Ittas vezetés következményei

2006. február 19., 23:46 Módosítva: 2006.02.19 23:46

Tisztelt Autójogász!

1 évre bevonták a jogosítványomat ittas vezetésért. Azt szeretném megtudni hogy utána simán visszakapom-e a jogsimat vagy újból vizsgáznom kell. Ha vizsgáznom kell, akkor milyen vizsgát kell letennem?

Köszönettel:

István

Tisztelt István !

Mielőtt letelik az egy év, értesítést fog kapni, melyben utánképzésre kötelezik. Az utánképzésre a kötelezés okát tartalmazó hatósági értesítéssel a területi közlekedési felügyeletnél kell jelentkeznie, ott egy az utánképzés programjának egyéniesített meghatározása céljából feltáró foglalkozáson vesz részt. Ezt követően dől el, hogy milyen típusú képzést írnak elő Önnek a jogosítványa visszaszerzése érdekében. Vizsgát (elméleti vagy gyakorlati) akkor írnak elő, ha az Ön közlekedési képzettségének hiányosságát kell megszüntetni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kisértékű autó átadása rokonnak

2006. február 19., 23:39 Módosítva: 2006.02.19 23:39

Tisztelt Autójogász!

Van egy kisértékű autóm, amit szeretnék családon belül "eladni-átadni" úgy, hogy ne nekem kelljen fizetni a kötelezőt és a súlyadót (az adásvétel az átírás költségei miatt nem reális). Erre megoldás lehet az üzemben tartói megállapodás? Hol kell és milyen formában ezt bejelenteni?

Köszönettel:

András

Tisztelt András !

Két tanú előtt tesz a tulajdonos és a kiszemelt üzembentartó egy megállapodást nyilatkozatot, melyben az adatokkal pontosan körülírt jármű üzembentartói jogát átadják a kiválasztott rokonnak, A megállapodást aztán be kell mutatni az okmányirodában, ahol az üzembentartó személyét a nyilvántartásba be fogják jegyezni. Ezt követően fel kell keresni a kötelező felelősségbiztosítást nyújtó biztosítóintézetet és az önkormányzati adóhatóságot és a változást be kell jelenteni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Javítják a lefoglalózott autót

2006. február 19., 23:32 Módosítva: 2006.02.19 23:32

Tisztelt Autójogász!

Használtautó kereskedésben kiválasztottam egy autót. Megtekintés és próbakör után (az autó kifogástalanul működött), 100 ezer forint foglaló fejében elindult a hitel ügyintézés, átíratás stb. A fenti dolgok rendben lezajlottak, elintézték a hitelt, nevemre íratták az autót. A gond az átvétel napján történt, az autó egyszerűen nem indult! A hozatott szerelő a helyszínen a hibát nem tudta megoldani (V6-os, 24 szelepes motor) ezért a szervízt javasolta. Az eladó a javítást és annak költségeit magára vállalta ezzel nincs is gond! Kérdésem, meddig vagyok köteles várni arra az autóra, ami a nevemen van (a hitel jelenleg függőben), hogy kijavítsák? Ez lassan két hete tart. Mikor léphetek vissza a vásárlástól úgy, hogy a foglalót ne bukjam el?

Tisztelettel:

László

Tisztelt László !

Ha az adásvételi szerződésben nem volt rá rendelkezés, akkor várakozásra egy ésszerű határidőt kell szabni. Véleményem szerint egy hónap eltelte után már visszaléphet úgy, hogy a foglalót is jogosan követelhesse vissza. Kérdezze meg a szervizt, hogy milyen jellegű a hiba, visszaállítható az adásvételkori állapotra a jármű. Ha a szakszerviz azt nyilatkozza, hogy nem lehet teljes egészében javítani, akkor visszaléphet erre tekintettel is.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Pótdíj behajtása

2006. február 19., 23:25 Módosítva: 2006.02.19 23:25

Tisztelt Autójogász!

Az Autópályakezelő az általa kiszabott - matrica hiánya miatt - pótdíjat milyen formában hajthatja be, illetve nemfizetés esetén van-e valamilyen egyéb gépjárművet érintő szankció?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Ebben az esetben törvény nem rendeli el az adók módjára történő behajtást, ezért a pótdíjat magánjogi úton, azaz bírósági úton lehet behajtani. Az ÁAK Rt-re nézve eredményes per esetén a pótdíj mellett eljárási illetékfizetési kötelezettsége is keletkezik és a perköltséget is viselnie kell. A járművet szankció nem éri.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Négy felnőtt két gyerek

2006. február 12., 22:58 Módosítva: 2006.02.12 22:58

Tisztelt Autójogász!

Az lenne a kérdésem, hogy jogilag az szabályos-e ha egy ötszemélyes autóban utazik négy felnőtt és két gyerek (1 és 4 évesek) és csak az egyik gyerek ül biztonsági gyerek ülésben. Megbüntethet-e a rendőr, vagy nem? Ha nem, akkor milyen jogszabályra lehet hivatkozni, ha mégis meg akarnak büntetni?

Tisztelettel:

MEOE

Tisztelt MEOE !

Magára a KRESZ-re hivatkozhat, mely szerint a személygépkocsi hátsó ülésén utazó 12. életévét még be nem töltött és 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket nem kell biztonsági gyermekülésben rögzíteni, ha a szállított személyek számából következően egy ülőhelyen két gyermek foglal helyet.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kezdő jogosítvánnyal külföldön

2006. február 12., 22:51 Módosítva: 2006.02.12 22:51
33

Tisztelt Autójogász!

Végre le szeretném tisztázni a friss jogosítvány és külföldi utazás kérdését! Jelen pillanatban 17 éves vagyok, csak 9 hónapja van jogosítványom, és külföldre szeretnék menni! Nem messze, csak szomszédos EU országokba! A kérdésem az lenne, hogy most, ezek adatok alapján vezethetek-e pl. Szlovákiában, vagy ha nem, akkor kérem írja le, hogy mik a pontos feltételek! Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Zsolt

Tisztelt Zsolt !

A B kategóriára érvényesített vezetői engedély a járművezető 18. életévének betöltéséig csak belföldön történő járművezetésre jogosít. A kezdő vezetői engedéllyel az "A" az "A" korlátozott kategóriára és az "A1" alkategóriára érvényesített bejegyzéssel utas nem szállítható, a "B", "C", "D" kategóriára és a "C1", "D1" alkategóriára érvényesített bejegyzéssel - a fegyveres erők kezelésében lévő járművek kivételével - pótkocsi nem vontatható. Tehát a külföldi vezetést nem a kezdő jogosítvány akadályozza, hanem a 18. év alatti életkor.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Lejárt zöldkártya

2006. február 12., 22:45 Módosítva: 2006.02.12 22:45

Tisztelt Autójogász!

Kérdésem a következő: Szombaton jár le a zöldkártyám. Van-e türelmi idő? Vagy ha pl. vasárnap vezetek, és igazoltatnak, már rögtön büntetnek? Mennyi a kiszabott büntetés mértéke?

Köszönettel:

Andrea

Tisztelt Andrea !

Türelmi idő nincs, már vasárnap is büntethető, a szabálysértés 30.000 Ft-ig terjedő bírsággal sújtható, ill. helyszíni bírság is kiszabható.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Bonus átvitele

2006. február 12., 22:41 Módosítva: 2006.02.12 22:41

Tisztelt Autójogász!

Már volt ezzel kapcsolatban kérdés önhöz, csak szeretném a mai aktuális szabályokat tudni bonus besorolás cseréjével kapcsolatban. Régebben azt írta, hogy ha vásárolok egy újabb autót viszont a régit is meg szeretném tartani, sőt a régi autó B10 besorolását szeretném átörökíteni az új autóra akkor a régi autót ki kell vonatni, ha ideiglenesen is a forgalomból, ezt jelezni kell a biztosítónál, majd 6 hónap szüneteltetés után érdekmúlással megszűnik a biztosításom, és akkor át lehet az új autóra a b10-et íratni. Ez most is így van? Én már január elején kivonattam az előző autómat a forgalomból ideiglenesen, akkor 6 hónap múlva át tehetem a B10-et az új autómra. Gyors válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

B. Tamás

Tisztelt B. Tamás !

A hatályos szabályozás szerint, ha az üzemben tartó egy adott gépjárműre már rendelkezik szerződéssel és annak hatálya alatt másik, azonos járműkategóriába tartozó gépjárműre is szerződést köt, az új szerződést A00-ba kell sorolni. Ha viszont a kedvezőbb besorolású gépjármű szerződése érdekmúlás miatt megszűnik, akkor a megszűnt szerződésen megszerzett bonus osztályba sorolás a szerződés megszűnését követő nappal bármely, ugyanazon gépjármű-kategóriába tartozó gépjárműre az adott üzemben tartó által kötött, hatályban lévő szerződésre érvényesíthető, azaz a bonus átvihető.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Tartozik a vevő

2006. február 12., 22:35 Módosítva: 2006.02.12 22:35

Tisztelt Autójogász!

2005. januárjában eladtam a személygépkocsimat. A szerződést úgy kötöttük meg, hogy 60.000 Ft-ot kp-ban kifizet a vevő, ami meg is történt, a másik 60.000 Ft-ot 2005. márciusáig teljesíti. Mivel ez nem történt meg többször is telefonon figyelmeztettük rá. A vevő a szerződésen megjelölt albérletből időközben elköltözött. A szerződés jogilag megfelelően volt kitöltve. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnánk behajtani a vevőtől a fennmaradt tartozását? Kihez kellene fordulni?

Köszönettel:

B. Ildikó

Tisztelt B. Ildikó !

Forduljon lakcímkutatási kérelemmel a lakóhelye szerinti okmányirodához, vagy a BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatalhoz (1450 Budapest, Pf. 81.). A kérelemnek tartalmaznia kell: az Ön adatait, a vevő ismert személyi adatait, utolsó ismert címét, az adatok felhasználásának célját (tartozás behajtása, bírósági eljárás), az adatfelhasználás jogalapját igazoló okiratot (adásvételi szerződés másolata). Ha megvan a vevő címe, ajánlott levélben szólítsa fel a tartozás kifizetésére, a felszólítás eredménytelensége esetén fizetési meghagyást nyújthat be ellene a bíróságra, ennek részleteiről a bíróságon érdeklődhet.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Sötétítő fólia

2006. február 5., 22:53 Módosítva: 2006.02.05 22:53

Tisztelt Autójogász!

Elveheti-e a rendőr a forgalmit, ha az autó le van sötétítve? Körbe, csak a szélvédő nem. Vagy csak feljelenthet, illetve bírságolhat.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A fóliázás következményei több körülménytől függnek: akadályozza-e fólia a kilátást, átlátást, van-e róla műbizonylata, hová és hogyan van felhelyezve a fólia. Engedély nélküli átalakításra hivatkozva elveheti a forgalmi engedélyt a rendőr, és 30 ezer Ft-ig terjedően helyszíni bírságot szabhat ki illetve feljelentést tehet, mely alapján 30 ezer Ft-ig terjedő pénzbírság szabható ki.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Lejárt zöldkártya

2006. február 5., 22:48 Módosítva: 2006.02.05 22:48

Tisztelt Autójogász!

Igazoltatott a rendőr, egy más tulajdonában lévő gépjárművel, (azt hiszem ez a későbbiekben fontos lehet) amin a zöldkártya lejárt, de még nem lépte túl a 30 napot. 2004-ben szereztem meg a jogosítványt és a büntetéstől számított egy hónappal le is telik a 2 év, a kezdő vezetői engedély miatt. Tehát 23 hónapja van jogsim és nem követtem el ezalatt semmilyen szabálysértést sem. Az lenne a kérdésem, hogy milyen büntetésre számíthatok? Visszavonhatja-e vagy ideiglenesen bevonhatja e a jogsimat? Valamint azt hogy újra kezdődhet-e a 2 év.

Köszönettel:

Prs

Tisztelt Prs !

A járművezető kötelessége, hogy a jármű okmányait az ellenőrzésre jogosult hatóságnak átadja, ebből adódóan neki tudnia kell arról is, hogy ezek az okmányok rendben vannak-e vagy sem. Ha a járművezető úgy használja a gépkocsit, hogy az okmányok megfelelőségéről nem győződött meg, akkor is felelősségre vonható, 30 ezer Ft-ig terjedő pénzbírságra számíthat. Mivel a jogosítványt ennél a szabálysértésnél nem lehet elvenni, a kezdő minősítés két éve sem kezdődik újra.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Eredetvizsga szükségessége adásvételkor

2006. február 5., 22:38 Módosítva: 2006.02.05 22:38

Tisztelt Autójogász!

Autót vásárolnék. A jelenlegi tulajdonos a törzskönyvet is adja a forgalmival. Kérdésem az, hogy ha megvan a kocsi törzskönyve, akkor adás-vételkor kell-e eredetvizsgát csináltatni?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Az erre vonatkozó BM rendelet tételesen felsorolja azokat az eseteket, amikor a tulajdonjog változása esetén nem kell eredetiségvizsgálatot végeztetni: pl. öröklés esetén vagy gazdasági társaságok jogutódlása vagy a közös tulajdon megszüntetése esetén vagy muzeális járműveknél. Önmagában a törzskönyv megléte nem mentesít az eredetvizsga alól, e nélkül a jármű átíratását nem fogják elvégezni az okmányirodában.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Vasúti átjárón áthaladás szabálysértése

2006. február 5., 22:33 Módosítva: 2006.02.05 22:33

Tisztelt Autójogász!

Vasúti átjárón szándékoztam áthajtani. Áthaladáskor villant fel a piros jelzés, aminél már nem tudtam biztonságosan megállni. A feljelentés megtörtént. Kérdésem az, hogy milyen büntetésre számíthatok. Igaz-e, hogy a jogosítványt elvehetik 3 vagy akár több hónapra, valamint emellé még pénzbüntetésre is számíthatok? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:

Bruxa

Tisztelt Bruxa !

Vasúti átjárón áthaladás szabályainak megsértése esetén hatvanezer forintig terjedő pénzbírság szabható ki, emellett a szabálysértési hatóság járművezetéstől eltiltást alkalmazhat 1 hónaptól egy évig terjedő időtartamra.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Motorcsere regisztrációs adóvonzata

2006. február 5., 22:28 Módosítva: 2006.02.05 22:28

Tisztelt Autójogász!

Ha az autómban a motort egy típusazonos, de nagyobb regisztrációs sávba esőre cserélem, akkor a két sáv közötti különbséget kell kifizetni, vagy az új sáv teljes regisztrációs adóját?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A regisztrációs adóról szóló törvény szerint ha személygépkocsit átalakították, az átalakított személygépkocsi forgalomba helyezésekor az adó összegét az átalakítás utáni és az átalakítás előtti állapot közti adó különbözeteként kell megállapítani. Ha a különbözet előjele pozitív, az adót az adóalany köteles az adóhatóságnak megfizetni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Taxis baleset

2006. január 29., 23:17 Módosítva: 2006.01.29 23:17

Tisztelt Autójogász!

2005. októberében testvéremet és barátnőjét súlyos baleset érte. Taxival utaztak, ők aludtak a kocsi hátsó ülésén, de a taxis is elaludt. 150 km/h sebességgel belerohant az előtte lassan haladó kivilágított vontatós traktorba. A két utas eszméletlen állapotban volt, komoly sérülést szenvedtek. A taxisnak nem esett baja, a jogosítványát és az engedélyét nem vonták be azóta sem, új autójával továbbra is taxizik. Semmi büntetést nem kapott. A rendőrség nem igazán halad az üggyel. Hogy ittas volt-e, azt nem tudom mivel az utasok eszméletlenek voltak. A rendőrség állítása szerint nem ivott, de a mai világban ezt nem lehet tudni. A kérdésem az lenne, hogy mi a teendő ilyenkor, hova lehet fordulni? Szerintem igenis büntetést érdemel a taxis, hiszen majdnem tönkretette két ember életét. Minek kell történnie, hogy bevonják vezetői és taxis engedélyét? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:

Sz. Bernadett

Tisztelt Sz. Bernadett !

Türelmetlenségét megértem, de azt kell mondjam, hogy a baleset óta eltelt idő még nem olyan hosszú, hogy mulasztásra vagy időhúzásra kellene gyanakodniuk. Szakértői, orvosi véleményeket szereznek be, tanúkat hallgatnak meg, vádirat készül, majd büntetőeljárásra kerül sor, a jogerős ítéletig még további hosszú hónapok fognak jogszerűen eltelni. Ha a taxis vétkességét megállapítják, akkor bevonhatják a jogosítványát. A törvény szerint, ha a közlekedési szabályok megszegésével másnak vagy másoknak gondatlanságból súlyos testi sértést okoz, egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő. A büntetés három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény pl. maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást okoz.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Balesetet okoztam, a másik fél is hibás

2006. január 29., 23:09 Módosítva: 2006.01.29 23:09

Tisztelt Autójogász!

Balesetet okoztam jeges úton, nem megfelelő sebességgel előztem. A megelőzött jármű belém ment, miközben én csúszkáltam. A belémjött autó felborult és súlyos sérülést szenvedett két utas, akik a sérülésüket feltehetően a biztonsági öv mellőzése miatt szenvedtek el. A hátam mögött közlekedő autón nyári gumik voltak, így az teljes sebességgel jött nekem. Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e enyhítő körülmény az elbírálásnál, hogy igaz, én okoztam a balesetet, de a sérülésekért döntően a biztonsági öv mellőzése felel. (kis sebességgel ütköztünk kb. 50 km óra).

Köszönettel:

Zoltán

Tisztelt Zoltán !

A bíróságnak minden balesettel összefüggő körülményt vizsgálnia és mérlegelnie kell. Annak eldöntését, hogy a sérülések bekövetkezésében mennyire hatott közre Ön és mennyire a biztonsági öv bekapcsolásának elmaradása, szakértői vélemény alapozza meg. Ha ez megállapítja, hogy döntően a biztonsági öv mellőzése okozta a személyi sérüléseket, akkor ez enyhítő körülménynek számít.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Régi forgalmi engedélyek érvényessége

2006. január 29., 23:04 Módosítva: 2006.01.29 23:04

Tisztelt Autójogász!

Kérdésem egyszerű, de fontos lehet. Hogyan változott a forgalmik érvényessége 2006-ban? Különösen a régebbi személyautókra vonatkozólag érdekel a dolog, ugyanis többen mondják, hogy egy évre módosult a régebbi kettő helyett, azonban erre utalást nem találtam sehol.

Köszönettel:

T. Bálint

Tisztelt T. Bálint !

2006. január 1-vel sem változott a 35/2000. számú BM rendeletnek azon szabálya (103. §), mely szerint azokat a járműveket, amelyeket 1999. január 1-jéig helyeztek forgalomba, kérelemre vagy a járművel kapcsolatos közlekedési igazgatási ügyintézés alkalmával kell törzskönyvvel és új típusú forgalmi engedéllyel ellátni. (Tehát, ha valamilyen ügyünk van a gépjárművel pl. eladás, átalakítás, ismételt forgalomba helyezés stb.) Az 1998. december 31-ig kiadott forgalmi engedélybe 2007. január 1-jétől bejegyzés nem tehető. Ha Ön arra gondol, hogy a környezetvédelmi igazolólap érvényessége hogyan változott régi személygépkocsiknál, ebben sincs változás 2006. januártól, ui. az EU-hoz való csatlakozásunk óta az a szabály érvényes, hogy a 0, 1 és 3 környezetvédelmi osztályba sorolt gépkocsinál egy év az érvényesség. 2, 4 és magasabb osztályba sorolt gépkocsi esetében a gépkocsi első használatbavételének évét követő 6 naptári éven belül két évre, 6 naptári éven túl egy évre szól az érvényesség.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

GPS beszerelése

2006. január 29., 22:58 Módosítva: 2006.01.29 22:58

Tisztelt Autójogász!

Saját autóval dolgozom, mint üzletkötő (amit azért vettem, mert ők azt mondták, hogy nem tudnak autót adni, jobb lenne, ha én vennék egyet) és a cég szeretne kötelezni (alá szeretnének íratni egy szerződést), hogy GPS-t szerelnének az autóba. Ja és nem az én nevemre vettem az autót, hanem az édesapáméra, mert így költségeim alacsonyabbak. Kérdésem a következő: kötelezhetnek-e az aláírásra? Kirúghatnak-e ezért? Vagy adódhat-e hátrányom az ügy miatt? Válaszát várom.

Köszönettel:

I. T.

Tisztelt I. T.!

Az Ön konkrét munkakörét, feladatát nem ismerem, de elképzelhetőnek tartom, hogy munkáltatójának elemi érdeke fűződik ahhoz, hogy a gépkocsiját GPS-szel szerelje fel. Mindenképpen kell a hozzájárulása, melyre azonban természetesen nem kötelezhetik. Ha azonban a cég költségére való beszereléshez nem járul hozzá, alapot szolgáltathat a munkáltatójának arra, hogy munkaviszonyát rendes felmondással megszüntesse.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Tilos-e a stoppolás?

2006. január 29., 22:52 Módosítva: 2006.01.29 22:52
2

Tisztelt Autójogász!

Szeretném megtudni, hogy tilos-e a stoppolás? A Kresz szerintem nem tiltja, de tapasztalatom szerint minden rendőr más véleményen van. A legutóbb az egyik a 254-es §-ra hivatkozott, de én ilyet nem találtam.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Valószínűleg a szabálysértésekről szóló kormányrendelet (218/1999. számú) 54. §- ára gondolt az önt tájékoztató rendőr, mely a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértésének szabálysértését tartalmazza. A kérdés az, hol és hogyan stoppol: A KRESZ szerint a gyalogosnak a járdán, ahol pedig járda nincs, a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell közlekednie. Ha ezek nincsenek, a gyalogosok az úttesten közlekedhetnek, de csak az úttest szélén, egy sorban, lakott területen kívül mindig a baloldalon, a járműforgalommal szemben. Tartózkodni kell minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja, vagy megtévesztheti. A gyalogosnak tilos többek között autópályán (a leállósávon is) közlekedni, autóúton (a leállósávon és az útpadkán is) közlekedni. Ha ezeket a szabályokat megszegi, 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Halálos közlekedési baleset

2006. január 29., 22:44 Módosítva: 2006.01.29 22:44

Tisztelt Autójogász!

2002. aug. 13-án közúti balesetben vétlen utasként meghalt a férjem. Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt a vádiratot 2002. okt. 3-án benyújtotta az ügyész úr a Városi Bírósághoz. Azóta két tárgyalásról van tudomásom, az elsőn halasztást kért a balesetet okozó ügyvédje, mert nem tudott felkészülni, a másodikon sem történt semmi, további papírok, szakértői vélemények bekérését kérték. A férjem mellett ülő sofőr is majdnem életét vesztette, mert a balesetet okozó nem állt meg a STOP táblánál. Három kiskorú gyermekemmel arra a kérdésre várnék választ, hogy mikor várható az ügy lezárása? Meddig húzható-halasztható egy ilyen eljárás? Milyen büntetést lehet kapni egy ilyen esetben? Honnan, kitől, milyen információkat kaphatok kézhez én, az özvegy? Mennyi az elévülési idő? Ha a biztosítótól kaptam pénz már, kérhetek-e életjáradékot a 3 kiskorú gyermekemnek, s ha igen mikor?

Tisztelettel és Köszönettel:

Zsuzsa

Tisztelt Zsuzsa !

Az üggyel kapcsolatban információt a büntetőeljárást lefolytató bíróságtól kérhet. A büntetőeljárás során is - a per jogerős lezárásáig bármikor - kérhet kártérítést, nyújthat be életjáradék iránti igényt is, vagy egy külön polgári perben is előterjesztheti ilyen irányú igényét. Ha a biztosítótól kapott már valamilyen jogcímen pénzt, nem kizáró ok, igénye elbírálásakor majd figyelembe veszik ezt is egy körülményként. Az elévülés miatt nem kell aggódnia, ez mindig a kiszabható büntetési tétel felső határa, halálos kimenetelű közúti baleset okozása esetén ez öt év, azonban a bíróság lényeges eljárási cselekményei megszakítják az elévülést.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Rendőri túlkapások

2006. január 22., 22:38 Módosítva: 2006.01.22 22:38

Tisztelt Autójogász!

Az lenne a kérdésem,hogy mik a jogaim az intézkedő rendőrrel szemben ha obszcén szavakat használ vagy visszaél a helyzetével, jogtalanul intézkedik. PL: ... stb. Kérdésem: elkérhetem a jelvényszámát, nevét, rendfokozatát? Hogy jelenthetem fel azonnal, mi alapján? Kérem, válaszoljon.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A rendőrségi törvény alapján a rendőr az intézkedés befejezése után az intézkedés alá vont személy kérésére köteles az azonosító jelvényének számát közölni vagy szolgálati igazolványát felmutatni, a nevét és a szolgálati helyét megjelölni. A rendőri intézkedések így az igazoltatás ellen is lehet jogorvoslattal élni, konkrétan a sérelmezett intézkedést követő 8 napon belül panaszt lehet benyújtani az illetékes rendőrségen, melynek vezetője a beérkezéstől számított 15 napon belül határozattal bírálja azt el. Ez ellen a határozat ellen is van fellebbezésnek helye, a közléstől számított 8 napon belül a felettes szervhez címezve, a panaszt elbíráló határozatot hozó rendőri szervnél lehet előterjeszteni és még ennek a döntésnek is lehet a bírósági felülvizsgálatát kérni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Vétlenül gázoltam el egy ittas gyalogost

2006. január 22., 22:25 Módosítva: 2006.01.22 22:25

Tisztelt Autójogász!

December 19-én este egy Pest megyei település belterületén sötét ruhában elém tántorgott, majd az autóm előtt megállt egy erősen ittas állapotban lévő gyalogos. Noha nem léptem át a megengedett sebességhatárt, és véleményem szerint relatívan sem hajtottam gyorsan, az ütközést már nem bírtam elkerülni, így minimális sebességgel elütöttem a gyalogost, aki elveszítette egyensúlyát, a motorháztetőmre zuhant, majd onnan a földre gurult. A kiérkező mentők személyi sérülést nem állapítottak meg, így a rendőrök kérdezték, hogy keletkezett-e károm, és kérem-e a jegyzőkönyv felvételét, mert ha nem, nincs szükség az intézkedésükre. Miután a motorháztetőm több helyen is megsérült, véleményem szerint cserére szorul, kértem a jegyzőkönyv felvételét, ami el is készült, de abból példányt a mai napig nem kaptam. Van-e esélyem, hogy a károm megtérüljön, és ha igen, mi a teendőm ennek érdekében.

Köszönettel:

Gergely

Tisztelt Gergely !

Ha még nem kapott a rendőrségi jegyzőkönyvből vagy határozatból példányt, akkor kérjen. Ha a rendőrségi eljárás adatai azt tartalmazzák, hogy ön a balesetben vétlen és a kárát a gyalogos okozta, akkor a rendőrségi iratok birtokában írásban szólítsa fel a keletkezett kára megtérítésére a kárt okozó gyalogost. Felszólító leveléhez mellékelje a rendőrségi irat másolatát, a kárát és a megtérítésre adott határidőt pontosan jelölje meg és tájékoztassa a károkozót arról, hogy nem fizetés esetén bírósághoz fordul. Felszólító levele eredménytelensége esetén kártérítési pert indíthat a gyalogos ellen, ez esetben a bíróság fogja a kár megtérítésére kötelezni, ez végső esetben végrehajtási eljárásban hajtható be rajta.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

A foglalóról adott elismervény

2006. január 22., 22:20 Módosítva: 2006.01.22 22:20

Tisztelt Autójogász!

Hogyan kell kinéznie egy foglalóról írt papírnak? Minek kell benne lennie?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A foglalót a vevő adja a szerződés megkötésekor a kötelezettségvállalása jeléül. Ez egy olyan biztosíték, aminek célja, a feleket visszatartani a szerződésszegéstől, összege a felek szabad megegyezésének függvénye, általában a vételár 5-20 %- a. Ha a szerződést teljesítik, a vételárba be kell számítani, ha azonban a szerződés a vevő hibájából meghiúsul, az adott foglalót elveszíti. Ha a szerződés az eladó hibájából hiúsul meg, a kapott foglalót kétszeresen köteles visszafizetni. Ha a szerződés olyan okból hiúsul meg, amelyért egyik fél sem, vagy mindkét fél felelős, akkora foglaló visszajár. Visszajár a foglaló akkor is, ha felek a szerződést közös megegyezéssel felbontják. A túlzott mértékű foglalót a bíróság mérsékelheti. Az átadott pénz foglaló jellegét a szerződésben pontosan és egyértelműen meg kell nevezni, a felek a szerződésben vagy konkrétan leírják a foglalóval kapcsolatos jogi feltételeket vagy nyilatkoznak arról, hogy a foglaló jogi természetével tisztában vannak. Ezen túlmenően meg kell jelölni az adásvétel tárgyát, azaz hogy konkrétan milyen gépjárműről van szó, a teljes vételárat, a visszatartott vételár összeg kifizetésének időpontját és két tanúval alá kell íratni a szerződést.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Öröklési illeték kiszabása

2006. január 22., 22:14 Módosítva: 2006.01.22 22:14

Tisztelt Autójogász!

Elhunyt férjem nevén levő gépkocsi várható öröklési illetékének mértéke érdekelne. Az autót (1389 cm3) egy éve vettük használtan 1.250 E Ft-ért. Ebben a vételárban 350 E Ft az én régi kocsim ára volt, 150 E Ft a férjem rokkantsági szerzési támogatása, a többi 4 évre felvett bankkölcsön. Ezeket figyelembe veszik-e az illeték kiszabásánál, vagy egyszerűen csak a cm3 után határozzák meg? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:

Vargáné

Tisztelt Vargáné !

Az illetéktörvény szerint gépjármű tulajdonjogának megszerzése esetén az illeték mértéke (1890 cm3-ig) a hajtómotor hengerűrtartalmának minden megkezdett cm3-e után 15 forint. Sajnos az Ön által említett körülmények az illeték kiszabása során nem vehetők figyelembe, de nincs akadálya annak, hogy az illeték megfizetésére halasztást vagy részletfizetést kérjen, illetőleg az illeték összegének méltányosságból való mérséklését is kérheti, az illetékhivatal egyéni körülményei, szociális helyzete figyelembevételével dönt az ilyen tartalmú kérelemről.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Gépjármű átalakítás

2006. január 22., 22:06 Módosítva: 2006.01.22 22:06
2

Tisztelt Autójogász!

Érdeklődnék, hogy ha egy 3 személyes teherautót 6 személyesre akarunk vizsgáztatni (technikai feltételek adottak), kell-e regisztrációs adót fizetni, illetve a regisztrációs adó változásairól hol tudnék tájékozódni.

Tisztelettel:

Kovács László

Tisztelt Kovács László !

Ha az átalakítást követően személygépkocsi "jön létre", a regisztrációs adót meg kell fizetni. A regisztrációs adó szempontjából átalakítás: a közúti gépjármű olyan műszaki megváltoztatása, amelynek eredményeként az e törvény hatálya alá nem tartozó gépjárműből személygépkocsi vagy motorkerékpár jön létre, illetőleg a személygépkocsi vagy a motorkerékpár más adókategóriába kerül. A regisztrációs adótételek jelentős megváltozásáról illetőleg magáról a törvényről és kapcsolódó eljárásról pl. a VPOP honlapján, a www.vam.hu oldalon kaphat részletes tájékoztatást a váminformációk között.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István