Tulajdonos és jogosítvány

2006. március 19., 22:38 Módosítva: 2006.03.19 22:38

Tisztelt Autójogász!

Tisztelettel kérdezem: lehet-e egy személygépkocsinak az a tulajdonosa, akinek nincs jogosítványa?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Nem függ össze a két dolog, lehet tulajdonos és üzembentartó is olyan személy, akinek nincs jogosítványa, más kérdés, hogy a járművet nem vezetheti. Előfordul, hogy kedvezőbb biztosítási szabályok miatt a vidéki nagymama lesz az üzembentartó, vagy kiskorú gyermek örököl autót. A jogosítvány tehát csak a vezetési jogosultság igazolásához kell.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Túlzónak tartom a biztosító kárigényét

2006. március 19., 22:23 Módosítva: 2006.03.19 22:23

Tisztelt Autójogász!

Ittasan vezettem, és okoztam kárt egy kb.8 éves Audi A4 személygépkocsiban. A biztosítótól kaptam egy levelet és egy csekket, hogy fizessem ki az általam okozott kárt 15 napon belül, ami 710 000 Ft. Semmilyen elszámolás, számla nem volt mellékelve. A biztosító által kért javítási költséget túlzónak tartom az autó korát és a külső sérüléseit látva. (Az intézkedő rendőr a jegyzőkönyvbe 500 000 Ft-ot írt.) Azt szeretném megtudni, hogy jogszerű volt-e a biztosító eljárása úgy, hogy engem nem tájékoztatott a javítás körülményeiről, tételes elszámolást, számlát nem küldött. Ha nekem kell fizetnem a javítási költségeket, semmilyen ellenőrzési lehetőségem nincsen? Kérem gyors válaszát!

Tisztelettel:

F. István

Tisztelt F. István !

A kárügyintézés folyamatába Önt nem kell bevonnia a biztosítónak, tehát ennyiben a biztosító eljárása jogszerű. Önnek lehetősége van még a fizetési határidő lejárta előtt vitatni a megfizetendő összeget és ennek kapcsán tájékoztatást kérni a javítás körülményeiről és tételes elszámolást, számlát a konkrét javításokról. Ha ezt megkapta, áttanulmányozza és nem ért vele egyet, túlzónak tartja, saját költségére szakértővel véleményeztetheti ezek jogosságát, indokoltságát, ennek ismeretében egyeztethet a biztosítóval. Nemfizetés esetén a biztosító bírói úton próbálja Önnel megfizettetni a számlát, ekkor is sor kerül a vitatott számla érdemi megvizsgálására, ha azonban Ön alaptalanul nem fizeti meg a biztosító által közölt összeget, a bírósági eljárás költségét és a kamatokat is meg kell fizetnie, illetve a bírósági ítélet alapján már végrehajtási eljárással is behajtható Önön a követelés, aminek további költségei vannak.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Törzskönyv kiadása

2006. március 19., 22:07 Módosítva: 2006.03.19 22:07

Tisztelt Autójogász!

Hol és hogyan szerezhető be a törzskönyv 1984-es évjáratú autóhoz? Mennyi a költsége?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Törzskönyv kiadását a gépjármű tulajdonosának lakóhelye szerinti okmányirodában kell kérni. Az eljárás illetéke 6000 Ft. Törzskönyvet a jármű első forgalomba helyezése során adnak ki, továbbá a jármű elidegenítésekor, vagy a jármű vagy a tulajdonos adatainak változásakor, vagy ha a kiállított törzskönyv elveszett, megsemmisült. Ha Ön azért szeretne törzskönyvet, mert eladná az autóját, nem kell semmit tennie: tulajdonosváltozás esetén az új tulajdonos kapja meg a törzskönyvet.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Minőségi okok miatt visszaadtam az új autót

2006. március 19., 21:54 Módosítva: 2006.03.19 21:54

Tisztelt Autójogász!

Hitelre vásároltam egy új autót. Az autót minőségi okok miatt visszaadtam, most várom a következő autót. Az előbbi autóhitelt le kellett záratnom, ennek a költségeit nekem kellene kifizetnem. Azt szeretném tudni, hogy van-e jogszabály, amelyre hivatkozhatnék, hogy a költségeket vállalja át a kereskedés? Fáradozásaikat előre is köszönöm!

Köszönettel:

K. Tibor

Tisztelt K. Tibor !

A Polgári Törvénykönyv rendelkezéseit kell alapul venni: A szavatossági kötelezettség teljesítésével (csere) és a szerződésszerű állapot megteremtésével kapcsolatos költségek - ideértve különösen az anyag-, munka- és továbbítási költségeket - a kötelezettet (jelen esetben az autókereskedőt) terhelik. Szavatossági jogainak érvényesítésén kívül a jogosult (azaz Ön) a hibás teljesítésből eredő kárának megtérítését is követelheti a kártérítés szabályai szerint. Az általános kártérítési szabályok szerint aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Az Ön által röviden leírtakból az derül ki hogy hibás teljesítés miatt a kereskedő korrektül eljárva a terméket kicserélte, és az ezzel járó költségeket nem hárította át Önre. Önnek azonban plusz költségei merültek fel, aminek az átvállalását, megtérítését kérné. Véleményem szerint erre nincs lehetősége, mert a kereskedő részéről egyrészt hiányzik a jogellenes magatartás, másrészt a hitelezési költség nem tartozik a megtérítendő károk körébe, a hitelfelvételre az Ön "választása" alapján kerül sor, ezzel kapcsolatban a kereskedőt kötelezettség nem terhelheti.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Meddig érvényes a bónusz fokozat?

2006. március 13., 21:05 Módosítva: 2006.03.13 21:05

Tisztelt Autójogász!

A kérdésem az lenne hogy a bónusz meddig érvényes az autó eladásától számítva? Én 2005 február végén adtam el az autómat és mostanában szeretnék venni másikat. Ennyi idő után még vissza kapom a bónuszt vagy újra 00-tól kell kezdenem? Köszönöm!

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A korábbi biztosítási szerződés megszűnésének dátumától számított két éven belül vihető át másik, ugyanazon kategóriába tartozó járműre (személygépkocsi esetén másik személygépkocsira) a bónusz besorolás. A bónuszt nemcsak a korábbi, hanem másik biztosítónál is érvényesítheti kártörténeti igazolás bemutatásával.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Opel Ascona átírási illetéke

2006. március 13., 20:59 Módosítva: 2006.03.13 20:59

Tisztelt Autójogász!

Hagyaték esetén mennyit kell autóátírás címén fizetni, ha az autó: 1600-os Opel Ascona 1982 évjáratú?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Az illetéktörvény szerint a gépjármű vagyonszerzési illetéke minden megkezdett cm3 után 15 Ft. Az öröklés illetéke a vagyonszerzési illeték kétszerese, azaz 30 Ft köbcentinként. A jármű típusa és életkora nem számít.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Nem írattam át, csak restaurálom

2006. március 12., 23:34 Módosítva: 2006.03.12 23:34

Tisztelt Autójogász!

2005. márciusában vásároltam egy 1983-as évjáratú járművet, melyet az előző tulajdonos kivonatott ideiglenesen a forgalomból. A jármű az udvaromon áll, egy ponyva alatt, a restaurálásra várva. A kérdéseim: Érhet-e engem jogi hátrány amiatt, hogy nincs átíratva? Ha kötelező az átíratás, akkor mi a menetrendje abban az esetben, ha a jármű üzemképtelenül áll magánterületen? Igaz-e az, hogy ideiglenesen kivonva, csak 6 hónapig lehet egy jármű? Ha lejárt a műszaki vizsgája és a zöld kártyája, akkor milyen jogszabály az, amely szerint újra forgalomba kell helyezni 6 hónap elteltével? Várhatok-e az átíratással addig, amíg a jármű restaurálása be nem fejeződik? Az adásvételi szerződés, forgalomból kivont jármű esetén, felhatalmaz-e engem, hogy a járművel kapcsolatos ügyekben eljárjak? Válaszát előre is köszönöm!

Köszönettel:

K. Péter

Tisztelt K. Péter !

Kérelmére az okmányiroda a jármű átmeneti időszakra (maximum 10 évre) történő forgalomból kivonását rendeli elé annak muzeális előminősítése esetén. Ebben az esetben a hatósági jelzést visszavonják, a forgalmi engedélyt és a törzskönyvet érvénytelenítve adják vissza. Addig a következőket kell tennie: a járművet a nevére kell íratnia, ehhez azonban érvényes műszakit és zöldkártyát kérnek. Az átíratást a restaurálástól függetlenül a vételtől számított 15 napon belül el kell intéznie, ennek elmulasztása esetén bírságot szabnak ki és a járművet kivonják a forgalomból. Átíratás nélkül különféle fizetési kötelezettségeknek (biztosítás, súlyadó) nem tud eleget tenni, ezért további szabálysértési bírságot szabhatnak ki Ön ellen, mulasztási bírságot állapítanak meg, kamatot fizettetnek. Járművel kapcsolatos ügyekben csak az adásvételi szerződés birtokában egyféle ügyben járhat el, elintézheti az okmányirodában az átíratást, bármely más ügyben kevés a szerződés.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kitől követelhető a regisztrációs adó?

2006. március 12., 23:25 Módosítva: 2006.03.12 23:25

Tisztelt Autójogász!

Mostanában derült fény a regisztrációs adó be nem fizetéséről, és azt szeretném megkérdezni, hogy ha én egy olyan kocsit vettem amire esetleg nem fizették be a reg. adót rajtam követelhetik e annak befizetését. Tudni kell még, hogy Mo.-on én már a második tulajdonos vagyok. Ha esetleg számon kérik a reg. adót, nem az első tulajtól hajtják be? Tudomásom szerint, ha már Magyarországon forgalomba helyezett gépjárművet vásárolok, nekem már nem kéne hogy legyen adófizetési kötelezettségem. Válaszát előre is köszönöm

Tisztelettel:

B. Balázs

Tisztelt B. Balázs !

A regisztrációs adót a gépjármű belföldön első ízben történő nyilvántartásba vétele és a forgalmi engedélybe történő bejegyzése során kell megfizetni. A törvény szerint az adó alanya az, akinek a nevére a forgalomba helyezést kezdeményezik. Ha a forgalomba helyezés a gépjármű importjának közvetlen következményeként valósul meg, az adó alanya az importáló.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Hiteles autó

2006. március 12., 23:15 Módosítva: 2006.03.12 23:15

Tisztelt Autójogász!

Az alábbi eset történt meg egy kedves barátommal. Tavalyi év folyamán vásárolt egy 1 millió forint értékű autót! Természetesen hitelre 20%-os befizetővel. A Hitelező bank a szerződés feltételeként meg szabta a kezest. Amelyet az akkori élettársa (aki közalkalmazott) el is vállalt. Kapcsolatuk nem sokkal később megszakadt és a kedves hölgynek ez év januárjában jutott eszébe, hogy Ő nem akar tovább kezes lenni. Annak rendje és módja szerint felkeresett egy ügyvédet és felszólította a ismerősömet, hogy a hitelszerződés 1 példányát vagy a hitelező bank elérhetőségét adja meg. Mindeközben mi felhívtuk a hitelintézetet és azt a tájékoztatást kaptuk, hogy semmilyen módon nem fogják a szerződést megváltoztatni, még úgy sem, hogy lenne másik kezes! Hozzáteszem, hogy az egy év alatt még egyszer sem késett a befizetés, tehát a kezest nem zaklatta a bank levelekkel. Ha eljárás indul az ügyben (mivel a kezes már keresett ügyvédet!) mire lehet számítani? Kell nekünk is ügyvédet keresni? Az ilyen eljárásnak mi a folyamata? Kérem mielőbbi válaszát, mert nagyon szorít az idő!

Tisztelettel:

S. János

Tisztelt S. János !

A szerződést egyoldalúan, azaz a jelen esetben nem lehet megváltoztatni a bank beleegyezése nélkül. A készfizető kezességgel a volt élettárs önként egy több évre szóló felelősséget vállalt a bank irányában és ez alól a bank hozzájárulása nélkül csak nagyon nyomós okok (semmis szerződés, ilyen tartalmú bírósági döntés) alapján mentesülhetne. Bankkal szembeni pénztartozás esetén ez gyakorlatilag kizárt, sőt a kezesség még halála esetén is fennmarad és az örökösre száll át a kezesi felelősség. A leírtak alapján nincs ötletem, milyen eljárást tudnak kezdeményezni Ön ellen, ha határidőben fizeti a részleteket.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Vasúti átjárón áthaladás

2006. március 12., 23:04 Módosítva: 2006.03.12 23:04

Tisztelt Autójogász!

Senki sem tudja megmondani nekem, hogy a vasúti átjáró előtt és után hány méterrel érvényes a sebességkorlátozás. Ön szerint?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Én sem tudom megmondani, mert nincs rá szabály, pontosabban a sebességkorlátozás szempontjából nem a vasúti átjáró távolsága számít, hanem a veszélyt jelző tábla elhelyezése. A táblánál kell a sebességet csökkenteni, a métereket nem kell számolni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Jogszerűen büntetett meg a rendőr?

2006. március 5., 22:09 Módosítva: 2006.03.05 22:09

Tisztelt Autójogász!

Még decemberben lejárt a jogosítványom orvosi érvényessége. A lejárati nap előtt elmentem a vizsgálatra, de az okmányirodába a vizsgálat eredményét nem jegyeztettem be, gondolva, hogy ráérek később is. Egy rutin közúti igazoltatáskor (a jogosítványba bejegyzett érvényességi idő után) közölte az intézkedő rendőr, hogy megbüntet ezért. Kérdésem a következő: ragaszkodjak-e a véleményemhez, miszerint nem tudok jogszabályt a bejegyeztetés határidejére vonatkozólag, vagy fizessek büntetést?

Köszönettel:

T. Natasa

Tisztelt T. Natasa !

Konkrétan ilyen jogszabályi rendelkezés nincsen, de a vezetői engedély egyik érvényességi feltétele az egészségügyi alkalmasságra vonatkozó bejegyzés megléte, így ennek hiányában az intézkedő rendőr jogosan büntette meg, bár hozzáteszem azt is, hogy ilyen estben a dorgálás, figyelmeztetés alkalmazása lényegesen célszerűbb, főleg, ha Ön be tudta mutatni a rendőrnek az elvégzett vizsgálatra vonatkozó orvosi igazolást.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Pár kör jogosítvány nélkül

2006. március 5., 22:04 Módosítva: 2006.03.05 22:04

Tisztelt Autójogász!

Pár nappal ezelőtt a 19 éves jogosítványát éppen most lerakni készülő fiam, a tudtom nélkül beült az autómba hogy pár kört tegyen itt a közelben. Balszerencséjére éppen egy igazoltató rendőrjárőrbe "futott". Hamar értesítettek és az autót már én hoztam haza. A kérdéseim: Milyen büntetésre számíthatunk? Van e lehetőség a büntetés mérséklésére ? Folytathatja -e a fiam jogosítványának megszerzését?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A fia az engedély nélküli vezetés szabálysértését valósította meg (218/1999. sz. Kormány rendelet 47. §), melynél a pénzbírság 100 000 Ft-ig terjedhet, és a helyzettől függően a szabálysértési hatóság a fiával szemben járművezetéstől eltiltást is alkalmazhat, annak időtartama alatt a jogosítvány megszerzésére sincsen mód. Amit leírt annak alapján nem valószínű a járművezetéstől eltiltás alkalmazása a hatóság részéről.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Mennyit ér a bal hátsó lámpa?

2006. március 5., 21:59 Módosítva: 2006.03.05 21:59

Tisztelt Autójogász!

Egy nagyáruház parkolójában amíg vásároltunk egy mellőlem kiálló autó lesodorta a kocsim bal hátsó lámpáját, ezzel kb. 15000 Ft kárt okozva. A károkozó a helyszínt elhagyta, hagyott viszont a kocsin egy névjegykártyát. Mivel biztosított elérhetőséget nem hívtam rendőrt (most már tudom, hiba volt), próbáltam én is korrekt lenni. A névjegykártyán található számon jelentkeztem is, az "úr" kérdezte, mennyivel tartozik. Mivel nem vagyok naprakész az alkatrészárak és a javítási munkadíjak világában, azt mondtam, körülnézek és jelentkezek. Egyeztettem az autószerelővel, akihez a kocsit hordom, és õ 15000 Ft-ban adta meg a javítás összköltségét (új lámpa 13500 Ft, 1500 Ft munkadíj, baráti alapon). Erről telefonon értesítettem a kár okozóját, mire õ azt válaszolta, hogy az igényem túlzott, õ ezt házilag 6000 Ft-ból is kijavítja, és a 15000 Ft-ot nem hajlandó részemre megfizetni. Köteles vagyok-e egy számomra idegen és hozzá nem értő (asztalos a szakmája) személyre bízni a kocsim javítását? Van valamilyen jogi lehetőségem a károm megtérítésére, akár az illető kötelező biztosításának terhére? Tegyek rendőrségi feljelentést? Gondolom az áruház biztonsági kamerái rögzítették az esetet. Forduljak bírósághoz? Az eset 2 nappal ezelőtt történt, és a fentebb leírt okokból hivatalos jegyzőkönyv nem született róla.

Tisztelettel:

Zoltán

Tisztelt Zoltán !

Ha már így alakult próbálja meggyőzni az illetőt arról, hogy egy új lámpa tényleg annyiba kerül (pl. bemutatja részére a katalógust, számlát amiben a lámpa szerepel, a típusazonosság és megfelelőség itt is szükséges feltétel), a javítási díjat pedig ép ésszel nem lehet soknak tartani. Ha nem jár sikerrel, tegyen szabálysértési feljelentést, bár ettől nem várható a károkozó részéről a gyors teljesítés elősegítése.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Sérülésmentes Polo

2006. március 5., 21:53 Módosítva: 2006.03.05 21:53

Tisztelt Autójogász!

Körülbelül három hete vettem egy használt Volkswagen Polo típusú személygépjármûvet, állítólag sérülésmentesen. Azóta beszereltettem a riasztót az autóba és jöttek a gondok. A riasztó megzavarodott, bezárt a kocsiba, nem húzta le a gombokat. Visszavittem a szerelőhöz, hogy nézze meg. A bekötéssel semmi baj nem volt, de fura módon a riasztó vezérlőrendszere mindenhol pozitív jelet adott még ott is ahol nem szabadott volna. Kiderítette, hogy a bal ajtóban lévő zárkapcsoló valószínűleg törött és az okozta a riasztó helytelen működését. A biztonság kedvéért a csomagtartóban lévő kompresszort is kiszedte, aminek fura módon szórt fehér színe van (gyárinak elvileg nem lehet), sőt még be is ázott. Felhívtam a biztosítót akik készségesen elárulták, hogy az autónak volt egy 2002-es CASCO-s kára, de erről kérjek írásos kérvénnyel felvilágosítást, mert ők ezt nem tudják kiadni. Kértem is, de még nem érkezett meg. Visszamentem a kereskedésbe és kérdőre vontam őket,a sérülésmentes jelző miatt. Ők felhívták az előző tulajdonost aki letagadta a sérülést. A napokban jobban szemügyre vették többen az autót és kiderült, hogy tényleg sérült volt a hátulja. Új évjáratú lámpák,új összeillesztési helyek. Szerintem így az autó ára nem volt reális. Utána néztem és sérülésmentesen ér az autó 1250000 Ft-ot, ugyanannyit, mint ahogy azt én megvettem sérülten. Lehet-e kártérítési igényem az eltitkolt rejtett hibákért az autószalonnal, vagy tulajdonossal szemben? Lehet-e így csökkenteni az árat utólag?

Köszönettel:

T. Bálint

Tisztelt T. Bálint !

Ha a szerződésben rögzítésre került a kocsi sérülésmentes volta, akkor a szerződésszerű teljesítés nincsen meg az eladó részéről és Ön a hibás teljesítésre tekintettel vételárcsökkentést kérhet, illetve jelentékenyebb különbség esetén elállhat a szerződéstől. A többi a kereskedés és az eladó ügye. Ha a szerződésben ez a kitétel nem szerepel, akkor az Ön részéről a sérülés megtörténtének egyértelmű bizonyítására van szükség, és a kereskedés hozzáállásától függően akár az is elképzelhető, hogy közvetlenül a tulajdonos ellen kell kártérítési igénnyel élnie.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

A vevő nem íratta át a járművet

2006. február 26., 23:24 Módosítva: 2006.02.26 23:24

Tisztelt Autójogász!

Segítségét szeretném kérni. 3 éve párom eladott egy régi Skodát, a súlyadók pedig jönnek a nevére. Ennek csak az lehet az oka, hogy a vevő nem íratta át a nevére. Elkezdtünk utánajárni, keressük a vevőt eredmény nélkül. Az a baj, hogy az adásvételink valószínűleg már az elején költözés közben elveszett, a vevő így ismeretlen, a nevét sem tudjuk csak tanúkat kérdezgettünk, akik ott voltak az adásvételnél, de ők sem ismerik. Szeretném, hogy a párom nevéről lekerüljön az autó, és a súlyadótól megszabadulna. Tartozása nincs, mert eddig kénytelen volt kifizetni de ez nem mehet a végtelenségig. Mi az útja módja az elintézésnek, hova forduljunk, kinek írjunk? Sajnos ez idáig senkitől nem kaptunk érdemi választ, bár gondolom, azért van módja a korrekt elintézésének.

Köszönettel:

Zsuzsanna

Tisztelt Zsuzsanna !

A 35/2000. számú BM rendelet 76/A. § (6) bekezdése szerint: "Amennyiben a járműnyilvántartás szerinti tulajdonos bejelenti, hogy a járművet elidegenítette vagy a közlekedési igazgatási hatóság egyéb okból észleli a változást, és az új tulajdonos a bejelentési kötelezettségének a külön jogszabályban megjelölt határidőn belül nem tett eleget, és azt a bejelentésre történő felhívás kézhezvételét követően három munkanapon belül nem pótolja, vagy az utólagos bejelentés során hitelt érdemlően nem igazolja, hogy a jármű tulajdonjogában bekövetkezett változás bejelentési kötelezettségének önhibáján kívüli okból nem tudott eleget tenni, illetőleg az új tulajdonos személye nem állapítható meg, a közlekedési igazgatási hatóság a járművet hivatalból, határozattal kivonja a forgalomból és azt a nyilvántartásba bejegyzi." Önök tehát azt tehetik, hogy a lakóhelyük szerinti okmányirodában bejelentik a 3 évvel ezelőtti eladás tényét és körülményeit valamint azt, hogy a vevő személyét nem ismerik. Az okmányiroda a 76/A. § (6) bekezdés b) pont alapján kivonja a forgalomból a járművet, így legalább további fizetési kötelezettségük nem keletkezik. A forgalomból kivonást jelentse be az önkormányzatnál is, az adókötelezettség annak a hónapnak az utolsó napjával szűnik meg, amelyben a hatóság a gépjárművet bármely okból a forgalomból kivonta.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Jogtalan pályahasználat az adásvétel napján

2006. február 26., 23:16 Módosítva: 2006.02.26 23:16

Tisztelt Autójogász!

Kaptam az Autópálya Kezelőtől egy dörgedelmes levelet, amiben közölték, hogy elektronikus ellenőrzésük alapján megállapították, hogy matrica nélkül használtam az autópályát. Én (pontosabban az én megbízásomból egy kereskedő, akihez néhány hónappal korábban beadtam értékesítésre) az általuk jelzett napon adta el a gépkocsimat, melyet már az új tulajdonos használt. Levelezésünk során az Autópálya Kezelő arra hivatkozott, hogy a törvény előírása alapján a büntetést a Belügyminisztériumban nyilvántartott tulajdonosnak kell megfizetni. Ez még én voltam, hiszen aznap adtam el a gépkocsit, így az átíratása még nem történt meg, erre úgy tudom 15 napja van az új tulajdonosnak. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben milyen lehetőség van az ügy igazságos rendezésére, ugyanis a büntetés időpontjában már nem volt a tulajdonomban a gépkocsi, így nem vagyok hajlandó kifizetni a kért összeget, így viszont az Autópálya Kezelő perrel és végrehajtással fenyegetőzik.

Üdvözlettel:

Sz. Sándor

Tisztelt Sz. Sándor !

Az ÁAK Rt. helytállóan tájékoztatta Önt, a gépjármű nyilvántartásba bejegyzett tulajdonostól kérheti az útdíj és pótdíj megfizetését, aki köteles azt megfizetni, ellenkező esetben a követelést behajtják rajta. Az igazságosság irányába el lehet mozdulni a következők szerint: Ön kifizeti a díjat, pótdíjat, majd ezek megfizetését követelje a vevőtől. (Írásban, ajánlott levélben, határidő tűzésével, az Autópálya Kezelőtől kapott iratok másolatának megküldésével, perindításra figyelmeztetéssel). Ha a vevő nem fizeti ezt meg Önnek, polgári peres úton érvényesítse a követelését. Hát ennyit lehet tenni az igazságosság érdekében.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Utánfutó eladása lejárt műszakival

2006. február 26., 23:09 Módosítva: 2006.02.26 23:09

Tisztelt Autójogász!

A feleségem örökölt egy utánfutót, amit el szeretnénk adni. A műszaki vizsgája időközben (hagyaték hercehurca) lejárt. Levizsgáztatni viszont már nem szeretnénk. Az Önkormányzaton viszont nem akarják a forgalmit átíratni, amíg le nem vizsgáztatjuk. A kérdésem ez lenne: Tényleg nem lehet műszaki nélkül eladni? Válaszát előre is köszönöm.

Köszönettel:

ZLászló

Tisztelt ZLászló !

Nem lehet, az átíratáshoz be kell mutatni az utánfutó műszaki érvényességét igazoló iratot. A vevő viszont mindenképpen érvényes műszakival tudja csak használni, ezért beszéljék meg vele, hogy ennek költségét ő külön megtéríti, esetleg ő viszi el műszaki vizsgára vagy a vételárhoz hozzáadják a műszaki vizsga költségeit.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Tartozik a vevő

2006. február 26., 23:01 Módosítva: 2006.02.26 23:01

Tisztelt Autójogász!

Eladtam autómat, az adásvételi szerződés szerint 1 évi részletfizetéssel (első részlet fizetve az átvételkor). Külön megállapodásban rögzítettük, hogy a teljes vételárhátralék kifizetéséig a tulajdonos én maradok (törzskönyv nálam) és a vevő üzembentartói jogot kap. Na de a 2. törlesztő részlet (többszöri ígéret ellenére) nem is érkezett meg a mai napig, az üzembentartót sem tudom utolérni. (Még az adás-vétel napján karambolozott is.) Vonjam vissza az üzembentartói jogot? Ajánlott levélben szólítsam fel a visszaadásra? Büntetőfeljelentést is tehetek?

Üdvözlettel:

BZs.

Tisztelt BZs. !

Annak alapján amit leírt, büntetőjogilag nem értékelhető a szituáció, tehát az Ön által is ismert lehetőségeket választhatja a büntetőeljárás kezdeményezésének kivételével. A vevőt mindenképpen próbálja meg elérni, nyilatkoztassa, szólítsa fel a vételárhátralék megfizetésére, illetve a gépjármű visszaszolgáltatására és egyidejűleg kártérítés fizetésére (a karambolra is tekintettel). Büntetőfeljelentés helyett a polgári peres út az, ami rendelkezésére áll, ha a vevő nem teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségeit.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Az autó nincs a nevemen

2006. február 26., 22:51 Módosítva: 2006.02.26 22:51

Tisztelt Autójogász!

Autómat (átíratva nincs, csak adásvételim van), hogyan tudom kivonni a forgalomból? Mennyibe kerül, és miket kell beadnom (rendszám forgalmi, alvázszám)?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A közlekedési igazgatási hatóság a tulajdonos, vagy más a törzskönyvvel jogszerűen rendelkező ügyfél kérelmére vonhatja ki véglegesen a járművet a forgalomból: le kell adni a bontási átvételi igazolást, a jármű hatósági jelzését, forgalmi engedélyét és - ha van - törzskönyvét. Átíratás nélkül tehát nem tudja elintézni az ügyet, esetleg megpróbálhat konzultálni a bejegyzett tulajdonossal a kivonás érdekében.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ütközés STOP táblánál

2006. február 26., 22:45 Módosítva: 2006.02.26 22:45

Tisztelt Autójogász!

Milyen következményei lehetnek számomra, ha belterületen nem a megengedett sebességgel haladva ütköztem egy STOP táblát figyelmen kívül hagyó másik autóssal. A felelősségét elismeri.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A rendőrség a másik autós felelősséget elismerő nyilatkozatától függetlenül megvizsgálja, hogy ki mennyire hatott közre a baleset bekövetkezésében. Ha a rendőrség azt állapítja meg, hogy ön a közúti közlekedés szabályait megszegte és ezzel másnak vagy másoknak életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek tette ki vagy könnyű testi sértést okozott, százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Ha azt állapítja meg, hogy Ön a balesetért nem felel, akkor csak a sebességkorlátozás jelentős túllépése (a megengedett sebességet több mint a felével túllépte) 60 ezer Ft-ig terjedő bírsággal sújtható. Mindkét szabálysértés esetén egy évig terjedő időtartamra bevonhatják a jogosítványát is. Kisebb mértékű sebességtúllépés esetén 30 ezer Ft-ig terjedhet a szabálysértési bírság.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Járművezetéstől való végleges eltiltás

2006. február 26., 22:40 Módosítva: 2006.02.26 22:40

Tisztelt Autójogász!

Az én esetem, azt hiszem egyedi. Éppen ezért több ügyvéddel is beszéltem, de semmi konkrétat nem tudnak mondani, inkább kitérnek a válasz alól. Több mint 10 évvel ezelőtt mondhatom azt, elég link életet éltem, s ehhez az ittas járművezetés is hozzátartozott. Éppen ezért többször is előfordult. Utoljára 1995 nyarán egy szondázás alkalmával bevonták a jogosítványom, amiből később 1 év 10 hónap eltiltás lett. Közben az eljárás alatt elkövettem megint egy ittas vezetést, megtoldva közúti veszélyeztetéssel és hatóság elleni erőszakkal. Ebből később eltiltás lett örökre, és letöltendő szabadságvesztés. 1997. elején szabadultam a fogházból kedvezménnyel. Azóta megváltoztam, felhagytam az addigi életemmel, családot alapítottam, egy Kft-ben vagyok ügyvezető. Az volna a kérdésem, hogy mi a teendőm, hogy visszakaphassam a jogosítványom?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A bíróság az eltiltottat a járművezetéstől végleges hatályú eltiltás alól akkor mentesítheti, ha az eltiltástól 10 év eltelt, és az elítélt a járművezetésre alkalmassá vált. A járművezetéstől végleges eltiltás alóli mentesítést az alapügyben eljárt bíróságtól kérheti. Kérelme elbírálásához a bíróság beszerzi az ügyész nyilatkozatát is. Az eljárás során gyakorlatilag azt vizsgálják, érdemessé vált-e arra, hogy az engedélyét visszakaphassa.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ittas vezetés következményei

2006. február 19., 23:46 Módosítva: 2006.02.19 23:46

Tisztelt Autójogász!

1 évre bevonták a jogosítványomat ittas vezetésért. Azt szeretném megtudni hogy utána simán visszakapom-e a jogsimat vagy újból vizsgáznom kell. Ha vizsgáznom kell, akkor milyen vizsgát kell letennem?

Köszönettel:

István

Tisztelt István !

Mielőtt letelik az egy év, értesítést fog kapni, melyben utánképzésre kötelezik. Az utánképzésre a kötelezés okát tartalmazó hatósági értesítéssel a területi közlekedési felügyeletnél kell jelentkeznie, ott egy az utánképzés programjának egyéniesített meghatározása céljából feltáró foglalkozáson vesz részt. Ezt követően dől el, hogy milyen típusú képzést írnak elő Önnek a jogosítványa visszaszerzése érdekében. Vizsgát (elméleti vagy gyakorlati) akkor írnak elő, ha az Ön közlekedési képzettségének hiányosságát kell megszüntetni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kisértékű autó átadása rokonnak

2006. február 19., 23:39 Módosítva: 2006.02.19 23:39

Tisztelt Autójogász!

Van egy kisértékű autóm, amit szeretnék családon belül "eladni-átadni" úgy, hogy ne nekem kelljen fizetni a kötelezőt és a súlyadót (az adásvétel az átírás költségei miatt nem reális). Erre megoldás lehet az üzemben tartói megállapodás? Hol kell és milyen formában ezt bejelenteni?

Köszönettel:

András

Tisztelt András !

Két tanú előtt tesz a tulajdonos és a kiszemelt üzembentartó egy megállapodást nyilatkozatot, melyben az adatokkal pontosan körülírt jármű üzembentartói jogát átadják a kiválasztott rokonnak, A megállapodást aztán be kell mutatni az okmányirodában, ahol az üzembentartó személyét a nyilvántartásba be fogják jegyezni. Ezt követően fel kell keresni a kötelező felelősségbiztosítást nyújtó biztosítóintézetet és az önkormányzati adóhatóságot és a változást be kell jelenteni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Javítják a lefoglalózott autót

2006. február 19., 23:32 Módosítva: 2006.02.19 23:32

Tisztelt Autójogász!

Használtautó kereskedésben kiválasztottam egy autót. Megtekintés és próbakör után (az autó kifogástalanul működött), 100 ezer forint foglaló fejében elindult a hitel ügyintézés, átíratás stb. A fenti dolgok rendben lezajlottak, elintézték a hitelt, nevemre íratták az autót. A gond az átvétel napján történt, az autó egyszerűen nem indult! A hozatott szerelő a helyszínen a hibát nem tudta megoldani (V6-os, 24 szelepes motor) ezért a szervízt javasolta. Az eladó a javítást és annak költségeit magára vállalta ezzel nincs is gond! Kérdésem, meddig vagyok köteles várni arra az autóra, ami a nevemen van (a hitel jelenleg függőben), hogy kijavítsák? Ez lassan két hete tart. Mikor léphetek vissza a vásárlástól úgy, hogy a foglalót ne bukjam el?

Tisztelettel:

László

Tisztelt László !

Ha az adásvételi szerződésben nem volt rá rendelkezés, akkor várakozásra egy ésszerű határidőt kell szabni. Véleményem szerint egy hónap eltelte után már visszaléphet úgy, hogy a foglalót is jogosan követelhesse vissza. Kérdezze meg a szervizt, hogy milyen jellegű a hiba, visszaállítható az adásvételkori állapotra a jármű. Ha a szakszerviz azt nyilatkozza, hogy nem lehet teljes egészében javítani, akkor visszaléphet erre tekintettel is.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Pótdíj behajtása

2006. február 19., 23:25 Módosítva: 2006.02.19 23:25

Tisztelt Autójogász!

Az Autópályakezelő az általa kiszabott - matrica hiánya miatt - pótdíjat milyen formában hajthatja be, illetve nemfizetés esetén van-e valamilyen egyéb gépjárművet érintő szankció?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Ebben az esetben törvény nem rendeli el az adók módjára történő behajtást, ezért a pótdíjat magánjogi úton, azaz bírósági úton lehet behajtani. Az ÁAK Rt-re nézve eredményes per esetén a pótdíj mellett eljárási illetékfizetési kötelezettsége is keletkezik és a perköltséget is viselnie kell. A járművet szankció nem éri.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István