Szervízkönyv hamis adatokkal

2005. augusztus 21., 21:43 Módosítva: 2005.08.21 21:43
1
Tisztelt Autójogász!

Az alábbiakban kérem a tanácsukat: 2004. decemberében vettem egy Németországból behozott VW Passat gépkocsit egy vidéki kft. Közvetítésével. A kilométeróra 80.000 km-t mutatott és ezt támasztott alá az átadott szervizkönyv is, ami rendszeres szervízeléseket jelzett, amiknek km. adatai megfeleltek a 80.000 km.-nek. Most, 2005. júliusában kellett 90.000-es szervízre vinni a kocsit, ahol szakszerviz megállapította a VW németországi adatai alapján, hogy a birtokomban lévő szervizkönyv adatai- a km. állásokat illetõen - alapvetően eltérnek a központi -gyári- számítógép által rögzítettektől. 14 szervíz adatait tartalmazta a gép, az utolsó szerviz időpontja 2004. májusa, amikor a km. állás 140.000 volt. Különben egy részadat sem egyezett meg a szervizkönyvben szereplővel. A szervízkönyv ránézésre a szakember szerint sem tűnt hamisítványnak, nem voltak rajta javítások, átírások, stb. Az én véleményem szerint kb. egymillió Ft-tal becsaptak, arról nem is beszélve, hogy meg sem néztem volna egy 160.000 km-es kocsit, hiszen amit lecseréltem, abban is csak 140.000 km volt és kb. 60-80.000 km volt a felső határ, ami még szóba jöhetett volna. Úgy gondolom, hogy csalás áldozata lettem és nem tudom, hol és hogyan kezdjek neki a sérelmem orvoslásának.

Köszönettel:

Mándi János

Tisztelt Mándi János!

Amit elmondott, az alapján valószínű, hogy Ön csalás áldozatává vált. Egy német szervizkönyv hitelességéről szimpla adásvétel során elég nehéz lenne meggyőződni, erről valószínűleg a magyar közvetítő cégnek sem lehetett tudomása. Ha korábban több tulajdonosa volt a gépkocsinak, kérdéses, hogy melyik hamisította/hamisíttatta meg a szervizkönyvet. Keresse meg a közvetítőcéget és tájékoztassa arról, hogy a szervizkönyvvel kapcsolatban mit fedezett fel, kérje őket arra, hogy - ha tudnak - szolgáltassanak információt arról, hogy kik voltak az előző tulajdonosai a járműnek, illetőleg keresse meg az eladót a problémájával, kíséreljen meg vele egyezségre jutni a jármű visszavétele tárgyában. Emellett - vagy saját próbálkozása eredménytelensége esetén már mindenképpen - a felfedezett csalás miatt büntetőfeljelentést is tegyen a rendőrségen.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Új autó folyamatos meghibásodásai

2005. augusztus 21., 21:33 Módosítva: 2005.08.21 21:33
Tisztelt Autójogász!

2003. októberében vásároltam egy új autót, melynek az első kötelező szervíz után előjött egy hibája, nevezetesen hideg motornál gázadásra lefullad vagy leáll az autó. A hibát azóta folyamatosan próbálják kijavítani (volt már software csere, különböző alkatrészek cseréje (sensorok, nyomásérzékelők, teljes gyújtásrendszer), illetve motorelektronikát vezérlő computer csere, de a hiba továbbra is fennáll. Sőt a hiba következtében egyéb problémák jelentkeztek (és nem tudni milyen hibákat okozott még, amik esetleg csak később derülnek ki.) Az autóra 2 év garancia van, ami idén októberben lejár, az autó jelenleg is a szervizben van. A hiba okára nem tudnak rájönni, ötletszerűen "javítgatják". Kérdésem: meddig kell várnom, hogy megjavítsák az autóm, van-e lehetőségem visszaadni?

Köszönettel:

bbobe

Tisztelt bbobe!

Először döntse el, hogy milyen igényt kíván érvényesíteni: szavatossági igény érvényesítése esetén, ha a kijavítás nem jön szóba, és a hiba olyan volumenű, hogy a jármű használhatóságát komolyan akadályozza, akkor cserét kérhet vagy a szerződéstől elállhat (visszaadja az autót), esetleg vételár leszállítást kérhet. Az igényérvényesítéshez forduljon a gyártó magyarországi márkaképviseletéhez, importőréhez, derítse fel, kivel szemben tud szavatossági igényt érvényesíteni. Szedje össze a szerviz adatokat az összes javításról, ezeket mellékelve írásban vagy emellett személyesen adja elő az igényét. Igényét minél előbb érvényesítse, hiszen a garancia néhány hónap múlva lejár és a szavatossági jogot is csak 3 évig tudja érvényesíteni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Rendőrök vagy álrendőrök bírságoltak?

2005. augusztus 21., 21:23 Módosítva: 2005.08.21 21:23
Tisztelt Autójogász!

A következő problémával fordulnék önhöz, a minap egyik ismerősöm majdnem összeütközött egy autóval (nem rendőrautó), mint kiderült rendőrök ültek benne, és állításuk szerint átment a piroson és azt mondták, kísérje őket el a kerületi kapitányságra, ahol elveszik a jogosítványát és min. 80 ezres büntetésre is számíthat. Végül a helyszínen megegyeztek egy elég borsos árban. A kérdésem az volna hogy igazat mondtak-e az állítólagos rendőrök vagy nem kizárt, hogy becsapták az illetőt?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Ismerőse döntse el, hogy a helyszíni bírságolás az alábbiaknak megfelelően zajlott-e: ha nem, tegyen panaszt a jogszerűtlenül intézkedő rendőrök ellen vagy feljelentést az álrendőrök ellen. Szerencsés volna, ha tudná az intézkedő rendőrök nevét, esetleg rendfokozatát, illetve a gépjármű rendszámát. A rendőrségi szolgálati szabályzat szerint a polgári ruhában intézkedő rendőr szolgálati igazolványa felmutatásával igazolja a rendőrséghez tartozását és intézkedési jogosultságát. Ezt követően közli azt, hogy milyen szabálysértést követett el a járművezető és milyen következményekre számíthat. Ha a járművezető a szabálysértés elkövetését elismeri, a rendőr a "Nyomtatvány helyszíni bírság kiszabásáról" elnevezésű űrlapot kitölti, ez tartalmazza az elkövető adatait, a szabálysértés leírását, a kiszabott bírságot az intézkedő rendőr igazolványszámát. Ebből kap a szabálysértő egy példányt és mellé egy csekket, amin 30 napon belül a kiszabott bírságot be kell fizetnie. A helyszíni bírság maximális összege 10.000 Ft lehet. Ha ismerősével szemben nem így jártak el, akár rendőrök, akár álrendőrök voltak, a rendőrséget biztosan érdekelni fogja az ügy.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Éves autópálya matrica cseréje

2005. augusztus 21., 21:14 Módosítva: 2005.08.21 21:14
Tisztelt Autójogász!

Szeretném megtudni, hogy az éves autópálya matricámat milyen módon tudom az új autómra áttenni?

Köszönettel:

Tóth László

Tisztelt Tóth László!

Az autópályák használatának díjáról szóló 26/2004. (III. 11.) GKM rendelet szerint ha a gépjárművet a tulajdonosa év közben elidegeníti, kérheti a matrica érvényesítését az újonnan vásárolt gépjárműre. Az átírást kérő gépjármű-tulajdonosnak az ÁAK Rt. valamelyik ügyfélszolgálati irodájában be kell mutatnia az új gépjármű forgalmi engedélyét, valamint a matricavásárlást igazoló bizonylatok valamelyikét, vissza kell szolgáltatnia az eladott gépjárműhöz tartozó matricát és ki kell fizetnie az átírási díjat. A - 25% áfát tartalmazó - átírási díj 1000 Ft. Az ügyfélszolgálati irodák elérhetőségét megtalálja a www.autopalya.hu címen.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Egy évre bevonták a jogosítványomat

2005. augusztus 14., 23:05 Módosítva: 2005.08.14 23:05
Tisztelt Autójogász!

Egy évre vonták be a jogosítványomat ittas vezetésért. Azt szeretném kérdezni, hogy a visszaszerzéshez kell-e valamiféle utánképzésre járni (az ítéletben nem esett szó róla).

Tisztelettel:

Vgábor

Tisztelt Vgábor!

Utánképzésen kell részt vennie annak a járművezetőnek, akit a bíróság vagy a szabálysértési hatóság közlekedési szabálysértés miatt legalább 6 hónapra eltiltott a járművezetéstől, az utánképzés megtörténtének igazolásáig a jogosítványt az okmányiroda nem adhatja vissza. Az utánképzésre kötelezett az utánképzésre a kötelezés okát tartalmazó hatósági értesítéssel (szabálysértési határozattal vagy bírósági ítélettel) a területi közlekedési felügyeletnél jelentkezhet, ahol az utánképzés programjának egyéniesített meghatározása céljából feltáró foglalkozáson vesz részt, a továbbiak ez alapján dőlnek el.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Engedély nélküli átalakítás

2005. augusztus 14., 22:55 Módosítva: 2005.08.14 22:55
Tisztelt Autójogász!

Nemrég készült el veterán autóm külső felújítása, ami során visszaállítattam a kocsi eredeti piros színét. A forgalmiban viszont még nem jegyeztettem be a színváltozást. Tegnap este első találkozójáról hazafele tartva, engedély nélküli átalakításra hivatkozva elvette a rendőr a forgalmimat. Mi a teendő, mire számíthatok?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Az intézkedő rendőr a jármű engedély nélküli átalakítása esetén köteles a forgalmi engedélyt elvenni és az okmányirodának további intézkedés céljából megküldeni. Köteles a rendőr szabálysértési feljelentést is tenni a közúti közlekedési szabályok megsértése miatt, aminek a maximális pénzbírsága 30 ezer Ft lehet.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ne kössünk kényszerből szerződést!

2005. augusztus 14., 22:49 Módosítva: 2005.08.14 22:49
Tisztelt Autójogász!

2003 novemberében a húgom tulajdonában lévő Lada szgk-t aláírt biankó adásvételi szerződéssel zálogba elvitte egy vállalkozó "ismerősünk", a törzskönyv nálunk maradt, mivel az autót nem szándékoztunk eladni, és ő sem szándékozott megvásárolni - akkor kérte volna, és meg is kapta volna azt is, de ezt nem tette. Az autót két héttel később, miután nem tette lehetővé, hogy a kölcsönadott pénzt visszafizessük, dupla áron akarta előbb nekünk eladni az autót, majd egy vidéki házaspárnak, egy autókereskedésen keresztül sikeresen el is adta, miután húgom a járművet 2004. elején a törzskönyv alapján kivonatta a forgalomból. Mindez akkor derült ki, amikor az új "tulajdonosok" fél év elteltével megkeresték a családomat, mivel nem tudták átíratni az autót. Azt addig az ő lakhelyük szerint illetékes okmányiroda engedélye alapján használták, ideiglenesen forgalomba állítva. Ekkor derült ki az is, hogy velük előbb azt az adásvételi szerződést töltötte ki, és íratta alá, amellyel elvitte a kocsit, majd kötött velük egy másikat, ezen már ő szerepelt mint tulajdonos. A dolog pikantériája az, hogy kicsalt édesapámtól több százezer forint értékű számlát, melyeket azóta sem fizetett ki. A rendőrség azóta "ül az ügyön". Tanácsát, segítségét szeretném kérni, mit tehetünk azért, hogy visszakapjuk az autónkat? Az új "tulajdonosok" az autót egyébként rendszámcserével azóta is folyamatosan használják, régi, ugyanilyen színű, típusú autójuk rendszámát aggatták rá a jobb állapotban lévõre (a miénkre).

Köszönettel:

S.R.

Tisztelt S.R.!

Semmilyen körülmények között nem szabad aláírt bianco adásvételi szerződést kiadni a kezünkből, akármilyen helyzet is szorítana minket rá erre, mivel a jogalkalmazás nincs felkészülve az ilyen helyzetek megfelelő kezelésére. A jog azt a helyzetet ismeri és szabályozza, amikor a szerződő felek egyező akarattal megállapodnak valamiről azt szerződésben rögzítik és annak megfelelően járnak el egymással szemben. A bianco vagy színlelt szerződések esetében szinte lehetetlen bizonyítani, hogy hogyan történt valójában a "szerződéskötés" és hogy valójában az milyen ügyletet fedezett. Gondolom, hogy a bianco adásvételi szerződés mellett nem kötöttek külön kölcsönszerződést a vállalkozóval, pedig helyesen úgy jártak volna el, ha kölcsönszerződést kötnek, ebben rögzítik a kölcsönvett összeget, a kamatot a visszafizetési határidőt és azt, hogy biztosítékul a járművet ajánlják fel a kölcsön fedezetéül. Polgári pert indíthatnak a jármű jelenlegi használóival szemben, azonban kérdés, hogy mivel fogják a bíróságon bizonyítani az állításaikat.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Garázst vásárolnék az örökösöktől

2005. augusztus 14., 22:39 Módosítva: 2005.08.14 22:39
Tisztelt Autójogász!

Panelben lakom, a lakások alatt (2x15) vannak a garázsok (2x2). Az egyik elhunyt lakó garázsát szeretném megvenni. Az örökösödési eljárás elhúzódása miatt a garázsban áll a régi tulajdonos kocsija. Az örökösödési eljárás az időközbeni több haláleset miatt húzódik. Az örökösök megbíztak egy személyt az ügyük képviseletével, ettől a megbízottal előszerződést kívánok kötni a garázs megvásárlására. Ez a megbízott különben a rokonunk és nekünk van kizárólagosan felajánlva a garázs. Mivel az örökösödési procedúra elhúzódik (vannak az időközbeni elhunytak között olyanok is akik még az akkori Jugoszláviából származnak és a papírok beszerzése problémás) egy előszerződésen, szándéknyilatkozaton, foglaló átadásán gondolkodom, hogy legalább addig a garázs előtti beállót használhassam hivatalosan, ezzel is vigyázva a garázsban bent lévő autóra. Ezen irat segítene abban is - mivel a többi lakó is tud a jelenlegi "rendezetlen" helyzetről,(azok is odaállnak, ha van hely) - hogy a vitás állapot megnyugtatóan rendezhető legyen. Kérésem tehát a fentiek alapján az, hogy milyen formátumú előszerződést kössek a meghatalmazottal. Amikor rendeződik az egész ügy akkor ügyvédi és közjegyzői segédlettel természetesen a végleges szerződés is megköttetik. Válaszát várva és előre is köszönve.

Tisztelettel:

Kiss László

Tisztelt Kiss László!

Természetesen nincs annak akadálya, hogy az örökhagyó halála után az örökösök a hagyatékot megpróbálják hasznosítani. Az összes jelenleg ismert örökös megbízhat az ezzel kapcsolatos ügyintézéssel valakit, akivel Ön megállapodhat és előszerződést köthet. Az előszerződésben pontosan rögzíteni kell a jelenlegi helyzetet az örökösödési eljárásról, továbbá azt, hogy az adásvételi szerződés megkötéséig a garázst vagy annak beállóját használhatja, ezért milyen díjat fizet. Foglaló kikötését azonban nem tartom teljesen korrektnek, mivel annak kétszerese visszajárna Önnek, ha a szerződés meghiúsul az eladók érdekkörében felmerült okok miatt és Ön jelenleg nem tud megállapodni a tulajdonosok (örökösök) mindegyikével, én inkább előleg fizetését javasolnám.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Parkolási felszólítások egyéb költségei

2005. augusztus 14., 21:10 Módosítva: 2005.08.14 21:10
Tisztelt Autójogász!

Kettő (és fél) parkolásjogi kérdésem lenne: 1. A parkolásüzemeltetők a fizetési felszólító leveleikben milyen rendelet, vagy jogszabály alapján követelhetik a parkolási díjon, díjkülönbözeten és pótdíjon felül postai, "ügyviteli" és egyéb (pl: BM lekérdezés) költségeik megtérítését? A parkolást szabályozó 19/2005 Fõv. KGy. Rendelet 41. § (4) és (5) bekezdése explicit módon csak a parkolási díj, a díjkülönbözet és a pótdíj a tulajdonos önkormányzat, illetve az annak felhatalmazásával bíró parkolásüzemeltető általi beszedéséről rendelkezik, egyéb (postai, ügyviteli, BM lekérdezési) költségekről, díjakról, illetve azok terheléséről, beszedéséről nem. (Emellett a társaságok sem tüntetik fel a tájékoztatóikban ezeket a költségeket.) 2. Abban az esetben, ha megvan a jogszabályi jogosultság, akkor köteles vagyok-e bemondásra elfogadni, hogy X forint "ügyviteli" költsége a tartozásom intézésének, vagy kérhetek tételes költségkimutatást, azaz a a parkolási társaságok követelhetnek-e ún. "postai és ügyviteli költségek" jogcímen gyakorlatilag átalánydíjat, vagy mindig csak adott, konkrét tartozáshoz kapcsolódóan ténylegesen, tételesen, bizonylatokkal kimutatható költségeik megtérítését? (Illetve ebben az esetben nem kötelesek-e ezeket a költségeket tájékoztató anyagaikban feltüntetni?)

Üdvözlettel:

Pótdíjjal Parkoló

Tisztelt Pótdíjjal Parkoló!

Erre nincs külön jogszabály, azonban mögöttes jogként ott a Polgári Törvénykönyv, mely felhatalmazást ad általánosságban a követelések behajtásával kapcsolatosan felmerülő indokolt költségek megtérítésére. A Postai és a BM lekérdezési költségek elég jól dokumentálhatók, és szükséges költségek is, így ezeket mindenképpen meg kell Önnek térítenie. Azonban azt nem igazán tudom, hogy az ügyviteli költség ezen túlmenően mit takar és milyen összeget jelent. Ha a fővárosi rendelet nem tartalmaz kifejezetten erre vonatkozóan rendelkezést, akkor próbáljon meg ezzel kapcsolatban tételes kimutatást kérni, ugyanis a parkolásüzemeltető a saját munkadíját (amit ügyviteli díjon általánosságban értünk) ilyen címen már nem számíthatja fel, azt a parkolási díjak tartalmazzák.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Lejárt forgalmi engedéllyel való közlekedés

2005. augusztus 14., 21:01 Módosítva: 2005.08.14 21:01
Tisztelt Autójogász!

Közúti ellenőrzés során kiderült, hogy a gépkocsi forgalmi engedélye lejárt. Jogosan intézkedik-e a rendőr, ha a forgalmi engedélyt a helyszínen elveszi.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A forgalmi engedély helyszíni elvételének eseteit egy BM rendelet szabályozza, mely szerint a rendőr érvénytelen forgalmi engedély bemutatása esetén köteles elvenni a forgalmi engedélyt, tehát mérlegelési joga sincs ebben a kérdésben.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Örökölt jármű

2005. augusztus 7., 23:20 Módosítva: 2005.08.07 23:20
Tisztelt Autójogász!

Bátyám halála után a felesége örökölte a tulajdonát képező gépkocsiját, az illetéket ki is fizette utána, de szeretném tudni, hogy a sógornőm lehetne-e az üzemeltető és a gépkocsiját át kell e íratni a saját nevére. Közös háztartásban éltek.

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Az örökség tulajdonba kerül, tehát a sógornője tulajdonosává válik a gépkocsinak, egyrészt ezért nem lehet üzembentartó, másrészt az üzembentartói jogot a néhai tulajdonos már nem adhatja át neki. Ebből a szempontból nincs jelentősége annak, hogy közös háztartásban éltek-e a férjével. Az átíráshoz a szokásos iratokon túl vinni kell a jogerős hagyatékátadó végzést is.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Bonus/malus kategóriák

2005. augusztus 7., 23:15 Módosítva: 2005.08.07 23:15
Tisztelt Autójogász!

Most szeretnék autót vásárolni, persze kötni rá kötelező felelősségbiztosítást. A kérdésem ezzel kapcsolatos, hogy tudom én kiszámítani, hogy melyik Bonus/Malus kategóriába tartozom? (1980. 08. 13., 1997. óta van jogosítványom, balesetet nem okoztam, de autóm még nem volt.

Üdvözlettel:

ff

Tisztelt ff!

Ön mint új belépő az A00-ás kategóriába kerül, mivel korábban nem volt személygépkocsi üzembentartója. Ahhoz, hogy a szerződés bonus-malus osztályba sorolása a tárgyévet követő év január 1-jén egy osztályt emelkedjen, azaz az Ön esetében B01-be kerüljön, a szerződésének a megfigyelési időszakban legalább 9 hónapig hatályosnak és kármentesnek kell lennie.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Reklamáció használt autóval kapcsolatban

2005. augusztus 7., 22:12 Módosítva: 2005.08.07 22:12
Tisztelt Autójogász!

Eladtam egy használt autót, aláírt adás-vételi szerződéssel és a vevő ki is fizette azt. Azonban másnap a vevő jött reklamálni, hogy az autón valami el van törve és hogy csináljuk vissza a boltot. A hibáról tudomásom nem volt. A kérésem az, hogy ebben az esetben köteles vagyok-e visszavenni az autót, vagy megcsináltatni. Esetleg van-e garancia kötelezettségem és ha igen mennyi ideig. A vevő perrel fenyegetőzik.

Üdvözlettel:

V.G.

Tisztelt V.G.!

Az eladó használt jármű esetén azért felel, hogy a jármű használatra alkalmas legyen, rejtett hibáért nem vonható felelősségre. Kérdés, hogy konkrétan milyen jellegű törés, meghibásodás történt, hány éves autót adott el, mekkora volt a vételár, milyen műszaki állapotot rögzítettek írásban.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Bevonták a jogosítványom, mégis vezettem

2005. augusztus 7., 22:06 Módosítva: 2005.08.07 22:06
Tisztelt Autójogász!

Egy szabálysértés miatt a jogosítványomat bevonták 2 hónapra. E közben sajnos használnom kellett az autót és a rendőrök elkaptak. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben milyen büntetésre számíthatok? Van-e esély arra, hogy pénzbírsággal "megússza" az ember. A gépkocsi sajnos munkaeszközöm, ezért kellett használnom az autót jelen esetben is. A jogosítvány újabb bevonása akár az állásom megszűnését is eredményezheti. Van-e valami megoldás?

Köszönettel:

Ádám

Tisztelt Ádám!

Nincs rá garancia, hogy megússza az újabb és ezúttal hosszabb időtartamú jogosítvány bevonást, mivel engedély nélküli vezetés szabálysértés elkövetése esetén 100.000 Ft-ig terjedő pénzbírság mellett a jogosítvány bevonásáról is lehet rendelkezni. Ha esetleg valamilyen különös méltánylást érdemlő okból vezetett a jogosítványa nélkül, és ezt igazolni is tudja, talán elkerülheti az újabb jogosítvány bevonást, de ezt csak nagyon extra esetben tudom elképzelni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Túltárolt autó

2005. augusztus 7., 22:01 Módosítva: 2005.08.07 22:01
Tisztelt Autójogász!

2004. március 16.-án átvett gépkocsim adattáblája szerint a gyártás időpontja: 2003. 02.25., azaz közel 13 hónapos volt már, amikor a márkakereskedés mint új, "0"- km-es autót átadta. A gyártás időpontját ma fedeztem fel az adattáblán, a gépkocsi kiválasztásakor, átvételekor nem tájékoztattak erről a nem elhanyagolható körülményről. Felléphetek-e eredményesen a márkakereskedővel szemben mondjuk árcsökkentésért? Várom válaszát

Köszönettel:

V. Misi

Tisztelt V. Misi!

Az önmagában még nem jogsértő, hogy nem tájékoztatták szóban is arról, hogy a jármű úgy 0 km-es, hogy 13 hónappal korábban gyártották. Ha Önt ezzel kapcsolatban kifejezetten félrevezették, azaz igazolhatóan azt állították (pl. szerződésben leírták), hogy a jármű új, gyártási éve 2004, akkor léphetne fel a kereskedőnél jogosan.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Bizományosi értékesítés 3 hét alatt

2005. augusztus 1., 00:40 Módosítva: 2005.08.01 00:40
Tisztelt Autójogász!

Eladás céljából meghirdettem gépjárművemet az interneten. Telefonált egy úr, egy autókereskedés képviseletében, hogy bevennék az autót bizományos értékesítésre. Állítása szerint egy állapotfelmérés után, az általam kért ár körül értékesíteni tudnák kb. 3 hét alatt. Természetesen bizományosi szerződés megkötését ígérte. Kérdésem, hogy Ön szerint szabad-e ilyesmibe belevágni, és ha igen akkor mire kell figyelnem a procedúra során, hogy ne érjen kellemetlenség.

Tisztelettel:

L. Lajos

Tisztelt L. Lajos!

Az a kérdés, hogy a bizományosi értékesítés valóban sikerül-e 3 hét alatt. Ezzel kapcsolatban az a szokásos gond, hogy pl. fél évig áll a jármű a kereskedésben, addig az eladó nem tudja igénybe venni, viszont a terheit: adó, kötelező biztosítás ki kell fizetnie a tulajdonjog átszállásának időpontjáig. Célszerű talán valamilyen méltányos megállapodást ezzel kapcsolatban rögzíteni a szerződésben.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Mozgáskorlátozottak közlekedési kedvezményei

2005. augusztus 1., 00:31 Módosítva: 2005.08.01 00:31
Tisztelt Autójogász!

Édesapám részére a napokban szereztünk hivatalos papírokat "mozgásában korlátozottságának" bizonyítására, így a parkolásra jogosító igazolványt is megkaptuk (a gépjármű édesanyám tulajdonában van, azaz a súlyadó-mentességet is élvezzük). Kérdésem a következő: milyen további kedvezmények igényelhetők a gépjárművel kapcsolatban, és hol? (pl. a kötelező fb-ban csak akkor jár 5% körüli kedvezmény, ha a mozgásában korl. személy tulajdonában van az autó, ill. olvastam bizonyos "üzemanyag-kedvezményről" is, de nem tudom mit jelent, és hogyan igényelhető).

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A jelenleg súlyos mozgáskorlátozottak részére adható közlekedési kedvezmények az alábbiak: személygépkocsi szerzési támogatás, átalakítási támogatás, közlekedési támogatás. Ezek részleteiről és feltételeiről és a benyújtandó iratokról terjedelmi okok miatt nem tudok Önnek beszámolni, a polgármesteri hivatalban érdeklődjenek, ott lehet a kérelmeket benyújtani. A közlekedési támogatás egy viszonylag kis összegű, évente igényelhető támogatás, alapösszege 7.000 Ft, talán ezt nevezi a köznyelv üzemanyag-kedvezménynek.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ladát kapnék üzembentartói szerződéssel

2005. augusztus 1., 00:12 Módosítva: 2005.08.01 00:12
Tisztelt Autójogász!

Édesapám új autót vásárolt, előző kis értékű Ladáját megörököltem. Ezt szeretnénk hivatalosan is "dokumentálni". Gondolom, ennek legolcsóbb módja az üzembentartói szerződés. Ehhez az alábbiakon kívül kell e még valami dokumentum, illetve az illetékbélyegen kívül felmerül-e még valami költség? 1. üzembentartói megbízás (szerződés) 2. a jármű forgalmi engedélye 3. régi forgalmi esetében 8000 Ft illetékbélyegben 4. megkötött biztosítás üzembentartó nevére. Továbbá, amennyiben én leszek az üzembentartó akkor apám bonusza átvihetõ-e az új autóra?

Köszönettel:

Dénes

Tisztelt Dénes !

Először a bónuszról: igen ebben az esetben édesapja átviheti a bónuszt az új gépjárművére, akár a jelenlegi, akár másik biztosítónál köt szerződést, de majd csak akkor, ha a jelenlegit érdekmúlás miatt megszünteti. Másodszor az okmányirodában még egy kérelmet kell kitöltenie és természetesen a személyazonosságát kell igazolnia. Előfordulhat, hogy bélyeg helyett a csekkes befizetést fogadják el, erről érdeklődjön az okmányirodán, más költsége nem lesz.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Közúti ellenőrzés

2005. augusztus 1., 00:07 Módosítva: 2005.08.01 00:07
Tisztelt Autójogász!

Jónapot! Kezdő jogsim van, és azt szeretném kérdezni, hogy mi van akkor, ha nincs nálam forgalmi és közúti ellenőrzésnél "elkapnak"??? Mennyire büntetnek meg? Esetleg a forgalmi fénymásolata nem jó???

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Fénymásolat nem jó. Ha közúti ellenőrzésen nem tudja bemutatni a forgalmi engedélyt, szabálysértést követ el, de ezért csak pénzbírságot lehet kiszabni 30ezer Ft-ig. Ha a rendőr más szabálysértést is megállapít, ami miatt a jogosítványát is bevonja, akkor a jogosítványa kezdő minősítése is újrakezdődik.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kötelező biztosítás visszamenőleg?

2005. augusztus 1., 00:02 Módosítva: 2005.08.01 00:02
Tisztelt Autójogász!

Van egy használt autó, érvényes műszaki vizsgával, rendszámmal, de a KF Biztosítását utoljára 2004.IV. negyedévében fizették be (betegség miatt nem használták, így kárt sem okoztak, amit a biztosító is megerősít) de a biztosító szerint így a KFB 2005.01.01-vel megszűnt. Kérdésem az, hogy megvétel esetén átírathatom-e az autót, köthetek-e új KFB-t, és meg kell-e fizetnie a KFB-t valakinek visszamenőleg 2005.01.01-tõl.

Köszönettel:

FV

Tisztelt FV !

A jelenlegi tulajdonos köteles ugyanannál a biztosítónál újabb biztosítást kötni és a hátralékot megfizetni, amelynél díjnemfizetés miatt megszűnt a biztosítása. Ha a tulajdonjog változást enélkül akarná bejegyeztetni, az okmányiroda nem adna ki forgalmi engedélyt.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Biztosítás fizetése ideiglenesen kivont jártműnél

2005. július 24., 22:51 Módosítva: 2005.07.24 22:51
Tisztelt Autójogász!

Öreg autómat 2005. március 24-ével ideiglenesen kivonattam a forgalomból. Azonnal jeleztem ezt a biztosítómnak, hiszen nyilván ilyen esetben az autóra kötelező biztosítást sem kell fizetnem, úgy ahogy súlyadót sem. Az önkormányzatnál részarányosan kiszámolták az ezen időszakra járó adót, és ennél egy fillérrel sem kellett többet fizetnem, azonban néhány hét múlva megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy a biztosító következő negyedéves díjat levonta a számlámról. Jeleztem ezt az ügyfélszolgálaton, ahol ígéretet kaptam a díj visszautalására. Azóta eltelt egy újabb negyed év, és nemhogy pénzt nem kaptam vissza, de egy újabb negyed éves díjat is levontak a számláról. Mikor ezt újfent szóvá tettem az ügyfélszolgálaton, a hölgy a következő választ adta: "Ideiglenesen kivont autókat a biztosító csak a következő hónap elsejével von ki a forgalomból, ezért a negyed éves díj törvényesen a biztosítót illeti, ezt õk nem utalják vissza." Kérdésem lenne: 1. Az autókat hivatalosan egy biztosító vonja ki a forgalomból??? Akkor minek a több órás sorban állás az önkormányzatnál? 2. Ha a következő hónapra le is nyelik a pénzemet, a második negyed év fennmaradó 2 hónapját milyen jogon "sikkasztják el"? (Jelzem még egyszer az autó az első negyedév vége előtt hivatalosan ki lett vonva a forgalomból, ideiglenesen.)

Köszönettel:

Hajdú Gabriella

Tisztelt Hajdú Gabriella !

A kötelező biztosításra vonatkozó általános szerződési feltételek szerint a biztosítás kettőtől hat hónapig terjedő időtartamban szünetel, ha a biztosított bemutatja a gépjármű ideiglenes forgalomból kivonását igazoló okiratokat. A szünetelés a bejelentést követő hó 1. napjától kezdődik és az újbóli üzembe helyezés napjáig tart. Javasolom, hogy írásban reklamálja meg a többlet levonását.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Elvehetik-e jogsimat?

2005. július 24., 11:18 Módosítva: 2005.07.24 11:18
Tisztelt Autójogász!

Elvehetik-e a jogsimat, ha 50 helyett 90-el mentem a hídon. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:

Laci

Tisztelt Laci !

Igen, 60 ezer Ft-os maximális összegű bírság kiszabása mellett a jogosítvány bevonását is elrendelheti a szabálysértési hatóság, melynek maximális időtartama egy év. Erre a hatóságnak a szabálysértési jog minden esetben lehetőséget ad, ha a megengedett sebességet jelentősen (100 km/órát meg nem haladó sebességkorlátozás esetén legalább a felével, efelett legalább a harmadával) túllépi a járművezető. A jogosítvány elvétele a hatóság mérlegelésén múlik mint ahogy az is, hogy felső határ 60.000 Ft-ig mekkora bírságot szabnak ki ténylegesen.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Kötelező biztosítási csekk és kötvény

2005. július 24., 11:06 Módosítva: 2005.07.24 11:06
Tisztelt Autójogász!

Újabban a biztosítómtól egy ilyen üzenet kíséretében kapom a kgfb. csekkem: "A feladóvevény a biztosítási kötvénnyel együttesen a 190/2004. (VI.8) Korm. rendelet értelmében hitelt érdemlően bizonyítja a kötelező gépjármű-biztosítási szerződés fennállását." Ezek szerint mindig a kocsiban kell tartanom a kötvényt is? Várom válaszát.

Köszönettel:

Lipkovits Márk

Tisztelt Lipkovits Márk !

A gépjármű forgalomba helyezése során, a forgalmi engedélyben változások bejegyzése alkalmával, műszaki vizsga során a kötvényt és a csekket is be kell tudnia mutatni, hitelt érdemlően ezek igazolják a biztosítása fennállását. A forgalomban való részvételhez azonban a biztosítási kormányrendelet nem követeli meg, hogy a kötvény is a gépjárműben legyen. Ezt azonban pótolja a 35/2000. (XI. 30.) BM rendelet 96. § (1) bekezdés b) pont szerint a közúti ellenőrzés során a járművezető köteles átadni a rendőrnek a kötelező felelősségbiztosításról szóló kötvénykivonatot és a befizetést igazoló bizonylatot vagy igazolást.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

50 helyett 105-tel mentem

2005. július 24., 10:58 Módosítva: 2005.07.24 10:58
Tisztelt Autójogász!

Az érdekelne, hogy milyen büntetésre számíthatok azzal kapcsolatban, hogy az 50km/órás táblánál kb. 105-ös tempóval közlekedtem és emiatt lefényképeztek az éjszaka közepén? Enyhítő körülmény az, hogy soha nem volt még semmiféle szabálysértésem? Illetve még arra vagyok kíváncsi, hogy a traffipaxos gépjárműnek mennyire kell észrevehetőnek látszania? Mert az én esetemben egy sötét és a közlekedők szempontjából láthatatlan helyről fotóztak.

Köszönettel:

Puskás Zsolt

Tisztelt Puskás Zsolt!

Sebességkorlátozás jelentős túllépése miatt 60 ezer Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható és a jogosítványát is be lehet vonni 1 hónaptól egy évig terjedő időtartamra. Mivel a nyárra a rendőrség szigorú fellépést ígért és kilátásba helyezte az ittas vezetők és a gyorshajtók jogosítványának helyszíni elvételét Ön is számíthat komolyabb következményekre. Ha korábban nem volt még szabálysértése, az valóban enyhítő körülmény, egyébként a traffipax akkor működik hatásosan, ha nem látszik, különben elég nehezen csípnék el a gyorshajtókat.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Az ügyintéző szabadságra ment

2005. július 24., 10:52 Módosítva: 2005.07.24 10:52
Tisztelt Autójogász!

Jogerősen bevonták a jogosítványom 3 hónapra június 20-tól, viszont a rendőrségi ügyintéző azt mondta, hogy az anyagomat, csak július 30-án nézi meg és azután postázza az illetékes okmányiroda felé ahonnan megkapom a levelet hogy le kell adni a vezetői engedélyemet. Viszont mire megkapnám a levelet, hogy le kell adni, addigra letelik az a 3 hónap ugyanis a jogerőtől számítva nem vezethetek. Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mit lehet tenni? Lehet-e 20 után vezetnem? Honnan tudhatja rajtam kívül bárki is (még a rendőr is) hogy nekem jogerősen bevonták a vezetői engedélyem, ha a hivatali ügyintézés miatt nem kapok erről semmilyen értesítést, valamint adott esetben júl. 30 nem tesz semmit az eljárásért felelős ügyintéző.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Lehet, hogy Önnek szerencséje van, én azonban óvatosságra inteném, hiszen semmi garancia nincs arra, hogy egy hónapig senki nem foglalkozik az ügyével, egyrészt eljárási határidők betartásáról van szó, az ügyintézőket szabadságuk idején helyettesíteni kell stb. Helyszíni ellenőrzés során valószínűleg nem, de rendkívüli esetben, pl. akkor, ha egy baleset vétlen részesévé válik és eljárás indul, kiderülhet, hogy engedély nélkül vezetett és újabb eljárás indul Ön ellen szigorúbb fellépéssel.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István