Késik az autóm átadása

2005. október 31., 18:03 Módosítva: 2005.10.31 18:03
Tisztelt Autójogász!

A FORD kereskedés értékesítője, 2 héttel ezelőtt átutaltatta az általam megrendelt autó vételárát. Azóta eltelt két hét és érdeklődésemre azt a választ kaptam, hogy nem tudják, hogy hol van a kifizetett autó. Másnap személyesen felkerestem, az autószalont, ahol közölték mégis megvan az autó. Itt van már Magyarországon. De csak a jövő héten vehetem át, de ez sem biztos, mivel a vám és az üzembe helyezési ügyintézés miatt késhet. Az általam aláírt szerződésben, a gyári megrendelés esetén, a szállítási határidő tájékoztató jellegű, amiért az autószalon nem vállal kártérítési felelősséget. Mit tehetek ilyenkor? Válaszukat köszönöm.

Köszönettel:

Jenő

Tisztelt Jenő!

Ha a szerződésben benne van, hogy a határidők tájékoztató jellegűek, akkor az ésszerű keretek közti késés esetén valóban nem lehet kártérítési igénye. Ez különösen így van, ha a forgalmazón, kereskedőn kívülálló ok miatt (ügyintézés) következik be a késés. Hogy ilyenkor mennyit kell vagy célszerű várni, arra nincs szabály, a gyakorlat és az egyedi körülmények alapján 60-90 napra tehetjük ezt az időtartamot, melynek eredménytelen eltelte után, ha a késlekedés zömmel a gyártóra, vagy a forgalmazóra vezethető vissza, a szerződéstől hibás teljesítés címén akár el is állhat.

Tisztelettel:

Közúti igazoltatás

2005. október 31., 17:56 Módosítva: 2005.10.31 17:56
Tisztelt Autójogász!

Közúti igazoltatás esetén milyen jogai vannak a rendőrnek? Átkutathatja-e az autót? Vagy csak akkor nézhet körül, ha megengedem neki?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A rendőrségi törvény szerint veszély, bűncselekmény vagy szabálysértés megelőzése, elhárítása érdekében a rendőr az igazoltatott személy ruházatát, járművét átvizsgálhatja, kérdést intézhet, felvilágosítást kérhet, a kérdezett személyt feltartóztathatja. Ellenőrizheti a közlekedési rendszabályok megtartását, a járműhasználat szabályszerűségét, az okmányokra és a felszerelésekre vonatkozó előírások megtartását, a jármű birtoklásának jogszerűségét, az üzemben tartó, illetőleg a használó személyazonosító adatait, a jármű közlekedésbiztonsági állapotát és adatait. A jármű vezetőjét alkoholszonda megfújására, vér-vizelet minta adására kötelezheti; a vezetői engedélyt, a jármű hatósági engedélyét, jelzését a helyszínen elveheti; a forgalomban való részvételt megtilthatja, a jogellenes járműhasználat megakadályozása céljából a jármű kulcsait elveheti, illetőleg a járművet más módon mozgásában korlátozhatja vagy elszállíttathatja.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Dupla büntetés

2005. október 23., 23:23 Módosítva: 2005.10.23 23:23
Tisztelt Autójogász!

A nyár elején az I. kerületben szabálytalanul parkoltam, és a Közterület-felügyelet munkatársai kerékbilincset helyeztek a járművemre. Mivel nem voltam messze, még találkoztam velük, de arra hivatkozva, hogy már befejezték a felszerelést és az adminisztrációt, teljes büntetést fizettettek, amiről nyugtát adtak. Most szeptemberben a lakhelyem szerinti rendőrség ugyanezért a szabálysértésért 10.000 Ft-os büntetést szabott ki a Közterület-felügyelet feljelentése alapján. Hogyan lehetséges, hogy egyazon szabálysértésért két hatóság is megbüntet?

Köszönettel:

M. Balázs

Tisztelt M. Balázs!

Amit a közterület-felügyelőnek fizetett, az nem bírság vagy büntetés volt, hanem a fővárosi önkormányzat rendeletében meghatározott összegű költségtérítés, a kerékbilincs használatának, azaz fel-és leszerelésének díja. Ezt követően Önt feljelentették, és a közlekedési szabálysértés miatt megbírságolták, tehát a büntetés kiszabására valójában csak egyszer került sor, még ha a pénztárcája és az igazságérzete kettőnek is érezte.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Forgalomból ideiglenesen kivont jármű biztosítása

2005. október 23., 23:18 Módosítva: 2005.10.23 23:18
Tisztelt Autójogász!

Kérem a segítségét. Autómat kivontam ideiglenesen a forgalomból október 5-én. A biztosító azt válaszolta, hogy erre a teljes hónapra ki kell fizetnem a kötelezőt! Mire? Hogy ki sem állhatok az udvarból? Kérem szépen a segítségét!!!

Köszönettel:

M. Tímea

Tisztelt M. Tímea!

Sajnos a 190/2004. számú kormányrendelet erre lehetőséget ad a biztosítóknak, mivel úgy fogalmaz, hogy a biztosítási szerződés kettőtől hat hónapig terjedő tartamban szünetel, ha a biztosított bemutatja a gépjármű forgalomból történő ideiglenes kivonását igazoló okiratokat, a szünetelés a bejelentést követő hónap első napjától kezdődik és tart az újbóli üzembe helyezés napjáig.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Határozat elévülése

2005. október 23., 23:15 Módosítva: 2005.10.23 23:15
Tisztelt Autójogász!

Egy igazságtalan, de sajnos jogerős forgalomból való kivonásos határozat elévülhet egy idő után, ha nem adom le a forgalmi engedélyt?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Elévülhet, de ez elég sok időt, bírságot, bosszúságot jelent. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló, november 1-től hatályba lépő 2004. évi CXL. Törvény szerint (de a korábbi szabályozás szerint is) a végrehajtáshoz való jog a kötelezettséget megállapító döntés jogerőre emelkedésétől, vagy ha a határozat teljesítési határidőt vagy határnapot állapított meg, annak utolsó napjától, illetve a határnapot követő naptól számított öt év elteltével évül el, azonban ezt bármely végrehajtási cselekmény, pl. felszólítás, bírság kiszabása stb., megszakítja. Az elévülés megszakadásával az elévülési idő újra kezdődik. Ha végül tíz év eredménytelenül eltelik, már nem lehet a határozatot végrehajtani, akkor sem, ha történtek a végrehajtásra irányuló intézkedések.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Megkülönböztető jelzés jogossága

2005. október 23., 23:10 Módosítva: 2005.10.23 23:10
Tisztelt Autójogász!

Az lenne a kérdésem, hogy kék villogót és hangjelzést használó egyszínű, fekete, lesötétített (VW Passat és hasonló) autó (tehát se nem rendőr, mentő vagy tűzoltó, esetleg forgalmi ügyeletes) elsőbbséget élvez-e a közúti közlekedésben? Elsőbbséget élvez-e, ha csak egyedüli ezzel a megkülönböztető jelzéssel, tehát nem konvojban halad? Ha igen, miért?

Köszönettel:

Attila

Tisztelt Attila!

A 33/2000. számú BM rendelet szabályozza a kérdést. Eszerint megkülönböztető fényjelzést adó készülékkel közlekedhetnek a védett személyeket szállító és azt kísérő, biztosító zárt csoportban közlekedő (közrefogott) gépjárművek is. A megkülönböztető jelzést önmagában a védett személyt szállító autón is lehet alkalmazni, nem feltétel, hogy kísérete legyen, de az ezt kísérő vagy biztosító járműveken értelemszerűen csak akkor, ha zárt csoportban közlekednek. Ezt a két érintetti kört egyébként a KRESZ-ben is megtalálja: a megkülönböztető jelzéseket használó gépjármű és minden ilyen gépjárművekkel kísért (közrefogott) zárt csoportban haladó, megkülönböztető jelzést használó gépjármű részére minden járművel, minden helyzetben elsőbbséget kell adni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Az ideiglenes forgalomból kivonás

2005. október 23., 23:06 Módosítva: 2005.10.23 23:06
Tisztelt Autójogász!

Érdeklődnék, hogy mennyibe kerül és mi az eljárása egy személyautó ideiglenes kivonása a forgalomból, majd az újbóli visszahelyezése? (kb. 3 hónap időtartamra)

Tisztelettel:

Sipos Gábor

Tisztelt Sipos Gábor!

Mindegyik eljárást a lakóhelye szerinti okmányirodában kell kérnie, személyi igazolványát és forgalmi engedélyét vigye magával. Az okmányiroda által adott kérelemnyomtatványt kell kitöltenie és a kapott postai csekket befizetnie. Mindkét eljárás díja 1500 Ft.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ködlámpa használata

2005. október 16., 23:40 Módosítva: 2005.10.16 23:40
Tisztelt Autójogász!

Csak azt szeretném kérdezni, hogy a ködlámpát milyen feltételekkel lehet használni? A baráti körben régóta vitázunk azon, hogy van-e pl.: sebességkorlátozás?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Ködlámpával, ködfényszóróval kapcsolatos műszaki követelményeket a 6/1990. (IV. 12.) KÖHÉM rendelet részletesen tartalmazza, itt terjedelmi okok miatt nem tudjuk idézni. Sebességkorlátozás a lámpára tekintettel nincs, de ha már bekapcsolják, azt a rossz látásviszonyok indokolják, ez alapján kell a sebességet csökkenteni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Lopott autók

2005. október 16., 23:34 Módosítva: 2005.10.16 23:34
Tisztelt Autójogász!

A Magyarországon körözött autók alvázszámait meg lehet találni a neten, vagy máshol?

Köszönettel:

P. Csaba

Tisztelt P. Csaba!

A belügyminisztérium központi hivatalának honlapján (www.nyilvantarto.hu) talál erre vonatkozóan információt "Használt autót akar venni? Fél attól, hogy a kiválasztott autót körözik?" címmel. Eszerint ha egy konkrét rendszámú járműről tudni akarja, hogy lopott-e, sms-ben megkérdezheti.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Repceolaj alkalmazása

2005. október 16., 23:29 Módosítva: 2005.10.16 23:29
1
Tisztelt Autójogász!

A mai üzemanyagárak mellett nem csoda, ha felmerül dízel helyett a repceolaj alkalmazásának kérdése. Különböző véleményeket hallottam arról, hogy ez legális-e. Kérem, tájékoztasson, hogy valóban törvénybe ütköző-e ez a tevékenység, illetve ha igen, mely törvény alapján, szabálysértésnek vagy bűncselekménynek minősül-e és mivel büntethető.

Tisztelettel:

Tóth Barnabás

Tisztelt Tóth Barnabás!

Ha a közúti közlekedés veszélyeztetése nélkül tudja használni, akkor nem követ el sem közlekedési szabálysértést, sem bűncselekményt. Németországban és Franciaországban már jelentős mennyiségben fogy ez az üzemanyag, külön repceolaj finomítókat is építettek. Tudtommal azonban egyes alkatrészeket tönkre is tehet, ezért lehet, hogy célszerű megvárni, amíg Magyarországon is bejáratják ezt az üzemanyagot. A repceolaj legális használatával kapcsolatban sok ellentmondásos hír jelent meg, erre olvasóink engem is figyelmeztettek, mely alapján kiegészítem a korábban adott válaszomat: Október 26-án jelent meg a VPOP honlapján egy tájékoztató, melynek a lényege, hogy a bioüzemanyagok forgalmazásával és felhasználásával szemben a hatályos jogszabályok kettős feltételt határoznak meg. Első feltétel a bioüzemanyag utáni jövedéki adó rendezése. A jövedéki adóról szóló törvény szerint ugyanis bármely olyan terméket, amelyet belsőégésű motorok üzemanyagaként használnak, fel ásványolajnak kell tekinteni, amely után a jövedéki adót meg kell fizetni. Ennek hiányában a repceolaj felhasználóját jövedéki bírsággal sújtják. Tiszta növényi olaj esetében a gázolajra vonatkozó adót kell megfizetni. Emellett a bioüzemanyagok (a tiszta növényi olaj) felhasználása csak akkor folytatható, ha azt nem keverték üzemanyagba és az adott motortípushoz alkalmas és a vonatkozó kibocsátási előírások teljesülnek, vagy üzemanyagba keverték és annak minősége a magyar szabvány előírásainak megfelel.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Elveszett forgalmi engedély

2005. október 16., 23:26 Módosítva: 2005.10.16 23:26
Tisztelt Autójogász!

Jelenleg melyik hivatalnál, vagy intézménynél kell kérni az elveszett forgalmi engedély pótlását? (A forgalmi engedély érvényessége időközben valószínűleg már lejárt.) A tulajdonos akadályoztatása esetén feltételezem, hogy két tanú által aláírt meghatalmazás is szükséges az ügyintézéshez.

Tisztelettel:

M. Zoltán

Tisztelt M. Zoltán!

A forgalmi engedélyekkel kapcsolatos mindennemű ügyintézés a lakóhely szerint illetékes okmányirodánál zajlik. Egyébként helyesen tudja, ha a tulajdonos nem tud személyesen eljárni az ügyben, tanúk előtt meghatalmazást adhat másnak a hatóság előtti eljárásra.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Üzembentartó biztosítása

2005. október 16., 23:21 Módosítva: 2005.10.16 23:21
Tisztelt Autójogász!

Évközben az autómat egy üzembentartónak adtam, amelynek hivatalos papírozási formáit is megejtettem. Az okmányiroda kimondta, hogy lehetősége van az új üzembetartónak a felelősségbiztosító megválasztására. Ez meg is történt, de amikor bementem a saját biztosítómhoz, ők azt mondták, hogy ez nem lehetséges, mivel tulajdonost nem cserélt az autó. Viszont az üzembetartó megkötötte a felelősség biztosítást ott, ahol neki a legjobb. Mi a teendő ebben az esetben? Várom tanácsát vagy véleményét.

Tisztelettel:

András

Tisztelt András!

Ha nincs tulajdonosváltozás, akkor csak a biztosítási év végével lehet megszüntetni a kötelező biztosítást, az üzembentartó által kötött új biztosítás leghamarabb csak 2006. január 1-től léphet életbe, tehát Önt a biztosítónál tájékoztatták jól.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Mozgáskorlátozott autócseréje

2005. október 10., 00:11 Módosítva: 2005.10.10 00:11
Tisztelt Autójogász!

Azzal a kérdéssel keresem Önt, hogy férjem mozgáskorlátozott, ez év februárjában új autót vásároltunk, a régit leadtuk a kereskedőnek (beszámították az árát az új kocsiba) és az új autóra kivetették a súlyadót március 1-től. Indoklás az, hogy egy személy egy évben csak egy gépkocsi után veheti igénybe a kedvezményt. Továbbra is csak egy gépkocsink van, az én értelmezésemben akkor a kedvezményt nem a személynek, hanem a gépkocsinak adják?

Tisztelettel:

V. Julianna

Tisztelt V. Julianna!

A kedvezményt - a mozgáskorlátozottra tekintettel - a jármű kapja, a törvény megfogalmazása szerint mentes az adó alól bejelentésre a súlyos mozgáskorlátozott személy szállítására szolgáló egy személyszállító gépjármű. Ez az Önök esetében azt jelenti, hogy az idei évre mentességet kértek az eladott autóra, az újra csak a következő adózási időszakban kérhetnek. Ez nem teljesen igazságos megoldás, de mivel az Önök esetére nincs külön szabályozás, az adóhatóság törvényi felhatalmazás nélkül nem bírálhatja el kedvezően a kérésüket, a merev főszabályt kell alkalmazni - egy adóévben egy autó adómentes.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Gyalogost is büntethet a rendőr?

2005. október 10., 00:04 Módosítva: 2005.10.10 00:04
Tisztelt Autójogász!

A következő kérdésem lenne: megbüntethet -e a rendőr ha gyalogosként szabálytalankodom? (pl. piros lámpán történő átkelés, nem zebránál történő átkelés). Válaszát előre is köszönöm

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Igen, a közlekedési szabályok, a KRESZ nemcsak a gépjárművezetőkre vonatkoznak, hanem mindazokra, akik a közúti közlekedésben részt vesznek, ezért a rendőr természetesen a gyalogost is megbüntetheti, ha az szabálytalankodik. Bizonyos cselekményeket persze csak gépjárművel lehet elkövetni, pl. ittas vezetés, de a közúti közlekedés szabályait minden közlekedő megsértheti.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Egészségügyi alkalmatlanság megszűnése

2005. október 9., 23:57 Módosítva: 2005.10.09 23:57
Tisztelt Autójogász!

Édesapámnak, aki jövőre lesz 70 éves, nem hosszabbították meg a jogosítványát ez év tavaszán eü. okokra hivatkozva. (Ami mellesleg jogos; állandó, enyhe szédülése van, ami azonban a normális napi életben nem zavarja.) Gépkocsiját közúti forgalomban gyakorlatilag nem használja, a vasútállomás és telkük közötti cca. 3 km-t leszámítva, hogy ne kelljen cipekednie. Ennek kb. 5%-a közút, a többi földút "ahol a madár sem jár". A bizottság erre való tekintettel sem hosszabbította a jogosítványt. Kérdésem az lenne, hogy ha az ősz folyamán esetleg kedvező eredménnyel zárul a felülvizsgálata, akkor automatikusan újra vezethet, vagy mivel eltelt fél év újra kell vizsgázni a jogsi újbóli megszerzéséért ?

Tisztelettel:

Ó. Gábor

Tisztelt Ó. Gábor !

A jogosítvány újbóli kiadását szabályozó rendelet erre az esetre nem ír elő utánképzési kötelezettséget, azaz a kedvező orvosi szakvélemény bemutatása után ki fogják adni a vezetői engedélyt.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Két vagy több szabálysértés elkövetése

2005. október 9., 23:46 Módosítva: 2005.10.09 23:46
Tisztelt Autójogász!

Az elmúlt napokban kerékpárossal koccantam, de szerencsére komolyabb sérülés nem történt. Az okmányaim ellenőrzése folyamán kiderült, hogy a kötelező biztosítást közel egy éve nem fizettem. Az eljáró rendőr ennek megfelelően szabálysértési feljelentést tett. A hátralékomat azóta visszamenőleg is rendeztem a biztosító felé és rendelkezem érvényes biztosítással. Más forrásokból - eddig még nem hivatalosan - arról értesültem, hogy a rám kiszabott büntetés mértékét a közel egy éve nem fizetett biztosításom döntő mértékben befolyásolta... A kérdésem ebből következik: Alkalmazhatják-e a bírság megállapításánál ezt a körülményt visszamenőlegesen?

Tisztelettel:

Zs. Zoltán

Tisztelt Zs. Zoltán !

Igen, sőt a bírságok kiszabásánál azt is figyelembe veszik, ha pl. 2 évvel korábban volt hasonló szabálysértése. A szabálysértési törvény arról is rendelkezik, hogy ha az eljárás alá vont személyt ugyanazon szabálysértési hatóság előtt, ugyanabban az eljárásban több szabálysértés miatt vonják felelősségre, a legsúlyosabb szabálysértésre megállapított pénzbírság felső határa a felével emelhető, de nem érheti el az egyes szabálysértésekre megállapított pénzbírság felső határának együttes összegét.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Üzembentartóval megromlott viszony

2005. október 9., 23:38 Módosítva: 2005.10.09 23:38
Tisztelt Autójogász!

Tulajdonomban lévő autót szeretném eladni, de üzembentartója az élettársam édesanyja. Szakítás közben vagyunk és az "anyós" nem egyezik bele, hogy elvigyem az autót. Minden pénzem abban az autóban van. Mit tehetek mint tulajdonos az üzembentartóval szemben? Hogyan oldható meg esetleg jogi úton a probléma? Köszönöm előre is válaszukat!

Tisztelettel:

BAR

Tisztelt BAR !

Ön mint tulajdonos, bemegy az okmányirodába és nyilatkozik arról, hogy az üzembentartói jogot visszavonta. Ez alapján az okmányiroda értesíteni fogja a barátnője édesanyját, hogy a forgalmi engedélyt vigye be a változás átvezetése céljából. Ezzel párhuzamosan írásban, ajánlott levélben értesítse a volt üzembentartót az üzembentartói joga megszűnéséről és szólítsa fel, hogy a jármű iratait és magát a gépkocsit 8 napon belül szolgáltassa vissza. Ebben a felszólításban tegyen említést arról is, hogy a felszólítás eredménytelensége esetén bíróságtól fogja kérni a gépjármű visszaszolgáltatására kötelezést, valamint a keletkezett kárának és költségeinek megtérítését.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Személygépkocsi szerzési támogatás igénybevétele

2005. október 2., 22:40 Módosítva: 2005.10.02 22:40
Tisztelt Autójogász!

A következő problémánk van. Jelen pillanatban árulom használt autómat. A személygépkocsin még van cca. egymillió forintnyi hitel, melyet havi részletekben törlesztek. Az egyik érdeklődő mozgáskorlátozottaknak járó személygépkocsi-szerzési támogatását is szeretné igénybe venni, de a Bank nem akarja elfogadni. A kérdésem, hogy az említett utalványt hol tudja a kedvezményezett beszámíttatni.

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló 164/1995. (XII. 27.) Korm. Rendelet alapján a kereskedő az utalvány értékét a vételárba beszámítja, majd az utalvány értékét visszaigényli a szociális minisztériumtól. Azaz az utalványt csak kereskedőnél történő vásárlás, vagy kereskedő közbeiktatásával történő vásárlás esetén lehet felhasználni, a mozgáskorlátozottak magánszemélytől nem vásárolhatnak ezzel az utalvánnyal.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Szabálysértési határozat érvényessége

2005. október 2., 22:37 Módosítva: 2005.10.02 22:37
Tisztelt Autójogász!

Érvénytelen-e a szabálysértési határozat, ha a szabálysértés 2005. aug. 18-án történt és a határozat kelte 2005. szept. 23, tehát több mint 30 nap. Be kell-e fizetnem a kiszabott bírságot.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Ha a határozatot néhány nap késéssel hozzák meg, az még nem jelenti azt, hogy azt nem kell végrehajtani. Ha a szabálysértés elkövetése után 6 hónap eltelik úgy, hogy semmilyen hatósági eljárási cselekmény nem történik, a cselekmény elévül, tehát akkor a szabálysértés elkövetőjét már nem lehet felelősségre vonni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Céges autóról saját autóra átvihető-e a matrica?

2005. október 1., 01:14 Módosítva: 2005.10.01 01:14
Tisztelt Autójogász!

Céges autómon van éves matrica. Vásároltam egy saját (használt) autót. Átvihetem az éves matricámat a céges autóról a sajátra? Köszönöm válaszát.

Tisztelettel:

A. András

Tisztelt A. András !

Az autópályák használatának díjáról szóló 26/2004. (III. 11.) GKM rendelet 6. §-a szerint amennyiben a gépjárművet a tulajdonosa év közben elidegeníti, kérheti a matrica érvényesítését az újonnan vásárolt gépjárműre. Az átírást kérő gépjármű-tulajdonosnak az ÁAK Rt. valamelyik ügyfélszolgálati irodájában be kell mutatnia az új gépjármű forgalmi engedélyét, valamint a vásárlást igazoló bizonylatok valamelyikét, vissza kell szolgáltatnia az eladott gépjárműhöz tartozó matricát és ki kell fizetnie az 1000 Ft-os átírási díjat. Ha Ön mint a cég képviselője vásárolt matricát a céges autóra, a cég részére kért róla számlát, akkor azt a matricáját nem viheti át a saját autóra, mivel annak nem Ön, hanem a cég a tulajdonosa.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Gyorshajtás 40 helyett 83-mal

2005. október 1., 01:07 Módosítva: 2005.10.01 01:07
Tisztelt Autójogász!

21éves főiskolai hallgató vagyok. A napokban a 4-es számú főúton, lakott területen kívül gyorsan hajtottam. Az útépítés miatt lekorlátozott úton 40 helyett 83-al mértek be. A bemérést követően megállítottak és aláíratták velem a papírt, miszerint elismerem a gyorshajtást. Mivel önálló jövedelmem nincs, nem kezdő a jogosítványom, ezért milyen büntetésre számíthatok? A ill. B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezem, ezért mind a két kategóriát bevonhatják, ha ez esetben autóval voltam?

Köszönettel:

L. Miklós

Tisztelt L. Miklós !

A kiszabható maximális büntetés 60 ezer Ft bírság és a jogosítvány bevonása egy évre. A szabálysértési hatóság mérlegelésén múlik, hogy a jogosítványt bevonja-e, ill. csak az egyik kategóriára vonja be vagy mindkettőre. Mérlegelni fogják az Ön ellen és mellett szóló körülményeket. Nagyjából a kiszabható maximum felére számíthat és valószínűleg megmarad az A kategóriás jogosítványa.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Céges kisteherautó megvásárlása

2005. október 1., 01:00 Módosítva: 2005.10.01 01:00
Tisztelt Autójogász!

Az alábbi kérdésem lenne: Apósom meg akarja szüntetni BT-jét és előtte a céges kisteherautót megvásárolja saját részére. Jól tudom, hogy ilyenkor nem kell eredetvizsgálat az átíratáshoz?

Köszönettel:

Szabó Tibor

Tisztelt Szabó Tibor !

Sajnos én másként tudom. Akkor nem kell az eredetvizsgálatot elvégezni, ha a tulajdonszerzés jogalapja gazdasági társaságok átalakulásával bekövetkezett vagyonszerzés, feltéve, hogy az újonnan létrejött gazdálkodó szervezet a korábbinak általános jogutódja lesz. Tehát a BT-től eredetvizsga nélkül csak a jogutód gazdálkodó szervezet veheti meg a járművet, a Bt tulajdonos magánszemély nem.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Adásvétel 8 évvel ezelőtt

2005. szeptember 25., 22:18 Módosítva: 2005.09.25 22:18
Tisztelt Autójogász!

Az eset a következő: 1997-ben eladtam a gépkocsimat, minden szabályosan, adásvételi szerződésben foglaltak szerint történt. A minap a helyi önkormányzattól kaptam egy ajánlott levelet, hogy a gépjármű az okmányiroda nyilvántartása szerint még az én nevemen van, tehát fizessek adót. Az adásvételi, mivel már 8 éve történt nincs meg, viszont tudom az akkori vevő adatait. Mit cselekedjek? Várom megtisztelő válaszát.

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A súlyadóról szóló törvény alapján gépjármű tulajdonának átruházása esetén, ha a tulajdonátszállással érintett felek egyike sem tesz eleget a tulajdonosváltozás bejelentési kötelezettségének, akkor a tulajdonátszállás bejelentése évének utolsó napjáig a nyilvántartásba bejegyzett tulajdonos az adó alanya. A tulajdonjogban bekövetkezett változás bejelentésére ma a jogszabály egyértelműen a régi (volt tulajdonost) kötelezi. Közölje az önkormányzattal a vevő adatait, az adásvételi szerződést tanúként aláíró személyek adatait és közben próbáljon kapcsolatba lépni a vevővel és kérni tőle a szerződésből egy példányt vagy másolatot. Ha tudja bizonyítani, hogy a járművet 8 éve eladta, akkor megtérítési igénye lesz a vevővel szemben, azaz a befizetett adót kárigényként érvényesítheti.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Mozgáskorlátozottak súlyadókedvezménye

2005. szeptember 25., 22:12 Módosítva: 2005.09.25 22:12
Tisztelt Autójogász!

A következő kérdésem lenne: súlyadó témában tudunk a mozgássérültek adókedvezményéről csak azt nem tudjuk, hogy hol és mi alapján állapítják meg hogy ki jogosult erre, és hol tudjuk a szükséges dokumentumokat beszerezni?

Köszönettel:

GGGGGGGGG

Tisztelt GGGGGGGGG!

A súlyos mozgáskorlátozottság tényének megállapítását a lakóhely szerinti jegyzőnél (általában a polgármesteri hivatal szociális irodájában) kell kérni, ahonnan orvosi bizottság elé fogják beutalni a mozgáskorlátozottat. Az orvosi bizottság a közlekedési képességet minősíti és egy pontrendszer alapján adja ki a szakvéleményét. Eszerint súlyos mozgáskorlátozott az a személy, aki mozgásszervi betegsége következtében tömegközlekedési eszközt önerőből nem képes igénybe venni, de életvitelszerűen nem ágyhoz kötött, és a járás, terhelhetőség, valamint tömegközlekedési jármű használata alapján közlekedőképességének minősítése során pontjainak száma 7 vagy annál több. Ezzel a szakvéleménnyel kell fordulni a súlyadót megállapító polgármesteri hivatali ügyintézőhöz, irodához az adómentesség megállapítása érdekében.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Közös tulajdonú autó

2005. szeptember 25., 22:07 Módosítva: 2005.09.25 22:07
Tisztelt Autójogász!

Úgy tájékoztattak, hogy házaspár közösen vett autóját nem lehet két névre íratni. Ha a házastárs, akinek a nevén van az autó (tulajdonos) meghal, a másik fél hogy juthat hozzá a részéhez, ha nem Ő az örökös.

Köszönettel:

Böbe

Tisztelt Böbe!

A kapott tájékoztatás nem helytálló, mivel a közlekedési igazgatási szabályokról szóló 35/2000. számú BM rendelet 39. § (5) bekezdése szerint a közlekedési hatóság nyilvántartása a jármű valamennyi tulajdonosát tartalmazza. A törzskönyvet és a forgalmi engedélyt a tulajdonosok egybehangzó nyilatkozata alapján a megjelölt tulajdonostárs adataival kell kiállítani és e tulajdonostárs részére kell kiadni. Ebben az esetben a törzskönyvbe be kell jegyezni, hogy a jármű "közös tulajdon". Tehát közösen vett autónál nem fordulhat elő az Ön által leírt probléma.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István