Át nem íratott jármű megvásárlása

2006. január 15., 19:43 Módosítva: 2006.01.15 19:43

Tisztelt Autójogász!

A minap néztem meg egy autót, melyet meg szeretnék vásárolni. Az ember, aki megmutatta, azt állítja, hogy 2 hónapja vette az autót, de nem íratta át a nevére. Mutatott egy papírost is melyen egy Betéti Társaság az üzembetartó, s átadja ezen jogot egy hölgynek, aki az eredeti tulajdonos. A törzskönyv is ennek a hölgynek a nevére szólt. Kérdésem arra irányul, hogy milyen lépéseket tegyek annak érdekében, hogy megbizonyosodjak arról, hogy szabályos lesz az adásvétel?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Önnek a gépjármű törzskönyvében bejegyzett tulajdonossal kell adásvételi szerződést kötnie, a többi szereplő elvileg ebben az ügyletben nem vesz részt. A tiszta helyzet megteremtése érdekében az adásvételi szerződésben a tulajdonos nyilatkozzon arról, hogy a jármű üzembentartói jogát visszavonta, így a tulajdonjoggal együtt azt is kizárólag Ön szerzi meg (ezt később ne önnek kelljen intéznie). A szerződést két tanú jelenlétében csak akkor kösse meg és akkor fizessen vételárat a tulajdonosnak, ha a jármű forgalmi engedélyét és törzskönyvét is azonnal megkapja. Ha teljesen biztos akar lenni a dolgában, kérjen tájékoztatást az okmányirodában arról, hogy ki a járműnyilvántartásban bejegyzett tulajdonos és kik a bejegyzett üzembentartók.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Forgalmit kaptam, törzskönyvet még nem

2006. január 15., 19:36 Módosítva: 2006.01.15 19:36

Tisztelt Autójogász!

Használt autót vásároltam egy kereskedőnél, aki az átíratással kapcsolatos teendőket és költségeket is vállalta. Az autó átvételekor a nevemre szóló forgalmit átadta, és úgy tájékoztatott, hogy a törzskönyvet 8 napon belül közvetlenül a részemre küldi majd az okmányiroda. Azóta eltelt már néhány hét, de a törzskönyvet még nem kaptam meg. A kérdésem az lenne, hogy a jogszabályok szerint mennyi időn belül kell megkapnom a törzskönyvet? Ha a nevemre szóló forgalmi kiállításra került, akkor bizonyosan folyamatban van a törzskönyv kiállítása is? Vagy ez ettől független? Válaszát előre is köszönöm.

Köszönettel:

Géza

Tisztelt Géza !

Az új forgalmi már nem tartalmazza a tulajdonos adatait, ezért a kiállítása mellett mindenképpen intézkedni kell a törzskönyv kiállítása iránt is. Ennek rövidített kiállítási határideje 15 nap. Az is elképzelhető, hogy a postai kézbesítését a törzskönyvnek már megkísérelték, de Ön valamilyen ok miatt nem tudta átvenni, ezért azt javasolom, hogy mindenképpen vegye fel a kapcsolatot az eljáró okmányirodával, a törzskönyv kiállítását más okok is akadályozhatják, jobb, ha utánajár.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Marad-e a motorszám?

2006. január 15., 19:31 Módosítva: 2006.01.15 19:31

Tisztelt Autójogász!

A kérdésem az lenne, hogy várható-e mostanában, hogy eltöröljék a nyilvántartásból a motorszámot?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Tudomásom szerint valóban felmerült ez a kérdés a magyar közlekedésigazgatásban, mivel más EU tagállamokban nem rögzítik a motorszámot a járműnyilvántartásokban. Végül Magyarországon megmaradt a motorszám, mert ennek nyilvántartását az EU-ban nem tiltják meg. Összességében a magyar okmányok és nyilvántartás is megfelelnek a közösségi elvárásoknak, ezért a jövőben sem várható ennek megváltoztatása a jelenlegi BM-es állásfoglalások szerint.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Veterán vizsga

2006. január 15., 19:26 Módosítva: 2006.01.15 19:26

Tisztelt Autójogász!

Az lenne a kérdésem, hogy ha egy autó még nincs 30 éves akkor, hogy lehet veterán vizsgája? Van-e arra valami megoldás, hogy egy kicsit fiatalabb (pl. 25 éves) kocsit is lehessen ilyen státuszba emelni?

Köszönettel:

H. László

Tisztelt H. László !

A muzeális jellegű az a gépjármű, amelyet legalább 30 éve gyártottak, használata kizárólag a jellegével összefüggő célból történik, továbbá az eredeti műszaki jellemzőit nem változtatták meg, vagy annak megfelelően helyreállították. A jármű muzeális jellegének megállapítására és igazolására az 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendeletben foglaltak az irányadók, eszerint pedig a muzeális jelleg megállapításhoz mindenképpen feltétel a gépjármű legalább 30 éves kora, 25 éves járműnek tehát nem lehet veterán vizsgája.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kell- e meghatalmazás céges autó használatakor?

2006. január 15., 19:18 Módosítva: 2006.01.15 19:18
24

Tisztelt Autójogász!

Emlékeim szerint volt már egy olyan cikketek, amelyben egy rendőr válaszolt arra a kérdésre, hogy kell-e meghatalmazás céges autó használatakor. Ezt most nem találtam meg, erre szeretnék pontos választ kapni. Illetve arra, hogyha kell meghatalmazás, akkor átadhatom-e másnak a volánt úgy, hogy én is az autóban ülök. Ezekre szeretnék megbízható választ kapni, mert sehol sem lelem.

Köszönettel:

T. Adrienn

Tisztelt T. Adrienn!

A Közélet rovatban jelent meg az az interjú, amire véleményem szerint Ön gondol. Ebben arra a kérdésre, hogy kell-e bármilyen irat, ha nem a saját nevünkön lévő autót vezetjük, pl. cég, családtag, ismerős autója, Jámbor István, az ORFK alezredese a következő választ adta: Nem kell, de bizonyos esetekben, jól jöhet. A rendőr akkor tart erre igényt, ha valamilyen körülményt gyanúsnak talál, vagy valami nem illik a megszokott képbe, pl. egy húszmilliós autóban egy rosszul öltözött ember ül. A hétköznapi életben viszont nem igazán jellemző, hogy igazolást kérnének. A rendőrnek joga van a járműhasználat jogosságát ellenőrizni, de nincs előírva, hogy ezt miként kell megtennie. Lehet pl. kölcsönadási iratot írni két tanúval, de ez csak egy ötlet. Ennyi volt nagyjából a közlekedésrendészeti illetékes válasza. Azaz a szituáció legyen hihető és hiteles, az igazoltató rendőrben ne ébredjen kétség a jármű használatának jogszerűségét illetően, de mindig az egyedi körülmények döntik el, hogy a rendőr kérni fog-e valamilyen iratot vagy sem.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Üzembentartói jog visszavonása

2006. január 8., 22:47 Módosítva: 2006.01.08 22:47

Tisztelt Autójogász!

Autótulajdonosként lehetséges-e, az üzembentartói jog visszavonása valamint a jármű forgalomból történő kivonása úgy, hogy az autó üzembentartója számomra ismeretlen helyen tartózkodik, megkereséseimre pedig nem reagál.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Az üzembentartói jog visszavonása lehetséges, ez a tulajdonos egyoldalú nyilatkozata, nem szükséges hozzá az üzembentartó hozzájárulása, a gépjármű forgalomból való kivonásához azonban szükség van a járműre és annak okmányaira is. Ha ezek is Önnél vannak, nem kell az üzembetartóval számolnia, ha nem, akkor köröztesse a járművét, előtte azonban úgy próbálja meg az üzembentartói jog visszavonásáról értesíteni az üzembentartót, hogy ez igazolhatóan eljusson hozzá. Ha az Öntől kapott ajánlott levelet megkapja, de nem reagál rá, akkor is tudomásul vette, hogy a gépjárművet már jogcím nélkül használja.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kanadai jogosítvány honosítása

2006. január 8., 22:37 Módosítva: 2006.01.08 22:37

Tisztelt Autójogász!

1990-ben sikeres műszaki vizsgát tettem de a gyakorlati vizsgán nem mentem át, ismételni nem tudtam, mert repülőjegyem volt Kanadába másnapra. Ott fél év múltán megszereztem a kanadai jogosítványt, ami azóta is érvényes. Szándékomban áll hazatelepülni a közeljövőben, s szeretném megtudni, hogy érvényesíthető-e a jogosítványom. Vagyis hogy mi a teendőm ahhoz, hogy itthon is vezethessek? Köszönöm, és Boldog Karácsonyt Kívánok a szerkesztőknek.

Köszönettel:

Magdi

Tisztelt Magdi!

Az érvényes vezetői engedélye a Magyar Köztársaság területén történő tartózkodás kezdetétől számított egy évig jogosít járművezetésre, ezt követően a külföldi vezetői engedélyt kérelmére magyar vezetői engedélyre kell cserélni. A honosítást a magyarországi lakóhely szerinti okmányirodában kell kérnie. A honosításhoz szükségesek: a személyazonosításra alkalmas okmány, lakcímkártya, érvényes külföldi vezetői engedély. Bizonyos esetekben egészségügyi alkalmasságot igazoló orvosi vélemény, külföldi vezetői engedély hiteles magyar nyelvű fordítása, tanfolyammentes vizsga letételéről szóló vizsgaigazolás is kell, ez utóbbiak szükségességéről az okmányirodában felvilágosítást adnak.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Hamis szerződéssel eladták az autómat

2006. január 8., 22:28 Módosítva: 2006.01.08 22:28

Tisztelt Autójogász!

A volt barátnőmnél hagytam autómat a papírjaival együtt. Az autó az én nevemen volt. Hamis adásvételivel átírta a saját nevére, majd eladta. Rendőrségi feljelentés_ Elismerte az okirathamisítást, vádemelési javaslattal került az ügyészségre. Sem a rendőrségtől, sem az ügyészségtől semmilyen levelet nem kaptam! Az ügyész tudomásom szerint megszüntette az eljárást, de erről sem kaptam írásos dokumentumot! Mit tegyek? Kit pereljek?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Kérdés, hogy Ön tette-e meg a feljelentést-e vagy sem, mert ennek alapján dönthető el, hogy érdekeltnek minősül-e az okirathamisítási ügyben, mert ebben az esetben vannak bizonyos jogai az eljárás során. Azt javasolom, hogy első lépésként keresse fel az eljáró rendőrséget, vagy az ügyészségtől érdeklődjön a részletekről és a gépjárműve jogi sorsáról, ezt követően dönthető el, milyen további lépéseket kell tennie.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Mivel igazoljuk a kötelező biztosítást?

2006. január 8., 22:18 Módosítva: 2006.01.08 22:18

Tisztelt Autójogász!

Azt szeretném kérdezni, hogy a jelenlegi szabályok szerint közúti ellenőrzéskor kérheti-e a rendőr a kötelező biztosítás kötvényét, vagy elég a befizetést igazoló csekk? Továbbá céges járműben elég-e a fénymásolatot tartani, hiszen az eredeti bizonylatokat, illetve csekkeket nem a legszerencsésebb a járműben tárolni.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A kötelező biztosításra vonatkozó szabályozás szerint a biztosítási szerződés megkötését a biztosítási kötvény vagy a biztosító által kiállított Igazolás kötelező felelősségbiztosításról elnevezésű adatlap tanúsítja. A biztosítási szerződés díjfizetéssel történő folyamatos hatályban tartását az adott díjfizetési időszakra vonatkozó, a befizetést igazoló készpénz-átutalási megbízás feladóvevénye (csekk) vagy a biztosító által kiállított bizonylat tanúsítja. Közúti ellenőrzésnél általában a csekk meglétét és annak érvényességi idejét vizsgálja a rendőr. Ha az üzembentartó átutalással vagy inkasszóval fizeti a biztosítási díjat, az átutalt összeg beérkezésekor, illetve a díj számláról történő leemelésekor a biztosító igazolást (fedezetigazolást) küld ügyfelének, ezt az igazolást kell felmutatni. Sajnos a fénymásolat elfogadására a jogszabályok nem adnak lehetőséget, ezt teljes biztonsággal nem tudják elfogadtatni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Totálkáros lett az autóm

2006. január 8., 22:13 Módosítva: 2006.01.08 22:13

Tisztelt Autójogász!

Kárrendezéssel kapcsolatban kérnék segítséget. Az összetört autómat tk-ra vette a biztosító, én voltam a hibás, de volt cascom. A biztosító kifizetett ugyan, de szerintem kevesebbet fizetett, mint amennyi jár. Mit lehet ilyenkor tenni? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Tanulmányozza át casco szerződési feltételeit, valamint a biztosító általános szerződési feltételeit, ha ezek ismeretében úgy látja, hogy a biztosítótól van még mit követelnie, keresse meg őket írásban, határidő megadásával kérje, hogy a biztosító korrigálja a korábbi döntését. Igénye alátámasztására kérjen szakvéleményt a biztosítótól független szakértőtől, vagy konkrétan jelölje meg, hogy Ön szerint mi az, amiben a biztosító tévedett a kár megállapításakor. Ha a biztosítóval nem tud megegyezni, a bírósághoz fordulhat és keresetben kérheti a valós kára megtérítését.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ki örökölje az autómat?

2005. december 31., 12:18 Módosítva: 2005.12.31 12:18

Tisztelt Autójogász!

Elvált ember vagyok, van egy élettársam. Ha autót szeretnék venni, és nem szeretném, hogy halálom esetén a volt családom örökölje, de azt sem szeretném, hogy eleve az élettársam nevén legyen, hiszen ha mégis összevesznénk, akkor elveszíteném az autót. Mit lehet tenni?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Az öröklési jog szerint többféle megoldásból választhat, a legegyszerűbb megoldás, hogy ír egy ilyen tartalmú végrendeletet, azaz rögzíti, hogy az autót élettársára hagyja. Természetesen a törvényes örökösei kötelesrészét biztosítania kell, ezért javasolom, hogy konzultáljon ügyvéddel a konkrétumokról.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Pótdíj megfizetésére köteleztek

2005. december 31., 12:12 Módosítva: 2005.12.31 12:12

Tisztelt Autójogász!

2005. dec. 28-án levélben szólított fel az Állami Autópálya Kezelő Rt. pótdíj megfizetésére: "Autópálya használat jogosultságának elektronikus ellenőrzésekor, 2005. szept. 8-án megállapítottuk, hogy az M7 autópálya 44. km-nél az erre az időszakra érvényes matrica nélkül közlekedett"... Ennyi idő távlatából nem tudom bemutatni a matricát!!! Meddig vagyok köteles megőrizni? Mennyi időn belül köteles az ellenőrző cég felszólítani?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Sajnos elég kellemetlen információt sikerült találnom a kérdésére, és kérem a T. Jogalkalmazót, javítson ki, ha tévedtem, de a közúti közlekedésről szóló törvény, mely az ÁAK RT-t felhatalmazza díj és pótdíj beszedésére ,azt mondja ki, hogy a közútkezelő a követelés elévüléséig időpontjáig úthasználati díjat és pótdíjat szedhet, valamint kezelheti az ezzel összefüggő személy- és járműazonosító adatokat. A követelés elévülésének időtartama pedig az általános polgári jogi szabályok szerint 5 év.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Véralkohol vagy légalkohol

2005. december 31., 12:03 Módosítva: 2005.12.31 12:03
1

Tisztelt Autójogász!

Az alábbi linken található problémához szeretnék egy észrevételt hozzáfűzni. http://totalcar.hu/tanacsok/autojogasz/ki51103/ A Seres Ethylométer által mért légalkohol mértékegysége mg/l. A levélíró által kilélegzett levegő etilalkohol tartalma - írása szerint- 0,58 mg/l (és nem ezrelék-a levélíró tévedett) volt. A Seres által mért értékeket sem a nyomozó hatóság, sem az orvosszakértő, sem a bíróság nem számolja át véralkohol tartalommá (ezrelékké). Az orvosi irodalom szerint egyébként a légalkohol értékét kb. 2,1-gyel szorozva kapjuk meg a véralkohol értéket. A hatályos jogszabályok alapján a Seres Ethylométer által mért légalkohol adatnál 0,5 mg/l a határérték. 0,5 mg/l és ez alatti kilélegzett légalkohol esetén ittas vezetés szabálysértés, 0,51 mg/l felett járművezetés ittas állapotban bűncselekmény.

Tisztelettel:

Jogalkalmazó

Tisztelt Jogalkalmazó!

Köszönöm a figyelmét és tájékoztatását, remélem, az érintett is olvasni fogja. Valóban a szonda nem véralkoholt mér ezrelékben, hanem légalkohol szintet ad meg mg/l-ben, ebből az következik, a 0,58 mg/l érték már valóban nem szabálysértési kategóriába tartozik. Ebből következően egyik kapcsolódó cikkünkben is felesleges volt a két szabálysértési hatóság egymás mellett lehetséges illetékességére kitérni. Mi is elnéztük nem csak a levélíró.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Még egyszer a halálos közúti baleset okozásáról

2005. december 31., 11:57 Módosítva: 2005.12.31 11:57

Tisztelt Autójogász!

Ismételten jogi tévedést fedeztem fel az alábbi linken: http://totalcar.hu/tanacsok/autojogasz/ki51213/ Az Ön állítása szerint halálos közúti baleset okozása "egyébként 1-tõl 5 évig terjedő szabadságvesztéssel és pénzbüntetéssel sújtható". A Btk. szerint fõbüntetések: szabadságvesztés, pénzbüntetés, közérdekű munka. A bíróság csak egyféle főbüntetést alkalmazhat, azaz ha valakit szabadságvesztésre ítél, azt nem büntetheti főbüntetésként pénzbüntetéssel. Ilyen esetben a pénzbüntetés mellékbüntetésként alkalmazható (de ez vagyon elleni bűncselekményeknél szokásos). A fenti bűncselekmény elkövetésekor a bírósági gyakorlat szerint - büntetlen elõéletű elkövető esetén - felfüggesztett szabadságvesztést alkalmaznak és kötelezik az elítéltet a bűnügyi költségek megfizetésére, továbbá mellékbüntetésként határozott időre eltiltják a közúti járművezetéstől. Kérem, szíveskedjék jogi tévedéseit korrigálni, ellenkező esetben a Szerkesztőséget kényszerülök értesíteni.

Üdvözlettel:

Jogalkalmazó

Tisztelt Jogalkalmazó!

Amint a kérdésekből, válaszokból látja nem vádiratok kerülnek fel az oldalra és nem ítéleteket hozunk. Válaszaink nem a jogalkalmazóknak, hanem a jogkeresőknek szólnak, azoknak, akik rövid kérdésükre pár soros választ várnak, mielőtt ügyvédjük teljeskörű tájékoztatást ad a részükre az ügy teljeskörű ismeretében. A Btk. idézésére és a bírói gyakorlat részletes ismertetésére nincs mód, a terminus technicusokat pedig igyekszem kerülni. Nem ismerjük a körülményeket, ezért a leginkább esélyes, legnagyobb horderejű következményekről tájékoztattam a Levélírót. Levélíró több olyan kirívóan súlyos és értékelendő szabályszegést követett el, ami alapján a felfüggesztett és a letöltendő szabadságvesztés büntetés határán ingadozik, én nem zártam ki egyik eshetőséget sem, kérem Ön se tegye, ebben a bírói gyakorlat nem annyira egységes, mint Ön látja. Lehet, hogy a megfordított megfogalmazás lett volna helyes, valóban jóval nagyobb az esélye felfüggesztett szabadságvesztésnek, de erről a bíró dönt. Az elkövető jogosítványát valószínűleg már a helyszínen elvették ezért nem kérdezett rá annak sorsára. A felfüggesztett szabadságvesztés büntetés pedig egy normális életvitelű embernél sokkal kisebb terhet jelenthet mint a pénzbüntetés, lehet, hogy utóbbi nagyobb visszatartó erővel fog bírni, ezért a pénz mellékbüntetés alkalmazása ilyen esetekben is előfordul.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Nagybátyám nevén lévő autómat eladnám

2005. december 26., 00:01 Módosítva: 2005.12.26 00:01

Tisztelt Autójogász!

El szeretném adni az autómat, ami vidéki nagybátyám nevén van. Gondolom, meghatalmazást kell írnunk, amiben engem bíz meg, mint eladót. Azonban az adás-vételi lapon, mint eladó/tulajdonos, az én nevemnek és aláírásnak kell szerepelnie, vagy a nagybátyáménak? Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

P.B.

Tisztelt P.B. !

Természetesen eladóként, tulajdonosként a nagybátyja adatait kell feltüntetnie és meghatalmazást kell írniuk, ami arra terjed ki, hogy Ön a nagybátyja nevében és képviseletében jogosult a gépkocsit eladni, erről szerződést kötni. A meghatalmazásnak szabályosnak kell lennie, mert az okmányiroda nem fogja az átírást lebonyolítani: azaz 2 tanú előtt kell megtenni, a tanúknak is alá kell írniuk, a meghatalmazó és meghatalmazott valamint a 2 tanú adatainak, személyi igazolvány számának és lakcímének is rajta kell lenni a meghatalmazáson. Az adásvételi szerződést így Önnek kell aláírnia mint a tulajdonos meghatalmazása alapján eljáró személynek.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

1970 óta van jogosítványom

2005. december 25., 23:59 Módosítva: 2005.12.25 23:59

Tisztelt Autójogász!

1970-től van jogosítványom, és soha semmi kárt, balesetet nem okoztam. Kérdésem, hogy milyen bónusz besorolásba tartozom. Kellemes Ünnepeket, és boldog új évet kívánok.

Köszönettel:

István

Tisztelt István!

A besorolás szempontjából mellékes, mióta van jogosítványa. A besorolás attól függ, hogy az Ön által gépjárműre kötött felelősségbiztosítási időszakok hány éve teltek el kármentesen. A személygépkocsiknál ezek a megfigyelési időszakok a bonus-malus nyilvántartási rendszer szempontjából 1991-ben kezdődtek. Ha Ön azóta minden évben fizetett kötelező biztosítást és a szerződése nem szűnt meg pl. díj nemfizetése miatt, akkor már a 10-es bónuszfokozatban kell lennie.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Szívességet tettem, én járok pórul?

2005. december 25., 23:57 Módosítva: 2005.12.25 23:57

Tisztelt Autójogász!

A történet a következő: Teherautóval közlekedtem, és integetett egy kolléga, hogy a lerobbant IFA-ját vontassam el, mert akadályozza a forgalmat. Természetesen segítettem. A gond ott kezdődött, hogy vontatás közben az IFA-s egy parkoló gépkocsit meghúzott, tetemes kárt okozva. Megálltunk, kitöltöttük a papírokat, elhúztam az első parkolóig és elváltunk. A meglepetés akkor ért, amikor a biztosító engem értesített, hogy az én kötelezőm terhére fizetik ki a parkoló autó kárát. Álláspontjukat azzal indokolták, hogy én voltam a járműszerelvény vezetője, és ezért én vagyok a felelős a balesetért! Azt is közölték, hogy a bónuszom is ugrik, ami elég kellemetlen, mert jelentősen emelkedik a biztosításom díja. Az a kérdésem, hogy jogosan jár-e el a biztosító ebben az esetben? Válaszát előre is megköszönve: D. István.

Köszönettel:

D. István

Tisztelt D. István!

Elképzelhető, hogy sikeresen vitathatja a biztosító döntését. A leírtak alapján nem feltétlenül állapítható meg, hogy a kár az Ön hibájából következett be, egy alapos vizsgálattal eldönthető, hogy kinek róható fel a kár bekövetkezése. Végső esetben a vontatott jármű vezetőjétől is kérhet kártérítést.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Bevonták a jogsimat

2005. december 25., 23:53 Módosítva: 2005.12.25 23:53

Tisztelt Autójogász!

Bevonták a jogsimat ittas vezetésért, ami jogos. Lefolytatták nélkülem a tárgyalást, még ez is oké. De nem vették figyelembe, hogy munkába járáshoz szükségem van a jogsira, megoldottam. Mi az az utánképzés, amit az 1988.évi I. törvény 18.§-ának (4) bekezdésének a.) pontja ír elő? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Azt, hogy a jogosítványára szüksége van a munkába járáshoz a szabálysértési hatóság nem feltétlenül veszi figyelembe, csak nagyon különleges körülmények esetén, ez különösen akkor van így, ha a jogosítvány elvételére ittas vezetés miatt került sor. Az utánképzésre az Ön által említett jogszabály alapján azért kerül sor, mert a törvény előírja, hogy utánképzésen kell részt vennie annak, akinek a jogosítványát legalább 6 hónapra bevonták. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Önnek az utánképzésre kötelező határozattal fel kell keresnie a lakhelye szerinti közlekedésfelügyeletet, ahol először egy feltáró foglalkozáson vesz részt, majd kijelölik Önnek a megfelelő programot, amit díjfizetést követően el kell végeznie ahhoz, hogy a jogosítványát visszakaphassa.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Halálos beleset okozása

2005. december 25., 23:51 Módosítva: 2005.12.25 23:51

Tisztelt Autójogász!

Egyik ismerősöm nemrégiben halálra gázolt egy 45 éves nőt zebrán, Budapesten. Piroson ment át és közben telefonált. A hölgy 3 napra rá meghalt. Eddig komolyabb ügy nem volt a rendőrséggel. Milyen büntetésre számíthat, milyen követeléssekkel élhet a sértett családja?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Ha ismerőse korábbi életvitele rendben volt, nem volt büntetve, akkor nem feltétlenül kap végrehajtandó szabadságvesztést, de ez egyébként 1-től 5évig terjedő szabadságvesztéssel és pénzbüntetéssel sújtható. A sértett családja nagyjából a következő követelésekkel élhet: balesetből eredő költségek és a temetés költségének megtérítése, az elhunyt kiesett bevételének pótlása, eltartására szoruló hozzátartozók tartása járadék formájában és nem vagyoni kár címén további kártérítés az egyedi körülmények ismeretében.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Fiam kárt okozott egy járműben

2005. december 20., 22:45 Módosítva: 2005.12.20 22:45

Tisztelt Autójogász!

21 éves főiskolás fiam az utcán követ dobott el, mely eltalált véletlenül egy arra közlekedő üvegtetős Peugeot 307sw szgk-t. A tulaj rendőrt hívott, jegyzőkönyv felvételére került sor a rendőrségen, melyből másolatot nem kaptunk. A tulajdonos állítása szerint a gépjárművet elvitte a szakszervízbe, ahol az üvegtető teljes cseréjét javasolták, melynek összege 200.000 HUF. Hogyan tudhatom meg, hogy mi a valós kár, hogyan lehet független kárszakértőt a kárrendezésbe bevonni? Várom válaszát!

Tisztelettel:

M.L.

Tisztelt M.L.!

Az Igazságügyi Minisztérium honlapján a közérdekű információk között megtalálható az igazságügyi szakértők adatbázisa (www.im.netforum.hu), ahol a szakterületek név szerinti rendezett listája menüpontra kattintva ki tudja választani a megfelelő szakértő kódját, ezzel kikeresheti a megfelelő kárszakértőket, megtudhatja nevüket, címüket, elérhetőségeiket.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Lejárt műszaki

2005. december 20., 22:18 Módosítva: 2005.12.20 22:18

Tisztelt Autójogász!

Tíz napja járt le a műszaki vizsga az autómon, mely rendőri intézkedés során derült ki. A forgalmimat el is vették a helyszínen. Szeretném megtudni, hogy ilyenkor a rendőr szempontjából mi a helyes intézkedés menete? Saját részemről csak annyit szeretnék megtudni, hogy ezek után mi vár rám. Milyen büntetések és hogyan kapom vissza a forgalmimat. Milyen árakkal kell számolnom és mennyi időbe telik ez. Helyszínen a rendőr ezekről nem tudott tájékoztatni, mert szerintem ő maga sem tudta. Előre is köszönöm.

Tisztelettel:

Ervin

Tisztelt Ervin!

A rendőr köteles a forgalmi engedélyt a helyszínen elvenni, és 3 munkanapon belül a lakóhelye szerinti okmányirodához továbbítani a helyszínem elkészített jelentés, (feljelentés) egy példányával együtt. Önnek a forgalmi engedély elvételéről átvételi elismervényt ad, amely tartalmazza a jármű azonosító adatait, az engedély számát és az elvétel okát. Az átvételi elismervény birtokában a járművel a lakóhelyig lehet közlekedni. Az okmányiroda a járművet 30 napon belül kivonja a forgalomból, a jármű műszaki alkalmasságának igazolásáig Ön a forgalmit nem kaphatja vissza. A költségek: 30 ezer Ft-ig terjedő szabálysértési bírság, 1500 Ft igazgatási szolgáltatási díj a forgalmi visszaadásakor és a műszaki vizsga költségei.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Nem álltam meg a rendőröknek

2005. december 20., 22:12 Módosítva: 2005.12.20 22:12

Tisztelt Autójogász!

Záróvonalon balról előzés után nem álltam meg, a rendőr üldözés közben elém került. Fékezett, mindketten lassultunk, ekkor a rendőrautónak nekiment egy szemből közlekedő jármű. Ezt látva megálltam, leállítottam a kocsit, addigra odaértek kiszedtek a kocsiból, bilincs, bevittek. Közben helyszínelés. A jegyzőkönyv elvétele után elengedtek. Nem sérült meg senki, nem voltam ittas. Azt mondták szabálysértési ügy lesz. Körülbelül mire számíthatok?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A szabálytalan előzésért 50 ezer Ft-ig terjedő pénzbírságot lehet kiszabni, ha ezzel mást hirtelen irányváltoztatásra vagy fékezésre kényszerített, akkor 100 ezer Ft-ig terjedhet a bírság. Utóbbi esetben a jogosítványt is bevonhatják maximum egy évre. A közúti közlekedés rendjének megzavarásáért szintén 100 ezer Ft-ig terjedő pénzbírság szabható ki és a jogosítvány bevonható egy évre.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ittas és engedély nélküli vezetés

2005. december 18., 22:30 Módosítva: 2005.12.18 22:30

Tisztelt Autójogász!

Köszönöm, hogy válaszolt előző levelemre, az ittas vezetéssel kapcsolatban, de további kérdések merültek fel: Seres szonda esetén állítólag valamilyen matematikai műveletet kell elvégezni, hogy megkapjuk a tényleges alkoholszintet, legalábbis nekem ezt mondták a rendőrök, mivel én is úgy tudtam, hogy csak szabálysértés. Mint kiderült nem az. Én is azt vártam, hogy együtt kezelik az ittas és az engedély nélküli vezetés ügyet, de két egymástól teljesen független, rendőrség intézi. Mivel tudja magyarázni ezt a jelenséget?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Igen, az alkoholvizsgálatnál figyelembe kell venni az alkohol felszívódásának mértékét az eltelt idő függvényében, ezért beszéltek Önnek matematikáról. Ha Önnél nem enyhe, hanem ennél súlyosabb fokú alkoholos befolyásoltságot állapítottak meg, akkor az ittas vezetés nem szabálysértésnek, hanem bűncselekménynek, konkrétan vétségnek minősül. A szabálysértési ügyekben általában a lakóhely szerinti rendőrkapitányság jár el, de ha az eljárás gyorsabb és eredményesebb lefolytatása indokolja, az eljárás alá vont személy tartózkodási helye, munkahelye, szolgálati helye, az elkövetés helye, továbbá a cselekmény felderítésének helye szerint illetékes szabálysértési hatóság is eljárhat. Az ittas vezetés vétsége elkövetése esetén a nyomozás lefolytatására az a nyomozó hatóság illetékes, amelynek területén az elkövető lakóhelye van, kivéve, ha a nyomozás lefolytatása az elkövetés helyén célszerű.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Áprilisi gyorshajtás novemberi büntetés

2005. december 18., 22:24 Módosítva: 2005.12.18 22:24

Tisztelt Autójogász!

A napokban kaptam egy levelet, ami szerint áprilisban 40 helyett 70-el mentem. Nem késtek el ezzel a rendőrök lévén, hogy november vége van? Vagy a gyorshajtásnak nincsen elévülési ideje?

Köszönettel:

Roland

Tisztelt Roland!

A szabálysértési törvény szerint nincs helye felelősségre vonásnak, ha a cselekmény elkövetése óta hat hónap eltelt, azaz a cselekmény elévül. Az elévülést azonban bármely eljárási cselekmény, amit a rendőrök foganatosítanak, félbeszakítja, a félbeszakítás napjával az elévülési idő újrakezdődik. Ha a cselekmény elkövetésétől számított két év eltelt, már biztosan nem lehet az elkövetőt felelősségre vonni. Elképzelhető, hogy az Ön esetében nem azzal indult az eljárás, hogy Önt értesítették, hanem más eljárási cselekmény előzte meg az Ön értesítését, ami még benne volt a 6 hónapos határidőben. Próbálkozhat az elévülésre hivatkozással, esetleg előtte érdeklődje meg, hogy mikor indult meg konkrétan Ön ellen az eljárás.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Letelepedett külföldi járműve

2005. december 11., 23:44 Módosítva: 2005.12.11 23:44

Tisztelt Autójogász!

Román állampolgár vagyok, már 3 éve hivatalosan Magyarországon tartózkodom, deviza belföldinek számítok, mivel jelenleg letelepedési engedéllyel rendelkezem, és folyamatban van a honosításom. Hamarosan szeretnék új autót vásárolni és érdekelne, hogy ilyen feltételek mellett milyen rendszámot fogok kapni (a szokásos magyarországit: 3 betű 3 szám, vagy CC szám formátumot)? Tudomásom van hasonló helyzetben levő román állampolgárokról, akik szintén Magyarországon vettek autót (az õk esetükben használtat) és nekik a CC szám formátum van. Válaszát előre is köszönöm, a lehető legjobbakat kívánom.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A 35/2000. számú BM rendelet alapján C-s rendszámot az alábbi külföldi tulajdonú járművek kapnak: a tartósan belföldön üzemeltetett - az 52. § (2) bekezdés a) pontba nem tartozó, valamint a bevándorolt, menekült, a letelepedett jogállású, illetve EGT tartózkodási engedéllyel rendelkező természetes személy, vagy a magyar cégbíróság által nyilvántartásba vett jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet tulajdonát képező jármű kivételével. Tehát, ha Ön már letelepedett jogállású, nem kap C-s rendszámot.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István