Tilosban parkolt az új tulajdonos

2006. július 16., 22:27 Módosítva: 2006.07.16 22:27

Tisztelt Autójogász!

Négy éve eladtam az autóm, és most kaptam egy 8000 Ft-os csekket, hogy az új tulajdonos úgy ünnepelte meg a vételt, hogy már másnap tilosban parkolt. A kérdésem, az hogy az adásvételi megírásától számítva nekem elvileg megszűnik minden felelősségem az autó után? Vagy most ezt a csekket nekem kell befizetnem?

Tisztelettel:

Béla

Tisztelt Béla !

Nem, ez már nem az Ön tartozása, mutassa be a társaságnál az adásvételi szerződést, mellyel igazolja, hogy nem Ön követte el a szabálytalan parkolást, aztán sürgősen keresse fel a lakóhelye szerinti okmányirodát, mert elképzelhető, hogy a vevő még mindig nem íratta a nevére a járművet, mivel a parkolási társaság is Önt találta meg tulajdonosként (üzembentartóként).

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Segédmotorkerékpárra kell-e matrica?

2006. július 16., 22:21 Módosítva: 2006.07.16 22:21

Tisztelt Autójogász!

Simson segédmotor-kerékpáromra eddig más biztosítónál mindig kaptam matricát ("forgalmi engedélyre nem kötelezett járművek biztosításának igazolása"). Ebben az évben a MÁV biztosítónál nem kaptam, többszöri kérdésemre azt mondták, hogy nem is kell, csak rendszámos motorra. Más Simsonos ismerõseim viszont más biztosítónál kaptak. Mi az igazság? Esetleges igazoltatásnál elfogadják a kötvényt is?

Köszönettel:

T. Imre

Tisztelt T. Imre !

A gépjármű üzemben tartójának kötelező felelősségbiztosításáról szóló 190/2004. (VI. 8.) Korm. rendelet 5. § (4) bekezdése egyértelmű választ ad a kérdésére: "Ha a gépjármű üzemben tartásához forgalmi engedélyre nincs szükség (nem forgalmi engedélyre köteles gépjármű), a gépjármű a közúti forgalomban kizárólag akkor vehet részt, ha a gépjárművön a biztosítási szerződés fennállását tanúsító jelzés van. A biztosító a biztosítási szerződés fennállását tanúsító jelzést és a biztosítási kötvényt a biztosítási díj megfizetése ellenében szolgáltatja ki."

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Hat évvel ezelőtti parkolás

2006. július 16., 22:14 Módosítva: 2006.07.16 22:14

Tisztelt Autójogász!

A mai postával érkezett egy 2000. 07. 28-i állítólagos szabálytalan parkolásra vonatkozó fizetési felszólítás. A kérdésem, hogy nem évült-e még el a követelésük így majdnem 6 év után?

Tisztelettel:

S. Ilona

Tisztelt S. Ilona !

A Polgári Törvénykönyv szerint a követelés teljesítésére irányuló írásbeli felszólítás, a követelés bírósági úton való érvényesítése, továbbá megegyezéssel való módosítása - ideértve az egyezséget is -, végül a tartozásnak a kötelezett részéről való elismerése megszakítja az egyébként 5 éves elévülési időt, ami aztán újra kezdődik. Lehet, hogy az Ön esetében is történt olyan esemény, cselekmény, ami megszakította az elévülést? Érdeklődjön erről a parkolási társaságnál.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Az utánképzés helyéről érdeklődök

2006. július 16., 22:03 Módosítva: 2006.07.16 22:03

Tisztelt Autójogász!

Az utánképzés helyéről érdeklődnék. Meg tudná mondani, hol kell jelentkezni?

Tisztelettel:

H. Anikó

Tisztelt H. Anikó !

A járművezetők utánképzését a megyei, fővárosi közlekedési felügyeletek szervezik. Az utánképzésre kötelezett az utánképzésre a kötelezés okát tartalmazó hatósági értesítéssel bármelyik területi közlekedési felügyeletnél jelentkezhet, ahol az utánképzés programjának egyéniesített meghatározása céljából feltáró foglalkozáson vesz részt. A fővárosban a Fővárosi Közlekedési Felügyelet telephelyén, III. ker. Mozaik utca 5. szám alatt lehet jelentkezni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Radarjelző

2006. július 16., 21:55 Módosítva: 2006.07.16 21:55

Tisztelt Autójogász!

Mi a jogi helyzet a személygépkocsi első szélvédőjére szerelhető radarjelző készülékkel, és annak hatékonyságáról is szeretnék többet tudni?

Tisztelettel:

K. József

Tisztelt K. József !

Gépjármű sebességmérő készüléket jelző vagy zavaró eszköz 2003. november 26-ig számított a közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek 124/1993-as számú kormányrendelet alapján, eddig az időpontig nem lehetett jogszerűen birtokolni, gépkocsiban tartani. A radarjelző és zavaró/blokkoló berendezést ma már a 175/2003. számú kormányrendelet alapján szabadon lehet forgalmazni, birtokolni, használni, kocsiban tartani. Ár és minőség szerint sokfélét lehet találni, ezek hatékonysága is nagyon különböző. Hogy melyiket érdemes választania, arról érdeklődjön szakkereskedőtől, vagy talál erről egy összehasonlító tesztet pl. a traffipax.hu weboldalon.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

B-re A-t szereznék

2006. július 9., 23:30 Módosítva: 2006.07.09 23:30

Tisztelt Autójogász!

Már 20 éve van B jogsim de szeretnék nagymotor vizsgát tenni. De ha nem sikerül a KRESZ vizsga akkor mi történik? A jogsi ugrik?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Nem, emiatt nem lehet bevonni a jogosítványt. A vezetési jogosultság szüneteltetésének és a vezetői engedély bevonásának rendeletben vannak meghatározva az esetei, a sikertelen "A" kategóriás vizsga azonban nem tartozik ebbe a körbe, sokkal súlyosabb esetekben ugrik a jogsi: pl. közlekedésbiztonsági szempontból való alkalmatlanság, kényszergyógykezelés, gondnokság alá helyezés stb. Ha éppen nem nyújtja a legjobb formáját a vizsgán emiatt nem kell aggódnia, a meglévő jogsija megmarad.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Mozgássérült kedvezménye

2006. július 9., 23:25 Módosítva: 2006.07.09 23:25

Tisztelt Autójogász!

Érdeklődnék, hogy abban az esetben, ha az édesanyám velem egy háztartásban él, és mozgássérült, milyen súlyadó kedvezményben részesülhetek, ha én vagyok a tulajdonos és én szállítom? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A gépjárműadóról szóló törvény szerint mentes az adó alól bejelentésre a súlyos mozgáskorlátozott személy szállítására szolgáló egy személyszállító gépjármű. A súlyos mozgáskorlátozottságot meghatározott orvosi szakvélemény alapján a polgármesteri hivatal jegyzője állapítja meg. Ha ez megtörtént, a súlyos mozgáskorlátozott személy szállítására elsősorban az a személyszállító gépjármű szolgál, amely a súlyos mozgáskorlátozott adóalany tulajdonában van. Ha a súlyos mozgáskorlátozott tulajdonában nincs gépjármű, akkor a súlyos mozgáskorlátozott személyt - írásbeli nyilatkozata alapján - rendszeresen szállító, vele ugyanazon önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel rendelkező közeli hozzátartozójának, élettársának vagy szerződés alapján tartásra kötelezett személynek mint adóalanynak a tulajdonában álló gépjárművet lehet ilyennek tekinteni és az adómentesség érdekében bejelenteni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Totálkárosra törték az autómat

2006. július 9., 23:17 Módosítva: 2006.07.09 23:17

Tisztelt Autójogász!

A 2006. 06. 08-án vásárolt (teljesen új) autómat 2006.06.22-én nagy valószínűséggel totálkárosra törték! 21:15-kor a Soroksári úton egy piros lámpánál előttem megállt egy Volvo, én is megálltam (nem kellett vészfékeznem, vagy ilyesmi) viszont a mögöttem érkező (mint később kiderült, a telefonját nézte) fékezés nélkül belém rohant, kb. 60km/h-val, és nekirepített az előttem állónak. Az autóm valószínűleg totálkáros, még nincs végleges döntés ez ügyben! A károkozó teljes mértékben el is ismerte a felelősségét! Kevés utánajárással kiderült számomra, hogy a "kötelezõ mindent fizet" kijelentés nem teljesen igaz. Csak remélhetem, hogy mint új autóra számítja majd ki a káromat, a forgalomba helyezési díjat és az egyéb illetékeket /90.000,-/, továbbá az ilyenkor szokásos szerződésmódosítási díjat /137.000,-/ és a hitelkonstrukció lezárásakor mivel CHF-alapú hitelem van, az árfolyam ingadozást /183.000,-/ sem hajlandó megtéríteni számomra, ill. a bank számára! Kérdem én, ha egyértelmű, hogy mindezek a költségek abból adódnak, hogy valaki totálkárosra törte az autómat /amely felelősségét el is ismerte/, akkor a Ptk-ban is megfogalmazottak szerint, nem kellene engem neki, ill. az őt biztosító biztosítónak számomra az összes káromat és költségemet megtéríteni! Ráadásul szerintem az üzembehelyezési díj is megillet engem, ha új autót veszek, azt ugyanis megint ki kell fizetnem! Arról nem is beszélve, hogy hónapokig nem lesz autóm! Bérautó meg csak munkahelyi igazolással, csak a megszabott "optimális javíttatás időre" jár! Vajon tényleg helyén van ez, hogy két hét alatt több mint 400 ezer forintot bukom, mert önhibámon kívül összetörték az autómat, tényleg nem védenek meg a magyar törvények? Nincs erre valami megoldás, vagy mások, akik szintén így jártak vagy járhatnak, ezt a kicsinek nem nevezhető békát simán lenyelik? Mivel igen sokan vesznek manapság új autót hitelből, így gondolom nem csak engem érint e téma!

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A gépjármű-felelősségbiztosítás általános feltételei közt a 8. pontban megtalálja felsorolva azokat a károkat, amelyeket a biztosító nem köteles megtéríteni. Ha saját papírjai közt nem találja, akkor a biztosító irodájában vagy honlapján is elolvashatja, vagy a 190/2004. számú kormányrendeletben megtalálhatja. Amit tehet: a biztosító által meg nem térített károk megfizetésére felszólítja közvetlenül a károkozót, próbál vele megegyezni, ha nem sikerül elfogadható kompromisszumot kötni, igényét kártérítési perben érvényesítheti.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

4 felnőtt 1 gyermek

2006. július 9., 23:11 Módosítva: 2006.07.09 23:11

Tisztelt Autójogász!

Holnap sürgősen el kell utaznunk, és nem tudom, mit kockáztatok, ha hátul az öt személyes autómban - a helyhiány miatt, (4 felnőtt 1 gyerek)- 2 éves gyermekem nem gyermekülésben utazik. Kérem szíves állásfoglalását.

Tisztelettel:

Sz. I.

Tisztelt Sz. I. !

Elsősorban azt a biztonságot kockáztatja, amit a biztonsági gyermekülés használata jelentene. A KRESZ szerint a gyermeket többek között nem kell biztonsági gyermekülésben rögzíteni a következő esetekben: a biztonsági gyermekülés beszerelésére a személygépkocsi gyári kialakítása alapján nem alkalmas vagy a gyermek az üléshez beszerelt biztonsági övvel megfelelően, biztonságosan rögzíthető, vagy a szállított személyek számából következően egy ülőhelyen két gyermek foglal helyet, vagy az egyidőben szállítani kívánt gyermekek száma miatt a biztonsági gyermekülésben történő rögzítés nem oldható meg. Önöknek ezen esetek valamelyikére kellene hivatkozni. Nem kényelmes, de elméletileg be lehet nyomorítani két felnőtt mellé/közé egy gyermekülést, ha ezt mégsem tudják megoldani, hivatkozzanak a gépjármű gyári kialakítására. Közúti ellenőrzés során - ha a rendőr nem fogadja el az érveiket és feljelentést tesz, - 30.000 Ft-ig terjedő bírságot szabhat ki a szabálysértési hatóság. Ha a rendőr feljelentés helyett helyszíni bírság kiszabása mellett dönt az 10.000 Ft-ig terjedő összeg lehet.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Megrongálódott forgalmi

2006. június 30., 23:40 Módosítva: 2006.06.30 23:40

Tisztelt Autójogász!

Megrongálódott a forgalmi engedélyem, ugyanakkor elidegenítést kell végeztetnem és a személyi adataimban is változás történt! Kérdésem az, hogy igényelhető-e ilyenkor új forgalmi engedély, és ha igen, akkor az milyen költségekkel jár?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A forgalmi engedély megrongálódása vagy a benne feltüntetett adatok változása esetén is új forgalmi engedélyt kell kiállítani, az okmányirodában kell az ügyet indítani, leadja a megrongálódott okmányt, az adatváltozásokat a megfelelő okiratokkal igazolja, valamint igazolja az eljárás illetékének befizetését. A cserére kerülő okmány illetéke 6000 Ft. Ha az adatváltozás a gépjármű törzskönyvének adatait is érinti, akkor ennek is 6.000 Ft az illetéke. Az új forgalmi elkészültéig ideiglenes forgalmi engedélyt kérhet, ennek illetéke további 2.500 Ft.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kárt okozott egy szerelőakna

2006. június 30., 23:32 Módosítva: 2006.06.30 23:32

Tisztelt Autójogász!

Salgótarján belterületén a megyei rendőrkapitányság mellett kanyarodtam be egy mellékútra, ahol az elkerítő szalagok szerint az áramszolgáltató végzett munkálatokat, nagy gödrökkel. Az út nem volt lezárva, de a lekerítést ki lehetett kerülni. Ezt csak úgy tudtam megtenni, hogy rá kellett hajtanom egy szerelőakna fedélre, ami az autó alatt elfordult és leszakította a hátsó spojlert. Úgy vélem a szerelőakna szintén az áramszolgáltatóé mivel nem kör alakú, hanem négyzet. Kártérítési igénnyel kihez kell forduljak? A helyszínről és az autóról fényképek készültek.

Köszönettel:

J. P.

Tisztelt J. P. !

Érdeklődjön a helyszínen ill. az áramszolgáltatónál, hogy kinek a tulajdonában áll a szerelőakna. Ha sikerült tisztázni a szerelőakna tulajdonosának kilétét, hozzá fordulhat igényével, őt terheli a kártérítési felelősség. Ha kárigénye megtérítésétől elzárkóznak, csak a bírósági jogérvényesítés lehetősége (polgári per) marad.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Jogosítvány bevonása

2006. június 30., 23:22 Módosítva: 2006.06.30 23:22

Tisztelt Autójogász!

Akinek bevonták a B kategóriás jogosítványát (bár az ítélet nem jogerős, de azért a döntésig nem kaphattam vissza), az szerezhet ez alatt az idő alatt A kategóriásat?

Köszönettel:

H. Zs.

Tisztelt H. Zs. !

Ha a jogosítványát bevonták, akkor közlekedésbiztonsági szempontból alkalmatlan a járművezetésre, ezért az eltiltás időtartama alatt újabb járművezetésre jogosító okmányt nem kaphat. Ha azonban csak jármű-kategóriától, alkategóriától, kombinált kategóriától vagy járműfajtától tiltották el, kérelmére ideiglenes vezetői engedély állítható ki a többi be nem vont kategória használhatósága érdekében.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kártya jogosítvány

2006. június 30., 23:16 Módosítva: 2006.06.30 23:16

Tisztelt Autójogász!

Az lenne a kérdésem, hogy mit jelentenek a jogsiban a kódszámok: pl. 01.01., 102., 185, 186. stb. Köszönöm.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A ködszámok a következőket jelentik: 01. 01. szemüveg, 102 2. egészségügyi csoportban alkalmas, 185 T kategóriába tartozó mezőgazdasági vontató könnyű pótkocsival, 186 K kategóriában meghatározott járműveken kívül lassú járművet és pótkocsiját is vezetheti. Ha a többire is kíváncsi, a 35/2000. számú BM rendelet 7., számú mellékletében megtalálja a kódok jegyzékét. A rendeletet megtalálja pl. a www.magyarorszag.hu jogszabálykeresőjének segítségével.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Autó sötétítése

2006. június 30., 23:11 Módosítva: 2006.06.30 23:11

Tisztelt Autójogász!

Lenne egy olyan kérdésem, hogy ha nincs engedélyem az autó sötétítésére, akkor melyik üvegeket lehet lesötétítenem? Mert én úgy tudom, hogy a két hátsó üveget lehet. A hátsó szélvédőt lehet engedély nélkül vagy kell rá engedély?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A hatályos szabályozás szerint a személygépkocsi ablakain menet közben nem szabad fóliát, üvegre felhordott fényelnyelő vagy fényvisszaverő réteget stb. alkalmazni, amely a személygépkocsi ablakain a kilátást, illetőleg az átlátást megakadályozza. Ez a követelmény azonban nem vonatkozik a gépkocsi szélvédőjének és ablakainak fényáteresztő képességét csökkentő olyan eszközre, amely alkalmazására a Központi Közlekedési Felügyelet engedélyt adott ("H" engedély). A hátsó oldalsó üveg és a hátsó szélvédő csak érvényes "H" minősítő jellel rendelkező anyaggal fóliázhatók, a fényáteresztéstől függetlenül. Az első oldalsó üvegek is fóliázhatók olyan anyaggal, mely rendelkezik érvényes "H" minősítő jellel, de összegzett fényáteresztő képessége nagyobb, vagy egyenlő 70 %-nál. Az első szélvédő esetében, kivéve a lehajtott napellenzők által takart felület (ahova sötétítő csík szerelhető), is fóliázható, érvényes "H" jellel rendelkező anyaggal, ha összegzett fényáteresztő képessége nagyobb, vagy egyenlő 75 %-nál. A fólia felszereléséről a kivitelezőnek műbizonylatot kell kiállítani, ha a gépjármű nem rendelkezik ilyen műbizonylattal, akkor a műszaki vizsgán visszahívható valamint közúti ellenőrzés során bírságolható.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Tavaly eladott autómmal idén díjfizetés nélkül parkoltak

2006. június 26., 00:08 Módosítva: 2006.06.26 00:08

Tisztelt Autójogász!

2005-ben szabályos adás-vételi szerződéssel eladtam gépkocsimat. Most kaptam egy parkolócégtől felszólítást, hogy fizessek be 23600 Ft büntetést, mert rossz helyen parkoltam 2006 januárjában. A vevő nem íratta át a gépkocsit. Érdeklődnék, mi az igazság.

Köszönettel:

H. S.

Tisztelt H. S.!

A bírói ítélkezési gyakorlat egységessége érdekében született az idén egy parkolást érintő polgári jogegységi határozat (2/2006. számú), melynek lényege, hogy vélelem szól amellett, hogy a gépjárművet a parkoláskor ténylegesen az üzemben tartó (tulajdonos) használta, vagyis ő a szolgáltatást igénybe vevő szerződő fél. Ezzel szemben az üzemben tartóra (tulajdonosra) hárul a bizonyítási teher, neki kell a vélelmet hitelt érdemlő módon megdöntenie ahhoz, hogy szabaduljon a felelősség alól. Ez történhet pl. annak bizonyításával, hogy a díjfizetés elmulasztásának az időpontjában már nem ő minősült a gépjármű tulajdonosának, mert a gépjármű tulajdonjogát (illetve az üzemben tartói jogosultságot) már átruházta, ez a változás azonban még nem került átvezetésre a járműnyilvántartásban. Tehát Ön ezzel kimentheti magát, igazolja a parkolócégnél a tulajdonosváltozást. Az adásvételi szerződéssel pedig sürgősen keresse fel az okmányirodát és a gépjárműadót kirovó szervezeti egységet, mert érhetik további kellemetlen meglepetések is, pl. az idei évi súlyadót Önnek kell megfizetnie, ha a nevén volt a gépjármű január elsején.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Várunk a szalonautónkra

2006. június 25., 23:59 Módosítva: 2006.06.25 23:59

Tisztelt Autójogász!

Lassan már három hete is van annak, hogy Pápán egy autókereskedésben vásároltunk egy autót. Mint laikus ember azt gondoltuk, hogy szépen és gyorsan meglesz az átadás, mivel a kocsi szalonban volt kiállítva és nem kell rá várni. Hát sajna, ez nem így alakul. Kezdődött a banki hitel, majd a bank és a szalon közti problémával. Most meg előálltak azzal, hogy nincs meg a regisztrációs adóra vonatkozó papír. Közben az értékesítő, akinél vettük az autót, szabadságra ment. Szerződésben nincs különösebb átadási határidő jelezve. Ilyenkor mi a teendő és van valami szabály a szalonból választott autónak az átadási idejére!?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Nincs szabály átadási határidőre, az adásvételi szerződésben ki lehet kötni, ha minden kellemetlenséget megpróbálunk előre kivédeni. Az autókereskedés vezetője nem tud eljárni az Ön ügyében? Véleményem szerint kb. két-három hónap elteltével már nyugodtan és megalapozottan visszakövetelheti a befizetett pénzét.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Nem tudom a törvényt pontosan

2006. június 25., 23:45 Módosítva: 2006.06.25 23:45

Tisztelt Autójogász!

Milyen büntetésre számíthat az illető? Csak azért kérdezem, mert nem tudom a törvényt pontosan.

Köszönettel:

K. F

Tisztelt K. F !

A sebességkorlátozás jelentős túllépése megnevezésű szabálysértést az követi el, aki a km/órában meghatározott vagy a jelzőtáblával km/órában jelzett sebességet 100 km/órát meg nem haladó sebességkorlátozás esetén legalább a felével, 100 km/órát meghaladó sebességkorlátozás esetén legalább a harmadával túllépi. Ezért 60.000 Ft-ig terjedő pénzbírság szabható ki, és járművezetéstől eltiltást alkalmazhat a rendőrség, valamint a szabálysértés a rendőr döntése szerint helyszíni bírsággal is elintézhető.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Módosítaná a szerződést a bank

2006. június 25., 23:38 Módosítva: 2006.06.25 23:38

Tisztelt Autójogász!

Amennyiben a hitelt nyújtó bank ajánl fel szerződésmódosítást, kell-e nekem szerződés módosítási díjat fizetnem? Arra hivatkozik, hogy az én érdekemben történik a módosítás. Valahogy ezt nehezen hiszem el egy bankról. A kapott levelet be tudom scannelni és így elküldeni véleményezésre.

Köszönettel:

M. Pál

Tisztelt M. Pál !

Az tipikus, hogy az ügyfél által kért szerződésmódosításnak van díja, de az sem lehetetlen, hogy az Ön esetében is szerződésmódosítási díjat kér a bank. Először nézze meg a bankkal kötött szerződését, talál-e erre utalást, ha nem, a bank Általános Szerződési Feltételeit, vagy a szerződésében megjelölt más szabályzatait kell áttekintenie, hogy erre a kérdésre választ kapjon. Ha kell díjat fizetnie, mérlegelje, megéri-e, Ön milyen előnyhöz jut ez által.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Egyedi rendszámtábla költségessége

2006. június 25., 23:31 Módosítva: 2006.06.25 23:31
16

Tisztelt Autójogász!

Egyedi rendszámú tehergépkocsija van a cégemnek (ZERO-01). A tehergépkocsit el szeretném adni, de a rendszámmal együtt, mert a cég megszűnik. Az okmányirodában azt mondták, hogy a rendszámot nem adhatom el és így át sem írathatom, vissza kell adni és az új tulajdonosnak újra meg kell vásárolnia(kb. 260.000,- Ft). Az új tulajdonos is én, vagyis az én új cégem lenne! Mi a megoldás, igaz-e ez az információ? Amit én már egyszer megvettem, azt újra meg kell vásárolnom??? Várom válaszát!

Köszönettel:

H. Ferenc

Tisztelt H. Ferenc !

A 35/2000. számú BM rendelet 49. §-a szerint a legyártott egyedi vagy egyéni rendszámtábla jogosítottjának személyében történő változás bejegyzésére irányuló kérelmet a közlekedési igazgatási hatóság a rendszámnyilvántartásban történő ellenőrzést követően - a külön jogszabályban meghatározott igazgatási szolgáltatási díj megfizetése ellenében - veheti át. Tehát a jármű az egyedi rendszámtáblával is eladható, csak ennek az igazgatási díját ki kell fizetni. A "külön jogszabály" a közúti közlekedési igazgatási hatósági eljárások díjairól szóló 29/2004. számú BM rendelet, melynek 2. számú melléklete tartalmazza az Ön esetére vonatkozó díjat. Eszerint az egyedileg előállított rendszámtábla kiadásának, vagy a jogosítottjának személyében történő változás engedélyezésének a díja egyaránt 280 000 Ft. Azaz, gyakorlatilag az új tulajdonosnak is meg kell vennie rendszámot, ez egy jó kis állami bevétel.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Rendszámot vagy matricát figyel a kamera?

2006. június 18., 23:12 Módosítva: 2006.06.18 23:12

Tisztelt Autójogász!

Kérdésem az lenne, hogy az autópálya matricát köteles vagyok-e az autó szélvédőjére felragasztani? Az autópályán elhelyezett "figyelőkamerák" a rendszám alapján szűrnek-e, vagy az ablakban lévő matricát figyelik?

Tisztelettel:

T. Péter

Tisztelt T. Péter !

Jogszabályi előírás, hogy a matricát a gépjármű szélvédőjének bal alsó sarkába - motorkerékpár esetében annak jól látható helyére - kell ragasztani a gyárilag erre a célra készített öntapadós felületével. Az ellenőrző szelvényt vagy a vásárlás tényét igazoló bizonylatot a gépjármű vezetője az autópályán való közlekedés alkalmával köteles magánál tartani. A használati díj megfizetését a megfelelő lyukasztás, illetve a megfelelően kiragasztott matrica igazolja. Az úthasználati díj megfizetése - a gépjárművek megállítása nélkül - rendszám alapján, elektronikus úton ellenőrizhető.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kérdés a pickupokról

2006. június 18., 23:05 Módosítva: 2006.06.18 23:05

Tisztelt Autójogász!

Ezúton szeretnék érdeklődni, hogy a ma oly népszerű pickupok esetén mi dönti el, hogy személy- vagy teherautóként kerülnek vizsgáztatásra, van-e különbség az egyes márkák típusainak besorolása között? Vezethetek-e B kategóriás jogosítvánnyal ilyen "teherautót"? Mi a helyzet ilyenkor a menetlevéllel? Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

O. István

Tisztelt O. István !

A totalcar.hu-n a Magazin/Közélet rovatban "Mit tehet a pickup az aszfalton? Pickup és szívás" címmel találhat egy május 2-i keltezésű cikket, mely kimerítő válaszokat tartalmaz a kérdéseire.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Vonóhorog leszerelése

2006. június 18., 23:00 Módosítva: 2006.06.18 23:00

Tisztelt Autójogász!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy vásárolt autómról le szeretném szedni a vonóhorgot, mivel nincs rá szükségem! A kocsira nem gyárilag lett téve, de így lett levizsgázva!! Kell-e valamilyen hivatalos dolgot ezért tenni?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Mivel műszaki vizsgán rögzített tulajdonságról van szó, a leszerelést követően is műszakiztatni kell és a műszaki adatban bekövetkezett változást az okmányirodában is be kell jelenteni. Ott igazgatási szolgáltatási díj fizetése ellenében törlik a nyilvántartásból a vonóhorogra vonatkozó adatokat.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kártya jogosítvány adatai

2006. június 18., 22:55 Módosítva: 2006.06.18 22:55

Tisztelt Autójogász!

55 éves vagyok, a régi papír helyett kaptam az új műanyag kártya formájú jogosítványt, az érvényességi idejével kapcsolatban az alábbi szerepel: 4(a) 2005.06.01, 4(b) 2015.06.01 A közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet szerint 45 és 60 év között az egészségügyi alkalmasságot 5 évente kell vizsgálni. A jogosítványon a 4(b) -érvényesség lejárta 10 év múlva lesz. Mit tegyek 2010-ben és milyen igazolást fogok kapni. Elfogadja a rendőr, mondjuk 2011-ben a jogosítványom, amin az áll érvényessége 2015.07.01?

Tisztelettel:

K. László

Tisztelt K. László !

Ön jól tudja az ötéves érvényességi időtartamot, gondolom elírás történt az Ön esetében. Ha 2010-ben felkeresi a háziorvosát és újra kéri az alkalmassága megállapítását, helyesen jár el, de azért sem vonható felelősségre, ha a vezetői engedélyben feltüntetett időtartamig vezet a korábban kiadott igazolás alapján.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Autópálya használat pótdíja

2006. június 11., 22:58 Módosítva: 2006.06.11 22:58

Tisztelt Autójogász!

Immáron 3. éve, hogy megveszem személyautómra az éves matricát. Idén csak késve február 4-én tudtam megvenni. A mai napon kiküldött a "tisztelt" autópálya zrt. 3 darab fizetési felszólítót február 1-3 napokról. Az ügyfélszolgálaton kérdésemre elmondták, hogy az éves matrica ellenére ezekre a napokra be kell fizetnem a pótdíjat 15 napon belül (napi 13.800 forint), ha nem akkor utána 57.500 forintot fizethetek naponta és beperelnek. A matricán, a matrica-hátlapján, és a vevő bizonylaton is az szerepel, hogy a matrica érvényességének kezdete: 2006. 01. 01-je. A helyzet abszurd és felháborító. Kérem, mondják meg, milyen lehetőségeim vannak, hogy a 40 ezer forintot ne kelljen befizetni. Kérem szíves válaszukat minél előbb megküldeni szíveskedjenek.

Tisztelettel:

V. R. Mónika

Tisztelt V. R. Mónika !

Az autópálya használatát a 110/2005. számú GKM rendelet szabályozza. Eszerint az autópálya használati díjat a meghatározott időtartamra előre kell megfizetni. Az éves matrica a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24. órájáig (összesen 13 hónapra) érvényes, tehát a pálya használóinak a január hónap áll rendelkezésre, hogy az új éves matricát beszerezzék. Ha a matricát azonban az érvényességi időtartamon belül veszik meg, mint az ön esetében is, az érvényesség kezdete a vásárlás időpontja. Ha a gépjármű az ellenőrzéskor nem rendelkezik érvényes matricával és ellenőrző szelvénnyel - vagy érvényes matricával és a vásárlás tényét igazoló bizonylattal -, elektronikus díjfizetés esetén a mobiltelefonos üzenettel, akkor jogosulatlan úthasználat miatt a gépjármű díjkategóriájának megfelelő pótdíjat kell fizetni. A pótdíj mértéke:D1 kategória esetén 15 napon belüli fizetéssel 13 800 Ft, 30 napon belüli fizetéssel 57 500 Ft. A jogszabály méltányosság alkalmazására nem ad lehetőséget, eltérést a jogszabályban foglaltaktól nem enged.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ittas sofőr mellett utazás

2006. június 11., 22:43 Módosítva: 2006.06.11 22:43

Tisztelt Autójogász!

A kérdésem a következő. Mire számíthatok, ha beülök egy ittas sofőr mellé, úgy hogy nekem is van jogosítványom, nem ittam, de az övé az autó? Megbüntethetnek-e miatta, köteles vagyok megakadályozni, hogy vezesse a saját autóját?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Van rá példa, hogy ilyen szituációban megbüntetik az ittas sofőr mellett ülő jogosítvánnyal rendelkező utast is ittas vezetésért, mert a vezetést átengedte. Persze minden körülmény számít ilyenkor és minden eset6 más és más. Megakadályozni az ittas vezetőt nem köteles, de ajánlott ezt tennie saját és mások testi épsége és a balesetek elkerülése érdekében. Ha már nem sikerül lebeszélni az illetőt, beülni mellé semmiképpen sem jó megoldás.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István