, félig fekvő helyzet a csecsemő számára biztonságosabb, mert ütközésnél a rá eső terhelés egyenletesebben oszlik el. A 9-18 kg jelzéssel ellátott üléseket az autó hátsó ülésére már csak a menetiránnyal megegyező irányban, a gépjármű hárompontos - az üléstől függően esetenként kétpontos - biztonsági övével lehet rögzíteni. Az összevont kategóriájú, tehát a 0-18 kg súlyú gyermekek számára ajánlott gyermeküléseket 10 kg-ig a menetiránynak háttal kell beszerelni, 10 kg felett pedig a menetiránnyal megegyezően. Mivel Ön hátul nem tudja rögzíteni a gyermekülést, ezért ott marad a felnőtt ölébe ültetés.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Örökölt gépjármű

2006. augusztus 13., 19:54 Módosítva: 2006.08.13 19:54

Tisztelt Autójogász!

A férjem nevén van az autónk, de a férjem sajnos meghalt. Azt szeretném megtudni, hogy át kell e íratni az autót az én nevemre, vagy elég, ha csak üzembetartója leszek az autónak? Így megilletnek-e azok a kedvezmények, ami a férjemet is? (pl. a bonusba sorolás) Köszönöm a válaszát!

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A gépjárművet az öröklés szabályai szerint át kell íratni az örökös(ök) nevére, így Ön valószínűleg vagy tulajdonosa, vagy haszonélvezője lesz a gépjárműnek. Üzembentartó a tulajdonos és a haszonélvező is lehet, sajnos azonban a kedvezmények nem szállnak át. A bónusz osztályba sorolás ugyanis az üzembentartó személyéhez kötődik, így az elhunyt férjét követően bejegyzett új üzembentartó nem tarthatja meg az általa megszerzett bónusz fokozatot.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Késik az új gépkocsi átadása

2006. augusztus 13., 19:49 Módosítva: 2006.08.13 19:49

Tisztelt Autójogász!

Április közepén rendeltem egy új ford fusion-t. A szerződésben azt rögzítettük, hogy az autó a rendelés elküldésétől számított 2 hónapon belül átadásra kerül. Előleget adtunk az autó vételárából. A szerződésben írt időponttól a gyár egyedi gyártás esetében 2 széria gyártás esetében 1 hónappal eltérhet előre nem látható ok miatt amiért a vásárló nem élhet panasszal. Az én esetemben viszont ennyi idő elteltével is csak azt tudták mondani a szalonban, hogy az autó eddig még legyártásra sem került és fogalmuk sincs, hogy pontosan mikor vehetem át az autót. A szerződésben rögzített időpontot a (késedelmit is) már túlhaladták. Az autó késedelmes szállítása miatt az egész nyárra tervezett programunkat át kell ütemezni és gyakran kölcsönautó igénybe vételére szorulunk. A kérdésem az, hogy ilyen esetben a vásárló milyen kártérítési, kompenzációs panasszal fordulhat a kereskedő, a forgalmazó felé. Várom válaszát.

Tisztelettel:

M. I.

Tisztelt M.I. !

A szerződésben meghatározott teljesítési határidő ilyen túllépése elállási ok, tehát Önök nyilatkozhatnak arról, hogy a gépkocsira már nem tartanak igényt és visszakérik a vételárelőleget. Ha a gépkocsira igényt tartanak, meghatározhatják a szerződésszegésből eredően bekövetkezett kárigényüket, amit a kereskedő/forgalmazó felé kell benyújtaniuk. Ez esetben meg kell pontosan jelölni, hogy milyen károk megtérítését kérik, itt szóba jöhet a kölcsönautó költsége, az utazási irodának befizetett és lemondott utazás miatti anyagi kár is. A nyári programok átütemezését mint kellemetlenséget és nem vagyoni kárt azonban nem nagyon tudják elszámoltatni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

ABS csak a hirdetésben szerepel a kocsiban nincs

2006. augusztus 13., 19:43 Módosítva: 2006.08.13 19:43

Tisztelt Autójogász!

Tehetek valamit? Vásároltam egy gépkocsit amit úgy hirdettek, hogy van benne ABS. Hozzáértő megállapította, hogy nincs. Az eladó azt mondja adásvételiben nem szerepel az ABS. Ezenkívül mivel lízinges autó volt, az átírásnál azt mondják, csak akkor írják át, ha kifizetem a vagyonszerzési illetéket, ami 15000 Ft. Az eladónak kellene de nem hajlandó.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A hirdetés szövegén és az ön részére átadott dokumentumok, különösen az adásvételi szerződés tartalmán múlik, hogy élhet-e valamilyen igénnyel pl. megtévesztésre mint érvénytelenségi okra hivatkozással. A vagyonszerzési illetéket mindig a vevő fizeti, ez az átírás feltétele.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Mozgáskorlátozottság megállapítása

2006. augusztus 13., 19:38 Módosítva: 2006.08.13 19:38

Tisztelt Autójogász!

A férjemet 2005. évben kétszer műtötték porckorongsérvvel, de nem minősítették mozgáskorlátozottá, továbbra is dolgozik. Ennek ellenére ismerőseimtől hallottam, hogy hasonló betegséggel élő és műtéten átesett (hivatalosan nem mozgáskorlátozott) személyek ún. "hétpontos szakorvosi igazolás"-sal mentesültek a súlyadó fizetése alól, és városunkban ingyenesen parkolhatnak. Szeretném megtudni, Ön szerint férjemet is megilleti-e ez a kedvezmény?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Ez orvosi szakkérdés. A kedvezmények igénybevételéhez szükséges súlyos mozgáskorlátozottá minősítést külön kérni kell a lakóhely szerinti jegyzőnél, fő szabály szerint ezt minden évben április 30-ig lehet intézni. A kérelemnyomtatványnak tulajdonképpen részét képezi az orvosi igazolás, amit a háziorvos tölt ki. A háziorvosnak a mozgáskorlátozottságot részletesen le kell írnia, és minősítenie/pontoznia kell a közlekedőképességet, konkrétan a járást, terhelhetőséget és a tömegközlekedési jármű használatára való képességet, ennek eredményeként jön ki az a pontszám, ami alapján eldől, hogy valaki mozgáskorlátozott kedvezményt kaphat-e. A hatósági eljáráson kívül is meg lehet kérdezni a háziorvostól, hogy számíthatnak-e erre és ha igen, jövőre kérelmezzék a jegyzőnél. Ha a háziorvos által kiállított igazolással/minősítéssel nem értenek egyet, van lehetőség orvosszakértői (másodfokú) vizsgálatra is.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Sebességkorlátozás autópályán

2006. augusztus 13., 19:30 Módosítva: 2006.08.13 19:30

Tisztelt Autójogász!

A kérdésem az, hogy a 2,2 tonnás és az 1,2 tonnás kisteherautókra is ugyanaz a szabály van-e életben, mint a 3,5 tonnásokra, miszerint autópályán csak 80 km/h sebességgel lehet haladni? Válaszát előre is megköszönve.

Üdvözlettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Személygépkocsival, motorkerékpárral, 2500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival autópályán 130 km/óra, egyéb gépjárművel - kivéve a motoros triciklit - valamint gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel autópályán 80 km/óra sebességgel lehet közlekedni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ford Transit személyautó

2006. augusztus 13., 19:25 Módosítva: 2006.08.13 19:25

Tisztelt Autójogász!

Nemrég vásároltam egy platós Ford Transit teherautót, aminek a forgalmijába valamilyen okból kifolyólag "jármű típusa: szgk." van írva. Erre csak akkor figyeltem fel, amikor szerettem volna egy fuvarozói engedélyt kérelmezni. Ott szólt az ügyintéző, hogy sajnos személyautóra nem adhatnak ilyen engedélyt. Kérdésem az lenne, hogy egy platós ponyvás autót van-e lehetőség valóban személyautónak levizsgáztatni és a másik kérdésem, pedig hogy mit tehetnék az autókereskedő felé, mivel ő tehergépkocsinak hirdette meg az autót?

Köszönettel:

N. E.

Tisztelt N. E. !

A kereskedőt valószínűleg nem lehet megfogni, a hirdetés konkrét szövegétől, az adásvételi szerződésben rögzítettektől függ a dolog, de természetesen reklamálhat náluk. Érdeklődjön a közlekedési felügyeletnél, hogy milyen átalakításokat követően lehetne újra tehergépkocsiként levizsgáztatni a járművet, hogy a fuvarozói engedélyt megszerezhesse hozzá, lehet, hogy ez lenne az egyszerűbb és gyorsabb megoldás.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Külföldi autó forgalomba helyezése

2006. augusztus 1., 01:00 Módosítva: 2006.08.01 01:00

Tisztelt Autójogász!

Szeretnénk a párommal venni egy autót a használatautó kereskedésnél, de állítólag külföldről hozták be és nincs neki törzskönyve. Azt mondták, hogy a párom nevére állítják ki rögtön, ha megveszi. Nem tudom, hogy nem baj-e, hogy nincs törzskönyve. Ha megvesszük a kocsit, akkor rögtön meg is lesz a törzskönyv? Nem akarjuk úgy megvenni, hogy esetleg lopott.

Köszönettel:

R. Szilvia

Tisztelt R. Szilvia !

Törzskönyvet a gépkocsi átíratásakor az okmányirodában fognak kiállítani, ha a jármű okmányaival és származásával minden rendben van. A behozott jármű külföldi okmányával és a vásárlás tényét igazoló okirattal (számla, adásvételi szerződés, stb.) fel kell keresni az okmányirodát, és elindítani a külföldi származás ellenőrzést, ez akár 3-4 hétig is elhúzódhat, írásban kapja meg az eredményt a BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivataltól. A külföldi származás ellenőrzés eredményének megérkezéséig a jármű nem helyezhető forgalomba, erre az átmeneti időszakra ideiglenes (E-s) rendszámot lehet kiváltani. A lopott autó rizikója a kereskedést terheli, azonban az ezzel kapcsolatos kellemetlenségeket (időmúlás, vételár visszakövetelése stb.) a vevő kénytelen elszenvedni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Súlyadókedvezmény tehergépkocsira?

2006. augusztus 1., 00:54 Módosítva: 2006.08.01 00:54

Tisztelt Autójogász!

Személygépkocsim és egy Fiat Ducato 3 személyes zárt 3.5 t alatti kisteherautóm van. A személygépkocsit, amire nem fizetek súlyadót (mivel lányom súlyos mozgássérült) el fogom adni. Kérdésem hogy a maradó kisteherautóra is megkapom-e a súlyadó mentességet, hiszen ezután ezzel fogom mindenhova szállítani őt.

Tisztelettel:

P. Cs.

Tisztelt P.Cs. !

A gépjárműadóról szóló törvény a mentességet mozgássérültek esetében személyszállító gépjárműre adja meg, és meghatározza ennek fogalmát is, mely szerint személyszállító gépjármű: az autóbusz, a motorkerékpár, valamint a hatósági nyilvántartás szerint személyszállításra szolgáló más gépjármű. Teherautóra a mentességet nem lehet megállapítani.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Büntetőpontok

2006. augusztus 1., 00:48 Módosítva: 2006.08.01 00:48

Tisztelt Autójogász!

Mivel mostanában elég sűrűn büntetnek a rendőrök, az lenne a kérdésem, hogy hol lehet megtudni hogy hány büntetőpontnál járok?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatalához lehet fordulni adatszolgáltatási kérelemmel (Cím:1450 Budapest, Pf. 81.), ennek a hivatalnak a feladata a büntetőpontok nyilvántartása. Ha a pontjainak száma a 14-et elérte, a hivatal automatikusan tájékoztatni fogja a pontok csökkentését eredményező önkéntes utánképzés lehetőségéről, melyet a megyei, fővárosi közlekedési felügyeletek szerveznek.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Norvégiában vezetnék

2006. augusztus 1., 00:32 Módosítva: 2006.08.01 00:32

Tisztelt Autójogász!

Szeretném megtudni, hogy van-e olyan ország jelenleg Európában, ahol magyar vezetői engedélyemet nem tudom használni? Számomra Norvégia lenne kérdéses.

Üdvözlettel:

Zsuzsa

Tisztelt Zsuzsa !

Norvégia és Magyarország is csatlakozott az ún. Bécsi Közlekedési Egyezményhez, ebben a részes tagállamok vállalták, hogy az egymás hatóságai által kiállított jogosítványokat kölcsönösen elfogadják, ez azt jelenti az Ön számára, hogy vezetői engedélyét használhatja Norvégiában. A Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményben részes további tagállamok: Ausztria, Bahama-szigetek, Bahrein, Beloruszia, Belgium, Brazília, Bulgária, Csehország, Dél-Afrikai Köztársaság, Elefántcsont-part, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Fülöp-szigetek, Görögország, Guayana, Horvátország, Irán, Izrael, Jugoszlávia, Közép-Afrikai Köztársaság, Kuba, Kuvait, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Macedónia, Marokkó, Moldova, Monaco, Niger, Norvégia, Németország, Olaszország, Orosz Föderáció, Pakisztán, Románia, San Marino, Svájc, Seychelle-szigetek, Svédország, Szenegál, Szlovákia, Szlovénia, Tadzsikisztán, Türkmenisztán, Ukrajna, Uruguay, Zaire és Zimbabwe. Természetesen a fel nem sorolt EU tagállamok vonatkozásában is ugyanez a helyzet.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Jogos volt a büntetés?

2006. augusztus 1., 00:20 Módosítva: 2006.08.01 00:20

Tisztelt Autójogász!

Kérdésem: az út egyik oldaláról a másikra kanyarodtam át, és lecsúszott a lábam egy kicsit a pedálról, így a kerék kipörgött. A rend bátor őre ezért 10.000,- Ft-ra büntetett, és az 54. §-ra hivatkozott. Jogos volt a büntetés? Mit tartalmaz ez a paragrafus, és biztonsági öv nem használatáért mennyi a büntetés.

Köszönettel:

J-né Ágnes

Tisztelt J-né Ágnes !

Ez a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértését foglalja magában, mely szerint aki a közúti közlekedés szabályait - a 42-52. §-ban meghatározott eseteken kívül (pl. ittas vezetés és más konkrétabb elnevezésű szabálysértések) - megszegi, harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, illetve helyszíni bírság szabható ki. A be nem csatolt övért is ez a büntetés jár.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Biztonsági gyermekülés hiánya

2006. augusztus 1., 00:03 Módosítva: 2006.08.01 00:03

Tisztelt Autójogász!

Van egy régi Wartburg személygépkocsi, amiben gyárilag, és persze utólag sincs hátul biztonsági öv. Az lenne a kérdésem, hogy gyerekeket lehet-e szállítani felnőtt felügyelet mellett ebben a gépjárműben.

Üdvözlettel:

Zsolt

Tisztelt Zsolt !

Nem kell a hátsó ülésen biztonsági gyermekülésben elhelyezni a gyermeket, ha erre a személygépkocsi gyári kialakítása miatt nem alkalmas, tehát ha hátul nincs öv, lehet vele biztonsági gyermekülés nélkül is gyermeket szállítani.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Parkolás mozgáskorlátozottaknak kijelölt parkolóhelyen

2006. július 25., 18:28 Módosítva: 2006.07.25 18:28

Tisztelt Autójogász!

Olyan témában szeretném az önök tanácsát kérni, hogy a mozgássérült parkolóban mikor lehet parkolni (ha lehet) nem mozgássérült személynek. Mert nem rég történ velem egy incidens hogy a Tesco magán parkolójában büntettek meg a rendőrök azért, mert este 7 óra körül a mozgássérült parkolóban álltam meg. Nem fogadtam el a bírságot és feljelentést tettek, holott van mozgássérült igazolványom és egy vak személyt szállítottam, akinek szintén volt vaktagsági igazolványa, a saját kisteherautómon ilyen esetben mi a teendő jogilag?

Tisztelettel:

István

Tisztelt István !

A KRESZ szabályai a bevásárlóközpontok magántulajdonú parkolóiban is érvényesek, ezért járhatnak el a rendőrök a szabálytalankodókkal szemben. Mozgáskorlátozottak részére kijelölt parkolóban szabályosan csak úgy parkolhat, ha kívülről jól látható módon elhelyezi a mozgáskorlátozott igazolványt a szélvédőre úgy, hogy előlapja az érvényesség és a jogosultság ellenőrzése céljából látható legyen. A vak tagsági igazolványnak nincs jelentősége ebben a szituációban. Ha az igazolvány nem volt kirakva, még el is szállíttathatták volna a gépkocsiját a rendőrök, de a helyszíni bírság is jogos lett volna. A feljelentést követő szabálysértési eljárásban a bírság enyhítése érdekében hivatkozhat arra, hogy van igazolványa, és hogy először fordult elő Önnel, valószínűleg méltányolni fogják.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Örökölhető-e a parkolási bírság?

2006. július 25., 18:22 Módosítva: 2006.07.25 18:22

Tisztelt Autójogász!

Érdeklődni szeretnék, hogy a parkolási bírság örökölhető a kocsival együtt. Teszem azt a tulajdonos halála előtt bírság keletkezik amelyet halála után rónak ki. Köteles az örökös(ök) ilyenkor fizetni?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A parkolási díj és pótdíj polgári jogi követelés, ezért örökölhető szemben pl. egy szabálysértéssel, amit csak az elkövetőtől lehet számonkérni. Ha a polgári jogi igény még a tulajdonos halála előtt keletkezett és a halálakor még fennálló követelés volt (tehát nem járt le, nem egyenlítették ki stb.) akkor az örökség részét képezi és az örökösök öröklik. Azért érdemes egy kört futni és a parkolási társaságnak beküldeni a halotti anyakönyvi kivonat másolatát, elképzelhető, hogy ez alapján eltekintenek az örökösök felkutatásától.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Régi forgalmik cseréje

2006. július 25., 18:14 Módosítva: 2006.07.25 18:14

Tisztelt Autójogász!

Úgy tudom, hogy ez év december 31-ig a régi típusú forgalmi engedélyeket ki kell cserélni. A márkaszerviz szerint viszont csak akkor, ha lejár a műszaki. Nekem régi típusú forgalmim van, de csak jövő év közepén jár le a műszaki. Kell cserélnem idén, vagy nem?

Köszönettel:

K. Krisztián

Tisztelt K. Krisztián !

A régi típusú forgalmi engedélyek cseréje folyamatos, illetve fokozatos. A régebbi gépjárművek esetében jelenleg akkor kerül sor az okmánycserére, ha azok adataiban változás állt be, illetve, ha azt az ügyfél kéri. Az 1998. december 31-ig kiadott forgalmi engedélybe 2007. január 1-jétől bejegyzés nem tehető.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Tolatás közben elsodortam egy járókelőt

2006. július 25., 18:02 Módosítva: 2006.07.25 18:02

Tisztelt Autójogász!

Tolatás közben elsodortam egy járókelőt, akit nem vettem észre,és elhagytam a helyszínt,amit többen is láttak, és rendszám alapján másfél óra elteltével megtaláltak. Előállítást követően elvették a jogosítványomat! Szakértői vélemény szerint abban az időpontban közepesen ittas állapotban voltam,viszont a gázolás és az előállítás közötti másfél órában nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztottam!2-3 cent Gintonicot bevallottam,amit a baleset előtt 2-3 órával fogyasztottam el! Kérdésem pedig az lenne, hogy mire számíthatok! Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Egy lényeges körülményt nem tudunk: akit elgázolt, milyen sérülést szenvedett, 8 napon belül gyógyulót vagy netán súlyosabbat. Abban az esetben ha nem volt súlyos testi sérülés, az ittas vezetésért egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő. Súlyos testi sértés okozása esetén a szabadságvesztés mértéke 3 évig terjedhet. Ez az egyik fele a dolognak, a másik a körülményektől függően cserbenhagyás vagy segítségnyújtás elmulasztása (ez utóbbi a valószínűbb, de ez csak a körülmények részletes ismeretében dönthető el), melyek esetében egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel illetve a segítségnyújtás elmulasztása miatt a három évig terjedő szabadságvesztéssel kell valószínűleg számolnunk. A büntetés kiszabásánál értékelni fogják még az életvitelét, volt-e korábban ittas vezetése, bűncselekményt követett-e el, mivel több bűncselekményt is elkövetett, halmazatban szabják ki a büntetését. Ha sérülést nem okozott megúszhatja még pénzbüntetéssel is, testi sérülés esetén a legvalószínűbb a felfüggesztett szabadságvesztés büntetés. A jogosítványát mindenképpen bevonják legalább egy évre.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Behajtási iránnyal ellentétesen

2006. július 25., 17:52 Módosítva: 2006.07.25 17:52
2

Tisztelt Autójogász!

A behajtási iránnyal ellentétesen lehet e tolatni (visszafelé) egyirányú utcában?

Köszönettel:

H. József

Tisztelt H. József !

A KRESZ szerint egyirányú forgalmú úton, körforgalmú úton, vasúti átjáróban, autópályán és autóúton - egyirányú forgalmú úton az úttest széléhez, illetőleg a várakozóhelyre történő beálláshoz szükséges hátramenetet kivéve - hátramenetet végezni tilos. Tehát lehet, de csak a parkoláshoz, beálláshoz szükséges mértékben lehet tolatni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Felnőttképzés adókedvezménye autós tanfolyamokon

2006. július 16., 22:32 Módosítva: 2006.07.16 22:32

Tisztelt Autójogász!

Elnézést, ha Ön nem illetékes ez ügyben: beletartoznak-e a jogosítvány megszerzése során az első sikertelen vizsgáig vett pótórák az adókedvezménybe? Egyik autósiskolánál igen, a másiknál azt mondják, hogy nem számít bele.

Köszönettel:

G. Mária

Tisztelt G. Mária !

A kérdésére választ az APEH 2005/74. számú, a felnőttképzés díjához kapcsolódó adókedvezmény érvényesítésével összefüggő egyes kérdésekről szóló Adózási kérdésben találunk. Eszerint: "1. Az adókedvezmény érvényesítésének alapjaként mindazon - az adóévben megfizetett - összegek figyelembe vehetők, amelyeket a képzést végző intézmény és a tanuló között megkötött, a felnőttképzésről szóló 2001. évi CI. törvénynek megfelelő felnőttképzési szerződés tartalmaz, ideértve a tankönyvek, segédanyagok, kiegészítő tanfolyamok díját, a képzettség megszerzéséhez a tanuló képességei függvényében szükséges esetleges pótórák díját, valamint a képző intézmény valamilyen közreműködésével megfizetett vizsgadíjakat is. Semmiképpen sem sorolható ide az ismételt vizsgák díja, illetve az azt megelőző további órák díja."

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Tilosban parkolt az új tulajdonos

2006. július 16., 22:27 Módosítva: 2006.07.16 22:27

Tisztelt Autójogász!

Négy éve eladtam az autóm, és most kaptam egy 8000 Ft-os csekket, hogy az új tulajdonos úgy ünnepelte meg a vételt, hogy már másnap tilosban parkolt. A kérdésem, az hogy az adásvételi megírásától számítva nekem elvileg megszűnik minden felelősségem az autó után? Vagy most ezt a csekket nekem kell befizetnem?

Tisztelettel:

Béla

Tisztelt Béla !

Nem, ez már nem az Ön tartozása, mutassa be a társaságnál az adásvételi szerződést, mellyel igazolja, hogy nem Ön követte el a szabálytalan parkolást, aztán sürgősen keresse fel a lakóhelye szerinti okmányirodát, mert elképzelhető, hogy a vevő még mindig nem íratta a nevére a járművet, mivel a parkolási társaság is Önt találta meg tulajdonosként (üzembentartóként).

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Segédmotorkerékpárra kell-e matrica?

2006. július 16., 22:21 Módosítva: 2006.07.16 22:21

Tisztelt Autójogász!

Simson segédmotor-kerékpáromra eddig más biztosítónál mindig kaptam matricát ("forgalmi engedélyre nem kötelezett járművek biztosításának igazolása"). Ebben az évben a MÁV biztosítónál nem kaptam, többszöri kérdésemre azt mondták, hogy nem is kell, csak rendszámos motorra. Más Simsonos ismerõseim viszont más biztosítónál kaptak. Mi az igazság? Esetleges igazoltatásnál elfogadják a kötvényt is?

Köszönettel:

T. Imre

Tisztelt T. Imre !

A gépjármű üzemben tartójának kötelező felelősségbiztosításáról szóló 190/2004. (VI. 8.) Korm. rendelet 5. § (4) bekezdése egyértelmű választ ad a kérdésére: "Ha a gépjármű üzemben tartásához forgalmi engedélyre nincs szükség (nem forgalmi engedélyre köteles gépjármű), a gépjármű a közúti forgalomban kizárólag akkor vehet részt, ha a gépjárművön a biztosítási szerződés fennállását tanúsító jelzés van. A biztosító a biztosítási szerződés fennállását tanúsító jelzést és a biztosítási kötvényt a biztosítási díj megfizetése ellenében szolgáltatja ki."

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Hat évvel ezelőtti parkolás

2006. július 16., 22:14 Módosítva: 2006.07.16 22:14

Tisztelt Autójogász!

A mai postával érkezett egy 2000. 07. 28-i állítólagos szabálytalan parkolásra vonatkozó fizetési felszólítás. A kérdésem, hogy nem évült-e még el a követelésük így majdnem 6 év után?

Tisztelettel:

S. Ilona

Tisztelt S. Ilona !

A Polgári Törvénykönyv szerint a követelés teljesítésére irányuló írásbeli felszólítás, a követelés bírósági úton való érvényesítése, továbbá megegyezéssel való módosítása - ideértve az egyezséget is -, végül a tartozásnak a kötelezett részéről való elismerése megszakítja az egyébként 5 éves elévülési időt, ami aztán újra kezdődik. Lehet, hogy az Ön esetében is történt olyan esemény, cselekmény, ami megszakította az elévülést? Érdeklődjön erről a parkolási társaságnál.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Az utánképzés helyéről érdeklődök

2006. július 16., 22:03 Módosítva: 2006.07.16 22:03

Tisztelt Autójogász!

Az utánképzés helyéről érdeklődnék. Meg tudná mondani, hol kell jelentkezni?

Tisztelettel:

H. Anikó

Tisztelt H. Anikó !

A járművezetők utánképzését a megyei, fővárosi közlekedési felügyeletek szervezik. Az utánképzésre kötelezett az utánképzésre a kötelezés okát tartalmazó hatósági értesítéssel bármelyik területi közlekedési felügyeletnél jelentkezhet, ahol az utánképzés programjának egyéniesített meghatározása céljából feltáró foglalkozáson vesz részt. A fővárosban a Fővárosi Közlekedési Felügyelet telephelyén, III. ker. Mozaik utca 5. szám alatt lehet jelentkezni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István