Hány éves lehet az üzembentartó?

2005. július 17., 23:51 Módosítva: 2005.07.17 23:51
Tisztelt Autójogász!

Azt szeretném megkérdezni, hogy hány éves korig lehet valaki üzembentartó és milyen felelősséggel jár? A nagymamám 81 éves, lehet üzembentartó?

Tisztelettel:

M. Zsani

Tisztelt M. Zsani!

Életkori korlátozás jogszabályokban nincs, esetleg azon érdemes elgondolkodni, hogy hivatalos ügyek intézésére koránál fogva mennyiben lehet alkalmas a nagymama, vagy hogyan tudják megoldani esetenkénti meghatalmazások segítségével helyette az ügyek bonyolítását. Az üzembentartó intézi és fizeti ugyanis a kötelező biztosítást és a gépjárműadót.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Mire számítsunk, ha nem adjuk le a bevont engedélyt?

2005. július 17., 23:21 Módosítva: 2005.07.17 23:21

Tisztelt Autójogász!

Bírósági ítélet után az önkormányzat bevonta a jogosítványomat egy év időtartamra, melyből három hónap letelt, azonban a jogosítványomat nem adtam le, vezetnem muszáj. Tudom, ez szabálytalan. Kérdés: milyen retorzióra számíthatok?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

Ha szabálysértés elkövetése miatt a bíróság bevonta a jogosítványát, a bevonás időtartama nem a leadás napján kezdődik, hanem az ítélet jogerőre emelkedésének napján. Ha Ön a helyi hatósági határozatnak nem tesz eleget, végrehajtási bírsággal sújtható, aminek a maximális összege 100 ezer Ft, rendőrség közreműködésével kényszerítheti ki az okmány leadását, a rendőrség ennek a során kényszerítő eszközöket és intézkedéseket alkalmazhat Önnel szemben. Másrészt ha engedély nélküli vezetésen kapják, szabálysértést követ el, a mi szintén 100 ezer Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Büntetés menetlevél miatt

2005. július 17., 23:15 Módosítva: 2005.07.17 23:15
Tisztelt Autójogász!

06.19-én, vasárnap este 23 órakor bevásárlás után hazafelé tartottam, mikor közúti ellenőrzés címén a rendőrök félreállítottak. Elkérték a papírokat (forgalmi, jogosítvány, biztosítási papírok, zöldkártya...). Majd miután láthatták az iratokból, hogy nem saját az autó, hanem céges, illetve formájából, hogy nem személy, hanem kistehergépjármű, ezért a menetlevelet is elkérték. Mivel a menetlevél nem volt a mai dátumra kitöltve, csak péntekre, amikor dolgoztam az autóval, 3.000,- Ft-os helyszíni bírságot szabtak ki rám. Ezek után mikor hazaértem, megnéztem az ide vonatkozó rendeleteket (89/1988. (XII. 20.) MT rendelet 23. § 4. pont) és azt találtam, de lehet, hogy rosszul értelmeztem, hogy ha nem árut szállítok munkaidőn kívül, hanem pl. csak magamat, akkor menetlevél nélkül is közlekedhetek. Kérdésem a következő: Mivel nem teherszállításra, és még csak nem is munkanapon, munkaidőben használtam a kocsit (a cég, akinél dolgozok, engedélyezi a kocsi magán célú használatát), jogos volt-e a büntetés? Válaszát előre is köszönöm.

Köszönettel:

N. Zoltán

Tisztelt N. Zoltán!

Csak az számít, hogy tehergépjárműben ül, ha ezt nem közúti közlekedési szolgáltatásra használja, akkor "csak" menetlevelet kell vezetnie. Ha éppen magáncélra használja a járművet, a menetlevelet akkor is ki kell töltenie, legfeljebb azzal egészítse azt ki, hogy a jármű árút nem szállít. Ha ezt legközelebb megteszi, elkerülheti a büntetést.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ismét a mozgáskorlátozottak súlyadó kedvezményéről

2005. július 17., 23:07 Módosítva: 2005.07.17 23:07
Tisztelt Autójogász!

A súlyadó mentességre vonatkozó cikkében olvastam válaszát. Az én kérdésem csupán annyi lenne, hogy a súlyadó mentesség személygépjármű esetében korlátozva van-e motor hengerűrtartalom (köbcenti) alapján, és ha igen a mozgáskorlátozottnak mettől meddig (köbcenti) él a súlyadó mentessége. Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:

István

Tisztelt István!

Hengerűrtartalom szerinti korlátozás nincs, hanem a következő feltételeknek kell megfelelni: A mentességet csak súlyos mozgáskorlátozott kaphatja meg, aki a közlekedési támogatások megállapításához szükséges orvosi szakvéleménnyel is igazolni tudja az állapotát. Súlyos mozgáskorlátozott személy szállítására elsősorban az a személyszállító gépjármű - ide nem értve az autóbuszt - szolgál, amely a súlyos mozgáskorlátozott adóalany tulajdonában van. Ha a súlyos mozgáskorlátozott tulajdonában nincs gépjármű, akkor a súlyos mozgáskorlátozott személyt - írásbeli nyilatkozata alapján - rendszeresen szállító, vele ugyanazon önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel rendelkező, közeli hozzátartozójának, élettársának vagy szerződés alapján tartásra kötelezett személynek mint adóalanynak a tulajdonában álló gépjárművet lehet ilyennek tekinteni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Rendőri intézkedések az utakon

2005. július 11., 00:02 Módosítva: 2005.07.11 00:02
Tisztelt Autójogász!

Szeretném tudni, hogy vajon a rendőrségi autó megállíthat-e egyszerű ellenőrzésre úgy, hogy mögöttem haladva "levillog", vagy oldalról elém lassít? Tehát nem bűncselekmény esetén, hanem csupán ellenőrzéskor! Amikor így tesz, köteles vagyok-e lehúzódni, vagy ez csupán jól felfogott érdekem? Válaszukat előre is köszönöm!

Köszönettel:

M.K.

Tisztelt M.K.!

Igen, a rendőri utasítást mindenképpen végre kell hajtania, és úgy, ahogyan azt a rendőr jelzi. Az intézkedő rendőröket az igazoltatás módjának kivitelezésében szinte csak az a szabály köti, hogy eközben nem veszélyeztethetik a közlekedés biztonságát. Egyébként a rendőri igazoltatás, ellenőrzés is a bűncselekmények és szabálysértések felderítéséért történik.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Türelmi idő a parkolóban

2005. július 10., 23:57 Módosítva: 2005.07.10 23:57
Tisztelt Autójogász!

Jogos-e, hogy a parkolójegy lejárta után 8 perccel már megbüntetnek? Nem él a 15 perc várakozási idő?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A 2005. július 1-én hatályba lépett új fővárosi közgyűlési rendelet szerint a várakozási övezetekben közúti várakozóhelyeken díjfizetés nélkül várakozó gépjármű tulajdonosának a türelmi idő letelte után kell a várakozási díjkülönbözetet és a pótdíjat megfizetnie. A türelmi idő egy óránál hosszabb időre történő díjfizetés esetén 15 perc, egyéb esetben 5 perc.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Jármű eladása törzskönyv nélkül

2005. július 10., 23:20 Módosítva: 2005.07.10 23:20
Tisztelt Autójogász!

Tegnap este már írtam önnek, hogy van egy 98-as akkor újonnan vásárolt autónk, amit el szeretnénk adni és hogy mi kell a törzskönyvhöz. Ma érdeklődtem az okmányirodánál és azt mondták hogy anélkül is el lehet adni, majd az új tulajnak kell azt megcsináltatni. Valóban lehet ez így? Vagy mégis meg kellene csináltatnunk a törzskönyvet, mert sok helyen olvastam, hogy azt csatolni kell az adás-vételi szerződéshez, de arról nem olvastam sehol hogy mi van akkor ha még nincs az autónak törzskönyve.

Köszönettel:

Jani

Tisztelt Jani!

Önt helyesen tájékoztatták, mivel azokat a járműveket, amelyeket 1999. január 1-jéig helyeztek forgalomba, kérelemre vagy a járművel kapcsolatos közlekedési igazgatási ügyintézés (pl. adásvétel után tulajdonos-változás bejegyzése) alkalmával kell törzskönyvvel ellátni. Ön tehát megspórolhatja a törzskönyv kiállításának díját, mivel a jogszabály megengedi az új tulajdonosnak, hogy ilyen esetben ne kelljen a tulajdonosváltozás bejelentéséhez csatolni a törzskönyvet.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Járművezetéstől eltiltás

2005. július 10., 23:16 Módosítva: 2005.07.10 23:16
Tisztelt Autójogász!

Érdeklődöm, miképpen a börtönbüntetéseknél is gyakran halljuk hogy "jó magaviselete miatt hamarabb szabadult-..." eképpen létezik-e kiskapu, amivel az 1 évre bevont jogosítványomat fél év leteltével visszakaphatom? Pld. beadvány, kérelem stb. útján? Ittas vezetésért először vették el.

Ha emígyen vezetek, mire számíthatok egy rendőri ellenőrzés után (ha kiderül, nincs jogosítványom ?)

Köszönettel:

B. Ádám

Tisztelt B. Ádám !

A jogosítványt megpróbálhatja valamilyen méltányossági okra hivatkozva az eltiltás letelte előtt visszakérni, a kérelme akkor lehet sikeres, ha az a méltányossági ok, amire hivatkozva a kérelmet benyújtja az eltiltás kiszabása után keletkezett, tehát olyan új körülmény, amit a büntetés kiszabásakor még nem vehettek figyelembe. Ha jogosítvány nélkül vezet, 100 ezer Ft-ig terjedő pénzbírságra és újabb vezetéstől eltiltásra számíthat.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Friss jogosítvány

2005. július 10., 23:10 Módosítva: 2005.07.10 23:10
1
Tisztelt Autójogász!

Igaz-e az a feltevés, hogy friss "B" kategóriájú jogosítvánnyal bizonyos ideig nem lehet külföldön vezetni? Köszönettel várom válaszát.

Köszönettel:

VG

Tisztelt VG !

Úgy igaz, hogy a "B" kategóriára érvényesített vezetői engedély a járművezető 18. életévének betöltéséig csak belföldön történő járművezetésre jogosít

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Forgalmi engedély helyszíni elvétele

2005. július 10., 23:05 Módosítva: 2005.07.10 23:05
Tisztelt Autójogász!

Jogosan vette-e el a közúti ellenőrzésen intézkedő rendőr a gépjármű forgalmi engedélyét, ha nem volt nálam, amivel igazolhattam volna, hogy a kötelező biztosítást befizettem. A biztosítást egyébként rendszeresen fizetem, csak ezt a helyszínen nem tudtam igazolni. Milyen következményekkel számolhatok, ill. mikor kaphatom vissza a forgalmi engedélyt?

Köszönettel:

István

Tisztelt István !

A rendőr a forgalmi engedélyt a helyszínen köteles elvenni, ha a jármű vezetője nem tudja igazolni, az érvényes kötelező felelősségbiztosítás fedezetének fennállását. A forgalmi elvételéről ilyenkor átvételi elismervényt ad, amely tartalmazza többek között az elvétel okát is, ennek birtokában a járművel a lakóhelyig vagy a telephelyig lehet közlekedni. Ezt követően a forgalmi engedélyt és az intézkedésről készült jelentés (feljelentés) egy példányát három munkanapon belül megküldi az üzemben tartó lakóhelye (székhelye) szerint illetékes okmányirodának. Ha nem tudja igazolni a kötelező biztosítás befizetését 100 ezer Ft-ig terjedő szabálysértési pénzbírságra, illetve a jármű forgalomból való kivonására számíthat.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Véralkohol: 1,16 ezrelék

2005. július 2., 16:40 Módosítva: 2005.07.02 16:40
Tisztelt Autójogász!

A kérdésem a következő lenne: 1,16 ezrelékes véralkohol-szint esetén mekkora büntetés szabható ki? Válaszát előre is köszönöm!

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Ittas vezetés vétségét követte el, tehát már bűncselekményi kategóriába tartozik ez a véralkoholszint, aminek a kiszabható büntetése egy évig terjedő szabadságvesztés vagy maximum 50 nap közérdekű munka vagy néhány tízezer Ft összegű pénzbüntetés. A büntetés kiszabása során figyelembe veszik az életvitelét, büntetlen előéletét, életkorát, iskolai végzettségét, munkavégzését, hogy vannak-e eltartottai, megbánó magatartást tanúsít-e.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Ha az új gépjárműről kiderül, hogy sérült és átfestett.

2005. július 2., 16:32 Módosítva: 2005.07.02 16:32
Tisztelt Autójogász!

2005. januárban vásároltunk egy Toyota Avensis típusú személygépkocsit újonnan. A gépkocsi azóta hibamentesen üzemel, de a közelmúltban végzett festék rétegvastagság-mérés furcsa eredményeket adott. Az autó egészén 200 nanométer feletti értéket mutat a műszer, a motorháztetőn pedig 350-380 közötti értékeket. A normális, gyári érték 150 nanométer körüli. Ebből az következik, hogy a gépjármű nem gyári, hibátlan állapotú, hanem sérült és javított. Szerintem az új autó sérülésmenteset jelent, tehát nem azt kaptam, amit megrendeltem, amiért fizettem. Mit tehetek ilyen esetben? Elállhatok-e a szerződéstől, vagy mit javasol?

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Először is szakértővel kell megvizsgáltatnia a járművén tapasztalt problémát, ha olyan szakértői véleményt kap, ami megerősíti a gyanúját, írásban forduljon a gépjármű forgalmazójához, és szólítsa fel őket a hibás teljesítés miatti elállásból eredően vételár visszafizetésére, vagy kérjen árleszállítást. Egyébként, a hibás teljesítés mellett hivatkozhat a szerződés érvénytelenségére is, ezen a jogcímen is visszakövetelheti a vételárat, vagy hivatkozhat szerződésszegésre is.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Késik az új autó átadása

2005. június 26., 21:42 Módosítva: 2005.06.26 21:42
Tisztelt Autójogász!

A KIA kereskedés egyes autóira kedvezményt hirdetett. Elmentem, megnéztem, eldöntöttem megveszem. Megkötöttük az autószalonban a szerződést, befizettem amit kell. Azt mondták 4-6 hét múlva mehetek az autóért. A hat hét letelt, sőt a csekkeket is kiküldte a bank és befizettem az első részletet, de az autó még mindig nincs nálam. Pedig az udvaron állt, amit kiválasztottam, az alvázszám szerepel a szerződésen. Érdeklődésemre azt mondták, hogy sokan vannak előttem, nem vizsgáztatták még le. Várjak türelemmel. Mit tehetek ilyenkor? Őket nem kötelezi a szerződés? Válaszukat köszönöm.

Köszönettel:

István

Tisztelt István !

Nézze meg az adásvételi szerződést, hogy tartalmazza-e a szállítás határidejét, és esetleg rendelkezést arra vonatkozóan, ha a határidőre nem tudják átadni a járművet. Ha talál ilyen határidőt a szerződésében, amely már le is telt, a szerződéstől elállhat és kártérítést követelhet. Ha ilyen rendelkezést nem talált, akkor írásban szólítsa fel őket egy ésszerű határidőn belüli teljesítésre, próbáljon írásos megegyezést kicsikarni a gépjármű átadásának határidejéről és ezek eredménytelensége esetén szintén elállhat a szerződéstől illetőleg kártérítést is követelhet.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Nézzük meg, hogy kitől vásárolunk

2005. június 26., 21:32 Módosítva: 2005.06.26 21:32
Tisztelt Autójogász!

A következő problémával fordulok önhöz:Ez év januárjában vásároltam egy gépkocsit de nem akartam átíratni a horribilis költségek miatt ezért üzembentartói szerződést kötöttem. Az ügy az okmányirodában kezdett bonyolódni, amikor elmentem bevezettetni a forgalmi engedélybe a változást. A okmányiroda számítógépes rendszere kimutatta, hogy az autót egyszer már eladták és az is kiderült, hogy én nem is a tulajdonosától vettem, azaz az üzembentartói szerződésem hamis. Ezután felkerestem a valódi tulajdonost, aki teljesen elzárkózott az ügyben és felszólított, hogy "ne zaklassam". Ezt elmondtam az okmányirodában is ahol azt mondták, hogy nyomozást indítanak (ez volt januárban) azóta semmi nem történt!!! Most el szeretném adni az autót, de a tulajdonjogomat nem tudom igazolni! Mi a megoldás?

Tisztelettel:

Szalisznyó Ákos

Tisztelt Szalisznyó Ákos !

Azt tudja tenni, hogy időnként elmegy az okmányirodába érdeklődni az ügy állásáról. Ha kiderül, hogy az, akitől ön az autót üzembentartói szerződéssel "megvásárolta", a nyilvántartás szerinti tulajdonostól megvette a járművet, tehát volt adásvételi szerződése és tulajdonjogot szerzett, csak nem íratta a nevére, akkor őt meg fogják bírságolni, nevére írják a gépkocsit és ezt követően bejegyzik az Ön üzembentartói jogát is. Az üzembentartó azonban nem szerzi meg a jármű tulajdonjogát, tehát nem adhatja el, csak ha a tulajdonos erre írásban felhatalmazza és megállapodnak arról, hogy a vételár kit illet. Akkor viszont nagyobb gond van, ha annak a személynek, akivel Ön üzembentartói szerződést kötött nem jegyezhető be a tulajdonjoga, mert pl. jogtalanul birtokolta a járművet, akkor úgy kell visszaperelnie a kifizetett összeget.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Reklám a rendszámtáblán

2005. június 26., 21:23 Módosítva: 2005.06.26 21:23
Tisztelt Autójogász!

Kötelező szervízről elhozva autónkat, azt vettük észre, hogy a szakszerviz kicserélte a rendszámtábla tartókeretét, melyen a saját szervízüket reklámozzák. Lehet hogy apróság, és millió egy kocsin láttam ilyet, szinte mindegyiken van, de mégis.... van ahhoz joguk, hogy ingyenesen reklámoztassák magukat, ráadásul ezt nem is jelezték akkor. Mások százezreket fizetnek reklámra, egyesek meg nem csinálnak nagy ügyet belőle.... akkor mi is kiragaszthatnánk a szerviz/kereskedésük falára a cégünk reklámját??

Köszönettel:

Noémi

Tisztelt Noémi !

Lehet, hogy a szerviz munkalapján szerepel egy mondat erről, vagy valahol egy tájékoztató tábla a szerviz területén jelzi, hogy kicserélhetik a tartókeretet reklámosra, de az is elképzelhető, hogy ezt csak úgy megcsinálják. Ha Ön elfogadja ezt, tehát elviszi ezzel a szervízből a kocsiját, hallgatólagosan hozzájárult a cseréhez. Ha azonban szóvá teszi, hogy ezzel nem ért egyet (feltéve, hogy a szerviz nem kötötte ki, hogy a szervizelés által jogot szerez a reklámoztatásra) feltehetőleg visszacserélik az eredeti tartókeretet. Ennek a reklámkeretnek szerintem inkább tájékoztató funkciója van, kevésbé látom benne az üzleti szellem érvényesülését, hiszen ezek között a márkaszervizek között elég korlátozott a verseny, gyakorlatilag az autó típusa és a földrajzi elhelyezkedés meghatározza, hogy melyik szervízhez fordulunk.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Üzembentartó és tulajdonos

2005. június 26., 21:16 Módosítva: 2005.06.26 21:16
Tisztelt Autójogász!

Párom felajánlotta, hogy segít nekem az autóvásárlásban (használt). A 10-20%-os kezdő készpénzbefizetést én állom, és ő, pontosabban a cége fizeti a hitel részleteit az elkövetkezendő 5-6 évben. Tehát a cég lenne a tulajdonos. Van-e mód arra, hogy én legyek a megjelölt üzembentartó, illetve milyen papírt kellene íratnom a céggel, hogy védve legyek arra az esetre, ha szétválnak útjaink. Hogyan, mivel kötelezhető arra, hogy felajánlja nekem az autó megvásárlást piaci értéken, csökkentve az általam befizetett összeggel, vagy ki fizesse az én részemet.

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Van arra mód, hogy kössenek egy megállapodást ügyvéd vagy közjegyző előtt, melyben egyszerűen írásban rögzítik azokat a dolgokat, amikben megegyeztek az autó megvásárlását illetően. Természetesen nincs annak sem akadálya, hogy Ön üzembentartó legyen, ez a tulajdonos döntésén múlik. Ha a tulajdonos a megállapodásban rögzítetteket nem tartja be, Ön felszólítással élhet, ennek eredménytelensége esetén pedig bírósághoz fordulhat.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Adásvétel esetén az üzemben tartói viszony is megszűnik?!

2005. június 19., 23:07 Módosítva: 2005.06.19 23:07
Tisztelt Autójogász!

Az édesanyám tulajdonában vagy egy Polski Fiat, és vagyok az üzembentartó, én is fizetek a kocsi után mindent. Van üzembentartói szerződés is. Most el szeretném adni az autót, persze az ő hozzájárulásával. A kérdésem az lenne, hogy az adás-vételi szerződést csak egyszerűen úgy kell megírni, hogy az édesanyám az eladó és stb... ahogy szokták? Nem kell kitérni az üzembentartóra? Már csak azért kérdezem, mert nem szeretném, ha ez miatt fölösleges köröket kéne futni. Lehet, hogy bugyuta a kérdés, de kérem válaszoljon nekem.

Köszönettel:

Vanton

Tisztelt Vanton !

Ha Ön nem marad üzembentartó, akkor a tulajdonosnak vagy külön iratban kell tanuk előtt rendelkezni az Ön üzembentartói jogának a visszavonásáról vagy az adásvételi szerződés egy pontjában kell ezt leírni, tehát mindenképpen ki kell térni erre a kérdésre.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Az eltiltás csökkentésének indokai

2005. június 19., 22:50 Módosítva: 2005.06.19 22:50
Tisztelt Autójogász!

Szabálysértés miatt megbüntettek 35 ezer Ft-ra, valamint 3 hónap eltiltást kaptam. Ajánlatos-e fellebbezésemben kérni, hogy a pénzbüntetés terhének emelése mellett töröljék el az eltiltást vagy csökkentsék annak tartamát, mivel a jogosítvány nélkülözhetetlen a munkámhoz?

Köszönettel:

Sándor

Tisztelt Sándor !

Igen, kérheti méltányosságból az eltiltás csökkentését vagy eltörlését, ha tudja igazolni, hogy a munkavégzéséhez szüksége van a jogosítványra. A fellebbezés elbírálásánál minden egyéb körülmény (szabálysértés jellege, esetleges korábbi közlekedési szabálysértései voltak-e, együttműködési hajlandóság a hatósággal stb.) mellett ezt is figyelembe fogják venni.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Egy éves a jogosítványom, vezethetek e külföldön?

2005. június 19., 22:44 Módosítva: 2005.06.19 22:44
Tisztelt Autójogász!

A családdal a nyáron külföldre (Olaszországba) kívánunk utazni autóval. Én idén töltöm be a 19. életévemet és 2004. 05. 12-e óta rendelkezem jogosítvánnyal. Kérdésem az lenne, hogy vezethetek -e külföldön? Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Maros Kornél

Tisztelt Maros Kornél !

A magyar szabályok szerint jogosítványa két évig minősül kezdő engedélynek, de a "B" kategóriás jogosítványra vonatkozó - csak belföldi vezetést lehetővé tevő - korlátozás a 18. életév betöltéséig tart. Az esetleges olasz korlátozásokról érdeklődjön az olasz nagykövetségen.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Autót örököltünk

2005. június 19., 22:36 Módosítva: 2005.06.19 22:36
Tisztelt Autójogász!

Édesapám után a testvéremmel örököltünk egy autót. Testvérem 17 éves, én 26. Érdeklődnék, hogy ilyenkor hogyan történik az átíratás menete.

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A lakóhely szerinti polgármesteri hivatal jegyzője (ügyintézője) hagyatéki leltárba veszi a gépkocsit is az édesapjuk tulajdonában állott többi vagyontárggyal együtt, ami alapján a közjegyző hagyatékátadó végzést fog kibocsátani, ezt követően lehet a gépkocsit az örökösök nevére iratni. Ilyen esetben a gépjármű abban az esetben vehet részt a forgalomban, ha annak birtokosa a halál tényét a biztosítónak bejelentette, és a kötelező biztosítási szerződést díjfizetéssel hatályban tartja. A szerződés díjfizetéssel legkésőbb a hagyatéki eljárást lezáró határozat jogerőre emelkedéséig tartható hatályban.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

A lakópótkocsik súlyadójáról

2005. június 19., 22:30 Módosítva: 2005.06.19 22:30
Tisztelt Autójogász!

Sajnos rosszul tudja, a lakópótkocsit teherautónak minősítették az adózás szempontjából, így a nem létező rakodási súly után is kell adót fizetni. Én két évig harcoltam ez ellen minden fórumon, hiszen szerintem a lakókocsi nem gépjármű, de kiderült az adóbevétel mindennél előbbre való, ezért adtam el lakókocsinkat dühömben, és befejeztük a kempingezést. Pár év alatt 5-szörösére emelték az adót, ami már felháborított.

Tisztelettel:

Havasi Zsolt

Tisztelt Havasi Zsolt !

2005. január 1-től a gépjárműadóra vonatkozóan a jogszabály a következőképpen rendelkezik: "6. § (1) Az adó alapja - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - a gépjármű közúti közlekedési nyilvántartásban feltüntetett saját tömege (önsúlya). (2) Tehergépjármű esetében - ide nem értve a nyergesvontatót, valamint a lakópótkocsit - az adó alapja a közúti közlekedési nyilvántartásban feltüntetett saját tömege (önsúlya) növelve a terhelhetősége (raksúlya) 50%-ával." A lakópótkocsira mint kivételre utalás 2005. január 1-től tehát benne van a jogszabályban és eszerint az önsúlya alapján kell az adót megállapítani.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Megint regisztrációs adó

2005. június 13., 00:50 Módosítva: 2005.06.13 00:50
Tisztelt Autójogász!

Kell-e fizetni regisztrációs díjat segédmotor-kerékpárra?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

2005. január 1-től regisztrációs adót kell fizetni a motorkerékpárok után is, ha azokat ezen időpont után helyezik forgalomba. A motorkerékpárok körébe a regisztrációs adó szempontjából a segédmotoros kerékpárokat is be kell számítani. Az adó összege 80 ccm-ig 10 ezer Ft/db.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Bonus-malus besorolás baleset esetén

2005. június 13., 00:40 Módosítva: 2005.06.13 00:40
Tisztelt Autójogász!

Lehet-e egy személy több gépjármű üzemeltetője? Ha az egyik általa üzemeltetett gépkocsi balesetet okoz, változik-e a többi gépkocsi biztosításának bonus/malus besorolása?

Tisztelettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

A bonus-malus besorolást tartalmazó biztosítási szerződés az adott üzemben tartó által, egy meghatározott gépjárműre kötött felelősségbiztosítási szerződés. Természetesen lehet egy üzembentartónak több gépkocsira tekintettel több szerződése is, ha egyikkel balesetet okoz, a többi gépjármű besorolást ez nem érinti. Ha az üzemben tartó egy adott gépjárműre már rendelkezik szerződéssel és annak hatálya alatt másik, azonos járműkategóriába tartozó gépjárműre is szerződést köt, az új szerződést A00-ba kell sorolni. Ha a kedvezőbb besorolású gépjármű szerződése érdekmúlás miatt megszűnik, akkor a megszűnt szerződésen megszerzett bonus osztályba sorolás a szerződés megszűnését követő nappal bármely, ugyanazon gépjármű-kategóriába tartozó gépjárműre az adott üzemben tartó által kötött, hatályban lévő szerződésre érvényesíthető.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Mi a helyes sorrend?

2005. június 13., 00:34 Módosítva: 2005.06.13 00:34
Tisztelt Autójogász!

Van egy használt személygépkocsi, amit meg szeretnénk vásárolni. Az autó sem ideiglenesen, sem végérvényesen nem lett kivonva a forgalomból. Viszont a műszakija már 2003 novemberében lejárt. A kérdésem a következő: Milyen sorrendben intézzük a papírokat (műszaki vizsga, adásvételi szerződés, eredetiségvizsgálat, zöldkártya, biztosítás)? Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelettel:

V. Éva

Tisztelt V. Éva !

Műszaki, környezetvédelmi vizsga nélkül nem írják át a gépjárművet az új tulajdonos nevére, az átíráshoz szükséges az előzetes eredetvizsgálat is, az adásvételi szerződés megkötését követően pedig haladéktalanul meg kell kötni a kötelező felelősségbiztosítást is.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István

Hogyan találjam meg az előző tulajdonost?

2005. június 13., 00:28 Módosítva: 2005.06.13 00:28
Tisztelt Autójogász!

A kérdésem az lenne, hogy adva van egy évek óta álló gépkocsi (ideiglenesen forgalomból kivonva), amely nincs átiratva. Az adásvételi szerződésben leírt 15 napos határidő már rég lejárt, ezért kéne egy újat írni. Az előző tulajdonos viszont elköltözött, nem lehet kapcsolatba lépni vele. Mi lehet ilyenkor a teendő, hogy lehetne megtalálni az előző tulajdonost, vagy milyen egyéb úton "tisztázható" a helyzet. Válaszát előre is köszönöm!

Köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró !

Lakcímkutatást akkor kérhet az okmányirodában, vagy BM Adatfeldolgozó Hivatalánál, ha tudja igazolni, hogy a keresett személy jelenlegi tartózkodási helyének megismerésére Önnek nyomós indoka van. Pl. be kellene mutatnia az adásvételi szerződést. A másik út a magánnyomozás, pl. szomszédoktól érdeklődés, telefonkönyv, vagy földhivatalban érdeklődés az ingatlanjai után, amik esetleg nyomára vezethetnek.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István